Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
hakis11 ::
Zdravo, imam eno malenkost zapleteno situacijo, pa me zanima, če je bil mogoče že v podobnem položaju in mi lahko svetuje.
...
Sedaj so me kontaktirali, da bi mi radi plačali, kar so mi dolžni, pa me zanima, kakšen je najboljši način, da se to izvede, glede na to, da gre za "drugo" podjetje, kateremu računa za storitve v januarju nisem izdal in niti ni takrat še obstajalo.
...
Hvala vsem za pomoč
Čau, jst mam eno podobno vprasanje, vidim, da ste kar majstri tu, kar se tega tice, pa sm se kar registriral, ce bi mi kdo znal pomagat.
V mojmu primeru ma firma se eno podruznico, jaz vedno izdajam racune na glavno firmo, oni, pa bi mi radi obcasno nakazali dnar iz racuna podruznice.
A mam lahk zaradi tega kaksno frko s FURSom, ce na edavkih napisem VAT ID od glavne firme, keri izdam racun, oni mi pa kar na random kak mesec nakazejo iz racuna njihove podruznice, k ma drug VAT ID?
Sicer so mi poslali neko dokazilo, da gre za povezano firmo, oz, da oni prevzemajo posamezne stroske, s kopijo moje pogodbe in racuna, da mam kao vse crno na belem, ampak nisem ziher.
Tnx y'all
V mojmu primeru ma firma se eno podruznico, jaz vedno izdajam racune na glavno firmo, oni, pa bi mi radi obcasno nakazali dnar iz racuna podruznice.
A mam lahk zaradi tega kaksno frko s FURSom, ce na edavkih napisem VAT ID od glavne firme, keri izdam racun, oni mi pa kar na random kak mesec nakazejo iz racuna njihove podruznice, k ma drug VAT ID
Bump. Ma kdo kako idejo, preden klicem na FURS?
i33a ::
Pozdravljeni,
sem malo zmeden glede nove obdavčitve normiranih s.p. v letu 2023 (in kasneje).
Obstaja kje kak kalkulator? (Tudi za tiste, ki smo recimo s.p. odprli letos sredi leta). Ali pa enostavna formula, ki upošteva tudi prispevke, saj bi rad dobil pricakovano neto izplacilo.
sem malo zmeden glede nove obdavčitve normiranih s.p. v letu 2023 (in kasneje).
Obstaja kje kak kalkulator? (Tudi za tiste, ki smo recimo s.p. odprli letos sredi leta). Ali pa enostavna formula, ki upošteva tudi prispevke, saj bi rad dobil pricakovano neto izplacilo.
velikBrokoli ::
https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
Zaenkrat še ne upošteva novih davkov/prispevkov, ki nas bojo dodatno v letu 2024 doleteli, razni solidarnostni prispevki, dodaten davek za dolgotrajno oskrbo..
Zaenkrat še ne upošteva novih davkov/prispevkov, ki nas bojo dodatno v letu 2024 doleteli, razni solidarnostni prispevki, dodaten davek za dolgotrajno oskrbo..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Moe_Lester ::
Tebi je načeloma vseeno od kje dobiš denar. Ni tvoja naloga, da preverjaš iz katerega TRR je bil račun plačan.
Moe_Lester je izjavil:
Tebi je načeloma vseeno od kje dobiš denar. Ni tvoja naloga, da preverjaš iz katerega TRR je bil račun plačan.
Thx, se mi je kr malo dozdevalo da bi lahk blo tko. Itak ti opravljas storitve za neko podjetje in potem njim izdajas racun, kdo pa placa pa verjetno nima veze.
Ales ::
Če prav razumem, izpolnjuješ obrazec RP-O za račune izdane v EU in te predvsem zato skrbi?
V tem primeru je to bolj "problem" za njih, ampak kot praviš, imajo oni medsebojno računovodsko urejeno. V vsakem primeru pa ni tvoj problem.
Načeloma zate ne bi smelo biti važno, od kod je prišlo nakazilo. Storitev si opravil, račun si izdal... od kod pa kapne, kaj pa ti veš s čigavega bančnega računa je prišlo?
V praksi je tega veliko. Sam sem že nič kolikokrat dobival nakazila iz računov, ki ne pripadajo prav podjetju ali podjetnikom, katerim sem račun izdal. To je dokaj vsakdanje predvsem pri slednjih. Izdaš račun podjetniku, dobiš nakazilo iz njegovega osebnega računa ali računa soproge...
V vsakem primeru pa podjetje lahko "uradno" odstopi terjatev drugemu podjetju, tako da tudi če gre prav za to (in ne le za vprašanje različnih bančnih računov), ni nič narobe.
V tem primeru je to bolj "problem" za njih, ampak kot praviš, imajo oni medsebojno računovodsko urejeno. V vsakem primeru pa ni tvoj problem.
Načeloma zate ne bi smelo biti važno, od kod je prišlo nakazilo. Storitev si opravil, račun si izdal... od kod pa kapne, kaj pa ti veš s čigavega bančnega računa je prišlo?
V praksi je tega veliko. Sam sem že nič kolikokrat dobival nakazila iz računov, ki ne pripadajo prav podjetju ali podjetnikom, katerim sem račun izdal. To je dokaj vsakdanje predvsem pri slednjih. Izdaš račun podjetniku, dobiš nakazilo iz njegovega osebnega računa ali računa soproge...
V vsakem primeru pa podjetje lahko "uradno" odstopi terjatev drugemu podjetju, tako da tudi če gre prav za to (in ne le za vprašanje različnih bančnih računov), ni nič narobe.
Če prav razumem, izpolnjuješ obrazec RP-O za račune izdane v EU in te predvsem zato skrbi?
Hvala ti, to je to, kr sem hotel slisat, da ne bom po nepotrebnem klical na FURS
i33a ::
velikBrokoli je izjavil:
Super, najlepša hvala za tole!
Mogoče veš kaj je treba spremeniti, če imam s.p. odprt šele od sredine leta (ni ena oseba zaposlena vsaj 9 mesecev)?
velikBrokoli je izjavil:
Mogoče veš kaj je treba spremeniti, če imam s.p. odprt šele od sredine leta (ni ena oseba zaposlena vsaj 9 mesecev)?
Če imaš sp odprt prvo leto, potem ni panike. Vnesi prihodke, ki jih boš v 2023 naredil in letni neto razdeli s prikazanim neto zneskom.
delavec44 ::
velikBrokoli je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Če imaš sp odprt prvo leto, potem ni panike. Vnesi prihodke, ki jih boš v 2023 naredil in letni neto razdeli s prikazanim neto zneskom.
Zakaj ni panike? Če nima 9 mesecev, se šteje kot "popoldanec". Smo to že razčistili v tej temi, da je potrebno paziti kdaj odpiraš in zapiraš.
Pomnim, da ta omejitev ni veljala ob odprtju s.p.ja? Ne najdem več člena v zakonu...
Zgodovina sprememb…
Tole sem našel v FURS dokumentu (davki za zacetnike):
Lahko pa da se motim, nikjer v zakonu tega ne najdem. Najbrž ti res upalijo davčno osnovo, ki se uporablja pri popoldancih..
Zavezanci lahko ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, kadar njihovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, v preteklem davčnem letu (t.j. koledarskem letu) ne presegajo 50.000 evrov (če imajo popoldansko obrt in nimajo zaposlenih delavcev). Omejitev znaša 100.000 evrov, če so zavezanci oziroma pri njih zaposlene osebe zavarovane za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev (torej nimajo popoldanske obrti). Ob začetku opravljanja dejavnosti se pri prvi priglasitvi normiranih odhodkov te omejitve ne upoštevajo, razen v zakonsko
predpisanih izjemah.
Lahko pa da se motim, nikjer v zakonu tega ne najdem. Najbrž ti res upalijo davčno osnovo, ki se uporablja pri popoldancih..
Zgodovina sprememb…
Kaj ni ta tekst bolj za to, če hočeš iz navadnega sp iti na normiranega?
Relevantna debata:
https://www.davkoplacevalci.com/davcni-...
"Kot jaz razumem zakon, je izjema samo v tem, da se lahko tudi novi s.p. prijavi kot normiranec, ne glede na to, da ne izpolnjuje pogoja prihodkov ali zavarovanja za 9 mesecev, kar je logično, saj jih ne more. Ne vidim pa, da bi bila izjema pri obdavčitvi in bi bil kot novinec obdavčen po višji lestvici. Zakon napotuje na 59. člen, kjer sta obe lestvici in tam je tudi pogoj 9 mesecev zavarovanja za višjo lestvico. Če sem kaj spregledala in v resnici velja ugodnost višje lestvice za nove s.p. oziroma za tiste, ki s.p. zapirajo in v koledarskem letu nimajo 9 mesecev zavarovanja, bi bila pa zelo vesela :)"
Relevantna debata:
https://www.davkoplacevalci.com/davcni-...
"Kot jaz razumem zakon, je izjema samo v tem, da se lahko tudi novi s.p. prijavi kot normiranec, ne glede na to, da ne izpolnjuje pogoja prihodkov ali zavarovanja za 9 mesecev, kar je logično, saj jih ne more. Ne vidim pa, da bi bila izjema pri obdavčitvi in bi bil kot novinec obdavčen po višji lestvici. Zakon napotuje na 59. člen, kjer sta obe lestvici in tam je tudi pogoj 9 mesecev zavarovanja za višjo lestvico. Če sem kaj spregledala in v resnici velja ugodnost višje lestvice za nove s.p. oziroma za tiste, ki s.p. zapirajo in v koledarskem letu nimajo 9 mesecev zavarovanja, bi bila pa zelo vesela :)"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
miqro ::
Pozdravljeni,
Delam kot programer, trenutno na redni pogodbi za nedolocen cas. Firma pa tudi omogoca delo preko normiranega sp-ja, in me zanima ce bi se mi to splacalo? Kako si lahko preracunam koliko bi bila moja placa z normiranim sp-jem?
Delam kot programer, trenutno na redni pogodbi za nedolocen cas. Firma pa tudi omogoca delo preko normiranega sp-ja, in me zanima ce bi se mi to splacalo? Kako si lahko preracunam koliko bi bila moja placa z normiranim sp-jem?
In ne pozabit, da so potem bolniške, dopusti, regres in podobno, samo še tvoja stvar. Tudi za plačilo prispevkov in akontacije dohodnine boš seveda odgovoren ti, pa vse kar se tiče kakih odpravnin in podobnega, bo stvar dogovora in določil v medsebojni pogodbi. Skratka, ne boš več zaposlen, le še neko pogodbo o sodelovanju boš imel z njimi. Če gre kaj narobe, bo tvoje pravno varstvo drugačno.
Poleg tega, če obstajajo elementi delovnega razmerja in FURS to ugotovi, ne bo v redu.
Pazi torej, da te ne premami na papirju malo višja neto "plača", če se ti bo tako izračunalo, pa da boš zato pozabil na vse ostalo. Postajaš namreč delodajalec.
Poleg tega, če obstajajo elementi delovnega razmerja in FURS to ugotovi, ne bo v redu.
Pazi torej, da te ne premami na papirju malo višja neto "plača", če se ti bo tako izračunalo, pa da boš zato pozabil na vse ostalo. Postajaš namreč delodajalec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
pingme ::
Seštej vse bruto-bruto zneske iz zaposlitve v enem letu.
Seštej koliko delovnih ur si naredil v enem letu.
To dvoje deliš in dobiš minimalni znesek urne postavke. Minimalni zato, ker če vse ostane enako, boš delodajalca stal enako, hkrati pa bo do tebe imel manj odgovornosti (če zanemarimo, da to kar pišeš že na daleč smrdi po prikritem delovnem razmerju).
Seštej koliko delovnih ur si naredil v enem letu.
To dvoje deliš in dobiš minimalni znesek urne postavke. Minimalni zato, ker če vse ostane enako, boš delodajalca stal enako, hkrati pa bo do tebe imel manj odgovornosti (če zanemarimo, da to kar pišeš že na daleč smrdi po prikritem delovnem razmerju).
deco16 ::
Pa pozabi na kredite, nove če maš od prej je ok....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()
David4747 ::
velikBrokoli je izjavil:
To je odvisno od prihodkov. Banke sedaj tudi upoštevajo bilanco stanja, ki jo lahko kot normiranec naknadno izdelaš, kar pomeni, da ti upoštevajo dejansko prihodke in odhodke, ne pa normirane stroške in podobne zadeve.
Bolj kot ne sprašujem informativno - a slučajno veš konkretno katere banke upoštevajo bilanco normirancem?
Beli_Zajcek ::
velikBrokoli je izjavil:
To je odvisno od prihodkov. Banke sedaj tudi upoštevajo bilanco stanja, ki jo lahko kot normiranec naknadno izdelaš, kar pomeni, da ti upoštevajo dejansko prihodke in odhodke, ne pa normirane stroške in podobne zadeve.
Bolj kot ne sprašujem informativno - a slučajno veš konkretno katere banke upoštevajo bilanco normirancem?
NLB in Delavska hranilnica recimo. Je pa tudi res, da je včasih od referenta odvisno. Načeloma bi pa lahko vse banke nudile take kredite normirancem, ker je leto dni nazaj Banka Slovenije podala take smernice, da se to lahko.
Okapi ::
Bilanca normirancev je minimalac, oziroma še manj. Ko odšteješ 80%, ti ne ostane dosti.
Mogoče si hotel vprašati, katera banka upošteva prihodke.
velikBrokoli je izjavil:
Načeloma bi vse morale to upoštevati, če jim izdelaš in prineseš bilanco stanja (dejanskih prihodkov in odhodkov). Za NLB, DH in GB sem prepričan, da to omogočajo.
Imam izkušnjo, da gotovinske kredite normirancev vsaj nekatere naše banke zdaj odobravajo tudi brez izdelane bilance stanja oz. uspeha v predhodnem obdobju - vsaj za komitente. Ne vem na podlagi česa vse presojajo, vem pa, da dodatna dokumentacija ni bila potrebna.
S tega vidika bi priporočil, da se za kredit prvo povpraša na lastni banki. Če so obresti oz. siceršnji pogoji kredita ustrezni, seveda.
S tega vidika bi priporočil, da se za kredit prvo povpraša na lastni banki. Če so obresti oz. siceršnji pogoji kredita ustrezni, seveda.
Imam izkušnjo, da gotovinske kredite normirancev vsaj nekatere naše banke zdaj odobravajo tudi brez izdelane bilance stanja oz. uspeha v predhodnem obdobju - vsaj za komitente. Ne vem na podlagi česa vse presojajo, vem pa, da dodatna dokumentacija ni bila potrebna.
To je seveda res, vendar je tipično kreditna sposobnost ob upoštevanju normiranih stroškov konkretno nižja od dejanske bilance stanja.
Jaz sem na koncu junija brez bilance stanja vzel kredit pri NLBju, vendar so moji prihodki malce višji od povprečnega normiranca in zato bilanca ni bila potrebna. Za občutek, ob 150k prihodkih so mi naračunali cca 4500 eur mesečne kreditne sposobnosti. Na različnih bankah sem dobil popolnoma drugačne izračune - 200e SKB, 4500e NLB, 2800e DH/NKBM, 4000e BKS. SKB izračun je bil izredno komičen, ker ima njihov Excel z izračuni notri napako, ki je ne želijo priznati
Mato989 ::
velikBrokoli je izjavil:
To je seveda res, vendar je tipično kreditna sposobnost ob upoštevanju normiranih stroškov konkretno nižja od dejanske bilance stanja.
Jaz sem na koncu junija brez bilance stanja vzel kredit pri NLBju, vendar so moji prihodki malce višji od povprečnega normiranca in zato bilanca ni bila potrebna. Za občutek, ob 150k prihodkih so mi naračunali cca 4500 eur mesečne kreditne sposobnosti. Na različnih bankah sem dobil popolnoma drugačne izračune - 200e SKB, 4500e NLB, 2800e DH/NKBM, 4000e BKS. SKB izračun je bil izredno komičen, ker ima njihov Excel z izračuni notri napako, ki je ne želijo priznati
Kaj pa je narobe z 4,5k/mesec... to je freaking 54k/leto...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kaj pa je narobe z 4,5k/mesec... to je freaking 54k/leto...
Še enkrat preberi kaj sem napisal.
vendar so moji prihodki malce višji od povprečnega normiranca in zato bilanca ni bila potrebna.
Nič ni narobe z mojim zneskom, vendar povprečen normiranec ne bo imel takšnega izračuna, ker zasluži pod 100k na leto. Nad 100k na leto pa pri kreditni sposobnosti ne upoštevajo več normiranih stroškov (razen SKB, ker so nesposobni) in se zato mesečni znesek konkretno dvigne. Pod 100k si pa na slabšem.
Zgodovina sprememb…
Za primerjavo, nekdo, ki zasluži 50k preko normiranca, zasluži približno 42k neto (po prispevkih in dohodnini).
Izračun, ki ga banke uporabijo (brez bilance stanja) je naslednji:
(prihodki - (prihodki*0.8) - dohodnina)/12
(50000 - (50000*0.8) - 2000)/12 = 666 eur kreditne sposobnosti
Normiranec, ki ima mesečni neto približno 3541 eur, ima v njihovih očeh 666 eur kreditne sposobnosti. Max 18% dejanskih mesečnih prihodkov (po plačanih prispevkih in dohodnini).
Če primerjamo z nekom, ki ima redno zaposlitev in takšno izplačilo na bančni račun (vključimo regres, malico, potne stroške), ta dobi okoli 1920 eur max kreditno sposobnost. Skoraj 55% razpoložljivega prihodka.
Seveda je razlika med redno zaposlitvijo in normirancem ogromna, ampak ne pa spet tako zelo velika. Te izračuni so res preveč konzervativni, se še Banka Slovenije tega zaveda, ker so zato uvedli možnost izračuna kreditne sposobnosti preko bilance stanja.
Normiranec, ki ima mesečni neto približno 3541 eur, ima v njihovih očeh 666 eur kreditne sposobnosti. Max 18% dejanskih mesečnih prihodkov (po plačanih prispevkih in dohodnini).
Če primerjamo z nekom, ki ima redno zaposlitev in takšno izplačilo na bančni račun (vključimo regres, malico, potne stroške), ta dobi okoli 1920 eur max kreditno sposobnost. Skoraj 55% razpoložljivega prihodka.
Seveda je razlika med redno zaposlitvijo in normirancem ogromna, ampak ne pa spet tako zelo velika. Te izračuni so res preveč konzervativni, se še Banka Slovenije tega zaveda, ker so zato uvedli možnost izračuna kreditne sposobnosti preko bilance stanja.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
velikBrokoli je izjavil:
Za primerjavo, nekdo, ki zasluži 50k preko normiranca, zasluži približno 42k neto (po prispevkih in dohodnini).
Normiranec, ki ima mesečni neto približno 3541 eur, ima v njihovih očeh 666 eur kreditne sposobnosti. Max 18% dejanskih mesečnih prihodkov.
Dejansko je 18% precej bolj healthy kreditna sposobnost skupaj z predčasnim odplačevanjem pa skorajda win za normiranca... zakreditirat se za 55% prihodka pa je na meji samomora, razen če se gre za dolžina leta ali dveh...
Ampak ja, I get it, kaj si želel povedat.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Odvisno od višine prihodka in življenjskih okoliščin. Nekdo se realno lahko zakreditira za 80%, nekdo pa še za 10% ne. Ampak banka mora operirati znotraj nekih formalnih parametrov, tudi zakonskih.
Pravzaprav je za stranko dokaj vseeno kako banka računa kreditno sposobnost, vse dokler ti želen kredit odobrijo. Če imaš pri tem še čim manj izgube časa z dokumentacijo, še toliko bolje...
Pravzaprav je za stranko dokaj vseeno kako banka računa kreditno sposobnost, vse dokler ti želen kredit odobrijo. Če imaš pri tem še čim manj izgube časa z dokumentacijo, še toliko bolje...
theanswer3 ::
Zdravo.
Jaz imam pa se eno vprasanje. Zdaj sem ze drugi mesec placal prispevke za svoj S.P. kdaj pa se placa davek od dohodka? Ali mi bo racunovodja tudi poslal poloznico kot za prispevke?
Jaz imam pa se eno vprasanje. Zdaj sem ze drugi mesec placal prispevke za svoj S.P. kdaj pa se placa davek od dohodka? Ali mi bo racunovodja tudi poslal poloznico kot za prispevke?
Prispevke in akontacijo dohodnine placas vsak mesec do 20. v mesecu. Ce imas racunovodjo... vprasaj njih.
deco16 ::
Zdej bi pa res šel za firbec na banko vprašat kolk dajo, sicer čez kašno leto bodo že bolj žejni kreditov ker sedaj jih zelo malo jemljejo in bodo mogoče še za SP spreminjali brez bilance delat, sej to tudi za une z minimalcem spremenili ker seveda, so žejni kreditov. Banke pač tko služijo in imajo vzvode da lahko pritisnejo na politiko, dobičke je treba delat ;)
srus ::
tony1 ::
theanswer3 je izjavil:
Zdravo.
Če imaš računovodjo bo verjetno poskrbel tudi za to. Davek se plača ali mesečno ali na tri mesece, odvisno od tega koliko letnega prometa si napovedal ob odprtju s.p.ja.
Bilanca normirancev je minimalac, oziroma še manj. Ko odšteješ 80%, ti ne ostane dosti.
Bilanca stanja je nekaj povsem drugega kot “minimalac”, prihodki in 80 % normiranih stroškov.
Smisel normiranih stroškov je ravno v tem, da ti ni treba zbirati računov, vodit računovodstva in delati bilance.
Bilanca stanja je nekaj povsem drugega kot “minimalac”, prihodki in 80 % normiranih stroškov.
Smisel normiranih stroškov je ravno v tem, da ti ni treba zbirati računov, vodit računovodstva in delati bilance.
Okapi, govorimo o tem, da lahko normiranec naknadno naredi bilanco stanja z dejanskimi prihodki , namesto da banki pokaže svoj DDD-DDD z normiranimi stroški. Banke potem upoštevajo tisto bilanco, ki normirancem tipično zviša kreditno sposobnost.
Kanban ::
Kar je v bistvu gigantsko sprenevedanje bank, ker povsem isti podatek kot je ta kvazi "bilanca" bi lahko dobili iz DDDD obrazca - e.g. 0 odhodkov in prihodki prepisani iz DDDD. Nihče ti namreč ne more preveriti ali si res imel stroškov toliko, kot si jih napisal na tej "bilanci za banko".
Tidule ::
Seveda lahko nekdo to preveri - Točno tista banka, kjer želiš dobit kredit. Kako podrobno, je stvar samo in le njihove dobre/slabe volje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Banke itak zahtevajo izpiske vseh tvojih bančnih računov, lahko brez problema preverijo in tudi verjetno preverijo.
Tudi DDD-DDD bi lahko banki fejk dal, brez dejanskih izpiskov pa ta ne koristi veliko.
Tudi DDD-DDD bi lahko banki fejk dal, brez dejanskih izpiskov pa ta ne koristi veliko.
Kako bodo preverili? Recimo, da si dejansko imel stroške, ampak si vse plačeval preko osebnega računa na drugi banki (za katerega banki ne poveš, ker zakaj bi si nižal kreditno sposobnost). Računov pa itak nisi vzel na firmo, ker zakaj bi, saj si normiranec in se ne rabiš ubadat s tem.
Gigantsko sprenevedanje... ker imajo s strani BS strožja pravila si pač izmislijo nek obvoz, toliko, da imajo krito svojo rit.
Fejk DDD obrazec je precej večji problem kot neuradna bilanca, v kateri si izpustil/pozabil cel kup stroškov, ker "niso bili stroški spja".
Gigantsko sprenevedanje... ker imajo s strani BS strožja pravila si pač izmislijo nek obvoz, toliko, da imajo krito svojo rit.
Fejk DDD obrazec je precej večji problem kot neuradna bilanca, v kateri si izpustil/pozabil cel kup stroškov, ker "niso bili stroški spja".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Seveda lahko nekdo to preveri - Točno tista banka, kjer želiš dobit kredit. Kako podrobno, je stvar samo in le njihove dobre/slabe volje.
Malo bolje razmisli.
Pri stroških se običajno goljufa v obratno smer - da jih imaš čim več, da je manj davka. In zato moraš zbirati račune, da lahko davčni inšpektor preveri, ali si res imel toliko stroškov, kot si jih prijavil v bilanci.
V drugo smer goljufati, da prijaviš manj stroškov, kot si jih imel, je pa v bistvu nemogoče preverit, ker te nihče ne sili stroška uveljavljati v davčne namene. Pač rečeš, računalnika nisem kupil v poslovne namene, ampak za domačo rabo. Tako da takšna ponarejena "bilanca za banko" je nesmislena zadeva in nobena banka tega ne bo vzela resna, ali upoštevala.
Kar banka lahko naredi oziroma upošteva, je stanje na tvojem osebnem+poslovnem (če imaš ločena) bančnem računu. Referent z dvemi kliki na računalniku pogleda, kakšni so tvoji prilivi in odlivi, in to je to. Njega nič ne briga, a je odliv poslovni ali osebni strošek, zato ga tudi nič ne briga, kaj ti napišeš v "bilanso za banko".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Kar banka lahko naredi oziroma upošteva, je stanje na tvojem osebnem+poslovnem (če imaš ločena) bančnem računu. Referent z dvemi kliki na računalniku pogleda, kakšni so tvoji prilivi in odlivi, in to je to. Njega nič ne briga, a je odliv poslovni ali osebni strošek, zato ga tudi nič ne briga, kaj ti napišeš v "bilanso za banko".
Točno to delajo. Zakaj bi sebi in tebi delali neko dodatno delo z bilanco, ki to ni in jo morajo itak preverjati s pregledovanjem računov? God knows.
Tidule ::
Točno to delajo. Zakaj bi sebi in tebi delali neko dodatno delo z bilanco, ki to ni in jo morajo itak preverjati s pregledovanjem računov? God knows.
ROFL, zato ker je to dajanje kreditov ena najbolj profitnih dejavnosti, ki jo delajo banke.
Pazljivo preberi še dvakrat ali trikrat, mogoče boš razumel da sem samo izpostavil nesmisel teh bilanc, ker morajo itak pregledati še prihodke in odhodke poslovnega in zasebnih računov, da preverijo če ta "bilanca" ni popoln bullshit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
srus ::
Džis, dajte si zaboga že enkrat pogledat kaj je to bilanca stanja in katere postavke vsebuje, preden nadaljujete z onaniranjem na temo stroškov - dejanskih, normiranih, namišljenih, odmišljenih.
Se že kaj ve koliko bo solidarnostni prispevek za normirane sp? Ali 0,3% ali 0,8%? Gre od dobička ali dohodnine (dohodnina je navadno 0)?
black ice ::
Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka je vsota bruto dohodkov fizične osebe, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, vštevajo v letno davčno osnovo za leto 2023 oziroma 2024, zmanjšanih za davčno priznane stroške. Razen dohodka, ki je oproščen plačila dohodnine oz. se ne všteva v davčno osnovo, vendar z izjemo plačila za poslovno uspešnost. Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka za pravne osebe je davčna osnova po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, pred zmanjšanjem za pokrivanje izgub in za olajšave za leto 2023 oziroma 2024 oziroma za davčno obdobje, ki se začne v letu 2023 oziroma 2024.
Obvezni solidarnostni prispevek se plačuje od osnove za fizične osebe po stopnji 0,3 %, medtem, ko se obvezni solidarnostni prispevek od osnove za pravne osebe plačuje po stopnji 0,8 %.
https://data.si/blog/solidarnostni-pris...
smajhel ::
Živjo,
Sem redno zaposlena oseba pri Slovenskem delodajalcu in dodatno delam za podjetje iz Avstrije, imam normirani (popoldanski) sp že več kot eno leto. Sedaj sem zvedel, da v tem primeru moram postati atipični zavezanec, do sedaj sem izdajal račune brez DDV-ja na podlagi 1.odstavka 94.člena, kar je očitno narobe (tako naj bi bilo če je račun izdan v SLO). Prav tako, do sedaj nisem imel nobenih klicev iz FURS-a (računi se gibljejo med 1000-1500 EUR na mesečni ravni). Ker sem naredil napako, jo sedaj hočem popraviti in sem oddal vlogo na FURS-u, mislite da bi lahko komplicirali za nazaj in bi me lahko doletela kakšna huda kazen (upam da ne).
Hvala za odgovore.
Sem redno zaposlena oseba pri Slovenskem delodajalcu in dodatno delam za podjetje iz Avstrije, imam normirani (popoldanski) sp že več kot eno leto. Sedaj sem zvedel, da v tem primeru moram postati atipični zavezanec, do sedaj sem izdajal račune brez DDV-ja na podlagi 1.odstavka 94.člena, kar je očitno narobe (tako naj bi bilo če je račun izdan v SLO). Prav tako, do sedaj nisem imel nobenih klicev iz FURS-a (računi se gibljejo med 1000-1500 EUR na mesečni ravni). Ker sem naredil napako, jo sedaj hočem popraviti in sem oddal vlogo na FURS-u, mislite da bi lahko komplicirali za nazaj in bi me lahko doletela kakšna huda kazen (upam da ne).
Hvala za odgovore.