» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
153 / 259
»»

ales85 ::

sabali je izjavil:

hehe ker ste mi tle pisali pametne stvari, sem napisal en dolg mail računo. in na koncu me je dala ven iz ddv in znižala znesek njihovih storitev
In zdej bom vesel investiral 3000€ , brez plačat ddv.
Slo Tech Wins

Kaj si ti zdaj napisal?

sabali ::

da smo mel nekaj cajta nazaj debato o tem ddv-ju k sm plačeval za investicije, pa ste mi razlagali da ni nujno in na koncu res, se je pozanimala in so me dali ven iz ddv sistema za investicije. tko recimo porabim 3000$ na investicije in ne rabim plačat 22%.

tony1 ::

še dobro, da imaš računovodjo, ker pismen nisi.

feryz je izjavil:

tony1 je izjavil:

To je seveda jasno. Come on.

Enkrat zamudiš zahtevan obrazec kot zavezanec za DDV in dobiš pozdrave 1200 EUR.
Pravljica za lahko noč.
Jaz sem vsakič zamudil, dokler niso poslali priporočeno, da me bodo ganjali kot psa. Potem sem vseeno oddal.
Plačal pa nikoli nič.

Razloži tistemu, ki je o tem jamral po tem forumu.

Tvoja izkušnja je seveda po definiciji univerzalna in velja za vse, od danes do ta druge osvoboditve.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

ja grem v šolo da bom pismen da bom zaslužil 500€ kot vi.

tony1 ::

Zelo dobro. Opozori jih, da ima bes. zv. "dali ven iz ddv sistema" dvojen pomen, ki je ravno nasproten en drugemu.

KMALU PRECEJ LAŽJE DO KREDITA: Banka Slovenije niža pogoje kreditne sposobnosti

https://www.regionalobala.si/novica/kma...

za normirance pa nič ?

deco16 ::

Ko so krediti dragi se takoj nižajo pogoji kreditne sposobnosti ;)

Banke morajo služit, tako al drugače :D

Magic1 ::

sabali je izjavil:

KMALU PRECEJ LAŽJE DO KREDITA: Banka Slovenije niža pogoje kreditne sposobnosti

https://www.regionalobala.si/novica/kma...

za normirance pa nič ?

Itak so zdaj življenski stroški bistveno nižji kot leto nazaj in je to "smiselen" ukrep. Ene 20% razlike je tudi v realnosti, tako da je 20% nižji izračun ravno na mestu. Ali pač, kdo je tukaj debil?
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

sej ne rabim kredita, samo mi je glupo kako smo normiranci za banke brezdomci.

srus ::

Koliko ste dobili regresa za letni dopust normirani sp-ji? Ga dobite mar ne, saj ministra Lunatik in Kolobarnik enačita s.p. z obliko zaposlitve.

Decembra bo še božičnica, vmes plačana izobraževanja, obiski konferenc in sejmov in podobno.

/ sarkazem off

Normsp123 ::

Mi kdo lahko prosim pomaga? Ali moram obvezno postato davcni zavezanec, ce imam na normiranem spju prihodka vec kot 50k (tj. Za vec kot 50k izdanih racunov)?

velikBrokoli ::

Normsp123 je izjavil:

Mi kdo lahko prosim pomaga? Ali moram obvezno postato davcni zavezanec, ce imam na normiranem spju prihodka vec kot 50k (tj. Za vec kot 50k izdanih racunov)?

Ja, ce je vec kot 50k prihodkov znotraj Slovenije, ce imas stranke v tujini, ta limit ne velja.

Saul Goodman ::

Normsp123 je izjavil:

pa upam da ne mešaš pojmov "davčni zavezanec" in "normiranec".

če služiš 50k+ s slovenskimi strankami _moraš_ postati davčni zavezanec, fajn je da se prijaviš že kak mesec prej preden boš izdal račun, ki bo presegel to magično mejo.

kljub temu lahko ostaneš normiranec, dokler ne presežeš prometa 300k v 2 letih.

Zgodovina sprememb…

Tidule ::

Za vstop v sistem ddv ni nujno da so samo slovenske stranke. Pomembno je ali presega obdavcljiv promet 50k.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

srus ::

Let's pivot ;-)
V medijih je vsak dan presenetljivo na prvem mestu novica o prepucavanjih vlade in sindikatov javnega sektorja, med drugim tudi o dolžini letnega dopusta. Zanima me koliko letnega dopusta imate normirani s.p.ji, koliko od tega plačanega ;-) Saj imajo menda zaposleni plačan letni dopust, mar ne?
Ga imate plačanega tudi vi, ali pa smo normirani s.p., po besedah ministra z impresivnim portfeljem direktorovanja v propadlih podjetjih, res anomalija. Pa ne ostanimo samo pri letnih dopustih - koliko imate študijskega dopusta, pa rekreacijskega dopusta, pa dopusta za delo v izrednih pogojih, dopusta za vodenje, za zahtevnost dela in podobno.

ZveeZ ::

srus je izjavil:

Let's pivot ;-)
V medijih je vsak dan presenetljivo na prvem mestu novica o prepucavanjih vlade in sindikatov javnega sektorja, med drugim tudi o dolžini letnega dopusta. Zanima me koliko letnega dopusta imate normirani s.p.ji, koliko od tega plačanega ;-) Saj imajo menda zaposleni plačan letni dopust, mar ne?
Ga imate plačanega tudi vi, ali pa smo normirani s.p., po besedah ministra z impresivnim portfeljem direktorovanja v propadlih podjetjih, res anomalija. Pa ne ostanimo samo pri letnih dopustih - koliko imate študijskega dopusta, pa rekreacijskega dopusta, pa dopusta za delo v izrednih pogojih, dopusta za vodenje, za zahtevnost dela in podobno.

Kolicino dopusta imam sorazmerno z izplacilom regresa:)

Ribicija ::

Saul Goodman je izjavil:

Normsp123 je izjavil:

pa upam da ne mešaš pojmov "davčni zavezanec" in "normiranec".

če služiš 50k+ s slovenskimi strankami _moraš_ postati davčni zavezanec, fajn je da se prijaviš že kak mesec prej preden boš izdal račun, ki bo presegel to magično mejo.

kljub temu lahko ostaneš normiranec, dokler ne presežeš prometa 300k v 2 letih.

Obvezno se moraš prijaviti čimprej, saj ne smeš izdati računa, če si že ali bi s tem računom presegel mejo 50k prometa v zadnjih 12 mesecih (pazi gleda se zadnjih 12 mesecev poslovanja in ne tekoče leto).

5erson ::

Če me spomin ne vara, ti kamot izdaš račun, ampak boš DDV za ta račun še vedno moral na koncu odvesti in ker ga na računu nisi zavedel, ga ne moreš poračunati, torej ti gre tistih 22 v tvojo lastno škodo.

pingme ::

Ne moreš kar tako po domače - če bi moral izdati račun z DDV pa tega ne storiš, ga moraš stornirati (tj. dobropis) in izdati novega na katerem je zaveden DDV. Če ti pa dodatnih 22% stranka ne bo plačala, boš pa pač sam moral kriti.

netopypy ::

Ribicija je izjavil:

Obvezno se moraš prijaviti čimprej, saj ne smeš izdati računa, če si že ali bi s tem računom presegel mejo 50k prometa v zadnjih 12 mesecih (pazi gleda se zadnjih 12 mesecev poslovanja in ne tekoče leto).

ne da je to opravičilo ali celo priporočilo, ampak menim, da samoprijavljene pomote zaenkrat niso prepovedane in lahko formalno urediš, če se stranka pričakovano strinja, na fursu bi znali biti tudi malo tečni, verjetno brez večjih posledic, pač lepega in ponižnega se napravi, da se tisti davčni teti malo sladkor v krvi dvigne...

Moe_Lester ::

Jaz sem imel primer, ko sem se takoj ob odprtju firme prijavil v sistem DDV. Ker FURS ne mara slamnatih podjetji je postopek trajak kakšen mesec, zahtevali so dodatna pojasnila in obstoječe pogodbe, vmes pa sem že presegel 50k prometa.

Naredili smo samoprijavo, poračunali koliko je treba doplačati in je bila zadeva rešena.

delavec44 ::

Ampak to verjetno ne na normiranem sp-ju? :)

Moe_Lester ::

Ne, to je bilo na d.o.o.

meteorit ::

Ali je res, da prvi mesec po odprtju SP-ja (normiranega, če ima to kaj veze) ne plačaš akontacije dohodnine? Sem klical na FURS pa so mi tako rekli, pa tudi če grem na eDavke ne vidim nič pod Vpogledi - eKarticaO. Malo mi je čudno kjer nikjer drugod nisem zasledil te informacije. Hvala

LapD ::

Ja, ker akontacijo plačaš za prvi polni mesec, če si npr. odprl s.p. sredi maja bo tvoj prvi polni mesec junij in boš prvo akontacijo plačal do 20. julija.
web&motion designer

meteorit ::

LapD je izjavil:

Ja, ker akontacijo plačaš za prvi polni mesec, če si npr. odprl s.p. sredi maja bo tvoj prvi polni mesec junij in boš prvo akontacijo plačal do 20. julija.

Super, hvala. Sicer sem odprl s 1. majem, tako da v praksi je bil že to polni mesec ampak očitno oni gledajo to drugače.

stapici ::

Zdravo,
zaradi ugodnejših ponudb in davka razmišljam o normiranem s.p. in delu s tujino.
Priznam, manjka mi znanja na tem področju pa se obračam na vas preden začnem konkretne pogovore.

In sicer; o kakšnem tipu zaposlitve se pogovarja z delodajalcem preko normiranega s.p? Gre to za contract job, freelancing ali full-time?

Sklepal sem, da je v tem primeru govora o contract job-u pa potem naletim na članke in objave ljudi na socialnih omrežjih, ki da delajo full-time SP.

Če je temu res tako, kateri tip zaposlitve preko SP se splača bolj?
Ali pa morda tukaj mislijo contract-job v obsegu polnega delovnega časa?

Hvala!

x3ca ::

Kot s.p. si samozaposlen in sam isces stranke. Kako se potem s posamezno stranko zmenis za sodelovanje, je odvisno od vaju. Lahko delas za vec strank, lahko za krajse ali daljse obdobje. Tukaj omejitev ni in ta poimenovanja "freelancing" etc so stvar interpretacije. Potencialen problem je samo s strani FURSa, ce delas samo za eno stranko na podoben nacin kot ce bi bil zaposlen (full time, redni delovni cas itd), zato moras imet pogodbo v redu sestavljeno.

estons ::

Uf. Fino bi bilo, da kaj pogooglaš, ali vsaj par strani te teme prebereš preden sprašuješ. A veš uno, ko ti v službi gre na živce, če te junior dev za vsako neumnost sprašuje, namesto da bi najprej sam raziskal in kaj probal? E, to.

Kakorkoli. Dajmo razjasnit pojme.

S.p. pomeni "samostojni podjetnik". Nobene zaposlitve ni tukaj. Ti podpišeš pogodbo o sodelovanju z nekom, lahko posameznikom ali podjetjem, in v pogodbi piše kaj boš naredil ti, in kaj bo on. Ponavadi tukaj ni dopusta, regresa, plačane malice, potnih stroškov itd kar je samoumnevno v pogodbi o ZAPOSLITVI, ki jo skleneš z delodajalcem. Lahko se s podjetjem, s katerim podpišeš pogodbo o SODELOVANJU, zmeniš, da delaš za njih 8h/dan, ali pač da jim dostaviš neke storitve ali izdelke za nek znesek, pa sploh ur nimaš napisanih. Tako da za začetek nehaj razmišljati o ZAPOSLITVI preko s.p.-ja.

Zdaj, za lažje sporazumevanje, večina podjetij v oglasih (npr na LinkedInu) napiše, ali gre za full-time job - to pomeni, da pričakujejo, da delaš za njih v povprečju 8h/dan, več pa mora biti zapisano v pogodbi ali dodatnih pogojih. Pri tem nekateri želijo, da si zaposlen pri njih (ker npr. imajo podružnico ali dovoljujejo zaposlovanje tujcev) ali preko neke agencije, s katero imajo pogodbo. O tem se pozanimaj v začetni fazi pogovorov. Pogodba o sodelovanju preko s.p.-ja se sklene za nedoločen čas, ampak te lahko odpikajo v trenutku, saj zate ne veljajo iste omejitve in odpovedni roki kot za zaposlene.

Če gre za contract job, ponavadi pomeni, da gre za omejeno trajanje pogodbe, ki je že vnaprej znano.

Freelancing ponavadi pomeni, da sicer podjetje pričakuje, da delaš za njih, ampak se zavedajo, da lahko iščeš tudi druge stranke, in da boš verjetno poleg njih servisiral še koga. Še enkrat, to je pametno razjasniti v začetni fazi pogovorov.

"Normiran" s.p. pomeni, da se ti za razliko od "normalnega" s.p.-ja od prihodkov za obračun davkov avtomatsko odštejejo ti. normirani stroški. Država ima razpredelnico za koliko prihodkov ti upošteva kakšne stroške. Poanta tega je, da davek plačaš samo na profit (=prihodki-stroški). Če imaš "normalen", ne-normirani s.p., moraš skozi računovodstvo in poslovne knjige dokazati kakšne stroške si imel. Ker delaš (predvidevam) v ITju, bi to bili zanemarljivi zneski, ker si težko kupuješ vsak mesec laptope, diske in računalniške stole. In bi posledično plačal več davka. Skratka, za IT je skoraj edino smiselno imeti normirani s.p.

Pogosto se govori še o "popoldanskem" s.p.-ju, kar pomeni, da si nekje uradno zaposlen s pogodbo o ZAPOSLITVI in ti tvoj delodajalec plačuje prispevke za ZZZS in ZPIZ in kar je še tega. Zato preko s.p. plačuješ samo še neke pavšalne prispevke (trenutno okoli 80eur/mesec in davek, ki je odvisen od tvojih prihodkov). Če si "polni" s.p., to pomeni, da ti v imenu svojega s.p.-ja plačuješ državi vse prispevke (okoli 450-500eur/mesec) in davek.

Za biti normirani s.p. trenutno veljajo pogoji:
- zaslužek do 50.000€ letno ALI "polni" s.p. vsaj 9 mesecev v letu
IN
- zaslužek do 150k/letno
Če teh pogojev ne izpolnjuješ, preideš na normalni obračun davkov z dokazovanjem dejanskih stroškov.

Kaj se "bolj" splača je dolga tema. Moraš si preračunati sam, ker ti nihče ne more dati tega odgovora na splošno. Poišči par mojih zadnjih prispevkov v tej temi, saj sem nekomu korak po korak zračunal. Vzemi svoje predvidene številke in naredi isto.

Disclaimer: jaz sem v temu relativno kratek čas, in če sem se kje zgoraj zmotil, bom vesel popravkov.

Good luck.

Da se vam da pisati romane vedno znova po tem, ko je en uporabnik v tej temi že napisal vodič in ga tudi večkrat objavil. Če bi forum podpiral "sticky", bi bil tudi viden vsakemu novemu na vrhu teme.

Olajuwon ::

Novi davki na vidiku. Tokrat kaže, da bomo SPji plačevali 2% prihodkov za oskrbo starejših.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

matic492 ::

Olajuwon je izjavil:

Novi davki na vidiku. Tokrat kaže, da bomo SPji plačevali 2% prihodkov za oskrbo starejših.

Ni 2% prihodkov ampa 2% od zavarovalne vsote, tako kot zaposleni, kjer plača 1% zaposleni 1% pa firma.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Cupakabra123 ::

Olajuwon je izjavil:

A bo treba pas zategnit?

Kripto mesi ::

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

A bo treba pas zategnit?

Kje ti darujem 1€ za Telemach položnico?

Kripto mesi je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

A bo treba pas zategnit?

Kje ti darujem 1€ za Telemach položnico?

Lahko ga doniras Olajuwon-u ker ga tako boli novi prispevek.

CrniPanter ::

Eni ste dobri, vec je prispevkov, vec je davkov; bolje ste veseli. Ni cudno da potem golobnjaki tako veselo talajo denar na vse strani.

Cupakabra123 je izjavil:

Kripto mesi je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

A bo treba pas zategnit?

Kje ti darujem 1EUR za Telemach položnico?

Ja glej, očitno nekaterim paše, da se plačuje vsako leto več davkov.

Samo ne se potem jokat, če imaš jurja plače na mesec in potem krivit grde kapitaliste za to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

Olajuwon je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Kripto mesi je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

A bo treba pas zategnit?

Kje ti darujem 1EUR za Telemach položnico?

Ja glej, očitno nekaterim paše, da se plačuje vsako leto več davkov.

Samo ne se potem jokat, da imaš jurja plače na mesec in da so zato krivi grdi kapitalisti.

So drugacni nacini kako zvisat place. Bolj obdavcit normirance in bo ok za vse. Oziroma se bolje ukinit to skropucalo od normiranega SP-ja.

Nisem ti jaz kriv, če si lajf si zafural in živim boljše od tebe. Krivi sebe, ne mene.

Kakšni načini so za zvišat plače? A to, da se vsako leto višje davke plačuje? Pa tu se ne gre samo za normirance, ker nasankali so vsi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

Olajuwon je izjavil:

Nisem ti jaz kriv, če si lajf si zafural in živim boljše od tebe. Krivi sebe, ne mene.

Kakšni načini so za zvišat plače? A to, da se vsako leto višje davke plačuje? Pa tu se ne gre samo za normirance, ker nasankali so vsi.
Na pogodbi za nedolocen cas dobim visjo placo kot 75% normirancev tako, da si nisem cisto nic "zafural lajf". Tu pa vsak dan berem kako se sekirate za davke.

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Na pogodbi za nedolocen cas dobim visjo placo kot 75% normirancev tako, da si nisem cisto nic "zafural lajf". Tu pa vsak dan berem kako se sekirate za davke.

Kmalu boš imel 1% nižjo. Ne vem zakaj se potem sploh tako ukvarjaš s to temo, nevoščljivost?

user4683 ::

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Čestitke, da mirno sprejemaš kakršnokoli povišanje davkov ti pač predpišejo drugi. Tudi če je to cca 1000eur/letno (letošnje predlagane spremembe za dolgotrajno oskrbo) ali pa cca 500eur (lanskoletni dvig davkov). Se strinjam, drobiž.

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Seveda. Pojdi nakladat bučke kam drugam, ker nenazadnje se ta tema tebe ne tiče.

Država naj raje za oskrbo drugje najde denar, že tako gre 50% za javno porabo, ki je neučinkovita. Kdaj so pa dodatni davki prinesli kaj dobrega.. javne storitve bodo še zmeraj v kurcu, denar bodo pa metali proč in nižali kupno moč prebivalstva.

Kdor misli, da bodo z nekaj 200M letno zagotovili dolgotrajno oskrbo, pa itak pije copium. 200M en dva tri najdejo v proračunu, sam malce naj prerazporedijo in skenslajo kakšne glupe projekte.

Olajuwon je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Seveda. Pojdi nakladat bučke kam drugam, ker nenazadnje se ta tema tebe ne tiče.
Niso nobene bucke. So vsako leto objavljene ankete o placah kjer se jasno vidi da velika vecina dela na normirancu za oreske. 3k povprecje namrec ni nikakrsen znesek na normirancu. Samo pac je easy way out za bolj povprecne programerje.

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Niso nobene bucke. So vsako leto objavljene ankete o placah kjer se jasno vidi da velika vecina dela na normirancu za oreske. 3k povprecje namrec ni nikakrsen znesek na normirancu. Samo pac je easy way out za bolj povprecne programerje.

Tebi gre pa v nos, da si redno zaposlen in imaš nižji izkupiček od povprečnega normiranca? :))

Kar pogumno, sp lahko odpreš še danes, pa potem na trgu išči delo in služi. To pa ne bi, je preveč comfy redna zaposlitev?

velikBrokoli je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Tebi gre pa v nos, da si redno zaposlen in imaš nižji izkupiček od povprečnega normiranca? :))

Kar pogumno, sp lahko odpreš še danes, pa potem na trgu išči delo in služi. To pa ne bi, je preveč comfy redna zaposlitev?

Tip naklada. Ima povprečno plačo in potem se obeša na normirance, ker smo kao "ful malo" obdavčeni. Tipično razmišljanje/razkazovanje foušije redno zaposlenega s povprečno plačo.

Cupakabra bi se moral raje zavzemati za nižjo obdavčitev redne zaposlitve, ker je plača popolnoma previsoko obdavčena. Normiranec bi moral predstavljati normalo.

Ampak klasično slovensko navija za to, da sosedu krava crkne, namesto, da bi probal svojo situacijo izboljšati.

Kripto mesi ::

Čupakabra123 je itak pacient, potem pa joka v drugih temah, ker je dobil manjšo plačo, ko je bil zaradi korone na bolniški :))
Namesto da bi delal za 12k na mesec preko normiranca rajši dela za 5k bruto na redno zaposlitev.

Zgodovina sprememb…

Kripto mesi je izjavil:

Čupakabra123 je itak pacient, potem pa joka v drugih temah, ker je dobil manjšo plačo, ko je bil zaradi korone na bolniški :))
Namesto da bi delal za 12k na mesec preko normiranca rajši dela za 5k bruto na redno zaposlitev.
Ti 5k v lajfu se nisi videl tko da ne bit pameten.
««
153 / 259
»»