» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
277 / 280
»»

socialec ::

Če ne prodajaš končnim, da si toliko predrag potem, pusti DDV - verjetno uporabljaš nujen inventar, sredstva, pripomočke, vinjete - seveda vezano na dejavnost...

pingme ::

Časprve je izjavil:

Je kdo tukaj, ki je trenutno DDV zavezanec in bo letos znižal prihodke na 60.000 eur?

Boste dali vlogo za izstop iz DDV (oziroma postali samo atipični zavezanci), glede na to da se limit dvigne na 60.000 eur?

Če nimam veliko vhodnih računov in odbitka DDV verjetno nima smisla, da bi ostal DDV zavezanec?

Problem je, da je za normiranca 120k za dve koledarski leti, za ddv pa 60k v zadnjih 12 mesecih. Če izstopiš, moraš še dodatno paziti, lahko imaš tudi vsako leto pod 60k, pa vseeno več kot 60k v 12 mesecih. Se bo pa čez pol leta še malce bolj zakompliciralo, ker bo treba vse fakture posamezno vpisovati v edavke, ddv-o bo pa predizpolnjen.

Časprve ::

socialec je izjavil:

Če ne prodajaš končnim, da si toliko predrag potem, pusti DDV - verjetno uporabljaš nujen inventar, sredstva, pripomočke, vinjete - seveda vezano na dejavnost...

Tako je, prodajam podjetjem. Imam pa v najemu sisteme, ki so striktno vezane na poslovanje.

saj! čemu potem razmišljaš o izpisu?

nekateri se prostovoljno vključujejo!

Časprve ::

pingme je izjavil:

Časprve je izjavil:

Je kdo tukaj, ki je trenutno DDV zavezanec in bo letos znižal prihodke na 60.000 eur?

Boste dali vlogo za izstop iz DDV (oziroma postali samo atipični zavezanci), glede na to da se limit dvigne na 60.000 eur?

Če nimam veliko vhodnih računov in odbitka DDV verjetno nima smisla, da bi ostal DDV zavezanec?

Problem je, da je za normiranca 120k za dve koledarski leti, za ddv pa 60k v zadnjih 12 mesecih. Če izstopiš, moraš še dodatno paziti, lahko imaš tudi vsako leto pod 60k, pa vseeno več kot 60k v 12 mesecih. Se bo pa čez pol leta še malce bolj zakompliciralo, ker bo treba vse fakture posamezno vpisovati v edavke, ddv-o bo pa predizpolnjen.

To je dober komentar, hvala za opozorilo. Kako se promet upošteva sem vedel, nisem pa pomislil na razliki.

Te komplikacije z vpisovanjem tudi meni niso všeč. Zakaj pa šele čez pol leta, verjetno bodo šele takrat posodobitve v edavkih? Sem pričakoval, da bo takoj v 2025.

socialec je izjavil:

saj! čemu potem razmišljaš o izpisu?

nekateri se prostovoljno vključujejo!

Predvsem zato ker bo treba zdaj vse račune vpisovat v edavke.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Časprve ()

ja, če plačan napor vpisovanj teh računov po novem ne upraviči zneska in ugodnosti, odpovej.

Ascendor ::

Po novem bojo DDV zavezanci morali vpisovati račune v edavke? Je to neka novost, ki sem jo spregledal?

srus ::

Kot normirani s.p. sem v preteklih letih, tudi v letu 2024 naklepal precej več kot 60k EUR. Obstoji velika verjetnost, da tudi v letu 2025 naklepam več kot 60k. Vem, da me bodo zaradi tega z 1.1.2026 vrgli iz sistema normiranstva. Sedaj vprašanje: po kakšnih davčnih stopnjah bom plačal dohodnino za 2025? Enakih kot za 2024, ali kaj drugega?

Pegaz ::

A kdo ve ali je možno izdajati račune (prek s.p. ali d.o.o) zaporedno za vsako stranko posebej? Ali kakšen drug "naključen" način? Namreč ne želim, da neka stranka vidi, koliko računov sem izdal med dvema računoma izdanima njej.

Nekje sem prebral, da naj bi bilo možno izdajati račune, ki se začnejo z neko številko večjo od 1, pa tudi da so skoki npr. po 4. Torej 100, 104, 108, 112 itd. Vendar je to še vedno "globalno" na vse stranke.

Mato989 ::

Naš smeš razsvetliti zakaj tega ne želiš da "ve" (če jo sploh zanima lol)

Praviloma bi lahko vpisal vse račune v čebelico za celo leto naprej stranki in jih potem izdajal... če si normiranec to nobenga ne bo zanimalo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Legon ::

A ni zaporedno izdajanje računov zahtevano samo kadar gre za davčno potrjene račune, torej primarno za gotovino?

Mato989 ::

Morda imaš prav je Legon... Jaz se overall ne bi sekiral, jaz sicer račune izdajam zaporedno in mi je glede tega gladko vseeno... ampak na normirancu je itak važno samo da je skupni znesek v davkih...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

MikeRotch ::

Pegaz je izjavil:

A kdo ve ali je možno izdajati račune (prek s.p. ali d.o.o) zaporedno za vsako stranko posebej? Ali kakšen drug "naključen" način? Namreč ne želim, da neka stranka vidi, koliko računov sem izdal med dvema računoma izdanima njej.

Nekje sem prebral, da naj bi bilo možno izdajati račune, ki se začnejo z neko številko večjo od 1, pa tudi da so skoki npr. po 4. Torej 100, 104, 108, 112 itd. Vendar je to še vedno "globalno" na vse stranke.

Računi se lahko začnejo s poljubno številko, ni treba, da začneš z 1. Poleg tega imaš lahko več stroškovnih mest in za vsako stroškovno mesto uporabljaš svojo predpono. V vsakem primeru mora biti zagotovljena sledljivost.

Osebno se ne bi preveč ukvarjal s tem. Sem v podobni situaciji, ko bi takšno številčenje v teoriji lahko prišlo prav. Ampak iz izkušenj ti povem, da noben ne gleda številke računa. V vseh teh letih me še nikoli ni nihče vprašal, komu sem vmes izdal račun.

bm1973 ::

Številka računa je nepomembna. To je zate, za računovodjo.

Davčno zanima obdobje in cifra...

MikeRotch je izjavil:

Računi se lahko začnejo s poljubno številko, ni treba, da začneš z 1. Poleg tega imaš lahko več stroškovnih mest in za vsako stroškovno mesto uporabljaš svojo predpono. V vsakem primeru mora biti zagotovljena sledljivost.

Osebno se ne bi preveč ukvarjal s tem. Sem v podobni situaciji, ko bi takšno številčenje v teoriji lahko prišlo prav. Ampak iz izkušenj ti povem, da noben ne gleda številke računa. V vseh teh letih me še nikoli ni nihče vprašal, komu sem vmes izdal račun.

Lahko poveš kaj več o tem? Ima vsako stroškovno mesto lahko svoje zaporedje? Imaš lahko eno stroškovno mesto na stranko?

Žal več ne vem. Jaz imam za take primere računovodjo. Na s.p. izdajam račune z zaporednimi številkami različnim strankam in se ne sekiram.

Na d.o.o. pa zaračunavam najemnine na več lokacijah, pa imam za vsako lokacijo svojo predpono. Kako točno je to urejeno v ozadju žal ne vem.

Hvala za _konkreten_ odgovor!

Ascendor je izjavil:

Po novem bojo DDV zavezanci morali vpisovati račune v edavke? Je to neka novost, ki sem jo spregledal?

Ja, to je novost, veljati začne ob polletju 2025 (tudi za atipične).

estons ::

Po hitrem preletu teme ne najdem več, pa vem, da je nekdo objavil... Kako si najbolj simpl izračunam kakšni prispevki me čakajo v 2025, ko oddam FURSu obračun za leto 2024?

matic492 ::

velikBrokoli je izjavil:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

Sem updejtal kalkulator, preverite zavihek nov predlog 2024. 39% bo pri 150k prispevkov in dohodnine... to se bo cez kaksno leto ali dve verjetno bolj splacalo d.o.o. odpret... jao, ta vlada nas res sovrazi.

Najbolj so ga nasrkali tisti, ki so na približno 100k letno, lejte to primerjavo:

(leto - effective tax rate)
- leto 2022 - 12%
- leto 2023 - 24%
- leto 2024 - 31%

Dobesedno v 2 letih so tistim normirancem, ki so na 100k, zvišali efektivno obdavčitev za 20% :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

pingme je izjavil:

Ascendor je izjavil:

Kako pa da šele ob polletju? Se da kje prebrati to spremembo?

estons ::

matic492 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
...

Hvala!

Ascendor je izjavil:

pingme je izjavil:

Ascendor je izjavil:

Kako pa da šele ob polletju? Se da kje prebrati to spremembo?

https://www.finance.si/cakajo-vas-nova-...

Oddaja bo od 1.7. dalje, da bo čas za predelavo programov in natančna navodila kaj vse bo potrebno vnašati. Oz. je čas do konca avgusta, če poročaš mesečno oz. do konca oktobra 2025, če poročaš na tri mesece.

Glede DDV se je očitno spremenilo obdobje in se od 2025 dalje ne gleda več zadnjih 12 mesecev, ampak koledarsko leto. Poleg tega je še toleranca do 66k.

https://www.cptkrsko.si/davcne-novosti-...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

cl1ck ::

Pozdravljeni, nekaj vprašanj, če se je kdo slučajno že srečeval s podobno situacijo.

A še velja, da je potrebno za uveljavljanje normiranih stroškov do 60k registrirati s.p. do 1.4, tako da si potem zavarovan v celotnem letu vsaj 9 mesecev?

Punca je na porodniški do sredine tega leta. Med porodniško je izgubila službo oz. se je pogodba prekinila. A je možno med porodniško odpreti s.p.? Če se s.p. odpre, a se potem izgubi porodniška oz. starševsko nadomestilo?

Hvala

Ja, 1.4. mora odpreti za smozaposlene. 9 mesecev še vedno velja.

Porodniška se prekine.

Lahko greš pa ti na porodniško...

olly ::

Prosim za nasvet

Kot s.p. (ni DDV zavezanec, ni atipični DDV zavezanec) moram izdati račun za opravljene storitve za d.o.o., ki je DDV zavezanec in registriran v Sloveniji.
Dejstvo je, da ta stranka plača v USD in pravi da je to ok.
Nikoli nisem sprejel plačila v USD za storitve na domačem trgu in me zanima, ali je to vse enostavno in dovoljeno?

Vidim, da moj poslovni račun podpira USD. Ali moram narediti kaj dodatnega z vidika računovodstva?

Hvala

spinner ::

Ve kdo kaj, če je kaj novega iz ustavnega sodišča? Ta proces bo verjetno trajal ne?

spinner je izjavil:

Ve kdo kaj, če je kaj novega iz ustavnega sodišča? Ta proces bo verjetno trajal ne?

Popolnoma brezveze o tem razmišljat, ker nič tega kar je bilo predstavljeno US, ne zahteva niti ne opravičuje ustavne odredbe, ki bi preprečila izvajanje sprememb zakona. US bo pogledalo zakon kot celoto in četudi ugotovi kakšne neskladnosti, bo potem vladi in DZ naloženo, da jih odpravi. Sploh bo veselo, če US ugotovi, da je obdavčitev normirancev protiustavna (kar ni nemogoče, glede na to, da za razliko do klasičnega s.p., profit ne šteje v dohodnino in za kar dejansko ni tehtnega razloga).

Zakon je v veljavi in to je to za letošnje leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

No, tehtnega razloga tudi ni, da nekaj mora biti v dohodnini. Tudi kapitalski dobički niso. To je pač naloga zakonodajalca, da se odloči kaj je in kaj ni. Ekvivaletno bi se lahko US odločilo, da je progresivna dohodnina sama protiustavna - ali pa neomejeni prispevki.

Praviloma je treba imet tehtne razloge, da enako stvar različno obravnavaš. In tukaj imaš dva v osnovi identična s.p., kjer se obdavčitev drastično razlikuje glede na to kakšen tip obračuna stroškov uporabiš. In tukaj manjka racionalna obrazložitev zakaj točno način obračuna stroškov, pri drugače enakem tipu poslovnega subjetka, tako drastično spremeni obdavčitev. Prejudicirat, kaj bo US ugotovilo je pa tako ali tako nemogoče, razen v toliko, da je brezveze o tem govorit v kontekstu sprememb zakona, ki so začele veljat.

spinner ::

Mja hvala. Nekako sem upal na ta 0.001% šans..

Pozabi na US, je čisto levičarski...

kzzzz ::

Tudi če bi bil čisto desničarski, tole ni protiustavno.

dimko_rk ::

Pri zaostrovanju zakonodaje okrog normirancev se je mislim deloma pojavljal tudi argument, da so slovenski normiranci nek unikum v Evropi. A npr. za primer Poljske Grok pravi naslednje:

"In Poland, lump-sum taxation (known as "ryczałt od przychodów ewidencjonowanych") is a simplified form of taxation for individuals, particularly suitable for small businesses and self-employed individuals. Here's an overview based on current regulations:
Eligibility: The lump-sum tax can be applied by natural persons running a business, including those in civil law partnerships or general partnerships of natural persons, provided their revenue from the previous tax year does not exceed EUR 2 million. ..
Tax Rates: The tax rate for lump-sum taxation varies based on the type of business activity but ranges from 2% to 17%. For example:
* 17% for independent professionals.
* 15% for services like business management consulting.
* Special rates of 14% and 12% were introduced for certain services under the Polish Deal, such as healthcare, architectural, engineering, and IT services.
Tax Base: Unlike standard taxation where income (revenue minus costs) is taxed, in lump-sum taxation, the tax is calculated on revenue without deducting costs. This can be advantageous if the costs of running a business are relatively low compared to revenues..."

Link: https://x.com/i/grok/share/7gAe0f8HRlN8...

Kratek povzetek: To je isto kot naš normiranec, s tem da je % davka odvisen od dejavnosti od 2 do 17% (IT 14%), omejitev letnega prometa pa 2 mio EUR. Grok se sicer včasih moti in stvari povzema napak. A recimo, da navedeno drži. Mar poljski normiranec potem ni nelojalna konkurenca, kot se je nadalje omenjalo za slovenske normirance? Mar nelojalna konkurenca niso hrvaški mali doo-ji (do 1 mio EUR) s svojo 10% obdavčitvijo? Vsi smo del EU-ja, neredko tekmujemo pa tudi širše, na globalnem trgu.

Glede na napisano ima tole eno pomembno razliko od našega normiranca - ni normiranih stroškov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

kingsix ::

Glede na to da je tax rate fixed... Nekako potem isti k, a ne?

No kakorkoli... Bomo pač pisal potne in nabavljali xy in bomo plačali še manj kot če bi bili normiranci.
Moja imela lani test run kot navaden s.p... Mava pač to srečo da so podjetja s katerimi imava pogodbe 500-800km vstran in vsi voljni potrdit, da se hodi na sestanke. Hell.. Mam #e parkirne listke iz teh krajev. Plačala bo skupno manj kot ko je bila normirana. Win.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kingsix ()

kingsix je izjavil:

Moja imela lani test run kot navaden s.p... Mava pač to srečo da so podjetja s katerimi imava pogodbe 500-800km vstran in vsi voljni potrdit, da se hodi na sestanke. Hell.. Mam #e parkirne listke iz teh krajev. Plačala bo skupno manj kot ko je bila normirana. Win.

Dokler ne dobi inšpekcije...

Potni stroški znajo biti hitro pregledani in zavrnjeni. Čeprav neregularno. Potem se pa kregaj s FURSom...

Sva dala furs vse podatke.. Mava tam znance.. All checks out. Imava dokaze.. Plačana tunelnina, parkirnine, potrdila od direktorjev glede sestankov itd. Pač dobima =).
kaj naj če direktor X firme zahteva da prideva vsak teden na sestanek... Oz no nekak točno je opredeljeno vsakič da je furs res zadovoljen =)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kingsix ()

bm1973 je izjavil:

Ja, 1.4. mora odpreti za smozaposlene. 9 mesecev še vedno velja.

Porodniška se prekine.

Lahko greš pa ti na porodniško...

Kaj pa če recimo zapreš s.p. sredi leta (npr junija)? Prejšnja leta si posloval cela leta in bil zato zavarovan celo leto. Je kakšen hakelc tukaj?

delavec44 ::

Ja, je. Ne zapiraj pred oktobrom.

x3ca ::

kingsix je izjavil:

Sva dala furs vse podatke.. Mava tam znance.. All checks out. Imava dokaze.. Plačana tunelnina, parkirnine, potrdila od direktorjev glede sestankov itd. Pač dobima =).
kaj naj če direktor X firme zahteva da prideva vsak teden na sestanek... Oz no nekak točno je opredeljeno vsakič da je furs res zadovoljen =)

Potem to niso fake stroski, ampak dejanski? To je pol drugo, pri visokih stroskih se splaca ne-normiranec.

CyberDuck ::

V novembru sem odpr popoldanski s.p. izdal sem račun za cca. 640 EUR v decembru, zdaj pa imam na edavki postavko za plačati : 40 - Obračun davka od dohodka iz dejavnosti 12/2024 600 EUR. wth? kaj sem tu narobe naredil?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CyberDuck ()

x3ca je izjavil:

kingsix je izjavil:

Potem to niso fake stroski, ampak dejanski? To je pol drugo, pri visokih stroskih se splaca ne-normiranec.

Dobiva vse potrebno od nekoga drugega. Delama od doma =)

Ne pisat tega po javnih forumih.

CyberDuck je izjavil:

V novembru sem odpr popoldanski s.p. izdal sem račun za cca. 640 EUR v decembru, zdaj pa imam na edavki postavko za plačati : 40 - Obračun davka od dohodka iz dejavnosti 12/2024 600 EUR. wth? kaj sem tu narobe naredil?

Koliko računov si izdal nima veze, ker oni itak ne vidijo tvojih računov. Zajebal si pri napovedi, ker si očitno napovedal, da boš zaslužil veliko več.

Plačaj, boš dobil vrnjeno razliko, ko se bo naredil poračun, druge opcije na žalost ni.

MikeRotch je izjavil:

Ne pisat tega po javnih forumih.

This, come on people, sej veste da tale tema je v 90% rezultatih na googlu, ko iščeč karkoli glede normirancev?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Saul Goodman ::

kingsix je izjavil:

x3ca je izjavil:

kingsix je izjavil:

eni ste res bumbarji. si dobil potrebno validacijo?

velikBrokoli ::

kingsix je izjavil:

x3ca je izjavil:

kingsix je izjavil:

Torej, če potegnemo črto, se vama navadni s.p. bolj splača, ker nategujeta. Vedno je recept davčna utaja…

Toirej davčna utaja se splača? V drugih novicah, voda je bila danes mokra.

Ales ::

To je tako kot bi rekel, ropat banke se splača in da je to tako samoumevno, kot da je voda mokra.
««
277 / 280
»»