» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
219 / 280
»»

Okapi ::

Predvsem bi bilo pa koristno danes vedeti, ali bo to veljalo od 2023 ali od 2025. Ker za nekatere je sedaj še čas, da do konca leta "zaprejo štacuna" in si omejijo dohodke na 120.000 evrov. Če tega ne veš, lahko kvečjemu preventivno to storiš in si morda po nepotrebnem ob pol leta zaslužka.

tt33 ::

Legon je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Potem je isto, če se odločijo drugače zaračunavati dohodnino za zadnjih 10 let, od obdobja 2014-2024.

To seveda ni res, ker v tem primeru bi se stvari spremenile za NAZAJ. Tebi nic ne posegajo v to kako si bil obravnavan do vkljucno 1.1.2025

To vsekakor je spreminjanje za nazaj, ljudje namreč glede na davčno zakonodajo sprejemajo poslovne odločitve, načrtujejo prihodke, to vpliva na vsebino pogodb itd. Če sem prav informiran, obstajajo celo EU regulacije, po katerih imajo podjetniki pravico do določenega stabilnega davčnega okolja.

Ker pa je Slovenija glede vladavine prava "država v razvoju", vse to bolj malo pomaga in je treba vsako samoumevnost iztožiti na sodišču.

Olajuwon ::

velikBrokoli je izjavil:

A smo že kdaj imeli v Sloveniji stabilno podjetniško okolje? Stvari se spreminjajo na hojladri vsako leto, sploh, ko se zamenja vlada...

Jaz mislim, da bo veljalo za leto 2023 in 2024, kar pomeni, da nas bo večina tech normirancev zaprla s.p. in odprla d.o.o., ker nam drugega ne bo preostalo.

Tako na hard, kot spreminja to sedanja vlada, ni bilo nikoli.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

delavec44 ::

Okapi je izjavil:

Če bi pred dvema letoma vedel, da bodo čez dve leti pogoje spremenili, bi se lahko odločil, da v dveh letih ne boš presegel 120.000, ker pač nočeš izpasti iz sistema normirancev. Sploh ker te to teoretično lahko doleti, če presežeš mejo za 1 evro.

Tako da to bi vsekakor pomenilo spreminjanje zakonodaje za nazaj, kar se ne bi smelo dogajati.

To je podobno kot če spremenijo, da se za penzijo gleda 25 let namesto 20 let plače. Če bi takrat vedel, da bodo gledali še 5 let, bi se trudil, da še v tistem obdobju čim več zaslužim, tako bo pa sedaj manjša penzija.

Legon ::

Okapi je izjavil:

Če bi pred dvema letoma vedel, da bodo čez dve leti pogoje spremenili, bi se lahko odločil, da v dveh letih ne boš presegel 120.000, ker pač nočeš izpasti iz sistema normirancev. Sploh ker te to teoretično lahko doleti, če presežeš mejo za 1 evro.

Tako da to bi vsekakor pomenilo spreminjanje zakonodaje za nazaj, kar se ne bi smelo dogajati.

Potem nikakršne spremembe niso možne, ker se vedno kdo najde in dere, kaj bi vse drugače delal če bi vedel kaj bo čez X let. Še loto bi se dalo tako igrat.

tt33 ::

Seveda ni res, da spremembe niso možne. Niso pa v razvitih državah možne spremembe davčne zakonodaje iz danes na jutri na način, ki nepošteno vpliva na poslovne subjekte. Ni to kar na prvo žogo. Sicer pa so nekam random razglabljanja na internetu glede tega brezpredmetna, saj obstajajo zakonodaje.

Legon ::

tt33 je izjavil:

Seveda ni res, da spremembe niso možne. Niso pa v razvitih državah možne spremembe davčne zakonodaje iz danes na jutri na način, ki nepošteno vpliva na poslovne subjekte. Ni to kar na prvo žogo. Sicer pa so nekam random razglabljanja na internetu glede tega brezpredmetna, saj obstajajo zakonodaje.

Slednje je vse res in to dela poslovno okolje neprivlacno in zato je ta poteza IMO neustrezna in nekorektna, samo nakladanje o tem da gre za spremebe nazaj in nezakonito ravnanje je pa vseeno povsem zgreseno.

Kaj pa če konec leta zapreš s.p. in potem v začetku 2025 odpreš novega?

velikBrokoli ::

To ne naredi razlike, zakj potem tega ne bi sedaj počel? Potem bo potrebno počakati eno ali dve leti, preden si lahko spet normiranec (odvisno od zaslužka).

Veron ::

Okapi je izjavil:

6 mesecev mora preteči med zapiranjem in ponovnim odpiranjem

pingme ::

Olajuwon je izjavil:

Tako na hard, kot spreminja to sedanja vlada, ni bilo nikoli.

Seveda je bilo - podjetjem so ukinili olajšave za investicije. Si predstavljaš, da postaviš ogromno proizvodnjo halo, investiraš milijone, narediš poslovni načrt za 20 let, potem ti pa čez par let vse porušijo?
Dolgo nazaj je bila tudi meja za vstop med normirance 50k, potem so pa konec leta povečali na 100k. Problem je bil, da sem imel takrat že več kot 100k in sem moral posledično še eno leto voditi dejanske stroške. Sedaj bodo pač naredili v kontra, posledice bodo pa enake - tisti, ki imajo med 60k in 100k bodo eno leto vodili račune, zaslužili v 2025 bistveno manj, da bo 2024+2025 manj kot 120k, potem pa spet od 2026 naprej normiranci do 60k letno. Nad 100k pa doo.

kzzzz ::

Veron je izjavil:

Okapi je izjavil:

A če zaprem s.p. zdaj, in ga odprem februarja 2025, se pa ne bo štelo zadnji dve leti za ugotavljanje normiranstva?

matic492 ::

Seveda se bo, ne vem po kaki logiki se ne bi. Tvoja davčna je še vedno ista, tvoj promet je tudi še vedno namesto 24 mesecev bo pač samo 18 mesecev, ker 6 mesecev nisi bil SP.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Mato989 ::

Ja to z jokanjem kako 2024 in 2023 nisi vedel kaj bo je res mimo

Ja nismo vedeli ampak ce bi z 1.1.2025 popolnoma ukinili normirance bi tudi jokali da bi drugacne poslovne odlocitve sprejeli v zadnjih 2 letih ce bi to vedeli
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

V normalnih državah tako drastičnih sprememb ne bi sprejemali na hojladri, ampak bi nam dali vsaj prehodno obdobje, da v temu času prilagodiš poslovanje.

Mi pa trenutno sploh ne vemo, če bomo lahko imeli normiranca v letu 2025.. pa je samo še 5 mesecev do tega, spremembe pa drastično vplivajo na več kot 10k+ normirancev, ki bodo najbrž morali odpreti d.o.o.

delavec44 ::

matic492 je izjavil:

Seveda se bo, ne vem po kaki logiki se ne bi. Tvoja davčna je še vedno ista, tvoj promet je tudi še vedno namesto 24 mesecev bo pač samo 18 mesecev, ker 6 mesecev nisi bil SP.

Kolikor berem, bi se moralo po 6 mesecih gledati kot da na novo odpiraš sp.

Za potrebe določanja višine prihodkov iz tretjega in šestega odstavka tega člena se ne šteje, da je zavezanec na novo začel opravljati dejavnost, če je v 18. mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov:
1. ponovno začel opravljati dejavnost, če je prenehal opravljati dejavnost v šestih mesecih pred ponovnim začetkom opravljanja dejavnosti;

velikBrokoli je izjavil:

V normalnih državah tako drastičnih sprememb ne bi sprejemali na hojladri, ampak bi nam dali vsaj prehodno obdobje, da v temu času prilagodiš poslovanje.

Mi pa trenutno sploh ne vemo, če bomo lahko imeli normiranca v letu 2025.. pa je samo še 5 mesecev do tega, spremembe pa drastično vplivajo na več kot 10k+ normirancev, ki bodo najbrž morali odpreti d.o.o.

To o normalnoszi se strinjam ampak ce si malo pameten ves da v slo nismo normalna drzava

Bistveno je pri drugem delu... Vedno lahko jokamo da bi drugacne sprejemali ce bi vedeli

Enako ko spremenijo pogoje za penzijo recimo

Ja, saj tudi jaz na to računam, da v Sloveniji ne bodo sprejemali pametnih odločitev :))

Jaz grem na YOLO tole leto, računam, da normiranca ne bo več zame, zato bom letos probal do 220k+ prihodke spravit, 31.12. zapreti normiranca in s 1.1.2025 dalje d.o.o. Pa bo potem država od mene dobila manj davkov, ker bom na minimalni direktorski plači in bom večino investiral znotraj ddvja in plačeval samo davek na dobiček. Preko normiranca bi od mene dobili 35-40%, pa jim gre to vseeno v nos. Bojo pa sedaj dobili 20-25%...

Zgodovina sprememb…

Kadrovska štipendija je do višine minimalne plače baje neobdavčena ;)

Pa lahko odpres d.o.o na tocno dolocen dan nekje sem bral da ne gre

matic492 je izjavil:

Uuuuu pa jo lahko dajes komurkoli?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Sej nima veze, pač rečeš da si bil na dopustu tistih par dni predn ti doo odprejo :D

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

AFAIK yes.

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Tega nisem vedel, ampak načeloma bi lahko d.o.o. odprl tudi prej, pa se potem zaposliš 1.1.2025.

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Tega nisem vedel, ampak načeloma bi lahko d.o.o. odprl tudi prej, pa se potem zaposliš 1.1.2025.

Ja samo glih to je problem imo

Ce odpres d.o.o prej v 2024 mors papirologijo izpolnjevat ne

Jaz sem hotel prav z 1.1.2025 odpret doo s kolegom pa baje ne gre kot sp nisem pa se speljal tak dalec

Ker nocem pol oddajat papirjev za 2024

Sp pa bi rad zaprl 31.12.2024 kolega

Pac spet nek debilizem drzave sprasujem ce kdo ve ali se to drzi

A ni tako, da danes lahko d.o.o. odpreš preko spleta? 1.1.2025 to narediš pa bo? Tudi jaz se še nisem v to poglabljal...

Meh, jaz imam itak računovodkinjo tak da je vseeno, če bo treba se bo pač odprlo že decembra.

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Kaj vas je tako strah biti tistih nekaj dni med odpiranjem dooja brez zavarovanja?

Ja načeloma če nimaš ne DOOja ne SPja ne smeš izvajati dela ne, verjetno na to cilja mato? Sej pravim da je vseen če je samo par dni, pač si bil na dopustu, sej ne more noben preverjat kdaj si kaj naredu.

Pat_MaGroin ::

LOL, keri piflarji, za par dni delate galamo :). Sploh okoli novega leta, ko je pol sveta na dopustu :).

estons ::

Samo ne pozabi prilagoditi izstavljen račun za januar (da ne izstaviš računa za obdobje 1.1. - 31.1.), pa je.

Pri vseh stvareh, ki jih verjetno mutimo na svojih SPjih je par dni "brezposelnosti" verjetno najmanjši problem ja, lol :D

Veron je izjavil:

Okapi je izjavil:

OK, še vedno bolje, kot da izpadeš iz sistema normirancev, ne? Se pravi, če je nekdo v 2023 in 2024 prekoračil 120.000, in bi rad še naprej ostal normiranec, ima zasilni izhod.

Btw a ni zadnji zaključek debate tukaj bil, da se doo splača >100K? Kaj pa med 60K in 100K?

do 90k se splača 100% znižat dohodke na 60k, ker si na istem (SP pri 90k == normiranc pri 60k -> isti neto).

Zgodovina sprememb…

Zniževanje dohodkov mi ni opcija, ker imam fiksno pogodbo. Torej najamem dobro računovodstvo in nabijam stroške?

Welcome to the club :)

EDIT: Na redditu je sicer nekdo omenil, da baje OZS lobira, da bi se meja dvignila iz 60k na 85k... ampak kdo ve.

Zgodovina sprememb…

Evo, klical odvetnika, specializiranega za davke.

2023 in 2024 NE SMEJO upoštevat za status v 2025. Trololo.

Je pa rekel, da sem verjetno že 10 klicatelj ta mesec in da je tudi on ready za pritožbo na sodišče :).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Evo, klical odvetnika, specializiranega za davke.

2023 in 2024 NE SMEJO upoštevat za status v 2025.

Je pa rekel, da sem verjetno že 10 klicatelj ta mesec in da je tudi on ready za pritožbo na sodišče :).

Ko bo znano več o zakonu (oziroma bo bolj konkreten) mi lahko pišeš ZS, si lahko delimo stroške oz. se joinam.

Zgodovina sprememb…

Nekdo je na Redditu napisal tudi tole:

> Zakon mora biti še sprejet. Po trenutnem tekstu bo veljal za davcna leta po začetku veljavnosti zakona, se pravi od 2025 dalje.

No, bomo spremljali. Tnx.

Pat_MaGroin je izjavil:

LOL, keri piflarji, za par dni delate galamo :). Sploh okoli novega leta, ko je pol sveta na dopustu :).

Problem je, ker s tem prekineš tisto dobo zavarovanja, ki je pomembna za penzijo, ne?

Zato je pa fajn, da nimaš teh lukenj med zaposlitvami...

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Problem je, ker s tem prekineš tisto dobo zavarovanja, ki je pomembna za penzijo, ne?

14 dni bo konec sveta v 42 let dolgi dobi?

In to se treses ti, pri 200 jurjih prometa na leto?

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Ne samo to, še celo na minimalca bo šel in ga skrbi neprekinjena delovna doba :)

Pat_MaGroin je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

14 dni bo konec sveta v 42 let dolgi dobi?

Ne vem na pamet, ampak vedno so mi svetovali, da nimam teh lukenj. Ne vem a to vpliva na kakšne izračune pri pokojnini.

Fantje, ne tresem se, jaz itak ne računam na to penzijo :D ne vem zakaj je treba takoj zamahniti z roko in obupati, mogoče pa je komu drugemu ta podatek pomemben.

Zgodovina sprememb…

Seveda vpliva.

14 dni dlje boš moral delat :).

Penzijo pa tako veš, kakšno boš imel čez 25-35 let? :D.

Ah, sem mislil, da je kaj bolj drastičnega, potem to ni velik dealbreaker.

Na penzijo ne računam, v idealnih pogojih se bom čez nekaj 10 let upokojil od svojih investicij..

BTC 300K do konc leta praviš, js bi tut.

konzola ::

matic492 je izjavil:

BTC 300K do konc leta praviš, js bi tut.

My body is ready.

4TecH ::

kzzzz je izjavil:

Nekdo je na Redditu napisal tudi tole:

> Zakon mora biti še sprejet. Po trenutnem tekstu bo veljal za davcna leta po začetku veljavnosti zakona, se pravi od 2025 dalje.

In tole iz zakona (baje):
(1) Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2025.

Torej izstop z 2026 ali 2027.

Komentar ce to pije vodo - odprem doo na Hrvaskem, si izplacujem neko minimalno placo, da pokrijem stroska lajfa, ostalo preko dooja investiram v ETF-je / kripto / whatever in nabijam stroske na doo kjer lahko, npr. kake letalske karte, telefone ipd. Tako se zaenkrat ni treba (davcno) selit. Ko je pa v teoriji tam dovolj investiranega, da ni treba vec delat, ali spokam na Hrvasko in zaprem doo da poberem vse ven, ali ostanem v SLO/kje drugje in naprej izplacujem vsak mesec.

Torej izstop z 2026 ali 2027.

Zakaj 2026? Ali bo 2025 ali pa 2027. Ne znam se spomniti logike, po kateri bi bil izstop 2026.

121k zaslužiš v 2025, pa greš 2026 ven.
««
219 / 280
»»