» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
223 / 280
»»

jabe ::

matic492 je izjavil:

Če imaš dokaj dobro plačano službo, tam okoli 3k bruto, in še popoldanca (kar imaš potem vsaj 30k na leto, ker praviš da boš izpadel ven), boš plačal kar konkretno, ker boš v 40-50% dohodninskem razredu, in se ti verjetno bolj izplača DOO... ker ne pozabi da dohodnina se ti potem sešteva, ne dobiš 2x olajšave (enkrat za redni šiht, enkrat pa za popoldanca).

A, je tole prav. Pri 3000€ bruto je neto cca 1875€. X12 = 22500€/leto. Splosna olajsava je 5000€, torej je davcna osnova 17500€. Saj tista lestvica je za NETO?

Mato989 ::

Zakaj bi bila za neto? A bruto ni tvoj prihodek?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

pingme ::

Dohodnina se plača od dobička, ni pa to "neto", ker neto pri redno zaposlenem že vsebuje odšteto plačilo akontacije, ...
Pri redno zaposlenen je davčna osnova torej bruto minus prispevki. Davčna osnova se obdavči po lestvici, torej se najprej odšteje splošna olajšava, potem pa progresivno dalje.
Mimogrede: redno zaposleni, ki se mu plača ne spreminja in je že vnaprej napovedal olajšave, bo doplačal ponavadi nič dohodnine, ker je bila akontacija že sproti ustrezno odšteta.

borut_p ::

Jep ... nenormirani popoldanc in placa se seštevata ... super (davcna osnova).
Sem mislil da ze zdaj placujem velik davka ... pa ga je mogoce se vec.

Pat_MaGroin ::

Pomagajte mi, ker sem len:

koliko dobička ina finančni minister na svoji firmi? 1xxx eur? Moj OCD bo gledal, da bom imel do evra isti dobiček. :D

matic492 ::

1,025.39
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

1,025.39

Hvala :), zabeleženo.

x3ca ::

Pocasni so, mogoce bo pa veljavo sele z letom 2026 (kar bi tudi bilo prav, da se lahko vsaj pripravis).

Zgodovina sprememb…

• spremenila: x3ca ()

x3ca je izjavil:

Pocasni so, mogoce bo pa veljavo sele z letom 2026 (kar bi tudi bilo prav, da se lahko vsaj pripravis).

Kaj misliš s tem da so počasni, sej majo še 5 mescev, sej veš kako so predlani spravli decembra zadnji moment zakon čez..

kikach ::

matic492 je izjavil:

x3ca je izjavil:

Kaj misliš s tem da so počasni, sej majo še 5 mescev, sej veš kako so predlani spravli decembra zadnji moment zakon čez..

Nažalost so počasni samo, ko ke treba kaj nardit v dobro ljudi, se držat rokov za pomoč ljudi po poplavam itd. Normirance bodo zrihtali ne skrbi on time.

x3ca ::

Takrat je bilo manj sprememb, zdaj je davcna reforma precej bolj obsezna. Samo poskusam ohranit mal optimizma :)

Mato989 je izjavil:

Zakaj bi bila za neto? A bruto ni tvoj prihodek?

Itak... Tole sem pomutila neki...

Spura ::

matic492 je izjavil:

x3ca je izjavil:

Tam so pa bili vneti, so cez praznike delal. Ne, mislim da bo kar tako kot je napovedano. Edino vprasanje je, ce se mi splaca naslednje leto menjat na d.o.o., ker v koncni fazi imam se eno leto prispevke nekoliko nizje.

LapD ::

LapD je izjavil:

Moja za namene s.p. že od začetka uporablja osebni račun, je pa dobila danes na e-davke naslednji dopis: "da morate za opravljanje dejavnosti imeti odprt transakcijski račun za poslovni namen, zato morate banki ali hranilnici, pri kateri imate že odprt osebni račun, sporočiti, da ga uporabljate za poslovni namen, ali pa odpreti nov transakcijski račun za opravljanje dejavnosti pri katerikoli banki ali hranilnici."

Po zakonu kolikor vem to ni potrebno, naj bi edino banke težile komitentom, da odprejo še en račun. Zakaj se je pa zdaj začel Furs vtikati, ali kdo ve za kakšno zakonsko spremembo?

Epilog tega je seveda, da banka noče spremeniti oznake računa v T in je edina rešitev odprtje novega poslovnega računa. Je kakšna naša banka z dobro ponudbo, ali je Revolut the way to go?
web&motion designer

velikBrokoli ::

Revolut/N26 pa je, zakaj bi kompliciral... ali pa plačaj tiste oderuške slovenske cene za poslovni račun.

Zgodovina sprememb…

Na voljo imas neobanke:
- n26 biznis
- revolut biznis
- ce ze imas revolut, znotraj njega revolut pro

Ce zeli banko v sloveniji, kot jo recimo rabim jaz zaradi pologa gotovine (ce ne dela z gotovino, absolutno eno izmed zgornjih opcij) pa NLB, ki dovoli, da osebni racun uporablja tudi s.p.. Samo na banki je potrebno povedati, da dodajo to oznako

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Če dobivaš overseas nakazila (USD oziroma US banke) imaš WISE, ki je tudi načeloma free, razen fee za odprtje pa potem currency conversion feeji. Imajo tudi kartice, jaz sicer tega nimam, ker uporabljam samo za USA cliente, so vsi zelo veseli, ko jim povem, da mi lahko kar ACH nakazilo nakažejo, je bolj simple za vse.

kikach ::

danes iz Financ za primerjavo: povprečna efektivna davčna stopnja je bila predlanskim pri slovenskih podjetjih malo več kot 16 odstotkov (lani 14,6 odstotka), pri vseh bankah pa je bila predlanskim za skoraj polovico nižja (lani je bila 12-odstotna).
Koliko je obdavčitev normiranca z 100.000 EUR prihodkov? Po mojih izračunih okoli 24%. Torej se vidi, da se nekdo načrtno dela norca iz nas.

velikBrokoli ::

Verjetno ne štejejo prispevkov v to cifro, ti pa jih. Primerjati d.o.o. z s.p.jem je pa itak nesmiselno, razen če vključiš popolnoma vse stroške, davke in prispevke in primerjaš enoosebni d.o.o. z s.p.jem, ki ima samo enega zaposlenega.

pingme ::

Dobiček pri doo je seveda zmanjšan za bruto bruto stroške plač, ampak to itak nima veze, ker je govora o procentih in ne znesku.
Efektivna stopnja je pa nižja zaradi prenosa izgub iz preteklih let, zato sedaj predlagajo (spet nekaj novega), da se lahko izguba uveljavlja le pet let, torej ne več neomejeno.

Če bi pisali koliko je efektivna stopnja za normirani sp bi napisali, da je 20%. Vseeno ali imaš 10k,100k ali 500k prihodkov. Prispevki so ločeno, tu je govora o obdavcitvi dobička. Tudi pri doo se ne upošteva 25% na dividende, če si izplačaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

Vanquish ::

ima kdo d.o.o. in revolut? Kako je z uvozom izpiskov v klasicne racunovodske aplikacije kot je minimax?

konzola ::

Vanquish je izjavil:

ima kdo d.o.o. in revolut? Kako je z uvozom izpiskov v klasicne racunovodske aplikacije kot je minimax?

Priporocam temo namenjeno d.o.o: https://slo-tech.com/forum/t830807/konec

konzola ::

Kako ves, da smo fucked? Tako da res noben ne ve kaj "zadnji 2 leti" pomeni: https://simic-partnerji.si/2024/08/02/n...

Pri dohodnini velja pravilo, da 1. januarja moram vedeti kakšne so določbe zakona o dohodnini za to leto. To pomeni, da 1. januarja 2024 ni nihče vedel, da se bo znesek 150.000,00 evrov zmanjšal na znesek 60.000,00 evrov in je svoje poslovanje v letu 2024 prilagodil temu znesku. Zaradi tega ne more država oziroma državni zbor s spremembo zakona o dohodnini posegati v leto 2024. Poleg tega pa menim, da ni nobene potrebe po tovrstnem hitenju.

Ob koncu še poudarjam, da nimam statusa samostojnega podjetnika, da je moje stališče glede normiranih odhodkov pri prometu na 50.000,00 evrov splošno znano in zaradi tega moj zapis ni subjektiven.

Zaradi tega ministrstvu za finance, finančni upravi in državnem zboru predlagam, da v konkretnem primeru sledijo Ustavi Republike Slovenije, saj ni nobene potrebe po razburjanju davčnih zavezancev (normirancev). Končno gre le za eno leto.

Mag. Ivan Simič

-------------------
Kot sem rekel...

Legon ::

Spet isti problem kot 100x povedano. 1.1.2024 si tocno vedel kaksna bodo pravila za 2024. Pa naj bodo to normiranci ali dohodnina. In to se ni nic spremenilo.

Pat_MaGroin je izjavil:

Pri dohodnini velja pravilo, da 1. januarja moram vedeti kakšne so določbe zakona o dohodnini za to leto. To pomeni, da 1. januarja 2024 ni nihče vedel, da se bo znesek 150.000,00 evrov zmanjšal na znesek 60.000,00 evrov in je svoje poslovanje v letu 2024 prilagodil temu znesku. Zaradi tega ne more država oziroma državni zbor s spremembo zakona o dohodnini posegati v leto 2024. Poleg tega pa menim, da ni nobene potrebe po tovrstnem hitenju.

Ob koncu še poudarjam, da nimam statusa samostojnega podjetnika, da je moje stališče glede normiranih odhodkov pri prometu na 50.000,00 evrov splošno znano in zaradi tega moj zapis ni subjektiven.

Zaradi tega ministrstvu za finance, finančni upravi in državnem zboru predlagam, da v konkretnem primeru sledijo Ustavi Republike Slovenije, saj ni nobene potrebe po razburjanju davčnih zavezancev (normirancev). Končno gre le za eno leto.

Mag. Ivan Simič

-------------------
Kot sem rekel...

Ampak 1.1.2024 si točno vedel kakšna so pravila za 2024...

Ok fantje, bolj ste pametni od Simiča.

ST ne razočara.

Ce nekdo izjavi da spremeba zakona posega v zakon o dohodnini za leto 2024 ga pac ne mores jemat resno ne glede na to kako se pise.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Gregor P ::

On bolj piše o tem, da podjetnik tega ni mogel pravočasno predvideti v svojem poslovanju in se tako sploh ni mogel pripraviti na to oz. ustrezno prilagoditi poslovanje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

vse to je res, ampak zakon ni posegel v dohodnino za 2024.
Je pa podlo do amena in zdaj hoče vlada prisiliti normirance, da bodo šli na dejanske stroške. Namesto tega bodo pa odpirali d.o.o. na Hrvaškem, vsaj tisti, na katere je ciljala, ostali so s'rote bili prej in bodo še naprej. To je tak, na prvo žogo probati pocuzati, kar se da, če se vrne z bumerangom, bomo pa pol jokal...

delavec44 ::

Gregor P je izjavil:

On bolj piše o tem, da podjetnik tega ni mogel pravočasno predvideti v svojem poslovanju in se tako sploh ni mogel pripraviti na to oz. ustrezno prilagoditi poslovanje.

Saj ko ti davek dvignejo iz danes na jutri tega tudi podjetnik ne more predvideti. Potem pa grejo firme v bankrot ali v tujino kjer imajo bolj stabilno davčno politiko.

zato nas pa vsi obvozijo, razen če država ne vrže ne vem kakih subvencij v njih, da sploh pridejo, da malo ublažijo tveganje. Ko se vsako leto pri nas spomnijo nekaj spreminjat davčno politiko, špekulacija na ravni kripta...

Gregor P je izjavil:

Seveda, ampak zakon ni na NIKAKRŠEN način posegel v dohodnino 2024... pa je lahko napisal do Simič lahko Bog ali pa šefica FEDa... me ne zanima.

Kaj če bi s 1.1.2025 UKINILI normirance bi Simič napisal enako bedarijo, da so posegli v dohodnino 2024 ker je folk planiral za 2024 nek prihodek pol pa 2025 ne bo več normiranstva?

To je defakto enako.

Realno gledano je blog post Simiča res nekako enako efektiven, kot naše jamranje po tem forumu :)

No, razen če bo tip dejansko odprl imenik in poklical kakega stargea kolega.

Ascendor ::

Mato989 je izjavil:

Seveda, ampak zakon ni na NIKAKRŠEN način posegel v dohodnino 2024... pa je lahko napisal do Simič lahko Bog ali pa šefica FEDa... me ne zanima.

Kaj če bi s 1.1.2025 UKINILI normirance bi Simič napisal enako bedarijo, da so posegli v dohodnino 2024 ker je folk planiral za 2024 nek prihodek pol pa 2025 ne bo več normiranstva?

To je defakto enako.

Točno tako.

Ales ::

Mato989 je izjavil:

Kaj če bi s 1.1.2025 UKINILI normirance ...

Kaj če bi? Misleči ljudje bi jim upravičeno rekli, da so zabiti, ker "čez noč" destabilizirajo poslovno okolje in ekonomski sistem države. Take stvari se ne počne brez daljšega roka, v katerem se lahko gospodarstvo prilagodi.

Vse te poteze vlade le kažejo na to, da nimamo prave dolgoročne razvojne oz. davčne politike.

Potem bo prišla neka druga vlada in spet čez noč spreminjala stvari nazaj. Ali naprej. Ali levo, ali desno.

Vse skupaj je isti drek, poslovno okolje potrebuje stabilnost in dolgoročno predvidljivost, ne pa "drugo leto bo pa tako!"

Je kdo opazil to?

"Menda se govori, da naj bi na ministrstvu za finance in na finančni upravi to določbo tolmačili na ta način, da se kot dve zaporedni leti štejeta leti 2024 in 2025."

Folku pa odgovarjajo, da bo veljajo 2023 in 2024. :).

Ales je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kaj če bi? Misleči ljudje bi jim upravičeno rekli, da so zabiti, ker "čez noč" destabilizirajo poslovno okolje in ekonomski sistem države. Take stvari se ne počne brez daljšega roka, v katerem se lahko gospodarstvo prilagodi.

Vse te poteze vlade le kažejo na to, da nimamo prave dolgoročne razvojne oz. davčne politike.

Potem bo prišla neka druga vlada in spet čez noč spreminjala stvari nazaj. Ali naprej. Ali levo, ali desno.

Vse skupaj je isti drek, poslovno okolje potrebuje stabilnost in dolgoročno predvidljivost, ne pa "drugo leto bo pa tako!"

Zgrešil bistvo...

Ali bi jamrali da posegamo v dohodnino 1.1.2024 ker je folk planiral neke prihodke v 2024 zato da ostane v normiranstvu pol pa "pade ven" ker se ukinja?

Bistvo je to da NIHČE ne posega v dohodnino 2024... ostane točno taka kot je... posega v upravičenost 2025... ampak to je pa enako kot če bi ukinli normiranca... a bi pol tudi jamrali da mora še 2 leti ostat ker oni 2024 niso vedli in so planirali prihodke?

Mato989 je izjavil:

Bistvo je to da NIHČE ne posega v dohodnino 2024... ostane točno taka kot je... posega v upravičenost 2025... ampak to je pa enako kot če bi ukinli normiranca... a bi pol tudi jamrali da mora še 2 leti ostat ker oni 2024 niso vedli in so planirali prihodke?

Mislim, ja bi, sej je logično, da je to kar ogromen poseg v zelo kratkem času.

Jaz sem pisal na ministrstvo, da ukinejo normirance komplet.

Upam, da me upoštevajo :).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Je kdo opazil to?

"Menda se govori, da naj bi na ministrstvu za finance in na finančni upravi to določbo tolmačili na ta način, da se kot dve zaporedni leti štejeta leti 2024 in 2025."

Folku pa odgovarjajo, da bo veljajo 2023 in 2024. :).

To je stavek, ki je mene sicer najbolj zbodel v oci. Ker tole sele ke pa kar nekaj... Ali se gremo, da se ne sme upostevati nic pred 2025, ali pa da ni ovir. Tole je pa kar nekaj vmes. Ce lahko upostevas 2024, zakaj ne tudo 2023. Ce ne smes, nimas kaj sploh operirati z 2024.

Ta stavek torej pomeni, da še kako lahko upostevajo 2023 in 2024, zna pa se zgoditi, da bodo dobronamerno zgolj od 2024, ter tako ljudem dali priliko, da danes nehajo delat do konca leta in drugo leto s polovicnim tempom dalje.

Ce pa mislijo, da bodo dohtarji zdaj vec delali v JS in jim onemogocili iti ven iz javnega zdravstva, naj se enkrat premislijo. Ker v mislih s temi glupostmi so imeli predvsem njih

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Mislim, ja bi, sej je logično, da je to kar ogromen poseg v zelo kratkem času.

To redkokdo ugovarja... čeprav glede na to da zadeva se dotika le minimalnega števila zaposlenih napram vsem delovno aktivnim je to tako tako... koliko je

1. zaposlenih oz. delovno aktivnih v SLO?
2. ljudi ki imajo odprt s.p.
3. ljudi ki se jih bo sprememba dotaknila?

Za točko 1. vem da jen ekje okrog 1 mil
Za točko 2. ne vem
Za točko 3. pa je govora o nekaj tisoč...

Mislim, meni bo skorajda "žal", če bo vse ostalo kot po starem.

Ker sem se malce aktiviral glede optimuizacije in bi bilo davka na realne stroške manj kot zdaj, pa vse po reglcih :).

Normirancev je nekih 86 tisoč, če se ne motim.

Zdajšnja sprememba mislim da je bilo rečeno okoli 14 tisoč normirancev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Pat_MaGroin je izjavil:

Mislim, meni bo skorajda "žal", če bo vse ostalo kot po starem.

Ker sem se malce aktiviral glede optimuizacije in bi bilo davka na realne stroške manj kot zdaj, pa vse po reglcih :).

Torej... Kaj te ovira? Jaz sem ze letos na dejanskih, po lanskih spremembah za normirance. Se obrnila drugace, prilagodila in se ne bavim vec s tem.

Vseeno... Ne bi mi bilo zdaj iz neke škodoželjnosti "žal", ce se ne bi zajebavalo nekega drugega tabora, samo zato, ker mene ni vec tam in se me ne tika in bi me to strašno zabavalo.

Zato sem dal v narekovaje "zal".

Meni 0 bikokracije odtehta par jurjev več davka na leto.

Če pa bo treba se jebat z birokracijo, pa moram biti za to ustrezno kompenziran = davek za državo mora ostati meni.

Meni sicer osebno je ta sprememba predlagana všeč, ker jaz bom letos mel 49.800 EUR prihodka...drugo leto pa pol pač 59.800 EUR >:D

Ampak ne razumem debilne politike ki jebe te normirance... Raje bi dali res flat rate davek 5% na prihodek in to je to... pa vse ljudi na sp... prispevke minimalne in naj si vsak sam varčuje, penzije pa dat na 350 EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

No sej to smo že itak ugotovili -> zjebat hočejo zdravnike.

Ales je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To jim lahko recemu tudi pri tej sprmemebi.

Pod crto pa je se vedno neumnost trdit da zakon velja za nazaj in da kakorkoli spreminja pravila za 2024.

kingsix ::

No, sedaj ko več nebom normiranec bo država dobila od mene manj. Stroški in "posebni dogovori" ftw.
Pa tudi oni nevoščljivi ki so skoz proti normirancem se lahko lepo je**jo. Spet bodo minimalni prispevki in nič kaj davka.

Lepo bo zapravljat 130k dohodka.
««
223 / 280
»»