Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
kzzzz ::
Naj se ustavno sodisce ze zgane, kmalu se bo pol Slovenije sprasevalo ali tisti katastrofalen zakon od Goloba/Bostjancica se velja https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
Zanimivo koliko enega bremzanja z nastopom nove bolj pro-podjetnisko orientirane vlade, a tisto o 100 dni miru ne velja vec v politiko ali kako...
Mah, sami so zajebali, vedeli so, da so hoteli pod krinko davčne zakonodaje spraviti mimo en kup drugih reči. Tako je, če delaš glupe omnibuse. Lepo bi ločili področja in sprejeli posamezne zakone.
rtsvds ::
Hja ok, ampak zakaj potem poznamo oziroma imamo omnibus, zakaj se Golobu ni nikoli noben zakon takole zatikal, je morda razlog v (levih) sindikatih, (levih) sodiscih... v katerem grmu tici zajec?
Vsi samo ponavljate da so si sami krivi za omnibus zakon.
Hja ok, ampak zakaj potem poznamo oziroma imamo omnibus, zakaj se Golobu ni nikoli noben zakon takole zatikal, je morda razlog v (levih) sindikatih, (levih) sodiscih... v katerem grmu tici zajec?
Mislim, desnica je večkrat zbrala podpise za referendum na zakone prejšnje vlade. Enkrat celo glede evtanazije, na kar je referendum že bil in je bilo večina ljudi za. Tako da to, kar si napisal, ni res sploh.
In kaj misliš s tem, zakaj poznamo omnibus? Legalno je sprejemati naenkrat sto zakonov, če hočeš. Ampak je slaba praksa zaradi transparentnosti. In slaba praksa je v isti paket dati davčne in druge zakone pod pretvezo, da potem referendum ni možen. Rezultat na to je jasen, da bo šlo na US.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
Ok? Kaj ma to veze s tem, kar sem rekel? Odgovarjal sem na trditev, da kao nihče na desni ni preprečeval zakonov prešnje vlade. To ni bilo res, in recimo referendum o evtanaziji je primer tega.
rtsvds ::
Katastrofa v tej nasi drzavi, najbolj je zalostno da so tudi sodisca vpletena https://www.24ur.com/novice/slovenija/r...
Kdo tu gor je ze zagovarjal da so pri nas v preteklosti US vedno odlocila korektno?
Kdo tu gor je ze zagovarjal da so pri nas v preteklosti US vedno odlocila korektno?
sraka1 ::
Katastrofa v tej nasi drzavi, najbolj je zalostno da so tudi sodisca vpletena https://www.24ur.com/novice/slovenija/r...
Tudi jaz menim, da v 2026 ne bo mogoče računati na polni normiran s.p. (5 mesecev zaposlitve) za tiste, ki so v vmesnem času s.p. zaprli ali preoblikovali v drugo družbeno obliko (npr. d.o.o.).
Je pa tak pristop do vsega skupaj, kjer lahko določen politični pol (pa nima veze, če je levi ali desni) deponira 40.000 podpisov in za vsak zakon predpiše referendum, zelo omejujoč za vladno garnituro. Naj oddelajo svoja 4 leta in se nato ovrednoti njihov uspeh na podlagi metrik. Ne pa da se mečejo polena pod noge za vsak korak, čemu potem sploh hodimo na volitve?
Kaj pa so nekorektno odločila tu? Lahko rečeš, da so počasna, ne razumem pa, kaj so zaenkrat glede tega nekorektno odločila.
Tudi jaz menim, da v 2026 ne bo mogoče računati na polni normiran s.p. (5 mesecev zaposlitve) za tiste, ki so v vmesnem času s.p. zaprli ali preoblikovali v drugo družbeno obliko (npr. d.o.o.).
Je pa tak pristop do vsega skupaj, kjer lahko določen politični pol (pa nima veze, če je levi ali desni) deponira 40.000 podpisov in za vsak zakon predpiše referendum, zelo omejujoč za vladno garnituro. Naj oddelajo svoja 4 leta in se nato ovrednoti njihov uspeh na podlagi metrik. Ne pa da se mečejo polena pod noge za vsak korak, čemu potem sploh hodimo na volitve?
Bo treba spremeniti ustavo za tole, ampak noben žal tega noče spreminjat, kaj šele, da bi dobili dvotretjinsko, ustavno večino.
Zgodovina sprememb…
Kripto mesi ::
ni treba vsakih par ur jokati
bm1973 ::
Pozabite na normirance v prejšnji obliki...
To bo samo nov politični kapital, o katerem se bo veliko govorilo in malo naredilo.
To bo samo nov politični kapital, o katerem se bo veliko govorilo in malo naredilo.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
grekex ::
Vprasanje, ce imamo kaksnega pravnika z izkusnjami tukaj. Torej seja bo v petek 24.7. https://www.us-rs.si/sl/seje/seje-ustav...
Ce predvidevamo da US obravnava in zavrne referendum, je torej samo se en teden do avgusta.
Moje vprasanje ali je mozno da je potem v zadnjem tednu 27.7.-31.7. zakon objavljen v uradnem listu oziroma v veljavi, koliko casa ponavadi to traja?
Sprasujem zato ker bi rad ujel 5 mesecni rok za odprtje s.p.-ja torej 1.8.
Ce predvidevamo da US obravnava in zavrne referendum, je torej samo se en teden do avgusta.
Moje vprasanje ali je mozno da je potem v zadnjem tednu 27.7.-31.7. zakon objavljen v uradnem listu oziroma v veljavi, koliko casa ponavadi to traja?
Sprasujem zato ker bi rad ujel 5 mesecni rok za odprtje s.p.-ja torej 1.8.
Uf, težka bo, da ujameš s 1. 8. Mnenje nepravnika. Sploh zato, ker dvomim, da bo samo zavrnjen referendum, ampak bodo minimalno morali v koaliciji pripraviti ločen paket med davki in ostalim, kar bo tudi še trajalo.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Čas dopustov in možganov na off je, torej težko.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Saj ne bo šlo, ne bodi optimist...
Ja, seveda...
Gregor P ::
Zakaj točno naj bi že zavrnili referendum? V vsakem primeru bodo odločili v takšnem smislu, da je zakon - tako kot je omni spisan - neustaven, ker pač ne moreš izigravati takole pravice do referenduma, da v nek X zakone vključiš še malo davčne vsebine in se delaš neumnega.
Tako da najbrž bodo rekli, da naj ta zakon pravilno spišejo in ga razdelijo na nedavčni in davčni del, zoper nedavčni del pa bo dopusten referendum.
Tako da najbrž bodo rekli, da naj ta zakon pravilno spišejo in ga razdelijo na nedavčni in davčni del, zoper nedavčni del pa bo dopusten referendum.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Kolikor je meni znano, nimajo na US nic kaj veliko razpredati o samem zakonu, ce se bo to se naprej izkoriscalo itd.
Vprasanje je samo ali je referendum na omnibus, ki vsebuje davke dovoljen, in po zakonu je to ne. Vse ostalo je politikanstvo, ali se motim?
Vprasanje je samo ali je referendum na omnibus, ki vsebuje davke dovoljen, in po zakonu je to ne. Vse ostalo je politikanstvo, ali se motim?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: grekex ()
Kolikor je meni znano, nimajo na US nic kaj veliko razpredati o samem zakonu, ce se bo to se naprej izkoriscalo itd.
Večja verjetno je, da bodo dopustili referendum, ker je to sicer izigravanje ustavne pravice do referenduma. V mnenju pa bodo najbrž spisali, da je možen sprejem davčnega dela z ločenim zakonom ob umiku omnibusa, pa da se potem probava referendum samo na nedavčni paket.
Zgodovina sprememb…
sraka1 ::
Objavljen je dnevni red seje US, ki se bo odvila v petek.
https://www.us-rs.si/sl/seje/seje-ustav...
1. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije in drugi, Ljubljana - Zahteva za oceno ustavnosti Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za razvoj Slovenije (ZIURS, EPA 15-X) (Uradni list RS, št. 771/26) (U-I-106/26)
2. Razno
Torej čakamo odločitev.
https://www.us-rs.si/sl/seje/seje-ustav...
1. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije in drugi, Ljubljana - Zahteva za oceno ustavnosti Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za razvoj Slovenije (ZIURS, EPA 15-X) (Uradni list RS, št. 771/26) (U-I-106/26)
2. Razno
Torej čakamo odločitev.
Sedaj pa da vidimo ustavno sodisce, ali smo vladavina prava ali vladavina pravih.
Zakon je namrec jasen, referendum na davcne spremembe ni mozen.
Le da je problem - kot sem že napisal prej - ker je skupek večih zakonov skupaj, ne samo davčnih, na katere pa je referendum možen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
US bo dejalo, da referenduma ne bo zaradi davčnih zadev, oblastnikom pa, da naj ne vozijo omnibusa.
Večja verjetno je, da bodo dopustili referendum, ker je to sicer izigravanje ustavne pravice do referenduma. V mnenju pa bodo najbrž spisali, da je možen sprejem davčnega dela z ločenim zakonom ob umiku omnibusa, pa da se potem probava referendum samo na nedavčni paket.
Kot sem ze povedal sodisce lahko rece samo da/ne. Ne more posameznih clenov spustiti skozi, debatirati itd.
https://info360.si/politika/miro-cerar-...
Sedaj pa da vidimo ustavno sodisce, ali smo vladavina prava ali vladavina pravih.
Po duhu ustave bi moral biti referendum sprejet. Če je prepovedan, bo vsaka vlada naredila od zdaj naprej vsak zakon z enim davčnim podtaknjencem, kar pomeni, da je referendum mrtva črka na papirju in ogabna erozija ustavne demokracije. Pa to rečem kot nekdo, ki bi profitiral od tega zakona še pa še. In ne vem, o kakem zakonu govoriš, US ne odloča o tem, kaj piše v zakonodaji, kot presoja reči, ampak interpretira ustavo.
Zgodovina sprememb…
jabe ::
V tem konkretnem primeru, na katerem so kampanijo gradili na "zakonu za bogate" gre lahko samo za zavlacevanje. Podpisi so ze zbirali na tockah, ki ne morejo biti na referendumu. Lahko US rece, razbijte zakon za davcni in nedavcni del, bo pa 3 mesece kasneje sprejeto.
Zakaj potem nimamo zakonsko urejeno da se omnibus sestava lahko sprejema samo iz ne-davcnih zakonov? Trenutno pac tako je, ni ne prvi ne zadnji "mesani" omnibus
deepsick ::
jan_g ::
Zgleda, da pravno gledano ni tako enostavna odločitev, kot se je zdelo. Poleg že omenjenih dilem, je dodatna težava tudi to, da zakon še ne velja in zato ustavno sodišče ne more presojati o njegovi ustavnosti. Ne more se torej izreči, da je zakon kot tak neustaven. Hkrati naj bi bila tudi druga možna odločitev, da je potrebno zakon razbiti vsaj na dva dela (davčni in nedavčni del) zaradi varovanja ustavne pravice o referendumu, prekoračitev svoje pristojnosti. Ne more se niti odločiti, da se referendum izvede za nedavčne dele zakona, ker tega ustava ne predvideva. Zanimivo bo videti, kaj bojo skuhali.
Mnenje seveda poda politicno neobremenjeni Miro Cerar, bivsi predsednik vlade in stranke, ki na vse skripce skusa prikazati moznost za referendum.
Se ti ne zdi da bi bilo dobro slisati se eno mnenje naprimer od Jaklica?
Da ne govorim da je nase US trenutno napakirano z sodniki 9:0 v levo (nastavila Musar in Golob). Sindikati v levo itd.
Skratka zelo tezko bomo dobili ta zakon, tako pac je, dejstva.
Da ne govorim da je nase US trenutno napakirano z sodniki 9:0 v levo (nastavila Musar in Golob). Sindikati v levo itd.
Še vedno samo pljuvaš, ne veš pa razložiti, zakaj pljuvaš.
Nic ne pljuvam samo dejstva.
Primer: zakaj so sindikati cakali do zadnjega moznega dneva za pritozbo na US?
Zakaj je US zavlacevalo cez rok do zadnjega? So vse to samo nakljucja ki povedo marsikaj, ali res moje "pljuvanje".
Zakaj je US zavlacevalo cez rok do zadnjega? So vse to samo nakljucja ki povedo marsikaj, ali res moje "pljuvanje".
Spet očitki, namesto da bi razložil:
"Mnenje seveda poda politicno neobremenjeni Miro Cerar, bivsi predsednik vlade in stranke, ki na vse skripce skusa prikazati moznost za referendum. "
v čem se moti.
"Mnenje seveda poda politicno neobremenjeni Miro Cerar, bivsi predsednik vlade in stranke, ki na vse skripce skusa prikazati moznost za referendum. "
v čem se moti.
Mi poveš, kako to odgovori na moje vprašanje?
Sindikati imajo vso pravico vlagati, kadar hočejo.
Dokaži, da je US zavlačevalo in ne dejansko raziskovalo, kako obravnavati ta primer.
Nekaj, kar ne veš, če je naključje ali kaj drugega spremeniti v dejstvo, ki ustreza tvoji ideologiji, je teorija zarote.
Zgodovina sprememb…
OK, samo prva stvar ki mi pride na misel je kako je tako izkusen pravnik kot je Miro Cerar (ni sarkazem) pozabil omeniti drugi odstavek 90. člena ustave? Vsaj omembo bi si zasluzil se ti ne zdi, da razblini dvom o podanem pristranskem mnenju.
Dokaži, da je US zavlačevalo in ne dejansko raziskovalo, kako obravnavati ta primer.
Nekaj, kar ne veš, če je naključje ali kaj drugega spremeniti v dejstvo, ki ustreza tvoji ideologiji, je teorija zarote.
Ocitno je potem naklucje da so sindikati vlozili na zadnji dan ki ga rok dopusca, mozno...
Glede nespostovanja rokov in US pa bi rekel tako, da ce ne odloci, sploh o tako pomembni zadevi v zakonskem 30 dnevnem roku, je taksna prekoracitev instrukcijskega roka tezko zdruzljiva z njegovimi lastnimi stalisci, izrazenimi v vec njegovih odlocbah, da so tudi instrukcijski roki namenjeni ucinkovitemu varstvu pravic in jih organi ne smejo obravnavati kot pravno nepomembnih.
Oziroma ce povem krajse brez ovinkarjenja s cimer verjamem da se ne bos strinjal, potem je to politikanstvo.
OK, samo prva stvar ki mi pride na misel je kako je tako izkusen pravnik kot je Miro Cerar (ni sarkazem) pozabil omeniti drugi odstavek 90. člena ustave? Vsaj omembo bi si zasluzil se ti ne zdi, da razblini dvom o podanem pristranskem mnenju.
Ocitno je potem naklucje da so sindikati vlozili na zadnji dan ki ga rok dopusca, mozno...
Glede nespostovanja rokov in US pa bi rekel tako, da ce ne odloci, sploh o tako pomembni zadevi v zakonskem 30 dnevnem roku, je taksna prekoracitev instrukcijskega roka tezko zdruzljiva z njegovimi lastnimi stalisci, izrazenimi v vec njegovih odlocbah, da so tudi instrukcijski roki namenjeni ucinkovitemu varstvu pravic in jih organi ne smejo obravnavati kot pravno nepomembnih.
Oziroma ce povem krajse brez ovinkarjenja s cimer verjamem da se ne bos strinjal, potem je to politikanstvo.
Drugi stavek 90. člena je vsem jasen, zato sploh imamo to debato in je to na US in the first place. To je cela predpostavka vse diskusije teh strokovnjakov in US-ja. Model, nimaš pojma o pravu, raje bodi tiho in sedi, ker nimaš nič pametnega za dodat k razpravi razen najbolj pristranskega pussy pizdenja.
Čakam, da dokažeš, da je US zavlačevalo in ne dejansko raziskovalo, kako obravnavati ta primer. Kar nekaj pivotiraš v tri pm, ne nasloviš niti svojih bedastoč, ko ti nekdo postavi osnovno vprašanje o njih.
Zgodovina sprememb…
Ok jaz ne znam dokazati da je US zavlacevalo krepko cez rok.
Mislim pa da imas ti veliko lazjo opcijo dokazati obratno zakaj so sli cez rok mar ne? Poves razlog zakaj ni zneslo in se upravici, jaz pa se posipam s pepelom.
Mislim pa da imas ti veliko lazjo opcijo dokazati obratno zakaj so sli cez rok mar ne? Poves razlog zakaj ni zneslo in se upravici, jaz pa se posipam s pepelom.
Tako so na RTV pisali o času trajanja odločitve US:
https://www.rtvslo.si/slovenija/na-usta...
https://www.rtvslo.si/slovenija/na-usta...
Ok jaz ne znam dokazati da je US zavlacevalo krepko cez rok.
Verjetno zato, ker tako kot pravijo vsi storkovnjaki, je ekstremno zapleteno vprašanje. Poglej pretekle primere, ko so šli čez rok, pa boš videl, da to niti ni nekaj nenavadnega, sploh pa, ko gre za zajebane odločitve, kjer ne ja ne ne nista popolnoma prava odgovora. Poglej US-je po zahodu in boš videl, da podobno dolgo traja za zajebane odločitve. Zakaj sploh sprašuješ o trajanju, če niti ne veš, kaj pade v čas trajanja, kako proces poteka, kaj se mora vse zgoditi, da pade odločitev, primerjava z drugimi US-ji itd.? Kaj če bi najprej naredil nekaj researcha, preden začneš pizdit v smer, ki je tako očitno tvoja preferirana ideološka pozicija?
Veš kako cringe mi je tle zagovarjat te kurčeve sindikate, ampak jebiga, preferiram da ne eroziramo demokracije samo zato, da malo več zaslužimo, jaz bi z veseljem povečano mejo, takoj podpišem, ampak to, da se US trenutno odloči, da referendum ni mogoč, pomeni, da je referendum kot instrument populacije mrtev. Ne obstaja. In to mi je stokrat huje kot pa to, da bom še malo počakal na to faking višjo mejo za normirance.
Zgodovina sprememb…
Tako je. Ne more US dopustiti takšno izigravanje pravice do referenduma; vprašanje je le, kakšno pot oz. rešitev bo našlo, ker - kot je že prej nekdo zapisal - zakon še ni začel veljati in to pač ustavnopravno-teoretično zakomplicira zadeve.
Se eno mnenje pravnega strokovnjaka, ki se bolj nagiba k opcijam da referenduma ne bo https://info360.si/aktualno/pravnik-and...