Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
sentiš ::
Nadomestiti prijatelje in družino je najlažje. Itak so vsi izkoriščevalski. Če greš v tujino in si uspešen pa vsi nekaj pričakujejo. Samo skenslat vse.
V tujini se poročiš, napopaš otroka in dva, nova družina. Prijatelje pa čim dlje stran, ni resničnih v teh časih.
Sem dosti mlajša od večine boomerjev tukaj, ampak ste taki jokci vsi, kar nekaj... Ni danes časa za sentimentalnosti.
V tujini se poročiš, napopaš otroka in dva, nova družina. Prijatelje pa čim dlje stran, ni resničnih v teh časih.
Sem dosti mlajša od večine boomerjev tukaj, ampak ste taki jokci vsi, kar nekaj... Ni danes časa za sentimentalnosti.
Mike_Rotch ::
Catch 22. Se poročiš, imaš novo družino in potem se moraš spet selit nekam drugam, ker so itak izkoriščevalci.
velikBrokoli ::
Nadomestiti prijatelje in družino je najlažje. Itak so vsi izkoriščevalski. Če greš v tujino in si uspešen pa vsi nekaj pričakujejo. Samo skenslat vse.
Tebi se je pa cilj prodati enemu bogatemu modelu, ki ti bo našopal otroka, wow kako si sposobna...
sentiš ::
Označi mi, kje sem to rekla. Bogat ne rabi biti, ker je to tema za s.p. in upam, da mi posel še naprej ratuje in raste. Bi bilo pa lepo, če ni Slovenec, ker Slovenci so gnili. Otrok pa nočem imeti. Nikoli.
Označi mi, kje sem to rekla. Bogat ne rabi biti, ker je to tema za s.p. in upam, da mi posel še naprej ratuje in raste. Bi bilo pa lepo, če ni Slovenec, ker Slovenci so gnili. Otrok pa nočem imeti. Nikoli.
Glede na tvoje zahojene in zagrenjene komentarje te itak nihče ne bi hotel kdo pa bo poslušal tako tečnobo..
D3m ::
Zarečenega kruha se največ poje.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Geho ::
Črna gora 9% flat davek.
Bulgarija 8% flat davek.
Madžarska 14% flat davek.
Češka 16% flat davek + možno uveljavljanje stroškov.
Portugalska: 0% prvih 10 let za foreign income.
Kdor ima online/remote business lahko komot živi v Sloveniji posluje pa v drugi državi.
Dokler imaš pri nas ekonomske in socialne vezi, si za državo rezident in to pomeni, da v najboljšem primeru si vzamejo samo del pogače, v najslabšem, pa plačaš davek in dajatve tam kjer delaš in potem še doma (če ciljna država nima podpisanega sporazuma o dvojni obdavčitvi z nami). Tak da, ne ne moreš delati pri nas za tujino kar tako. Edino kar lahko je potem plačevanje preko kriptovalut, pa še to se ti bo FURS hitro obesil za vrat, ko boš hotel polegati denar na račun. Kaj dražjega kot par tisočakov, pa danes sploh ne moreš kupiti na gotovino, ker je po zakonu niti ne smejo vzeti (mislim, da je meja nekje cca 5000€). Pa good luck si potem kupit avto, pa stanovanje, pa ostalo. Ker tudi če boš karkoli uspel kupit, boš potem moral dokazovati od kje ti to in ono. Če boš pisal pa na koga drugega, bo moral pa dokazovati tisti drugi...
user4683 ::
Črna gora 9% flat davek.
Bulgarija 8% flat davek.
Madžarska 14% flat davek.
Češka 16% flat davek + možno uveljavljanje stroškov.
Portugalska: 0% prvih 10 let za foreign income.
Kdor ima online/remote business lahko komot živi v Sloveniji posluje pa v drugi državi.
Dokler imaš pri nas ekonomske in socialne vezi, si za državo rezident in to pomeni, da v najboljšem primeru si vzamejo samo del pogače, v najslabšem, pa plačaš davek in dajatve tam kjer delaš in potem še doma (če ciljna država nima podpisanega sporazuma o dvojni obdavčitvi z nami). Tak da, ne ne moreš delati pri nas za tujino kar tako. Edino kar lahko je potem plačevanje preko kriptovalut, pa še to se ti bo FURS hitro obesil za vrat, ko boš hotel polegati denar na račun. Kaj dražjega kot par tisočakov, pa danes sploh ne moreš kupiti na gotovino, ker je po zakonu niti ne smejo vzeti (mislim, da je meja nekje cca 5000€). Pa good luck si potem kupit avto, pa stanovanje, pa ostalo. Ker tudi če boš karkoli uspel kupit, boš potem moral dokazovati od kje ti to in ono. Če boš pisal pa na koga drugega, bo moral pa dokazovati tisti drugi...
Plus da so tile procenti zgoraj samo dohodnina :)
trancer01 ::
Kdor si to lahko privošči, se pač preseli in vse v Sloveniji proda. Če imaš družino ali si že star in bolan, je to težje, kot če si mlad in brez družine in morda tudi brez nepremičnega premoženja.
poweroff ::
Tukaj pa mislim, da ima Matthai prav. Že iz spoštovanja do prebivalcev je lepo znati jezik lokalnega okolja.
Razen. če želiš živeti izoliran. Samo dvomim, da je to OK na dolgi rok.
sudo poweroff
ales85 ::
Tukaj pa mislim, da ima Matthai prav. Že iz spoštovanja do prebivalcev je lepo znati jezik lokalnega okolja.
Razen. če želiš živeti izoliran. Samo dvomim, da je to OK na dolgi rok.
V danasnjem svetu to ne pomeni izolacije. Somisljenikov oziroma tujcev je skoraj povsod dovolj.
Kdor si to lahko privošči, se pač preseli in vse v Sloveniji proda. Če imaš družino ali si že star in bolan, je to težje, kot če si mlad in brez družine in morda tudi brez nepremičnega premoženja.
Nit ni tak problem, družina se preseli s teboj, največji problem je menjava službe partnerja, saj je treba uskladiti menjavo oz. imeti nekaj prihrankov za čas, ko partner menja službo.
Če si bolan, ti bo bolje v tujini, ker pri nas je zdravstvo itak totalno v qrcu, nepremično premoženje pa nas lahko večina samo sanja glede na cene, tak da tudi ni problem.
ginekk ::
Ko greš v tujino je velika verjetnost, da boš v novi državi za vedno gasterbajter in gledan zviška. In samo čakal da se vrneš nazaj živet v Slo svojo zasluženo penzijo.
Razen če si tak zaprisežen, sovražnik lastne zibelke, da se še s svojimi pogovarjaš v tujem jeziku ali pa seveda da najdeš partnerja od tam. S tem postaneš praktično tuj državljan oziroma tvoji otroci ne bodo več Slovenci.
Pa saj vidimo transformacijo nekaterih tule v živo, ko začnejo v forumu pisat naključne samostalnike z veliko začetnico.
Razen če si tak zaprisežen, sovražnik lastne zibelke, da se še s svojimi pogovarjaš v tujem jeziku ali pa seveda da najdeš partnerja od tam. S tem postaneš praktično tuj državljan oziroma tvoji otroci ne bodo več Slovenci.
Pa saj vidimo transformacijo nekaterih tule v živo, ko začnejo v forumu pisat naključne samostalnike z veliko začetnico.
Nit ni tak problem, družina se preseli s teboj, največji problem je menjava službe partnerja, saj je treba uskladiti menjavo oz. imeti nekaj prihrankov za čas, ko partner menja službo.
Meni se družina zdi velik problem. Otroke seveda vzameš sabo, ampak jih iztrgaš iz okolja, prikrajšaš za prijateljstva, ki so jih sklenili, prikrajšaš za čas, ki ga preživijo s starimi starši in drugo razširjeno družino.
Glede menjave službe partnerja verjetno ni kritično. Tukaj govorimo o selitvi v tujino zaradi davčne optimizacije, kar pomeni, da verjetno lahko z dohodkom enega zelo udobno preživljaš družino.
Mike_Rotch je izjavil:
Meni se družina zdi velik problem. Otroke seveda vzameš sabo, ampak jih iztrgaš iz okolja, prikrajšaš za prijateljstva, ki so jih sklenili, prikrajšaš za čas, ki ga preživijo s starimi starši in drugo razširjeno družino.
Glede menjave službe partnerja verjetno ni kritično. Tukaj govorimo o selitvi v tujino zaradi davčne optimizacije, kar pomeni, da verjetno lahko z dohodkom enega zelo udobno preživljaš družino.
Se kar strinjam s tabo. Odvisno je tudi kako dalec gres.
Mike_Rotch je izjavil:
Nekateri po svetu živijo kot nomadi in otrokom nič ne manjka! Eni se selijo skoraj vsako leto ali na par let in tudi otroci lepo živijo... Bi bil presenečen, koliko so lahko otroci prilagodljivi. In dokler imajo manj kot 16 let same selitve niso večji problem oz. nebi smele biti!
Kar nekaj raziskav je na to temo. Kolikor razumem je kar konsenz, da pogoste selitve v povsem tuje okolje za otroke niso najbolj blagodejne.
Seveda so otroci sicer prilagodljivi, preživeli bodo. Si pa težko predstavljam, da bi par 100€ prihranka pri davku odtehtalo vse stike s prijatelji in starimi starši.
Drugače je, če greš v tujino, ker doma ni perspektive, seveda.
Seveda so otroci sicer prilagodljivi, preživeli bodo. Si pa težko predstavljam, da bi par 100€ prihranka pri davku odtehtalo vse stike s prijatelji in starimi starši.
Kdo se pa seli za par sto EUR? Taksen je res malo mimosunjen. Kdor se seli zaradi davkov upam, da se za vsaj 10k razlike, rajsi vec. Ob upostevani razliki zivljenjskih stroskov seveda.
matic492 ::
Če ukinijo normirance oz. jih izenačijo z redno zaposlitvijo se bo men poznalo za 1-2 Cliota na leto na oko, kar je daleč od zanemarljivega.
Dobil bom pa višjo pokojnino, yay, grem plesat, ljudje plešejo.
Dobil bom pa višjo pokojnino, yay, grem plesat, ljudje plešejo.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Okapi ::
Mike_Rotch je izjavil:
Kar nekaj raziskav je na to temo. Kolikor razumem je kar konsenz, da pogoste selitve v povsem tuje okolje za otroke niso najbolj blagodejne.
Eno je, če se seliš vsako leto nekam druga, nekaj zelo drugega pa, če se preseliš enkrat, ali parkrat. To otroku samo koristi. Igraje se nauči drugega (in tretjega) jezika, spoznava druge kulture in običaje, dobi veliko novih prijateljev...
Za razliko od otroka zapečkarskih staršev, ki pozna samo svojo dolino.
Mislil sem na leto.
10k na leto je "par 100€ na mesec".
Eno je, če se seliš vsako leto nekam druga, nekaj zelo drugega pa, če se preseliš enkrat, ali parkrat. To otroku samo koristi. Igraje se nauči drugega (in tretjega) jezika, spoznava druge kulture in običaje, dobi veliko novih prijateljev...
Če se ne seliš v tujino še nisi avtomatično zapečkar. Vse to lahko otroku nudiš tudi drugače.
Za razliko od otroka zapečkarskih staršev, ki pozna samo svojo dolino.
Isto strestno je enkrat ali trikrat in vsakič se malo manj navežeš na novo okolico, ker veš da boš itak šel.
Že menjava OŠ je stres.
Jaz sem se pri starosti 10 let preselil iz mesta na vas - 20km stran - in sem praktično pretrgal vse stike in prijateljstva, ki sem jih imel do 10 leta. No mogoče je danes lažje, ker se da lažje ohranjat stike na daljavo
Na koncu nastane problem lastne identitete.
Okapi ::
Ja, celo življenje ostati v domači vasi in dobro poznati vseh 30 sosedov in 20 sorodnikov in župnika je res najbolje za razvoj otroka v zrelo osebnost. Če je biti zadrt hribovc tvoj ideal
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Moji bivši sosedje so bili begunci iz Gaze.
Ta mala dva sta poleg arabščine govorila tudi angleško, slovenščine sta s pa naučila v manj kot enem letu.
ČE imaš denar, je vsako zdravstvo super.
Če ga pa nimaš... pa naše ni tako slabo.
Ta mala dva sta poleg arabščine govorila tudi angleško, slovenščine sta s pa naučila v manj kot enem letu.
Če si bolan, ti bo bolje v tujini, ker pri nas je zdravstvo itak totalno v qrcu, nepremično premoženje pa nas lahko večina samo sanja glede na cene, tak da tudi ni problem.
ČE imaš denar, je vsako zdravstvo super.
Če ga pa nimaš... pa naše ni tako slabo.
sudo poweroff
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: poweroff ()
Ja, celo življenje ostati v domači vasi in dobro poznati vseh 30 sosedov in 20 sorodnikov in župnika je res najbolje za razvoj otroka v zrelo osebnost. Če je biti zadrt hribovc tvoj ideal
Je pa dobro vsaj malo poznat okolico, kjer živiš, mar ni tako? Če ne se težko počutiš domače.
Bolje kot stalne selitve, po katerih na koncu nimaš prav nobene socialne mreže. Staršem se lahko bolj jebe, ker imajo svojo bazo iz otroštva, svoj domicil že ustvarjen nekje.
Koliko časa pa mora trajat tako bivanje, da se začneš počutit domačega, je verjetno zelo subjektivno. V mojem primeru nekje leto in pol.
Ja, celo življenje ostati v domači vasi in dobro poznati vseh 30 sosedov in 20 sorodnikov in župnika je res najbolje za razvoj otroka v zrelo osebnost. Če je biti zadrt hribovc tvoj ideal;((
Ampak za to, da spoznavaš svet se ti ni treba ravno seliti na drug konec sveta. Moja otroka sta do 1. razreda osnovne šole videla že precej sveta, od ZDA (večkrat) do praktično cele EU, Anglije, Balkana... Starejši govori tekoče angleško pri 10. letih. Pa živimo v domači vasi, v vukojebini sredi Slovenije.
tony1 ::
Normiranec ne dela bilance. Letno poročilo za normiranca mora znati narediti vsak računovodja, je pa reč tako enostavna, da ga naslednje leto lahko oddaš tudi sam, saj boš imel vzorec.
Nisem še delal bilance, ampak to je ena od najbolj osnovnih stvari (sploh za normiranca), ki naj bi jo znal vsak računovodja narediti z zaprtimi očmi.
Lahko narediš bilanco oz. izkaz poslovanja. Baje nekatere banke zahtevajo za kredite, naprimer.
Normiranec ne dela bilance.
Lahko narediš bilanco oz. izkaz poslovanja. Baje nekatere banke zahtevajo za kredite, naprimer.
kikach ::
Mike_Rotch je izjavil:
Nisem še delal bilance, ampak to je ena od najbolj osnovnih stvari (sploh za normiranca), ki naj bi jo znal vsak računovodja narediti z zaprtimi očmi.
Normiranec ne dela bilance.
Jaz rabim za pridobitev bonitetne ocene v tujini.
Računovodkinji napiši da rabiš bilanco, rabi pa izpiske tvojega TRR, oziroma vseh tvojih TRR.
Načeloma je dokaj preprosto (ker verjetno kot normiranc nimaš več kot par računov na mesec), gre se samo zato koliko si imel na TRRju, ampak naj ti pač računovodkinja naredi.
Načeloma je dokaj preprosto (ker verjetno kot normiranc nimaš več kot par računov na mesec), gre se samo zato koliko si imel na TRRju, ampak naj ti pač računovodkinja naredi.
alkor ::
Ne bo ukinjen, celovita reforma 2024...no upam, da takrat te vlade ne bo vec.
https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/1748...
https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/1748...
LP,
a
tecton ::
ce je kdo prisoten na twitterju lahko se tam kaksno mnenje o normirancih napise, kjer se zelo kreše zadnje case
https://mobile.twitter.com/damc13/statu...
https://mobile.twitter.com/damc13/statu...
Kak idiot lol, "nadpovprečno služi", se vidi kaj hoče - da smo vsi skupi mizerni na minimalcih.
Ljudje so fukjeni.
Ljudje so fukjeni.
Evo, do 2024 bomo pa itak nad 300k limitom in bomo primorani dooje odpreti, takrat bodo pa še plače razbremenili, ane?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Pat_MaGroin ::
kriptobog ::
endelin ::
Dear god
https://www.finance.si/9001920/Peter-Gr...
Ma kakšne reveže ta oblast nastavlja na takšna mesta? Ista obdavčitev z dosti manj pravicami :D
Doktorji birokracije in nategovanja
Ma kakšne reveže ta oblast nastavlja na takšna mesta? Ista obdavčitev z dosti manj pravicami :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
Doktorji birokracije se bodo spravili na doktorje nategovanja (kripto"podjetnike"). Ha, kokice prosim!
sudo poweroff
Dear god
Paywall, lahko daš slikco al pa skopiraš?
delavec44 ::
Keri idioti. Obdavčeni enako kot redno zaposleni, po drugi strani pa ne bodo imeli garantiranega dela, dopusta, bolniške, regresa, uspešnosti, božičnice, malice, potnih stroškov,...