» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
103 / 260
»»

matic492 ::

Mja, se strinjam. Samo 9 mesecev + 6 let po minimumu (preden gre v šolo, pa še ~5 let preden se odločim za otroke sploh) je dolga doba, lahko vmes pridem že do fleta v monaku hehe :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

user4683 ::

Do it! Če ne drugega, bo zanimiva izkušnja. Itak se lahko kadarkoli vrneš, če ugotoviš da to ni to :)

velikBrokoli ::

Znupy je že ves navdušen, mogoče pa lahko na Hrvaškem slotech vasico ustanovimo, pa bomo kot nacisti v Argentini ;((

Pat_MaGroin ::

Jaz predlagam enako.

Sem živel 6 mesecev v Ameriki, Južni Afriki, 2 leti s pavzami v Aziji, 7 let v Španiji in na Kanarcih, zdaj od covida v Sloveniji, pa so mi slovenski letni časi totalno adijo, tako da opet idem na toplo :).

Digitalni nomad before it was cool :).

Glavna prednost, poleg vremena? Spoznaš folk iz celega sveta in ti malo počisti glavo od Slovenske mentalitete folka.

Tudi če ti jutri baba reče, da je noseča, si lahko vsaj 5 let v tujini BP :).

Zgodovina sprememb…

Geho ::

Torej obvodi niso možni, zdaj iščemo destinacije, kje bomo lahko nabrali čimveč na kupček?

Baziraš se na Hrvaško, potem pa kakor hočeš potuješ. Mislim da je ravno prav domače, še vedno si blizu če pogrešaš družino, pa jezik in kultura sta podobna.

Do miljona EUR imaš 10% na dobiček + minimalna plača + 10% na izplačilo. Jaz bi raje izbral kaj takega, kot pa recimo Malto, ker mi nek Hrvat še vedno ne more nekaj za hrbtom naredit, ker toliko razumem jezik. Pa če me kdo kliče iz hrvaškega FURSa ga razumem in se hitro zmeniš. Če bi mi pa nekdo začel po Italjansko (ali Malteško mislim da :D ) bi pa bilo bolj komplicirano.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Baziraš se na Hrvaško, potem pa kakor hočeš potuješ. Mislim da je ravno prav domače, še vedno si blizu če pogrešaš družino, pa jezik in kultura sta podobna.

Meni je recimo Zagreb 10x boljši kot LJ, pa nerad priznam hrvatom kar koli :).

Ja, pač sej pravim, jezik je fajn lokalen znat, tudi nategnat te ne more kdo, kot te lahko kak Indijc ali bogve kaj, ker razumeš kaj govori za tvojim hrbtom :)

kriptobog ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz predlagam enako.

Sem živel 6 mesecev v Ameriki, Južni Afriki, 2 leti s pavzami v Aziji, 7 let v Španiji in na Kanarcih, zdaj od covida v Sloveniji, pa so mi slovenski letni časi totalno adijo, tako da opet idem na toplo :).

Glavna prednost, poleg vremena? Spoznaš folk iz celega sveta in ti malo počisti glavo od Slovenske mentalitete folka.

Ma tudi kasneje se da. Ravno raziskujeva z mojo kaksne so opcije solanja doma, na daljavo. Ko gres enkrat za dalj casa na toplo, potem se res razvadis :D

user4683 ::

matic492 je izjavil:

Do miljona EUR imaš 10% na dobiček + minimalna plača + 10% na izplačilo. Jaz bi raje izbral kaj takega, kot pa recimo Malto, ker mi nek Hrvat še vedno ne more nekaj za hrbtom naredit, ker toliko razumem jezik. Pa če me kdo kliče iz hrvaškega FURSa ga razumem in se hitro zmeniš. Če bi mi pa nekdo začel po Italjansko (ali Malteško mislim da :D ) bi pa bilo bolj komplicirano.

Uradni jezik na malti je (tudi) Anglescina - in jo velika vecina ljudi govori izredno dobro. Imajo pa višje davke kot Hrvati :))

ales85 ::

kriptobog je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz predlagam enako.

Ma tudi kasneje se da. Ravno raziskujeva z mojo kaksne so opcije solanja doma, na daljavo. Ko gres enkrat za dalj casa na toplo, potem se res razvadis :D

Mnja, kakor kdo, meni ni dišalo.

Pa dajte tole prestaviti v novo temo, ni več povezano z vprašanji za normiranca.

bigruno ::

matic492 je izjavil:

Kako pa je s tistim davkom glede na občine?
Če prav razumem ga ima npr. Zagreb 18%. Kam se to pripne? Na plačo ali izplačilo divident iz d.o.o.?

Tisto je zanemarljivo, ker je 18% na 10% - to pomeni 18 % prireza na osnovnih 10% je 11,8%.

bigruno ::

velikBrokoli je izjavil:

Tisto je zanemarljivo, ker je 18% na 10% - to pomeni 18 % prireza na osnovnih 10% je 11,8%.

In po dveh letih se davek na dividende pri izplačilu iz podjetja zniža iz 10% na 0%?
Kako je možno, da Hrvaške nihče ne omenja kot davčne oaze?

Ne, imaš 10% davka na kapitalski dobiček, ki pade na 0% po dveh letih. Davek na dividende in dobiček firme je 10%.

jaz111 ::

Zdaj sem še sam gledal tole glede hrvaške in zgleda res fajn, 10% je res malo davka na dobiček. Torej če prav razumem je samo treba odpret HR podjetje in se tam zaposlit? Kako je pa če želiš povlečt denar ven iz podjetja. Je potem še dodatno obdavčen ali je teh 10% vse?

Sicer pa ali mogoče kdo ve koliko komplicirajo ko zapreš S.P. za pridobitev nadomestila za brezposelnost. Je dovolj samo prekinitev pogodbe z največjim naročnikom in naprimer 2 meseca minimalnih prihodkov (naprimer samo 500-600€)? Da dobimo povrnjen vsaj del tega kar smo do zdaj vplačeval. :D

Mike_Rotch ::

Torej če prav razumem je samo treba odpret HR podjetje in se tam zaposlit?

In preselit davčno rezidentstvo na Hrvaško. Malenkost.

ziki ::

Da malo presekam debato o višanju stroškov... Kje imate kot normirani s.p. odprt poslovni račun? Kakšni so okvirni stroški? Bo v redu, če vzamem Revolut Business in si sredstva mesečno prenakazujem od tam, na svoj osebni NLB račun?

deco16 ::

NLB, vse na enem računu osebno poslovni račun. Pol pa še revolut za neumnosti.

Revolut for Business, potem si pa prenakažem na osebni N26.

c3p0 ::

matic492 je izjavil:

Po hitrem neuradnem telefonskem pogovru bi tole z potnimi stroški za 0.42€ po km težko šlo skozi, če si pišeš 0.21€ pa imaš kako dokazilo (recimo račun za kavice in malice okoli pisarne) pa načeloma ni problemov.

Torej pisarno ti dam v najem na Ptuju in ti še vsak dan zrihtam kak račun za malco/kavico, to zna bit obetaven biznis. Vse to in več za le 200€/mesec + stroški kavic in malic!

Mato989 ::

c3p0 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Po hitrem neuradnem telefonskem pogovru bi tole z potnimi stroški za 0.42€ po km težko šlo skozi, če si pišeš 0.21€ pa imaš kako dokazilo (recimo račun za kavice in malice okoli pisarne) pa načeloma ni problemov.

Torej pisarno ti dam v najem na Ptuju in ti še vsak dan zrihtam kak račun za malco/kavico, to zna bit obetaven biznis. Vse to in več za le 200€/mesec + stroški kavic in malic!

Ne razumem zakaj bi 0,21 šlo skozi, 0,42 pa ne... dejansko je 0,21 potni dejansko element delovnega razmerja, ker 0,21 dobijo samo tisti ki so ZAPOSLENI... službena pot je 0,42!!!!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

logik ::

Finančno ministrstvo v zadnjem predlogu zakona o dohodnini zvišuje mejo letnih prihodkov, do katere se s.p. normirancem ne bi spremenilo nič, če imajo polno zavarovano vsaj eno osebo (sebe ali drugega zaposlenega) vsaj devet mesecev neprekinjeno, s prej predlaganih 25 tisoč evrov na 35 tisoč evrov, je razvidno iz vladnega gradiva.

https://www.finance.si/9004345/Zadnji-p...

Ah, spet podpirajo podpovprečne :)) čeprav že od začetka tudi govorijo, da rešujejo probleme s prekarci, lol

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Ne razumem zakaj bi 0,21 šlo skozi, 0,42 pa ne... dejansko je 0,21 potni dejansko element delovnega razmerja, ker 0,21 dobijo samo tisti ki so ZAPOSLENI... službena pot je 0,42!!!!

0.21 je prevoz na delo (torej do pisarne)

ne vem po kaki logiki bi dobil službeno pot do pisarne. Službena pot je če moraš it na sestanek ali pa kaj delaš na drugi lokaciji.

https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

0.21 je prevoz na delo (torej do pisarne)

ne vem po kaki logiki bi dobil službeno pot do pisarne. Službena pot je če moraš it na sestanek ali pa kaj delaš na drugi lokaciji.

https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

Ja pot do pisarne ČE si zaposlen!!!!

Ja, samo v tem primeru bi bil, ker je bilo govora da odpreš SP, najameš pisarno v Kopru in si izplačuješ 400km potnih stroškov vsak dan. Razen če sem narobe razumel :)

EDIT: Drugače se pa teh 35k super čuje, zmanjša osnovo za prispevke za 4000EUR to se nam nekaterim kar pozna :) Meni se po hitrem izračunu ~300EUR na mesec manj pozna.

Zgodovina sprememb…

Sej si zaposlen v svojem s.p. :).

matic492 je izjavil:

Ja, samo v tem primeru bi bil, ker je bilo govora da odpreš SP, najameš pisarno v Kopru in si izplačuješ 400km potnih stroškov vsak dan. Razen če sem narobe razumel :)

EDIT: Drugače se pa teh 35k super čuje, zmanjša osnovo za prispevke za 4000EUR to se nam nekaterim kar pozna :) Meni se po hitrem izračunu ~300EUR na mesec manj pozna.

Se 2 taka dviga, pa bo za silo :).

Čakamo @brkonja, da nas počasti s člankom :).

Zgodovina sprememb…

Pri 100k bistvene razlike ni, je na koncu mogoče 2% bolj ugodno na leto, pri 50k je pa že 5% razlike :) spet neko brezvezno glihanje.. naj raje nehajo in ukinejo predlog :D

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

^ sem pa dodal na hitro še 35k mejo na kalkulator pod Nova nova obdavčitev, če koga zanima

Pat_MaGroin je izjavil:

matic492 je izjavil:

Da ti prihranim branje financ, uporabi moj kalkulator :))

Zgodovina sprememb…

Sem vmes ze zalaufal kopijo ja. Bolj kurac "prihranek" je, premalo zbije prispevke.

jest10 ::

Fino.
Lažje bom prijavil samo 35k, kot samo 25k>:D

Ja z 35k se tam nekje okoli +100EUR nad minimalnimi prispevki začne od 55-60k na leto, kar je boljše, pa še davek se pozna 70EUR na mesec.

Tistim pri 150k se pa itak samo davek pozna, ker bojo z prispevki itak hitro na vrhu.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ja ampak če nimaš PLAČE (kar sp nima) potem težko dobiš 0,21e/km ali?

Verjetno si narobe citiral, drugače pa ne vem kaj hočeš povedat s tem da nima plače, ker nima veze. Službeno potovanje ne mora biti v (tvojo oz. od SPja) pisarno in nazaj no, ne vem.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Verjetno si narobe citiral, drugače pa ne vem kaj hočeš povedat s tem da nima plače, ker nima veze. Službeno potovanje ne mora biti v (tvojo oz. od SPja) pisarno in nazaj no, ne vem.

Citiral sem prvi del kje piše da si zaposlen v svoje s.p. to drži ampak kolikor jaz razumem se pač izplačilo potnih 0,21e in izplačilo malice šteje kot DEL PLAČE... sp pa nima plače?

logik ::

matic492 je izjavil:

Živiš v Mariboru; tvoj s.p. ima sedež v Murski Soboti; stranka, ki ji moraš popraviti računalnik, je v Celju. Kako se obračunajo potni stroški?

Mato989 je izjavil:

Citiral sem prvi del kje piše da si zaposlen v svoje s.p. to drži ampak kolikor jaz razumem se pač izplačilo potnih 0,21e in izplačilo malice šteje kot DEL PLAČE... sp pa nima plače?

Tako, samo pač ni ti treba davka na dobiček plačat na ta znesek, ki ga imaš kot potni strošek (ne vem pa kako se to v praksi izvaja, te potni nalogi pa to)

logik je izjavil:

matic492 je izjavil:

Živiš v Mariboru; tvoj s.p. ima sedež v Murski Soboti; stranka, ki ji moraš popraviti računalnik, je v Celju. Kako se obračunajo potni stroški?

Ne vem, saj pri teh stvareh je ponavadi tako, da dokler so v mejah normale noben inšpektor ne pika v to.

EDIT: https://e-ravnatelj.si/vsebine/aktualno...

Na službeno pot se javni uslužbenec praviloma napoti z delovnega mesta, lahko pa tudi od doma, vendar se od doma praviloma napoti takrat, kadar ni racionalno in ekonomsko upravičeno, da bi prišel na delovno mesto in nato nadaljeval na službeno pot.

Glede na to, da se javni uslužbenec na službeno pot napoti z nalogom za službeno pot, je treba v nalogu določiti:

začetek službene poti, to pomeni kraj in čas,
konec službene poti, prav tako je treba določiti kraj in čas,
način potovanja, kar pomeni javni prevoz, službeno vozilo ali lastno vozilo.

Zgodovina sprememb…

Spura ::

logik je izjavil:

matic492 je izjavil:

Prevoz na delovno mesto od maribora do murske, potem od delovnega mesta do stranke v celju kot slubena pot, in potem zrcalno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

Mike_Rotch ::

Pa zraven 0,43 do Kopra in nazaj, ker... pač.

logik je izjavil:

Finančno ministrstvo v zadnjem predlogu zakona o dohodnini zvišuje mejo letnih prihodkov, do katere se s.p. normirancem ne bi spremenilo nič, če imajo polno zavarovano vsaj eno osebo (sebe ali drugega zaposlenega) vsaj devet mesecev neprekinjeno, s prej predlaganih 25 tisoč evrov na 35 tisoč evrov, je razvidno iz vladnega gradiva.

https://www.finance.si/9004345/Zadnji-p...

Lahko kdo kopira?

ziki ::

Za tuje podjetje bom začel delati z novembrom. Za potrebe priprave pogodbe so me zaprosili, da jim pošljem Individual entrepreneurship number. Predvidevam, da gre tu za matično številko podjetja?

Glede na to, da s.p.-ja še nimam odprtega in ga še nisem nameraval odprti kaj dosti pred novembrom, me zanima, katera je najbolj optimalna možnost v mojem primeru? Odprti popoldanski s.p. in plačati tistih ~80€ prispevkov, ali je kakšna druga opcija, da odprem podjetje zdaj, pridobim matično in začnem s poslovanjem šele z novembrom?

Hvala za pomoč :)

hbgqzR ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hbgqzR ()

Pegaz ::

Na Financah še vedno niso ugotovili, da je glavni problem v velikem dvigu prispevkov, ne dohodnine.

Pegaz je izjavil:

Na Financah še vedno niso ugotovili, da je glavni problem v velikem dvigu prispevkov, ne dohodnine.

Bo treba maile pošiljat predsedniku vlade in finančnemu ministru in jim lepo obrazložit, da če pustijo davke na miru, da več kot zaslužimo, več dobijo tudi oni. Če nam pa nabijejo davke čez vse razumne meje, pa bomo vsi na slabšem...

ziki je izjavil:

Za tuje podjetje bom začel delati z novembrom. Za potrebe priprave pogodbe so me zaprosili, da jim pošljem Individual entrepreneurship number. Predvidevam, da gre tu za matično številko podjetja?

Glede na to, da s.p.-ja še nimam odprtega in ga še nisem nameraval odprti kaj dosti pred novembrom, me zanima, katera je najbolj optimalna možnost v mojem primeru? Odprti popoldanski s.p. in plačati tistih ~80€ prispevkov, ali je kakšna druga opcija, da odprem podjetje zdaj, pridobim matično in začnem s poslovanjem šele z novembrom?

Hvala za pomoč :)

Po mojem lahko pošlješ kar tvojo davčno številko, bo bolj preprosto.

Pegaz ::

Geho je izjavil:

Bo treba maile pošiljat predsedniku vlade in finančnemu ministru in jim lepo obrazložit, da če pustijo davke na miru, da več kot zaslužimo, več dobijo tudi oni. Če nam pa nabijejo davke čez vse razumne meje, pa bomo vsi na slabšem...

Razloži lisici, da bo kura jutri bolj debela.

yesIcan ::

jaz111 je izjavil:

Zdaj sem še sam gledal tole glede hrvaške in zgleda res fajn, 10% je res malo davka na dobiček. Torej če prav razumem je samo treba odpret HR podjetje in se tam zaposlit? Kako je pa če želiš povlečt denar ven iz podjetja. Je potem še dodatno obdavčen ali je teh 10% vse?

Kot laik bi rekel da ja: to je nato osebni dohodek fizicne osebe. Je pa, sodec po tej magistrski nalogi, ta ugodneje obdavcen v HR kot pa v SLO:

Namen magistrskega dela je bila proučitev trenutne ureditve davka od dohodka fizičnih oseb v Sloveniji in na Hrvaškem ter primerjati obdavčitev fizičnih oseb v proučevanih državah. Na podlagi izračunov sem prišla do spoznanja, da je Slovenija ugodnejša za zavezance z nižjim dohodkom, saj ima prvi dohodninski razred nižjo davčno stopnjo kot na Hrvaškem. Za zavezance z visokim dohodkom pa je z vidika davčnih stopenj ugodnejša Hrvaška, saj ima nižjo davčno stopnjo v primerjavi s Slovenijo.

Omenjeni 10% davek d.o.o. na HR je pa se vedno obracunan po _dejanskem_ dobicku oz. stroskih. Ali morda narobe razumem?

Tukaj je nekaj o pavsalnih davkih. Zna kdo povzeti hrvaski Zakon o porezu na dobit ipd. glede pavsalnih dajatev s.p./d.o.o.?

Očitno je potrjeno?

https://www.24ur.com/novice/slovenija/v...

Ni mi pa iz tega čisto jasno kateri del bo začel veljati v 2024

Precejšnje spremembe so predvidene pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Za s. p., ki imajo do 35.000 evrov dohodka, se ne bo spremenilo nič, za del dohodka nad 35.000 in do 100.000 evrov pa se bodo priznani normirani odhodki znižali na 40 odstotkov (sedaj 80 odstotkov, a največ 80.000 evrov), pogoj bo vključenost v pokojninsko in invalidsko zavarovanje vsaj devet mesecev (prej pet mesecev). Vlada je na tem področju v zadnjem trenutku vnesla dodatno spremembo in mejo, pod katero ne bo sprememb, zvišala s 25.000 na 35.000 evrov.

Zgodovina sprememb…

Se en luskan članek za ponzi loverje:

https://www.forbes.com/sites/johnmauldi...

Zgodovina sprememb…

««
103 / 260
»»