Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Geho ::
prodal bi avto pa me zanima če je kakšen problem če se mi nakaže na poslovni račun
Ja problem boš imel, ker boš moral dokazati za kaj je bila transakcija. Na osebni račun ti pa ne more nakazati?
Če te dobi FURS, lahko da bodo transakcijo upoštevali kot poslovni dohodek in boš moral plačati davke... Avto nisi imel pisan na podjetje?
Moe_Lester je izjavil:
Saj jim enostavno razložiš, da si prodal avto in jim pokažeš kupoprodajno pogodbo.
Ja ko bi bila kupoprodajna pogodba dovolj... Moraš tudi pokazati, da avto ni bil v lasti podjetja oz. je bil pisan na fizično osebo in vsi davki plačani. Ker ti lahko kupiš avto na podjetje in če si davčni zavezanec ne plačaš DDV-ja a ob prodaji ga moraš.
Zato je lažje in bolje imeti dva ločena računa in ločiti transakcije.
user4683 ::
Ali pa si ne izmisljujes fiktivnih problemov. Se ti slucajno zdi da inspektor s FURSa nima vpogleda v vse te podatke, ki naj bi mu jih ti dokazoval? Ze iz kupoprodajne pogodbe bo vedel ali je avto bil na firmo ali ne. Ali pa bo pogledal v sistem in hkrati se pogledal ce jim dolgujes se kaksen davek.
Ali pa si ne izmisljujes fiktivnih problemov. Se ti slucajno zdi da inspektor s FURSa nima vpogleda v vse te podatke, ki naj bi mu jih ti dokazoval? Ze iz kupoprodajne pogodbe bo vedel ali je avto bil na firmo ali ne. Ali pa bo pogledal v sistem in hkrati se pogledal ce jim dolgujes se kaksen davek.
Ne vidi se dostikrat iz kupoprodajne, ker se jih kar precej piše na roke. Ponavadi napišeš ime in priimek in davčno, ne napišeš pa zraven s.p. ali karkoli. Skratka vem, ker sem kupoval avto na firmo in vem da te miljonkrat vprašajo če je na podjetje ali na fizično. Povsod samo piše ime in priimek in davčna.
In inšpektor ne bo nič preverjal v sistemu, ampak je na tebi da dokažeš kako pa kaj. Če ne moreš, samo dobiš položnico za plačati davek.
Moe_Lester ::
Kako pa dokažeš, da avto ni "na firmo"? Kupoprodajna pogodba kjer ni omenjen s.p. očitno ni dovolj. Dejstvo, da ne obračunavaš nobenih bonitet in davkov od avtomobila tudi očitno ni dovolj.
Ampak plačilo kupnine na drug TRR pa naj bi bil dokaz, da avto ni služben?
S.p. je fizična oseba, btw. Pa kakšne koristi točno imaš od službenega avtomobila na normirancu?
Ampak plačilo kupnine na drug TRR pa naj bi bil dokaz, da avto ni služben?
S.p. je fizična oseba, btw. Pa kakšne koristi točno imaš od službenega avtomobila na normirancu?
Tidule ::
Daj ne nakladaj, pa si najprej razcisti kako je z ddv in avti.
Predpogoj da bo inspektor sploh zacel se ukvarjat s tem ali je prodaja avta povezana s firmo, je to da je morala firma v neki fazi avto kupit in ga uveljavljat kot strosek, ali si odbijat ddv (ni tako samoumevno kot si domisljas). Ce se avto nikjer ne pojavi v knjigah potem seveda se tudi pri kupoprodajni pogodbi nihce ne bo ukvarjal s tem ali je avto sluzben.
Predpogoj da bo inspektor sploh zacel se ukvarjat s tem ali je prodaja avta povezana s firmo, je to da je morala firma v neki fazi avto kupit in ga uveljavljat kot strosek, ali si odbijat ddv (ni tako samoumevno kot si domisljas). Ce se avto nikjer ne pojavi v knjigah potem seveda se tudi pri kupoprodajni pogodbi nihce ne bo ukvarjal s tem ali je avto sluzben.
Ales ::
Moe_Lester je izjavil:
Kako pa dokažeš, da avto ni "na firmo"? Kupoprodajna pogodba kjer ni omenjen s.p. očitno ni dovolj. Dejstvo, da ne obračunavaš nobenih bonitet in davkov od avtomobila tudi očitno ni dovolj.
Po čem sklepaš, da je vse to "očitno"? Poglej s kom se pogovarjaš, tip je trol.
ales85 ::
Ja ker normiranc vodi knjige... /facepalm
Moe_Lester ::
Če je DDV zavezanec potem jih. Kako naj bi po tvoje izgledal obračun DDV pri normirancu, ki "ne vodi knjig"?
sabali ::
uporabljam poslovni za osebno in poslovno,
sem se pa vmes spomnil da sm 2019 prodal avto in dobil na poslovni 3000€, pa ni blo nobenih težav.
sem se pa vmes spomnil da sm 2019 prodal avto in dobil na poslovni 3000€, pa ni blo nobenih težav.
A sedaj koncno vidis kako neumno je tvoje nakladanje o tezavah pri prodaji avta? Ce ne vodi knjig potem evidentno avta ni uveljavljal kot strosek ali si odbijal ddv in posledicno inspektorju dol visi za prodajo avta.
A sedaj koncno vidis kako neumno je tvoje nakladanje o tezavah pri prodaji avta? Ce ne vodi knjig potem evidentno avta ni uveljavljal kot strosek ali si odbijal ddv in posledicno inspektorju dol visi za prodajo avta.
Ne neumno je predvidevati, da bo vsak inšpektor kar pustil, da par jurjev DDV-ja utajiš... Po defaultu vsak inšpektor predvideva, da če si kupnino za avto dobil na poslovni (ali edini osebni) račun, da je avto kupljen na podjetje in da vse dajatve niso bile plačane. Potem je na tebi, da dokazuješ obratno, drugače položnica. Z razlogom ti poslovni račun poenostavi stvari.
delavec44 ::
Mah daj no. Inšpektor ne rabi nič predvidevati, ker ima vse podatke. Na kateri TRR pride denar je še najmanj pomembno pri raziskovanju utaje davka.
Ne neumno je predvidevati, da bo vsak inšpektor kar pustil, da par jurjev DDV-ja utajiš... Po defaultu vsak inšpektor predvideva, da če si kupnino za avto dobil na poslovni (ali edini osebni) račun, da je avto kupljen na podjetje in da vse dajatve niso bile plačane. Potem je na tebi, da dokazuješ obratno, drugače položnica. Z razlogom ti poslovni račun poenostavi stvari.
Daj nehaj se smešit. Da inšpektor karkoli predvideva, mora za to imet razlog. Če avto z vidika papirjev spja ne obstaja potem inšpektorju dol visi za avto. Kako točno pa je govora o davčni utaji, če si avto prodal kot privatna oseba in ni avto nikoli imel nič z dejavnostjo, pa v svoji moteni glavi veš samo ti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
no, avto grem prodat ob 8. zjutraj, če bo kakšna težava bom pisal v temo. Kot sem zgoraj napisal, sem se vmes spomnil da sm l.2019 dobil nakazilo 4000€ na poslovni račun od prodaje avta in ni blo težav.
Drugače trenutni avto je itak na s.p. napisan, tko da je smiselno tudi.
quepasa ::
Normiran s.p. odprt po 1. aprilu letos avtomatsko pade v popoldansko lestvico "80 % stroškov do 12.500" ker v tem letu ne more imeti zaposlenega 9 mesecev neprekinjeno.
Ko sem klical na Furs, mi je gospa to potrdila, v tej temi sem zasledil mešane odgovore. Obstaja res kakšen člen za nova odprtja, ki to negirajo? Se da poslovno leto določiti tako, da ni enako koledarskemu? Nek drug hakelc?
Moram priznat, da mi je malo bizarno tole in upam, da "s.p.ja se ti letos ne splača več odpirat" ni nekaj, kar velja za splošen nasvet.
Ko sem klical na Furs, mi je gospa to potrdila, v tej temi sem zasledil mešane odgovore. Obstaja res kakšen člen za nova odprtja, ki to negirajo? Se da poslovno leto določiti tako, da ni enako koledarskemu? Nek drug hakelc?
Moram priznat, da mi je malo bizarno tole in upam, da "s.p.ja se ti letos ne splača več odpirat" ni nekaj, kar velja za splošen nasvet.
Na forumu računovodij tudi tako pravijo. Enako morate paziti ob zapiranju. Zgleda kar je bilo v tej temi rečeno ne drži.
estons ::
Glej na to filozofsko. Če boš zaslužil več kot 12.500, se ti bo splačalo, ker boš zaslužil več kot nič. V imaginarnem svetu brez davkov in prispevkov bi zaslužil še več. V drugem imaginarnem svetu brez odprtega s.p.-ja in plačanega dela ne bi zaslužil nič.
Edit: narobe prebral vprasanje, prezgodaj je se, bi moral prej spiti kavo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
black ice ::
Zgornje se bere, kot da je normiran s.p. pod temi pogoji edina izbira in ce to ne gre skozi v jok in na drevo.
quepasa ::
Zgornje se bere, kot da je normiran s.p. pod temi pogoji edina izbira in ce to ne gre skozi v jok in na drevo.
Ni mišljeno tako, samo ne vidim dobrega razloga, zakaj ne bi kot nek člen vključili tudi izjemo za prvič odprta podjetja, kjer je tisti odprt v marcu v opazno drugačni poziciji kot tisti v aprilu. Na prvo žogo se mi je zdelo, da sem najbrž nekaj zgrešil ... poleg tega pa nisem ekonomist in najbrž tudi zato nisem sposoben videti cele slike te poteze in kaj to doprinese državi.
uvodV?? ::
no, avto grem prodat ob 8. zjutraj, če bo kakšna težava bom pisal v temo. Kot sem zgoraj napisal, sem se vmes spomnil da sm l.2019 dobil nakazilo 4000€ na poslovni račun od prodaje avta in ni blo težav.
Sem sporočil kolegu inš. da bo pozoren na prodaje današnjega dne. Lp
Sem sporočil kolegu inš. da bo pozoren na prodaje današnjega dne. Lp
Daj mu reci, da mu je služba da je na vse pozoren, ne samo na en dan ;)
Saul Goodman ::
Tisti, ki ste samostojni svetovalci / pogodbeniki, ste v zadnjem letu že kaj dvigovali cene? jaz sem se do sedaj še vzdržal, vendar menim da bom vsaj do jeseni moral stranke obvestit, da bo šla moja tarifa za 10% gor. nič pozrešnega, ker sem sicer zadovoljen z izkupičkom, le toliko da omilim ceno inflacije, ki jo plačujem že danes.
Nekatere stranke so zaradi istega vzroka že dvigovale cene svojih storitev ali produktov, tako da pretiranega negodovanja od njih ne pričakujem (me tud ne morejo kar zamenjat z enim s ceste), za 2 bom pa pred svojo podražitvijo počakal, da tudi oni spremenijo cene, ker o tem že razmišljajo.
domino efekt je tle, blo bi mal neumno požret teh 10% na svoj račun. je kdo drugačnega mnenja?
Nekatere stranke so zaradi istega vzroka že dvigovale cene svojih storitev ali produktov, tako da pretiranega negodovanja od njih ne pričakujem (me tud ne morejo kar zamenjat z enim s ceste), za 2 bom pa pred svojo podražitvijo počakal, da tudi oni spremenijo cene, ker o tem že razmišljajo.
domino efekt je tle, blo bi mal neumno požret teh 10% na svoj račun. je kdo drugačnega mnenja?
mRhcPf ::
Saul Goodman je izjavil:
Tisti, ki ste samostojni svetovalci / pogodbeniki, ste v zadnjem letu že kaj dvigovali cene?
ne vem, kaj in kako delas ampak te imajo verjetno zelo radi, ce nic ne zaracunas dodatno. vcasih se pa zgodi, da moras poiskati nove odjemalce, ce te obstojeci ne sljivijo, ker da si ze itak zelo drag. lepo po tihem samo en dan reces, da predlagas zamrznitev
matic492 ::
Nič ne bom dvigoval, še razmišljam da bom za božič najemnikom šenkal kak mesec najemnine, ker nima smisla tolko prispevkov naslednjo leto plačevat.
Sem si pa letos že podvojil prihodke z več strankami kot lani.
Sem si pa letos že podvojil prihodke z več strankami kot lani.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
devdems ::
Ima kdo tukaj normiran sp in je ddv zavezanec?
Zanima me kaj dodatno je pri tem treba voditi/oddajati če primerjamo z normiranim sp, ki ni zavezan za ddv kjer se samo vodi poslane račune.
Ali je potrebno oddajati letno poročilo?
Zakaj menjava iz nezavezanca na zavezanca? Zato, ker lahko nakup sredstev opraviš z manjšim davkom oz. 0% davkom v primeru el. avtomobila.
Zanima me kaj dodatno je pri tem treba voditi/oddajati če primerjamo z normiranim sp, ki ni zavezan za ddv kjer se samo vodi poslane račune.
Zakaj menjava iz nezavezanca na zavezanca? Zato, ker lahko nakup sredstev opraviš z manjšim davkom oz. 0% davkom v primeru el. avtomobila.
tony1 ::
Ima kdo tukaj normiran sp in je ddv zavezanec?
Nisem strokovnjak in to ni strokoven nasvet, ampak:
po mojem se normirancu o tem iz razloga, ki ga omenjaš, ne splača razmišljati. Preprosto zato, ker imaš tistih 4% (grobo rečeno) davka in čao. Manj papirologije je eden večjih plusov normiranca, ti pa rineš ravno v nasprotno smer. Raje se ukvarjaj s poslom.
Vstop v DDV te naj zanima, ko bo to nujno zaradi višine prometa. Vedi tudi, da z obrazci ko si enkrat zav. za DDV je nekaj dela, kazni za en sam zamujen obrazec pa niso nizke - in na te roke so precej alergični.
In navsezadnje, tudi računovodja, ki bo tole delal, nekaj stane. Če si normiranec in nezavezanec za DDV pa lahko vse računovodenje furaš sam z levo roko.
To je seveda jasno. Come on.
Enkrat zamudiš zahtevan obrazec kot zavezanec za DDV in dobiš pozdrave 1200 EUR.
Enkrat zamudiš zahtevan obrazec kot zavezanec za DDV in dobiš pozdrave 1200 EUR.
devdems ::
Mislim, da je vsem jasno, da se ne sme zamujati z oddajo obveznih dokumentov drugače sledijo penali?
Ta zagrožena višina globe se zdi pretirana (ne meri na normirance pač pa na najhujše lopove), in če nimaš znanja, kaj je treba oddajati kot zav. za DDV, si brez računovodje hitro v težavah.
Če si pa (nov) normiranec in nezavezanec za DDV in recimo zamudiš rok oddaje letnega poročila, pa dobiš čisto prijazen tel. klic kontrolorke ob 8.00 zjutraj, ki ti celo ponudi pomoč, če se ti je kje zataknilo...
Za različne kalibre ima FURS različne vatle (kar je zelo dobro), z vstopom v DDV pa postaneš s tega vidika malo drugačne sorte riba... In tudi to je treba upoštevati.
Če si pa (nov) normiranec in nezavezanec za DDV in recimo zamudiš rok oddaje letnega poročila, pa dobiš čisto prijazen tel. klic kontrolorke ob 8.00 zjutraj, ki ti celo ponudi pomoč, če se ti je kje zataknilo...
Za različne kalibre ima FURS različne vatle (kar je zelo dobro), z vstopom v DDV pa postaneš s tega vidika malo drugačne sorte riba... In tudi to je treba upoštevati.
No no, tudi glede ddv ni tako hudo in ce kaj pozabis te najprej seveda poklicejo in povprasajo zakaj si pozabil. Ce si resnicno zafrknil ti bodo predlagali samoprijsvo in bo problem resen. Ce si pizda in si jih hotel goljufati (naceloma niso neumni) pa lahko pade kaksna kazen.
CoreySteel ::
Jaz sem enkrat zamudil oddati (vedno prazen) DDV-O. Sem dobil vložen pdf na e-davkih s takimi RDEČIMI CAPS LOCK ČRKAMI, da sem bil presran kot še nikoli
Twitter: @CoreySteel_
Zanimivo, jaz pa prijazen klic (za isto stvar). Verjetno odvisno od tega komu prileti tvoj primer
In kaksna je bila kazen (ce sploh je bila)?
CoreySteel je izjavil:
Jaz sem enkrat zamudil oddati (vedno prazen) DDV-O. Sem dobil vložen pdf na e-davkih s takimi RDEČIMI CAPS LOCK ČRKAMI, da sem bil presran kot še nikoli
Včasih je odziv odvisen od... trenutnega navdiha, kako bi nastavili avtomatiko, ta je najbolj pasja. Ko sem zaprl s.p. sem seveda vedel, da ta naslednji mesec ne bo več obstajal in nisem plačal akontacije "dohodnine".
Njihova avtomatika seveda o zaprtju konec tega meseca ni nič vedela, po navadni pošti sem dobil dopis z rdečim OPOMIN. Seveda sem se takoj usral, plačal, in dobil avtomatsko vrnjeno preplačilo čez dva meseca
Torej bottom line je, da ddv ni noben bav bav, samo malo hitrejsi so pri procesiranju. In kdorkoli ze je spraseval o tem da bi bil zavezanec... brez problema lahko sam ureja osnovne obrazce in evidence, ce je vsaj priblizno pismen okrog teh stvari in ce ne bo imel gore teh dogodkov. Je pa fino imeti kontakt kaksne racunovodje pri roki, da jih lahko na hitro kaj povprasa.
CoreySteel ::
Zanimivo, jaz pa prijazen klic (za isto stvar). Verjetno odvisno od tega komu prileti tvoj primer
Samo opozorilo :)
Twitter: @CoreySteel_
hehe ker ste mi tle pisali pametne stvari, sem napisal en dolg mail računo. in na koncu me je dala ven iz ddv in znižala znesek njihovih storitev
In zdej bom vesel investiral 3000€ , brez plačat ddv.
Slo Tech Wins
In zdej bom vesel investiral 3000€ , brez plačat ddv.
Slo Tech Wins