» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
220 / 280
»»

4TecH ::

Ja, ne vem a se bo gledalo ze po enem letu ali cakajo na dve.

kzzzz ::

velikBrokoli je izjavil:

121k zaslužiš v 2025, pa greš 2026 ven.

Ah! Ja, ok, debil sem (to je razmišljanje nas luzerjev, ki zaslužimo manj kot 120k :D).

xeon ::

A ne bi mogli te škodljive vlade oz. Boštjančiča nekam na vrh EU-ja prijaviti? A ne moremo za to kak referendum zahtevati? A je tako uničevanje gospodarstva kar tako dovoljeno in prepuščeno volji enega posameznika?

matic492 ::

Za davčne zakone ne moreš vložit referenduma.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Olajuwon ::

Sicer ni mi jasno zakaj gredo v to. Dobili so 3/9 poslancev na EU volitvah, kar jim lahko daje vedet, da so nepriljubljena vlada in s takimi "reformami" se bodo še globlje utapljali v blato. Ni mi jasen njihov end game. Očitno gre zgolj za neko kombinacijo foušije/maščevanja.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Jah levi socialkarji navijajo za višje davke, to so njihovi volilci.

Za zaprtimi vrati pa minister pokliče Štajcerja, da se zmenita na kero "Belizejsko" podružnico 100% legitimne ameriške firme bo naslednjo "izobraževnja pilotov" :) Mogoče bo treba izobrazit koga za ta nova gasilska letala, to so draga izobraževanja.

Seveda Tanja iz financ si o tem ne upa pisat, ker nima jajc.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Vanquish ::

sicer ne vem kako je tocno s tem - ampak tisti, ki razmisljate o zapiranju in odpiranju sp.
Ne pozabite da morate bit 9 mescev normiranec, se pravi ce bi zdaj zaprli bi imeli tezavo, da vam normiranca ne bi priznali.

Vsaj tako sem jaz bil obvescen.

9 mesecev mora biti neprekinjeno nekdo "zaposlen" oziuroma zavarovan v Spju, da se ne smatra kot popoldanc ja.

FYI: V novem zakonu se to spreminja, da to mora biti lastnik SPja, torej ne velja več da je popoldanc in nekdo drug zaposlen.

EDIT: Nova24 spet pljuva po ministru, super :D https://nova24tv.si/vlada-zeli-davcno-u...

Prednosti davčno ugodnih okolij razume tudi finančni minister Klemen Boštjančič, katerega podjetje Brio je leta 2015 nakazalo 31.000 evrov v davčno oazo Belize. Leto pred tem je bogato poslovalo z državo oz. obrambnim ministrstvom. Prav Boštjančič pa je sedaj kolovodja povečevanja davčnih obremenitev.

:))

Komentar hahaha:

To so čisto navadni kradljivi prasci. Zato pa je svinjina tako draga. Vse svinje so v vladi

Zgodovina sprememb…

Olajuwon je izjavil:

Sicer ni mi jasno zakaj gredo v to. Dobili so 3/9 poslancev na EU volitvah, kar jim lahko daje vedet, da so nepriljubljena vlada in s takimi "reformami" se bodo še globlje utapljali v blato. Ni mi jasen njihov end game. Očitno gre zgolj za neko kombinacijo foušije/maščevanja.

Zelo jasno je zakaj. Zdravniki + tisti mali odstotek normiranih high-earnerjev je odlična tarča, da dobijo glasove. Odtujijo manj ljudi, kot se ta populistična poteza priljubi folku.

Kaya123 ::

Računovodskega firma meni da "Glede na pretekle izkušnje pri spremembah davčne zakonodaje, bo verjetno limit za zadnje 2 leti zajemal 2023 in 2024."

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

Mato989 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

LOL, keri piflarji, za par dni delate galamo :). Sploh okoli novega leta, ko je pol sveta na dopustu :).

Problem je, ker s tem prekineš tisto dobo zavarovanja, ki je pomembna za penzijo, ne?

Zato je pa fajn, da nimaš teh lukenj med zaposlitvami...

14 dni bo konec sveta v 42 let dolgi dobi?

In to se treses ti, pri 200 jurjih prometa na leto?

Ne gre se za to

Recimo sp se komot odpre na dolocen dan zakaj ne bi mogel doo

Biatvo je da ce zapres sp 14.1. Ker odpres doo 14.1. Moras dvojne papirje oddajat zakaj ne bi naredili enostavno
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Saul Goodman ::

Kaya123 je izjavil:

Računovodskega firma meni da "Glede na pretekle izkušnje pri spremembah davčne zakonodaje, bo verjetno limit za zadnje 2 leti zajemal 2023 in 2024."

povej katera računovodska firma je to, da jih dam na shitlisto. ne me jebat, to ni mogoče, da bo ta zakon kar retroaktiven.

delavec44 ::

Poglej komu odgovarjaš ;)

Takšen zakon pa vseeno ne bi bil retroaktiven saj ne posega v obdavčitev preteklih let.

Saul Goodman je izjavil:

Kaya123 je izjavil:

povej katera računovodska firma je to, da jih dam na shitlisto. ne me jebat, to ni mogoče, da bo ta zakon kar retroaktiven.

Shintotu odgovarjaš

Saul Goodman ::

kzzzz je izjavil:

Saul Goodman je izjavil:

Kaya123 je izjavil:

Shintotu odgovarjaš

Pardon, nisem na tekočem z vsemi nicknejmi.

delavec44 je izjavil:

Poglej komu odgovarjaš ;)

Takšen zakon pa vseeno ne bi bil retroaktiven saj ne posega v obdavčitev preteklih let.

Mogoče je izraz "retroaktiven" napačen, vendar vemo o čem govorim. mi mormo pred letom, ki prihaja, vedt kolk lahk max nardimo. ni druge.

za 2023 in 2024 nam je jasno, za 2025 pa lahko sanjajo o drugih limitih, če mislijo do takrat sploh kej sprejet.

Zgodovina sprememb…

Legon ::

Izraz je cisto na mestu in ravno zato, ker ne gre za spremembo obdavcitve za nazaj bo formalno tezko temu oporekat. Se pa vsi strinjamo, da je taksno spreminjanje abotno in rusi kakrsnokoli zaupanje v gospodarsko okolje.

Saul Goodman je izjavil:

Kaya123 je izjavil:

Saj tudi zakon za penzijo je retroaktiven moral bi veljati samo za one ki se nimajo dneva delovne dobe ne pa za ene ki ze imajo 25 let

Tako s tem se ne bo nic spremenilo za nazaj samo za naprej

Ce bi s 1.1. Ukinli normiranca je to retroaktivno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Spura ::

Saul Goodman je izjavil:

Kaya123 je izjavil:

Saj ne bo. Spremenijo se pogoji za to, da imas normiranca v letu 2025. Tko da pravno gre to komot cez. Je pa svinjarija, ker seveda se nisi mogu pripravit prejsnji dve leti koliko lahko zasluzis. Jst sm imel vec kot 60k zadnji dve leti, tko da adijo status.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

prozac ::

Spura je izjavil:

Saj ne bo. Spremenijo se pogoji za to, da imas normiranca v letu 2025. Tko da pravno gre to komot cez. Je pa svinjarija, ker seveda se nisi mogu pripravit prejsnji dve leti koliko lahko zasluzis. Jst sm imel vec kot 60k zadnji dve leti, tko da adijo status.

Tudi pri meni enako. Ce se meja ne bo premaknila proti 85k kot predlaga OZS, bom pac razmislil o doo, minimalni direktorski placi, kadrovskih stipendijah, popoldanskem sp, ipd. Upam, da mi rata bolje priti skoz kot do sedaj. Ocitno bom moral administracijo outsourcat, ker za doo je verjetno vseeno bolj zahtevno. Bom pa sigurno sel do racunovodskega / davcnega svetovalca in skupaj nagruntamo kako priti cim bluzje idealu 121k prihodkov in 120k stroskov....

se mi zdi da bo kar veliko novih doojev v kratkem

Spura ::

Legalno bo vse tezje kaj pametnega naredit. Pac bo tko kot v starih cajtih, ljudje bodo fejkal stroske, pol je ze vseeno ce imas navaden s.p., niti ne rabis d.o.o. . Pol nej pa inspekcija lovi vse.

Boljše je DOO ker SP ima prispevke na lanske dohodke na DOO si pa lahko izplačuješ kolikor plače hočeš (seveda od minimalca navzgor). Tudi brez stroškov mislim da je DOO cenejši tam nad 100k nekje (ker je zadnji razred dohodnine višji od davka na dobiček pravne osebe + davka na izplačilo dobička)

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Kaj ni za direktorja doo-ja predpisana plača višja od minimalca?

Baje ne več, ampak in any case je bila to vseeno le okoli 1500€ bruto ali nekaj takega. Itak si pa verjetno ne boš minimalca izplačeval, razen če imaš ogromno našparano :)

Spura je izjavil:

Legalno bo vse tezje kaj pametnega naredit. Pac bo tko kot v starih cajtih, ljudje bodo fejkal stroske, pol je ze vseeno ce imas navaden s.p., niti ne rabis d.o.o. . Pol nej pa inspekcija lovi vse.

doo potegne za sabo marsikaj. In če si sam v firmi nevem, če se to splača. Jaz bom videl, če bo veljalo to, da se bo gledalo 2023-24 za prihodke, ker v tem primeru me avtomatsko vržejo iz normiranstva ali pa bodo začeli "šteti" z 2025. Sicer volitve bodo v najslabšem možnem scenariju čez leto pa pol in ne vem če se mi splača delat akrobacije za davčno optimizacijo. V kolikor bo nova vlada spet leva, pa bom verjetno začel gledati opcije davčne optimizacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

koli99 ::

Vase mnenje:
Zena ima odprt popoldanski normiran sp, v 2023 in 2024 bo presegla povprecje 30.000€ / leto. Torej s 1.1.2025 bo izpadla oz. bi sla na dejanske stroske kar je no-go (svetovanje).
Recimo da ga s 31.12.2024 zapre.
Jaz ga s 1.1.2025 odprem (popoldanski normiran sp) in grem preko 30.000€.
31.12.2025 ga zaprem in zena ga s 1.1.2026 zopet odpre.
Vase mnenje (povezane osebe in stuff...)?

koli99 je izjavil:

Sam sebi si odgovoril. Daj pomisli malo, kaj misliš, da so tako butasti na fursu, da ne bi pomisilili na to :)

PS: Šteje se zadnje 2 leti prometa, ne pa 1 leto.

Zgodovina sprememb…

Ja normalno da niso... gre se le za to da dosti moznosti ni, ce bo veljalo za 2023-24 pade avtomatsko ven, tako da ali zapre in caka 2 leti, ali jaz cez 1? leto odprem...
Vem da se steje 2 leti...

Pravim da se tvoj "plan" podre... ker če ti odpreš 1.1.2025 in zapreš 31.12.2025 potem ona ne more normiranca odpret 1.1.2026 zato ker se ji bo štel promet 24/25 in bo čez mejo. Pa že ti ne moreš odpret 1.1.2025 ker se tebi prišteje njen promet.. sta na istem skupaj. Razen če hočeta reskirat in se zlagat na obrazcih.

Pa sploh nima smisla debatirat, ker tako očitno izkoriščanje bi dobil inšppekcijo takoj. Še posebej če sprejmejo predlog zakona, kjer tudi med drugim piše, da bo na DDD-DDD obrazcu treba poročat dohodke povezanih oseb.

Zgodovina sprememb…

Se strinjam..., gre samo za debatiranje na forumu.
Ja druga je da letos naredi max 59.000€, 31.12.2024 zapre, nazaj odpre 1.1.2026 in tako naredi spet poljubno vrednost do spremembe zakona:)

To je možno ja.

Sicer pa tudi če pride nazaj na oblast janša, dvomim da bojo šli zakone o normirancih takoj spreminjat :)

Treba bo začet mutit z DOOjem in stroški jebiga.

Za tiste, ki imate dosti denarja našparanega, ali pa lastniške nepremičnine brez kreditov, si lahko te zadeve date kot kredit npr. To gre vse računovodsko in je 100% legalno (seveda z upoštevanjem poročanja posojil med povezanimi osebami).

Torej jaz imam stanovanje vredno 100k. S svojim DOOjem sklenim pogodbo o posojilu 100k€, podjetje pa od mene kupi stanovanje za 100k€ (torej vse računovodsko, nikjer se ne naredi transakcija 100k€, je samo na papirju, ker se izniči). Zdaj mi je firma dolžna 100k€ z 7% letno obresti (ne vem točno koliko je obrestna mera). To si lahko daš nazaj v najem recimo (mora biti tržna najemnina). Ampak potem lahko daš vse stroške stanovanja na firmo npr. Na dohodek iz obresti seveda plačuješ ti davek, ampak to je samo 25%. Posojila ni treba nikoli odplačat, lahko pa če hočeš ali rabiš denar, to je potem neobdavčeno (glavnica posojila).

Enako lahko narediš če imaš 200k na banki npr.

matic492 je izjavil:

To je možno ja.

Sicer pa tudi če pride nazaj na oblast janša, dvomim da bojo šli zakone o normirancih takoj spreminjat :)

Po mojem bodo šli to zelo hitro spreminjat.

Dolgoročno in če znaš delat računovodske trike je DOO boljše pri višjih dohodkih oziroma če hočeš firmo malo razširit na druga področja. Osebno sem itak mnenja, da tale golden geese IT zaslužkov ne bo šel v nedogled, slej kot prej bo inflacija tudi Slovence dvignila na tak nivo, da bomo le še malo nad povprečjem, ne pa tako kot danes, kjer smo na 5-10x minimalca. Oziroma jaz osebno sem planiral DOO, samo zdaj me bo ta zakon prislil v DOO par let preden sem ga planiral.

Seveda je pa jeba za tiste, ki nočete tega delat in bi samo radi v miru delali na normirance.

koli99 je izjavil:

https://www.rtvslo.si/slovenija/jansa-d...

;)

Link redirecta čudno, verjetno si pa mislil "Janša: 'Vse delamo za to, da bi bile čim prej predčasne volitve'"

Kar sicer močno dvomim, razen če jim uspe iz te afere litijska kaj izcimit...

Zgodovina sprememb…

Ja ne vem kaj se je zgodilo (zgodba aluminija iz 2003...) jao...
Ja to so samo floskule, bi pa prijalo...

Kanban ::

matic492 je izjavil:

Posojila ni treba nikoli odplačat, lahko pa če hočeš ali rabiš denar, to je potem neobdavčeno (glavnica posojila).

Seveda mora, drugače lahko imaš ob zaprtju veselico in cel kup davkov. Ob zaprtju podjetja ti furs namreč neodplačano posojilo šteje med prihodke podjetja, na kar bo podjetje plačalo davek na dobiček, ob zaprtju pa bo višji tudi kapital in posledično kapitalski dobiček (če je od odprtja manj kot 15 let).

Kanban je izjavil:

matic492 je izjavil:

Posojila ni treba nikoli odplačat, lahko pa če hočeš ali rabiš denar, to je potem neobdavčeno (glavnica posojila).

Seveda mora, drugače lahko imaš ob zaprtju veselico in cel kup davkov. Ob zaprtju podjetja ti furs namreč neodplačano posojilo šteje med prihodke podjetja, na kar bo podjetje plačalo davek na dobiček, ob zaprtju pa bo višji tudi kapital in posledično kapitalski dobiček (če je od odprtja manj kot 15 let).

To sem mislil, ampak bi moral napisat obrazložitev ja, mišljeno je bilo "nikoli" dokler je pač DOO še odprt.

Kanban ::

Po zaprtju ti ga itak ne more.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

D3m ::

koli99 je izjavil:

Vase mnenje:
Zena ima odprt popoldanski normiran sp, v 2023 in 2024 bo presegla povprecje 30.000€ / leto. Torej s 1.1.2025 bo izpadla oz. bi sla na dejanske stroske kar je no-go (svetovanje).
Recimo da ga s 31.12.2024 zapre.
Jaz ga s 1.1.2025 odprem (popoldanski normiran sp) in grem preko 30.000€.
31.12.2025 ga zaprem in zena ga s 1.1.2026 zopet odpre.

Jaz ga bom omejil na 12.500 EUR, kot veleva nova pravila.

Ostalo pa keš na roke.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Omejitev ni 12,5k ampak 30k po predlogu zakona (prag za izstop iz sistema normirancev, za popoldance)

matic492 je izjavil:

Treba bo začet mutit z DOOjem in stroški jebiga.

Za tiste, ki imate dosti denarja našparanega, ali pa lastniške nepremičnine brez kreditov, si lahko te zadeve date kot kredit npr. To gre vse računovodsko in je 100% legalno (seveda z upoštevanjem poročanja posojil med povezanimi osebami).

Torej jaz imam stanovanje vredno 100k. S svojim DOOjem sklenim pogodbo o posojilu 100k€, podjetje pa od mene kupi stanovanje za 100k€ (torej vse računovodsko, nikjer se ne naredi transakcija 100k€, je samo na papirju, ker se izniči). Zdaj mi je firma dolžna 100k€ z 7% letno obresti (ne vem točno koliko je obrestna mera). To si lahko daš nazaj v najem recimo (mora biti tržna najemnina). Ampak potem lahko daš vse stroške stanovanja na firmo npr. Na dohodek iz obresti seveda plačuješ ti davek, ampak to je samo 25%. Posojila ni treba nikoli odplačat, lahko pa če hočeš ali rabiš denar, to je potem neobdavčeno (glavnica posojila).

Enako lahko narediš če imaš 200k na banki npr.

Samo to je kr da das na firmo flet kaj pa ce se kaj zgodi dejanskp nisi vec ti lastnik ampak pravna oseba

Ja ampak ravno nepremičnine se najbolj splača, ker jih itak imaš za daljše obdobje. Po 15 letih lahko zapreš firmo in se ti nepremičnina prepiše nazaj na fizično osebo kot lastniku, z 0% davka (razen davka na dobiček na rast cene)

Avte in nepremičnine (pa jahte in letala hehe) skoraj nima smisla imet na fizično osebo, če se greš svoj DOO.

EDIT: Seveda tu računam na predpostavki freelancerja z 100k+ na leto dohodkov, ki bo v 15 letih nabral več kot 1 nepremičnino. Ali pa sploh ne zapreš DOOja in ga imaš kot holding za nepremičnine in ga prepišeš na potomce :)

Zgodovina sprememb…

Choc ::

Samo za avto moraš potem pisati potne naloge, za privatno rabo pa moraš obračunati boniteto. Kaj če nimaš veliko poslovnih poti, ker se večinoma dela vse remote?

Mislim, da za vzdrževanje avta (servisi, zavarovanje, gume, ...) lahko daš v stroške samo tisti delež kot si ga porabil za poslovne poti?

Se avto na firmo potem res splača?

matic492 je izjavil:

Ja ampak ravno nepremičnine se najbolj splača, ker jih itak imaš za daljše obdobje. Po 15 letih lahko zapreš firmo in se ti nepremičnina prepiše nazaj na fizično osebo kot lastniku, z 0% davka (razen davka na dobiček na rast cene)

Avte in nepremičnine (pa jahte in letala hehe) skoraj nima smisla imet na fizično osebo, če se greš svoj DOO.

EDIT: Seveda tu računam na predpostavki freelancerja z 100k+ na leto dohodkov, ki bo v 15 letih nabral več kot 1 nepremičnino. Ali pa sploh ne zapreš DOOja in ga imaš kot holding za nepremičnine in ga prepišeš na potomce :)

Meni se zdi to veliko kolobocije sicer to prepisovanje in fejk posojilo itd

Ajde avto ja to je smiselno samo je problem ker mas leasing in je treba spet tu mahinacije izvajat

Kadrovska stipendija zgleda zanimivo me zanima kaki so pogoji je kdo pogledal

Mato989 je izjavil:

Meni se zdi to veliko kolobocije sicer to prepisovanje in fejk posojilo itd

Ajde avto ja to je smiselno samo je problem ker mas leasing in je treba spet tu mahinacije izvajat

Kadrovska stipendija zgleda zanimivo me zanima kaki so pogoji je kdo pogledal

To ni fejk posojilo, to je dejansko posojilo :)

Choc je izjavil:

Samo za avto moraš potem pisati potne naloge, za privatno rabo pa moraš obračunati boniteto. Kaj če nimaš veliko poslovnih poti, ker se večinoma dela vse remote?

Mislim, da za vzdrževanje avta (servisi, zavarovanje, gume, ...) lahko daš v stroške samo tisti delež kot si ga porabil za poslovne poti?

Se avto na firmo potem res splača?

Se splača v skoraj vseh primerih. Ne govorim o mutenje potnih nalogov, ampak o normalnem legalnem načinu preko bonitete. Boniteta je 1.875% vrednosti avta na mesec, plača pa firma neomejeno bencina (kolikor pač porabiš) + vse stroške. Za električne avte ni bonitete.
Vsako nadaljno leto uporabe je boniteta 10% manjša. Če se v tekočem mesecu voziš MANJ kot 500 kilometrov privat, je boniteta 50% nižja.

Pri avtu za 20k je to 375EUR na mesec, torej računaš kot da imaš 375EUR višjo bruto plačo. Plača pa firma bencin in vse stroške. Torej če računaš da porabiš 100EUR bencina na mesec + daš vsaj 100EURza vzdrževanje pa še nekih 75EUR na mesec za kasko zavarovanje si že na tej cifri... računaj pa da lahko porabiš neomejno bencina. Zdej meni se sigurno splača, samo moj avto kuri skoraj 12 litrov / 100km ker ima več kot 400 konjev, če maš nekega šparovčka ki ti kuri 5l/100km in se nikamor ne voziš potem se ti verjetn res ne splača no.

Zgodovina sprememb…

Če res drži, da firma plača 100% stroške bencina in vse stroške servisiranja in vzdrževanja (tudi če avto uporabljaš 99% ali celo 100% v privat namene), potem se definitivno strinjam, da se splača!

Boniteta je v 2 oblikah:

1. Neomejena privat uporaba - benicn plačaš sam - 1.5% nabavne vrednosti avta vsak mesec
2. neomejena privat uporaba + bencin plača firma = 1.87% nabavne vrednosti avta vsak mesec

Lahko si preberete tu:
https://podjetnik.aktualno.si/boniteta-...
https://data.si/blog/boniteta-za-uporab...
https://jmmc.si/racunovodstvo-nova-gori...

edin detajl je, da znajo biti problemi, če komu posodiš avto, recimo ženi/punci in se kam zabije ali ima kake druge težave... ker ne bi smela vozit avta od firme.

Pa ne pozabit, da lahko avto, ki ga imate danes pač prodate naslednje leto svojem DOOju in vrednost avta dobite kot neobdavčeno "izplačilo" :)

Zgodovina sprememb…

Hvala ti!

Iz enostavnega in preglednega sistema normiranega sp-ja, se bomo šli takšne igrice, ni problema :)

Imam še par vprašanj, če ve kdo kako je z obdavčitvijo naslednjih postavk pri plači. Npr.:
- dodatek za nočno delo (npr. delo z Američani v Pacific časovnem pasu)
- dodatek za dežurstvo
- nadurno delo
- dodatek za poslovno uspešnost

:D

Vse kar si napisal nima smisla obračunavat, ker je obdavčeno isto. Ti lahko imaš na pogodbi minimalca, pa si vsak mesec izplačaš 10,000€ bruto plače, ker je obdavčen dodatek isto kot vse ostalo. Edino 2 stvari sta pod posebno odbavčitvijo:
1. regres
2. "božičnica" (pogovrni izraz, ne spomnem se pravega)

Vse ostalo (od naštetega) je obdavčeno pač kot plača.

Ah, OK :)

(naslednje leto se bo v Sloveniji povečalo število Audijev, BMW-jev in Mercedesov >:D)
««
220 / 280
»»