Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
estons ::
Tema je "Normiran s.p. vprašanja" (a opaziš množino in ne ednino?) in ne "Debata o zadnjem predlogu davčne zakonodaje 2024".
kikach ::
Vidi se, da se gre res za gonjo proti zdravnikom oz. nvm komu, ker sem pogledal kar nekaj statistik in letnih poročil in je priznan čisti dobiček na firmah, s.p.jih do 100k cca 18%, pri vecjih pa se manj. Tako, da normiranec z 120kEUR plača še največ davka v državi.
matic492 ::
Ja, sej enkrat je nekdo članek objavu, Normirani SP plačujemo daleč največ davka procentualno gledano na promet.
Sej je jasno, ostali si nastavijo promet kolikor ga hočejo, še posebej če poslujejo z gotovino. Razni mehaniki in podobni, izda glih tolk računov, kot jih rabi.
Sej je jasno, ostali si nastavijo promet kolikor ga hočejo, še posebej če poslujejo z gotovino. Razni mehaniki in podobni, izda glih tolk računov, kot jih rabi.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
eEdbM ::
Ja, sej enkrat je nekdo članek objavu, Normirani SP plačujemo daleč največ davka procentualno gledano na promet.
ja, pa kupi neko spodobno plovilo, plačuj obroke mesečno, nekje pa moraš imeti sestanke in to, pa mogoče še kakšne politike povabiš na posvet... kaj boš imel v gostilni ali kaj?
leeon ::
glede na tole bo tudi za popoldance meja za obstanek v sistemu 60k na leto
https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-...
https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-...
konzola ::
Dobil sem uradno pojasnilo ministrstva, da bodo novo mejo - največ 120k prihodkov v zadnjih dveh letih - v primeru uveljavitve davčne reforme upoštevali že za prihodke iz 2023 in 2024, torej za nazaj.
Source: https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...
tt33 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Uraden odgovor konec junija?
I call bullshit :).
Saj lahko sam pišeš na MF in preveriš, so ti dolžni odgovoriti kakor vem. Sem preveril tudi sam in dobil potrditev.
konzola ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Hope for the best, prepare for the worst.
delavec44 ::
Kaj je kdo resno pričakoval, da bodo čakali 2 leti preden začnejo uveljavljati nova pravila? Takrat jih verjetno sploh več ne bo v vladi.
Edina opcija je, da se to ne sprejme oz. zavleče v obdobje po začasnih volitvah, če bodo.
Edina opcija je, da se to ne sprejme oz. zavleče v obdobje po začasnih volitvah, če bodo.
leeon ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Sej predlog zakona je jasen, tako da odgovor lahko dajo.
Če bi bila kakšan izjema za prvo leto oziroma 2 leti od uveljvaitve zakona, bi morali v zakon napisati izjemo (po moji logiki). Ker tega nikjer ne piše, in ni retroaktivna obdavčitev, se pač upošteva od 1.1.2025 in gleda v tem primeru za nazaj.
Zgodovina sprememb…
kikach ::
Glupost je, da na popoldanski sp lahko nardis 30k, na navadnega pa 60k, da ostanes v sistemu s tem, da polni sp placuje prispevke. Se vedno upam in vsi mislijo, da bodo zakon omili.
Upam, da ne bomo mi prvi, kar bo ta vlada speljala do konca. Za poplave so tudi rekli 200 his v 12 mesecih zdaj so nardili 1, stanovanja enako.
Upam, da ne bomo mi prvi, kar bo ta vlada speljala do konca. Za poplave so tudi rekli 200 his v 12 mesecih zdaj so nardili 1, stanovanja enako.
Niso niti 1¸zgradili, to kar je blo v novicah zdaj je bila zgrajena preko (privat) donacij.
Pa 2 mesca prej so že hišo zgradili in je bila pripravljena na vselitev, samo donatorji so iskali način, kako lahko ljudem predajo hišo, brez da bojo mogli plačat davek na dohodnino :)
Pa 2 mesca prej so že hišo zgradili in je bila pripravljena na vselitev, samo donatorji so iskali način, kako lahko ljudem predajo hišo, brez da bojo mogli plačat davek na dohodnino :)
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin ::
Vprašanje.
Recimo da bi potem 2025 in 2026 pazil, da ne presezem 120k.
Lahko v teh 2 letih nabijem strošek nakupa avtomobila recimo (EV)?
Recimo 2k na mesec obrok za 24 mesecev. Vmes dobim se 40% olajšave za zeleni prehod, 4500 subvencije itd.?
Cena avta 64500 neto.
Recimo da bi potem 2025 in 2026 pazil, da ne presezem 120k.
Lahko v teh 2 letih nabijem strošek nakupa avtomobila recimo (EV)?
Recimo 2k na mesec obrok za 24 mesecev. Vmes dobim se 40% olajšave za zeleni prehod, 4500 subvencije itd.?
Cena avta 64500 neto.
Če boš vzel avto na leasing, ti gre v stroške obrok leasinga oziroma nisem 100% ali gre celoten obrok ali samo obresti in se ti osnova amortizira iz vrednosti avta. Če avto skeširaš, sem pa skoraj 100%, da gre procent vsako leto, do 5-ega leta, torej mislim da 20% vsako leto (v tem primeru bi se ti amortiziralo 40% avta v 2-letih, ostalo pa ne).
Samo cifre in procente potrdi na bolj zanesljivem viru :)
Samo cifre in procente potrdi na bolj zanesljivem viru :)
Kurc pol. 13k stroška na leto torej.
No ajde, kasko, pa elektrika se zraven.
Kdaj privat grupa za izmenjavo idej?
No ajde, kasko, pa elektrika se zraven.
Kdaj privat grupa za izmenjavo idej?
prozac ::
mah, glede na vse info se nam ne pise nic dobrega...
enkrat avgusta, septembra grem do davcne svetovalke, potem pa vidim kako hitro bo treba doo odpret in na kaksne vse nacine lahko znizam davcno osnovo
pa ravno sem se pogruntal tale normiran sp in edavke :(
enkrat avgusta, septembra grem do davcne svetovalke, potem pa vidim kako hitro bo treba doo odpret in na kaksne vse nacine lahko znizam davcno osnovo
pa ravno sem se pogruntal tale normiran sp in edavke :(
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: prozac ()
Sined9 ::
Imam pop.sp in v 2023/2024 bom seveda prestopil 60k. Ce zaprem z 31.12, koliko časa moram delati na črno, da bom lahko spet odprl popoldanca in da bom ponovno lahko v sistemu normiranca?
kzzzz ::
Glupost je, da na popoldanski sp lahko nardis 30k, na navadnega pa 60k, da ostanes v sistemu s tem, da polni sp placuje prispevke. Se vedno upam in vsi mislijo, da bodo zakon omili.
OZS lobira za mejo 85k letno. Da vidimo, če jim rata.
srus ::
OZS lobira za mejo 85k letno. Da vidimo, če jim rata.
Ahhh, s 150.000 na 85.000. Mogoče nam bo njegova svetost il Duce Electricista v svoji brezmejni modrosti in dobrohotnosti to celo dovolil. Drugače pa kar nekako slutim, da bom v prihodnje imel precej obiskov pri strankah in sodelovanja po konferencah, seveda po vsem svetu. Dodatno sem že navezal stike s podjetjem v Belizeju, da mi izdela študijo o vplivu konjunkcije Marsa na moj DevOps proces. Sicer je študija precej draga, takole četrtino mojih letnih prihodkov bo šlo zanjo, ampak bomo izvedli figuro Boštjančič.
Od dveh normirancev sem ze slisal, da nudita storitev pomoči letnih nakazil do 25k tistim, ki rabijo stroške.
Ocitno bo zazivel nov poslovni model :).
Ocitno bo zazivel nov poslovni model :).
Ales ::
Saj to je ena kritik normirancev že ves čas, da se uporabljajo za fiktivne račune drugim podjetjem, ki so bolj obdavčena. Nič novega.
Mato989 ::
Problem je da se ti to ne splaca razen ce rad delas za dzabe
Za 30 postov jaz tudi napisem 10k fiktivnih racunov samo pol je to ze na meji smiselnega
Za 30 postov jaz tudi napisem 10k fiktivnih racunov samo pol je to ze na meji smiselnega
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Provizije so 10-15%, ti pa kar bluzi po svoje:).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Ja 10% je mogoče blo za popoldance pri 4% davka, dans je pa meja konkretno nižja :)
borut_p ::
Eno glupo vprasanje mogoce ze odgovorjeno ... kaj se zgodi ce bos vseeno presegel mejo. Recimo popoldanec ... kaj se zgodi?
Postaneš navaden sp v letu 2025.... davek za 2024 pa plačaš 20% od razlike nad mejo.
Se pravi moras se enkrat placevati prispevke - oz poleg placil iz redne firme se iz sp?
Kolk pa so minimalni zdaj? Na popoldancu so cca 100eur skupaj.
Kolk pa so minimalni zdaj? Na popoldancu so cca 100eur skupaj.
Legon ::
O kakih prispevkih sanjas? Prispevki so enaki ne glede na to ali imas normirane ali dejanske stroske.
Iz normiranih stroskov preides na dejanske stroske. Se vedno si pa "popoldanski" sp, ce imas prispevke placane iz naslova redne zaposlitve.
Postaneš navaden sp v letu 2025.... davek za 2024 pa plačaš 20% od razlike nad mejo.
Iz normiranih stroskov preides na dejanske stroske. Se vedno si pa "popoldanski" sp, ce imas prispevke placane iz naslova redne zaposlitve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Ne normiranec - redni in 'popoldanski'
https://www.fu.gov.si/davki_in_druge_da...
544eur so min prispevki. Torej 440eur vec ... 5.250 eur vec na leto raznih davkov.
https://www.fu.gov.si/davki_in_druge_da...
544eur so min prispevki. Torej 440eur vec ... 5.250 eur vec na leto raznih davkov.
velikBrokoli ::
Ti ne razlikujes prispevkov in dohodnine. Prispevki ostanejo isti (ker ti jih pri popoldancu časti delodajalec), dohodnino pa placas glede na dejanske stroške, ne normirane.
Po pravici povedano mi ni jasno kaj sploh hočeš vprašat, nekaj mešaš med sabo izraze.
1. SP je pač sp.
2. "Normiranec" je samo način obravnave stroškov, ali so dejanski, ali normirani.
3. Popoldanski SP je pa spet tretja stvar, kjer si ti socialno/zdravstveno zavarovan pri redni zaposlitvi.
Daj prosim se izjasni in napiši točno, kaj te zanima. Zdaj mešaš v popoldanca prispevke polnega SPja.
1. SP je pač sp.
2. "Normiranec" je samo način obravnave stroškov, ali so dejanski, ali normirani.
3. Popoldanski SP je pa spet tretja stvar, kjer si ti socialno/zdravstveno zavarovan pri redni zaposlitvi.
Daj prosim se izjasni in napiši točno, kaj te zanima. Zdaj mešaš v popoldanca prispevke polnega SPja.
Zgodovina sprememb…
Aja caki mal ... sprembe so vezane na normiranost ne na polni oz popoldanski.
Se pravi vse spremembe so vezane na normiranost .. ok ... nekaj glupih vprasanj gor ja
Se pravi vse spremembe so vezane na normiranost .. ok ... nekaj glupih vprasanj gor ja
Ampak SO različne izstopne meje. Popoldanski normirranec ima mejo 60k / 2 leti, polni pa 120k / 2 leti. Pa vmesno tudi, če si bil 1 leto polni / 1 leto popoldanc, je meja 90k / 2 leti.
Ampak SO različne izstopne meje. Popoldanski normirranec ima mejo 60k / 2 leti, polni pa 120k / 2 leti. Pa vmesno tudi, če si bil 1 leto polni / 1 leto popoldanc, je meja 90k / 2 leti.
Jep, se bo treba pripravit, da gremo na 'navadnega'.
Hvala za 'crashcourse' razlago
Zgodovina sprememb…
- spremenil: borut_p ()
Če imaš dokaj dobro plačano službo, tam okoli 3k bruto, in še popoldanca (kar imaš potem vsaj 30k na leto, ker praviš da boš izpadel ven), boš plačal kar konkretno, ker boš v 40-50% dohodninskem razredu, in se ti verjetno bolj izplača DOO... ker ne pozabi da dohodnina se ti potem sešteva, ne dobiš 2x olajšave (enkrat za redni šiht, enkrat pa za popoldanca).
Če nočeš javno delit cifre in detajlov (kar ti itak ne priporočam da delaš), boš moral it k kakem računovdoju, da ti naredi točne izračune in pogledata če ni boljše DOO. Ali pa se sam spusti v detjale in naredi izračune.
EDIT: Mogoče dajem napačne podatke, tile popoldanski ne-normirani so me malo zmedli, lahko kdo potrdi, torej POPOLDANSKI NE-NORMIRANC, ali je:
1. dohodnina sešteta skupaj z vašo plačo (torej dohodnina iz plače + dobiček popoldanca)
2. ali se dohodnina za popoldanski SP plača ločeno po dohodninski lestvici, ampak brez olajšav? (torej dobiček popoldanca začne ločeno v 1. razredu dohodnine in se ne sešteva s plačo)
problem je, da vsi viri ponavadi samo priporočajo odprtje popoldanskega normiranca, redko kje je opisan navaden popoldanski SP.
Če nočeš javno delit cifre in detajlov (kar ti itak ne priporočam da delaš), boš moral it k kakem računovdoju, da ti naredi točne izračune in pogledata če ni boljše DOO. Ali pa se sam spusti v detjale in naredi izračune.
EDIT: Mogoče dajem napačne podatke, tile popoldanski ne-normirani so me malo zmedli, lahko kdo potrdi, torej POPOLDANSKI NE-NORMIRANC, ali je:
1. dohodnina sešteta skupaj z vašo plačo (torej dohodnina iz plače + dobiček popoldanca)
2. ali se dohodnina za popoldanski SP plača ločeno po dohodninski lestvici, ampak brez olajšav? (torej dobiček popoldanca začne ločeno v 1. razredu dohodnine in se ne sešteva s plačo)
problem je, da vsi viri ponavadi samo priporočajo odprtje popoldanskega normiranca, redko kje je opisan navaden popoldanski SP.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Provizije so 10-15%, ti pa kar bluzi po svoje:).
Za 10 postov ti bo samo butl se to delal... Sploh ker od tega placa 4 poste davka... Torej kaj za 20k bo mel eno slovenako bruto minimalno placo v 1 letu
Raje ne napisem racuna
Zadnjo opcijo sem mel 25 postov to je te ajde
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
pingme ::
Če imaš dokaj dobro plačano službo, tam okoli 3k bruto, in še popoldanca (kar imaš potem vsaj 30k na leto, ker praviš da boš izpadel ven), boš plačal kar konkretno, ker boš v 40-50% dohodninskem razredu, in se ti verjetno bolj izplača DOO... ker ne pozabi da dohodnina se ti potem sešteva, ne dobiš 2x olajšave (enkrat za redni šiht, enkrat pa za popoldanca).
Seveda je točka 1 pravi odgovor.