Forum » Programska oprema » Izsiljevalski virus -kaj storiti
Izsiljevalski virus -kaj storiti
frenkii ::
Dobil sem omenjeni izsiljevalski virus,ki mi je uničil elemente z
končnico jpg, pdf in še nekatere ter jih zamenjal z končnico vvv.
Zanima me ali je potrebno izbrisati komplet računalnik z vindovsi
in ga ponovno formatirat ali je dovolj če izbrišem samo mape v
katerih se nahajajo omenjene slike in dokumenti.
končnico jpg, pdf in še nekatere ter jih zamenjal z končnico vvv.
Zanima me ali je potrebno izbrisati komplet računalnik z vindovsi
in ga ponovno formatirat ali je dovolj če izbrišem samo mape v
katerih se nahajajo omenjene slike in dokumenti.
Yacked2 ::
Glede na to, da te obnova podatkov ne zanima, ti predlagam, da narediš backup dobrih stvari in formatiraš, načeloma bi bilo dovolj če bi pobrisal samo šifrirane datoteke vendar better safe than sorry.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!
frenkii ::
Čakam še kakšen odgovor.Obnova podatkov me zanima vendar ni mogoča
Zanima me če je gornji nasvet res dober
Zanima me če je gornji nasvet res dober
Ribič ::
Ponavadi je obnova pri takih okužbah mogoča, moraš pa plačati kak bitcoin za svoje početje (odpiranje okuženih datotek).
fujtajksel ::
Mogoče lahko reinstaliraš Win$e na nov disk, starega pa shraniš. Nekatere izsiljevalske viruse sčasoma skrekajo, zaradi kakšne malomarnosti pri kriptografiji.
mat xxl ::
Samo zanima me, ker sem že reševal do sedaj 5 takih problemov, kateri Anti Virus ste uporabljali ???
Sicer pa je rešitev za podatke navadno, če ni BKP-a samo plačilo.
Yacked2 ::
Samo zanima me, ker sem že reševal do sedaj 5 takih problemov, kateri Anti Virus ste uporabljali ???
Verjetno je uporabil No-Brains trail verzijo Nič ne pomaga če je uporabnik butast, zato pa mora biti vse zaklenjeno, da uporabnik ne pokvari kaj nepokvarljivega.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!
SeMiNeSanja ::
scipascapa je izjavil:
Kako pa fašeš kaj takega? Preko priponk?
Večinoma preko priponk, lahko pa tudi preko 'okuženih' spletnih strani (Drive by download).
Vsaj najbolj problematične priponke (*.exe, *.js,...) se da zelo učinkovito odstranjevati že na firewall-u ali mail serverju. Je pa še vedno kup priponk (npr. *.pdf), ki pa jih ne moreš kar brisat iz mailov, so pa lahko ravno tako problematične, če uporabniki nimajo posodobljenih računalnikov.
Podobno velja za prenose s spletnih strani. Pogosto se barabe poslužijo kakšnih trikov, npr. da moraš nadgradit kodek, da boš lahko pogledal določeno vsebino. Uporabnik pa to potem veselo naklika yes yes yes....samo da bo videl, če je Kardašianovi rit res zrasla še za 1 cm po obsegu.
Če maš v firmi soliden firewall lahko tudi takšne prenose preprečiš navadnim uporabnikom. Zatakne se pa spet pri tistih vrstah datotek, ki pa jih moraš dovoliti za normalno poslovanje.
Domači uporabniki pa so malo bolj bogi in se morajo poslužiti zdrave pameti, ali pa se učiti na napakah, saj na domačih routerjih (večinoma) ne moreš blokirat prenosov določenih vrst datotek, ki ti kasneje lahko naredijo škodo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | anketa: Izsiljevalski virusi in plačilo odkupnine v kriptovalutahOddelek: Šola | 1653 (1236) | RC37 |
» | Ponudnik gostovanja plačal milijon dolarjev zaradi izsiljevalskega virusaOddelek: Novice / Kriptovalute | 17036 (14232) | Ghost7 |
⊘ | Hekerji napadli računalnike bolnic širom VBOddelek: Problemi človeštva | 1236 (904) | zee |
» | LockyOddelek: Pomoč in nasveti | 10399 (8837) | SeMiNeSanja |
» | izsiljevalski virus Locky (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Informacijska varnost | 43857 (34967) | SeMiNeSanja |