» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
74 / 259
»»

Masayoshi ::

Okapi je izjavil:

Masayoshi je izjavil:

Kaj pa če bodo normirane stroške ukinili? V to smer kaže...

Nič zelo ne kaže. Normirani stroški so dobri tudi za Furs, ker ima veliko manj dela z normiranci. In po nepotrebnem bi si vlada nakopala jezo kar vplivnega dela javnosti - novinarjev, umetnikov...

Znižanje meje iz 100k na 50k bi pomirilo nevoščljivce, vplivalo pa bi le na malo espejev.

Tole je samo tvoja pobožna želja, financ minister je govoril kar o ukinitvi. Pa še normiranci so pogruntavščina hudiča Janše. Win-win

Mike_Rotch ::

Užival. Sem daleč od brezdelja, ampak delati za nekoga 8 ur na dan, do 67. leta. Bedarija. Vzamem kak projekt še na svete cajte, da nekaj delam, drugače pa potovanja in uživanje. Za penzjo sem poskrbel, zato pa uživam in nisem hlapec za 40ur tedensko.

Kdo pa pravi, da je treba delati 8 ur na dan za nekoga? Jaz nikoli v življenju nisem delal klasičnih 40 ur tedensko. Oz. sem, v študentskih časih kakšno leto vsega skupaj mogoče.

Znižanje meje iz 100k na 50k bi pomirilo nevoščljivce, vplivalo pa bi le na malo espejev.

Bo pa cela žlahta odpirala espeje :)

Olajuwon ::

Če dajo mejo 50K, potem dejansko bo normiranstvo res samo še za rajo, ki se zaposluje preko SPja, ker jih delodajalec noče redno. Potem je itak bolje, da se ukine.

Po mojem ne bojo ukinili, bodo pa zvišali dohodnino iz 4% na npr kakšnih 20%. Kar pomeni, da potem se gre na dobri stari SP in se nabija fiktivne stroške.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

ales85 ::

Olajuwon je izjavil:

Če dajo mejo 50K, potem dejansko bo normiranstvo res samo še za rajo, ki se zaposluje preko SPja, ker jih delodajalec noče redno. Potem je itak bolje, da se ukine.

Po mojem ne bojo ukinili, bodo pa zvišali dohodnino iz 4% na npr kakšnih 20%. Kar pomeni, da potem se gre na dobri stari SP in se nabija fiktivne stroške.

Meh, tudi 20% bi bilo bolje kot vsa birokracija in riziko inspekcij.

Olajuwon ::

Pri 4k mesečno bruto boš namesto 2K letne dohodnine, plačeval npr 10K al tam nekje. To pomeni 8K dodatnih stroškov. Sorry, zame to ni sprejemljivo.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

sumoborac ::

Torej spravili se bodo na normirance, ker so v porastu in so povezani z prekernim delom? Spet se rešuje težave na napačni strani. In količina ljudi, ki jih bodo rabili zato da se preverja stroške normirancem (če bojo ukinili to) je precej večja kokr če bi se s.p.je pregledovalo za dejanskim sumom prekernega dela. Da o porastu sive ekonomije ne govorimo.

Omejitev na 50k - sej je bila na financah raziskava nekaj časa nazaj - 80% s.p.jev ima manj kot 50k prometa. torej zaradi 20% s.p.jev ki so sposobni več zaslužit se bo njim več pobiralo? Uravnilovka FTW.

Eh ... banana republika še naprej. Levi, Desni, ... vsi bi radi samo grabili. Do sedaj nisem videl niti 1 informacije o optimizaciji JS tako ali drugače.
Prid sm al pa tm ostan...

kikach ::

To se je vedlo od prvega dne, da se bo to zgodilo v kolikor vsaj 1 desne stranke ne bo v vladi. Sej idioti si to zaslužimo, če glej kaj volimo. SD v kamuflaži.Elektro in zdravstveni lobi oni pa res zdaj veselo plešejo, drkali ba bodo nas male ribe.

hbgqzR ::

poweroff je izjavil:

Ja, pošlji dejanski predračun čimprej.

poweroff ::

hbgqzR je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ja, pošlji dejanski predračun čimprej.

Daj naslov. >:D

Aja, ne morem, nimam več s.p.-ja. :))

Masayoshi je izjavil:

Tole je samo tvoja pobožna želja, financ minister je govoril kar o ukinitvi. Pa še normiranci so pogruntavščina hudiča Janše. Win-win

Mogoče je samo scaremongering tactics, da si bodo potem ljudje oddahnili, ko bo izvedel bistveno milejši ukrep. ;)
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: poweroff ()

barakus ::

Normiranec je super ker zmanjša količino birokracije za faktor 10, če bodo ta aspekt ukinili, bo eno veliko sranje za privatni sektor.

velikBrokoli ::

barakus je izjavil:

Normiranec je super ker zmanjša količino birokracije za faktor 10, če bodo ta aspekt ukinili, bo eno veliko sranje za privatni sektor.

Je pa super za naše javnosektoraše, ker bodo lahko še več ljudi zaposlili za ukvarjanje z birokracijo :D

hbgqzR ::

poweroff je izjavil:

Lahko naredimo kak namenski doo za formalizme. Izgleda, da res nimaš več, zanimivo.

Ja saj pravim, zdajle sem še na morju, potem pa pakiram.
sudo poweroff

Okapi ::

sumoborac je izjavil:

Omejitev na 50k - sej je bila na financah raziskava nekaj časa nazaj - 80% s.p.jev ima manj kot 50k prometa. torej zaradi 20% s.p.jev ki so sposobni več zaslužit se bo njim več pobiralo? Uravnilovka FTW.

Ravno obratno v resnici. Uravnilovka (glede davčnih olajšav) je sedaj, ko velja enako za nekega pesnika, ki se komaj prebija iz meseca v mesec, in za arhitekta ali dobrega programerja, ki zasluži 300k v dveh letih. Ta drugi bi mirno lahko plačal višje davke, pa računovodjo, da mu vodi knjigovodstvo, ali pa bi odprl firmo na Cipru.

Meja 300k v dveh letih je - pljuni istini u oči - res kar visoka, in predstravlja "davčno oazo" za manjši delež dobro plačanih espejev.

Bistvo nižjih davko za male (normirane) espeje je, poleg tega, da se olajša poslovanja, da se še malo kompenzira dejstvo, da si morajo dopust, malico, regres, bolniške in še kaj plačevati sami. Tisti, ki služijo po 10k na mesec, tega ne potrebujejo.

Izkoriščanje espejev za dela, ki bi morala biti v obliki redne zaposlitve, je pa druga stvar, in to bi morali preganjati drugače, ne tako, da zvišajo davke vsem tistim svobodnjakom (in obrtnikom, malim podjetnikom...), ki zaradi narave dela zaposlitve niti ne morejo (ali nočejo) dobiti.

Popoldanski espeji so pa že spet druga stvar - če te ukinejo(oziroma jim vsaj ukinejo normirane stroške), bodo vsi pravi espeji zelo veseli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Pat_MaGroin ::

Na koncu bodo pa novinarji in politiki zlobirali, da popoldanski normiranec ostane, ker "ze itak plačujejo prispevke in dohodnino kot zaposleni". Me ne bi presenetilo.

velikBrokoli ::

Mislim, da popoldanskih s.p.jev ne bodo ukinili, ker je previsok delež popoldancev v politiki :) lahko pa da se motim in bodo samemu sebi pljunili v skledo, glede na trenutno vlado niti ne bi bil presenečen.

Okapi je izjavil:

sumoborac je izjavil:

Ravno obratno v resnici. Uravnilovka (glede davčnih olajšav) je sedaj, ko velja enako za nekega pesnika, ki se komaj prebija iz meseca v mesec, in za arhitekta ali dobrega programerja, ki zasluži 300k v dveh letih. Ta drugi bi mirno lahko plačal višje davke, pa računovodjo, da mu vodi knjigovodstvo, ali pa bi odprl firmo na Cipru.

Meja 300k v dveh letih je - pljuni istini u oči - res kar visoka, in predstravlja "davčno oazo" za manjši delež dobro plačanih espejev.

Bistvo nižjih davko za male (normirane) espeje je, poleg tega, da se olajša poslovanja, da se še malo kompenzira dejstvo, da si morajo dopust, malico, regres, bolniške in še kaj plačevati sami. Tisti, ki služijo po 10k na mesec, tega ne potrebujejo.

Izkoriščanje espejev za dela, ki bi morala biti v obliki redne zaposlitve, je pa druga stvar, in to bi morali preganjati drugače, ne tako, da zvišajo davke vsem tistim svobodnjakom (in obrtnikom, malim podjetnikom...), ki zaradi narave dela zaposlitve niti ne morejo (ali nočejo) dobiti.

Popoldanski espeji so pa že spet druga stvar - če te ukinejo(oziroma jim vsaj ukinejo normirane stroške), bodo vsi pravi espeji zelo veseli.

Kaj vse eni spesnite...uravnilovka glede davčnih olajšav. Sam za svoj žep trogaš. Očitno imasmanj kot 50k prometa in trogaš da dodatno obdavčijo one druge. Eh ste eni res.

D3m ::

velikBrokoli je izjavil:

Mislim, da popoldanskih s.p.jev ne bodo ukinili, ker je previsok delež popoldancev v politiki :) lahko pa da se motim in bodo samemu sebi pljunili v skledo, glede na trenutno vlado niti ne bi bil presenečen.

Jaz bi rad, da ostane popoldanski s.p.
|HP EliteBook|R5 6650U|

endelin ::

Kaj minimalca kot redno delo, ostalo na popoldanski normiran sp? Tako si to predstavljate?:)):D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

D3m ::

Nope.

Plača je povprečna. Višek pa preko popoldanca.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Opozicijo ne bodo na poptv nič vprašali kaj si misli o napovedih?;) Dve leti nazadnje je bilo opozicije več kot ostalih

D3m je izjavil:

Jaz bi pa rad, da mi Božiček prinese ta veliko čokolado.
sudo poweroff

borut_p ::

D3m je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

se strinjam, popoldanski morajo ostati normirani. davka nam firme že dovolj plačujejo

borut_p je izjavil:

D3m je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

se strinjam, popoldanski morajo ostati normirani. davka nam firme že dovolj plačujejo

Firma ti nic ne placuje, vse gre od tvoje place.

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

D3m je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

to si ti misliš

borut_p je izjavil:

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

D3m je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

to si ti misliš

Ne, to jaz vem. Firma ti ničesar ne podari. Davki od plače in na plačo gredo na koncu vse na strošek delavca, kar je pa tvoja bruto bruto plača. Samo da se pri nas neumno "deli", v resnici se pa nič ne deli. Edina razlika je v tem kaj se upošteva za socialne transferje.

Sem si drznil sposodit od uporabnika, ki je komentiral na financah. Torej draga vlada, kje je problem? D.O.O-ji niso nič boljši.

iz poročila FURS 2021, Feb 2022)

odmerno leto 2020

vsi s.p. (vključeni normiranci)
prihodki : 6.885,1mio€
davč.obv. : 116,5mio€
stopnja obdavčitve prihodkov : 1,7%

samo normiranci
prihodki : 1.453,3mio€
davč.obv. : 61,8,5mio€
stopnja obdavčitve prihodkov : 4,2%

št.davč.obračunov : 126.533 (normirancev 65.460)

povpr.prihodki vsi : 54,4K€ / normiranci 22,2K€ // Koliko več davkov od 22K€ želite pobrati?

EjTi ::

kikach, ne moreš tega direktno primerjati, ker naj bi nenormirani s.p.-ji imeli večje stroške. Da lahko primerjaš stopnje obdavčitve, bi moral tako nenormiranim kot normiranim s.p.-jem od prihodkov odšteti dejanske stroške (ki jih pa pri normiranih ne poznaš) in potem davčne obveznosti delti s to razliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EjTi ()

sentiš ::

Golob ne prebira Slo-techa

EjTi je izjavil:

kikach, ne moreš tega direktno primerjati, ker naj bi nenormirani s.p.-ji imeli večje stroške. Da lahko primerjaš stopnje obdavčitve, bi moral tako nenormiranim kot normiranim s.p.-jem od prihodkov odšteti dejanske stroške (ki jih pa pri normiranih ne poznaš) in potem davčne obveznosti delti s to razliko.

Lahko pogledaš podatke za leto ali dve pred uvedbo normirancev. A res misliš, da so takrat pobrali opazno več davka?

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

D3m je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

to si ti misliš

Ne, to jaz vem. Firma ti ničesar ne podari. Davki od plače in na plačo gredo na koncu vse na strošek delavca, kar je pa tvoja bruto bruto plača. Samo da se pri nas neumno "deli", v resnici se pa nič ne deli. Edina razlika je v tem kaj se upošteva za socialne transferje.

Kdo je rekel da ti firma kar koli podari. V zmoti živite vsi, ki mislite, da dajete razliko bruto/neto iz "svoje" plače. Da bi tvoja trditev veljala, bi moral imeti opcijo izbire - ali plačati ali ne. Ker pa plača firma, to ni tvoj prispevek ampak od firme.

Če bi prišlo do znižanja obremenitve bruto/neto, bi delavec kmalu dobil aneks za znižanje bruta pogojno, da obdrži neto ... koliko bi bilo takih, ki bi to brez pardona podpisalo?
Ko pa se govori o razbremenitvi obdavčitve plače pa je govora o znižanju davka bruto/bruto 2, torej spet nekaj, na kar delavec nima vpliva oz jih večina sploh ne ve, da ta davek še obstaja.

borut_p je izjavil:

Kdo je rekel da ti firma kar koli podari. V zmoti živite vsi, ki mislite, da dajete razliko bruto/neto iz "svoje" plače. Da bi tvoja trditev veljala, bi moral imeti opcijo izbire - ali plačati ali ne. Ker pa plača firma, to ni tvoj prispevek ampak od firme.

Itak, ker lahko izbiraš ali in koliko boš plačal od prispevkov od plače :))

Gre se za to, da se prodaja, kot da normiranci ne plačujemo davkov in prispevkov in smo lopovi, utakevalci itd. Sam prijavim vsak cent za katerega plačam obveznosti državi. Država od mene pobere vsaj 3k€ na mesec v davkih, DDV-ju potem tega pač več ne bo. In nisem edini, ki bo to nardil. Še prej bom vzel leto dni odmora na borzi.
Levi lobi nam v zdravstvu v 1 tednu pojkrade več denarja, kot bi vsi normiranci plačali, če bi bili 60% obdavčeni.

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

Zato ti pa pravim ... ne das nic od svoje place ... daje firma. Bruto placa je samo iluzija

borut_p je izjavil:

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

Zato ti pa pravim ... ne das nic od svoje place ... daje firma. Bruto placa je samo iluzija

Palamudiš. Če bi bila iluzija, potem ne bi imel nič od tega. Tako pa imaš vse (v kakršnemkoli stanju že), za kar se plačuje (zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo, pokojnina, ...).

Menjas temo. Pravis da firma nic ne placuje ... to je bil tvoj komentar na katerega sem ti odgovoril. Firma ti placa razliko od neto. Ti te razlike ne vidis niti ne mores z njo upravljati - ergo .. iluzija. Placa je neto in to je to.

Kaj ima posameznik od tega ni stvar debate.

borut_p je izjavil:

Menjas temo. Pravis da firma nic ne placuje ... to je bil tvoj komentar na katerega sem ti odgovoril. Firma ti placa razliko od neto. Ti te razlike ne vidis niti ne mores z njo upravljati - ergo .. iluzija. Placa je neto in to je to.

To pac ni tako. Ce bi bilo, bi crknil na cesti, tako te pa sestavijo. Samo zato, ker nimas (veliko) izbire, se ne pomeni, da ne drzi.
Ali tudi ti pod placi stejes malico in prevozne stroske, da je "visji" neto?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

To pac ni tako. Ce bi bilo, bi crknil na cesti, tako te pa sestavijo. Samo zato, ker nimas (veliko) izbire, se ne pomeni, da ne drzi.
Ali tudi ti pod placi stejes malico in prevozne stroske, da je "visji" neto?

Ne vem zakaj stalno menjas temo? Jaz ti razlagam, da razliko med neto in bruto placuje firma, da je to davek ki ga placa firma, saj z njim ne razpolagas in ga nikoli ne bos videl. Kje sem kdaj rekel da se tega davka ne placa?
Kaj ima sedaj malica in prevoz tukaj z davki?

borut_p je izjavil:

ales85 je izjavil:

borut_p je izjavil:

Tukaj si rekel, da je iluzija, da ne daš nič od svoje plače. Vztrajam pa zato, ker vas je preveliko takšnih, ki ne razumete sistema plač.

ginekk ::

Okapi je izjavil:

Lahko pogledaš podatke za leto ali dve pred uvedbo normirancev. A res misliš, da so takrat pobrali opazno več davka?

Ni dovolj to pogledat. Potrebno je najmanj pogledat kaj se je dogajalo s strukturo normirancev po uvedbi te cedularne obdavčitve (2012 mislim da). In zadnjih 10 let se je precej spremenilo na trgu dela tudi. Ne morem ocenit v plus ali minus, ker nisem normiranc.

Sicer pa, glede na povečano izražanje frustracij, izgleda ukrep cilja v pravo smer. Ko psu stopiš na rep, zalaja.

matic492 ::

Včeraj nisem bral kaj ste pisali cel dan, zdaj pa vidim, da nekje omenjajo celo ukinjanje normirancev wtf?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

ginekk ::

borut_p je izjavil:

Če bi prišlo do znižanja obremenitve bruto/neto, bi delavec kmalu dobil aneks za znižanje bruta pogojno, da obdrži neto ... koliko bi bilo takih, ki bi to brez pardona podpisalo?
Ko pa se govori o razbremenitvi obdavčitve plače pa je govora o znižanju davka bruto/bruto 2, torej spet nekaj, na kar delavec nima vpliva oz jih večina sploh ne ve, da ta davek še obstaja.

Zakaj bi kdorkoli to podpisal? Gredo s takim papirjem zlahka na inšpekcijo in še kam. Pa takih nižanj smo imeli kar nekaj v zadnjih letih, sicer malenkostnih popravkov pri dohodnini, ampak kar ti pišeš se očitno ni dogajalo, vsaj ne do te mere da bi kdo naredil halo.

Me ne čudi da večina ne ve da bruto/bruto obstaja, če pa obstajate primerki, ki razlagate da je bruto plača le farsa in vse kar šteje je edino neto.

ginekk je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ni dovolj to pogledat. Potrebno je najmanj pogledat kaj se je dogajalo s strukturo normirancev po uvedbi te cedularne obdavčitve (2012 mislim da). In zadnjih 10 let se je precej spremenilo na trgu dela tudi. Ne morem ocenit v plus ali minus, ker nisem normiranc.

Sicer pa, glede na povečano izražanje frustracij, izgleda ukrep cilja v pravo smer. Ko psu stopiš na rep, zalaja.

Ker frustrira s.p.je. ker za njih pomeni več dela, več birokracije gre ukrep v pravo smer??? Kaj je torej cilj? Zjebati in uničiti velik del privatnega sektorja? Neverjetni ste...

ginekk je izjavil:

:)) Logika ti je vrhunska. Objavi 30% znižanje plač in na osnovi odziva ljudi sklepaj, da so sedaj plače očitno previsoke.

trancer01 ::

ginekk je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ja, seveda, normiranci smo psi, ki zalajamo, ko nam stopijo na rep. Neverjetno, kako butaste prispevki nekateri objavljate na tem forumu!

To, da si moramo sami iskati stranke za posel, skrbeti za izterjavo, da sploh dobimo kakšen evro, ki nam ga lahko potem Levica pobere za svoje nebulozne davke, je pa nepomembno. Primerjajo kar vse normirane samostojne podjetnike z redno zaposlenimi, kot da bi to bilo isto. Če kdo slučajno ne ve, NE, to ni isto. Seveda sistem omogoča "goljufanje" in nekateri delajo isto, kot če bi bili redno zaposleni, tj. za enega naročnika, v njegovih prostorih, na njegovi opremi itd. Ni pa možno tega posploševati na vse samostojne podjetnike!

Dejavnosti, ki jih opravljam jaz, nikakor ne bi mogel opravljati kot redno zaposlen. Imam tudi ogromno strank, delo se opravlja večinoma na daljavo, po potrebi pa tudi (veliko) na terenu. Obratovalni stroški so lahko pri meni minimalni ali pa ogromni, kakor hočem in v katero koli smer se pač odločim poslovati. Dejstvo pa je, da kot samostojni podjetnik NIMAM enakih pravic kot redno zaposlena oseba v podjetju, saj sem za vse prihodke, pridobivanje poslov, izterjavo, vodenje evidenc itd. odgovoren sam. Država mi ne nudi bolniškega staleža v primeru bolezni do 30 dni, nihče mi ne plača regresa za dopust, božičnice, trinajste plače, prevoznih stroškov, malice, nadomestila za brezposelnost, če si ga pod določenimi pogoji ne uspem izboriti itd. Posledično je primerjanje redno zaposlenih oseb s samostojnimi podjetniki enako kot primerjanje kamnov in orehov. Morda se komu zdi na prvi pogled podobno, a v resnici PRAVILOMA ni! Prispevki skupaj z davki za nekoga, ki ima kot samostojni podjetnik prihodkov komaj za povprečno plačo ali manj, pa že zdaj sploh niso majhni! Treba je upoštevati, da mi prihodki, za razliko od redno zaposlenih, niso zagotovljeni. Zagotovljeni so mi samo prispevki in davki! Prav tako socialne pravice samostojnih podjetnikov niso primerljive z redno zaposlenimi. Če želi levica izenačiti obdavčitev normirancev z redno zaposlenimi, naj tudi izenači pravice in vsakemu zagotovi minimalno plačo tudi tiste mesece, ko promet ne dosega niti minimalne plače! A to pa ne bi? Samo davke in prispevke bi navijali in primerjali z redno zaposlenimi samo pluse, velikega števila minusov pa ne vidijo. Tako je to, ko ti Mesec, Kordež in Golob, ki nikoli niso zares delali na trgu, nekateri pa niti enega dneva delovne dobe niso imeli pred vstopom v politiko, pametujejo o pravičnosti davčnega bremena!

Zgodovina sprememb…

Ni malo riskantno pred morebitno krizo posegati na trg dela ki funkcionira? No, opice na financnem ministrstvu že vedo. In kordiši in ostali crazy tudi:))

Reševali bodo stvari spet drugi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

trancer01 je izjavil:

ginekk je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ja, seveda, normiranci smo psi, ki zalajamo, ko nam stopijo na rep. Neverjetno, kako butaste prispevki nekateri objavljate na tem forumu!

To, da si moramo sami iskati stranke za posel, skrbeti za izterjavo, da sploh dobimo kakšen evro, ki nam ga lahko potem Levica pobere za svoje nebulozne davke, je pa nepomembno. Primerjajo kar vse normirane samostojne podjetnike z redno zaposlenimi, kot da bi to bilo isto. Če kdo slučajno ne ve, NE, to ni isto. Seveda sistem omogoča "goljufanje" in nekateri delajo isto, kot če bi bili redno zaposleni, tj. za enega naročnika, v njegovih prostorih, na njegovi opremi itd. Ni pa možno tega posploševati na vse samostojne podjetnike!

Dejavnosti, ki jih opravljam jaz, nikakor ne bi mogel opravljati kot redno zaposlen. Imam tudi ogromno strank, delo se opravlja večinoma na daljavo, po potrebi pa tudi (veliko) na terenu. Obratovalni stroški so lahko pri meni minimalni ali pa ogromni, kakor hočem in v katero koli smer se pač odločim poslovati. Dejstvo pa je, da kot samostojni podjetnik NIMAM enakih pravic kot redno zaposlena oseba v podjetju, saj sem za vse prihodke, pridobivanje poslov, izterjavo, vodenje evidenc itd. odgovoren sam. Država mi ne nudi bolniškega staleža v primeru bolezni do 30 dni, nihče mi ne plača regresa za dopust, božičnice, trinajste plače, prevoznih stroškov, malice, nadomestila za brezposelnost, če si ga pod določenimi pogoji ne uspem izboriti itd. Posledično je primerjanje redno zaposlenih oseb s samostojnimi podjetniki enako kot primerjanje kamnov in orehov. Morda se komu zdi na prvi pogled podobno, a v resnici PRAVILOMA ni! Prispevki skupaj z davki za nekoga, ki ima kot samostojni podjetnik prihodkov komaj za povprečno plačo ali manj, pa že zdaj sploh niso majhni! Treba je upoštevati, da mi prihodki, za razliko od redno zaposlenih, niso zagotovljeni. Zagotovljeni so mi samo prispevki in davki! Prav tako socialne pravice samostojnih podjetnikov nisi primerljive z redno zaposlenimi. Če želi levica izenačiti obdavčitev normirancev z redno zaposlenimi, naj tudi izenači pravice in vsakemu zagotovi minimalno plačo tudi tiste mesece, ko promet ne dosega niti minimalne plače! A to pa ne bi? Samo davke in prispevke bi navijali in primerjali z redno zaposlenimi samo pluse, velikega števila minusov pa ne vidijo. Tako je to, ko ti Mesec, Kordež in Golob, ki nikoli niso zares delali na trgu, nekateri pa niti enega dneva delovne dobe niso imeli pred vstopom v politiko, pametujejo o pravičnosti davčnega bremena!

Odlično povzeto. Pozabil si pa napisati, da ne samo regresa za dopust, tudi dopusta ni plačanega.

sentiš ::

A bomo naredili protest? Bo kdo prišel? Bi bil prvi protest proti novi vladi in bi bilo nekaj reklame za Slo-tech, s tem pa večji promet na forumu in novi umi. Win win

Pat_MaGroin ::

Pa bolniške ni prvih 30 dni, pa če izgubiš posel, ne dobiš nadomestila za brezposelnost, kljub temu, da plačuješ to zavarovanje :).

sentiš je izjavil:

A bomo naredili protest? Bo kdo prišel? Bi bil prvi protest proti novi vladi in bi bilo nekaj reklame za Slo-tech, s tem pa večji promet na forumu in novi umi. Win win

Od napovedanih davkov bodo ukinili samo nomirance, ker to je najbolj soimple in ne boli volilne baze.

Davka na nepremičnine 100% ne bo, ker ne upajo.

Zgodovina sprememb…

trancer01 ::

ales85 je izjavil:

trancer01 je izjavil:

ginekk je izjavil:

Okapi je izjavil:

Dejavnosti, ki jih opravljam jaz, nikakor ne bi mogel opravljati kot redno zaposlen. Imam tudi ogromno strank, delo se opravlja večinoma na daljavo, po potrebi pa tudi (veliko) na terenu. Obratovalni stroški so lahko pri meni minimalni ali pa ogromni, kakor hočem in v katero koli smer se pač odločim poslovati. Dejstvo pa je, da kot samostojni podjetnik NIMAM enakih pravic kot redno zaposlena oseba v podjetju, saj sem za vse prihodke, pridobivanje poslov, izterjavo, vodenje evidenc itd. odgovoren sam. Država mi ne nudi bolniškega staleža v primeru bolezni do 30 dni, nihče mi ne plača regresa za dopust, božičnice, trinajste plače, prevoznih stroškov, malice, nadomestila za brezposelnost, če si ga pod določenimi pogoji ne uspem izboriti itd. Posledično je primerjanje redno zaposlenih oseb s samostojnimi podjetniki enako kot primerjanje kamnov in orehov. Morda se komu zdi na prvi pogled podobno, a v resnici PRAVILOMA ni! Prispevki skupaj z davki za nekoga, ki ima kot samostojni podjetnik prihodkov komaj za povprečno plačo ali manj, pa že zdaj sploh niso majhni! Treba je upoštevati, da mi prihodki, za razliko od redno zaposlenih, niso zagotovljeni. Zagotovljeni so mi samo prispevki in davki! Prav tako socialne pravice samostojnih podjetnikov nisi primerljive z redno zaposlenimi. Če želi levica izenačiti obdavčitev normirancev z redno zaposlenimi, naj tudi izenači pravice in vsakemu zagotovi minimalno plačo tudi tiste mesece, ko promet ne dosega niti minimalne plače! A to pa ne bi? Samo davke in prispevke bi navijali in primerjali z redno zaposlenimi samo pluse, velikega števila minusov pa ne vidijo. Tako je to, ko ti Mesec, Kordež in Golob, ki nikoli niso zares delali na trgu, nekateri pa niti enega dneva delovne dobe niso imeli pred vstopom v politiko, pametujejo o pravičnosti davčnega bremena!

Odlično povzeto. Pozabil si pa napisati, da ne samo regresa za dopust, tudi dopusta ni plačanega.

Še marsičesa drugega nisem omenil, recimo stroška postavitve spletne strani in strežnika, stroška spletnega oglaševanja(Google Adwords, Facebook), da sploh dobim kakšne stranke, časa, ki sem ga porabil za optimizacijo spletne strani in za komunikacijo s strankami, preden sploh pride do kakšnega posla... Ja, seveda tudi dopust in malica nista plačana oz. si ju moram sam plačati iz krvavo zasluženega prometa itd..
««
74 / 259
»»