» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
225 / 280
»»

Legon ::

leeon je izjavil:

Legon je izjavil:

Tako kot pri vsakem drugem prekrsku ali kaznivem dejanju - ce te ne dobijo, potem se nic ne zgodi.

to mi je jasno. sem samo upal, da je tu kdo, ki je že videl/slišal za kakšen tak primer iz prakse. saj mi je jasno, da so na forumih bolj nakladači, vendar vseeno poizkusiti ni greh.. več glav več ve

Legon je izjavil:

In ko te furs povprasa od kje se je pojavil denar s katerim si kupil ETF?

trgujem s forex/ETF že 15 let in se to še nikoli ni zgodilo. saj imam s.p. in prihodke in iz tega nakazila na etoro račun

ROFL, seveda se nic ne zgodi, saj v takem primeru imas jasno sled da si izvedel nakazilo iz TRR. Ti pa sedaj rq
zlagas, da se denar iz tretjega vira znajde na tvojem racunu in ja tukaj furs lahko sumljivo rata. Za 10k ce veliko investors, verjetno ne bo sumljivo. Ce bo 10k na leto, pa bo seveda nastala konkretna razlika med prihodki in dejanskim stanjem.

Pa se nekaj, kako ves da tvoj poslovninpartner ne bonimel davcne, ker bodo ugotovili, da nakazuje na etoro in bodo sli preverjat?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

leeon ::

matic492 je izjavil:

leeon je izjavil:

ni res. lahko primerjajo prijavljene prihodke s prilivi na račune, ki jih imaš prijavljene

Seveda lahko. Ampak v principu ni absolutno nobene razlike, v tem kar si ti napisal, in kar sem jaz. Oboje je davčni prekršek za 10 jurjev evrov dohodka, ti bi ga samo dal na paypal.

dal bi ga na račun k brokerju. borkerji pa ne poročaju koliko je stranka nakazala na svoj račun. torej o nakazilu, ki si ga prejel država nič ne ve

Legon je izjavil:

leeon je izjavil:

Legon je izjavil:

Tako kot pri vsakem drugem prekrsku ali kaznivem dejanju - ce te ne dobijo, potem se nic ne zgodi.

to mi je jasno. sem samo upal, da je tu kdo, ki je že videl/slišal za kakšen tak primer iz prakse. saj mi je jasno, da so na forumih bolj nakladači, vendar vseeno poizkusiti ni greh.. več glav več ve

Legon je izjavil:

In ko te furs povprasa od kje se je pojavil denar s katerim si kupil ETF?

trgujem s forex/ETF že 15 let in se to še nikoli ni zgodilo. saj imam s.p. in prihodke in iz tega nakazila na etoro račun

ROFL, seveda se nic ne zgodi, saj v takem primeru imas jasno sled da si izvedel nakazilo iz TRR. Ti pa sedaj rqzlagas, da se denar iz tretjega vira znajde na tvojem racunu in ja tukaj furs lahko sumljivo rata. Za 10k ce veliko investors, verjetno ne bo sumljivo. Ce bo 10k na leto, pa bo seveda nastala konkretna razlika med prihodki in dejanskim stanjem.

Pa se nekaj, kako ves da tvoj poslovninpartner ne bonimel davcne, ker bodo ugotovili, da nakazuje na etoro in bodo sli preverjat?

saj furs ne ve, kdo nakazuje na moj trgovalni račun pri nekem brokerju :))))) tega brokerji ne poročajo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: leeon ()

matic492 ::

Najprej mi razloži, zakaj bi katerakoli tvoja stranka to sploh hotela naredit. Ker potem morajo oni davek plačat na teh 10 jurjev, ker jim ti nisi izdal račun za 10 jurjev...

In pa se grem STAVIT da bi broker čudno gledal in poročal, če bi na tvoj račun prišel denar iz računa, ki ni pisan na tvoje ime.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Najprej mi razloži, zakaj bi katerakoli tvoja stranka to sploh hotela naredit. Ker potem morajo oni davek plačat na teh 10 jurjev, ker jim ti nisi izdal račun za 10 jurjev...

seveda izdaš račun. samo na računu je namesto tvojega TRR napisan TRR brokerja pri banki npr. J.P.Morgan + tvoje ime in priimek kot reference, da zna broker poknjižit. je pa res, da kot prejemnik ni tvoje ime, ampak ime brokerja. to bi se še moral pozanimat pri delodajalcu, če je ok. pač rečem, da želim, da mi nakažejo na moj trgovalni račun.

matic492 je izjavil:

In pa se grem STAVIT da bi broker čudno gledal in poročal, če bi na tvoj račun prišel denar iz računa, ki ni pisan na tvoje ime.

to moram sprobat. iz bratovega TRR nakazat na moj trgovalni račun. a še vedno staviš? :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: leeon ()

Ja grem, za kolko sma se stavla?

https://help.etoro.com/s/article/why-ca...

Pay up.

Razen ce FURS zahteva od brokerja podatke. Ravno tako ko bos hotel denar prenest od brokerja nase, lahko FURS preveri ali tvoji donosi ustrezajo nakazilom. Za par tisocakov seveda ne bo jic. Ce pa bos gor dobival 10k letno, pa bo razlika prevelika, da bi jo lahko razlozil.

Dodatno pozabljas, da je povsem mozno da bo imel revizijo tudi tvoj poslovni partner in bo tudi tam sumljivo zakaj nakazuje nek znesek (brez ustrezne fakture) na etoro.

matic492 je izjavil:

Ja grem, za kolko sma se stavla?

https://help.etoro.com/s/article/why-ca...

Pay up.

u jeba, padlo v vodo. dobra debata drgač, hvala.
aja, stavla sva za respect. to je edina stvar k šteje, dnarja mamo že itq preveč. tko da maš moj respect

Eh sej je napisal da bi račun izdal, potem pa se lagal DDD-DDD obrazcu, pravi Snežič talent.

Tako da bi bil v več prekrških, ne samo enem lol.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Eh sej je napisal da bi račun izdal, potem pa se lagal DDD-DDD obrazcu, pravi Snežič talent.

negativni komentarji in zmerjanja nič ne doprinesejo h kvaliteti debate. vse se da napisat na spoštljiv način. lahko noč

Mato989 ::

To kar sprasujes je pac utaja.... Ce se ze hres tega ti svetujem kriptovalutw in pol s kartico porabljas kes za hrano itd od place pa v delnice bo veliko bolj pametno
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tako kot nic ne doprinesejo ameterski ki poskusi utaje davka in brezvezno trmarjenje.

Ce pac vse ves in ti nihce nic ne more, akaj si potem raje ne nakazujes 30-40k na etoro, pa ne bos brezveze placeval davkov.

leeon je izjavil:

matic492 je izjavil:

negativni komentarji in zmerjanja nič ne doprinesejo h kvaliteti debate. vse se da napisat na spoštljiv način. lahko noč

Ne morem resno jemat objave, kjer pišeš, da bi izdajal fiktivne račune, potem lagal o dobičku podjetja in sprašuješ kakšne so šanse, da te ulovijo lol.

Če se greš davčno utajo, je vsaj delaj tako, da ne bo na 10 različnih papirjih, pri 3 različnih podjetjih dokazi o tvoji davčni utaji.

Zgodovina sprememb…

Zigerion ::

D3m je izjavil:

Govori se, da bodo prispevki spet šli gor.

Baje zaradi nekega projekta z migranti.

Je kdo kaj zasledil?

Tole sem zasledil na twitter-ju, ne vem pa koliko je res.

GZS še razkriva, da se v vladnih krogih govori že tudi o dodatnih davčnih obremenitvah plač, pri čemer navajajo:
– oblikovanje diferencirane lestvice za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka ali dvig prispevne stopnje za zdravstvo;
– predlog pokojninske reforme predvideva izenačitev prispevne stopnje med delodajalci in delojemalci ali pa celo dvig skupne višine prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
– Vlada naj bi dodatno obremenila delodajalce in jim naložila še strošek za integracijo tujcev.

velikBrokoli ::

Zigerion je izjavil:

D3m je izjavil:

Govori se, da bodo prispevki spet šli gor.

Baje zaradi nekega projekta z migranti.

Je kdo kaj zasledil?

Tole sem zasledil na twitter-ju, ne vem pa koliko je res.

GZS še razkriva, da se v vladnih krogih govori že tudi o dodatnih davčnih obremenitvah plač, pri čemer navajajo:
– oblikovanje diferencirane lestvice za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka ali dvig prispevne stopnje za zdravstvo;
– predlog pokojninske reforme predvideva izenačitev prispevne stopnje med delodajalci in delojemalci ali pa celo dvig skupne višine prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
– Vlada naj bi dodatno obremenila delodajalce in jim naložila še strošek za integracijo tujcev.

Torej, še več nesmiselnih davkov in prispevkov. Za nič novega, nobene ugodnosti in zanič storitve države.

Ah, Slovenija…

devdems ::

Mato989 je izjavil:

To kar sprasujes je pac utaja.... Ce se ze hres tega ti svetujem kriptovalutw in pol s kartico porabljas kes za hrano itd od place pa v delnice bo veliko bolj pametno

Katera (zaupanja vredna) kripto borza pa ima bančno kartico ter TRR kamor se lahko nakazuje denar? Včasih je bil to Binance pa so potem skenslali kartice.

Pa saj tudi kripto borze imajo KYC.

Gotovina ali pa kripto plačila (brez KYC centralnih borz ali kartic) je edino varno.

velikBrokoli je izjavil:

Pa saj tudi kripto borze imajo KYC.

Gotovina ali pa kripto plačila (brez KYC centralnih borz ali kartic) je edino varno.

To si sfiltriral največji šrot od šrota po moje. Katera borza pa je brez KYC pa da dobiš še eno debetno fizično kartico?

No, saj to je moj point. Je najbrž ni, ali pa je neko sketchy kitajsko sranje.

Uporabiš svoj wallet in plačuješ s kripto za random online nakupe, se najdejo tudi takšne trgovine.

Ali pa najdeš nekoga, ki ti izplača gotovino za tvoj kripto.

kaj pa bančni račun v belize? oz. ena tretjerazredna država, ki ne poroča in ima neo banko, k ne rabiš fizično tja za odpret račun :)

To dela večina velikih zaslužkarjev. Belize, Panama UAE, itd. Dokler dobivaš denar na to podjetje in kupuješ stvari na to podjetje mislim, da nisi v prekršku glede slovenske zakonodaje?

ne odpreš podjetja tam, samo bančni račun

A ti bi tko mal cigu migu...

devdems je izjavil:

A ti bi tko mal cigu migu...

that's what she said

Ales ::

devdems je izjavil:

To dela večina velikih zaslužkarjev. Belize, Panama UAE, itd. Dokler dobivaš denar na to podjetje in kupuješ stvari na to podjetje mislim, da nisi v prekršku glede slovenske zakonodaje?

Lastništvo podjetja v tujini je potrebno prijaviti FURS, bančne račune pa tudi.

Če država ne poroča podatkov, potem nimajo šanse dobiti te informacije.

Problem je spet bolj na strani tvoje stranke, ki ima potem čudna nakazila in račune iz Belize, kar pomeni da se stranka verjetno ne bo hotela jebat s tem, zato da bo tebi boljše.

Če imaš ti kakšno tako stranko, da jo prepričaš, da ti denar nakaže v Belize, potem svaka čast lol.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Če država ne poroča podatkov, potem nimajo šanse dobiti te informacije.

Problem je spet bolj na strani tvoje stranke, ki ima potem čudna nakazila in račune iz Belize, kar pomeni da se stranka verjetno ne bo hotela jebat s tem, zato da bo tebi boljše.

Če imaš ti kakšno tako stranko, da jo prepričaš, da ti denar nakaže v Belize, potem svaka čast lol.

Stranki izven EU je čisto vseeno ali nakazuje v Slovenijo ali na kajmanske otoke.

Ne jim ni, ker nakazila na kajmanske otoke bojo tudi njihovi finančni uradi gledali kot čudne in pranje denarja.

Slovenija je član evropske unije in OECDja ter ima sklenjene davčne sporazume z raznimi ZDA in podobnimi večjimi državami, nikakor primerljiva s tem...

eEdbM ::

Furs pričakovano potrdil, da če avtenticiran normiranec že prekoračil za 1.1.25 napovedano dvoletno omejitev, da naj ne podaljšuje ali sklepa novih pogodb (+ izpolni DDV-SprAkt)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

Kje je potrdil?

velikBrokoli je izjavil:

Kje je potrdil?

V nedavnem telefonskem pogovoru po debati in potrditvi, da bo morebiti sprejet zakon s 1.1.25 veljal za prihodke zadnjih dveh let, kar pomeni, da bo normiranec avtomatsko postal stroškovni s.p. s 1.1.25, če je že presegel napovedano omejitev. Ne glede na oddajo poročila do konca marca.

Mislim, govorim samo za kontekst normiranstva.

Zgodovina sprememb…

Sej to je logično, da postaneš s 1.1. stroškovni, ne pa marca.

Okapi ::

eEdbM je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Kje je potrdil?

V nedavnem telefonskem pogovoru
Govoril si z enim, ki ni noben faktor, in ti je svetoval bolj varno, čeprav zate finančno slabšo možnost. Oziroma te je opozoril na najslabši možni scenarij. Malo dvomim, da je FURS izdal kakšno uradno mnenje oziroma razlago zakona (s podpisom ministra oziroma nekega odgovornega faktorja), ker če bi, bi to že prišlo v javnost.

matic492 je izjavil:

Sej to je logično, da postaneš s 1.1. stroškovni, ne pa marca.

Ja, namenoma sem poudaril - če bo zakon sprejet in duh pogovora je bil, da najbrž bo sprejet.

Kot zanimivost naj povem, da je to 'gorovje spotike' v moj primarni familiji, kjer so vsi (bili) javnosektoraši.

Okapi je izjavil:

eEdbM je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Kje je potrdil?

V nedavnem telefonskem pogovoru
Govoril si z enim, ki ni noben faktor, in ti je svetoval bolj varno, čeprav zate finančno slabšo možnost. Oziroma te je opozoril na najslabši možni scenarij. Malo dvomim, da je FURS izdal kakšno uradno mnenje oziroma razlago zakona (s podpisom ministra oziroma nekega odgovornega faktorja), ker če bi, bi to že prišlo v javnost.

Tjah, ko se te luplje s strani te vlade, je dobro te stvari ozavestiti in ravnati preventivno.

Zgodovina sprememb…

Zakon še ni sprejet, zato ne vem zakaj bi uradno že kaj potrjevali...

velikBrokoli je izjavil:

Če zakon ne bo sprejet, absolutno vzemite sporočilo za brezpredmetno in mi ga še parkrat vrzite v obraz. Lepo prosim!

velikBrokoli je izjavil:

Ker veliko ljudi to zanima. Lahko bi rekli - ČE bo sprejet, bo veljal za nazaj. Ali pa bi potrdili, da ČE bo sprejet, NE bo veljal za nazaj. Zelo preprosto, samo odločiti se morajo in pretehtati, ali je odločitev skladna z ustavo.

kzzzz ::

eEdbM je izjavil:

Furs pričakovano potrdil, da če avtenticiran normiranec že prekoračil za 1.1.25 napovedano dvoletno omejitev, da naj ne podaljšuje ali sklepa novih pogodb (+ izpolni DDV-SprAkt)

Kaj misliš s tem, da naj se ne bi podaljševal ali sklepal novih pogodb, in kaj z izpolnitvijo DDV-SprAkt?

Ni DDV-SprAkt ampak DD-SprAkt, je pa samo obrazec za spremembo akontacije, da je plačuješ več (ali manj, samo v našem primeru bo verjetno več, ker boš imel večji davek konc leta), da ti ni treba več konc leta doplačat, to pa definitivno ni obvezno, ker pač konec leta doplačaš ne glede na vplačane akontacije.

FURSu je vseeno a plačaš vse v enem obroku konc leta, ali v mesečnih obrokih, mesečni obroki so zato, da je tebi lažje.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ker veliko ljudi to zanima. Lahko bi rekli - ČE bo sprejet, bo veljal za nazaj. Ali pa bi potrdili, da ČE bo sprejet, NE bo veljal za nazaj. Zelo preprosto, samo odločiti se morajo in pretehtati, ali je odločitev skladna z ustavo.

Problem je da tega v bistvu nihče ne more reč dokler dejansko ne bo predlog zakona dokončen. Trenutno imamo predlog, ki še niti v državnem zboru ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

kzzzz je izjavil:

eEdbM je izjavil:

Kaj misliš s tem, da naj se ne bi podaljševal ali sklepal novih pogodb, in kaj z izpolnitvijo DDV-SprAkt?

Ja, malo nerodno izraženo, k sreči ne delam v PR, seveda je DD-SprAkt, tudi vložen.

Legon je izjavil:

Okapi je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Problem je da tega v bistvu nihče ne more reč dokler dejansko ne bo predlog zakona dokončen. Trenutno imamo predlog, ki še niti v državnem zboru ni.

Pa še ko bo sprejet, ni nujno, da bo obstal ob kaki pritožbi na ustavno sodišče.

V tem predlogu zakone ni ČISTO NIČ protiustavnega...

Simič & partnerji se ne strinjajo s tabo: https://simic-partnerji.si/2024/08/02/n...

kzzzz je izjavil:

Simič & partnerji se ne strinjajo s tabo: https://simic-partnerji.si/2024/08/02/n...

Simič je pač z neumno razlago naredil sebe za bedaka... Pomisli kako bi bil njegov argument če bi vlada sprejela zakon da se normiran s.p. ukinja z 1.1.2025... Kako točno bi to VPLIVALO na poslovno leto 2024...

Nikakor... tako tudi to ne vpliva... za letos so meje znane (in lani) spreminja pa se za naprej... torej od 1.1.2025 ne boš več mogel bit normiranec, za 2024 si lahko...

Pri dohodnini velja pravilo, da 1. januarja moram vedeti kakšne so določbe zakona o dohodnini za to leto. To pomeni, da 1. januarja 2024 ni nihče vedel, da se bo znesek 150.000,00 evrov zmanjšal na znesek 60.000,00 evrov in je svoje poslovanje v letu 2024 prilagodil temu znesku. Zaradi tega ne more država oziroma državni zbor s spremembo zakona o dohodnini posegati v leto 2024. Poleg tega pa menim, da ni nobene potrebe po tovrstnem hitenju.

In točno tukaj se vidi nepoznavanje... določbe zakona o dohodnini za 2024 so jasne in nespremenjene... 1.12024 pa po nobeni ustavi ne rabi noben vedet ali bo lahko 2025 še normiranec...

Trditev in teza Simiča je torej taka, da Vlada niti nima ustavne pravice več ukinit normiranca prej kot z 2 letnim rokom? (pustimo ali je pametno hitet ali ne)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Protiustavno tudi IMO ni, je pa seveda nesmiselno hitenje in zajebavanje naroda.

Po tej logiki bi bilo protiustavno kadarkoli ukinit normirance, ker nisi mogel vedeti prejšnje leto, da bo naslednje leto ukinjeno.

sunsun ::

Brezveze se sekirat vnaprej. Bomo videli ko bo čas za to. Pripravljen moraš imeti samo plan B če se zgodi najslabše. Pri meni je to selitev podjetja v tujino.

Po tej logiki bi bilo protiustavno kadarkoli ukinit normirance, ker nisi mogel vedeti prejšnje leto, da bo naslednje leto ukinjeno.

Tako... po tej logiki če bi danes hotli ukinit normiranca bi ga lahko max s 1.1.2026... kar je neumnost... pa še potem bi se našel specialec ki bi odprl 1 dan prej in bi bilo protiustavno ker on je za 2 leti splaniral prihodke...

sunsun je izjavil:

Brezveze se sekirat vnaprej. Bomo videli ko bo čas za to. Pripravljen moraš imeti samo plan B če se zgodi najslabše. Pri meni je to selitev podjetja v tujino.

Zajebavajo narod po nepotrebnem, avgust je že, do konca leta še 4 mesece (also fuck, včeri je blo 2020), če hočem naredit pravno nasledstvo SP -> DOO piše v zakonu, da moram 3 mesece prej obvestit vse, s katerimi mam pogodbe sklenjene, torej teoretično to pomeni da morš v naslednjih 2 tednih vedet kaj in kako, če ne si v tem primeru že v prekšrku... In kaj če bo zakon spet sprejet decembra, bomo vsi med prazniki frantično rihtali DOOje zadnji moment.

Meni so sicer zdaj na banki rekli, da ne bojo težili, ampak daj ne me jebat, ne more država zadnji moment delat tako ogromnih sprememb na SPjih. V pogodbi za računovodstvo mi piše da moram 6 MESECEV prej odpovedat pogodbo, jebena država se pa spomne zadnji moment delat te spremembe. Ko v vrtcu resno.

Kdor je volu jebenga Goloba upam da vsakič ko stopijo v sobo, pozabijo zakaj so hotel v sobo in da se jim trepalnica vsak dan zjutraj zatakne.

D3m ::

Eni 410k jih je. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Legon je izjavil:

Okapi je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Saj to sem napisal, da še ne vedo - ko je Gort napisal, da so mu Fursu pa že povedali, da bo veljalo za nazaj.
««
225 / 280
»»