» »

Informatika v programiranju

Informatika v programiranju

kosta ::

Po tem, ko ste se dodobroma sprli v prejšnji temi (Osnove programiranja za Telebane), tukaj pogovor nadaljujemo v rahlo drugačni smeri. Torej; pri pouku informatike že od začetka leta govorimo o desetiškem in šestnajstiškem sistemu, o ASCII-ju, pa o Van Neumannovem modelu računalnika,... Vse zadeve so mi precej jasne, me pa zanima nekaj drugega. Glede na to, da ima (vsaj tako nam predstavljajo) informatika dosti veze z računalništvom me zanima, kako te stvari pomagajo pri programiranju v Pythonu, C++ in ostalih jezikih oz. kako pomembno je dobro znanje naštetih stvari za programerje in ostale računalniške poklice?

Roadkill ::

Desetiški sistem menda poznaš, saj ga živiš. Morda si mislil dvojiškega, ampak nima veze.

Šesnajstiški sistem in ASCII tabelo potrebuješ razumet za skoraj vsako obliko programiranja, saj se boš definitivno ubadal s konverzijami med njimi.

Vse skupaj je pa fajn poznat in razumet že čist tako - zaradi pismenosti. Ni lepo, če nekdo programira v nekih modernih frameworkih, v resnisi pa nima pojma o tem kako delujejo računalniki.
Če ne drugega zna tako nerazumevanje osnov pripeljat do kakih težav - recimo preformančnih.

Pa če zgoraj naštetega ne poznaš, potem ti tale vic ne bo smešen:
There are 10 types of people in this world:
Those who understand binary, those who don't and those who weren't expecting a base 3 joke
Ü

pegasus ::

Informatika vs. programiranje? So vam razložili kaj je eno in kaj je drugo? Vsaj google vprašaj ... na hitro, programiranje je orodje, informatika pa teren, kjer to orodje uporabljaš.

kosta ::

Res je, mislil sem na dvojiški sistem in razne pretvorbe med dvojiškim, desetiškim in šestnajstiškim. Kot že omenjeno, večino tega razumem.

In ne, nič niso razložili. Profesorica je sicer sila prijazna, a žal skoraj nima pojma o snovi in si zapiske delam s pomočjo lusy učbenika.

Yacked2 ::

Zakaj dvojiško ? Ker je precej očitno ali je lučka prižgana ali ne, kot pa gori na 10%, gori na 20% itd...
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

čuhalev ::

Roadkill je izjavil:

Ni lepo, če nekdo programira v nekih modernih frameworkih, v resnisi pa nima pojma o tem kako delujejo računalniki.

Po mojem mnenju mnogo ljudi, ki programirajo, ne ve, kako je njihov program v bistvu sestavljen (npr. ELF), kaj šele kako ga procesor izvaja. Ampak nič za to ... pravi programerj je mučenik, ki si memory management napiše sam. :))

Nažalost večina učiteljev programiranja ne zna resno programirati. V življenju so napisali programe, katere so morali pri svojem učenju, dlje od tega pa niso prišli. Zato tudi učijo takšne osnove kot je pretvarjanje števil, kar bi se moralo obdelati kot matematična snov v osnovnih šolah. Ljudi je potrebno seznaniti z mehanizmi, npr. kako se parametri funkcije odlagajo na sklad ipd. 8-)

Invictus ::

čuhalev je izjavil:

Nažalost večina učiteljev programiranja ne zna resno programirati. V življenju so napisali programe, katere so morali pri svojem učenju, dlje od tega pa niso prišli. Zato tudi učijo takšne osnove kot je pretvarjanje števil, kar bi se moralo obdelati kot matematična snov v osnovnih šolah. Ljudi je potrebno seznaniti z mehanizmi, npr. kako se parametri funkcije odlagajo na sklad ipd. 8-)

To je res. Zato so pa učitelji programiranja ;). Vedno so bili podn od podna ...

Vendar, če računalničar ne obvlada številskih sistemov, potem je to malo mimo. Saj niti ne razume osnovnih operacij ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

čuhalev ::

Invictus je izjavil:

Vendar, če računalničar ne obvlada številskih sistemov, potem je to malo mimo. Saj niti ne razume osnovnih operacij ...

Potem naj gre nazaj v osnovno šolo, ampak neko sosednjo, če ga v končani niso uspeli naučiti osnovnih računskih operacij.

Je pa res, da je desetiški sistem močno preveč zakoreninjen v človeka, meni, čeprav vem zakaj se gre, je zelo težko povezati 0xFFFF z 64k pomnilnika v hipu tleska s prsti. Pač moram premisliti. Morda zato ker smo postali preveliki in govorimo le še o 4, 8 gigabajtih. Seveda tisti, ki so zdresirani na šestnajstiško in se vsakodnevno ukvarjajo s SS:SP, zagotovo ni težko.

Za tiste, ki ne veste, kaj pomeni SS oziroma zakaj se gre, naj povem, da ne zamujate ničesar. Gre za fiasko arhitekture x86, ki se vleče že 30 in več let. (Resnično jezen sem, da nam še vedno prodajajo ta gnoj.)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21659492 (44168) DaMachk
»

Pretvorba števil & stuff

Oddelek: Šola
54008 (3328) marjan_h
»

Program v C - nujno

171952 (1627) Ktj
»

C++ pretvorba med številskimi sistemi

71546 (1330) error101
»

Nasvet glede izbire programskega jezika (strani: 1 2 )

526408 (5158) NoUse4AName

Več podobnih tem