» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
190 / 280
»»

velikBrokoli ::

Super odločitev, sploh, ko vlada razlaga, da gre za sveženj razbremenitve posameznikov z višjo dodano vrednostjo :))

Pat_MaGroin ::

velikBrokoli je izjavil:

Super odločitev, sploh, ko vlada razlaga, da gre za sveženj razbremenitve posameznikov z višjo dodano vrednostjo :))

Ti si nelojalna konkurenca (obstoječi davčni zavezanci v odnosu proti redno zaposlenim), so tudi to pojasnili :).

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Torej max 48k priznanih stroškov. Pri 100k prihodkih bo šlo cesarju dobrih 10k dohodnine in cca 20k prispevkov. 30%. Pri 150k pa 20k dohodnine in maks prispevki (naslednje leto verjetno cca 38k), 39%.

Mato989 ::

Za mene je ta sprememba dobra, ampak overall pa gnila :D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matic492 ::

Ja, če dvignejo nazaj stroške na 80%, potem ni tolko razlike do 100k.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

Sem updejtal kalkulator, preverite zavihek nov predlog 2024. 39% bo pri 150k prispevkov in dohodnine... to se bo cez kaksno leto ali dve verjetno bolj splacalo d.o.o. odpret... jao, ta vlada nas res sovrazi.

Najbolj so ga nasrkali tisti, ki so na približno 100k letno, lejte to primerjavo:

(leto - effective tax rate)
- leto 2022 - 12%
- leto 2023 - 24%
- leto 2024 - 31%

Dobesedno v 2 letih so tistim normirancem, ki so na 100k, zvišali efektivno obdavčitev za 20% :))

Zgodovina sprememb…

Čaki samo kako 2024, kaj bo za letos retroaktivno spremenjeno? Ne od 1.1.2025?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

tony1 ::

Namesto, da bi bili veseli, ker boste s svojimi davki državo pripeljali v blaginjo :))

Če bodo novi davki zdržali 100 let se bo ravno nabralo 70 mio, ki smo jih vrgli stran SAMO LANI s preveč naročenimi cepivi, ker se pač nihče ni spomnil naročiti manj :))

"Kje bomo pa vzel?"
"Bomo vzel normirancem - ker oni majo dnar!"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

2025 bo veljalo, karkoli bodo sprejeli.

Jaz sem prispevke itak rešil, dokler ostane fiksno 20% in ne gre v dohodnino je še ok... če gre v dohodnino bom razmišljal o zmanjšanju dohodka, ker se ne mislim jebat zato da dam 60% državi za vse v zadnjem razredu.

O tme je bilo govora kaj? Da bi šlo v dohodnino?

(nimam cajta gledat videja še :D Busy busy)

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Čaki samo kako 2024, kaj bo za letos retroaktivno spremenjeno? Ne od 1.1.2025?

ok ajde ja, odvisno kdaj bo veljalo...

matic492 je izjavil:

Jaz sem prispevke itak rešil, dokler ostane fiksno 20% in ne gre v dohodnino je še ok... če gre v dohodnino bom razmišljal o zmanjšanju dohodka, ker se ne mislim jebat zato da dam 60% državi za vse v zadnjem razredu.

Kako si rešil prispevke? Lahko privat :D.

alkor ::

matic492 je izjavil:

Kako si resil prispevke, oziroma kaj s tem tocno mislis?

Hvala.
LP, a

Mato989 ::

Če prav torej razumem bo po novem 60k meja za vstop v DDV in do 60k bo 80% normiranih stroškov nad pa 0 EUR?

Se pravi lahko drugo leto nardim 10k zraven lepo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

alkor je izjavil:

Kako si resil prispevke, oziroma kaj s tem tocno mislis?

Hvala.

Je dokaj specifična situacija, ni ravno generalna rešitev za vse, samo meni se je par stvari poklapalo, da sem lahko šel v to smer. Ne bom pa detajlov javno.

Hint: sem spet popoldanc letos :)

Doo, kjer si na minimalcu, popoldanc pa do 150k našopaš, plačaš okoli 20% dohodnine in minimalne prispevke. Saj ni to skrivnost.. :))

Nekako tako ja, približno.

V bistvu to je moj plan v 1-2 letih. 1 stanovanje že imam, ko kupim še kakšnega zraven, bom odprl DOO za oddajanje nepremičnin, se tam zaposlil za minimalca, najemnine mi bojo krile minimalno plačo, potem pa plačujem 90€ prispevkov za popoldanca in fiksen davek.

matic492 je izjavil:

Nekako tako ja, približno.

V bistvu to je moj plan v 1-2 letih. 1 stanovanje že imam, ko kupim še kakšnega zraven, bom odprl DOO za oddajanje nepremičnin, se tam zaposlil za minimalca, najemnine mi bojo krile minimalno plačo, potem pa plačujem 90€ prispevkov za popoldanca in fiksen davek.

Popoldancem bodo stroške iz 50k zbili na 30k...

Vseeno se ti splača že samo iz tega vidika, da je davek fiksen, se ti ne spreminja oziroma viša vsako leto, če narediš manj prihodkov, plačaš manj davka.

Prispevke moraš pa vedno plačat, ne glede na promet.

EDIT:

Torej samo če prav razumem, po novem naj bi bilo:
Normiran SP brez nekoga zaposlenega za 9 mesecev (popoldanc):
80% stroškov od 0- 30k oziroma maks 24 000EUR stroškov
vse ostalo 20%

Normiran SP z nekom zaposlenim 9 mesecev (polni):
0-60k 80% stroškov oziroma maks 48000EUR
vse ostalo 20%

je tako prav?

Zgodovina sprememb…

Problematični so sami prispevki, dohodnina je na srečo flat 20%, tudi če znižajo stroške pri popoldancu na 0. Problem bo ratal, če bodo hoteli dati prihodke v tisto običajno dohodnino z dohodninskimi razredi, potem je pa konec normiranca in ti preostane samo še d.o.o. z 41% izplačili, fiktivnimi stroški in minimalcem. Al pa hodlaš 15 let investicije pa potem likvidiraš za 0% davka, sam če vmes rabiš denar ti to ne pomaga :)

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Vseeno se ti splača že samo iz tega vidika, da je davek fiksen, se ti ne spreminja oziroma viša vsako leto, če narediš manj prihodkov, plačaš manj davka.

Prispevke moraš pa vedno plačat, ne glede na promet.

EDIT:

Torej samo če prav razumem, po novem naj bi bilo:
Normiran SP brez nekoga zaposlenega za 9 mesecev (popoldanc):
80% stroškov od 0- 30k oziroma maks 24 000EUR stroškov
vse ostalo 20%

Normiran SP z nekom zaposlenim 9 mesecev (polni):
0-60k 80% stroškov oziroma maks 48000EUR
vse ostalo 20%

je tako prav?

Tako sem jaz razumel, so pa jecljali na polno, tako da ne dam roke v ogenj. Pa prag za vstop v DDV na 60k.

Super, bojo končno poskrbeli za vse prekarne delavce :)

(sarcasm obviously)

Zdaj lahko računamo samo na nesposobnost trenutne vlade, da spravijo toliko stvari skozi, ali pa na opozicijo, da jim preprečijo te stvari spraviti skozi in izsilijo kaj omilitve predlogov.

Ima kdo polno verzijo?

Ker tu pa spet nekaj drugače, lol?

https://www.finance.si/normiranci-pozor...

Pomoje je clickbait, tudi na 24ur pisejo tole:

Na ministrstvu za finance bi posegli tudi v sistem obdavčitve normiranih samostojnih podjetnikov oz. t. i. normirancev. Dvig za vstop v sistem bi se s 50.000 evrov dvignil na 60.000 evrov, najvišja dovoljena meja za polne normirance pa bi se znižala s 100.000 na 60.000 evrov, za popoldanske s. p. pa s 50.000 na 30.000. Znotraj tega bi se nekoliko spremenila tudi obravnavava priznanih normiranih stroškov.

> dovoljena meja za polne normirance pa bi se znižala s 100.000 na 60.000 evrov

To je neumno napisano, meja za normirance ni 100k, ampak 300k. Meja normiranih stroškov je pa res 100k.

Je tako, kot smo zgoraj rekli:

Zgodovina sprememb…

Torej, kaj hočejo povedat? :)

do 60k, 80% priznano? To je to?

Torej so do 60k izboljšali vsem, 60-100 pa orenk poslabšal.

Zgodovina sprememb…

Ma ne, seveda si lahko normiranec, do 300k na 2 leti ostane. Ampak nad 60k nimaš priznanih normiranih stroškov, tako da je od tam dalje 20% dohodnine.

Matr,

očitno se bo res splačalo odpret d.o.o. in popoldanca, pa na d.o.o. vzet strom avto :).

Zadnja alineja je tudi pomembna :)

Zdaj moraš bit sam "zaposlen" na SPju, torej če imaš druge zaposlene se ti ne zviša meja stroškov, še vedno si v popoldanskih priznanih stroških.

To je ogromna sprememba.

"To se nas ne tiče, tako da who cares" :D.

kzzzz ::

To prvo alinejo so res bedno spisali.

Clickbait. Tanja Smrekar, finance.si quality 8-)

Torej za popoldanca
0-12.5k - 500€ davka
12.5k - 30k - 2100€ davka
30-150k = 20% oziroma 24k€ davka pri 150k.

torej skupaj 26600€ davka za 150k€ na popoldancu.

Torej moraš si pridobiti drugje zaposlitev, 600€ daš za minimalne prispevke, to je 600€ * 12 = 33800€ če si zaposlen za minimalca + imaš popoldanski SP za 150k.

Če sem jaz pravilno izračunal, tole nardi popoldanske SPje kvečjemu bolj zanimive....?

Jap, izgleda bo popoldanski s.p. meta play za normirance nad 100k na leto. Dokler še tega ne uničijo...

Ampak lastnik d.o.o., tam zaposlen, pa imeti popoldanca s 150k. To bodo nevarne vode :).

Če imaš ločene dejavnosti ne vidim problema.

Hja, ne vem no.

Zaposlen na d.o.o. za nek drobiž (upravljanje parkirišč), potem pa 150k na popoldanca (programiranje).

Js ne bi upal :).

Zakaj, kje je problem?

Če imaš ločene dejavnosti in to lahko dokažeš, potem ne vem kaj ti lahko naredijo.

Seveda pa tu govorim o dejansko ločenih dejavnostih, ne izdajanju računov istim podjetjem ali podružnicam.

Kot rečeno npr. DOO oddaja nepremičnine, SP pa programiram.

Sicer pa vsaj jaz še nisem na 150k hehe.

Zgodovina sprememb…

Je pa to zelo nišna ideja, 90% programerjev tega ne bo moglo izvesti.

Ja ja, to itak, samo realno je pa tudi večina med 50-70k dohodkov in jim je vseeno oziroma tale predlog celo boljši kot zdajšnji.

Kolko nas je blo sploh nad 100k v lanski anketi plač? Mislim da manj kot 10%.

Zgodovina sprememb…

Zakaj pa ne? Ti lahko odpreš d.o.o. in imaš kar neko random dejavnost, saj ni nujno, da imaš prihodke. Denar pa tudi lahko vložiš v d.o.o., da pokriješ minimalca, a ni to res?

Ja, 70-100k je kr sprememba, pa še potem višji prispevki itd.

Tam do 70k pa res ne bo prehudo.

velikBrokoli je izjavil:

Zakaj pa ne? Ti lahko odpreš d.o.o. in imaš kar neko random dejavnost, saj ni nujno, da imaš prihodke. Denar pa tudi lahko vložiš v d.o.o., da pokriješ minimalca, a ni to res?

Teoretično ja.. bi pa blo zlo čudno, če bi imel to dlje časa in čisto brez prihodkov.

Teoretično si lahko ti odpreš DOO in si ne izplačuješ plače... plačaš samo državi prispevke in dohodnino, plačo si pa knjižiš na kontu kot dolg DOOja tebi kot fizični osebi... Računovodsko gre skozi, kako pa drugače pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

A biti neuspešen podjetnik je v Sloveniji prepovedano :D

Gregor P ::

Če npr. načrtno izčpavaš podjetje, da.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Izčrpavaš kaj? Saj nič ne izčrpavaš iz dooja, samo plačo si izplačuješ, kjer pa seveda plačaš davke in prispevke.

Dobro no, 99% folka se tega ne bo šlo :).

Saj verjamem, saj tudi 99% ljudi ne zasluži 150k :) ta vlada pa itak raje spodbuja ljudi z nižjo dodano vrednostjo, trdijo pa, da delajo ravno obratno.

xeon ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ja, 70-100k je kr sprememba, pa še potem višji prispevki itd.

Tam do 70k pa res ne bo prehudo.

Meja bo 60k https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/davc...

izračun neto je to cca 30k letno torej manj kot 3k mesečno. Pač želijo si, da uspešni IT kadri čim prej spizdijo iz Slovenije...
««
190 / 280
»»