Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
ZveeZ ::
delavec44 ::
Jaz isto. Sicer na random svoj TRR, ki nima veze z dohodnino (označen je drug) ali sp (ni poslovni) ampak dobil pa sem :D
BBCW ::
kakšno je vaše mnenje:
a se v luči zadnjih prilagoditev pravil za normirance splača vzet več dopusta in ciljat na >50k v obdobju 12 mesecev, ali delati normalno in narediti >60k, ob predpostavki da ddv ne predstavlja težav meni ali mojim strankam?
a se v luči zadnjih prilagoditev pravil za normirance splača vzet več dopusta in ciljat na >50k v obdobju 12 mesecev, ali delati normalno in narediti >60k, ob predpostavki da ddv ne predstavlja težav meni ali mojim strankam?
estons ::
Popravite me, če se motim, ampak a ni do 50k obdavčeno tako kot prej, če kaj več zaslužiš pa se samo ta presežek obdavči po višji stopnji? Pač dobil boš ven malo manj vse skupaj kot bi po lanjskih pravilih, ampak še vedno dobiš ven več kot če NE narediš >50k prihodkov.
Tidule ::
Seveda. Tudi znižanje normiranih stroškov nad 50k je praviloma še vedno bolj ugodno kot alternative. Najbolj začne pri višjih dohodkih bolet višina prispevkov, ampak to ni od danes na jutri.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
matic492 ::
I mean davki so procent dohodka, sploh ni matematično možno da dobiš manj če več zaslužiš lol.
Razen seveda če prebiješ mejo normiranca in nimaš stroškov.
EDIT: Ja, kar "jamramo" in se najbolj spremeni je da si do zdaj lahko imel praktično 100kEUR na leto in so bili prispevki mislim da okoli 650EUR? Zdaj po novem pa 1300EUR na mesec. Prispevki se ti pa vedno spreminjajo z zamikom 1 leto, ker se izračunajo na lanski dobiček.
Nad 100k se pa kar strmo dviguje, za 120k recimo plačaš že 2000EUR/mesec prispevkov oz. če zaslužiš 100k, pa potem, zaslužiš 20k več (120k), daš 8400EUR več za prispevke (700EUR * 12) in še 4000EUR za davek, tako da je tisto nad 100k konkretno več obdavčeno (konkretno več kot je bilo prej)
EDIT: Ja, kar "jamramo" in se najbolj spremeni je da si do zdaj lahko imel praktično 100kEUR na leto in so bili prispevki mislim da okoli 650EUR? Zdaj po novem pa 1300EUR na mesec. Prispevki se ti pa vedno spreminjajo z zamikom 1 leto, ker se izračunajo na lanski dobiček.
Nad 100k se pa kar strmo dviguje, za 120k recimo plačaš že 2000EUR/mesec prispevkov oz. če zaslužiš 100k, pa potem, zaslužiš 20k več (120k), daš 8400EUR več za prispevke (700EUR * 12) in še 4000EUR za davek, tako da je tisto nad 100k konkretno več obdavčeno (konkretno več kot je bilo prej)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
user4683 ::
Nad 100k je bilo že pred spremembami kar konkretno obdavčeno. Pri 150k prihodkov imaš sedaj recimo 90k dobička, prej pa 70k. Pri dohodnini to pomeni 18k vs 14k, pri prispevkih pa po prvem letu sedaj zlezeš na maksimalne (32k/leto), po starem si bil pa na dobrih 26k. Pod črto je torej prispevkov in dohodnine sedaj 50k (33%), prej pa cca 40k (27%).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Mato989 ::
A se prispevki tudi znižajo? Torej če 1 leto delaš pol manj, recimo 1. leto delaš 75k, pol pa naslednje leto povišajo prispevke, in tisto leto delaš 45k, ali se potem znižajo glede na 45k?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
I mean davki so procent dohodka, sploh ni matematično možno da dobiš manj če več zaslužiš lol.
nad 100k je bilo to tudi prej. Dejansko občutna razlika je predvsem za tiste, ki so bili na zgornji meji normiranih stropkov. Prej je so davki in prispevki poskočili ko si prebil mejo 100k, zdaj pa gre malo bolj zvezno in začnejo prispevki že pod 100k rast. Ko si enkrat v rangu 150k, pa spet ni take razlike.
A se prispevki tudi znižajo? Torej če 1 leto delaš pol manj, recimo 1. leto delaš 75k, pol pa naslednje leto povišajo prispevke, in tisto leto delaš 45k, ali se potem znižajo glede na 45k?
Prispevke plačuješ glede na preteklo leto, torej boš v letu, ko služiš 45k plačeval relativno visoke (lahko podaš vlogo za nekaj malega znižanja).
Pat_MaGroin ::
Mislim da znižajo 20 %, ampak če si potem na istih ali celo višjih dohodkih, ti pa "kazensko" povišajo za 20 %? To sem napol slišal, tako da ne vem, koliko je res.
Ja tole imam od računovodkinje oz. bi dodal "not financial advice" disclaimer
Načeloma se lahko, če je potem za naslednje leto predviden nižji dobiček, vplačujejo za max 20% znižani prispevki (vendar ne nižji od minimalnih). Vendar, če je potem dobiček v tistem letu višji od tistega iz prejšnjega obdobja za več kot 20%, je potrebno potem v naslednjem letu plačevati na novo izračunane + za 20% višje prispevke.
...
2.3.7 Znižanje zavarovalne osnove
Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj od minimalnega zneska zavarovalne osnove, ki velja v posameznem obdobju.
Samozaposlena oseba lahko uveljavlja znižanje zavarovalne osnove v obračunu prispevkov za socialno varnost.
Po določbi 11. člena Pravilnika o določanju zavarovalne osnove lahko znižanje zavarovalne osnove zavarovanec uveljavlja enkrat za posamezno obdobje določanja zavarovalne osnove.
Če v tem primeru zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, za več kot 20 %, se v prihodnjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 %. Znižana zavarovalna osnova velja, dokler se ne določi na novo.
...
Prispevke plačuješ glede na preteklo leto, torej boš v letu, ko služiš 45k plačeval relativno visoke (lahko podaš vlogo za nekaj malega znižanja).
Ta del mi je jasn mene zanima ali deluje kontra...
Torej.
Leto 1:
Napoveš 0 dobička
Prihodki 70k
prispevki minimalni
Leto 2:
prihodki 45k
prispevki obračunani od 70k
Leto 3:
prihodki 55k
prispevki obračunani OD? (45k?)
Seveda, funkcionalna pismenost: "Prispevke plačuješ glede na preteklo leto". Dobiček + plačani prispevki v preteklem letu so osnova za izračun prispevkov v tekočem letu.
Ta del mi je jasn mene zanima ali deluje kontra...
Torej.
Leto 1:
Napoveš 0 dobička
Prihodki 70k
prispevki minimalni
Leto 2:
prihodki 45k
prispevki obračunani od 70k
Leto 3:
prihodki 55k
prispevki obračunani OD? (45k?)
Načeloma imaš prav, ampak prispevki niso izračunani samo od dobička, so dobiček + znesek vplačanih prispevkov lansko leto.
e.g.
če imaš prvo leto sp in 45k dobička, boš naslednje leto plačeval X prispevkov.
če imaš 1 leto SP in si imel 150k dobička, naslednjo pa 45k boš to tretje leto plačeval več kto v zgornjem primeru (dobiček je isti, imaš pa več vplačanih prispevkov)
Bo znupy zdajle prilepil enačbo 100% :P
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin je izjavil:
Mislim da znižajo 20 %, ampak če si potem na istih ali celo višjih dohodkih, ti pa "kazensko" povišajo za 20 %? To sem napol slišal, tako da ne vem, koliko je res.
Saj ne, da smo eno stran nazaj točno o tem govorili.
Prispevki se preračunajo avtomatično in če je bilo prejšnje leto slabše se načeloma znižajo. Če pa oceniš, da za tekoče leto slabo kaže, pa lahko plačaš 20% nižje prispevke. Seveda pa se potem naslednje leto ob oddaji obračuna vidi ali je bilo znižanje prihodkov res tako drastično ali ne. In če se ugotovi, da poslovni rezultati ne odražajo znižanih prispevkov, se ti na naprej nabijejo kazensko višje prispevke.
Zgodovina sprememb…
Bo znupy zdajle prilepil enačbo 100% :P
Evo me: prispevki_letos = (dobiček_lani+prispevki_lani)*0.75*0.382
(počasi bomo naučil folk te osnove )
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Nad 100k je bilo že pred spremembami kar konkretno obdavčeno. Pri 150k prihodkov imaš sedaj recimo 90k dobička, prej pa 70k. Pri dohodnini to pomeni 18k vs 14k, pri prispevkih pa po prvem letu sedaj zlezeš na maksimalne (32k/leto), po starem si bil pa na dobrih 26k. Pod črto je torej prispevkov in dohodnine sedaj 50k (33%), prej pa cca 40k (27%).
Tako je, basically tisto kar je nad 100k je obdavčeno praktično 60% (če dodam še razliko v prispevkih naslednje leto), tako da se skoraj ne splača it čez, če nimaš fiksno da boš imel še naslednjo leto 150k, ker si toliko zajebeš prispevke za naslednje leto, da se mogoče sploh ne splača.
Tak problem imam jaz, ker zna biti da bo letos preko 100k... ampak delam več kot 8 ur in si znam potem zajebat prispevke za naslednje leto - če bom hotel spet zmanjšat obseg dela na normalen delovni čas
Zgodovina sprememb…
ampak delam več kot 8 ur in si znam potem zajebat prispevke za naslednje leto.
Kot že rečeno, prispevke si lahko znižaš, če si se zavestno odločil, da boš drugo leto vzel bolj na easy.
Ja, sem prilepil gor email odgovor od računovodkinje, to je od predvčerajšnjim, ko sem jo spraševal. Ampak dvig je več kot 20%, tako da vseeno več plačaš.
Tle se lahko vrtimo do nezavesti. Ampak če citiram Jezusa: Bogu kar je božjega, cesarju kar je cesarjevega.
In kakorkoli to obračamo je SI sistem normirancev, tudi po spremembi z vidika price/performace solidna rešitev.
In kakorkoli to obračamo je SI sistem normirancev, tudi po spremembi z vidika price/performace solidna rešitev.
Zgodovina sprememb…
Seveda je, zaenkrat se še ne bunim (preveč), me pa zanima kako dolgo bo še tole.
Je pa vseeno malo šok ne, da plačuješ 500€ prispevkov, naslednje leto pa kar 2000€
Je pa vseeno malo šok ne, da plačuješ 500€ prispevkov, naslednje leto pa kar 2000€
to je enako kot, če bi rekel, da je šok ko pride poračun akontacije dohodnine. Če so take stvari za koga šok, potem je za razmislit ali je tekoči trak boljša rešitev. Ko se nekdo vrti pri 100-150k dohodkov, hkrati pa ne zna izračunat plačila dohodnine akontacije in prispevkov, ni problem v sistemu.
Šok as in psihološko/mentalno :D
Izračun ni problem.
Izračun ni problem.
velikBrokoli ::
Normiranec je edina dobra stvar v Sloveniji za folk z visoko dodano vrednostjo. Mene bolj skrbi kaj bo vlada marca naštrikala skupaj, ko se nam obeta "velika davčna reforma". Imam filing, da se normirancu obeta kakšna progresivna obdavčitev in bo popolnoma nekonkurenčen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Pat_MaGroin ::
velikBrokoli je izjavil:
Normiranec je edina dobra stvar v Sloveniji za folk z visoko dodano vrednostjo. Mene bolj skrbi kaj bo vlada marca naštrikala skupaj, ko se nam obeta "velika davčna reforma". Imam filing, da se normirancu obeta kakšna progresivna obdavčitev in bo popolnoma nekonkurenčen
Mislim da je še parameciju jasno, da se niti en davek ne bo znižal pod to vlado, vse bo uponly. Res, pričakovat "manj" davkov je milo rečeno retardirano.
Prihaja tudi nov davek na avtomobile, ampak to je že ločena tema :).
Izračun ni problem.
To me malo spomni na mojo pokojno staro mamo, ko sem ji enkrat povedalda sem menjal službo in bom imel višjo plačo: Ojoj, zdaj boš moral pa več davkov palčat...
Ja malo drugače je, ker na SP si potem prispevke dolžan ne glede na to, koliko prometa si nareidl tisti mesec/leto (pri plači pa to odgovornost nosi druga oseba). In je tu faktor planiranja za naslednjo leto + planiranje če se ti sploh plača presežit 100k, ker se ti potem toliko dvigne.
Če gledaš zdajšnje leto in naslednje leto skupaj, se mogoče ne splača letos zaslužit več.
Saj rešitev je jasna - "rezervni sklad", in to jaz trobim po forumu po drugih temah, samo debatiramo izračune pač :)
Zgodovina sprememb…
Imo je največji problem ravno to, da se prispevki načeloma zmeraj višajo glede na pretekli dobiček... moralo bi bit ves čas flat rate glede na lanski dobiček nič dodatno.
Procentualno je to višanje zelo majhno oz. limitira par let.
novi zakon je samo dvig naredil bolj "strm" pri višjih zneskih.
novi zakon je samo dvig naredil bolj "strm" pri višjih zneskih.
ales85 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Prihaja tudi nov davek na avtomobile, ampak to je že ločena tema :).
Kateri?
Izračun ni problem.
To me malo spomni na mojo pokojno staro mamo, ko sem ji enkrat povedalda sem menjal službo in bom imel višjo plačo: Ojoj, zdaj boš moral pa več davkov palčat...
Ja malo drugače je, ker na SP si potem prispevke dolžan ne glede na to, koliko prometa si nareidl tisti mesec/leto (pri plači pa to odgovornost nosi druga oseba). In je tu faktor planiranja za naslednjo leto + planiranje če se ti sploh plača presežit 100k, ker se ti potem toliko dvigne.
Če gledaš zdajšnje leto in naslednje leto skupaj, se mogoče ne splača letos zaslužit več.
Saj rešitev je jasna - "rezervni sklad", in to jaz trobim po forumu po drugih temah, samo debatiramo izračune pač :)
ja, samo ravno to je del tega da si sp. Tisti P pač pomeni podjetnik in to s sabo potegne tudi odgovornost za poslovanje, načrtovanje proračuna in odgovornost za uspešno ali neuspešno poslovanje. Komur je ta odgovornost odveč ima vso možnost, da je zaposlen pri nekom tretjem in ta prevzame odgovornost za to.
pingme ::
Dejansko v SLO je tudi to možno ;-) Za tiste z najnižjimi prihodki je višja splošna olajšava, čim si en euro nad je pa običajna. So bili primeri, ko so povišali nekomu za par eurov plačo in je na koncu dobil manj. Narobe svet.
Dejansko v SLO je tudi to možno ;-) Za tiste z najnižjimi prihodki je višja splošna olajšava, čim si en euro nad je pa običajna. So bili primeri, ko so povišali nekomu za par eurov plačo in je na koncu dobil manj. Narobe svet.
A znaš dat kak konkreten izračun al to malo prodajaš gostilniške nebuloze, ker ne veš kako se računa splošna olajšava v primeru nizkih dohodkov. Ker me res zanima v kateri gostilni si slišal za te primere.
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli ::
Nižje plače ne dobiš, lahko pa dobiš manj socialnih transferjev. Glede na to, da vsak drugi Slovenec verjetno nateguje s socialnimi transferji, je verjetno to kar pogosta težava
To nima nikakršne veze z budalaščino o tem kako se izračuna splošna olajšava.
Zgodovina sprememb…
Dejansko gre za socialne transferje in olajšave, ampak rezultat je enak - višji bruto rezultira v nižjem neto, ker so olajšave absolutno, torej ali imaš ali pa nimaš, tudi če si samo en euro čez.
https://www.ostro.si/si/razkrinkavanje/...
https://www.ostro.si/si/razkrinkavanje/...
Ja, ampak to je kombinacija vsega skupaj, in tudi ne velja npr. za nekoga brez otrok.
V praksi je razumljivo, ampak je pač še vedno ločena stvar.
Ker če šteješ zraven še koliko plačuješ vrtec se res lahko konkretno pozna višja plača da imaš na koncu manj na računu, po plačanem vrtcu.
Ampak mi se tu pogovarjamo o "100k na leto", te razlike so pa pri plačah 15k na leto in to manj kot 100EUR na mesec :D
V praksi je razumljivo, ampak je pač še vedno ločena stvar.
Ker če šteješ zraven še koliko plačuješ vrtec se res lahko konkretno pozna višja plača da imaš na koncu manj na računu, po plačanem vrtcu.
Ampak mi se tu pogovarjamo o "100k na leto", te razlike so pa pri plačah 15k na leto in to manj kot 100EUR na mesec :D
Zgodovina sprememb…
Ne ne, res je bila dodatna splošna olajšava pri dohodnini za tiste s skoraj minimalno plačo. In si jo dobil ali pa ne. Na meji ti je tako z istim brutom pokvarilo neto.
Menda so sedaj to spremenili na linearno ampak nisem siguren.
Menda so sedaj to spremenili na linearno ampak nisem siguren.
Ja, vem da je bila tudi višja splošna olajšava omenjena, ampak sedaj ne najdem, mogoče so to sedaj tudi ukinili in je samo dodatna za "mlade" z letom 2023.
Eto...
Davčne olajšave v letu 2023
Dodatna splošna olajšava (se prišteje, k splošni olajšavi)
(če znesek bruto plače ne presega 18.761,40 € /letno oz. 1.563,45 € / mesečno)
https://www.racunovodstvo.net/tabelice/...
Ne pisat o čem "se pogovarjamo". Za večino normirancev splošne olajšave itak ne izkoristimo. Repliciral sem na to, da je matematično nemogoče, da višji prihodki lahko prinesejo nižji neto.
Eto...
(če znesek bruto plače ne presega 18.761,40 € /letno oz. 1.563,45 € / mesečno)
Ne pisat o čem "se pogovarjamo". Za večino normirancev splošne olajšave itak ne izkoristimo. Repliciral sem na to, da je matematično nemogoče, da višji prihodki lahko prinesejo nižji neto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
Sedaj je linearna:
Če znaša skupni dohodek v eurih Znaša splošna olajšava v eurih
Nad Do
0- 13.716,33 4.500,00 + (19.261,43 - 1,40427 x skupni dohodek)
13.716,33-... 4.500,00
Prej je bila pa absolutna:
Če znaša mesečni bruto dohodek iz delovnega razmerja v eurih Znaša splošna olajšava v eurih
Nad Do
0- 905,53 543,32
905,53-1.047,57 368,22
1.047,57-... 275,22
Če znaša skupni dohodek v eurih Znaša splošna olajšava v eurih
Nad Do
0- 13.716,33 4.500,00 + (19.261,43 - 1,40427 x skupni dohodek)
13.716,33-... 4.500,00
Prej je bila pa absolutna:
Če znaša mesečni bruto dohodek iz delovnega razmerja v eurih Znaša splošna olajšava v eurih
Nad Do
0- 905,53 543,32
905,53-1.047,57 368,22
1.047,57-... 275,22
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Ja, vem da je bila tudi višja splošna olajšava omenjena, ampak sedaj ne najdem, mogoče so to sedaj tudi ukinili in je samo dodatna za "mlade" z letom 2023.
Eto...
(če znesek bruto plače ne presega 18.761,40 EUR /letno oz. 1.563,45 EUR / mesečno)
Izjavil si neumnost, da lahko višji osebni dohodek pomeni toliko višjo dohodnino, da ima za posledico nižje neto izplačilo. In to ne drži. Tako, da nehaj blodit. Dejstvo je da ne razumeš kako se izračuna splošna oljašava v primeru nizkih dohodkov. Takrat davčna olajšava ni fiksna in je dejansko odvisna od prihodkov, ravno zato, da ne more prit do primera o katerem ti sanjaš.
Zgodovina sprememb…
ales85 ::
Eto...
(če znesek bruto plače ne presega 18.761,40 EUR /letno oz. 1.563,45 EUR / mesečno)
Izjavil si neumnost, da lahko višji osebni dohodek pomeni toliko višjo dohodnino, da ima za posledico nižje neto izplačilo. In to ne drži. Tako, da nehaj blodit. Dejstvo je da ne razumeš kako se izračuna splošna oljašava v primeru nizkih dohodkov. Takrat davčna olajšava ni fiksna in je dejansko odvisna od prihodkov, ravno zato, da ne more prit do primera o katerem ti sanjaš.
Ča jaz prav razumem cilja na to, da višji neto potem pomeni višje plačilo vrtca in nižje otroške dodatke. To je seveda poseben primer in neto sam po sebi res ni nižji ampak ga ostalo lahko "spusti".
Res pa nikoli nisem šel preračunavati kolikšen je lahko ta učinek.
Nobene neumnosti nisem napisal - dejansko je tako BILO.
Dodatna splošna olajšava je bila ABSOLUTNA in ne linearna oz. odstotek od nečesa.
Če si dobil 10.866EUR si dobil dodatno olajšavo v znesku 3.217,12EUR.
Če si dobil 10.867EUR si dobil dodatno olajšavo v znesku 1.115,94.
Če si dobil 12.571EUR nisi dobil nič oz. si imel zgolj splošno.
Tako da - JA, višji bruto -> nižja olajšava -> nižji neto.
Socialni prispevki za otroke je pa še dodatno, to velja še danes, da lahko izgubiš, če presežeš za en euro.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
ROFL, kaj gremo pogledaš še kakšna je bila ureditev v kraljevini jugoslaviji? al kako neumnost boš privlekel na plano?
nope, tole je glupost, ki je to debato začela: Za tiste z najnižjimi prihodki je višja splošna olajšava, čim si en euro nad je pa običajna. So bili primeri, ko so povišali nekomu za par eurov plačo in je na koncu dobil manj. Narobe svet.
eksplicitno je začel s tem, da se ti zaradi 1 EUR toliko zniža olajšava, da se ti kljub višjem BRUTO izplača nižji NETO. In ko je ugotovil kako neumnost je zinil sedaj blodi o socialnih transferjih in 10 let starih dohodninskih lestvicah. Pač tipično gostilniško nabijanje.
Eto...
Ča jaz prav razumem cilja na to, da višji neto potem pomeni višje plačilo vrtca in nižje otroške dodatke. To je seveda poseben primer in neto sam po sebi res ni nižji ampak ga ostalo lahko "spusti".
Res pa nikoli nisem šel preračunavati kolikšen je lahko ta učinek.
nope, tole je glupost, ki je to debato začela: Za tiste z najnižjimi prihodki je višja splošna olajšava, čim si en euro nad je pa običajna. So bili primeri, ko so povišali nekomu za par eurov plačo in je na koncu dobil manj. Narobe svet.
eksplicitno je začel s tem, da se ti zaradi 1 EUR toliko zniža olajšava, da se ti kljub višjem BRUTO izplača nižji NETO. In ko je ugotovil kako neumnost je zinil sedaj blodi o socialnih transferjih in 10 let starih dohodninskih lestvicah. Pač tipično gostilniško nabijanje.
Zgodovina sprememb…