» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
139 / 280
»»

phnj90 ::

Ja, moral bi jaz pogledati kontekst teme; sicer govorim za nove/strožje pogoje, jasno, za leto 2022 je znano, normalno, bi se mi zdelo odveč spraševati :D

Čeprav, "Ne več" se mi je kar dobro zapisalo, smo v letu 2023...

Sem se rešil s prijemom za vejico, a?? :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

velikBrokoli ::

phnj90 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ne, 80% do 100k, torej 80k priznanih stroškov pri 100k prihodkih.

Ne več.

Ja, seveda, ampak govorimo o obračunu za 2022..

matic492 ::

phnj90 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ne več.

Za 2022 plačaš davek po veljavnem zakonu v letu 2022....

Marca 2024 bomo pa vsi doplačevali, če bomo ostali na enakih dohodkoih (nda 50k) :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

phnj90 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ne več.

Marca 2024 bomo pa vsi doplačevali, če bomo ostali na enakih dohodkoih (nda 50k) :)

Ja, se bo potrebno razširiti, a ne, pa ev navlekli na firmo, mladina zdaj že taksira kot mlad šofer. Meni so sicer rekli, da nakažejo na katerikoli račun v EU (ne pa izven!) in tudi spremeniti so privzeto pripravljeni enkrat letno.

phnj90 je izjavil:

matic492 je izjavil:

phnj90 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ne več.

Ja, se bo potrebno razširiti, a ne, pa ev navlekli na firmo, mladina zdaj že taksira kot mlad šofer. Meni so sicer rekli, da nakažejo na katerikoli račun v EU (ne pa izven!) in tudi spremeniti so privzeto pripravljeni enkrat letno.

Oprosti, ampak… kaj?

Pozabi, haluciniram na sestanku :D

"taksira kot mlad šofer"

Zako ::

Hi
se vedno racunam:)
preverite koliko davka boste placali po novem, se pravi drugo leto (2024)
https://www.racunovodja.com/Izracuni/No...
normirani SP imate ponavadi 1 osebo zavarovano za celo leto
Zako je zakon!!!

Tidule ::

Ta izračun pozablja prispevke, to je tisto kar se bo dohodku nad 50k bistveno bolj poznalo kot sama obdavčitev.

Mimogrede, če koga zanimajo freelancer remote java backend senior pozicije s kvartalnimi izleti na Dunaj, javite, da vas priporočim (in pokasiram mastno nagrado) na vas, če bo biznis sklenjen. Z agentom se dobro razumemo, smo uspeli kot the tip of the spear :-D

black ice ::

Za manj kot jurja na dan se v tej temi sploh ne gre iz postelje.

Uff, jurja na dan, da vstaneš iz postelje... Hmm, nič, temu pa je res težko parirati. No, pa kdaj drugič...

Kleemen ::

Trenutno sem normiranec in me zanima, če obstaja kakšna možnost, da se "znebim" te akontacije (4% od skupnega letnega dohodka) dohodnine?

Kripto mesi ::

Ja, zapres sp pa gres na borzo, se znebis se placila prispevkov.

Zgodovina sprememb…

Zato ker eni ne plačujejo tega s tem da dajajo potne stroške, izdelke in podobno v stroške in jih potem ni potrebno plačati davka? Jaz kot normiranec tega ne morem.

Kleemen je izjavil:

Zato ker eni ne plačujejo tega s tem da dajajo potne stroške, izdelke in podobno v stroške in jih potem ni potrebno plačati davka? Jaz kot normiranec tega ne morem.

??? A ti sploh razumeš kako normiranec deluje? Država ti že sedaj prizna 80% stroškov do 100k.

Pa odpri običen s.p. in si tam nabijaj stroške.

Eni res živite v drugi realnosti…

Saj zato sprašujem kako se to uredi? Moram spremeniti iz normiranca v navaden s.p. da lahko potem dam v stroške in na koncu leta ne plačam davka?

Kleemen je izjavil:

Saj zato sprašujem kako se to uredi? Moram spremeniti iz normiranca v navaden s.p. da lahko potem dam v stroške in na koncu leta ne plačam davka?

:))

user4683 ::

Število trolov v tej temi je iz dneva v dan večje. :8) Al pa gre svet res nekam...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Ne vem, če se da zmeniti, preveri pri viru, najlažje sicer, če plačaš vse vnaprej (če te denar žuli) na osnovi predhodnega leta, kar bi sicer po mesecih. Da bi plačal na koncu naenkrat, ne vem, bom pa poklical, verjetno jutri.

user4683 je izjavil:

Število trolov v tej temi je iz dneva v dan večje. :8) Al pa gre svet res nekam...

Klemen je odkril način, kjer preprosto na koncu leta ne plačaš davkov in nabiješ 100k fiktivnih stroškov. Tako preprosto je. ;((

Stroškov je za par jurjev vsako leto zato sprašujem, ker se bi mi verjetno bolj splačalo imeti navaden s.p. kot normiranca.

Kleemen je izjavil:

Stroškov je za par jurjev vsako leto zato sprašujem, ker se bi mi verjetno bolj splačalo imeti navaden s.p. kot normiranca.

Odvisno od prihodkov, vse skupaj deluje precej skromno, če razmišljaš o parih (do 5) jurjih dejanskih stroškov, da bi bilo višje kot x%+y% normiranih.

Kleemen je izjavil:

Odvisno od tvojih prihodkov. Če imaš nekaj jurjev prihodkov.. potem ja, drugače pa ne.

Običajen s.p. se splača raznim gradbincem ali gostincem, ki imajo veliko stroškov, večini svetovalcev/pisarniških del pa ne.

Kripto mesi ::

On je fotograf, v prostem casu pa se kaksne rabljene gate proda.

Fotografija ja. Dohodkov je 15-20k na leto. Stroškov seveda manj, ampak par jurjev znese. Najem poslovnega prostora, potni stroški, tisk, itd.

Ne splača se ti... imel boš sam več dela z stroški (pisanjem, hranjenje računov itd), računovodkinja ti bo več zaračunala za obračune (ker če imaš navaden SP potem res svaka čast, če se boš tega sam lotil)... Prihranil boš pa na koncu 50EUR na mesec.

Sploh pa, kot rečeno, pri takih zneskih se ti absolutno nič ne spremeni z novim zakonom, ker si pod 50k na leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

CoreySteel ::

Ne vem če razumeš, da boš za 15-20k dohodkov rabil nabit 12-16k stroškov, da boš na istem kot normiranec.
Twitter: @CoreySteel_

CoreySteel je izjavil:

Ne vem če razumeš, da boš za 15-20k dohodkov rabil nabit 12-16k stroškov, da boš na istem kot normiranec.

Ne, če je full-time moraš upoštevat dohodninsko lestvico, tako da dobi tam olajšavo + olajšavo za otroke, če jih ima.

Ampak kot rečeno, to zakomplicira vse skupaj kar konkretno pri voednju SPja.

CoreySteel ::

A sorry, nisem zasledil da je full-time. Sem preveč živčen ko berem :))
Twitter: @CoreySteel_

mzidy ::

Letos prvič oddajam DDD-DDD kot atipičen normiranec. Je potrebno dodatno vložiti še kakšen dodaten obrazec za 2022 obračun?

"atipični" nima nobene veze z DDD-DDD obrazcem :)

pingme ::

Kleemen je izjavil:

Fotografija ja. Dohodkov je 15-20k na leto. Stroškov seveda manj, ampak par jurjev znese. Najem poslovnega prostora, potni stroški, tisk, itd.

Okoli 5500€ imaš stroškov že s prispevki.
5000€ - 10000€ z "najem, potni stroški, tisk" imaš brez težav.
4500€ je splošna olajšava.
Skupaj torej 15-20k neobdavčeno.
Seveda pa je vprašanje ali se ti za 600€ - 800€ letno splača ukvarjati z birokracijo, voditi eno ali celo dvostavčno knjigovodstvo in oddajati letno poročilo na AJPES (kar tudi nekaj stane).
Če pa najameš računovodjo, boš zelo težko plačal manj kot 600€ - 800€ na leto (no, tudi to gre v stroške) in še vedno boš imel precej več dala, ker boš moral sam poskrbeti, da računovodji dostaviš ustrezna dokazila.

Zato so bile tudi "ideje" (ki se še vedno lahko uresničijo v letošnjem letu, ko bo "celovita" reforma), da bi uvedli avstrijski model normirancev - tam se normirancem od prihodkov najprej odštejejo prispevki, potem se od preostanka odštejejo normirani stroški v procentih, prostanek je tvoj dobiček, ki gre v dohodnino (torej ni več cedularne obdavčitve).
Dejansko pa je sedaj tako, da pod 20k€ prihodkov kot normiranec profitiraš zgolj s poenostavljeno birokracijo, šele nad tem zneskom pa tudi finančno (seveda zgolj za dejavnosti z minimalnimi stroški).

ziki ::

Pravkar prejel push notification od eDavki, da mi 20. 2. poteče rok za plačilo obveznosti. Ampak gledam zdaj, da imam med obveznostmi samo obračun davka, med tem, ko je PODO-OPSVZ še vedno "V obdelavi". Bi rekel, da posledično tudi še niso poslali eRačuna v banko, ampak tega nisem šel preverit.

Še kdo s podobno situacijo?

pingme ::

ziki je izjavil:

Pravkar prejel push notification od eDavki, da mi 20. 2. poteče rok za plačilo obveznosti. Ampak gledam zdaj, da imam med obveznostmi samo obračun davka, med tem, ko je PODO-OPSVZ še vedno "V obdelavi". Bi rekel, da posledično tudi še niso poslali eRačuna v banko, ampak tega nisem šel preverit.
Še kdo s podobno situacijo?

Ja, vsak mesec je slabše. Če bo danes obrazec "obdelan", bo verjetno eračun v ponedeljek.

tecton ::

Dober clanek sprememba iz s.p. v d.o.o.
Kolikor gledam je postalo res no brainer za tiste ki malo vec zasluzijo, bi rekel da ce si nad 100k letno, da je d.o.o. kar way to go.

tecton je izjavil:

Dober clanek sprememba iz s.p. v d.o.o.
Kolikor gledam je postalo res no brainer za tiste ki malo vec zasluzijo, bi rekel da ce si nad 100k letno, da je d.o.o. kar way to go.

Pa je res? Imaš izračune, ki podkrepijo tvojo trditev?

Spet generalizirane izjave :D

Res ne vem kje vi mislite da boste nabili 60k stroškov za 100k prometa brez da boste normiranci.

Vse te novice in podobno so ponavadi napisane na čisto drugačnih predpsotavkah... mi smo pa tukaj izvajalci storitev brez stroškov.

1. Pravno nasledstvo:
Absolutno irelevantno pri freelancerjih.

2. Davčna obremenitev:
Ni res, ker primerja z SPjem, ne pa NNormirancem.

3. Odgovornost:
Irelevantno pri freelancerjih, ker ne prodajaš potrošnikom.

4. Večji ugled med poslovnimi partnerji, pritegnitev zunanjih virov financiranja, pozitivni vpliv na konkurenčnost:
irelevantno pri freelancerjih.

5. Pritegnitev sovlagateljev

6. Možnost medsebojnega sklepanja poslov:

7. Olajšana možnost upokojitve in možnost sodelovanja naslednikov pri upravljanju družbe:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Jaz z veseljem pogledam primerjavo številk in konkretne % obdavčitve, vendar potem ljudje obupajo, ker nimajo teh informacij :D

matic492 je izjavil:

3. Odgovornost:
Irelevantno pri freelancerjih, ker ne prodajaš potrošnikom.

Povej to podjetju, ki se te bo lotilo tožit za povzročitev poslovne škode ker so se odločili da si ti najlažja tarča. Ne da se to pogosto dogaja, je pa sp v tem primeru precej bolj ranljiv.

Obdavčitev doo je v najslabšem primeru (če ne napraskaš nič stroškov) 40% (dobiček in izplačilo dobička).

delavec44 ::

Kaj plače si pa ne izplačujete pri doo? Dohodnina, prispevki, to se računa v stroške, če jih že pri normirancu.

Tidule ::

Povej to podjetju, ki se te bo lotilo tožit za povzročitev poslovne škode ker so se odločili da si ti najlažja tarča.

take stvari se rešuje z zavarovanjem poslovne odgovornosti podjetja. Je pa res, da se o tem pogosto prepozno razmišlja in tukaj je pač d.o.o. v boljšem položaju.

Obdavčitev doo je v najslabšem primeru (če ne napraskaš nič stroškov) 40% (dobiček in izplačilo dobička).

hudo posploševanje, ki ne upošteva tega, da moraš bit (če delaš) praviloma zaposlen v svojem podjetju. Ravno tako ni ravno hitro, da si pri 40% obdavčitvi normiranega sp, razen seveda če prilagodiš matematiko in na eni strani zraven namečeš še prispevke, na drugi jih pa prikladno ignoriraš.

Pač pod črtno ni enoznačnega odgovora kdaj in če se splača it na d.o.o. Tudi zadnja sprememba normirancev tega dejstva ne spremeni.

Tidule je izjavil:

Povej to podjetju, ki se te bo lotilo tožit za povzročitev poslovne škode ker so se odločili da si ti najlažja tarča.

take stvari se rešuje z zavarovanjem poslovne odgovornosti podjetja. Je pa res, da se o tem pogosto prepozno razmišlja in tukaj je pač d.o.o. v boljšem položaju.

hudo posploševanje, ki ne upošteva tega, da moraš bit (če delaš) praviloma zaposlen v svojem podjetju. Ravno tako ni ravno hitro, da si pri 40% obdavčitvi normiranega sp, razen seveda če prilagodiš matematiko in na eni strani zraven namečeš še prispevke, na drugi jih pa prikladno ignoriraš.

Pač pod črtno ni enoznačnega odgovora kdaj in če se splača it na d.o.o. Tudi zadnja sprememba normirancev tega dejstva ne spremeni.

Nikjer nisem rekel, da je "ceneje" kot normiranec, zgolj podal informacijo, da ni več tako daleč stran, če se primerja zgolj neto izkupiček.

Glede plače in ostalega pa: lahko si izplačaš minimalno plačo (neto je dobrih 60% bruto bruto stroška) + malica + maksimalen regres. V glavnem, pod črto gre cca 40% (ali manj) za dohodnine in prispevke.

Jaz gledam predvsem na d.o.o. da bi si pac izplaceval neko "se sprejemljivo visoko" aka normalno obdavceno placo, ostalo pa pac pustil v firmi.
Ajde sej stekam vcasih pride v zivljenju potreba po vecji kolicni denarja za nek vecji osebni nakup, ampak naceloma me pa ne moti ce je kes raje parkiran v firmi oziroma ce se da se kaksno zadevo na firmo kupim.

delavec44 ::

Kako pa inflacijo rešujete? Lahko firma kupi delnice druge firme? Kako je potem z dividendami in dobičkom iz trgovanja?

Danasnja izjava dr. Roberta Goloba se posredno tice tudi nas normirancev, ce koga zanima :)
Premier?? dr. Robert Golob: "Davčno reformo smo napovedali. Znižali bomo obremenitev plač, pred tem bomo pa poskrbeli, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja, zanj pošteno plačali davek."

https://www.rtvslo.si/slovenija/golob-o...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

kriptobog ::

tecton je izjavil:

Danasnja izjava dr. Roberta Goloba se posredno tice tudi nas normirancev, ce koga zanima :)
Premier?? dr. Robert Golob: "Davčno reformo smo napovedali. Znižali bomo obremenitev plač, pred tem bomo pa poskrbeli, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja, zanj pošteno plačali davek."

https://www.rtvslo.si/slovenija/golob-o...

A to, da se nekoga obdavci vec je posteno? To je kazen za uspeh. Posteno bi bilo, da vsi placamo enak % davka...

Manj zasluzit oziroma "nakupičit" kot bi rekla nasa vlada, ni nam druge :)

martincek1 ::

Bistveno več = 200k? 300k? 500k? 1m?

10k, pa potem milijon izjem in olajsav, da niti inspektorji ne vedo vec v katero kdo pade.:))
««
139 / 280
»»