» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
130 / 259
»»

user4683 ::

Skoraj sigurno ne bi, razen ce se kako drugace zameris kaksnemu inspektorju :)

Ampak to (neuveljavljanje zakonodaje) niti ni bilo bistvo debate (pri tem smo se strinjali, da drzava to bolj slabo uveljavlja). Bistvo je bilo prepricanost nekaterih v tej temi, da nimamo pojma kaj pravi zakon in iskanje vedno novih cudnih primerov.

Inspektorji pa so ze "samoiniciativno" (ali pa po kaksni anonimni prijavi konkurence) dolocena podjetja prisilili v redne zaposlitve (npr novinarje na Financah, spje na Bitstampu etc).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Gregor P ::

Že vidim inšpektorja, ki bi samoiniciativno ukrepal v Luki Koper8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Mato989 ::

Inspektorji pa so ze "samoiniciativno" (ali pa po kaksni anonimni prijavi konkurence) dolocena podjetja prisilili v redne zaposlitve (npr novinarje na Financah, spje na Bitstampu etc).

In o tem bi se morali pogovarjat... da je zakonodaja butasta in da je naloga države da poenostavi delovna razmerja do te mere da nihče ne bo niti želel bit SP razen če je res SP torej oseba ki izdeluje za krajše obdobje nekaj za naročnika (ala mizar, malar ipd...)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

CrniPanter ::

Novi zakon bo morda šel na ustavno presojo zaradi neenake obravnave posameznikov in v tem primeru, odpade veljavnost za 2023. Še je upanje!

c3p0 ::

kzzzz je izjavil:

Živjo, eno hitro vprašanje, če izdam račun v decembru za delo v decembru, plačan pa je račun v januarju, za katero leto se dohodek šteje, za 2022 ali 2023?

So ti drugi povedali. FURSa sicer ne zanima, če ti je stranka plačala in kdaj (razen če želiš naknadno stornirat račun), le da plačaš DDV, na katerega pa ni odloga, četudi ti stranka nikoli ne plača.

amacar ::

Neuradno: SDS in NSi vložila zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/neur...

ales85 ::

Firbec, s cim tocno se uvaja diskriminatorna obravnava?

ales85 je izjavil:

Nekaj v smislu da če prodaš svoj delež FIRMI (svojemu d.o.o) je to 25% davka, če ga pa prodaš sosedu pa je 0% davka.

kriptobog ::

amacar je izjavil:

Neuradno: SDS in NSi vložila zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/neur...

Je ze uradno :)

Tidule ::

Zahteva za ustavno presojo sama po sebi nic ne pomeni za izvajanje zakona. Tako da zakon bo normalno stopil v veljavo. Se pa ustavno sodisce lahko odloci da zadrzi (deloma ali v celoti) izvajanje zakona do koncne odlocitve.

ales85 je izjavil:

Razlicno. Recimo to, da velja za mlade posebna olajsava, pa dodatne razlike med polnim in "popoldanskim" sp. Pa seveda tudi znizevanje olajsave na splosno, ki po mnennju predlagateljev nesorazmerno ogroza in obremenjuje delovno aktivne.

Se mi pa pojavlja vprasanje zakaj to delajo sedaj in ne 14 dni nazaj ko bi z zahtevo za zakonodajni referendum dejansko blokirali sprejem zakona.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Se mi pa pojavlja vprasanje zakaj to delajo sedaj in ne 14 dni nazaj ko bi z zahtevo za zakonodajni referendum dejansko blokirali sprejem zakona.

Simpl, ker vejo da so zafukali z talanjem keša in rabi država več ampak oni morjo zgledat kot da so proti za točke na volitvah >:D

Beli_Zajcek ::

Tidule je izjavil:

SDS brez NSi nima dovolj glasov, NSi pa igra na obe strani, zato ne bi podpisali že prej, pa čeprav so najbrž na SDS to hoteli.

velikBrokoli ::

Danes lahko oddam že obračun dohodnine (DDD-DDD) in me zanima, če se bodo v tem primeru novi prispevki preračunali šele od 31.3. dalje, ko je rok za oddajo? Ne želim naresti neumnosti, ker bom sedaj moral plačevati max prispevke ;((

+ kako dolgo tipično potrebujejo, da ti potrdijo obračun dohodnine? Bi mi prav prišlo, ker to potrebujem za kredit..

Mislim, da novi prispevki zacnejo veljati takoj, po oddaji (naslednji mesec). Tako, da rajsi pocakaj?

anketar ::

velikBrokoli je izjavil:

Danes lahko oddam že obračun dohodnine (DDD-DDD) in me zanima, če se bodo v tem primeru novi prispevki preračunali šele od 31.3. dalje, ko je rok za oddajo? Ne želim naresti neumnosti, ker bom sedaj moral plačevati max prispevke ;((

+ kako dolgo tipično potrebujejo, da ti potrdijo obračun dohodnine? Bi mi prav prišlo, ker to potrebujem za kredit..

boš pa takrat dobil poračun za prve 3 mesece, lol

anketar je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Si preprican? Mislim, da ne gre tako.

uvodV?? ::

ales85 je izjavil:

anketar je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Si preprican? Mislim, da ne gre tako.

Ne. Imaš prav.

Torej se mi dejansko bolj splača počakati do 31.3. in takrat oddati, pa potem šele aprila plačam nove prispevke? Max prispevki so okoli 2600eur, to bi prihranil okoli 6 jurčkov :D

velikBrokoli je izjavil:

Torej se mi dejansko bolj splača počakati do 31.3. in takrat oddati, pa potem šele aprila plačam nove prispevke? Max prispevki so okoli 2600eur, to bi prihranil okoli 6 jurčkov :D

Da, se izplača.

Pa še dodatno vprašanje za tiste normirance, ki ste jemali kredit. Na banki zahtevajo obračun dohodnine, torej DDD-DDD. Mislite, da bo dovolj, da izpolnem obrazec na edavkih oz. PDF in jim ga posredujem? Ali nujno potrebujem potrjen obračun s strani Fursa?

Prvič oddajam DDD-DDD in prvič jemljem kredit.. :|

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

Pa še dodatno vprašanje za tiste normirance, ki ste jemali kredit. Na banki zahtevajo obračun dohodnine, torej DDD-DDD. Mislite, da bo dovolj, da izpolnem obrazec oz. PDF in jim ga posredujem? Ali nujno potrebujem potrjen obračun s strani Fursa?

Po mojih izkušanjah je bilo dovolj izpolniti obrazec. Ampak stvari se spreminjajo. Če kaj ne bo v redu, te bodo že pozvali za dopolnitev.

matic492 ::

velikBrokoli je izjavil:

Pa še dodatno vprašanje za tiste normirance, ki ste jemali kredit. Na banki zahtevajo obračun dohodnine, torej DDD-DDD. Mislite, da bo dovolj, da izpolnem obrazec na edavkih oz. PDF in jim ga posredujem? Ali nujno potrebujem potrjen obračun s strani Fursa?

Saj itak jim daš izpiske TRRja, še posebej če boš vzel na isti banki kredit, kjer že imaš TRR, tako da itak vidijo promet.

Drrugače pa odvisno od banke, pa še proces je "personaliziran", pač daj čimveč stvari. Na DH sem dal za avto kredit (do 15,000EUR je poenostavljen proces če sem prav razumel, moj avto je bil dražji, zato je praktično isti proces kot stanovanjski kredit)
- Vlogo, kjer je bilo gor koliko imam prometa, koliko plačujem prispevkov in akontacije, ter moje največje stranke (za SP)
- DDD-DDD obrazec
- Tisto letno poročilo, ne spomnem se točno, mi je naredila računovodkinja. Piše pač koliko si imel dohodkov/stroškov itd.
- Izjava o lastništvu nepremičnin
- Kopija najemnih pogodb (ker sem pač rekel, če še to dodama, in sva dodala)
- Kopija pogodbe, ki jo imam na SP (spet samo v mojem primeru oz. ni to neka standardna stvar)
- Jaz sem dal še plačilne liste za 12 mesecev, ker sem tisti mesec bil šele 1 mesec full-time na SP

Proces je dokaj standardiziran samo če si redno zaposlen in nič drugega, takoj ko imaš SP je samo tista vloga in par stvari standardnih ostalo pa ne nujno.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Pat_MaGroin ::

Brokoli, a si nabavu na Gorenjskem cegle? :)

Tenks za info ales in matic. 8-)

@PIC parcelo sem nabavil, dokaj OK lokacija blizu Radovljice, ampak cena je bila 275e/m2 :)) zdej pa rabim denar, da kej gor zgradim :D

velikBrokoli je izjavil:

cena je bila 275e/m2

/sweatProfusely

Jebat ga, parcel ni veliko in moraš sprejeti kar nekaj kompromisov (cena, velikost, lokacija). Sem na koncu vzel manjšo parcelo na OK lokaciji z dokaj visoko ceno.

Čakat na boljše čase ali na boljši deal se mi pa ne da, rad bi v naslednjih 2 letih živel v bajti, ker se v stanovanju trenutno preveč gužvamo. Sem pa res zamudil zadnji vlak poceni kreditov :)

Gledano na daljše obdobje je tole še vedno zelo nizka obrestna mera. Samo razvadili smo se z < 2% :)

d0rK ::

Hmmm!

Če sam izpolnjuješ obračun prispevkov za socialno varnost v eDavkih, kako da nimam opvije označit: 075 Zavezanec uveljavlja 30% oprostitev plačila prispevkov na podlagi prvega vpisa v predpisan register?

Kje se to skriva?

d0rK je izjavil:

Hmmm!

Če sam izpolnjuješ obračun prispevkov za socialno varnost v eDavkih, kako da nimam opvije označit: 075 Zavezanec uveljavlja 30% oprostitev plačila prispevkov na podlagi prvega vpisa v predpisan register?

Kje se to skriva?

To je prvi korak, ko izberes obrazec. V tem koraku imas se en checkbox, za predizpolnitev iz obstojecih podatkov ali nekaj taksnega.

delavec44 ::

To bi itak moralo biti avtomatsko, če ti pripada. V katerem primeru tega ne bi hotel označiti?

d0rK ::

Kot je rekel aleš, spregledal sem checkbox pri prvem koraku! Hvala!!!

kzzzz ::

Zdravo, imam vprašanje. Oddajam DDV-O in RP-O. Decembra sem izdal račun, vendar še ni bil plačan. Ali ga poročam na tokratnih obrazcih ali na februarskih, če bo plačan januarja? Hvala.

Računovodsko nima veze kdaj je plačan ali izdan, samo datum opravljene stortive.

Npr. izdal sem danes račun za vzdrževanje decembra, in ga je tudi še številčil sistem pod 2022, čeprav je datum izdaje 2.1.2023

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

velikBrokoli je izjavil:

@PIC parcelo sem nabavil, dokaj OK lokacija blizu Radovljice, ampak cena je bila 275e/m2 :)) zdej pa rabim denar, da kej gor zgradim :D

Crnivec? Tam sem zadnjic zasledil, da se prodaja po 275e/m2.

kriptobog je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Crnivec? Tam sem zadnjic zasledil, da se prodaja po 275e/m2.

Jap, točno tam.

matic492 je izjavil:

Računovodsko nima veze kdaj je plačan ali izdan, samo datum opravljene stortive.

Npr. izdal sem danes račun za vzdrževanje decembra, in ga je tudi še številčil sistem pod 2022, čeprav je datum izdaje 2.1.2023

Meni je pa cebelca številčila kot 2023-01, ne vem a je to pravilno :))

Zgodovina sprememb…

Jaz imam datum opravljene stortive 1.12 - 31.12, datum izdaje računa pa 2.1. številka pa 2022-XX

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Jaz imam datum opravljene stortive 1.12 - 31.12, datum izdaje računa pa 2.1. številka pa 2022-XX

Ja, saj se zdi bolj logično, ne vem zakaj je meni 2023-01 predlagalo, moram popravit..

x3ca ::

A to pomeni, da pri obrazcu DDD-DDD decembrski racun upostevas v skupne prihodke za 2022, kljub temu, da si/bos dejansko prihodek dobil v 2023? A ni to malo cudno, kaj pa ce racuna ne placajo?

x3ca je izjavil:

A to pomeni, da pri obrazcu DDD-DDD decembrski racun upostevas v skupne prihodke za 2022, kljub temu, da si/bos dejansko prihodek dobil v 2023? A ni to malo cudno, kaj pa ce racuna ne placajo?

Mislim, da to drži. Neplačan račun je tvoj problem, če prav pomnim. Moraš potem po drugi poti do tega, da izterjaš ta denar..

Drzavo nic ne briga kdaj si ti dobil kes, vazno je kdaj je bila storitev opravljena.

Tine1993 ::

ima ze kdo kaksne informacije za koliko se mislijo dvigniti prispevki glede na pricakovano zvisanje minimalne place?

x3ca je izjavil:

Datiraj račun in opravljeno storitev januarja 2023 :).

Tine1993 je izjavil:

ima ze kdo kaksne informacije za koliko se mislijo dvigniti prispevki glede na pricakovano zvisanje minimalne place?

Ranga 10 %.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

x3ca je izjavil:

Datiraj račun in opravljeno storitev januarja 2023 :)

Ko bo pa predsednik drzave ga bo pa nek prijatelj potunkal za ponarejanje listin! :))

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

x3ca je izjavil:

Datiraj račun in opravljeno storitev januarja 2023 :)

Ko bo pa predsednik drzave ga bo pa nek prijatelj potunkal za ponarejanje listin! :))

Poveš, da so ti pri ustvarjanju računa za december ukradli identiteto in da nisi ti izdal tega računa narobe. Simpl.

MedusasPath ::

velikBrokoli je izjavil:

Na kateri banki pa jemlješ kredit?

MedusasPath je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Mogoče sem se narobe izrazil - sem samo v postopku pridobivanja ponudb, kličem trenutno od banke do banke in se dogovarjam za ponudbo.

Je pa uporabnik @Fury delil z mano njegovo izkušnjo, mislim, da je dobil pri DH okoli 4% fiksno OM.

devdems ::

Glede na spremembe, ki so na obzorju me zanmima za normirani popoldanski sp če ni boljše preiti v dejanske stroške in kreativno ustvariti stroške in si s tem zmanjšati davek?

devdems je izjavil:

Glede na spremembe, ki so na obzorju me zanmima za normirani popoldanski sp če ni boljše preiti v dejanske stroške in kreativno ustvariti stroške in si s tem zmanjšati davek?

Jah, če se ti da s tem ukvarjati. Kakšne stroške pa lahko prikaže povprečen ITjevec (predvidevam, da si to)? Računalniška oprema, prevoz? Preveč zafrkavanja.. normiranec je še vedno dokaj ugoden.

Ales ::

devdems je izjavil:

Ni enoznačnega odgovora tu. Kot prvo je odvisno od tega, koliko imaš dejanskih stroškov oz. koliko jih lahko kredibilno prikažeš. To pa samo ti veš.

...in koliko ti potem to še podraži računovodstvo, poveča delo, itd. Še deset drugih spremenljivk je tu.

kikach ::

velikBrokoli je izjavil:

MedusasPath je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Mogoče sem se narobe izrazil - sem samo v postopku pridobivanja ponudb, kličem trenutno od banke do banke in se dogovarjam za ponudbo.

Je pa uporabnik @Fury delil z mano njegovo izkušnjo, mislim, da je dobil pri DH okoli 4% fiksno OM.

iz edavkov potegneš pdf DDD. Za normiranca za kredit vsaj pri meni banke, ki so sploh bile zainteresirane za kreditiranje: Unicredit, SKB, Sparkasse.
Na NLB nisem bil kreditno sposoben, medtem, ko mi je SKB rekel, da lahko pri njih dobim 450k/20 let bp.
««
130 / 259
»»