Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
spinner ::
Kjer dobiš nove probleme kako dobit denar ven. Potnih nalogov za meglo ne moreš večno pisat, poslovni najem avtomobila, nov PC vsako leto, najem pisarne, položnice, potem pa se počasi neha. Če si višaš plačo, spet plačaš ogromno državi, davek na profit plačaš in ob izplačilu dobiš nov davčni udarec.
Ne vem točno za kaj je d.o.o. dobra rešitev...
Kot je že matic povedal. Denar lahko dobiš ven z dividendami, pa še vedno plačaš manj kot s katerim koli drugim tipom firme. Ni ti treba nabijat stroškov za brez veze, če jih kaj imaš je kul, če pa ne, pa pač plačaš davek na dividende pa je to to.
bm1973 ::
Meni vseeno, 31.12.2025 zapiram s.p.
Nimam še rešitve. Zna biti celo d.o.o.
Pri tako velikem prihodku sem siguren da imaš nekaj buffera in ti je po tem takem d.o.o. res no-brainer.
Imam precej bufferja, ampak ne da se mi ukvarjati s tem.
Normiranca imam naštudiranega do konca, ne da se mi zdaj zajebavati z d.o.o.
theanswer3 ::
theanswer3 je izjavil:
theanswer3 je izjavil:
Ne pozabite, da je letošnje leto meja za izstop 60k...
To pa ne bo drzalo. Izstopni pogoji se gledajo 1.1.2026 po takrat veljavni zakonodaji. Ko bo novi zakon v uradnem listu je meja za izstop povprecje 120k v zadnjih dveh letih, torej 24 in 25.
Ni 240k, kot v novem predlogu zakona, ki ga mora potrditi še DZ...
Naj omejijo še navadne s.p.
Leta 2024 si lahko zasluzil 120k in 2025 120k, skupaj povprecje 120k
Lahko pa pac si zasluzil v 2025 240k in bo povprecje zadnjih dveh let se vedno 120k, ce pac v 2024 nisi zasluzil nic
Za une ki so pa odpirali letos pa sklepam, da se bo gledalo le 2025 in 120k.
Ko nas je leto nazaj udaril Nosonja z noro znižanimi mejami dovoljenega zaslužka, je tista milfica z njegovega harema, ki ima čez davke, https://www.gov.si/drzavni-organi/minis... zelo jasno in nedvoumno povedala - vsak, ki bo v letu 2025 naredil več kot 60k dohodka in je tudi v letu 2024 naredil več kot 60k dohodka, bo 1.1.2026 brcnjen ven iz sistema normiranstva.
Če vlada sprejme karkoli, ki takim normirancem v 2025 omogoča narediti več kot 60k in ostati v sistemu, bom to imel za vrhunec vladnega norčevanja in podjebavanja.
To je nelogicno. Gledalo se bo zakon, ki bo veljaven 1.1.2026
c3p0 ::
Kot je že matic povedal. Denar lahko dobiš ven z dividendami, pa še vedno plačaš manj kot s katerim koli drugim tipom firme. Ni ti treba nabijat stroškov za brez veze, če jih kaj imaš je kul, če pa ne, pa pač plačaš davek na dividende pa je to to.
Najprej davek na dobiček, nato davek na izplačilo dobička (dividende). Kar ti skupaj pobere nekje 40%.
srus ::
Pat_MaGroin je izjavil:
https://www.finance.si/normiranci-pozor...
Nasa Tanja pise, kdor ima dostop.
Ne berem in ne mislim zapravljati denarja za rumeni tisk. Ali lahko narediš povzetek?
Recordman ::
CoreySteel je izjavil:
Malo pomoči bi potreboval glede miniBlagajne. Ni mi jasno kako oddam prazne evidence, če nimam nobenih računov v tem mesecu. Ko grem na "Evidenci DDV" - "Oddaja evidenc" nimam tam nič. A je potrebno narediti tudi "prazen račun" za tisto obdobje? Hvala.
Dobro vprasanje.
Predvidevam da enako, kot pred uveljavitvijo knjige racunov: oddas prazen DDV-O.
Poudarek na _predvidevam_, ker taksnega primera se nisem imel. Jaz bi prebral fursov faq dokument in / ali poklical na njihov call center. Vecinoma so precej prijazni in radi pomagajo.
matic492 ::
Najprej davek na dobiček, nato davek na izplačilo dobička (dividende). Kar ti skupaj pobere nekje 40%.
Kar je po novem isto kot normiranc, ker se bo nad limitom dvignilo na 35%, pa imaš še prispevke zraven.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
CoreySteel ::
CoreySteel je izjavil:
Malo pomoči bi potreboval glede miniBlagajne. Ni mi jasno kako oddam prazne evidence, če nimam nobenih računov v tem mesecu. Ko grem na "Evidenci DDV" - "Oddaja evidenc" nimam tam nič. A je potrebno narediti tudi "prazen račun" za tisto obdobje? Hvala.
Dobro vprasanje.
Predvidevam da enako, kot pred uveljavitvijo knjige racunov: oddas prazen DDV-O.
Poudarek na _predvidevam_, ker taksnega primera se nisem imel. Jaz bi prebral fursov faq dokument in / ali poklical na njihov call center. Vecinoma so precej prijazni in radi pomagajo.
Ni bil dovolj prazen DDV-O, sem dobil poziv za evidence :) V FAQ nič takega, klical pa res nisem.
Sem se pa odločil da bom raje ročno izpolnil excel file in dal v csv
Twitter: @CoreySteel_
pingme ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ni sanse da jih placam, ampak folk kle ma dostop :).
Glavno je to, da je zakon po mnenju pravnikov neustaven.
Po trenutnem ne moreš biti normiranec v 2026, če imaš 60k v 2025. Za 2025 si lahko bil, če si imel 300k v 2023+2024.
Po novem izpadeš v 2026, če imaš 2024+2025 do 240k.
Torej nekdo, ki ima:
v 2023 = 50k
v 2024 = 200k
v 2025 = 50k
je po obstoječem lahko normiranec, po novem pa izpade in to za pet let.
Na to, da je to sprememba za nazaj je opozorila tudi zakonodajna služba DZ.
Bi bilo ok, če nihče ne bi bil na slabšem oz. če bi tudi v novem zakonu dali prehodno obdobje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
delavec44 ::
Me zanima če je v praksi res kakšen tak. Za 2024 že imajo podatke, mogoče pa ne bo noben oškodovan.
Mogoče ne bo, ampak tega ne morejo vedeti, zakon pa mora do 1.1.2026 veljati. Tako da sedaj grozi ustavna presoja tako za božičnico, kot za normirance in če gre samo eno od teh na US, se lahko zamudi rok in pade cel omnibus zakon.
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Ne vem če prav razumem, ampak kaj niso potencialni problem le tisti, ki so imeli v 2024 več kot 180k in so sedaj še vedno normiranci? Te podatke pa že imajo.
Na strani https://podatki.gov.si/dataset/podatki-... so podatki.
Nad 180k v 2024 jih je precej. Ne veš pa kdo je še vedno normiranec in ne moreš uparjati z 2023.
Pa enak problem je tudi pri popoldancih (tj. nekdo bi lahko ostal v 2026 normiranec, pa mu bodo konec leta 2025 spremenili pogoje).
Nad 180k v 2024 jih je precej. Ne veš pa kdo je še vedno normiranec in ne moreš uparjati z 2023.
Pa enak problem je tudi pri popoldancih (tj. nekdo bi lahko ostal v 2026 normiranec, pa mu bodo konec leta 2025 spremenili pogoje).
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli ::
Tako vidiš kakšen drek so naredili na področju normirancev... pri miru bi celoten sistem pustili in bi bilo za državo najbrž bolj ugodno in več davka pobranega, sedaj so pa toliko neumnih sprememb naredili in se popolnoma zakalkulirali...
kzzzz ::
CoreySteel je izjavil:
CoreySteel je izjavil:
Dobro vprasanje.
Ni bil dovolj prazen DDV-O, sem dobil poziv za evidence :) V FAQ nič takega, klical pa res nisem.
Sem se pa odločil da bom raje ročno izpolnil excel file in dal v csv![]()
Ne vem, zakaj ne uporabljate MiniBlagajne, traja minutko dela...
Pri tako velikem prihodku sem siguren da imaš nekaj buffera in ti je po tem takem d.o.o. res no-brainer.
Baje ni zelo dosti za študirati normiranca, nevem kje imaš problem, plačaš računovodjo pa delajo oni namesto tebe.
Očitno se ti nebi ful poznalo če bi odprl d.o.o., drugače bi ga že odprl.
Bartol ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Po trenutnem ne moreš biti normiranec v 2026, če imaš 60k v 2025
Trenutno je meja največ 60k v 2025 ja.
"To pomeni, da polno normirani s.p. v letu 2026 izstopi iz sistema, če preseže 60.000 EUR prihodkov iz dejavnosti v letu 2025 in popoldanski s.p. če preseže 30.000 EUR prihodkov iz dejavnosti v letu 2025."
https://www.pravnisos.si/objava/obdavci...
Me zanima, kaj bo konkretno v mojem primeru, 2024 105k, 2025 predvidoma 58k. Vse skupaj je nekoliko zmedeno.
Pat_MaGroin je izjavil:
"To pomeni, da polno normirani s.p. v letu 2026 izstopi iz sistema, če preseže 60.000 EUR prihodkov iz dejavnosti v letu 2025 in popoldanski s.p. če preseže 30.000 EUR prihodkov iz dejavnosti v letu 2025."
Me zanima, kaj bo konkretno v mojem primeru, 2024 105k, 2025 predvidoma 58k. Vse skupaj je nekoliko zmedeno.
Ti v vsakem primeru ostaneš normiranec. 2025 imaš manj kot 60k (stari zakon) in 2024+2025 manj kot 240k.
Kripto mesi ::
Baje ni zelo dosti za študirati normiranca, nevem kje imaš problem, plačaš računovodjo pa delajo oni namesto tebe.
Pocasi bos ugotovil, kaksen bullshitter je.
theanswer3 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
To je stari zakon zdaj so ga spremenili na povprecje 120k v zadnjih dveh letih. Tisti ki je naredil v 2024 120k in v 2025 120k bo lahko ostal normiranec
Bartol ::
theanswer3 je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
To je stari zakon zdaj so ga spremenili na povprecje 120k v zadnjih dveh letih. Tisti ki je naredil v 2024 120k in v 2025 120k bo lahko ostal normiranec
Obdavčitev med 60 in 120k za 2p25 naj bi šla pa kako, tudi po novih oravilih? (do 72k 20%, nato 35%)? V predlogu popravka nisem zasledil, koliko je po novem normiranih odhodkov.. 80% do 72k?
CoreySteel ::
CoreySteel je izjavil:
CoreySteel je izjavil:
Dobro vprasanje.
Sem se pa odločil da bom raje ročno izpolnil excel file in dal v csv![]()
Ne vem, zakaj ne uporabljate MiniBlagajne, traja minutko dela...
Sej sem jo hotel, zato sem tudi zastavil vprašanje tukaj.
Twitter: @CoreySteel_
Obdavčitev med 60 in 120k za 2p25 naj bi šla pa kako, tudi po novih oravilih? (do 72k 20%, nato 35%)? V predlogu popravka nisem zasledil, koliko je po novem normiranih odhodkov.. 80% do 72k?
Obdavčitev za 2025 se ne spreminja. Normiranih stroškov nad 60k ni več po starem in novem. V 2026 je pa 35% davka nad 120k.
Recordman ::
Ta zakon je eden izmed "zakonov o spremembi zakona X", torej vsebuje zgolj popravke / spremembe clenov obstojecega zakona in ga moras brati skupaj z njim. Ali pa pocakas na (ne)uradno precisceno besedilo.
Normirani odhodki ostajajo nespremenjeni. 72k niso prihodki ampak davcna osnova po odbitju norm. odhodkov. In to osnovo ti bodo obdavcili po novih pravilih.
normada ::
Zakon o spremembah je na področju normirancev sporen iz dveh razlogov:
1. Ker določene zavezance retroaktivno postavlja v slabši položaj.
Citiram iz članka Financ:
2. Ker uvaja 5 letno karenco oz. čakalno dobo (kot nek cooldown period) po izstopu iz sistema normirancev za ponoven vstop. Doslej je bilo potrebno le za polnih 6 mesecev zapreti dejavnost (točni člen je -
Marsikdo bi morda manj zaslužil v letu 2025, če bi vedel za podaljšano čakalno dobo (kar za 10x - red velikosti torej)!
Velja pa ta karenca z dnem 1.1.2026, tako da če zapreš normiran s.p. najkasneje z 31.12.2025, najbrž veljajo druga pravila, a ker ni čistopisa iz vsega skupaj, je težko ugotoviti katera.
To pa izhaja iz te prehodne določbe:
Drugo leto pa bomo tako ali tako najverjetneje imeli drugo vlado. Morda davčno ugodnejšo...
1. Ker določene zavezance retroaktivno postavlja v slabši položaj.
Citiram iz članka Financ:
Imamo še en primer, popoldanskega s. p., ki je imel v letu 2024 80 tisoč evrov prihodkov, a je zaradi predhodnih določb leta 2025 še lahko ostal v sistemu. Potem je imel letos 30 tisoč evrov prihodkov - kar po do zdaj veljavnih pravilih še dopušča, da ostane v sistemu normirancev leta 2026. A zdaj zakon določa, da je meja 50 tisoč evrov prihodkov na leto v dveh zaporednih letih. Normiranec je to mejo presegel - povprečje dveh let je 55 tisoč evrov. Ali bo torej moral iz sistema, čeprav je posloval po zdaj veljavnem zakonu o dohodnini? Katera pravila veljajo zanj?
2. Ker uvaja 5 letno karenco oz. čakalno dobo (kot nek cooldown period) po izstopu iz sistema normirancev za ponoven vstop. Doslej je bilo potrebno le za polnih 6 mesecev zapreti dejavnost (točni člen je -
(8) Za potrebe določanja višine prihodkov iz tretjega in šestega odstavka tega člena se ne šteje, da je zavezanec na novo začel opravljati dejavnost, če je v 18. mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov:)
1. ponovno začel opravljati dejavnost, če je prenehal opravljati dejavnost v šestih mesecih pred ponovnim začetkom opravljanja dejavnosti;
2. ustanovil družbo, zavod ali primerljivo osebo po tujem pravu;
3. prišlo do preoblikovanja zavezanca s prenosom dela podjetja na družbo, s pridobitvijo lastniškega deleža, ali fizično osebo, ki opravlja dejavnost, ali
4. začel opravljati dejavnost na podlagi prenosa podjetja ali dela podjetja od druge osebe.
Marsikdo bi morda manj zaslužil v letu 2025, če bi vedel za podaljšano čakalno dobo (kar za 10x - red velikosti torej)!
Velja pa ta karenca z dnem 1.1.2026, tako da če zapreš normiran s.p. najkasneje z 31.12.2025, najbrž veljajo druga pravila, a ker ni čistopisa iz vsega skupaj, je težko ugotoviti katera.
To pa izhaja iz te prehodne določbe:
(2) Ne glede na tretji in šesti odstavek 6. člena tega zakona se pogoj, da
zavezanec lahko priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih
prihodkov in normiranih odhodkov v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, če je
od izstopa iz sistema ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih
odhodkov, od prenehanja opravljanja dejavnosti ali od prenehanja ugotavljanja davčne
osnove po drugem odstavku 47. člena ZDoh-2 preteklo več kot pet davčnih let,
uporablja za vse izstope iz sistema ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem
normiranih odhodkov, za vsa prenehanja opravljanja dejavnosti oziroma za vsa
prenehanja ugotavljanja davčne osnove po drugem odstavku 47. člena ZDoh-2 od 1.
januarja 2026 dalje.
Drugo leto pa bomo tako ali tako najverjetneje imeli drugo vlado. Morda davčno ugodnejšo...
Kot prokurist firme si še vedno odgovoren za davčno poročanje, ne računovodja...
Se pravi ti plačaš kazni za njegove zajebe...
In večina slovenmskih računovodskih servisov zna samo beležiti račune.
karafeka ::
In večina slovenskih privatnikov se gre neke mutne posle in iščejo bližnjice. Potem pa hočejo, da jim en računovodja vse to v zakonske okvirje spravi.
Kot prokurist firme si še vedno odgovoren za davčno poročanje, ne računovodja...
Se pravi ti plačaš kazni za njegove zajebe...
In večina slovenmskih računovodskih servisov zna samo beležiti račune.
Ja plačaš malo več za računovodjo, ki ve kaj dela. Ti imaš res posebne probleme :D
Kar je po novem isto kot normiranc, ker se bo nad limitom dvignilo na 35%, pa imaš še prispevke zraven.
Če delaš nad 120k, potem imaš še večji problem, da. Ampak že dovolj velik zaslužek, da lahko iščeš boljše alternative.
tecton ::
Če delaš nad 120k, potem imaš še večji problem, da. Ampak že dovolj velik zaslužek, da lahko iščeš boljše alternative.
In kaj je boljsa alternativa?
Pat_MaGroin ::
Pri 120k na leto se preseliš na Hrvaško za 10 let, naberes milijon, placas 100k davka in se potem kot revez vrneš v Slovenijo :).
D.o.o., kjer ne bos imel tako visokih prispevkov.
Ne mislim na to da bi v sloveniji dobil ven cca 700k.
Ampak pri teh stevilkah ne rabis vec vsega ven za "osebno" rabo, vsaj jaz ne, tako da bi investiral znotraj podjetja, kar se zmanjsa razliko.
Ampak pri teh stevilkah ne rabis vec vsega ven za "osebno" rabo, vsaj jaz ne, tako da bi investiral znotraj podjetja, kar se zmanjsa razliko.
Seveda rabiš, v tem je poanta...
Dol mi visijo finance podjetja, pa neke iunvesticije v neke produkte...
Tega pač ne delam.
Dol mi visijo finance podjetja, pa neke iunvesticije v neke produkte...
Tega pač ne delam.
ViperR ::
Meni se zdi to investiranje znotraj podjetja exrremno riski, če so obdavčili vse, bodo tudi kapital kmalu. V 15 letih zihr. Ne bi jaz na to računal
srus ::
Meni se zdi to investiranje znotraj podjetja exrremno riski, če so obdavčili vse, bodo tudi kapital kmalu. V 15 letih zihr. Ne bi jaz na to računal
Če se še spominjate je bila to prva napoved Levice in Kordeža, ko so prišli v vlado. Obdavčitev dobička, ne glede na to koliko časa ga pustiš v svojem podjetju, padale so celo besede o nacionalizaciji. Sta morala Batagelj in Boscarol, ki sta se od podjetnikov edina upala izpostaviti, reči nekaj krepkih na račun tega pamža.
Problem Slovenije je, da vsaka novokomponirana stranka, ki pride na oblast, misli, da je zagrabila boga za jajca in se začne tako obnašati. Videno pri SMC, LMŠ in sedaj pri Svobodnjakih in Levici.
velikBrokoli je izjavil:
Pol pa vse izplačaj in plačaj davek, če si finančno nepismen.
Nočem plačati davka, a ni to jasno iz vseh mojih postov?!?!?!
Nočem plačevati nauporabnih pedrov instarih bab v nepotrebnih službah. Raje zagonim za akrte in jurbe...
Do 120k je ni, tudi še nekaj nad, je več sitnosti kot koristi. Za znatno več pa se lahko vprašaš, zakaj nekateri dosti časa preživijo v Dubaju, zakaj imajo ameriško kreditno kartico, zakaj se vozijo s SK tablicami, itd.
Do 120k je ni,
Ne vem ce ti je tudi pri nizji meji smiselen s.p. Npr. tudi za 110k normiran s.p. se vedno bolj ugoden kot d.o.o., prispevki so ubijalski.
Se posebej ce na primer pricakujes manjse prihodke v naslednjem letu izguba stranke, upad dolarja, bolniska, bi vzel kaksne mesec na off itd. Na d.o.o. te zadeve imo veliko lazje prebrodis, ker si pac das mesecnega minimalca ven, v primerjavi z s.p. kjer ti pride za par jurjev mesecnih poloznic.
Dobro so unicili tale nas s.p., res cestitke vladi...
Kako se rešiš visokih prispevkov, sem že napisal.
Se da. Na koncu se da kar prišparat...
Kljub višjim davkom...
Se da. Na koncu se da kar prišparat...
Kljub višjim davkom...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
velikBrokoli je izjavil:
Pol pa vse izplačaj in plačaj davek, če si finančno nepismen.
Nočem plačati davka, a ni to jasno iz vseh mojih postov?!?!?!
Nočem plačevati nauporabnih pedrov instarih bab v nepotrebnih službah. Raje zagonim za akrte in jurbe...
Saj smo ti že ponudili rešitev, odpri doo, plačaj 21% davka na dobiček, sebi izplačaj 2k bruto, max regres, malica, stroški.. preostalo pa investiraj in kasneje likvidiraj firmo, prenesi sredstva dooja nase brez davka.
Druge v Sloveniji ni, se boš moral preseliti kam drugam za nižje davke.
Pegaz ::
Ne vem ce ti je tudi pri nizji meji smiselen s.p. Npr. tudi za 110k normiran s.p. se vedno bolj ugoden kot d.o.o., prispevki so ubijalski.
Se posebej ce na primer pricakujes manjse prihodke v naslednjem letu izguba stranke, upad dolarja, bolniska, bi vzel kaksne mesec na off itd. Na d.o.o. te zadeve imo veliko lazje prebrodis, ker si pac das mesecnega minimalca ven, v primerjavi z s.p. kjer ti pride za par jurjev mesecnih poloznic.
Dobro so unicili tale nas s.p., res cestitke vladi...
Točno to. Prek d.o.o. si fleksibilen, kar se tiče prispevkov, in to je VELIKA prednost.