» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
218 / 280
»»

Okapi ::

To ni res. Samo espe moraš imeti registriran (tudi) za športne dejavnosti.

Športnik in registracija dejavnosti

Ob registraciji podjetja navedete dejavnosti in za športnika je to dokaj enostavno z registracijo "Druge športne dejavnosti" (SKD 93.190). V sklopu te dejavnosti lahko delujete kot samostojni športnik in tudi kot športni sodnik, organizator in promotor športnih dogodkov.

DejchSLO ::

Mi lahko kdo malce bolj razloži kako imeti na Revolut račun za s.p.? Morš imeti fizično kartico, ali ni treba. Registriral sem se v aplikaciji, nisem pa še šel naprej. V glavnem jaz bi rad v kratkem odpru ta normirani oz. popoldanski s.p. v roku enga meseca. Zanima ma tud, če si normiranec oz. popoldanc kok je maks prihodkov, ki jih na mesec lahko dobiš.

Pa še to me zanima za Revolut, a rabiš karkoli drugega še narediti, po tem k pri njih odpreš biznis račun? Razn valda računovodkinje?

eEdbM ::

Prijavi v furs med račune in označi za dejavnost, (brezplačne) fizične kartice zakleneš in delaš z virtualnimi preko mobilca, računovodstvo je zelo priporočeno, obvezno ni.

Koliko računajo mesečno za norminiran s.p. računovodstva? 40€?

pa še eno sicer bolj trivialno vprašanje, ampak a je možno, da recimo živiš v tujini, imaš slovensko državljanstvo, toda nisi več davkoplačevalec v matični državi, pa da imaš odprt biznis račun v slo recmo preko revoluta in dobivaš plačila na ta račun preko norminiranca? Ali ne gre, zato ker nisi več davkoplačevalec?

40€ je precej ugodno, na začetku čisto verjetno, potem gre navadno na več (+ddv). Drugo vprašanje se mi ne zdi trivialno, katerikoli davkariji verjetno moraš nekje prijaviti?

Še eno začetniško vprašanje glede spja. Normirani sp pomeni samo to, da nisi davčni zavezanec in da nimaš prihodkov na leto več kot 12.000€?

Popoldanski s.p. je pa pač dopolnilna dejavnost. Je samo pogovorno imenovan s.p. v bistvu je navadni s.p. ki ne sme verjetno presegat določenih mesečnih oz. letnih prihodkov zaradi tega, ker je dopolnilni sp, ker ni edina zaposlitev. Ali se pač tretira isto kokr da imaš samo sp in se pač loči mer normiranim in navadnim polnim?

To preberi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

novak-t ::

DejchSLO je izjavil:

Koliko računajo mesečno za norminiran s.p. računovodstva? 40€?

pa še eno sicer bolj trivialno vprašanje, ampak a je možno, da recimo živiš v tujini, imaš slovensko državljanstvo, toda nisi več davkoplačevalec v matični državi, pa da imaš odprt biznis račun v slo recmo preko revoluta in dobivaš plačila na ta račun preko norminiranca? Ali ne gre, zato ker nisi več davkoplačevalec?

Saj na revolutu nimaš računa v sloveniji. Račun imaš načeloma lahko v katerokoli državi. Je pa precej priročno, da imaš poslovalnico blizu ali pa da je zadeva, ki lavfa vse online - revolut, itd.

Vprašanje izgleda neprimerno strukturirano - verjetno Revolut račun vezan na slovenski naslov za normiranca (samo v Sloveniji) in da matična/davčna država prej ni bila Slovenija, ki je menda tujina. Tako nekako? Najprej to razčistite :D

Glede Revoluta me zanima predvsem to, ker rabiš za neko zaposlitev dati ime podjetja, naslov podjetja, to pa na Revolut ne vem, če lahko izbereš, ker je prek njihove aplikacije.

Vpišeš tisto, kar sprašuje app, nič več, nič manj.

Kako je s tistim normiranstvom in davčnim nerezidentstvom?

eEdbM je izjavil:

Ne vem še, imam premalo informacij. Vsekakor imam še druge zadeve, tako da prej kakor v 1 mescu se še to nam mogu spravit.

Lahk pa vprašam to, če kdo tukaj ima kdo kle Revolut poslovni račun, ali izbiraš ime podjetja pač recimo ime in priimek s.p. in izbiraš naslov za podjetje? Ali dobiš samo TRR?

Legon ::

A ime in priimek si tudi malo zberes ko odpiras TRR? Pri revolutu nimas kaj izbirat imena podjetja. Ime podjetja se doloci ob registraciji podjetja. Enako velja za naslov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Revolut sicer podpira dva tipa računov za freelancerje/normirance:
1 - integriran Pro s podatki osebnega računa - če ocenijo, da si upravičen,
2 - ločen Business app s podatki iz registra - za ostale

Kanban ::

eEdbM je izjavil:

Zakaj bi sploh hotel imeti kot nerezident slovenski (normiran) sp? Tudi če ga imaš slučajno lahko, boš v državi kjer si davčni rezident, itak najverjetneje doplačal razliko do njihovega ekvivalenta. In nakopal si boš cel kup birokracije na obeh davčnih uradih.

Če boš hotel imeti "polni" normiran sp, boš moral biti v Sloveniji zdravstveno in pokojninsko zavarovan. Velik red flag za odjavo rezidentstva. Če boš zaposlen v tujini, pa si lahko v Sloveniji kvečjemu popoldanski sp (pa še to nisem 100%).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Ja saj to sem vprašal tudi jaz, kako si dejansko sprašujoči predstavlja imeti (v slovenskem davčnem kontekstu) normiran s.p. pri čemer naj ne bi bil davčni rezident Slovenije in če gre za case, da dejansko Slovenija ni matična država. Možen pa je tudi nesporazum, meni pač premalo, da bi konkretno vztrajal pri razjasnitvi, sprašujoči pa tudi ni ničesar pojasnil glede tega.

Zgodovina sprememb…

Drugače to ne sprašujem zase glede, če delaš v tujini. Firbca me v tem kontekstu, da slovenski državljan je redno zaposlen v tujini, davkov v slo več ne plačuje zato, ker ne živi že leta v sloveniji, ampak bi odpru popoldanski s.p. in mesečno imel recimo ene 500-600€ prihodkov. S tem kakor vem, nebi rabil državi nič prjavljat razn letne bilance. DDVja tko neb rabil prjavlat, ker ne preseže 12k€ letnega dohodka. Seprav teoretično, bi samo rabil prjavit fursu pa verjetno ajpesu popoldanski s.p. in odat letno bilanco. Verjetno neb rabil nič državi v kateri doživi karkoli prijavljat?

Sam sej pravim, premal vem o tem, pa tud nimam zaenkrat čisto nič informacij.

Legon je izjavil:

A ime in priimek si tudi malo zberes ko odpiras TRR? Pri revolutu nimas kaj izbirat imena podjetja. Ime podjetja se doloci ob registraciji podjetja. Enako velja za naslov.

pol če štekam je isto kot da bi pri ne vem novakbm odpru poslovni račun?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DejchSLO ()

To, kaj rabi prijavljati "v državi v kateri živi" (v kateri je davčni rezident), je odvisno od države v kateri je rezident. Velika večina držav zahteva, da ji poročaš t.i. "svetovni dohodek", večina držav ga tudi z veseljem obdavči .

Ok to je zaenkrat to. hvala

Drugače to ne sprašujem zase glede, če delaš v tujini. Firbca me v tem kontekstu, da slovenski državljan je redno zaposlen v tujini, davkov v slo več ne plačuje zato, ker ne živi že leta v sloveniji, ampak bi odpru popoldanski s.p. in mesečno imel recimo ene 500-600€ prihodkov.

FURS te zna hitro povprašat kako točno nimaš vezi s slovenijo (in posledično nisi davčni rezident) in hkrati rabiš imet v RS odprt popoldanski s.p. Tako da to je recept za probleme z davčno. Zakaj točno ne odpreš podjetja kjerkoli pač si?

Torej za zapisnik - tole in tole?

Eno je tuji drzavljan z dovoljenjem za prebivanje ali drzavljan EU z zacasnim bivaliscem v Sloveniji, drugo pa nerezident (nekdo, ki ne biva v Sloveniji).

Meni osebno ni težko iskati o zanimivih primerih, ki jih zelo verjetno (zadnje čase manj) ne bom potreboval: tole?

eEdbM je izjavil:

Meni osebno ni težko iskati o zanimivih primerih, ki jih zelo verjetno (zadnje čase manj) ne bom potreboval: tole?

Da je državljan slovenije, ki pa ni več rezident slovenije. sepravi po prebranem sodeč, ni baš problem.

Rezidenti Slovenije so zavezani za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki jih dosegajo v Sloveniji in v tujini, nerezidenti pa so zavezani za plačilo dohodnine samo od dohodkov z virom v Sloveniji.

eEdbM je izjavil:

Kaj ima to veze z vprašanjem? Da mora dohodke dosežene v Sloveniji poročati Sloveniji je jasno že avtorju. Nič pa ne pove o tem, ali lahko nerezident odpre sp.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Čemu bi nerezident odpiral s.p. v Sloveniji, če ne bi dobival nekih dohodkov v Sloveniji?
Je bilo do sedaj kaj normirancev nerezidentov, registriranih v Sloveniji?
In dohodke niso dobivali v Sloveniji? Ali so?

Zgodovina sprememb…

Težava se lahko pojavi, ko se bo FURS začel spraševat, kako je državljan Slovenije nerezident, čeprav je očitno, da ima ekonomske interese v Sloveniji. Potem je pač odvisno od dejanskih okoliščin kako se bo zadeva razvila.

To ni nemogoče, tujec lahko odpre tudi s.p. piše tukaj
in tudi čisto neaktivno brez dohodkov vsaj za nek čas?

Tujec se lahko registrira kot podjetnik, če ima veljavno osebno delovno dovoljenje z veljavnostjo enega leta, treh let ali prost dostop na trg dela.

Laično menim, da tudi nerezident (ki sicer ni tujec v osnovnem pomenu besede), še posebej, če ima vsaj del dohodkov iz Slovenije. Potrditve ne uspem najti - sem upal, da se bo kak večji kaliber oglasil in bi že zadevo rešili med dopusti.

Saj nihce ne pravi da ne more. Govorim o tem, da kot slovenski drzavljan, ki je v eni fazi odjavil davcno rezidenstno, se hitro znajdes na radarju davcne ali je tvoj status nerezidenta res upravicen.

Ne, saj to je meni zares samo teorija - davčni radar niti ni pomemben, domnevam sicer, da v pol leta (jesen-pomlad) pokasiraš tisto - ostalo pa si pač AFK, sploh po namenih MF - kot nerezident pač menda smeš do 183 dni bivati v Sloveniji:
V primeru, da prebiva v Sloveniji več kot 183 dni v koledarskem letu, pa že izpolnjuje pogoj za rezidenta Slovenije.

Izgleda, da se je nekaj vmes spremenilo ali pa nisem pozorno bral, ker so variacije istega vprašanja.

Bivanje je zgolj ena od stvari, ki se preverja. Ni pa to nujen pogoj. Se posebej pri slovenskih drzavljanih, ki so odjavili davcno rezidenstvo znajo bit pasji zaradi stevilnih zlorab. Je pa seveda vse odvisno od specifik primera.

Mi smo že bolj stara familija v več pomenih, mladina pa hodi po svoje, če le more :D

Pat_MaGroin ::

matic492 ::

Nič, samo isto je napisala, celo mislim, da Tanji še kar ni jasno da je treba izstopit tudi iz sistema pri isti meji 120k/2 leti.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

srus ::

A lahko nehate objavljati plačljive linke? In naredite povzetek za tiste, ki nočemo zapravljati denarja za rumeni tisk.

Geho ::

srus je izjavil:

A lahko nehate objavljati plačljive linke? In naredite povzetek za tiste, ki nočemo zapravljati denarja za rumeni tisk.

Malo hokus pokusa po jquery-ju in javascriptu in lahko dobiš članek za prebrat zastonj. Očitno niso plačali svojih programerjev dovolj oz. noben noče delat za njih, ker jih tlačijo v drek s svojimi prispevki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Geho ()

konzola ::

Here you go:

velikBrokoli ::

Torej absolutno nič novega.

Dodatno se uvaja še različna višina prihodkov dveh zaporednih predhodnih let, pri kateri mora zavezanec izstopiti iz sistema normiranih odhodkov, v odvisnosti od statusa z vidika vključenosti v zavarovanje v dveh zaporednih predhodnih letih.

Polno zavarovan zavezanec, ki v dveh zaporednih predhodnih let presega 60.000 EUR, mora za davčno leto ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov in voditi ustrezne poslovne knjige, evidence in poslovno poročilo, ki jih je dolžan voditi za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

Popoldanci morajo izstopiti iz sistema, če povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, v dveh zaporednih predhodnih let presegajo 30.000 EUR.

Zavezanec, ki v enem iz med dveh zaporednih predhodnih let izpolnjuje pogoj vključenosti v zavarovanje na podlagi samozaposlitve za polni delovni čas neprekinjeno vsaj devet mesecev, v enem pa ne, mora za davčno leto ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov in voditi ustrezne poslovne knjige, evidence in poslovno poročilo, ki jih je dolžan voditi za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, če povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, v teh dveh zaporednih predhodnih let presega 45.000 EUR.

Tanja

Zadnji odstavek, "še bolj strogo". Ampak kaj? Jaz ne vidim nič bolj ostrega? :)

Še vedno ostaja misterij, kako se bo to zdaj gledalo?

Če si imel 2024 80k, zakon velja 1.1.2025, kako potem? Se "počaka" na konec 2025 in če imaš nad 40k v 2025, si v 2026 avtomatsko ven?

Resno tuhtam, da se pač stlačim pod 60k (sicer hud udarec za TRR) in tam ostanem do nove vlade.

Zgodovina sprememb…

Ne vem a haluciniram, prisežem da prej tega še ni blo v članku :))

Jaz sem prepričan da bo tako kot si napisal.. torej 1.1.2025 se ti štejejo 2 predhodne leti oziroma vsota prometa od 1.1.2023. Drugačne logične razlage ni, nikjer niso omenilil kakih izjem. Razen če jih bojo naknadno, kar pa dvomim.

Če tako pogledaš, v predlogu zakona že pišejo, koliko več davka bojo pobrali 2025 zaradi tega, tako da bi bilo logično, da pričakujejo izpad vseh normirancev nad 60k letno.

Tako da ti nič ne pomaga, da letos spravljaš pod 60k, razen če lahko spraviš tako, da bo skupaj od 2023 manj kot 120k.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Ne vem a haluciniram, prisežem da prej tega še ni blo v članku :))

Jaz sem prepričan da bo tako kot si napisal.. torej 1.1.2025 se ti štejejo 2 predhodne leti oziroma vsota prometa od 1.1.2023. Drugačne logične razlage ni, nikjer niso omenilil kakih izjem. Razen če jih bojo naknadno, kar pa dvomim.

Če tako pogledaš, v predlogu zakona že pišejo, koliko več davka bojo pobrali 2025 zaradi tega, tako da bi bilo logično, da pričakujejo izpad vseh normirancev nad 60k letno.

Tako da ti nič ne pomaga, da letos spravljaš pod 60k, razen če lahko spraviš tako, da bo skupaj od 2023 manj kot 120k.

To je pa treba na sodišče potem.

Ker jaz 2023 in 2024 NISEM MOGEL PREDVIDEVATI IN NAREDITI KAR KOLI, DA NE IZPADEM.

Jaz lahko šele 1.1.2025 začnem upoštevati nov zakon.

Zgodovina sprememb…

Ja samo država se je pač odločla zakon spremenit, in ti zdaj vnaprej veš, da boš 1.1.2025 izpadel. Ampak ja, ne vem, bi moral vprašat kakega pravnika :)

delavec44 ::

Kaj pa če bi rekli ukinemo normiran sp. Kako zaradi tega na sodišče? Ker to sedaj je nekako podobno. Za nazaj ne bodo spreminjali obdavčitev, za naprej pa lahko postavijo kakršnekoli pogoje.

delavec44 je izjavil:

Kaj pa če bi rekli ukinemo normiran sp. Kako zaradi tega na sodišče? Ker to sedaj je nekako podobno. Za nazaj ne bodo spreminjali obdavčitev, za naprej pa lahko postavijo kakršnekoli pogoje.

To ni isto.

Ti 2023 in 2024 nisi vedel za to spremembo.

Če oni UKINEJO normiranca, lahko to naredijo 1.1.2025 in smo na to PRIPRAVLJENI.

Saj tudi ce se odlocijo ukinit normiranca s 1.1.25 ti 2023 in 2024 nisi vedel da se bo to zgodilo. Kako torej ni isto? V obeh primerih ti 1.1.25 ne bos vec normiranec in v obeh primerih tega nisi mogel vedet do trenutka odlocitve.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

kzzzz ::

Potem je isto, če se odločijo drugače zaračunavati dohodnino za zadnjih 10 let, od obdobja 2014-2024.

x3ca ::

matic492 je izjavil:

Ja samo država se je pač odločla zakon spremenit, in ti zdaj vnaprej veš, da boš 1.1.2025 izpadel. Ampak ja, ne vem, bi moral vprašat kakega pravnika :)

V bistvu ne vemo, dokler zakon ni dokoncno sprejet. Tako da v teoriji je mozno, da bomo zvedli 1 dan pred novim letom. Normalne vlade bi imele prehodno obdobje.

kzzzz je izjavil:

Potem je isto, če se odločijo drugače zaračunavati dohodnino za zadnjih 10 let, od obdobja 2014-2024.

To seveda ni res, ker v tem primeru bi se stvari spremenile za NAZAJ. Tebi nic ne posegajo v to kako si bil obravnavan do vkljucno 1.1.2025

Okapi ::

Če bi pred dvema letoma vedel, da bodo čez dve leti pogoje spremenili, bi se lahko odločil, da v dveh letih ne boš presegel 120.000, ker pač nočeš izpasti iz sistema normirancev. Sploh ker te to teoretično lahko doleti, če presežeš mejo za 1 evro.

Tako da to bi vsekakor pomenilo spreminjanje zakonodaje za nazaj, kar se ne bi smelo dogajati.

velikBrokoli ::

A smo že kdaj imeli v Sloveniji stabilno podjetniško okolje? Stvari se spreminjajo na hojladri vsako leto, sploh, ko se zamenja vlada...

Jaz mislim, da bo veljalo za leto 2023 in 2024, kar pomeni, da nas bo večina tech normirancev zaprla s.p. in odprla d.o.o., ker nam drugega ne bo preostalo.
««
218 / 280
»»