Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Pat_MaGroin ::
to si narobe tolmačite.
Ko začne zakon veljati, zacnejo tudi pogoji od takrat, tako da ne bodo gledali 2 leti nazaj. retroaktivnost, pa to. nein.
Ko začne zakon veljati, zacnejo tudi pogoji od takrat, tako da ne bodo gledali 2 leti nazaj. retroaktivnost, pa to. nein.
matic492 ::
Dvomim, ker to ni obdavčitev sama ampak je samo promet v zadnjih 2 letih. In tu ni enake retroaktivnosti. Ne morejo ti dat več davka za plačat za leto preden je zakon veljal ja, samo promet je pač tvoj promet, ne bi bilo smiselno da bi veljal samo od 2025.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Pa mimogrede, resitve za 2025 moramo debatirati privat, ne javno!
Ni res, ker potem nisi v enakopravnem polozaju kot nekdo, ki bo odprl sp leta 2025 in ga bodo sele cez 2 leti zabrisali ven iz sistema.
Dvomim, ker to ni obdavčitev sama ampak je samo promet v zadnjih 2 letih. In tu ni enake retroaktivnosti. Ne morejo ti dat več davka za plačat za leto preden je zakon veljal ja, samo promet je pač tvoj promet, ne bi bilo smiselno da bi veljal samo od 2025.
Ni res, ker potem nisi v enakopravnem polozaju kot nekdo, ki bo odprl sp leta 2025 in ga bodo sele cez 2 leti zabrisali ven iz sistema.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Well, če si med 120-150k ti vseeno podaljša samo do 2026, ker v enem letu presežeš to.
pingme ::
Ja, sej gledajo zadnje 2 leti, če zakon začne veljat 1.1.2025 si avtomatsko ven.
Saj bo veljalo od 1.1.2025, ampak ne za nazaj, nova pravila se (če) bodo upoštevala ob oddaji v letu 2026. Vprašanje tudi ali se lahko upošteva povprečje za 2024+2025, ampak če boš v 2025 presegel 120k je pa itak že to prekoračeno.
Počakati bo pač treba kaj bo res sprejeto, ponavadi vržejo neko kost, da na koncu malce popustijo, tako da si folk oddahne in pozabi, da so ga vseeno poj…li (ampak ne tako hudo, kot je sprva kazalo ;-)).
Mja, samo tudi če popustijo meni osebno ne pomaga.. sem bližje 300k v 2 letih kot pa 120k, tudi če popustijo za 50% izpadem.
Ja no, mi socialci, ki smo pod 100k letno, imamo upanje na se 2 leti :)
Naslednji clanek od Tanje Smrekar bo orgazmirala, mark my words.
Naslednji clanek od Tanje Smrekar bo orgazmirala, mark my words.
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli ::
Mene skrbi to, ker na povprečnega normiranca tole ne bo imelo absolutno 0 vpliva, oz. bo celo pozitivno, ker bo meja pri 60k, ne pri 50k. Iz predloga zakona direktno:
Dobesedno bo vplivalo samo na 10% normirancev. Na tiste, ki dejansko plačajo največji delež dohodnine/prispevkov med vsemi normiranci. Potem pa razumi, če lahko.
Med zavezanci, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, je bilo v letu 2023 5 % brez prihodkov, s prihodki od 1 EUR do 12.500 EUR je bila dobra tretjina zavezancev. Slabi dve tretjini zavezancev, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, je imela prihodke do 30.000 EUR, njihov delež v celotnih prihodkih je znašal 28 % in v celotni davčni obveznosti 21 %. Le 8 % zavezancev je imelo prihodke nad 60.000 EUR, 2 % nad 100.000 EUR, delež davčne obveznosti v celotni davčni obveznosti zavezancev s prihodki nad 60.000 EUR je znašal 39 %, tistih s prihodki nad 100.000 EUR pa 18 %.
Dobesedno bo vplivalo samo na 10% normirancev. Na tiste, ki dejansko plačajo največji delež dohodnine/prispevkov med vsemi normiranci. Potem pa razumi, če lahko.
D3m ::
Kul.
Pol za popoldanca ciljam 12.500 eur letno ostalo pa na roke.
Odlično. :D
Pol za popoldanca ciljam 12.500 eur letno ostalo pa na roke.
Odlično. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|
Ja, sej to je kr premisljena poteza.
Reveze do 60k bodo pustili na miru, bogate prasce nad 60k pa itak nima javnost simpatij, tako da so zmagal v oceh plebsa.
Pac hocejo, da nekdo z 80, 90, 120 itd plača vec kot sedaj. In folk jim bo ploskal.
Reveze do 60k bodo pustili na miru, bogate prasce nad 60k pa itak nima javnost simpatij, tako da so zmagal v oceh plebsa.
Pac hocejo, da nekdo z 80, 90, 120 itd plača vec kot sedaj. In folk jim bo ploskal.
Zgodovina sprememb…
theanswer3 ::
Ne razumem zakaj sem se jebal na faksu in nekaj naredil iz sebe in svoje kariere, da mi drzava zdej mece polena pod noge. Ce bi visoko izobrazenemu in placanemu kadru omejili zgornje prispevke in davke bi nas veliko vec delalo doma. Zdaj pa samo se cakam da se devsi pobijemo med sabo za tisto pescico slovenskih firm, ki kolikor toliko dobro placajo.
happiness4me ::
li nove spremembe veljajo tudi za normiran doo? Mogoče pa je normiran doo ena od opcij, ki ostanejo odprte?
sunsun ::
Sejšeli, kajmanski,... here we come. Zdaj se pa že konkretno splača tudi siromakom pod 100k.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sunsun ()
alkor ::
Samo cakam se, kdaj bo prvi napisal, da bo poklical Snezica za pomoc :D
saj je zacasna resitev tole....dokler Bosna ne zacne sporocat......
id**** vladi se itak ne gre za teh pa 10k eur....zj nas hocjo tako ali drugace....slo fousija ne pozna meja
LP,
a
Samo cakam se, kdaj bo prvi napisal, da bo poklical Snezica za pomoc :D
Tudi če ga bom, ne bom javno napisal tega
Mato989 ::
happiness4me je izjavil:
li nove spremembe veljajo tudi za normiran doo? Mogoče pa je normiran doo ena od opcij, ki ostanejo odprte?
Dvomim da bo razlika
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
x3ca ::
Na kak nacin misli drzava, da bo vec davka pobrala? Ce je meja 60k, potem lahko zmanjsam prihodke na 60k in ostanem na normirancu. Meni to bolj ustreza - s klasicnim s.p.jem ce naredim 100k, gre skoraj polovico za davke. Torej se mi splaca delat manj.
Ja sej to... Računica se bo nardila in na koncu je boljše manj zaslužit, pa iskat načine kako na črno dobit malo več.
Celotni davčni paket naj bi bil namenjen zvišanju dodane vrednosti in privabljanju visoko izobraženib posameznikov, ki so dobro plačani.
V istem šusu pa sprejmejo spremembe, ki nasprotujejo njihovim ciljem.
Misliti, da so predlogi premišljeni, je naivno.
V istem šusu pa sprejmejo spremembe, ki nasprotujejo njihovim ciljem.
Misliti, da so predlogi premišljeni, je naivno.
Na E-upravi lahko oddajate anonimne komentarje na predlog zakona.. just sayin
Kanban ::
happiness4me je izjavil:
Normiranstvo se pri doo-jih, s predlogom iz tega paketa davčnih sprememb, v celoti ukinja.
devdems ::
happiness4me je izjavil:
Normiranstvo se pri doo-jih, s predlogom iz tega paketa davčnih sprememb, v celoti ukinja.
V katerem poglavju si to prebral?
Ne me jebat lol.. sem delal računico, DOO + popoldanc, za moje razmere, pride obdavčitev skupaj manj kot je na normirancu letos, pa še nisem stroškov štel
RIP, lepo so me prisilili v to da bom manj davka plačal, pa še nič stroškov nisem naredil.
EDIT: Sej če prav razumem so popoldanski SPji z isto mejo ne, 60k oz 120k na 2 leti? Nikjer ni omenjeno, da bi imeli drugačno mejo.
RIP, lepo so me prisilili v to da bom manj davka plačal, pa še nič stroškov nisem naredil.
EDIT: Sej če prav razumem so popoldanski SPji z isto mejo ne, 60k oz 120k na 2 leti? Nikjer ni omenjeno, da bi imeli drugačno mejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Ne me jebat lol.. sem delal računico, DOO + popoldanc, za moje razmere, pride obdavčitev skupaj manj kot je na normirancu letos, pa še nisem stroškov štel
To ja, dokler ne vzameš denarja iz DOO. Potem se pa ne splača več razen če misliš kupovati stvari na podjetje ali vlagati.
Kanban ::
happiness4me je izjavil:
V katerem poglavju si to prebral?
V spremembah zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
CoreySteel je izjavil:
Dejansko se mi bo najbolj splačalo... manj delat
Za veliko večino okoli meje bo to res, najbolj se bo splačalo spravit promet pod 60k
Ista meja, 60k oz 120k/2 leti.
eEdbM ::
To ja, dokler ne vzameš denarja iz DOO. Potem se pa ne splača več razen če misliš kupovati stvari na podjetje ali vlagati.
Na doo si na minimalcu, na popoldanski s.p. pa nazges 60k letno.
Plus kak EV do 65k z ddv kupis, pa je.
Zgodovina sprememb…
Ja, jaz imam zelo specifično situacijo.. vse legalno, samo pač se je par stvari poklapalo, ne bi vam pa večini niti pomagalo, če bi vam razlagal.
Sicer, legalno za moje pojme, bo treba poklicat računovodkinjo za daljši razgovor, pa mogoče kakšnega svetovalca.
Sicer, legalno za moje pojme, bo treba poklicat računovodkinjo za daljši razgovor, pa mogoče kakšnega svetovalca.
kriptobog ::
Zakaj bi jemal ven? Pustis v firmi 15 let potem pa vzames ven brez davka. Iz doo si das pa tisto minimalko, pa nazges potne stroske, avto na firmo. Ce kupis recimo EVja si se bonitete oproscen, itd, itd. Mal se znajdite.
eEdbM ::
Ja, saj si je ubodel porscheja enega sluzbenega, pa je rekel, da se raje sam fino pelje kot da drzavi daje denar. Jaz sem seveda moral stegnit jezik, kaj si te take nore avte kupuje...
Samo brusi pa kot tavelik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
D3m ::
Boljše. Samo, ko bi železnice imele ločen državni račun namesto, da se napajajo z denarjem, ki ga dajemo avtomobilisti.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Jedel boš pa elektriko iz avta ali boš tudi piščančja prsa pisal na firmo?
A sem kje omenil, da si brez place?
Ja, saj si je ubodel porscheja enega sluzbenega, pa je rekel, da se raje sam fino pelje kot da drzavi daje denar. Jaz sem seveda moral stegnit jezik, kaj si te take nore avte kupuje...
Urus ni na firmo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Omenil si minimalc, kar pomeni ali piščančja prsa ali pa 3 tedne dopusta v Bahamih. Oboje ne gre ergo si je treba izplačati ven na kar te upalijo 20% če se ne motim.
Omenil si minimalc, kar pomeni ali piščančja prsa ali pa 3 tedne dopusta v Bahamih. Oboje ne gre ergo si je treba izplačati ven na kar te upalijo 20% če se ne motim.
Malo se znajdi. MArsikaj se da. Nekaj ze cez potne ruknes. Za kaj vec pa dober racunovodja. Malo povrasaj, se bos cudil kaj vse se da.
trobilo99 ::
Nekdo je padel na glavo, ce misli da se bom jaz z okoli 65k prihodka na normiranem spju zaradi tega odpovedal normiranim stroskom in zasluzil manj kot ce bi imel 60k prihodka. Raje si vzamem cas zase. Bom pac stranke obvestil, da bom malo manj delal in pac poskrbel, da bo prihodek pod 60k. Pa se z iskanjem novih strank se ni treba ukvarjati, to bo punca zadovoljna.
Toliko o spodbujanju dela in visoko izobrazenega kadra v Sloveniji...
Toliko o spodbujanju dela in visoko izobrazenega kadra v Sloveniji...
Če je ista dejavnost na doo in sp, se prihodki za namen ugotavljanja normiranstva itak seštevajo, tako da če presežeš skupaj ne moreš biti normiranec (ne na sp, ne na doo).
Zakaj bi jemal ven? Pustis v firmi 15 let potem pa vzames ven brez davka. Iz doo si das pa tisto minimalko, pa nazges potne stroske, avto na firmo. Ce kupis recimo EVja si se bonitete oproscen, itd, itd. Mal se znajdite.
In verjameš, da bo čez 15 let veljalo isto pravilo? Poglej kaj se je v zadnih 15-ih letih vse spremenilo. Bolj verjamem, da bodo mejo popolnoma ukinilo (kar je afaik večini držav).
Meni je ta predlog cist fasisticen.
Recimo imas 2 frenda, oba programerja.
Eden letno zasluži 59k. Plača 4% dohodnine in minimalno prispevkov.
Drugi zasluži 75k. Mora biti običajen sp, ful vec jebe s poslovanjem, računovodja itd. Placa ful vec davka in ima visje prispevke, na koncu mu ostane manj kot kolegu z 59k prometa.
Noro.
Recimo imas 2 frenda, oba programerja.
Eden letno zasluži 59k. Plača 4% dohodnine in minimalno prispevkov.
Drugi zasluži 75k. Mora biti običajen sp, ful vec jebe s poslovanjem, računovodja itd. Placa ful vec davka in ima visje prispevke, na koncu mu ostane manj kot kolegu z 59k prometa.
Noro.