Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Pat_MaGroin ::
DH tudi obravnava normirance. Pa Addiko je tudi precej agresivna glede ugodnih OM.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
ZveeZ ::
velikBrokoli ::
Pat_MaGroin je izjavil:
DH tudi obravnava normirance. Pa Addiko je tudi precej agresivna glede ugodnih OM.
Addiko nima stanovanjskih kreditov, to so mi rekli, ko sem nazadnje spraševal
BTW, sem malce hodil okoli po bankah, tukaj je nekaj zapiskov (za 150k prihodkov):
- Delavska hranilnica - 1 leto obračuna je dovolj, izračunali okoli 3000eur max mesečno kreditna sposobnost, 4% fiksna OM 20 let
- SKB - neumen izračun, po novem letu so zaostrili pogoje, dobesedno max 95k kredita za 150k prihodkov
- Gorenjska banka - ne komplicirajo, 1 leto obračuna dovolj, bi dobil 300k brez problema, 4.4% fiksna OM 20 let
- Unicredit - nujno 2 letna obračuna, brez tega ne gre, tako da smo hitro zaključili, načeloma pa dobro izračunajo normirancem
- NKBM - (priznani stroški - davek - prispevki) / 12 = kreditna sposobnost, so nerodni za kredite za gradnjo hiše, komplicirajo
Pri drugih bankah se pa še oglasim.. ampak mislim, da bo DH najbolj ugodna in najmanj kompliciranja.
Geho ::
Dohodek je celoten dohodek oz. vsi prilivi.
Zanimivo. Sem vedno imel v glavi, da se gleda zgolj osnovo za obdavcitev oz "dobicek".
Saj gledajo samo dobiček in nekatere banke višino plačanih prispevkov (tiste, ki ne vedo kako normiranci delujejo).
Meni je na koncu dol padlo jemati kredit, ker komplicirajo na polno, tak da bom večinoma probal vse rešiti brez kredita. Če ne znajo pomagati svojim strankam, pa pač ne bomo koristili njihovih storitev...
x3ca ::
velikBrokoli je izjavil:
SKB - neumen izračun, po novem letu so zaostrili pogoje, dobesedno max 95k kredita za 150k prihodkov
Se ti da sharat, kaksen priblizno je ta izracun, ce ves?
Fury ::
velikBrokoli je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Addiko nima stanovanjskih kreditov, to so mi rekli, ko sem nazadnje spraševal
BTW, sem malce hodil okoli po bankah, tukaj je nekaj zapiskov (za 150k prihodkov):
- Delavska hranilnica - 1 leto obračuna je dovolj, izračunali okoli 3000eur max mesečno kreditna sposobnost, 4% fiksna OM 20 let
- SKB - neumen izračun, po novem letu so zaostrili pogoje, dobesedno max 95k kredita za 150k prihodkov
- Gorenjska banka - ne komplicirajo, 1 leto obračuna dovolj, bi dobil 300k brez problema, 4.4% fiksna OM 20 let
- Unicredit - nujno 2 letna obračuna, brez tega ne gre, tako da smo hitro zaključili, načeloma pa dobro izračunajo normirancem
- NKBM - (priznani stroški - davek - prispevki) / 12 = kreditna sposobnost, so nerodni za kredite za gradnjo hiše, komplicirajo
Pri drugih bankah se pa še oglasim.. ampak mislim, da bo DH najbolj ugodna in najmanj kompliciranja.
Genau moje iste izkusnje.
Intessa je bila tut OK, to preveri.
velikBrokoli je izjavil:
SKB - neumen izračun, po novem letu so zaostrili pogoje, dobesedno max 95k kredita za 150k prihodkov
Se ti da sharat, kaksen priblizno je ta izracun, ce ves?
Ne bi vedel, tam je gospod odprl nek Excel in vnesel moje prihodke notri in dobil ven neko cifro Rekel je, da je bila pred pol leta kreditna sposobnost normirancev veliko višja, da so recimo pri 50k prihodkih dobili po 150k kredita..
Nekako je iz 150k izračunal, da imam mesečno razpoložljivih 1333 eur, potem pa od tega odštel minimalno plačo in to je bila moja kreditna sposobnost. Pojma nimam kako je do tega prišel.
Pat_MaGroin ::
Malo tudi gledajo višino pologa vs. celoten znesek nakupa. Če prineseš 50 % depozita, te malo drugače pogledajo.
kikach ::
Rabil bi pomoč. Prvič, mi je firma rekla, da naj jim izstavim račun januarja, kjer pa naj napišem, da sta mesec februar in marec "down payment" računa.
Ima mogoče kdo izkušnje s tem, hvala.
Ima mogoče kdo izkušnje s tem, hvala.
ales85 ::
tomazic89 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Malo tudi gledajo višino pologa vs. celoten znesek nakupa. Če prineseš 50 % depozita, te malo drugače pogledajo.
Eno vprasanje vezano na to - sicer mogoce bolj za temo o kreditih, a vseeno. V letosnjem letu bom zacel z gradnjo - trenutno sem v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, imam ze parcelo in idejni projekt. Recimo, da imam za 50% bajte nasparano, za ostalih 50% bom vzel kredit.
Kdaj iti na banko za najbolj optimalen kredit? Namen sem imel namrec pozidati do kolikor bo pac slo. Potem pa priti na banko s tem kar imam (recimo da je to parcela in na njej 50% bajte koncane).
Ali je bolje iti na banko, ko se imas denar na racunu (pri njih - poslovni racun, normiranec)?
Fury ::
Banka ti bo vedno raje dala denar takrat, ko imas dosti denarja ze sam, kot pa takrat, ko ga nimas. Pravilo #1 v lajfu :)
ZveeZ ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Eno vprasanje vezano na to - sicer mogoce bolj za temo o kreditih, a vseeno. V letosnjem letu bom zacel z gradnjo - trenutno sem v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, imam ze parcelo in idejni projekt. Recimo, da imam za 50% bajte nasparano, za ostalih 50% bom vzel kredit.
Kdaj iti na banko za najbolj optimalen kredit? Namen sem imel namrec pozidati do kolikor bo pac slo. Potem pa priti na banko s tem kar imam (recimo da je to parcela in na njej 50% bajte koncane).
Ali je bolje iti na banko, ko se imas denar na racunu (pri njih - poslovni racun, normiranec)?
Jaz bi sel po kredit takoj ko bi imel v roki gradbeno dovoljenje, pred zacetkom gradnje.
Vzel bi cim visjo vsoto, ki jo je banka se pripravljena posoditi.
Po koncani gradnji se pa odlocis ali z neporabljenim denarjem pokrijes del glavnice ali ga raje zadrzis/investiras drugam.
Seveda, ce ti sploh kaj ostane, ker med gradnjo hitro najdes kam vzidat se par % budgeta:)
ales85 ::
Banka ti bo vedno raje dala denar takrat, ko imas dosti denarja ze sam, kot pa takrat, ko ga nimas. Pravilo #1 v lajfu :)
Hakeljc je samo v tem, da ko imaš dovolj svojega denarja, ne rabiš potem njihovega...
Itak, ampak on ni mislil na dovolj, ampak precej, v deležu glede na potrebno celotno količino.
slott ::
Mene pa zanima, tisti ki imate sp kot dopolnilno dejavnost, koliko vas dejansko polletno izpolnjuje obrazec POROČILO O DOSEŽENEM PRIHODKU IZ OSEBNEGA DOPOLNILNEGA DELA (PORODD)?
Kaksna nujnost je tole izpolnjevat normirancu?
Kaksna nujnost je tole izpolnjevat normirancu?
slott ::
Hvala za pojasnilo sem ocitno bil premalo pozoren :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
Gregor P ::
Ali se po novem še vedno bolj splača oddajati v najem nepremičnine s.p-ju kot fizični osebi?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
koli99 ::
Morda še komu ne dela obrazec REK-2?:
"Elektronski obrazec ni na voljo za izbrano obdobje"
Med obvestili nisem zasledil kakšnih težav striktno z REK-2 obrazcem...
"Elektronski obrazec ni na voljo za izbrano obdobje"
Med obvestili nisem zasledil kakšnih težav striktno z REK-2 obrazcem...
matic492 ::
Ali se po novem še vedno bolj splača oddajati v najem nepremičnine s.p-ju kot fizični osebi?
Kaj točno naj bi se sploh spremenilo? Saj kot SP izdaš račun, in se obdavči pač tako, kot vsi ostali računi.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
pingme ::
Če nisi s skupnim prometom čez 100k letno, se bolj splača oddajanje čez normirani sp, ker boš plačal 4% ali 8% na sp, kot fizična oseba pa 25% (malce manj). Nad 100k je pa majhna razlika in zaradi vseh komplikacij po moje nima smisla.
Stikalo ::
*Zanima me, če je nova zakonodaja o s.p.-jih dokončno sprejeta?*
Da vidim, kako bomo poslovali sedaj za leto 23. Višji davki vsepovsod.
Da vidim, kako bomo poslovali sedaj za leto 23. Višji davki vsepovsod.
Zakon je v veljavi. Pritožba na ustavno sodišče pa najbrž ne bo šla skozi, jaz kar računam, da bodo davki in prispevki višji.
kriptobog ::
Ko sedaj oddajamo obracun za lansko leto, se mesecni obrok akontacije za letos ze preracuna po novi zakonodaji?
matic492 ::
Ne, ker si imel lansko dobiček po veljavni zakonodaji. Akontacija bo po lanski, 2024 marca boš pa dobil doplačilo za razliko (za razliko 2023, ker boš premalo vplačal, če boš imel iste dodhdke z lansko akontacijo)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Ziher? Ker mi preracuna obrok na skoraj jurja mesecno, leto poprej pri skoraj enakem prometu je bil pa 170.
seminal ::
A če sem imel sedaj popoldanca, pa bi šaltal na navadni normiran s.p. in še nisem koristil ugodnosti prispevkov lahko to naredim?
sonar1 ::
kot dodatno hecanje poleg primarne dejavnosti, sem začel še delat nekje 600€ na mesec s trgovanjem kriptovalut, to sem začel pred kratkim... Delam manj kot 30 minut na dan za to trgovanje.. A to morem dat na s.p. ?
Tidule ::
Okvirna usmeritev je, da se šteje za dejavnost, če imaš več kot 100 trgovalnih dni ali več kot 1000 tranzakcij v enem letu.
Okvirna usmeritev je, da se šteje za dejavnost, če imaš več kot 100 trgovalnih dni ali več kot 1000 tranzakcij v enem letu.
hvala sem malo pogooglal tudi pa še kar piše na to temu. Torej če jaz 1 leto kliknem 1x na dan trgovanje, je to 365 dni trgovalnih dni? Da boljše napišem, ne razumem ravno kaj so to trgovalni dnevi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sonar1 ()
Mato989 ::
Trgovalni dan je vsak dan ko nekaj trguješ bodisi prodaš ali kupiš nekaj
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kripto mesi ::
Ori ::
imam ene 2 vprašsanji glede popoldanskega s.p. normiranec. zdaj ko moram plačati prispevke za december, a moram plačati že po novi ceni (cca 83€) ali je še po stari? drugo vprašanje, se je kej spremenilo glede plačevanja davka do zdaj je bilo 4% od vsakega računa a je z januarjem kej drugače?
hvala
hvala
vprašanje ; obračun bodo vsak čas dali noter... Preplačane akontacije mam okoli 1200€, kdaj to dobim nazaj?
Recordman ::
vprašanje ; obračun bodo vsak čas dali noter... Preplačane akontacije mam okoli 1200€, kdaj to dobim nazaj?
Prej bos oddal obracun DDD, prej bos dobil vrnjeno. Mislim da v roku 30 dni od oddaje obracuna? Prav tako ti bo od meseca po oddaji dalje zacela veljati nova zavarovalna osnova. Ce se ti bo slednja obcutno zvisala velja razmislit kaj se ti bolj splaca: oddat cimprej in pokasirat vracilo prevec placane akontacije ali oddat cim kasneje in placevat nizje prispevke kar se da dolgo. Vcasih je bil skrajni rok 31.1., sedaj mislim da ga znajo kar za stalno podaljsat vsaj za en mesec, ce ne za dva?
Prej bos oddal obracun DDD, prej bos dobil vrnjeno. Mislim da v roku 30 dni od oddaje obracuna? Prav tako ti bo od meseca po oddaji dalje zacela veljati nova zavarovalna osnova. Ce se ti bo slednja obcutno zvisala velja razmislit kaj se ti bolj splaca: oddat cimprej in pokasirat vracilo prevec placane akontacije ali oddat cim kasneje in placevat nizje prispevke kar se da dolgo. Vcasih je bil skrajni rok 31.1., sedaj mislim da ga znajo kar za stalno podaljsat vsaj za en mesec, ce ne za dva?
nižje prispevke in nižjo akontacijo bom imel v 2023, ker sm v 2022 imel manj kot 2021 prometa.
Hvala za info folk.
delavec44 ::
Sami ti vrnejo...
Torej vrnejo in ne moreš poračunati z novimi akontacijami v naslednjih mesecih? Na kater TRR pa vrnejo? Poslovni ali tisti, ki je označen za vračilo dohodnine.
Sami ti vrnejo...
Torej vrnejo in ne moreš poračunati z novimi akontacijami v naslednjih mesecih? Na kater TRR pa vrnejo? Poslovni ali tisti, ki je označen za vračilo dohodnine.
lani so mi vrnli na osebni račun
amacar ::
Je že dolgo rok oddaje 31.3., lani so ga pa zaradi razmer podaljšali, do konca aprila ali maja.
Sami ti vrnejo...
Ne moreš "skladiščiti" denarja gor, pa da ti poračunajo, sem probal plačat prispevke za celo leto pa sem dobil skoraj vse lepo nazaj. Lepo moraš vsak mesec položnico skenirat pa datum lovit ker pač bedna banka in furs ne znata avtomatskih plačil zrihtat... Kam pa vrnejo, če imaš več računov, pa ne vem, meni vse na poslovni račun dajo, ker imam samo 1 račun not.
Fantje pomoč rabim.
S.P. je bil odprt 04.06.2022; računi za ZPIZ, ZZZS ter PDP so se začeli plačevati z 01.07.2022.
Na eKartici za 2022 imam sledeč konto:
Za 2023 pa sledeč:
Glede na konto za 2022, sklepam da sem dolžan plačati še 81,04 EUR za 2022?
Lahko kdo prosim odgovori?
Bega me, ker naj bi se prispevki plačevali za preteklo obdobje (torej za prejšnji mesec). In ker sem jaz začel plačevati z julijem 2022, sem za december 2022 plačal sedaj januarja 2023, ampak na ekartici za 2022 sem pa v dolgu...