» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
71 / 259
»»

poweroff ::

Okapi je izjavil:

matic492 je izjavil:

Saj je tako... samo da boš plačal še obresti pa par opominov dobil :))

In sicer zakaj?
Nakažeš vnaprej za celo leto in ti potem lepo odštevajo.
Pogledaš v "kartico" in imaš lepo po kontih - breme / dobro /saldo.
Dokler si v plusu, ne bo nobenih obresti, opominov.

V bistvu bi lahko tudi vse nakazal na en sam konto, ker če si kje v minusu, ti samodejno premikajo sredstva od tam, kjer si v plusu, in kolikor vem, ni s tem nobenih stroškov, samo obvestilo o pobotu dobiš.

Jaz sem delal tako - vnaprej sem naložil neko vsoto denarja, potem sem pa preveril, če je že začelo zmanjkovati in sem po potrebi doplačal. Konec leta se je preneslo na naslednje leto.

Sem si pa potem na koncu omislil računovodkinjo, ki mi je rekla, da pozna par primerov, ko FURS zaradi tega teži. No, meni so tudi enkrat rekli zakaj vnaprej nakazujem, pa sem jih samo vprašal, če je to mogoče nezakonito, pa če so oni zaradi tega kaj na škodi, pa smo hitro zaključili pogovor.

Ko sem s.p. zaprl, sem pa moral dati vlogo za vrnitev preplačil (na osebni TRR). Pač, en obrazec izpolniš, in je.
sudo poweroff

velikBrokoli ::

Najlažje je res scheduled transfer naresti 1x letno in nehaš razmišljat o tem. Neobanke imajo pa itak zastonj SEPA nakazila, mi ni problema 5 nakazil naresti :D

Sem pa že slišal od znancev, da jim je FURS vrnil denar, ki so ga preveč nakazali, bodite pozorni, če to počnete :D

EjTi ::

Glede tega nalaganja sredstev za plačilo obveznosti več mesecev naprej.
Meni je se zgodilo, da sem dobil na konto 40 (akontacija dohodnine) nakazano vračilo davka, ki je pokrilo plačilo obveznosti za tekoči mesec. Oni so mi pa potem 21. v mesecu ta sredstva nakazali na moj TRR - isti dan in malo pred tem, ko so trgali za davke na istem kontu. K sreči sem pričakoval, da se kaj takega lahko zgodi in sem naslednji dan to opazil v Ekartici. Tako sem plačal samo za en dan zamudnih obresti. Glede konta 42 in 43, kjer gre za manjše zneske pa nakažem za celo leto naprej in do sedaj še nisem imel teh težav - da bi mi sredstva na teh kontih nakazali nazaj na moj TRR.

sentiš ::

Zakaj vam pa e-račun ne paše? Ti pošljejo avtomatsko vsak mesec malo pred 20im in samo poklikaš da gre dalje. Mislim, da tudi provizije ni.

Pat_MaGroin ::

ker imamo tuje banke :)

tony1 ::

sentiš je izjavil:

Zakaj vam pa e-račun ne paše? Ti pošljejo avtomatsko vsak mesec malo pred 20im in samo poklikaš da gre dalje. Mislim, da tudi provizije ni.

Zato, ker ti z e-računom obračunajo minimalne prispevke od katerih te čaka minimalna penzija.

Penzije ne bo tukaj noben videl, zakaj bi plačeval več???

Geho ::

Okapi je izjavil:

matic492 je izjavil:

Saj je tako... samo da boš plačal še obresti pa par opominov dobil :))

In sicer zakaj?
Nakažeš vnaprej za celo leto in ti potem lepo odštevajo.
Pogledaš v "kartico" in imaš lepo po kontih - breme / dobro /saldo.
Dokler si v plusu, ne bo nobenih obresti, opominov.

V bistvu bi lahko tudi vse nakazal na en sam konto, ker če si kje v minusu, ti samodejno premikajo sredstva od tam, kjer si v plusu, in kolikor vem, ni s tem nobenih stroškov, samo obvestilo o pobotu dobiš.

Če si v minusu, pa sledijo opomini.

Ni res, če nakažeš preveč, ti v roku parih tednov vrnejo. Iz prve roke povem, da sem imel preveč in sem dobil hitro nazaj. Tak moram vsak mesec 2x na mesec sedet za kompom in plačevat položnice ali pa plačujem obresti. Ja dobiš tud lahko položnico na telefon, ampak potem ti tista QR koda pomaga 0.
Bi mi zelo ugajalo 1x na leto nakazati za celo leto znesek in plačati samo eno provizijo in imeti potem celo leto mir, ampak ne gre tako lepo v deželici naši... smo preveč za svetom.

matic492 ::

Mislim, bunite se mogoče 0.01% SPjevcev :D Ostalim ni tako simpl vržt 5 jurjev za celoletne prispevke gor in raje plačujejo oz. plačujemo vsak mesec.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

CoreySteel ::

Jest ne vem kako vam enim rata plačat za "vnaprej." Jaz sem enkrat pomotoma dvakrat v mesecu plačal vse prispevke pa je bila cela panika s FURSa :D
Twitter: @CoreySteel_

jabe ::

Meni nic ne vracajo. Tudi samodejno ne predjajo viskov z enega konta na drugega. Sem nekaj pomutila in placala na zacetku leta prevec akontacije. Se danes se mi od tam trga in je ne nakazujem do drucga meseca. Medtem ko ostale prispevke mesečno placujem in noce jemati od viskov iz akontacije. Je bilo itonicno, ko sem imela pri akontaciji viska se pa jos, pa zamudne obresti plačala, ker drugih prispevkov tudi nisem. Saj samo za par dni, ker me je zanimalo, kako deluje ta sistem.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

poweroff ::

Še enkrat jaz sem imel višek na kontih 40, 44 in 45 in so lepo vsak mesec trgali dol in niso nič vračali.
sudo poweroff

simonchelo ::

Sicer nisem normiranec. Navaden s.p. ampak sem enkrat plačal 2 krat prispevke in je bila cela zmeda iz strani FURSa. Drugič so mi pa pri vračilu dohodnine sami poračunali in sem imel manj prispevkov za poravnat.
ciao

Vnaprej plačat državi. Hm, raje na roke pišem položnice in jih grem na Ptuj plačat vsak mesec kot da bi državi za 1 leto dal avansa:).

ales85 ::

sentiš je izjavil:

Ne pametuj preveč, penzija bo. Itak gre ves čas gor. Če penzije ne bo, bodo pa druge težave, hujše.

Mato989 ::

ales85 je izjavil:

sentiš je izjavil:

Ne pametuj preveč, penzija bo. Itak gre ves čas gor. Če penzije ne bo, bodo pa druge težave, hujše.

Problem je da če si danes star 30 let in imaš še 35 let delovne dobe, se ti ne splača plačevat več kot minimalne prispevke, razen če plačuješ prispevke kot da bi imel 3k bruto plače... ker min. penzija za 40 let delovne dobe se viša in je zdaj koliko? 630 EUR?

Bolj pomembno je da pridelaš 40 let delovne dobe.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Geho ::

Mato989 je izjavil:

ales85 je izjavil:

sentiš je izjavil:

Problem je da če si danes star 30 let in imaš še 35 let delovne dobe, se ti ne splača plačevat več kot minimalne prispevke, razen če plačuješ prispevke kot da bi imel 3k bruto plače... ker min. penzija za 40 let delovne dobe se viša in je zdaj koliko? 630 EUR?

Bolj pomembno je da pridelaš 40 let delovne dobe.

In si hkrati zagotoviš finančno prihodnost: torej lastno streho nad glavo, da nimaš drage najemnine za plačevat in dovolj denarja, da lahko dobiš neko mesečno rento, ki bo višja od penzije.

Ziga Dolhar ::

tony1 je izjavil:

sentiš je izjavil:

Zato, ker ti z e-računom obračunajo minimalne prispevke od katerih te čaka minimalna penzija.

Ne, e-račun ni omejen na minimalne prispevke ...
https://dolhar.si/

No, končno nekdo, ki ima glavo za kaj več kot držalo za ušesa. S to omejitvijo e-računov sitnarim še od preden so jih dali v produkcijo (s.p. sem nekaj pred tem zaprl), pa nihče ni znal tega povedati.

Lahko poveš kaj več, kako naj bi to izgledalo? Pred e-računi si moral mesečno v Edavkih objaviti število ur dela tedensko in davčno osnovo za tisti mesec (ki je morala biti vsaj enaka takšni, ki ti jo je 1x letno izračunal FURS, lahko pa tudi višja - vse do določene meje za s.p.je). E-računi pa prihajajo avtomatsko.

Kako pa povišaš višino zneska, ki prileti z e-računom?

marska83 ::

@tony1

Moram priznati da ne razumem čisto zakaj bi plačeval prispevkov več kot je potrebno.

Evo zelo preprost izračun, ki mogoče precej stvari poenostavi, tudi to da v resnici ne moreš plačevati minimalnih prispevkov ves čas, če imaš relativno visok dohodek.

Minimalni prispevki: 451€
Pokojnina po 40 letih (splošni pokojninski kalkulator ZPIZ): 626€

Recimo da se odločiš in boš plačeval 40 let najvišje možne prispevke (ekvivalent bruto plači 6500€): 2633€
Pokojnina po 40 letih: 1905€

Sedaj pa recimo, da se odločiš da plačuješ minimalne prispevke in razliko vlagaš v nek splošno razpršen ETF.
Minimalni prispevki: 451€
Razlika: 2182€ (mesečni vložek)
Plačevanje v ETF 40 let po 2182€ mesečno s 4% donosom, glavnica po 40 letih: 2.438.233€.

Mislim, da si s tem zneskom lahko privoščiš precej večjo pokojnino kot je javna pokojnina pri max prispevkih.

Ja res je, pri max prispevkih imaš tudi solidno bolniško če zboliš/se poškoduješ za več kot 1 mesec, ampak si precej hitro lahko narediš nek varnostni sklad za te primere. Z vsakim letom, ki ti ga uspe narediti si v bistvu na boljšem.

Seveda je izračun precej poenostavljen in je odvisen tudi od drugih dejavnikov.

Ja, z plačevanjem v sistem, ki ga subvencionira država je sicer veliko bolj "varno" :)

Se pa tudi v 40 letih veliko spremeni, moj dedek ni nikoli imel tako visoke plače, kot ima zdaj pokojnino, zaradi inflacije.

In any case je močno vprašljivo če bo še normiranc na voljo celotnih 40 let, ker zdajšnja vlada obljublja da nas bojo še mal bolj stisnali. Tako da če si 5 let na minimalcu preostanek boš pa forsiran vplačevat v ta ponzi je itak vseeno na koncu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Je bolj varno sigurno, vprašanje če boljše.

Ja sej izračun ni vezan izključno na normirance. Vsak SP si lahko plačuje max prispevke...

Res je pokojnina se uskljajuje z inflacijo. Ampak če pogledaš moj izračun sem vzel donos 4% kar je na 40 let verjetno precej konzervativno, torej je še prostor za 2%-3% inflacije. Tudi če spremenim donos na 2% je še vedno glavnica po 40 letih 1.596.011 evrov... Če upoštevaš 4% rule (pa verjetno obstaja še kaj boljšega) za izplačila je to skoraj 60k/leto oziroma 5k/mesec realnih pri 2% donosu in recimo 3% inflaciji...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: marska83 ()

marska83 je izjavil:

Ja sej izračun ni vezan izključno na normirance. Vsak SP si lahko plačuje max prispevke...

Seveda, samo v tej temi je večina normirancev t.i. "freelancerjev" ne, in če ne bo več normiranc tako ugoden, se bo večini bolj splačalo zaposlit in laufat popoldanca ali pa na črno delat na paypal/kripto popoldan :)

marska83 je izjavil:

Res je pokojnina se uskljajuje z inflacijo. Ampak če pogledaš moj izračun sem vzel donos 4% kar je na 40 let verjetno precej konzervativno, torej je še prostor za 2%-3% inflacije. Tudi če spremenim donos na 2% je še vedno glavnica po 40 letih 1.596.011 evrov... Če upoštevaš 4% rule (pa verjetno obstaja še kaj boljšega) za izplačila je to skoraj 60k/leto oziroma 5k/mesec realnih pri 2% donosu in recimo 3% inflaciji...

Meni je itak nepojmljivo da bi državi take zneske nakazoval za neko obljubo kaj bom dobil leta 2060, ker nima nobenega smisla matematično, samo enim ta "varnost" več pomeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Jah lahko greš na doo, mislim da sem računal da je nekje 15% dražje, če imaš dohodke čez 100k...

BTW: Na hitro sem vrgel notri cifre v tale kalkulator: https://www.cfiresim.com/ ki gleda zgodovinske cikle.
Zgodovinsko gledano bi moral za izplačilo 30k/leto (kar ustreza nekje pokojnini ki jo dobiš če plačuješ max prispevke) imeti našparano 900k (upošteval sem 75% delnice in 25% obveznice). To bi si lahko izplačeval 50 let. Zgodovinsko gledano bi failov samo v 2%.

Če mesečno razliko med max in min prispevki varčuješ s 4% donosom prideš do 900k v 22 letih. Se pravi rabiš ravno polovico časa, da si "zrihtaš" enako penzijo kot bi imel javno penzijo če bi plačeval max prispevke 40 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: marska83 ()

Marska: daj mi najdi en soliden EU-based ETF sklad, ki sprejema nove EU-based vplačnike. Nazadnje je bilo okrog tega vprašanja en kup jamranja zaradi ene leve EU direktive, konkretnega sklada pa nobenega... :|

Mike_Rotch ::

Je bolj varno sigurno, vprašanje če boljše.

Vprašanje, če je res bolj varno. Primerov, ko so penzije izpuhtele v relativno kratkem času je bilo v zadnjih 50 letih kar nekaj. Pa ne mislim samo na države z visoko inflacijo, tudi v "razvitem" svetu se kdaj zgodi, da kak sklad malo zakašlja.

Po drugi strani so dolgoročni donosi na borzi stalnica že od kar ljudje trgujejo. Pa nobenega razloga ni, da bi se to spremenilo, dokler smo ljudje gospodarni in podjetni.

Državni pokojninski sistem je že po definiciji bolj najbolj varna pokojninska naložba. Penzije vedno bodo, ni pa nujno, da bodo zadostne višine za spodobno življenje...

user4683 ::

Niti ne rabiš dajar v ne vem kakšne sklade. Lahko vsak mesec vržeš v zlato, ki bo imelo čez 40 let še vedno podobno vrednost kot sedaj (popravljeno za inflacijo). Zgoraj je nekdo računal kaj se zgodi z razliko med minimalnimi in maksimalnimi prispevki. S 40 let max prispevkov imaš cca 1900 penzije, dokler ne škripneš. Če pa razliko (2100eur/mesec) mečeš v zlato, boš imel čez 40 let minimalno penzijo + še za 40 let zaloge zlata, če ga vsak mesec vzameš ven za 2100eur.

Samo če dajaš v pokojninski sklad in škripnes nima noben nič od tega. Če škripneš leto ali dve v pokoju tudi nimaš nič od tega. Koliko od vas dejansko misli živeti še 40 let v pokoju? Verjetno vsi, samo statistično je to nerealno. Ne tukaj klobasat neumnosti, pokojninski sklad je nateg.

Glavni problem pokojninskega sklada (zraven ponzi natega) je to da govorijo ti da je to tvoj denar (bruto) hkrati pa če umreš isti dan ko greš v penzijo nimajo zanamci nič od tega sklada v katerega si vplačeval, zato so individualni računi TRR way to go. ampak to je off topic.

Plačevat več kot minimalnih prispevkov se razen v izjemnih primerih kot je recimo X mesecev pred porodom, brezveze...

Že dejstvo, da s pokojninami v Slovenija upravlja zavod in ne sklad, vam veliko pove. Slovenske pokojnine so preprosto ponzi shema, ki bo skozi leta propadala, že sedaj se denar jemlje iz proračuna. Plačujte minimalne prispevke, vse ostalo pa vlagajte v ETFje, ko ste starejši pa mogoče kakšne obveznice in zlato, da je bolj varno. Če bi imeli v Sloveniji kakšen 401k sistem, bi se dejansko splačalo več prispevkov plačevati, tako pa imamo piramidni sistem, ki služi samo boomerčkom :)

Ja, nasim dedkom in staršem se je mogoce splačalo, ker so sli hitro v penzijo. Moj dedek je v penziji ze 35 let, drugi pa 32 let.

Vecina tukaj se realno pred 65. ne bo upokojila, realno bo prej 70. let pogoj, da začneš črpati drzavno penzijo. Kar realno pomeni, da bos rabil max 10 do 15 let zaloge za doplačilo k penziji. Ce bos imel srečo, da seveda docakas pozno starost.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Ugotavljanje kreditne sposobnosti espejev Banke bodo po novem lahko drugače ugotavljale kreditno sposobnost espejev z normiranimi odhodki. Za osebe, ki delujejo kot samostojni podjetniki z normiranimi odhodki ter za kredit zaprosijo kot potrošniki, se uvaja alternativni način izračuna kreditne sposobnosti. Po do zdaj veljavnih pravilih, ki sledijo davčni zakonodaji, se je v dohodek lahko upoštevalo do 20 odstotkov prihodkov iz dejavnosti, zmanjšanih za davke in prispevke. Po novem lahko banka dohodek oceni na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov iz računovodskih izkazov (v kolikor so ti na voljo), zmanjšanih za davke in prispevke. Ta sprememba bo, tako v Združenju bank Slovenije, predvidoma delu samostojnih podjetnikov tudi nekoliko izboljšala kreditno sposobnost.

Nov način ugotavljanja kreditne sposobnosti.
Če sp računovodske izkaze??

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Še vedno pa banke zahtevajo, da imaš s.p. odprt vsaj 1 ali 2 leti, potem pa gledajo tvoj obračun dohodnine. Veliko bolje, ampak neugodno za tiste, ki so ravnokar odprli s.p. :)

Gledajo pa npr., če imaš 10k prihodkov, pa recimo plačuješ 1000 eur za dohodnino + prispevke, da imaš ekvivalent nekomu, ki je redno zaposlen in ima 9k bruto. Vsaj tako so mi na dveh bankah obrazložili. Seveda pa gre pri s.p.jih vedno za zelo individualno obravnavo, vsaj bo dobil drugačen izračun...

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

Še vedno pa banke zahtevajo, da imaš s.p. odprt vsaj 1 ali 2 leti, potem pa gledajo tvoj obračun dohodnine. Veliko bolje, ampak neugodno za tiste, ki so ravnokar odprli s.p. :)

Gledajo pa npr., če imaš 10k prihodkov, pa recimo plačuješ 1000 eur za dohodnino + prispevke, da imaš ekvivalent nekomu, ki je redno zaposlen in ima 9k bruto. Vsaj tako so mi na dveh bankah obrazložili. Seveda pa gre pri s.p.jih vedno za zelo individualno obravnavo, vsaj bo dobil drugačen izračun...

Saj zaposleni tudi ne more se zaposlit in čez 1 mesec dobit kredit, to je logično.

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Saj zaposleni tudi ne more se zaposlit in čez 1 mesec dobit kredit, to je logično.

Vseeno ti gledajo še prejšnjo zaposlitev.. lahko zamenjaš službo in bodo brez problema izračunali. Ko sem pa jaz s.p. odprl in sem bil pred tem 2 leti redno zaposlen, pa niso hoteli tistega vzeti zraven v izračun. Slovenistanske banke.

Meni pa so.. sem imel popoldanca do aprila, od takrat sem pa na SPju in sem ji pač dal plačilne liste od prej, in sva to napisala.

Je pa rees da jaz nisem imel na knap kreditne sposobnosti, ampak sem vzel kredit za manj kot 10% mojih neto dohodkov.

Ok, dobro vedeti. Kakorkoli, kot sem omenil, očitno je vse odvisno od tega na koga naletiš na banki in koliko se jim da zajebavati s teboj :D

DePalmo ::

Imam vprašanje glede plačila dohodnine za prihodke iz tujine, izven EU. Kako in kje poknjižiti te prihodke? eDavke sem že gledal in ne najdem ustreznih podstavk, zato bi bil vesel vsakega namiga.

Ko boš drugo leto oddajal dohodnino, boš vpisal prihodke.

DePalmo ::

Aha, takrat se jih doda in doplača dohodnino. Sem pričakoval da je potrebno oddajati te podatke sproti.

Hvala za info!

Sem iskal enako kot ti, poklical furs in so mi rekli, da "izven eu" se vpiše dohodnina in to je to.

Na moj komentar "pa saj je z ZDA 100x bolj simpl poslovat kot v EU" je referentka rekla: "ne motite se" :).

ales85 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Na moj komentar "pa saj je z ZDA 100x bolj simpl poslovat kot v EU" je referentka rekla: "ne motite se" :).

To absolutno drži, ne samo ZDA, večina zunaj EU. Razen, če morda delaš s kakšnim Iranom, tam nisem ziher :D

user4683 ::

Normirano "anomalijo" bodo očitno poizkusili "popraviti" že letos:
https://siol.net/novice/slovenija/minis...

Hehe, veliko govorijo o razbremenitvi obdavcitve dela, pa sem skoraj siguren, da tam ne bodo ničesar spremenili in bodo zgolj normirancem vrgli poleno pod noge.

endelin ::

user4683 je izjavil:

Normirano "anomalijo" bodo očitno poizkusili "popraviti" že letos:
https://siol.net/novice/slovenija/minis...

Bo treba jih kolesarit kaj? Z vilami in sekirami bo še hitrejši učinek. Drugače vas bodo obrali do golega;) stranka Levica bo uničila Slovenijo z njihovo davčno reformo. 4% ljudi drži v šahu vso Slovenijo. Vlada = stranka Levica

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

kikach ::

Letos se pomojem z normiranci ne bo zgodilo nič. Ker, če ne druga bo vsaj NSI zaustavila tak zakon z referendumom. Pa tudi znotraj koalicije, je kar nekaj normirancev.

Pa saj vidiš, da šele razne osnutke in predloge zbirajo. Nič skrbet, javnosektoraši bodo šli itak za nekaj mesecev na morje, potem bodo pa morda v Q1 2023 začeli vlagati kakšne zakone :))

EjTi ::

kikach je izjavil:

Letos se pomojem z normiranci ne bo zgodilo nič. Ker, če ne druga bo vsaj NSI zaustavila tak zakon z referendumom. Pa tudi znotraj koalicije, je kar nekaj normirancev.

Citat: "Referenduma ni dopustno razpisati: - o zakonih o davkih, ..." iz vira: https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava...
««
71 / 259
»»