Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
user4683 ::
Tudi moja mati (osnovnosolska uciteljica), magistrska izobrazba, vodja podruznicne sole itd, tik pred penzijo v oovprecju napraska nekje med 1800-1900eur neto. Seveda se najdejo izjeme, ki kaksen mesec napraskajo kaj vec.... Taksne je vedno najboljse vzeti za merilo.
arnecan1 ::
So seveda potem dodatki za delo razrednika ipd... ampak vsi niso razredniki ipd... tisto je vse dodatna delovna obveza.
Zanimivo, kako lahko dodatne naloge revezi dodatno stisnejo v svoj 40 urni delovnik
Ali ga pa drugi brez teh dodatnih obveznosti lepo svirajo...
Ali pa ti ki imajo dodatne naloge delajo več =) Za svojo mater vem da je dostikrat urejala zadeve za srednješolce tudi pozno v noč in sestavljala vsakič nove kontrolke, pripravljala prosojnice še takrat... zraven pa je bila še podravnateljica in je zato pač imela 250 bruto več ja... ampak vsak dan je bila v šoli praktično med 7.-7:30 in do cca 15:00 +/- 15 min... potem pa še doma delala vsaj 2x na teden za šolo po par ur...
Ali je bila prisotna v šoli ali pa je delala?
Ker kolikor mi je znano, se vedno najde čas za cigareto, kavico, prosta ura, odmori, malica ....
Potem so tukaj dopusti, oz. šolske počitnice
In večina učiteljev ne oddela ne efektivnih ne teoretičnih ur 40 ur tedensko. O porabljenem času za priprave na pouk in popravljanju testov pa je tako ali tako že bilo mnogo povedanega.
O porabljenem času za priprave na pouk in popravljanju testov pa je tako ali tako že bilo mnogo povedanega.
Ponavadi imajo najvec za povedati tisti, ki spremljajo od tako dalec, da vidijo samo obrise :)
V nasi firmi imas tudi taksne, ki sluzijo 200k in naredijo "pol manj" kot drugi, ki prav tako sluzijo 200k.
arnecan1 ::
O porabljenem času za priprave na pouk in popravljanju testov pa je tako ali tako že bilo mnogo povedanega.
Ponavadi imajo najvec za povedati tisti, ki spremljajo od tako dalec, da vidijo samo obrise :)
V nasi firmi imas tudi taksne, ki sluzijo 200k in naredijo "pol manj" kot drugi, ki prav tako sluzijo 200k.
Ponavadi.
Ponavadi tudi nesposobni v firmi šinfajo sposobne, kateri firmo vlačijo naprej, sami pa naredijo 1/2 manj za isto plačo.
No sedaj se šušlja že o 40% priznanih stroških (za prihodke nad 25k in za popoldance) in ne 50% kot se je govorilo pred dvema tednoma:
https://www.finance.si/9003712/Cvar-Zak...
https://www.finance.si/9003712/Cvar-Zak...
Pa ponovimo vajo računanja :) Pri 100k prihodkov bi bilo dobička točno 50k (sedaj 20k), torej za dohodnino bi šlo 10k (sedaj 4k). Prispevki pa po nekaj letih zlezejo na cca 20k/leto. Torej pod črto 30%, vs 12% pri trenutnih pogojih.
ales85 ::
Pa ponovimo vajo računanja :) Pri 100k prihodkov bi bilo dobička točno 50k (sedaj 20k), torej za dohodnino bi šlo 10k (sedaj 4k). Prispevki pa po nekaj letih zlezejo na cca 20k/leto. Torej pod črto 30%, vs 12% pri trenutnih pogojih.
Si preprican v tole za prispevke? Pride toliko pri kapici 2500? Midlim, da to znese okrog 900 max. Torej max 11000 za prispevke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ales85 ()
Pegaz ::
V tem primeru bodo prispevki več kot 20k/leto. Verjetno kar 30k/leto plus 10k/leto dohodnina, torej smo na 40% stopnji glede na PRIHODKE, ne dejanski dobiček. lol.
V tem primeru bodo prispevki več kot 20k/leto. Verjetno kar 30k/leto plus 10k/leto dohodnina, torej smo na 40% stopnji glede na PRIHODKE, ne dejanski dobiček. lol.
Ne, prispevki okrog 900 na mesec, torej max 11k.
Izracun na edavki za 2500 pokaze 955 prispevkov, torej 11460 na leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ales85 ()
Ne, prispevki okrog 900 na mesec, torej max 11k.
Izracun na edavki za 2500 pokaze 955 prispevkov, torej 11460 na leto.
Ne razumem od kje 900? Socialna kapica je letos 2500 (in vsako leto bo višja). Pri 2500, katerega hitro dosežeš pri tako veliki davčni osnovi, pomeni, da plačuješ letno 30k za prispevke.
Letni prispevki se izračunajo po formuli: (dobiček+plačani prispevki)*0.75*0,382
Že če zanemariš prispevke plačane v preteklem letu ta enačba pride do 14k prispevkov.
(50+5)*0.75*0.382 (minimalni prispevki) = 16k
(50+16)*0.75*0.382 = 19k
(50+19)*0.75*0.382 = 20k
...
Že če zanemariš prispevke plačane v preteklem letu ta enačba pride do 14k prispevkov.
(50+5)*0.75*0.382 (minimalni prispevki) = 16k
(50+16)*0.75*0.382 = 19k
(50+19)*0.75*0.382 = 20k
...
Znesek 2500 je osnova za prispevke, drzi? Ce je to kapica za prispevke, je v tem znesku prispevkov za 950 EUR.
Aha, torej pri 100k še ne prideš do vrha socialne kapice. Pri 110k dosežeš 24k prispevkov. Pri 120k 28k.
Pri 110k plačaš 4k prispevkov ter 2k dohodnine več kot pri 100k. Imaš 60% marginalno davčno stopnjo na PRIHODKE do cca 130k.
Pri 110k plačaš 4k prispevkov ter 2k dohodnine več kot pri 100k. Imaš 60% marginalno davčno stopnjo na PRIHODKE do cca 130k.
matic492 ::
Ne vem no, tole se mi ne zdi smmiselno, razen če bodo izračun prispevkov prilagodili.. drugače se bo bolj splačalo navaden SP in nabijat stroške.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
velikBrokoli ::
Pa če še sami ne vedo, kaj točno bi radi, vsak teden govorijo o drugem bedastem ukrepu. Je pa najlažje seveda v politiki govoriti "normiranc bad 4% lol amirite", ker so to izi populistične točke.
Vlada dela dobro...
Vlada dela dobro...
kikach ::
60% bi še požrl, 40% pa odpade. Dela na črno bo na tone, ostali pa kreativa ali pa migracija.
Hvala super vlada, obvladate!
Hvala super vlada, obvladate!
trancer01 ::
Čakaj, to je šele drugi predlog. Naslednji bo mogoče samo še 20% priznanih normiranih stroškov.
Tole je res konkretno huje, kot sem mislil
Nenormalno res.
Nenormalno res.
Saj so rekli, da bodo izenačili obdavčitev normirancev, da bo bolj pravično do redno zaposlenih jaz nisem popolnoma nič presenečen..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Najraj bi šel osebno klofute primazat vsem, ki so to vlado volili
Oni plešejo, silijo normirance v tujino, zapovedujejo obvezne božičnice, iz vlade pa niti enega spodobnega ukrepa. Me zanima kako dolgo bo trajalo...
Kdaj je to napovedano, za naslednje leto že? Ali 2024? Je kje to napisano?
Ker tole niso enaki predlogi, kot smo jih takrat meli, takoj p ovolitvah? So že bolj konkretni.
Ker tole niso enaki predlogi, kot smo jih takrat meli, takoj p ovolitvah? So že bolj konkretni.
Worst case če bo res 40% stroškov nad 25k in če bo sprejeto z veljvao od 1.1.2023, se mi bo 2023 še splača bit normiranc, potem bomo pa mogli začet razmišljat o bolj "ugodnih" rešitvah.
Beri: Prispevki grejo nenormalno visoko gor vsako nadaljno leto (ob istem prometu).
Beri: Prispevki grejo nenormalno visoko gor vsako nadaljno leto (ob istem prometu).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Geho ::
hbgqzR ::
Na, se zrtvujem tudi tokrat za en teden. :-)
Prevec ste se hvalili v favsljivi Sloveniji, to je .
Najlepsa hvala, lahko se linke iz clanka polinkas naprej?
Ne vem, vprasaj Tidule-a, ce mi dovoli, da se se smesim v tisti powerbank temi tam in mu grem se naprej na zivce :-) Ce bo rekel, da ne, potem je konec... ;-)
Jaz upam, da jim ne uspe letos. Nobena resna vlada (ta to ni) ne dela takih sprememb mesec dni pred pricetkom veljavnosti. Nevem kakšne možnosti ostanejo opoziciji, da se to zambremza. Vsaj NSI upam, da bo glasna.
Na koncu bodo sprejeli za leto 2022 in bomo za nazaj plačevali
Dvomim, da bo kaj iz tega. Jaz mislim, da zdej zgolj zbirajo predloge, na koncu bodo pa spet nek x zakon rahlo popravili. Ravno toliko, da vsaj izgleda, da kaj počnejo..
Kdaj je to napovedano, za naslednje leto že? Ali 2024? Je kje to napisano?
Dvomim, da bo kaj iz tega. Jaz mislim, da zdej zgolj zbirajo predloge, na koncu bodo pa spet nek x zakon rahlo popravili. Ravno toliko, da vsaj izgleda, da kaj počnejo..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Najprej sem naredil na hitro izračun, pa mi je pritisk dvignalo kot da sem ene 40 let starejši in hodim po stopnicah
Potem sem pa naredil dejanski izračun na moje cifre, za leto 2023 in ni tako fejst slabo no :D Za prvo leto, potem pa ne vem, če bi prišel dodatni promet je itak ok, samo ves dodaten dohodek ali "povišica", bi itak šla državi, meni bi pa isto ostalo kot lansko leto.
Potem sem pa naredil dejanski izračun na moje cifre, za leto 2023 in ni tako fejst slabo no :D Za prvo leto, potem pa ne vem, če bi prišel dodatni promet je itak ok, samo ves dodaten dohodek ali "povišica", bi itak šla državi, meni bi pa isto ostalo kot lansko leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Lej, dokler obdržijo 20%, bo OK, ker lahko dejansko več zaslužiš in si na max prispevkih + 20% dohodnine, kar je zelooooo ugodno v primerjavi z redno zaposlitvijo. Res pa ni ugodno, če nimaš namena več zaslužit
Ja, jaz še nisem na 100k, sem tam nekje med 50k in magičnih 100k ;)
Sigurno pa nihče v Sloveniji ne želi biti še bolj obdavčen, ker za to čisto nič več ne bomo dobili.
Trenutna vlada neprestano en velik fakič kaže vsem podjetnikom in očitno mislijo, da lahko karkoli počnejo
Trenutna vlada neprestano en velik fakič kaže vsem podjetnikom in očitno mislijo, da lahko karkoli počnejo
Se dobro da ne sluzite 150k max prispevki (30k) in 20k dohodnine.
Koliko se vam bo dejnsko poznalo? Ce kdo upa priznati dejanske prihodke. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Mislim, valda me boli, ker sem bil navajen nizkih prispevkov, in je tudi res da nimam kot programer dejanskih stroškov, tako da mi je že prvih 80% od 25k bolj ugodno, kot bi bili dejanski stroški...
ampak res ne vem kako bo to zneslo ne-programerjem?? Kaj pa če imaš še poleg sebe koga zaposlenega? To bojo vse zjebali, ne bodo meli izbire kot it na navaden SP.
Meni se bo poznalo skoraj 4x večji strošek na mesec, ampak sem šele od aprila "full time" zavarovan na normirancu.
ampak res ne vem kako bo to zneslo ne-programerjem?? Kaj pa če imaš še poleg sebe koga zaposlenega? To bojo vse zjebali, ne bodo meli izbire kot it na navaden SP.
Se dobro da ne sluzite 150k max prispevki (30k) in 20k dohodnine.
Meni se bo poznalo skoraj 4x večji strošek na mesec, ampak sem šele od aprila "full time" zavarovan na normirancu.
Nov predlog. Do 25k 80% stroskov, od 25-100k 40% stroskov in nad 100k 0%. Dobicka pri 150k je torej 100k.
Yup, ker pri 100k imate itak že maksimalne prispevke na socialni kapici. Ostalim se pa skoraj eksponentno dvigne zarad prispevkov :)
velikBrokoli je izjavil:
6k več kot trenutno.. ni tako hudo za 150k normirance
Razen tega, da se v tem primeru prispevki dvignejo na 2,5k na mesec.
velikBrokoli je izjavil:
6k več kot trenutno.. ni tako hudo za 150k normirance
Razen tega, da se v tem primeru prispevki dvignejo na 2,5k na mesec.
Tudi sedaj pri 150k prilezeš na max prispevke po nekaj letih..