» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
257 / 277
»»

matic492 ::

Jap, sej vem oziroma smo že predebtirali, samo on je napisal 200k :D

Sicer pa tudi hišo se da zgradit na firmo, ti lahko na zemljevidu pokažem par takih hiš, kjer potem notri živijo lastniki.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Mato989 ::

matic492 je izjavil:

Jap, sej vem oziroma smo že predebtirali, samo on je napisal 200k :D

Sicer pa tudi hišo se da zgradit na firmo, ti lahko na zemljevidu pokažem par takih hiš, kjer potem notri živijo lastniki.

Seveda se da, ampak vseeno nekdo ki je malce bolj konzervativno previden bo želel imeti svoje prebivališče na svoje ime ne na ime firme... pač jaz vem da ne bi želel da je moja osnovna nepremičnina last podjetja četudi sem jaz 100% lastnik, kaj veš kaj se zgodi.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Tako je bilo, tako pač bo. Kdor je prasec (oziroma ima veze) in zna malo izkoristit sistem, bo na boljšem, kot pa nekdo, ki hoče vse pošteno naredit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

jest10 ::

Mato989 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ti res nimaš pojma...

Če dam moje 200k/leto dohodke, bo moj dobiček skoraj cel prihodek, 22%. 40k EUR davka. Ko si izplačam denar, plačam še 25%. na koncu mi od 200k ostane 100k.

Za to vsoto, ki jo plačam v enem letu državi, lahko že kupim neko bajto na Hrvaškem v nekem zabačenem kraju in si zrihtam davčno rezidentstvo. Ter tam odprem firmo.

Zakaj tega ne narediš? Kaj čakaš? Če je tako bi jaz to že včeraj naredil namesto pisal na forumu...

Moj sodelavec glih to sedaj izvaja.
Kupil je vikendico nad Opatijo, drugo leto bo firmo(ter sebe na papirju) preselil tja.

velikBrokoli ::

Dokler zivis v Sloveniji, placujes slovenske davke. Te selitve "firme" v tujino ne spremenijo nicesar.

Sej bistvo je v tem
ter sebe na papirju

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Ajde, če si samski brez familije, bi najbrž še šlo, dokler FURS ne pride, familijo pa tezko preselis na papirju v tujino.

velikBrokoli je izjavil:

Ajde, če si samski brez familije, bi najbrž še šlo, dokler FURS ne pride, familijo pa tezko preselis na papirju v tujino.

Ni poročen, uradno ne živi s familijo, bajta je pa pisana na njegove starše.
Poklicni lovilec krivin:))

kamiKaZaA ::

jest10 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ni poročen, uradno ne živi s familijo, bajta je pa pisana na njegove starše.
Poklicni lovilec krivin:))

Tako se to dela. Davki so absolutno previsoki in prav je, da se jih optimizira v kolikor ima posameznik to možnost.

Sam se spomnim, da je bila pred leti moja optimizacija, da sem tankal v Spielfeldu na Shell-u (če je bila razlika 8 centov ali več, se je že splačalo narediti tja in nazaj teh 50km). Razlika je bila po navadi 8-12 centov in ko sem tankal sem še naredil veliki einkauf. Recimo pivo Union/Zlatorog je v Avstriji vedno ceneje nekje 20 centov (ker imajo nižje trošarine na alkohol). In na takšen način sem prišparal kar nekaj Eurov, naša država pa ni dobila nič iz naslova trošarin za alkohol in bencin. Po novem se še bodo kupovale sladke pijače, ker bodo tudi konkretno ceneje. >:D

Ales ::

Glede optimizacije davkov imaš čisto prav, sploh ker bo verjetno marsikdo ugotovil, da bo na vikendu v HR/kjerkoli-že čisto fajn tudi biti kar dlje časa, če se dela od doma.

Glede sladkih pijač pa je morda dobro kar ukiniti strošek, ker bo to še najboljša zdravstvena optimizacija. Sploh če bo pri teh prihajajočih spremembah zakonov nevarnost, da se zaradi živcev faše sladkorna... :D

bm1973 ::

velikBrokoli je izjavil:

Ločiš se, spremeniš naslov na Hrvaško, preneseš davčno rezidentstvo, odpreš firmo, in to je to...

matic492 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Ti res nimaš pojma...

Če dam moje 200k/leto dohodke, bo moj dobiček skoraj cel prihodek, 22%. 40k EUR davka. Ko si izplačam denar, plačam še 25%. na koncu mi od 200k ostane 100k.

Za to vsoto, ki jo plačam v enem letu državi, lahko že kupim neko bajto na Hrvaškem v nekem zabačenem kraju in si zrihtam davčno rezidentstvo. Ter tam odprem firmo.

Kupiš si novo Teslo za 60k in dobiš 40% olajšave + 5 let po 20% amortizacije. Avto voziš zastonj v privat, vso elektriko plača firma. Računalniki in vse te zadeve spadejo v isto 40% olajšavo (skupaj dobiš v 2 letih od nakupa računalnika 140% "amortizacije"). Lahko si kupiš Herman Milller stol za v pisarno. itd..

Ženo/punco zaposliš zraven in ona odpre popoldanca za svoje delo, pa še ona lahko vozi 100% legalno avto ali pa kupiš še njej avto.

Investiraš preko DOOja v nepremičnine, tu imaš potem spet "kreativne" stroške (+prihodek iz najemnine).

Malo je treba pač začet razmišljat. Veš koliko malo denarja rabiš za preživet, če imaš avto na firmo in najdeš še kakšne "kreativne" stroške.

Jaz sem že napisal, za mojo situacijo je DOO bolj ugoden kot normiranc z nabitimi prispevki. Državi bom 5-mestno cifro manj plačal - ampak grem v to da se investira preko podjetja, ne izplačilo dobičkov.

Sam nepotrebni stroški, ki jih nočem. Ne bom zapravljal za avto, in podobne neumnosti. Raje imam keš na računu...

Za d.o.o rabiš stabilno službo, ki pa jo kot freelancer nimaš. Stranka se sprdne, cut costs in letiš... Kaj naj pol z d.o.o? Če ga zapreš, plačaš vse državi, kar še ni amortizirano.

S.P. zapreš, tisto fiktivno zaposlitev preko kolega pa tudi hitro zaključiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Nad otrokom ne smeš imeti skrbništva, kar zame ni sprejemljivo.

Pa tudi če vse to narediš... ko bo FURS prišel, boš švical na polno. Do takrat je pa zabavno.

FURS bo prišel kam?

FURS zasluti, da živiš v SLO in imaš fiktivno davčno rezidenstvo na Hrvaškem?

Zasluti?

Kaj tam ena uradnica postane mokra al kaj?

Al se pa enemu uradniku zasveti lučka nad glavo?

Da odjaviš davčno rezidenstvo moraš oddat papirje pri FURSu ne... torej si bo dal reminder v koledar, da te preveri čez 12 mesecev :))

ZveeZ ::

matic492 je izjavil:

Da odjaviš davčno rezidenstvo moraš oddat papirje pri FURSu ne... torej si bo dal reminder v koledar, da te preveri čez 12 mesecev :))

Ce bi se jaz sel tega, bi "bivso" in otroke prijavil na naslov njenih starsev, bajto v kateri prebivamo v SLO bi dal v najem in bi se vsi skupaj preselili nekam drugam v najem brez prijave prebivalisca.
Pa naj si furs dela opomnike:))

V takem primeru je najbolje ženo in froca preselit na Hrvaško pa je... pa naj tam živijo in hodijo v šolo... saj če boš prihranil 50k letno žea ne rabi delat kajne? naj skrbi za mulca in uživa ob morju...

Mato989 je izjavil:

V takem primeru je najbolje ženo in froca preselit na Hrvaško pa je... pa naj tam živijo in hodijo v šolo... saj če boš prihranil 50k letno žea ne rabi delat kajne? naj skrbi za mulca in uživa ob morju...

Ce delas od doma.. ce pa se moras voziti vsak dan, je bolje ostati v domacem okolisu:)

Ales ::

ZveeZ je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ce bi se jaz sel tega, bi "bivso" in otroke prijavil na naslov njenih starsev, bajto v kateri prebivamo v SLO bi dal v najem in bi se vsi skupaj preselili nekam drugam v najem brez prijave prebivalisca.

Kar brez prijave novega prebivališča, mhm... Odjava davčnega rezidentstva je postopek, kjer se zahteva kak dokument ali dva, tako da če bi se lotil, bi prvo moral izpolniti to. Glede na to, kar si napisal, bi se ti že tu zataknilo.

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ce delas od doma.. ce pa se moras voziti vsak dan, je bolje ostati v domacem okolisu:)

Potem ti tudi selitev ne pomaga ja... ampak kaj točno hočeš povedat, ker namreč vedno prilagajaš primer tako da paše tebi ali tvojemu argumentu...

Če nekdo dela letno 200k, pač naj spoka ženo in otroka na Hrvaško ob morjo kupi nepremičnino, žena bo kofetkala in kuhala in se ukvarjala z mulcem on bo pa služil 200k naprej z manj davki...

kvaliteta lajfa se bo vsem dvignila edino mulc se bo moral naučit hrvaško...

Če imaš pa kombinacije pa pač ostaneš v SLO in d.o.o.

Mato se, kot ponavadi, ukvarja s problemi, ki jih sam nikoli ne bo imel >:D.

In nima pojma kaj svetuje in trobezlja...

Zgodovina sprememb…

fusionSPY ::

Kako je pri ustanovitvi DOO glede 'pogodbe o zaposlitvi', če gre za enoosebni DOO? Direktor (torej) sam podpišeš pogodbo s seboj za delovno razmerje, kjer so opredeljeni pogoji dela, plača, ... ?

Sploh ne vem kaj sprašuješ, ker je tako odprot vprašanje, zaposlitev je pač zaposlitev, ni nobene razlike v pogodbi.

fusionSPY ::

Bolj me je zanimalo, če je na kaj potrebeno biti posebej pozoren. Sem našel potem tale članek, ki vredu razloži stvari https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k...

Tu ti ni čisto nič drugega povedal, kot to, da je pač navadno delovno razmerje (M1). Včasih je bilo nekaj drugače, poglej datum v članku, tam piše tožba iz leta 2009 in potem razlaga kako se stari lahko zaposlijo po novem načinu.

Ales je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

matic492 je izjavil:

Kar brez prijave novega prebivališča, mhm... Odjava davčnega rezidentstva je postopek, kjer se zahteva kak dokument ali dva, tako da če bi se lotil, bi prvo moral izpolniti to. Glede na to, kar si napisal, bi se ti že tu zataknilo.

No, debata je bila na temo, da kupis nepremicnino na HR in tam tudi prijavis stalno prebivalisce, ceprav bi zivel v SLO.
Zato nisem omenjal kaj se dogaja z nosilcem dejavnosti (mozem), ker je iz konteksta samoumevno, da je prijavljen na Hrvaskem, zivel bi pa v SLO.
Zakaj v najem brez prijave prebivalisca? Zato, da furs dejansko nima moznosti kamorkoli poslati kontrolo.

Mato989 je izjavil:

Potem ti tudi selitev ne pomaga ja... ampak kaj točno hočeš povedat, ker namreč vedno prilagajaš primer tako da paše tebi ali tvojemu argumentu...

Same as above..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

No, debata je bila na temo, da kupis nepremicnino na HR in tam tudi prijavis stalno prebivalisce, ceprav bi zivel v SLO.
Zato nisem omenjal kaj se dogaja z nosilcem dejavnosti (mozem), ker je iz konteksta samoumevno, da je prijavljen na Hrvaskem, zivel bi pa v SLO.
Zakaj v najem brez prijave prebivalisca? Zato, da furs dejansko nima moznosti kamorkoli poslati kontrolo.

To je vse lepo in prav dokler se kaj ne zgodi... kje pa potem koristiš zdravstvo če si dejansko na Hrvaškem si pa v SLO cel čas? Kje pa hodi otrok v šolo? Če si na Hrvaškem z ženo in otrokom hodi pa v šolo v SLO? To tako ne gre.

Saj pravimo dokler si samski se vse to da...

Prvo kar boš moral nardit je, se ločit od žene če sta poročena
Drugo kar boš moral nardit je, predat skrbništvo ženi in plačevat preživnino
Tretje boš moral prodat ali oddat karkoli imaš
Četrte boš moral kupit na Hrvaškem (ali najet) in it tja

Skratka zelo veliko pizdarij.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

eEdbM ::

Mato989 je izjavil:

1. Tretje boš moral prodat ali oddat karkoli imaš
2. Četrte boš moral kupit na Hrvaškem (ali najet) in it tja
3. Skratka zelo veliko pizdarij.

1. Ni res, še vedno smeš posedovati tudi brez oddajanja.
2. Normalno :D
3. Če je vredno, je vredno, če ni, ni.

eEdbM je izjavil:

Mato989 je izjavil:

1. Tretje boš moral prodat ali oddat karkoli imaš
2. Četrte boš moral kupit na Hrvaškem (ali najet) in it tja
3. Skratka zelo veliko pizdarij.

1. Ni res, še vedno smeš posedovati tudi brez oddajanja.
2. Normalno :D
3. Če je vredno, je vredno, če ni, ni.

1. Seveda smeš, samo takoj postaneš bolj sumljiv..

3. nekaj je vredno drugo pa je kako enostavno je izvedljivo, sploh če imaš šolo obveznega otroka in če imaš ženo ki ni najbolj navdušena nad mutibarjenjem in take velike spremembe... predlani si se poročil letos pa se ločujeta, kaj bodo rekli pa skup bova dalje...

eEdbM ::

Mato989 je izjavil:

3. nekaj je vredno drugo pa je kako enostavno je izvedljivo, sploh če imaš šolo obveznega otroka in če imaš ženo ki ni najbolj navdušena nad mutibarjenjem in take velike spremembe... predlani si se poročil letos pa se ločujeta, kaj bodo rekli pa skup bova dalje...

1. Nič bolj kot obrnjeno in biti bolj sumljiv ni kaznivo.
3. Veliko se da urediti v tistih preostalih dnevih v letu, ni potrebno manjkati v kosu - nekateri imamo sicer odrasle otroke, partnerka ima svoje skrbi :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

Mato989 je izjavil:

To je vse lepo in prav dokler se kaj ne zgodi... kje pa potem koristiš zdravstvo če si dejansko na Hrvaškem si pa v SLO cel čas? Kje pa hodi otrok v šolo? Če si na Hrvaškem z ženo in otrokom hodi pa v šolo v SLO? To tako ne gre.

Hrvati so poštimali zdravstvo. Je boljše od slovenskega...

Mato989 je izjavil:

Saj pravimo dokler si samski se vse to da...

Prvo kar boš moral nardit je, se ločit od žene če sta poročena
Drugo kar boš moral nardit je, predat skrbništvo ženi in plačevat preživnino
Tretje boš moral prodat ali oddat karkoli imaš
Četrte boš moral kupit na Hrvaškem (ali najet) in it tja

Skratka zelo veliko pizdarij.

Skratka, zmotil si se praktično v vsaki točki...

Pojma nimaš...

Se vidi ptujska mentaliteta, ko sveta še videl ni, kaj šele da bi imel življenske probleme.

Mato989 je izjavil:

Spet nabijanje, poznam kar nekaj Slovencev po tujini, niso davčni rezidenti, tudi EU državljane, lastnina nepremičnine ni problem za odjavo davčnega rezidentstva.

Zgodovina sprememb…

Spet nabijanje, poznam kar nekaj Slovencev po tujini, niso davčni rezidenti, tudi EU državljane, lastnina nepremičnine ni problem za odjavo davčnega rezidentstva.

Seveda... jaz pa poznam take kjer so imeli ogromno težav...

Saj pravim če si samski je najbolj easy na Svetu, ko pa imaš partnerja in si poročen in imaš otroke po možnosti tam glih v vrtcu/OŠ pa je malce bolj zajebano.

Nikjer pa ne trdim da se ne da!

Zako ::

Vlada bo kmalu padla, volite desno pa boste imeli SP po starem....
Sam sem SP normirani, delam za stranke v SI in EU. Stvar rešena.

Uživam kot SP normirani in se mi jebe za politično golazen.
Zako je zakon!!!

Držimo pesti, samo dvomim.

Legon ::

Zako je izjavil:

Vlada bo kmalu padla, volite desno pa boste imeli SP po starem....
Sam sem SP normirani, delam za stranke v SI in EU. Stvar rešena.

Uživam kot SP normirani in se mi jebe za politično golazen.

A to pises pismo dedku mrazu?

Pat_MaGroin ::

Si lahko zavezanec za DDV, če nimaš izdanih računov v SLO/EU?

Seveda... Zakaj pa ne?

Ponavadi DOOji so, ker tudi (teoretično) brez izdanih računov si lahko odbiješ DDV vsaj od osnovnih sredstev.

Ma lih stromarja naročujem, pa mi je trgovec rekel, da to se pa ne da :D.

Okapi ::

matic492 je izjavil:

Ponavadi DOOji so, ker tudi (teoretično) brez izdanih računov si lahko odbiješ DDV vsaj od osnovnih sredstev.

Od vsega, kar rabiš za poslovanje - tudi potrošni material, potni stroški, delovna obleka, izobraževanja...

Sklepam pa, da ko bom dal vlogo za povračilo DDV, bo inšpektor naslednji dan na vratih.

Eh, kje pa...

Delovno sredstvo so tudi gate, saj ne moreš nag sedeti za računalnikom.

Tukaj prav pride dober računovodja.

Odvisno kaj boš nabavil, če bo očitna zloraba, potem dobiš hitro kazen :D

bm1973 je izjavil:

Eh, kje pa...

Ni čisto tako, ker stvari, ki jih (lahko) uporabljaš tudi zasebno, ne moreš kar v stroške dati, vsaj ne v celoti.

Pa tudi za stvari, ki jih rabiš pri poslovanju, mora biti strošek poslovno upravičen, ne moreš kar zapravljati, samo zato, da bi manj davka plačal. Oziroma, zapravljaš lahko po mili volji, ampak strošek ne bo priznan.

Recimo delovni čevlji so lahko strošek, ampak ne ročno narejeni iz dragega usnja za 1000 evrov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

KobayashiM ::

bm1973 je izjavil:

Eh, kje pa...

tale računovodja, ki ti da gate v delovno sredstvo je dober samo do obiska inšpektorja.

velikBrokoli je izjavil:

Odvisno kaj boš nabavil, če bo očitna zloraba, potem dobiš hitro kazen :D

EV avto

KobayashiM je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Eh, kje pa...

tale računovodja, ki ti da gate v delovno sredstvo je dober samo do obiska inšpektorja.

Je lahko, če tvoje delo zahteva posebno perilo, recimo antistatično, ognjevarno...

Pat_MaGroin je izjavil:

Sklepam pa, da ko bom dal vlogo za povračilo DDV, bo inšpektor naslednji dan na vratih.

DDV odbitek pri prevoznih sredstvih ima neka posebna pravila... pa za EV spet drugače. Tu boš moral res vprašat kakega, ki pozna to v detajle.

Sigurno si lahko DDV odbiješ na tovornjaku za podjetje, rent-a-car ali taxiju. Če imaš pa avto kot boniteta in je tvoja osnovna dejavnost programiranje pa mislim da ne, samo spet ne vem kako je za EVje. V glavnem pokliči nekoga, ki to ve, pa bo.

KobayashiM ::

Okapi je izjavil:

KobayashiM je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Eh, kje pa...

Je lahko, če tvoje delo zahteva posebno perilo, recimo antistatično, ognjevarno...

Ne nabijaj
««
257 / 277
»»