» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
75 / 259
»»

matic492 ::

Seveda boli volilno bazo, saj je polovica normirancev volila Svobodo :))

A ima kdo kak vir glede te ukinitve? Kaj je to ukinitiev popoldancev?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

FireSnake ::

Vse do sedaj so obljube, da tega ne bo več. In to je tudi edino, kar je znano.
In iz tega imamo že 2 strani natolcevanj in blodenj zdaj.

sentiš je izjavil:

A bomo naredili protest? Bo kdo prišel? Bi bil prvi protest proti novi vladi in bi bilo nekaj reklame za Slo-tech, s tem pa večji promet na forumu in novi umi. Win win

Komot.
Jaz tudi koristim to za teh par jurjev letno, kar dodatno notri prileti (za stroške, dopust, bencin .... pa le je).
Pa nekam bi potem morali na pivo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

No ker jaz samo to najdem:

"Absolutno ta vlada želi, da je redna zaposlitev primarna odločitev delavcev in delodajalcev, in bomo zelo hitro določene ukrepe sprejeli, določene že v letošnjem letu, da neka normiranost ne bo tako zelo zanimiva, kot je danes."

trancer01 ::

Vlada pojma nima, da obstajamo tudi "pravi" samostojni podjetniki in da ta oblika dela praviloma že po definiciji ni in ne more biti primerljiva z redno zaposlenimi osebami. Podjetnik pač ni zaposleni. Je pa res veliko sive cone na tem področju, a žal se tega povsem ne da odpraviti. Lahko sicer zadevo "rešimo" tako, da samostojno podjetništvo naredimo neprivlačno, samo potem je jasno, za kakšno "rešitev" v tem primeru gre. Če komu ni jasno, ne gre za rešitev, ampak za butalski "ukrep", ki ne reši ničesar, temveč samo ustvari kup novih težav!

Jaz priznam da nimam več motivacije za ničesar delat več ob teh vseh napovedih... :(

Upamo da bo samo dvig iz "štiri procentov" na malo več oz. nižanje osnove. Ker drugače se zaposlim nekje in delam na črno/preko kripto popoldan.

Jaz zase vem, da če bo vlada preveč zasrala z birokracijo in novimi davki, tj. da mi bo nabila prispevke in dohodnino ter še dodatno obdavčila nepremičnino, za katero plačujem masten kredit, ki ga btw. ne morem uveljavljati kot davčno olajšavo, za razliko od npr. ZDA, kjer je to praviloma možno, da bom vse skupaj prodal in šel živet v neko državo, kjer podjetništva ne zatirajo!>:D

Pat_MaGroin ::

Jao, sub 30 si in programer. Vse opcije so ti zaprte :).

Saj na koncu bomo že zrihtal, samo zdaj boli, ko se ne ve kako pa kaj bo :D

Se bos pac v Koper preselil in fural v MB vsak dan ali obratno.

jabe ::

Eh fantje... Nobena juha se ne poje tako vroca, kot se skuha. Pocakite najprej, kaj sploh bo/ne bo in odreagira se temu primerno.

Hudega tudi meni ne bo. V najslabšem primeru vse prodam in grem s svojim biznisom drugam. V Holobnjaku pa naj plačuje davke, kdor želi oz. tisti, ki (misli, da) nima nobene izbire.

c3p0 ::

matic492 je izjavil:

Seveda boli volilno bazo, saj je polovica normirancev volila Svobodo :))

A ima kdo kak vir glede te ukinitve? Kaj je to ukinitiev popoldancev?

Pa ne mi rečt, da so jih spet na suho z novim obrazom? Pametni so se tokrat vsaj dobro podmazali z vazelinom, tisti tatrši v betico pa še vedno brez.

Sicer zelo dvomim, da bodo sistem normirancev ukinili. Bodo ga pa (zelo verjetno) naredili manj privlačnega. Kako? Bomo še videli.>:D

c3p0 ::

trancer01 je izjavil:

Hudega tudi meni ne bo. V najslabšem primeru vse prodam in grem s svojim biznisom drugam. V Holobnjaku pa naj plačuje davke, kdor želi oz. tisti, ki (misli, da) nima nobene izbire.

Delaware me na hitro pride celo manj od sedanjih 4%. Za 4% se sicer ne ukvarjam s tem, zaenkrat. Za 10%+ pa se bom takoj.

trancer01 je izjavil:

Sicer zelo dvomim, da bodo sistem normirancev ukinili. Bodo ga pa (zelo verjetno) naredili manj privlačnega. Kako? Bomo še videli.>:D

Saj dobesedno to je rekel minister ja.

jest10 ::

trancer01 je izjavil:

Če bi preganjali prekarce, potem je vse ok. To je izkoriščanje delavca in je potrebno urediti, da se vse redno zaposli.

Da kar tako zajebejo dejanske samostojne podjetnike, je pa totalni mimosun

Mike_Rotch ::

Sicer pa, glede na povečano izražanje frustracij, izgleda ukrep cilja v pravo smer. Ko psu stopiš na rep, zalaja.

Torej, cilj države je zajebat čim večji del državljanov? Zanimiv pogled.

Lažje je pač vse "zafrkniti", kot pa reševati dejanski "problem". To je podobno, kot če bi Putin Ukrajino zasul z vodikovimi bombami in vojno tako na hitro "rešil".

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Ti naši politiki so tako nesposobni.

Če normirci niso 'fer' naj pač znižajo obremenitve navadnih s.p. in d.o.o. - problem rešen.

Ampak očitno jim je cilj samo nabijati davke.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

endelin ::

Končni cilj Levice je, da so vsi enako revni. Plus minus 200 eur. Ne trpijo svobodne volje. Za njih je individualizem motnja. Tako kot je bila za nacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Ekstremna levica in desnica se pač v nekaterih točkah prekrivata.

Lonsarg ::

Prispevek za zdravstvo in pokojnino naj namesto na dobicek kar lepo na dohodek vezejo (za s.p., d.o.o, najemodajalstvo, pac vse), z socialno kapico 50k bruto.

S tem smo resili pokojnino in zdravstvo, kar se pa dohodnine tice pa bi bilo cisto dovolj da normirane stroske iz 80 na 60% spustijo.

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Prispevek za zdravstvo in pokojnino naj namesto na dobicek kar lepo na dohodek vezejo (za s.p., d.o.o, najemodajalstvo, pac vse), z socialno kapico 50k bruto.

S tem smo resili pokojnino in zdravstvo, kar se pa dohodnine tice pa bi bilo cisto dovolj da normirane stroske iz 80 na 60% spustijo.

Bolje bi bilo da bi vsak dobil po 65/67 letu socialno podporo = pokojnino in ukinemo ZPIZ prispevke in bruto 2 izplačamo in plačamo zdr. zavarovanje sami kot želimo...

Od dohodnine se financa socialna pomoč in "pokojnina" ostalo sam prihrani... pogoj je 40 let delovne dobe, tisti ki je nimajo jih pač socialno - 20%... tako bi vsi imeli enako pokojnino ostalo pa kolikokr prihraniš.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

ales85 ::

Lonsarg je izjavil:

Ti si pa pameten ja... Dobro, da te ne ukradejo.

Geho ::

endelin je izjavil:

Končni cilj Levice je, da so vsi enako revni. Plus minus 200 eur. Ne trpijo svobodne volje. Za njih je individualizem motnja. Tako kot je bila za nacije.

Ko vidiš kaj sedi v parlamentu, ti je vse jasno kam pes taco moli... Tole Levico bi moral vreči ven iz parlamenta in prepovedat z zakonom!

Geho je izjavil:

endelin je izjavil:

Ko vidiš kaj sedi v parlamentu, ti je vse jasno kam pes taco moli... Tole Levico bi moral vreči ven iz parlamenta in prepovedat z zakonom!

Tale pa je...:))

endelin ::

Lonsarg je izjavil:

Najbolje je, da se zapišejo v ustavo da je zaposlitev v JS ustavna pravica.;((

Lepo da vemo na koga se bo kazalo s prstom ko se poveča brezposelnost. Tile ki razfukavajo celoten sistem kjer je brezposelnost par %;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Spura ::

trancer01 je izjavil:

Še marsičesa drugega nisem omenil

Recimo to, da ce si redno zaposlen, pa posel ne laufa (recimo da delas v turizmu in je korona), te lahko firma odpusti, dobis odpravnino in gres na zavod in prejemas nekaj casa podporo za nezaposlene, da imas cas najti novo sluzbo. Ce si s.p. in neha bit rentabilno, in s.p. zapres, potem dobis edino prst v rit in si tudi premozenjsko odgovoren za kakrnsekoli posle si imel odprte. Velika razlika.

Lonsarg je izjavil:

Če bi to res sprejeli, še isto leto prodam vse in se odselim iz države.

LukiYo ::

Kam?

Tja, kjer bom lažje preživel. Lonsargov predlog bi mi toliko zmanjšal dohodke, da bi padel na stopnjo prezadolženega reveža in bi tukaj le še životaril. Čeprav mi promet raste, bi me takšni zakoni preveč omejevali v začetnem obdobju rasti, zato bi šel nekam, kjer mi pri tako nizkih prihodkih ne bi pobirali tako velikega deleža dohodkov.

Zgodovina sprememb…

LukiYo ::

Predlogi?

Ne vem iz glave zdaj takoj, gotovo pa so države, kjer bi lažje napredoval kot tu. Denar za začetek pa bi dobil s prodajo premoženja v Sloveniji. Jaz imam pač to srečo, da si lahko privoščim oditi. Nimam družine, imam nekaj premoženja, prestar še nisem. Verjamem pa, da marsikdo ni tako prilagodljiv.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

LukiYo je izjavil:

Predlogi?

The great country of Hrvaška! :))

Ne vem, če je Hrvaška tako idealna za mini samostojne podjetnike. ;((

Masayoshi ::

Ali pa Bosna, tudi Srbija. Je pa Hrvaška res ok, bo euro pa schengen...

trancer01 je izjavil:

Če ukinejo normirance pri nas potem definitivno je.

Zgodovina sprememb…

trancer01 je izjavil:

Koliko je to mini v konkretnih številkah?

Glede na to, da je "za prvim hribom" je tudi strošek selitve relativno majhen v primerjavi z drugimi opcijami (glede katerih še kar nismo slišali konkretnih izračunov koliko so legalno cenejše)

Bom jaz: V Bosni je davek na dobiček 10% in davek na dividende 5%. Torej 5% nižji (na dividende) kot na Hrvaškem. Pa se boste dejansko preselili v Bosno (ni v EU, birokracija je kakršna je)? Ker če se ne boste potem a) ni legalno b) ni ceneje kot pri nas, ko vas dobi FURS kako nosite kufre denarja čez mejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

poweroff ::

trancer01 je izjavil:

da bom vse skupaj prodal in šel živet v neko državo, kjer podjetništva ne zatirajo!>:D

Itak da ne boš.
Ker preprosto nisi sposoben.

Nisi se pripravljen naučiti drugega jezika, začeti v tujini iz nule (nakup nepremičnine, razna dovoljenja, izbira novega osebnega zdravnika,...) in se premaknit iz trenutne cone udobja.

Boš pa jamral, to pa. :))
sudo poweroff

Nepremičnino najameš. Za keš še hrvati znajo angleško :) Zdravnika dobiš tako, da parim pošlješ mejl in greš k tistemu ki prvi odgovori (moja hitreje kot prej v Sloveniji).

poweroff je izjavil:

trancer01 je izjavil:

da bom vse skupaj prodal in šel živet v neko državo, kjer podjetništva ne zatirajo!>:D

Itak da ne boš.
Ker preprosto nisi sposoben.

Nisi se pripravljen naučiti drugega jezika, začeti v tujini iz nule (nakup nepremičnine, razna dovoljenja, izbira novega osebnega zdravnika,...) in se premaknit iz trenutne cone udobja.

Boš pa jamral, to pa. :))

Pravi se je oglasil, edini poklicani soditi, kdo je sposoben za kaj. Posebej o človeku, ki ga še videl nisi! Zakaj misliš, da nisem sposoben prodati bajte s parcelama, ki sem jo kupil? To tudi ni edina nepremičnina, ki sem jo kupil in prodal. Misliš, da govorim samo slovensko? Tri tuje jezike govorim aktivno in tudi prevajam ter lektoriram. V življenju sem se selil že dvajsetkrat, zato res ne vem, zakaj ne bi mogel vsega prodati in oditi, kamor koli želim!

Se pa strinjam, da je življenje v Sloveniji suma sumarum dobro, a če te država spravi na stopnjo reveža zaradi neumne davčne politike, je tudi selitev opcija.

Zgodovina sprememb…

Sicer močno dvomim, da bo ta vlada sprejela tako drastične spremembe davčne zakonodaje, da bi se takšni reveži, kot sem sam, morali seliti v tujino.:D Nikoli pa ne veš...

borut_p ::

Glede na to, da so ta levi ta sistem vzpostavili, ga ne bodo skenslali

gddr85 ::

Mike_Rotch je izjavil:

Kak ti je lajf, da ne delaš? Kaj pa boš počel zadnjih 30 let življenja?

Glede na to, da imaš očitno denar, poskusi enkrat eno mini penzijo za 4, 5 let, da ne boš kasneje presenečen.

Jaz bom delal dokler bom fizično sposoben.

kak ti je lajf, da druzga kot hodiš v službo, ne delaš :P

Mike_Rotch ::

Kako si pa iz mojega posta uspel izluščiti, da ne delam nič drugega?

poweroff ::

Ja, trdim, da selitev v tujino ni tako enostavna, kot skušate nekateri tukaj prikazati.

Seveda lahko govoriš angleško. Ampak če si v državi, kjer se angleško ne govori, se boš slej ko prej moral naučiti lokalnega jezika. Ko prideš v tujino si tam načeloma tujec. Kar pomeni določeno birokracijo, pa seveda tkanje socialne mreže iz nule. Ja, bajto si lahko kupiš, ampak denar ni vse. Bo treba kup papirjev, ne poznaš lokalnih navad, mimogrede te kot tujca lažje nategnejo... to, da se je nekdo selil iz sosednje vasi ne pomeni kaj dosti.

Jaz tudi zelo dobro govorim angleško - v angleščini celo pišem in predavam - v državi, kjer uradni jezik ni angleščina, se bom pač moral naučiti jezika. Če bo treba tudi iz nule.

Kar hočem povedat je, da v Sloveniji ljudje začnejo hitro opletat s tem, da se bodo preselili v tujino, ko je pa treba zares oditi, pa večina racionalno premisli in vidi, da to ni tako enostavno.

Ne ji pa opletat s tem,da si revež Če res govoriš več tujih jezikov in imaš nadpovprečne dohodke, potem definitivno nisi revež.

Samo majhen reality check, da ostanemo na realnih tleh. Verjamem pa, da to ni prijetno slišat... >:D
sudo poweroff

poweroff je izjavil:

Ampak če si v državi, kjer se angleško ne govori, se boš slej ko prej moral naučiti lokalnega jezika.

Precej jih poznam, kateri ne znajo jezika drzave, kjer bivajo. Ze precej let. Sigurno je lazje, ce znas, ni pa tako nujno. Krompir povsod izgleda kot krompir :D

poweroff je izjavil:

Ja, trdim, da selitev v tujino ni tako enostavna, kot skušate nekateri tukaj prikazati.

Seveda lahko govoriš angleško. Ampak če si v državi, kjer se angleško ne govori, se boš slej ko prej moral naučiti lokalnega jezika. Ko prideš v tujino si tam načeloma tujec. Kar pomeni določeno birokracijo, pa seveda tkanje socialne mreže iz nule. Ja, bajto si lahko kupiš, ampak denar ni vse. Bo treba kup papirjev, ne poznaš lokalnih navad, mimogrede te kot tujca lažje nategnejo... to, da se je nekdo selil iz sosednje vasi ne pomeni kaj dosti.

Jaz tudi zelo dobro govorim angleško - v angleščini celo pišem in predavam - v državi, kjer uradni jezik ni angleščina, se bom pač moral naučiti jezika. Če bo treba tudi iz nule.

Kar hočem povedat je, da v Sloveniji ljudje začnejo hitro opletat s tem, da se bodo preselili v tujino, ko je pa treba zares oditi, pa večina racionalno premisli in vidi, da to ni tako enostavno.

Ne ji pa opletat s tem,da si revež Če res govoriš več tujih jezikov in imaš nadpovprečne dohodke, potem definitivno nisi revež.

Samo majhen reality check, da ostanemo na realnih tleh. Verjamem pa, da to ni prijetno slišat... >:D

Joj, ti si pa tako pameten, a sem lahko tvoj prijatelj? ;(( Jezikoslovje me zanima že od otroštva, zato ne potrebujem tvojih pokroviteljskih nasvetov. Če si doktor, še ne pomeni, da si vsrkal vso pamet sveta.

bigruno ::

Črna gora 9% flat davek.
Bulgarija 8% flat davek.
Madžarska 14% flat davek.
Češka 16% flat davek + možno uveljavljanje stroškov.
Portugalska: 0% prvih 10 let za foreign income.

Kdor ima online/remote business lahko komot živi v Sloveniji posluje pa v drugi državi.

ales85 je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ampak če si v državi, kjer se angleško ne govori, se boš slej ko prej moral naučiti lokalnega jezika.

Precej jih poznam, kateri ne znajo jezika drzave, kjer bivajo. Ze precej let. Sigurno je lazje, ce znas, ni pa tako nujno. Krompir povsod izgleda kot krompir :D

Tukaj pa mislim, da ima Matthai prav. Že iz spoštovanja do prebivalcev je lepo znati jezik lokalnega okolja.

bigruno je izjavil:

Črna gora 9% flat davek.
Bulgarija 8% flat davek.
Madžarska 14% flat davek.
Češka 16% flat davek + možno uveljavljanje stroškov.
Portugalska: 0% prvih 10 let za foreign income.

Kdor ima online/remote business lahko komot živi v Sloveniji posluje pa v drugi državi.

Če imaš v Sloveniji nepremičnino, ti slovenska obdavčitev ne uide. Če hočeš imeti vse davčne ugodnosti tuje države, moraš biti tam rezident, v Sloveniji pa ne smeš imeti ničesar.

Zgodovina sprememb…

Selitev v tujino ni lih rocket science. Se najtezje je nadomestiti prijatelje in druzino, na kar večina pozabi.

Jaz sem bil pred korono 10 let izseljen, zdaj sem v SLO leto in pol in komaj čakam, da spet grem.

Vse ostalo je pretty easy.

Zgodovina sprememb…

««
75 / 259
»»