» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
341 / 343
»»

Ales ::

Kul pridobitev. Enkrat lani (predlani?) sem po bizarni pomoti nakazal na napačen konto in je prijazna gospa takoj po klicu uredila, pa še samoiniciativno zamudne obresti skenslala.

Če kdo slučajno naredi kako tako zadevo, samo pokličite jih preden eskalira zadeva. Če pa gumb tudi zrihta zadevo, pa še toliko bolje...

Okapi ::

delavec44 je izjavil:

Kaj ni po novem na konto kartici na eDavkih gumb za zahtevo pobota? Izravnave in vračila.

Jaz vidim okence, kjer odkljukaš "Prikaz izravnav in pobotov"
In potem vidiš Izravnava - prenos plačila na druge konte, ne da bi moral kaj posebej zahtevati.

delavec44 ::

To kar ti pišeš je samo pregled obstoječih. Nove pa zahtevaš z zgoraj omenjenim gumbom.

Ti gledaš en nivo pregloboko, gumb je na eKarticaO.

delavec44 je izjavil:

To kar ti pišeš je samo pregled obstoječih. Nove pa zahtevaš z zgoraj omenjenim gumbom.

Ampak nisem nič posebej zahteval, izravnave so naredili samodejno, pred kratkim (marca).

To pa ne vem, ene je potrebno izrecno zahtevati, še posebej če dolgovi še niso zapadli. Za vračilo dohodnine, kot zgoraj sprašujejo, to preverjeno drži.

Mogoče si nakazoval na 9999 sklic.

Zgodovina sprememb…

Evo, lahko potrdim, da so mi prispevke za marec prejšnji teden samodejno pobotali na račun preplačane akontacije dohodnine za 2025.

sandmat ::

zanimivo, meni so izplačali presežek in zahtevali plačilo hkrati (:

EjTi ::

Najbolje je, ko naredijo vračilo na dan roka za poravnavo obveznosti. Potem pa zaračunajo še obresti.

pernekd ::

Pozdravljeni,

imam popoldanski s.p. in sem normiranec.

V kratkem nameravam občasno prodajati blago podjetju v Avstrija (B2B). Blago uvažam iz tretjih držav, pri uvozu plačam carino in DDV, ki ga ne odbijam.

Drugače s tujino(EU) ne poslujem, šlo bi le za občasne prodaje določenih izdelkov.

Zanima me:
ali moram v tem primeru postati atipični davčni zavezanec
ali lahko kot mali davčni zavezanec izdam račun brez DDV (na podlagi 1. odstavka 94. člena ZDDV-1)
kakšne so moje obveznosti glede poročanja v takem primeru.

Zasledil sem, da za prodajo blaga v EU atipični status ni vedno obvezen (bolj naj bi veljalo za storitve oziroma nabavo blaga v EU), zato bi prosil za potrditev, ali to drži tudi v mojem primeru.

Hvala za pojasnilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pernekd ()

sandmat je izjavil:

zanimivo, meni so izplačali presežek in zahtevali plačilo hkrati (:

Danes so me pa še obvestili o pobotu;-)

Obveščamo vas, da smo v skladu s 97.a členom Zakona o davčnem postopku – ZDavP-21 dne 22.04.2026 izvedli pobot obveznosti iz naslova vračila davka z neplačanimi davki in drugimi denarnimi nedavčnimi obveznostmi, ki jim je potekel rok plačila, kot je razvidno v nadaljevanju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Normalno da naredijo pobot za zapadle obveznosti. Mi smo se menili o tekočih. In če je dan vračila pred zapadlostjo tekoče obveznosti, ga pač vrnejo. Če ne daš vloge za pobot.

S26Xee ::

jutro folk, na firmi delam 4 stvari na enkrat in to leto mislim da bo šel čez 72.000€ , okoli 80.000€
Kar me zanima je, a bom še vedno mel minimalne prispevke v 2027 ?
Plus tega me zanima kako bo v 2027 limit, ker planiram ene 100k+

estons ::

Tle vnesi predvidene letošnje prihodke in koliko boš plačal prispevkov (če isto kot lani, potem vnesi lansko številko), pa ti bo preračunal: https://esimplee.com/sl/kalkulator

ViperR ::

Lasno je pa stanje s tem novim predlaganim zakonom? Se bo to sprejelo? Laksno bo potem obdavciteb pri recimo 150k letnega prihodka?

Mato989 ::

Eno vprasanje

Ce si na starsevskem dopustu kot sp, mi je kasno da ne mors izdajat racunov za obdobje ko si in ne smes delat

Ampak se letno kaj spremeni glede meje 60k???
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jokica ::

S26Xee je izjavil:

jutro folk, na firmi delam 4 stvari na enkrat in to leto mislim da bo šel čez 72.000€ , okoli 80.000€

Shintaro ne nabijaj

karafeka ::

jokica je izjavil:

S26Xee je izjavil:

Shintaro ne nabijaj

Tut jaz bi v takem primeru pisal po forumu, da me je strah vesoljcev...da pridejo in mi ves ta denar ukradejo :).

M-XXXX ::

Mato989 je izjavil:

Eno vprasanje

Ce si na starsevskem dopustu kot sp, mi je kasno da ne mors izdajat racunov za obdobje ko si in ne smes delat

Lahko pa nastaviš prokurista če se ne motim?

bm1973 ::

Pa vi sploh veste koliko pooblastil ima prokurist?!?!?!
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

M-XXXX je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Eno vprasanje

Lahko pa nastaviš prokurista če se ne motim?

To da takrat ne smem delat kao me ne skrbi, mene samo zanima ce ostane meja 60k za brez ddv ce si toliko casa na starsevskem

M-XXXX ::

bm1973 je izjavil:

Pa vi sploh veste koliko pooblastil ima prokurist?!?!?!

Jaz (bom) rabil zgolj za izdajo računa. To pa lahko :)

tzpods ::

Mislim da lahko kar ignoriramo trenutne (butaste) omejitve ki jih je uvedel Golob/Bostjancic, ker prihaja interventni zakon.
Oziroma z desno vlado prihaja se vec bonbonckov, juhej

spinner ::

Tekma se igra 90 minut.

Nazalost levicarji delajo veliko prekrskov, upam vsaj na kak kazenski penal.

V ponedeljek bodo poslanci odločali o težko
dočakanem interventnem zakonu za razvoj Slovenije.

Reforme za samostojne podjetnike
V zvezi z normiranimi s.p.-ji se ukinja omejitev za
vstop med normirance za tiste, ki so predhodno zaprli dejavnost. Uvaja se progresivno priznavanje normiranih odhodkov:
o 80% odhodkov do 100.000 evrov prihodkov;
o 70% odhodkov nad 100.000 do 120.000 evrov prihodkov;
o 40% odhodkov nad 120.000 do 150.000 evrov prihodkov;
o Nad 150.000 evrov prihodkov se normirani odhodki ne priznavajo (0 %).
Za popoldanski s. p. se meja za vstop in izstop se zvisuje na 70.000 evrov. Normirani odhodki se priznajo v visini 80 % do 50.000 evrov in 70 % do 70.000 evrov. Uvaja se "mikro s. p." Za samozaposlene in kmete s prihodki do visine bruto minimalne plače (približno 18.000 evrov) se prispevki znižajo na 45% minimalne plače (namesto trenutnih 60 % povprečne plače), kar mesečni strošek prispevkov zmanjša s približno 650 evrov na okoli
250 evrov.

ViperR ::

Lah dan en konkretne cifre kaj to pomeni? Za npr 150k prihodka? Ce prav razumem tisti minimalni prispevki + efektivno 4% davka za prvih 100k?

Kaj pa pri 200/300k letno?

Razveljavili so vse bedarije Bostjancica tako da velja prejsnja meja 150k letno za povprecje zadnjih dve let.
Ne vem pa zakaj niso te meje vzdignili ker je bila enaka ze 10 let nazaj (inflacija?) upam da bojo s casom tudi to.

Zako ::

Kaj to pomeni za mene ko sem presel iz normirani SP na polni SP?
Zako je zakon!!!

Si imel prihodka ravno med 120k in 150k?
Jaz sem imel tako in sem presel na d.o.o.

Sedaj bom absolutno sel nazaj na normiran s.p. ampak kako pa kaj pa samo bog ve zaenkrat.
Verjetno bo najbolje da poklicem na furs po sprejetju zakona.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tzpods ()

velikBrokoli ::

Za najmanj zajebancije se zapre doo in odpre sp cez kaksno leto.

Novi normiranec bo pa v bistvu bolj ugoden kot prej, do 100k 80% stroskov, do 120k 70%, do 150k pa 40%. Nizji prispevki posledicno, dosti manj dohodnine do 150k.

Zdaj naj pa samo se mejo dvignejo na 500k pa je :)

Zgodovina sprememb…

Za najmanj zajebancije se zapre doo in odpre sp cez kaksno leto.

Kaj naj strankam recem, da se vidimo cez eno leto? Zakaj bi sploh zaprl za eno leto, da mi padejo prispevki ali kaj?
Briga me trenutno za to glavno da sem cim prej nazaj normiranec.

c3p0 ::

Super klima za gospodarstvo, na par mesecev nova pravila, drastični ukrepi konec leta. What a shithole country.

EjTi ::

Se strinjam - tako pogostega spreminjanja pravil se neka normalna država ne gre. Z letom 2025 sem šel na doo, sedaj pa naj grem nazaj na sp in spet urejam vsa certificiranja, sklepanje novih pogodb z obstoječimi strankami, idr. Imam stranke iz tujine. Potem pa čez 4 leta ali manj spet iti nazaj na doo, ko se zamenja politična opcija?
Kako naj si tisti, ki delajo za majhno maržo sploh izračunajo, ali se jim splača podpisat pogodbe, ko pa ne morejo oceniti stroškov (davkov)?
Ne krivim bodoče vlade, ki je to dala nazaj. Ampak naj se vsi skupaj zmenijo, kako bodo postavili pravila in potem to pustijo pri miru tudi, ko se zamenja politična opcija. Pa manjše spremembe naj napovedo vsaj 1 leto vnaprej, ne pa manj kot mesec dni pred uveljavitvijo.

bm1973 ::

Naredi firmo v tujino in od tam preko slovenskih pravnih oseb pumpaj denar...

Potem ni več važno kaj imaš...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

EjTi je izjavil:

Se strinjam - tako pogostega spreminjanja pravil se neka normalna država ne gre. Z letom 2025 sem šel na doo, sedaj pa naj grem nazaj na sp in spet urejam vsa certificiranja, sklepanje novih pogodb z obstoječimi strankami, idr. Imam stranke iz tujine. Potem pa čez 4 leta ali manj spet iti nazaj na doo, ko se zamenja politična opcija?
Kako naj si tisti, ki delajo za majhno maržo sploh izračunajo, ali se jim splača podpisat pogodbe, ko pa ne morejo oceniti stroškov (davkov)?
Ne krivim bodoče vlade, ki je to dala nazaj. Ampak naj se vsi skupaj zmenijo, kako bodo postavili pravila in potem to pustijo pri miru tudi, ko se zamenja politična opcija. Pa manjše spremembe naj napovedo vsaj 1 leto vnaprej, ne pa manj kot mesec dni pred uveljavitvijo.

Pa kdo te sili da greš Z DOOja. enostavno ostani DOO in delaj milijone prometa pa je...

Mato989 je izjavil:

Pa kdo te sili da greš Z DOOja. enostavno ostani DOO in delaj milijone prometa pa je...

Nisem ziher ce trolas ali si res tako neumen.
Kje mislis da je boljse "delat" miljone

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tzpods ()

tzpods je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Iskreno, če lahko delam milijone je bolje na D.O.O ker bi si odbijal tone denarja kupoval nepremičnine jih dajal v najem itd...

Dejansko je to konstantno skakanje brezveze, nihče nikogar ki je šel na DOO ne sili da gre nazaj na SP, to samo vi hočete in vas to muči... preprosto delajte naprej na DOO pa je...

kzzzz ::

tzpods je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če nekomu konstantno spreminjanje normiranega sp-ja povzroča take poslovne preglavice, naj bo DOO, kjer se stvari ne bodo spreminjale. Tega, kolikokrat letno se normiranski zakon spiše znova, en podjetnik sam ne more nadzorovati, ima pa moč nad tem, da je tip entitete, kjer je zakon stabilen.

Kdo pravi da je d.o.o. varni pristan entiteta ki se ne bo spreminjala, zakaj bi temu bilo tako??

Se nedolgo nazaj davek na dobicek iz 19% vzdignjen na 22%, obvezno stempljanje delovnega casa itd.

Logicno da bos vedno izbral najbolso opcijo.

Edino kar lahko upamo je da Golobove vlade vec ne bo in s tem posledicno tudi sprememb ne, stabilno okolje.

kzzzz ::

Primerjaj magnitudo sprememb med doo-jem in normiranim s.p.-jem in presodi, katere so bile bolj nestabilne za kateri tip.

Sem mislil da bos napisal "pojdi na d.d. in sluzi miljone" minimalne spremembe.

Ampak resno politika se najbolj igra s spremembami okrog 100k bruto cifer (ne miljoni), ker tam polovi najvec delovnih ljudi. Vsi pa vidimo v katero smer so spremembe ko je levi/desni pol na oblasti. Enkrat so dobri casi za lenuhe drugic malo manj...

tzpods je izjavil:

Sem mislil da bos napisal "pojdi na d.d. in sluzi miljone" minimalne spremembe.

Ampak resno politika se najbolj igra s spremembami okrog 100k bruto cifer (ne miljoni), ker tam polovi najvec delovnih ljudi. Vsi pa vidimo v katero smer so spremembe ko je levi/desni pol na oblasti. Enkrat so dobri casi za lenuhe drugic malo manj...

Seveda, ampak eni se preveč ukvarjate z tem... saj se strinjam, idealno je optimizirat, ampak še bolje je pa zaslužit več... in d.o.o. vam to omogoča v neomejenih količinah...

Jaz ki optimiziram pri 60k, pač nardim teh 58-59k in je to to... to mi je odlično, ne rabim več... če bi delal 100k ali 120k, bi pa raje imel d.o.o. ker bi potem imel že toliko viška keša da bi investiral v SLO delnice kot d.o.o. vsak mesec jurija gladko... pa še kaj reprezentance ipd, pa je...

mrTwelveTrees ::

mogoče kdo ve, če mora biti poslovni tekoči račun na banki zabeležen da je na S.p.
ali je to lahko navaden tekoči račun za osebno rabo ?

Ne, ti moraš bančni račun le prijaviti, da se bo uporabljal za poslovne namene, mislim, da preko edavkov, sem že pozabil kje točno.

Banki pa načeloma ni potrebno ničesar sporočiti, ampak imajo številne banke avtomatiko, ki spremlja ajpes in ti bodo najbrž poslali obvestilo, da moraš spremeniti paket v poslovni paket.

Ker NLB računa totalno preveč, pa še podražil bo v jeseni.

Sparkasse pa ima FIT paket brez stroškov, samo ni za poslovne.

Uporabi Revolut ali pa N26, pa je. Jaz imam NLB poslovni samo zaradi kredita, cene imajo oderuške, da ne govorim o Halcomu, ki je totalen polom od sistema.

matic492 ::

Teoretično ne, kot so ti napisali, v praksi pa banka noče, da uporabljaš račun za SP, ker so za fizične osebe računi cenejši, tako da če bodo ugotovili, da ti tam ljudje plačujejo račune, ti bodo verjetno sami podražili paket ali pa zaprli račun.

Jaz ti priporočam, da si narediš ločen račun za SP pa imaš mir.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i

A N26 pa pusti za s.p. ali ima kakšne druge pakete za podjetja ?

Druge.
N26 business
Revolut Pro
Revolut business

Jaz bi ti priporočal, da preveriš najprej Revolut Pro, ki je zastonj.

Jaz bi sel takoj stran od slovenskih bank za poslovni racun, samo kaj ko mi racunovodstvo poslje "pakete" torej .xml datoteke za placat, ki predvidevam da tuje (neo) banke nimajo? Oziroma najbrz tudi QR koda ne gre skozi?
««
341 / 343
»»