» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
197 / 280
»»

velikBrokoli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Meni je ta predlog cist fasisticen.

Recimo imas 2 frenda, oba programerja.

Eden letno zasluži 59k. Plača 4% dohodnine in minimalno prispevkov.

Drugi zasluži 75k. Mora biti običajen sp, ful vec jebe s poslovanjem, računovodja itd. Placa ful vec davka in ima visje prispevke, na koncu mu ostane manj kot kolegu z 59k prometa.

Noro.

Pa saj je danes isto, sam zamenjaj prvega s 150k, drugega pa s 175k.

Mejo za normirance naj popolnoma ukinejo, stroške pa zaradi mene tudi če omejijo na 50k.

Čar normiranstva je socialna kapica, 20% neprogresivna dohodnina in preprosto poslovanje. Doo je pa popolnoma obratna zgodba.

pingme ::

velikBrokoli je izjavil:

Saj ni nujno ista.
Poslovno svetovanje in računalniško programiranje.

Vprašanje kaj res počneš, če gre za “Svetovanje o računalniških napravah in programih” je to ista veja kot programiranje. Če pa daš “Drugo podjetniško in poslovno svetovanje”, dejansko pa “svetuješ” v povezavi s programiranjem in te dobijo si pa v prekršku, poleg tega težko skriješ, saj tudi naročniku ne bo vseeno kaj napišeš na fakturi.

velikBrokoli je izjavil:

Saj ni nujno ista.

Poslovno svetovanje in računalniško programiranje.

Vprašanje kaj res počneš, če gre za “Svetovanje o računalniških napravah in programih” je to ista veja kot programiranje. Če pa daš “Drugo podjetniško in poslovno svetovanje”, dejansko pa “svetuješ” v povezavi s programiranjem in te dobijo si pa v prekršku, poleg tega težko skriješ, saj tudi naročniku ne bo vseeno kaj napišeš na fakturi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

Pat_MaGroin ::

velikBrokoli je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Meni je ta predlog cist fasisticen.

Recimo imas 2 frenda, oba programerja.

Eden letno zasluži 59k. Plača 4% dohodnine in minimalno prispevkov.

Drugi zasluži 75k. Mora biti običajen sp, ful vec jebe s poslovanjem, računovodja itd. Placa ful vec davka in ima visje prispevke, na koncu mu ostane manj kot kolegu z 59k prometa.

Noro.

Pa saj je danes isto, sam zamenjaj prvega s 150k, drugega pa s 175k.

Mejo za normirance naj popolnoma ukinejo, stroške pa zaradi mene tudi če omejijo na 50k.

Čar normiranstva je socialna kapica, 20% neprogresivna dohodnina in preprosto poslovanje. Doo je pa popolnoma obratna zgodba.

Ja, s tem da 150k meja je bila za top 0.1% ljudi, tole 60k je pa čisto ljudska cifra dandanes.

10% jih je nad 60k v 2023, so zapisali v predlog zakona. Ampak očitno sovražijo več kot 10k normirancev, ki se bomo sedaj lahko obrisali pod nosom.

pingme ::

Če je med temi nad 60k kakšen, ki je volil katero od strank koalicije, se upam da sedaj tolče po glavi zaradi lastne neumnosti. Ker vse te spremembe nikakor niso nepričakovane, saj dejansko zgolj uresničujejo to, kar so obljubljali. Han o tem kako imamo vsi enako velike želodce in Golob s tem, da bi z višjo plačo zgolj zapravljal za več neumnosti.

Iz Financ:

Število normirancev, ki imajo letno 60 tisoč evrov prihodkov in več, se je od leta 2019 povečalo kar za 76 odstotkov, in sicer s 4.162 na 7.343.

Dobrih 7k bo torej prizadetih, tisti ki so blizu 60k bodo seveda prihodke zmanjšali, ostali pa, počakajmo kaj bo, meni se je že takoj zdelo čudno, da bi bila meja za vstop 60k, potem bi pa lahko do 300k/2 leti imel, ker je to prevelik razkorak.

eEdbM ::

Ne poslušaj tako dobesedno, kaj Han govori sam po sebi, glej bolj komu govori to in čemu

Jaz sem svojo ostarelo levičarsko mater nekaj hecal, kaj delajo njeni izvoljenci... Se je pa kar strinjala z nekaterimi 'preventivnostmi'....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

logik ::

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ne me jebat lol.. sem delal računico, DOO + popoldanc, za moje razmere, pride obdavčitev skupaj manj kot je na normirancu letos, pa še nisem stroškov štel :))

RIP, lepo so me prisilili v to da bom manj davka plačal, pa še nič stroškov nisem naredil.

EDIT: Sej če prav razumem so popoldanski SPji z isto mejo ne, 60k oz 120k na 2 leti? Nikjer ni omenjeno, da bi imeli drugačno mejo.

Ista meja, 60k oz 120k/2 leti.

Kaj pa vem, na MMC piše

"Najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu bi se medtem za polne normirance znižala s 100.000 na 60.000 evrov, za popoldanske s. p.-je pa s 50.000 na 30.000 evrov."

https://www.rtvslo.si/slovenija/obsezne...

matic492 ::

Drugače sem zdaj malo bolj detajlno prebral, še tole:

Uvaja se obveznost razkritja zneska prihodkov na letni ravni, doseženimi s povezanimi osebami in osebo,
s katero je zavezanec v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Za štirinajstim odstavkom se doda nov petnajsti odstavek, ki se glasi:
15) Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, za davčno leto
v davčnem obračunu razkrije znesek prihodkov, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, ki so
doseženi s posamezno povezano osebo ter z osebo, s katero je v delovnem razmerju na podlagi
sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Torej 60k je SKUPAJ z redno zaposlitivjo. Če si programer in hočeš freelancat popoldan npr. in imaš 50k plače v zaposlitvi, jaz to razumem, da potem lahko samo še 10k daš na popoldanski SP.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Hoho :).

60k hardcap za zasluzit v slo :).

logik je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ne me jebat lol.. sem delal računico, DOO + popoldanc, za moje razmere, pride obdavčitev skupaj manj kot je na normirancu letos, pa še nisem stroškov štel :))

RIP, lepo so me prisilili v to da bom manj davka plačal, pa še nič stroškov nisem naredil.

EDIT: Sej če prav razumem so popoldanski SPji z isto mejo ne, 60k oz 120k na 2 leti? Nikjer ni omenjeno, da bi imeli drugačno mejo.

Kaj pa vem, na MMC piše

"Najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu bi se medtem za polne normirance znižala s 100.000 na 60.000 evrov, za popoldanske s. p.-je pa s 50.000 na 30.000 evrov."

Nisem presenečen, da na RTVju niso prebrali predloga zakona in ne poznajo specifik normirancev. Piše 60k povprečje na leto v zadnjih 2 letih.

logik je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Kaj pa vem, na MMC piše

Sam meja za sodelovanje nikoli ni bila 100k matr no. A ne znajo se zmenit.

A bomo kej anonomno trolal na portalu edavki al ne?:)

Zgodovina sprememb…

logik ::

matic492 je izjavil:

Drugače sem zdaj malo bolj detajlno prebral, še tole:

Uvaja se obveznost razkritja zneska prihodkov na letni ravni, doseženimi s povezanimi osebami in osebo,
s katero je zavezanec v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Za štirinajstim odstavkom se doda nov petnajsti odstavek, ki se glasi:
15) Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, za davčno leto
v davčnem obračunu razkrije znesek prihodkov, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, ki so
doseženi s posamezno povezano osebo ter z osebo, s katero je v delovnem razmerju na podlagi
sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Torej 60k je SKUPAJ z redno zaposlitivjo. Če si programer in hočeš freelancat popoldan npr. in imaš 50k plače v zaposlitvi, jaz to razumem, da potem lahko samo še 10k daš na popoldanski SP.

Jaz to razumem bolj v smislu, da moraš prijavit prihodke, ki jih dosežejo s tabo povezane osebe, in prihodke oseb, ki jih imaš ti kot sp zaposlene. Mogoče je kdo pomislil na scenarij, kjer imaš nekoga zaposlenega na minimalcu in potem preko njegovega popoldanskega sp-ja dodatno služiš.
Ker zakaj bi drugače pisalo "osebo", običajno si v delovnem razmerju z nekim podjetjem. Ampak ugibam, priznam.

Ja, tale odstavek meni tudi ni čisto jasen, zakaj piše tam oseba.

Tole je še razlaga spodaj:

Z novim petnajstim odstavkom 48. člena ZDoh-2 se uvaja obveznost razkritja davčnemu organu
zneska prihodkov, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, ki jih zavezanec, ki ugotavlja davčno
osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, v davčnem letu doseže s posamezno povezano osebo
ter osebo, s katero je v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Za povezano
osebo se šteje oseba kot je opredeljena v tretjem odstavku 16. člena ZDoh-2. Razkritje se opravi v
obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Z razkritjem se vzpostavlja mehanizem za
učinkovitejše izvajanje nadzora, ki temelji na bolj ciljno usmerjenih nadzorih

Ampak ja imaš prav, jaz si to predstavljam, da moraš razkrit recimo, prihodek tvoje žene, če ima tudi ona normiran SP. In ker piše oseba, bi bilo logično da je to tvoj zaposleni na SPju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

sunsun ::

Za pop. sp. lahko žena ali bilo kdo od bljižnjih odpre svojega in recimo pol leta dobiva en pol leta drug. Tako imaš na koncu priznane normirane stroške na večjem prihodku in si na plusu čeprav moraš plačati stroške za dodatni pop. sp.

Ja, to je itak že zdaj prepovedano oziroma se skupaj šteje, samo da se meja premakne iz 300k/2 leti na 120k/2leti.

matic492 je izjavil:

Ja, to je itak že zdaj prepovedano oziroma se skupaj šteje, samo da se meja premakne iz 300k/2 leti na 120k/2leti.

Ne bi rekel glede na to: "iste fizične osebe ali njihovi družinski člani neposredno ali posredno v lasti najmanj 25 odstotka"

Se pravi, da je družinski član povezana oseba se šteje če ima 25% ali več deleža v podjetju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sunsun ()

Družinski člani so 100% tvoje povezane osebe, v stavku, ki si ga kopiral je "ali", torej v povezane osebe se šteje tvoj solastnik.

Gregor P ::

pingme je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Zakaj bi jemal ven? Pustis v firmi 15 let potem pa vzames ven brez davka. Iz doo si das pa tisto minimalko, pa nazges potne stroske, avto na firmo. Ce kupis recimo EVja si se bonitete oproscen, itd, itd. Mal se znajdite.

In verjameš, da bo čez 15 let veljalo isto pravilo? Poglej kaj se je v zadnih 15-ih letih vse spremenilo. Bolj verjamem, da bodo mejo popolnoma ukinilo (kar je afaik večini držav).

Vendar so tam najbrž tudi že stopnje obdavčljivosti dohodka malo drugače razdeljene, da npr. do 10.000 evrov dohodek ni obdavčen, pol se pa šele počasi začne. In potem teh meja sploh ne rabiš.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

kriptobog ::

pingme je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Zakaj bi jemal ven? Pustis v firmi 15 let potem pa vzames ven brez davka. Iz doo si das pa tisto minimalko, pa nazges potne stroske, avto na firmo. Ce kupis recimo EVja si se bonitete oproscen, itd, itd. Mal se znajdite.

In verjameš, da bo čez 15 let veljalo isto pravilo? Poglej kaj se je v zadnih 15-ih letih vse spremenilo. Bolj verjamem, da bodo mejo popolnoma ukinilo (kar je afaik večini držav).

Lahko podlajšalo to obdobje, kar ne spremeni nič kaj dosti. Lahko ukinejo, boš denar pač drugače vlekel ven. Možnosti je precej.

Mato989 ::

Tole je kar grd udarec... če normiran s.p nad 60k ukinejo je to res hud udarec overall...

Normiran d.o.o. pa mi nikol ni bil jasen... če maš d.o.o. pol mej pač na stroške.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

Tole je kar grd udarec... če normiran s.p nad 60k ukinejo je to res hud udarec overall...

Normiran d.o.o. pa mi nikol ni bil jasen... če maš d.o.o. pol mej pač na stroške.

Ce imas s.p. pol imej pac stroske. Spet ne vidis dlje od svojega nosu.
Koliko vas pa dejansko je, da ste nad 60k? Verjetno manj kot vas pa jamra.

matic492 je izjavil:

Družinski člani so 100% tvoje povezane osebe, v stavku, ki si ga kopiral je "ali", torej v povezane osebe se šteje tvoj solastnik.

To že drži vendar se sešteva samo če gre za isto dejavnost. Če en frizira drugi je pa programer se to ne sešteva.

Citiram:
Kot pojasnjujejo na Fursu, se prihodki povezanih oseb seštevajo, če je namen povezanosti ustvariti shemo, ki je ob upoštevanju vseh relevantnih dejstev in okoliščin nepristna. In je njen glavni namen pridobiti davčno ugodnost povezanih subjektov z vstopom v sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

To že drži vendar se sešteva samo če gre za isto dejavnost. Če en frizira drugi je pa programer se to ne sešteva.

Seveda, samo tu se pogovarjajo kao za podobno dejavnost (oz. isto) mutibarit...

Žena izda račun za delo v HR ti pa za programiranje. Kje je problem? Stranko malo briga kaj piše gor sploh če gre za 3rd party world.

sunsun je izjavil:

Žena izda račun za delo v HR ti pa za programiranje. Kje je problem? Stranko malo briga kaj piše gor sploh če gre za 3rd party world.

Seveda, dokelr ni ista firma bo verjetno vse šlo gladko skozi, ko bo pa ista firma bo pa FURS lahko malo bolj pregledal...

kingsix ::

Ja kaj pa jaz in moja žena.. Oba programerja.. Polek tega pa je glavni naročnik ista (tuja) firma.

Dejansko NE gre za kakršnokoli izigravanje sistema.

kingsix je izjavil:

Ja kaj pa jaz in moja žena.. Oba programerja.. Polek tega pa je glavni naročnik ista (tuja) firma.

Jaz ti verjamem, zagotovo pa zgleda bolj sumljivo

kingsix je izjavil:

Ta je pa bedna situacija ja. Tukaj bi se dalo verjetno dobiti od klienta kakšne potrditve, da bi zaleglo pri fursu?

delavec44 ::

kingsix je izjavil:

Ločitev, ni druge :D

kingsix ::

FURS mi ne znajo povedat sploh kako in kaj. Pošiljam maile z raznimi dokazili itd da dobim nazaj kaj "črno na belem".. Pa ni nobenega odgovora.

Legon ::

Kaj točno naj ti FURS pove? Verjetnost, da sta oba neodvisna samostojna podjetnika, ki zgolj slučajno 100% prometa opravita z istim naročnikom je na nivoju zadetka na loteriji. Takšna ureditev iz aviona smrdi po prikritem delovnem razmerju ali mutibarenju s plačil davkov. Tisto sekundo ko si ti ženi (ali ona tebi) zrihtal pogodbo pri isti firmi za katero ti delaš je to mutibarenje, ker v normalnem delovnem procesu bi ti zaposlil dodatnega rpogramerja, če bi se obseg dela povečal. Ker je dodaten programer slučajno tvoja žena, pa se gresta "dačno optimizacijo" z dvema normiranima s.pjema in posledično to seveda paše med povezane osebe.

Jaz bi, tako kot sem napisal, izdal račune od žene kot neko HR storitev, sebe pa pustiš dev. Naročnika ne obvezuje, da karkoli izda fursu prav tako pa furs ne vidi ničesar trenutno, da bi zatežil. Če bi šli podrobno raziskovat bi videli da na oba računa prijaha nakazilo iz istega podjetja, ko pa jim izstaviš še dejanske račune pa vidijo drugačno delo na obeh. Tukaj pa se zadeva ustavi za njih.

Zgodovina sprememb…

In v nekem resnem podjetju bodo šli ponarejat listine, ko jih bo FURS povprašal po specifikacijah opravljenega dela? Jao, naivnost

Legon je izjavil:

In v nekem resnem podjetju bodo šli ponarejat listine, ko jih bo FURS povprašal po specifikacijah opravljenega dela? Jao, naivnost

Kdo govori o ponarejanju listin? Fora je samo kaj piše na tvojem na računu, ki ga izdaš. Ali piše dev consulting al pa hr consulting podjetju dol visi.

Zgodovina sprememb…

sunsun je izjavil:

Legon je izjavil:

Kdo govori o ponarejanju listin? Fora je samo kaj piše na tvojem na računu, ki ga izdaš. Ali piše dev consulting al pa hr consulting podjetju dol visi.

Ne to ne drži na firmi za katero jaz delam jim ne visi dol, želijo imeti specifikacijo mojega dela ne pa neke masaže pa HR pa bullshit.

Mato989 je izjavil:

sunsun je izjavil:

Legon je izjavil:

Ne to ne drži na firmi za katero jaz delam jim ne visi dol, želijo imeti specifikacijo mojega dela ne pa neke masaže pa HR pa bullshit.

Škoda zate. Pri firmi za katero jaz delam je pomembno samo, da je zadeva narejena tako kot treba tudi če piše masaža na računu ki ga izdam.

Zgodovina sprememb…

sunsun je izjavil:

Legon je izjavil:

FURS lahko, in tudi bo, če jim bo sumljivo, zahteval specifikacije opravljenega dela. Vso srečo pri prepričevanju naročnika naj zate ponarejena poslovne listine. Ali resno verjameš v pravljico, da FURS samo pogleda račun in je avtomatično vse OK?

sunsun je izjavil:

Mato989 je izjavil:

sunsun je izjavil:

Legon je izjavil:

Škoda zate. Pri firmi za katero jaz delam je pomembno samo, da je zadeva narejena tako kot treba tudi če piše masaža na računu ki ga izdam.

Z kakimi mutibariči ti delaš je povsem irelevantno, je pa izjemno neumno to potem okrog prodajat kot univerzalno rešitev za davčno utajo. Posebej zabavno pa rata, ko se inšpektor v to vtakne in kako hitro te bo naročnik v drek porinil, ko se bo od njih pričakovalo kazniva dejanja, kot je ponarejanje listin.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Poglej. Vsak se znajde po svoje. Je pa to ena izmed možnosti če ti delo to dopušča. Za državo je to sigurno boljše kot optimizacija v otoških državah kjer pa dejansko nimajo nič od prihodka.

kriptobog je izjavil:

Tole je problem za vse, ki so bili malenkost nad 60k.. ker bojo morali izstopit iz sistema takoj 1.1.2025.... In to je 7300 ljudi v lanskem obdobju.

Jaz močno dvomim, da bo kasneje kot 1.1.2025, tisti argument o enakopravnosti ne vem če ima smisel, kar smo debatirali v tej temi. Ker tole ni dodatna obdavčitev, je samo gledanje koliko imaš prometa.

(1) Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa
se za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2025.

Če se ta zaskon začne uporabljati 1.1.2025, se mora upošteavti tvoj lanski promet. Če ta zakon začne veljati 1.1.2025 in ima tvoj SP 2023+2024 več kot 120k prometa skupaj boš izpadel iz sistema. Jaz bi rekel da se pripravite nato, ker ni druge logične razlage. Tako da vsaj 2 leti moraš potem biti navaden SP in ZMANJŠAT promet, da lahko leta 2027 prideš nazaj v sistem normiranstva. Ali pa zapret za 6 mesecev.

EDIT: Sem naredil na hitro izračuin, naslednja točka je 6500EURbruto oz 7600EUR bruto bruto, da dobiš ven 3800EUR neto.

Vsem, ki služijo od 60 001 in 90 000 na leto na normiran SP se BOLJ splača jebat ježa 2leti in služit manj, da se lahko pridružijo nazaj normirancem čez 2 leti.... ker je tako ogromna razlika.

In to je kao dobro za državo, oni bojo več davka pobrali, pravijo.

Zgodovina sprememb…

eEdbM ::

Nad 60k prides zeloooo hitro, kriptobog, ti dokazem crno na belem, ko peljes po Rozniku z Urusom. Dokumentacija bo od znanca, normalno, ki bo moral zdaj prenehati s poslovno aktivnostjo kot normiran s.p. ce bo ta zakon sprejet s 1.1.2025. Ce ne bo ze v prekrsku.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

sunsun je izjavil:

Poglej. Vsak se znajde po svoje. Je pa to ena izmed možnosti če ti delo to dopušča. Za državo je to sigurno boljše kot optimizacija v otoških državah kjer pa dejansko nimajo nič od prihodka.

Dokler vsak se znajde po svoje, vključuje kazniva dejanja in davčne utaje, je to precej slab izgovor. Zakaj se potem sploh matirat s podjetjem? Oropaš banko pa imaš mir do smrti, če si tako sposoben.

matic492 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Tole je problem za vse, ki so bili malenkost nad 60k.. ker bojo morali izstopit iz sistema takoj 1.1.2025.... In to je 7300 ljudi v lanskem obdobju.

Jaz močno dvomim, da bo kasneje kot 1.1.2025, tisti argument o enakopravnosti ne vem če ima smisel, kar smo debatirali v tej temi. Ker tole ni dodatna obdavčitev, je samo gledanje koliko imaš prometa.

(1) Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa
se za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2025.

Če se ta zaskon začne uporabljati 1.1.2025, se mora upošteavti tvoj lanski promet. Če ta zakon začne veljati 1.1.2025 in ima tvoj SP 2023+2024 več kot 120k prometa skupaj boš izpadel iz sistema. Jaz bi rekel da se pripravite nato, ker ni druge logične razlage. Tako da vsaj 2 leti moraš potem biti navaden SP in ZMANJŠAT promet, da lahko leta 2027 prideš nazaj v sistem normiranstva. Ali pa zapret za 6 mesecev.

EDIT: Sem naredil na hitro izračuin, naslednja točka je 6500EURbruto oz 7600EUR bruto bruto, da dobiš ven 3800EUR neto.

Vsem, ki služijo od 60 001 in 90 000 na leto na normiran SP se BOLJ splača jebat ježa 2leti in služit manj, da se lahko pridružijo nazaj normirancem čez 2 leti.... ker je tako ogromna razlika.

In to je kao dobro za državo, oni bojo več davka pobrali, pravijo.

Stavek, uporablja pa se za davčna leta od 1.1.2025 implicira, da se bo nove omejitve začelo gledat za naprej. To, da to naredijo za nazaj IMO ne bo pilo vode, ampak počakajmo da vidimo kaj bo res prišlo do konca procesa.

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

"150k povprečje" pravilo ni od vedno, ko so ga uvedli se je seveda takoj gledalo pretekli dve leti.

In kar naenkrat bo 7000 oseb zaposlenih preko posredniških agencij :) Enih 300 bo pa ostalo na SP in DOO, čez 2 leti pa 90% teh nazaj na SP in pod 60k.

Okapi ::

Legon je izjavil:

Kaj točno naj ti FURS pove? Verjetnost, da sta oba neodvisna samostojna podjetnika, ki zgolj slučajno 100% prometa opravita z istim naročnikom je na nivoju zadetka na loteriji. Takšna ureditev iz aviona smrdi po prikritem delovnem razmerju ali mutibarenju s plačil davkov. Tisto sekundo ko si ti ženi (ali ona tebi) zrihtal pogodbo pri isti firmi za katero ti delaš je to mutibarenje, ker v normalnem delovnem procesu bi ti zaposlil dodatnega rpogramerja, če bi se obseg dela povečal. Ker je dodaten programer slučajno tvoja žena, pa se gresta "dačno optimizacijo" z dvema normiranima s.pjema in posledično to seveda paše med povezane osebe.
No ja, sploh ni nujno. Če imata mož in žena isto dejavnost, to ni noben element delovnega razmerja. In če imata mož in žena isto stranko, tudi ne.

In nihče te ne more prisiliti, da nekoga zaposliš. Pač si zadovoljen s tem, kolikor zaslužiš (do 60.000 EUR) in ne čutiš potrebe, da bi delal več, kot toliko. Stranki pa priporočiš nekoga drugega, za tiste stvari, ki jih ti zanjo ne moreš opraviti.

Elementi delovnega razmerja ne nastajajo v razmerju med možem in ženo, ampak v njunem razmerju do stranke. Če pri žena - stranka ni elementov delovnega razmerja, jih tudi pri mož - stranka ni, in oba lahko kot s.p. delata za to stranko.

Recimo konkreten primer - mož in žena sta prevajalca. Nič nenavadnega. Žena dela za založbo X in prevaja knjige. Založba je velika in ženina edina stranka. Prece običajno.

Žena lahko prevede samo 1 knjigo na mesec. Precej običajno. Založba pa rabi več prevajalcev, ker pač izda več kot 1 knjigo na mesec. Žena je s svojim zaslužkom zadovoljna, oziroma se ji ne ljubi ukvarjati z zaposlovanjem prevajalcev, tega niti noče, iz poslovnih razlogov, ker gre za sprotna naročila, iz meseca v mesec bi bil obseg dela različen - en mesec 1 knjiga, ravno toliko, kot lahko sama naredi, en mesec 2 knjigi, en mesec 5 knjig... A naj vsak mesec zaposluje in odpušča prevajalce?

Skratka, ostane enoosebni s.p. Precej običajno. Pove pa možu, da ta založba išče prevajalce. Precej običajno. Mož se javi založbi in jo prepriča, da je dober prevajalec. Založba ga najame in sedaj oba 100% prevajata za isto založbo.

Po katerem zakonu tega ne bi smela početi?

Delovna inšpekcija bi samo preverjala, ali obstajajo elementi delovnega razmerja. In pri delu književnih prevajalcev običajno ne obstajajo. Založbe nimajo redno zaposlenih prevajalcev, ampak jih najemajo, za vsako knjigo posebej.

Ali pa, če hočeš še bolj očiten primer - namesto prevajalec uporabi pisatelj. Mož in žena sta oba pisatelja, in oba 100% delata samo za eno založbo. A misliš, da obstaja inšpektor, ki bi založbi naložil, da mora pisatelja redno zaposlti? Ali da bi možu in ženi naložil, da ustanovita Pistateljstvo d.o.o. in se zaposlita v njem?

Kvečjemu bi moral inšpektor najeti strokovnjaka, ki bi analiziral pisanje in ugotavljal, če morda ni žena tista, ki edina piše knjige, objavlja jih pa tudi pod moževim imeno, zaradi davčne "optimizacije" (se pravi, prevare).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Kanban je izjavil:

"150k povprečje" pravilo ni od vedno, ko so ga uvedli se je seveda takoj gledalo pretekli dve leti.

Ampak a ni šlo takrat v drugo smer? Torej da se je povprečje dvignilo?

Zgodovina sprememb…

300k meja mislim, da je ze od zacetka... vmes so dvignil mejo za normirane stroske iz 50k na 100k in iz 70% na 80% priznanih stroskov.

Okapi je izjavil:

Kvečjemu bi moral inšpektor najeti strokovnjaka, ki bi analiziral pisanje in ugotavljal, če morda ni žena tista, ki edina piše knjige, objavlja jih pa tudi pod moževim imeno, zaradi davčne "optimizacije" (se pravi, prevare).

Itak veš že sam odgovor na to. Tukaj gor je par ljudi bolj papeških od papeža in se bojijo lastne sence ko gre za vprašanje fursa.

Kanban ::

Legon je izjavil:

Kanban je izjavil:

Ampak a ni šlo takrat v drugo smer? Torej da se je povprečje dvignilo?

Prej je bilo, da nisi smel preseči 150k v dveh letih zapored. Lahko si eno leto 500k in naslednje leto 149k in si bil safe. 150k je bilo definitivno poslabšanje.

Za tiste blizu meje je še malo upanja, ker ponavadi od vseh predlogov so malo popustili, če se spomnete pri prejšnjem smo začeli s 25k mejo, pristali pa na 50k za max. normirane stroške. Samo 300k/2 leti pa verjetno več ne bo.

Zgodovina sprememb…

Še najboljše bi blo če bi dali mejo za normiranca na 70k in normirane do 70k :D

oz. na 72k da je to 6k na mesec... če pa to nimaš dovolj pol pa jebiga :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()
««
197 / 280
»»