» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
104 / 260
»»

user4683 ::

yesIcan je izjavil:

jaz111 je izjavil:

Zdaj sem še sam gledal tole glede hrvaške in zgleda res fajn, 10% je res malo davka na dobiček. Torej če prav razumem je samo treba odpret HR podjetje in se tam zaposlit? Kako je pa če želiš povlečt denar ven iz podjetja. Je potem še dodatno obdavčen ali je teh 10% vse?

Kot laik bi rekel da ja: to je nato osebni dohodek fizicne osebe. Je pa, sodec po tej magistrski nalogi, ta ugodneje obdavcen v HR kot pa v SLO:

Namen magistrskega dela je bila proučitev trenutne ureditve davka od dohodka fizičnih oseb v Sloveniji in na Hrvaškem ter primerjati obdavčitev fizičnih oseb v proučevanih državah. Na podlagi izračunov sem prišla do spoznanja, da je Slovenija ugodnejša za zavezance z nižjim dohodkom, saj ima prvi dohodninski razred nižjo davčno stopnjo kot na Hrvaškem. Za zavezance z visokim dohodkom pa je z vidika davčnih stopenj ugodnejša Hrvaška, saj ima nižjo davčno stopnjo v primerjavi s Slovenijo.

Omenjeni 10% davek d.o.o. na HR je pa se vedno obracunan po _dejanskem_ dobicku oz. stroskih. Ali morda narobe razumem?

Tukaj je nekaj o pavsalnih davkih. Zna kdo povzeti hrvaski Zakon o porezu na dobit ipd. glede pavsalnih dajatev s.p./d.o.o.?

Ta zadnji link je ze zastarel, saj je Hrvaska 2019 imela reformo na podrocju davkov (znizanje in poenostavitev).

d.o.o. na hrvaskem placa 10% davka na dobicek (ce ima manj kot milijon na leto prometa). Lastnik ob morebitnem izplacilu placa se 10% davka na izplacilo dobicka (dividende).
Primer: v letu ima podjetje 120k prihodkov in 20k stroskov (recimo place in drugi stroski), dobicka je torej 100k. Od tega podjetje placa 10% in ostane 90k cistega dobicka. Ce si ga zeli lastnik izplacati v celoti, placa se 10% od 90k in mu pade v zep 81k (mogoce se 1-2% manj, ce zivi v mestih z dodatnim davkom na dohodek).

To je to, efektivno obdavceno 19% - nobenih komplikacij s pavsalisti in mutenje s stroski.

Za orientacijo, 790eur neto place stane delodajalca 1200eur bruto bruto. Ce dodas se recimo 200eur/mesec za racunovodstvo in se kaksno malenkost, se v enem letu nabere za 20k stroskov, neto place pa 10k. Torej pri 120k prihodkih iz zgornjega primera je pod crto izplen 81+10k, oziroma 75%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

xeon ::

matic492 je izjavil:

Očitno je potrjeno?

https://www.24ur.com/novice/slovenija/v...

Ni mi pa iz tega čisto jasno kateri del bo začel veljati v 2024

Precejšnje spremembe so predvidene pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Za s. p., ki imajo do 35.000 evrov dohodka, se ne bo spremenilo nič, za del dohodka nad 35.000 in do 100.000 evrov pa se bodo priznani normirani odhodki znižali na 40 odstotkov (sedaj 80 odstotkov, a največ 80.000 evrov), pogoj bo vključenost v pokojninsko in invalidsko zavarovanje vsaj devet mesecev (prej pet mesecev). Vlada je na tem področju v zadnjem trenutku vnesla dodatno spremembo in mejo, pod katero ne bo sprememb, zvišala s 25.000 na 35.000 evrov.

seveda je potrjeno, bostjancic se je temu smejal, najbolj pridni bomo pa lepo kaznovani. še sreča da smo zvolil svobodo, če ne bi nam davki ostal isti... huh, bognedej da bi nam kak cent v teh časih ostal... aja ne sej so nam nardil primerjalnik cen, točno, ni panike, lahko nam poberejo vse!!!

kzzzz ::

Teoretično lahko torej eni stranki zatežim, naj me zaposli za minimalca, ostalim pa nato preko popoldanca izdajam račune? To se zdi dosti boljša računica, kot polni s.p.

matic492 ::

kzzzz je izjavil:

Teoretično lahko torej eni stranki zatežim, naj me zaposli za minimalca, ostalim pa nato preko popoldanca izdajam račune? To se zdi dosti boljša računica, kot polni s.p.

Niti ne, samo pri konkretno visokih cifrah, sem naredil sicer izračun na prejšnji predpostavki (je nekje v tej temi), ampak tako na oko bi rekel da pri 100-120k bi se šele splačalo za bolj konkreten prihranek (na prispevkih)

matic492 je izjavil:

...
Torej računica:
minimalna plača ~1200EUR na mesec = 1415EUR strošek delodajalca. od tega dobiš 900EUR, torej je strošek, ki ga moraš "doplačat" še 500EUR (1415 * 12 = 16980EUR) minus neto plača 900* 12 = 10800 ==> 16980 - 10800 = 6180 strošek zaposlitve.

Popoldanc je okoli 80EUR na mesec za prispevke. Torej (80 * 12 + 6180) / 12 = 595EUR na mesec + davek od popoldanca :)

Torej, če si v rangu 60k + na leto, prišparaš s tem prispevke. 60k - 20k (priznani stroški popoldanca) = 40 * 0.2 = 8k / 12 = 666EUR + 595EUR = 1261EUR na mesec. Če si pa polni normiran SP imaš pa 870EUR prispevkov + 437EUR davka = 1300EUR na mesec.

(zdaj pa vprašanje - če se lahko zmeniš z kom da preko tvojega minimalca vleče denar iz svoje firme hehe - ampak ja mutenje)

EDIT: pri 100k se seveda bolj pozna - 1333EUR davka + 595EUR napram 1673EUR prispevkom in 833EUR davka (1928EUR vs 2506EUR)
Pri 150k pa še večja razlika (2166 + 595) vs (1666 + ~3k prispevkov)

*** Zdaj je manj, ker so zvišali na 35k, torej ni več 60k za skoraj isto ampak nekje višje.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

borut_p ::

Kako je pa za popoldance ... ocitno je se prezgodaj. Berem na 24 ur pa mi ni cisto jasno.
Pise, da je priznanih 4% stroskov, brez neke omejitve ... torej na 100ke je isto davka kot prej? Manj kot zaslizis, slabse je?

kikach ::

Upam, da bodo z amandmaji to mejo prestavli vsaj proti 40k-50k in 50% stroskov. Bomo videli, kaj se bo v parlamentu zgodilo z amandmaji.

borut_p ::

borut_p je izjavil:

Kako je pa za popoldance ... ocitno je se prezgodaj. Berem na 24 ur pa mi ni cisto jasno.
Pise, da je priznanih 40% stroskov, brez neke omejitve ... torej na 100ke je isto davka kot prej? Manj kot zaslizis, slabse je?

jest10 ::

kikach je izjavil:

Upam, da bodo z amandmaji to mejo prestavli vsaj proti 40k-50k in 50% stroskov. Bomo videli, kaj se bo v parlamentu zgodilo z amandmaji.

Ne upaj preveč.

AvtoR ::

Glede na inflacijo je trenutno že 35k meja precej bolje kot 25k.
Znotraj 35k€ je trenutno sigurno več kot 50 procentov normirance. Nimam podatkov, govorim na pamet...

Utk ::

Pise, da je priznanih 40% stroskov, brez neke omejitve ... torej na 100ke je isto davka kot prej?

Za popoldance je omejitev 20 jurjev.

velikBrokoli ::

AvtoR je izjavil:

Znotraj 35k€ je trenutno sigurno več kot 50 procentov normirance. Nimam podatkov, govorim na pamet...

Glede na inflacijo bi morali mejo 100k/80% kvečjem zvišati, ne pa kar se grejo trenutno :))

Pat_MaGroin ::

Tip efektivno skoraj vsem zniza bodoče prihodke, kljub temu rekordno visoka podpora. Zabitost tega naroda je izjemna.

Večni hlapci. Saj veš, Slovenci smo najbolj zadovoljni, ko sosedu krava umre :)

Bi bilo zanimivo zdaj videt kje so vsi tisti antijanšisti od spomladi...kakšen presek ima ta množica z normiranci, in ostalimi, ki jim grejo davki gor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

AvtoR je izjavil:

Znotraj 35kEUR je trenutno sigurno več kot 50 procentov normirance. Nimam podatkov, govorim na pamet...

Lani je imelo manj kot 40k prihodkov 73% normirancev, manj kot 30k pa 58%. Torej za cca 2/3 normirancev se ne bo spremenilo nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

jest10 ::

Utk je izjavil:

Bi bilo zanimivo zdaj videt kje so vsi tisti antijanšisti od spomladi...kakšen presek ima ta množica z normiranci, in ostalimi, ki jim grejo davki gor.

Lej, tle sem. Antijanšist, normiranc in nisem volil za Goloba (ozeroma za nobenega, ki je trenutno v vladi)

jabe ::

A je zdaj to ze dokoncno ali se ne? Ne vem, cez katere in koliko postopkov tole gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

jest10 je izjavil:

Utk je izjavil:

Lej, tle sem. Antijanšist, normiranc in nisem volil za Goloba (ozeroma za nobenega, ki je trenutno v vladi)

Enako, samo zgleda nas je bilo daleč premalo.

jabe je izjavil:

A je zdaj to ze dokoncno ali se ne? Ne vem, cez katere in koliko postopkov tole gre.

Ni dokončno, lahko se še spremeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Stikalo ::

jabe je izjavil:

itak je dokončno, imajo veliko večino in taki škodljivi zakoni bodo šli s polno paro naprej. Očitno že velja za leto 23.

Torej, golob do sedaj samo VIŠA DAVKE, to ni kakšna posebna inteligenca. Zvišal je davke pri plači in pri s.p.-jih. Nujno bi morali razbremeniti gospodarstvo, da lažje zadiha in JS zmanjševati in optimizirati. (tam kjer je to potrebno)

JS place gredo gor 4% zaradi inflacije, na mizi je izredno povišanje penzij zaradi inflacije. Vlada dela. Sami ste si krivi, da niste JS :).

CoreySteel ::

jest10 je izjavil:

Utk je izjavil:

+1
Twitter: @CoreySteel_

Najbolj so mi zanimivi tisti normiranci, ki so volili za Goloba. Tip je že pred volitvam na polno trobil, da bodo spremenili oz. celo ukinili normirance (kar jim hvala bogu ni uspelo). Sedaj se pa čudijo, kaj ta Golob počne :|

Zdaj, lahko so res želeli več davkov plačati... ampak malce dvomim.

Jaz sem enga kolega vprašal, pa je rekel "raje višji davki kot fašizem, zato bom volil Goloba". Očitno smo živeli v fažizmu, sploh z najmilejšimi covid ukrepi :).

c3p0 ::

Saj takih je malo, vsaj takih, ki služijo toliko, da jih bo to prizadelo.

c3p0 je izjavil:

Sej, pomoje govorimo o 20k volilcih, kar je zanemarljivo.

c3p0 je izjavil:

Priročno. V Sloveniji raje podpiramo povprečne in podpovprečne, bog ne daj, da želiš kjerkoli izstopati :)

Sicer pa osebno poznam dva, ki sta na ~100k in sta glas namenila Golobu. Pa bosta najhuje skozi te spremembe prišla. Ampak važno, da jima Janša ne vlada več.

Zgodovina sprememb…

holabaluza ::

c3p0 je izjavil:

Se hecas? Vsak programer, ki je zelel met 4k+ place je affected. Drugace pa super odlocitev vlade, podpiram

Kateri politik pa misliš, da preživi, da začne drezat v večino?

Sicer ajde, Golobu ratuje, če pa nabije davke na cegle in je znova izvoljen, je pa to za v zgodovinske knjige :).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Kateri politik pa misliš, da preživi, da začne drezat v večino?

Sicer ajde, Golobu ratuje, če pa nabije davke na cegle in je znova izvoljen, je pa to za v zgodovinske knjige :).

Golob se bo zameril 10% ljudem, raja bo pa še vedno volila zanj, razen če bo res kaj nepopularnega sprejel. Ampak mislim, da nima jajc.

Sej tale manever z dohodnino je zvit. Bo trajalo se vsaj 2 leti, da folk pogrunta, da dobijo manj oz. da je vec doh. za doplacat, potem so pa tko nove volitve.

c3p0 ::

holabaluza je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Se hecas? Vsak programer, ki je zelel met 4k+ place je affected. Drugace pa super odlocitev vlade, podpiram

Jaz sem affected, pa nisem volil letečega. Ampak bomo že nekako uredili, niti davčna selitev na Hrvaško ni izključena, imam tam nepremičnino.

c3p0 je izjavil:

holabaluza je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Jaz sem affected, pa nisem volil letečega. Ampak bomo že nekako uredili, niti davčna selitev na Hrvaško ni izključena, imam tam nepremičnino.

Zanimiv ane, kako hitro se obrne miza ... ferski otoki pa ciper pa take fore :P sicer ne razumem kaj je tukaj problem, pac davek je potrebno placati drzavi. Ze to, da se normiran s.p. uporablja za druge namene kot pa je bilo namenjeno prvotno, je sfaljeno.

holabaluza je izjavil:

c3p0 je izjavil:

holabaluza je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Zanimiv ane, kako hitro se obrne miza ... ferski otoki pa ciper pa take fore :P sicer ne razumem kaj je tukaj problem, pac davek je potrebno placati drzavi. Ze to, da se normiran s.p. uporablja za druge namene kot pa je bilo namenjeno prvotno, je sfaljeno.

A zdaj ga pa ne plačujemo? Raje se obrni na običajne s.p.je, ki pa dejansko ne plačujejo davkov in fiktivno nabijajo stroške ter delajo na črno :)

Normiranci smo pošteni, ker ni pointa, da bi izigravali sistem.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

A zdaj ga pa ne plačujemo? Raje se obrni na pbičajne s.p.je, ki pa dejansko ne plačujejo davkov in fiktivno nabijajo stroške ter delajo na črno :)

Normiranci smo pošteni, ker ni pointa izigravati sistem.

seveda ga, le zaradi nekega nerazumljivega razloga neverjetno manj ... oz. ker naj bi meli grozne "obratovalne" stroske in zaloge ane :))

holabaluza je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

A zdaj ga pa ne plačujemo? Raje se obrni na pbičajne s.p.je, ki pa dejansko ne plačujejo davkov in fiktivno nabijajo stroške ter delajo na črno :)

Normiranci smo pošteni, ker ni pointa izigravati sistem.

seveda ga, le zaradi nekega nerazumljivega razloga neverjetno manj ... oz. ker naj bi meli grozne "obratovalne" stroske in zaloge ane :))

Nimamo pa vseh ugodnosti redne zaposlitve, kar pa kritiki normirancev radi pozabite :)

Ti trdiš, da ni pravično do ostalih, ker normiranci plačujemo manj. Pa ni potem rešitev preprosta, razbremenimo obdavčitev redne zaposlitve in bo bolj fer do vas. Ampak ne, dajmo raje pojebati normirance, da bo raja zadovoljna.

D3m ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz sem enga kolega vprašal, pa je rekel "raje višji davki kot fašizem, zato bom volil Goloba". Očitno smo živeli v fažizmu, sploh z najmilejšimi covid ukrepi :).

Saj sploh ne ve kaj je fašizem.
|HP EliteBook|R5 6650U|

velikBrokoli je izjavil:

Nimamo pa vseh ugodnosti redne zaposlitve, kar pa kritiki normirancev radi pozabite :)

Po mojih izkusnjah je tako, da se niti ne zelite za redno zaposliti ampak raje izberete s.p. le zakaj? :)

velikBrokoli je izjavil:

Ti trdiš, da ni pravično do ostalih, ker normiranci plačujemo manj. Pa ni potem rešitev preprosta, razbremenimo obdavčitev redne zaposlitve in bo bolj fer do vas. Ampak ne, dajmo raje pojebati normirance, da bo raja zadovoljna.

in kdo bo placeval JU pa vse storitve pa solstvo?

Z davki na premoženje, ki so eni od najnizjih v EU :).

Zgodovina sprememb…

holabaluza je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Po mojih izkusnjah je tako, da se niti ne zelite za redno zaposliti ampak raje izberete s.p. le zakaj? :)

velikBrokoli je izjavil:

in kdo bo placeval JU pa vse storitve pa solstvo?

Jaz se ne želim redno zaposliti, ker mam več strank v tujini. Redna zaposlitev pač ne pride v poštev, če se greš podjetništva. Seveda nekateri ne razumete, da nismo vsi nateguni.

Naslednje leto bom plačeval maksimalne prispevke (2600€) in 20k dohodnine. Torej okoli 50k. In koliko ti prispevaš v državno blagajno? :)

xeon ::

normiranci:
Bolniška (taprava ker res ne moreš delat) 0 eur
Prazniki 0 eur
Dopust na morju 14 dni 0 eur
Dopust med novoletnimi prazniki 0 eur
Dopust med prvomajskimi počitnicami 0 eur
Regres 0 eur
Božičnica 0 eur
Oprema 0 eur
Malice, prevoz na delo 0 eur

Torej zgleda, da nam bo po novem vse Boštjančič plačal, juhuuu!!!

velikBrokoli je izjavil:

Jaz se ne želim redno zaposliti, ker mam več strank v tujini. Redna zaposlitev pač ne pride v poštev, če se greš podjetništva. Seveda nekateri ne razumete, da nismo vsi nateguni.

Naslednje leto bom plačeval maksimalne prispevke (2600EUR) in 20k dohodnine. Torej okoli 50k. In koliko ti prispevaš v državno blagajno? :)

Jaz prispevam pa kakor je potrebno za redno zaposlitev. Sicer pa ne razumem, saj bos se vedno lahko dalje delal za tujino, saj se ne ukinja s.p. in ni nic problematicno pri tem. Le oblika se bo uskladila z ostalimi oblikami zaposlovanja.

Zgodovina sprememb…

Ne pozabi na ženske, ki gredo na porodniško in se nazaj vrnejo praktično brez strank.

ales85 ::

holabaluza je izjavil:

Ze to, da se normiran s.p. uporablja za druge namene kot pa je bilo namenjeno prvotno, je sfaljeno.

Če bi bil resnično namenjen nekim "posebnim namenom", bi to bilo... omejeno? In zapisano v zakonu. Tako pa ni, in je namenjeno za vse, kjer se izračuna, da je smiselno.

ales85 je izjavil:

holabaluza je izjavil:

Ze to, da se normiran s.p. uporablja za druge namene kot pa je bilo namenjeno prvotno, je sfaljeno.

Če bi bil resnično namenjen nekim "posebnim namenom", bi to bilo... omejeno? In zapisano v zakonu. Tako pa ni, in je namenjeno za vse, kjer se izračuna, da je smiselno.

Tocno tako, in IT-jevci so zracunal da se ne splaca bit redno zaposlen ter sluzit bajno placo. Tipicno tisti ki imajo najvec, bi sevede dali najmanj.

holabaluza je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Naslednje leto bom plačeval maksimalne prispevke (2600EUR) in 20k dohodnine. Torej okoli 50k. In koliko ti prispevaš v državno blagajno? :)

Jaz prispevam pa kakor je potrebno za redno zaposlitev. Sicer pa ne razumem, saj bos se vedno lahko dalje delal za tujino, saj se ne ukinja s.p. in ni nic problematicno pri tem. Le oblika se bo uskladila z ostalimi oblikami zaposlovanja.

Torej prispevaš manj. Vse jasno.

Uskladili se bodo samo davki, ki bodo višji. Ugodnosti redne zaposlitve pa niti ene nismo še dobili :)

velikBrokoli je izjavil:

Torej prispevaš manj. Vse jasno.

Procentualno sem se vedno prispeval vec kot ti ...

Zgodovina sprememb…

PROCENTUALNO, HAHA.

ales85 ::

holabaluza je izjavil:

ales85 je izjavil:

holabaluza je izjavil:

Tocno tako, in IT-jevci so zracunal da se ne splaca bit redno zaposlen ter sluzit bajno placo. Tipicno tisti ki imajo najvec, bi sevede dali najmanj.

Ne, to pa dejansko je omejeno (elementi delovnega razmerja itd). Pustimo ob strani koliko se kontrolira, ampak v mnogo primerih pa ni v skladu z zakonom.

Pat_MaGroin je izjavil:

PROCENTUALNO, HAHA.

seveda .. saj smo menda se socialna drzava. sj zdravstvo se vedno placujemo, pa tut ce nismo bli pri zdravniku 10 let. Lahko pa gres v kak ZDA, ki je mickan bol kapitalisticna od slovenije.
««
104 / 260
»»