Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
delavec44 ::
Meni NSI nikoli ni bil všeč, ker so cerkveno usmerjeni. Ampak če jim to rata, jih mogoče še volim.
velikBrokoli ::
https://siol.net/siol-plus/kolumne/jane...
"Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prekarno zaposlenih 59 tisoč oseb oziroma šest odstotkov vseh delovno aktivnih (vir). Pri tem SURS kot prekarno zaposlene šteje tiste, ki opravljajo delo prek študentskega servisa (teh je med vsemi prekarci 43 odstotkov), samostojne podjetnike, ki ne zaposlujejo in večinoma delajo za eno stranko (26 odstotkov), tiste, ki delajo prek agencije za posredovanje dela (23 odstotkov) ter neprostovoljno zaposlene za krajši delovni čas (osem odstotkov)."
Fantje, če zaslužite 150k letno samo od ene stranke, ste v očeh države prekarci
"Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prekarno zaposlenih 59 tisoč oseb oziroma šest odstotkov vseh delovno aktivnih (vir). Pri tem SURS kot prekarno zaposlene šteje tiste, ki opravljajo delo prek študentskega servisa (teh je med vsemi prekarci 43 odstotkov), samostojne podjetnike, ki ne zaposlujejo in večinoma delajo za eno stranko (26 odstotkov), tiste, ki delajo prek agencije za posredovanje dela (23 odstotkov) ter neprostovoljno zaposlene za krajši delovni čas (osem odstotkov)."
Tidule ::
O cem bluzis? Od kje ti ideja da normiranci nic ne porocajo?
In zakaj tak s.p. po tvoje ni prekarc? Zgolj visoki dohodki (se posebej brez vsakega vpogleda v stroske) niti pod razbo ne pokenijo da ne gre za prekarno delo in prekrito delovno razmerje.
Pa tudi posplosevanje, da normirani s.pj.evvci kar vse povprek sluzijotake znesek je absurdno.
velikBrokoli je izjavil:
https://siol.net/siol-plus/kolumne/jane...
In zakaj tak s.p. po tvoje ni prekarc? Zgolj visoki dohodki (se posebej brez vsakega vpogleda v stroske) niti pod razbo ne pokenijo da ne gre za prekarno delo in prekrito delovno razmerje.
Pa tudi posplosevanje, da normirani s.pj.evvci kar vse povprek sluzijotake znesek je absurdno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Torej je po tvoje nek IT normiranec, ki služi 150k letno in praktično nima stroškov, prekarec?
Seveda, če bi si prebral članek, ki sem ga prilepil, bi videl SURSovo definicijo prekarcev, ki je popolnoma nesmiselna. Vsaj v mojih očeh je to nekdo, ki je socialno ogrožen in res (med drugim) dela le za eno stranko. Ne pa ITjevci, ki povlečemo ven 10k mesečno čistega.
Koliko jih takšne zneske služi, ne vem točno. Nisem pa nikjer posploševal, da toliko vsi zaslužijo, polagaš besede v moja usta.
Podatki zaslužkov normirancev seveda niso javni, ima jih pa država :)
Seveda, če bi si prebral članek, ki sem ga prilepil, bi videl SURSovo definicijo prekarcev, ki je popolnoma nesmiselna. Vsaj v mojih očeh je to nekdo, ki je socialno ogrožen in res (med drugim) dela le za eno stranko. Ne pa ITjevci, ki povlečemo ven 10k mesečno čistega.
Koliko jih takšne zneske služi, ne vem točno. Nisem pa nikjer posploševal, da toliko vsi zaslužijo, polagaš besede v moja usta.
Hm, kako pa to stejejo za normirance, ki nic kaj ne porocajo? Kar samodejno med prekarce?
Podatki zaslužkov normirancev seveda niso javni, ima jih pa država :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
jernejl ::
velikBrokoli je izjavil:
prekarno delo ne pomeni nujno tudi nizkih prihodkov.
Prekarno delo @ Wikipedia
Torej je po tvoje nek IT normiranec, ki služi 150k letno in praktično nima stroškov, prekarec?
Takoj ko bodo takšni normirani s.p.ji reprezentativni del vseh normirancev, bo to imelo kakšen smisel. Dokler pa so statistična napaka, pa to nima omembe vrednega vpliva an statistiko SURS.
Vsaj v mojih očeh je to nekdo, ki je socialno ogrožen in res (med drugim) dela le za eno stranko.
ja, če si zmišljaš svoje kriterije kaj je kaj, potem res lahko vlečeš tako zgrešene povzetke. Socialna ogroženost spet ni omejena samo na finančne prilive.
seveda, ker ne blodiš ti o normirancih s 150k prilivov. V bistvu sem jaz s tvojim nickom to privlekel v debato, kaj?
Zgodovina sprememb…
Takoj ko bodo takšni normirani s.p.ji reprezentativni del vseh normirancev, bo to imelo kakšen smisel. Dokler pa so statistična napaka, pa to nima omembe vrednega vpliva an statistiko SURS.
Vsaj v mojih očeh je to nekdo, ki je socialno ogrožen in res (med drugim) dela le za eno stranko.
ja, če si zmišljaš svoje kriterije kaj je kaj, potem res lahko vlečeš tako zgrešene povzetke. Socialna ogroženost spet ni omejena samo na finančne prilive.
seveda, ker ne blodiš ti o normirancih s 150k prilivov. V bistvu sem jaz s tvojim nickom to privlekel v debato, kaj?
Vse to je v članku dobro opisano in odgovori na vsa tvoja vprašanja, ampak verjamem, da še vedno nisi prebral članka, ki je bil celoten point mojega včerajšnjega posta.
Tidule, če kdaj ne bi vsakega sporočila vzel kot osebni napad na tvojo nezmotljivo osebnost, bi debata verjetno veliko lažje stekla. Tako pa vsakič vkorakaš v temo in negativno odreagiraš na praktično vsak odgovor. Chill, nihče ti noče slabega.
Žal z ljudmi, ki preberejo random članek in ga pospremijo z naravnost idiotskimi izjavmi ni možno konstruktivno debatirat. Če ti nisi sposoben razumet, da so normirani spji brez dodatnih zaposlenis s 150k prihodka letno od enega naročnika povsem irelavantni za ugotovitve SURSA je to predvsem tvoj problem.
Dokaži, da si pismen in vreden konstruktivne debate in napiši kak komentar, ki bo imel smisel, pa bo drugače.
Dokaži, da si pismen in vreden konstruktivne debate in napiši kak komentar, ki bo imel smisel, pa bo drugače.
Zgodovina sprememb…
ales85 ::
O cem bluzis? Od kje ti ideja da normiranci nic ne porocajo?
Nisem rekel, da nic. Kdo zdaj ni pismen?
Pac je nek del normirancev, ki porocajo zelo malo podatkov in za te ne vedo ali delajo za eno ali vec strank.
velikBrokoli je izjavil:
Tidule, če kdaj ne bi vsakega sporočila vzel kot osebni napad na tvojo nezmotljivo osebnost, bi debata verjetno veliko lažje stekla. Tako pa vsakič vkorakaš v temo in negativno odreagiraš na praktično vsak odgovor. Chill, nihče ti noče slabega.
Kje je na voljo "thumbs up"?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ales85 ()
Vidim, da še kar pridno razlagaš stvari, ki ti niti pod razno niso jasne. Ja ja, SURS pojma nima o statistični obdelavi podatkov, za normirance so prvič slišali včeraj in seveda so vse številke čisto zgrešene. Vse to pa zato, ker je to povedal random kekec na forumu.
hbgqzR ::
V praksi se lahko pojavijo tudi tezave, da se (namenskih in zavestnih!) prekarcev ne (upa? zeli?) najema kaj dosti, in da hocejo zaposlovati fulltime, sicer ponudijo opcije in bonuse ampak to je kar nekaj. Je to mozno?
kor11 ::
zdravo, mene zanima kje in kako plačam akontacijo dohodnine za tromesečno obdobje? ali je to potrebno plačati točno tisti znesek ki si ga določo na SPOT točki?, mislim da bi to moral plačati že včeraj, zaj pa nevem al pride na e-davke pripravljen dokumnet za plačilo tak kot tisti za socialno pa zdravstveno zavarovanje ali moram to sam sestavit?
mafijc ::
en od načinov kako lahko to narediš:
- se prijaviš v edavke
- greš na "Vpogledi" v levem meniju
- izbereš eKarticaO (odprte postavke)
- podatki o kontih in seznam knjižb - tam se ti pokaže kaj imaš odprto za plačat, poklikaš in potem imaš mislim da možnost izbrat "pripravi upn" ali "pripravi plačna navodila" ali nekaj v tem smislu in to ti zgenerira UPN ki ga vneseš/poskeniraš v svojo mobilno/spletno banko in et voila.
- se prijaviš v edavke
- greš na "Vpogledi" v levem meniju
- izbereš eKarticaO (odprte postavke)
- podatki o kontih in seznam knjižb - tam se ti pokaže kaj imaš odprto za plačat, poklikaš in potem imaš mislim da možnost izbrat "pripravi upn" ali "pripravi plačna navodila" ali nekaj v tem smislu in to ti zgenerira UPN ki ga vneseš/poskeniraš v svojo mobilno/spletno banko in et voila.
To knjigovodsko kartico sem nasel kaže 0€, mozno da zato ker sem sp odprl 13.7 in posledicno niso polni trije meseci? To pomeni da bi pol mogo januara dobit za tromesecje od oktober-december?
ziki ::
Zdravo,
mene pa zanima, na kakšen način izdajate račune strankam? Je potrebno uporabljati kak namenski program (npr. Čebelca BIZ), ali se lahko na podlagi nekega templejta pošiljajo PDF računi, ki jih hraniš lokalno na disku in je to dovolj?
Kolikor sem malo brskal vidim, da bi v skladu z zakonodajo moral izdajati račune v slovenščini in angleščini. Omogoča kateri izmed programov to, oziroma, kakšnega načina pri izdaji računov se poslužujete vi?
Hvala :)
mene pa zanima, na kakšen način izdajate račune strankam? Je potrebno uporabljati kak namenski program (npr. Čebelca BIZ), ali se lahko na podlagi nekega templejta pošiljajo PDF računi, ki jih hraniš lokalno na disku in je to dovolj?
Kolikor sem malo brskal vidim, da bi v skladu z zakonodajo moral izdajati račune v slovenščini in angleščini. Omogoča kateri izmed programov to, oziroma, kakšnega načina pri izdaji računov se poslužujete vi?
Hvala :)
Od kje ti ideja, da zakonodaja zahteva, da moras racune izdajat v anglescini?
Za negotovinske racune je popolnoma vseeno ce jih pises na wc papir dokler vsebujejo obvezne sestavine.
https://www.minimax.si/blog-katere-so-o...
Gotovinski pa zahtevajo davcno blagajno.
Za negotovinske racune je popolnoma vseeno ce jih pises na wc papir dokler vsebujejo obvezne sestavine.
https://www.minimax.si/blog-katere-so-o...
Gotovinski pa zahtevajo davcno blagajno.
Od kje ti ideja, da zakonodaja zahteva, da moras racune izdajat v anglescini?
Vidim, da sem podal premalo informacij, bom pojasnil. Posloval bom s stranko iz tujine, zato predvidevam, da je potrebno stranki poslati račun v angleškem jeziku, da vejo, kaj plačujejo. Prebral pa sem, da je v skladu z Zakonom o javni rabi slovenščine (ZJRS) potrebno izdati račun tudi v slovenščini. Zato sprašujem, ali uporabljate kaj namenskega, oziroma, ali kateri program omogoča to funkcionalnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ziki ()
Tuj jezik je pac stvar dogovora med tabo in narocnikom. Z vidika SLO davcne je brezpredmetno ali je to v Anglescini ali Svahili. Za potrebe FURS mora bit v Slovenscini.
Cebelica ima moznost vec jezikov, minimax ti omogoaca tudi strojno prevajanje, ce se ne motim. Verjetno jih je se kar nekaj.
Ce imas pa par racunov, pa lahko mirno delas tudi na roke.
Cebelica ima moznost vec jezikov, minimax ti omogoaca tudi strojno prevajanje, ce se ne motim. Verjetno jih je se kar nekaj.
Ce imas pa par racunov, pa lahko mirno delas tudi na roke.
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli je izjavil:
Cebelica omogoca izdajanje racunov v obeh jezikih. Deluje OK.
Plačljiva, ali tudi free verzija? Ker tista plačljiva mi zgleda overkill, glede na to, da bom izdal 1 račun na mesec :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ziki ()
velikBrokoli je izjavil:
Plačljiva, ali tudi free verzija? Ker tista plačljiva mi zgleda overkill, glede na to, da bom izdal 1 račun na mesec :)
Tudi v zastonj verziji. Jaz izdam 2-3 račune mesečno v slovenščini in angleščini.
velikBrokoli je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Tudi v zastonj verziji. Jaz izdam 2-3 račune mesečno v slovenščini in angleščini.
Okej, potem sem si tale podatek na njihovi strani napačno razlagal. Hvala za odgovor :)
LapD ::
Za en račun na mesec si narediš template v wordu ali illustratorju in izvažaš pdfje.
web&motion designer
DePalmo ::
Kako je pri Čebelici z ohranitvijo podatkov? Namreč, imam stranko iz EU katera je vmes spremenila davčno št., nato pa tudi naslov pisarne in trenutna aplikacija mi popravi vse račune za nazaj ko to popravim v njihovem vmesniku. A čebelica predvideva take scenarije in ko se račun izda, ga ne spreminja več?
black ice ::
Ne bi raje to vprasanje naslovil na doticno ekipo oz. posameznika, ki upravlja s to storitvijo? Ne, da ti ne bi zelel pomagati, a le tam lahko dobis najbolj tocen odgovor.
mat xxl ::
Mi zna, kdo enostavno odgovoriti, za normiranega s.p. , ki je imel leta 2022 dohodkov 110.000 eur vse oproščena, dejavnost oddaja nepremičnin in je bil zaposlen 5 mesecev in 1 teden na tem s.p. ju, do sedaj leta 2022 je plačeval prispevke + 4% davka do 100.000 eur + 25% davka na 10.000 eur, ker je čez 100.000 eur. Kako, bi tak plačeval, davke leta 2023, če bo zakon stopil v veljavo ? Kot razumem bo moral biti zaposlen na s.p. ju vsaj 9 mesecev, in plačevati prispevke, kako pa bo z davki, konkretno, če je , kdo že detajljno proučil ?
DePalmo ::
Mato989 ::
Kako je pri Čebelici z ohranitvijo podatkov? Namreč, imam stranko iz EU katera je vmes spremenila davčno št., nato pa tudi naslov pisarne in trenutna aplikacija mi popravi vse račune za nazaj ko to popravim v njihovem vmesniku. A čebelica predvideva take scenarije in ko se račun izda, ga ne spreminja več?
Lahko so racune shranis v pdf na mapo in bo vzelo aktualne podatke in pol spremenis
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Ne bi raje to vprasanje naslovil na doticno ekipo oz. posameznika, ki upravlja s to storitvijo? Ne, da ti ne bi zelel pomagati, a le tam lahko dobis najbolj tocen odgovor.
To tudi jaz ponavadi rečem :D Sem samo upal, če je kdo izmed vas že probal in ima odgovor na dlani.
Lahko brez problemov spreminjaš račune za nazaj, katerikoli podatek.. aplikacija je zastonj, zakaj je ne preizkusiš?
anketar ::
zdravo, mene zanima kje in kako plačam akontacijo dohodnine za tromesečno obdobje? ali je to potrebno plačati točno tisti znesek ki si ga določo na SPOT točki?, mislim da bi to moral plačati že včeraj, zaj pa nevem al pride na e-davke pripravljen dokumnet za plačilo tak kot tisti za socialno pa zdravstveno zavarovanje ali moram to sam sestavit?
kolk si profita navedu?
kolk si profita navedu?
4000€, oni so meni potem izracunali tam 160€
Zdej je sicer prepozno, ampak nepisano pravilo je, da za prvo leto napoveš 0EUR dobička, da imaš eno komplikacijo manj. Drugače pa ta izračunani znesek nakaži na SI56 0110 0888 1000 030 in sklic SI19 TvojaDavcnaStevilka-40002. Plačat moraš do 10. v mesecu, kdaj se računa za tromesečno obdobje pa ne vem.
web&motion designer
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LapD ()
dvojka ::
Ali kdo ve, če presežeš magično mejo 300.000 in padeš ven iz normiranca, kdaj se lahko potem vrneš? Se lahko potem že leto kasneje, v kolikor povprečje pade pod 300.000?
user4683 ::
Ko v preteklem letu ne presegas 100k in imas vsaj enega (ali sebe) zaposlenega pol leta. (In seveda ko skupen prihodek zadnjih dveh let pade pod 300k - po nizu 100k, 220k, 90k recimo se ne bo slo)
dvojka ::
A pa je prav da v preteklem letu ne smeš presečt 100k ali se gleda samo 300k za dve zaporedni leti? Sem pravašal računovodstvo pa ne vejo točno :)
user4683 ::
Zamenjaj racunovodstvo :) Za prehod v normiranca se 100% gleda 100k v preteklem letu (nisem pa 100% ce lahko hkrati vlogo igra tudi 300k pravilo, ampak bi bilo logicno, da ne smea hlrati izpolnjevat pogojev za obvezen izstop in pogojev za vstop v normiranca
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
povsetov ::
Momci, imam vprasanje. Imam popoldanski s.p., normiran. Se pred koncem leta bom prekoracil 50.000e. Do sedaj se nikoli nisem prekoracil. Kako poteka potem obracun konec leta? Do 50k placam kot normiran sp, kar je nad 50k pa kot dejanski? Kaj sem potem naslednje leto? Sem lahko se vedno normiran sp? Ker to je zgolj slucaj, da sem uspel toliko zasluziti in niti ne pricakujem, da bi naslednje leto ponovil tak projekt.
Momci, imam vprasanje. Imam popoldanski s.p., normiran. Se pred koncem leta bom prekoracil 50.000e. Do sedaj se nikoli nisem prekoracil. Kako poteka potem obracun konec leta? Do 50k placam kot normiran sp, kar je nad 50k pa kot dejanski? Kaj sem potem naslednje leto? Sem lahko se vedno normiran sp? Ker to je zgolj slucaj, da sem uspel toliko zasluziti in niti ne pricakujem, da bi naslednje leto ponovil tak projekt.
Mislim da ne rabiš naredit nič :) Ampak naj me večji poznavalci popravijo.
Ne glede na dohodek se ti bo priznalo max 40k normiranih stroškov. Torej če zaslužiš 100.000k, bo priznanih samo 40k normiranih stroškov, od ostalih 60k pa plačaš 20% davek.
Za naslednje leto se načeloma nič ne spremeni, če nisi presegel 300k v dveh zaporednih letih. Pazi edino, da se moraš registrirat za DDV preden presežeš 50k.
Edino kaj bo verjetno, naračunali ti bodo drugo leto višjo dohodnino oz. davek ki ga boš pavšalno plačeval, ampak to boš dobil vrnjeno oz. poračunano 2024 oz. baje obstaja neka opcija da znižaš to po X časa...
povsetov ::
Ne glede na dohodek se ti bo priznalo max 40k normiranih stroškov. Torej če zaslužiš 100.000k, bo priznanih samo 40k normiranih stroškov, od ostalih 60k pa plačaš 20% davek.
Za naslednje leto se načeloma nič ne spremeni, če nisi presegel 300k v dveh zaporednih letih. Pazi edino, da se moraš registrirat za DDV preden presežeš 50k.
Superca. Kaj to pomeni zame, da se registriram za DDV? Trzim samo storitev, se potem za mene kaj spremeni? Moram ko izdajam racun, dodati ddv?
matic492 ::
Da ga ne boš še bolj zmedel :)
DDV je 50k obdavčljivega prometa. Za IT storitve to pomeni znotraj SLO.
Dajt vprašat računovodstvo take zadeve :) Reskirat tistih 50EUR na mesec ali pa če pokličeš in se v pol ure vse zmeniš po telefonu.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
A pa je prav da v preteklem letu ne smeš presečt 100k ali se gleda samo 300k za dve zaporedni leti? Sem pravašal računovodstvo pa ne vejo točno :)
to sta dve povsme različni zadevi. 300k je meja, ki jo ne smeš prekoračit v dveh zaporednih letih, da lahko ostaneš normiranec. Če pa želiš preklopit vstopit v sistem normiranih stroškov pa je meja 50k oziroma 100k v preteklem letu.
Preberi si tole https://data.si/blog/ali-veste-kdaj-pos... v kolikor posluješ v večini s slovenskimi ali EU naročniki. Če izdajaš račune v ZDA ali UK pa se ti ne bo spremenilo nič.
web&motion designer
Superca. Kaj to pomeni zame, da se registriram za DDV? Trzim samo storitev, se potem za mene kaj spremeni? Moram ko izdajam racun, dodati ddv?
Take stvari se pogovri z računovodjo ali svetovalcem, ker mi lahko samo ugibamo kakšna je tvoja dejanska situacija. Meja za vstop v DDV je 50k obdavčljivega prometa, zdaj kaj točno to pomeni v tvojem konkretnem primeru pa ne moremo vedet.
Govorim za B2B, torej, če izdajaš račune podjetjem in ne fizičnim osebam:
- Promet s slovenskimi podjetji -> nad 50k postaneš DDV zavezanec
- Promet z EU podjetji -> že od začetka postaneš atipični davčni zavezanec
- Promet s tretjimi državami -> nič
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
kikach ::
Kdo ve kako napredujejo naši rešitelji iz NSI in kako nam kaže, da pridobimo vsaj leto dni?