» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
66 / 260
»»

Pat_MaGroin ::

Saj.

Zato bom pa prvič v življenju podal prijavo na furs in npu.

Geho ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Saj.

Zato bom pa prvič v življenju podal prijavo na furs in npu.

Pa pomoje najbolje, da nas jo več odda, da ne bodo mislili, da lahko kar tako na lepe učke delajo bedarije. Če veljajo pravila za nas, bodo pa tudi za njih, drugače naj pa odstopi.

endelin ::

V živo z zaslišanja v DZ) Klemen Boštjančič napovedal spremembe pri normiranih s.p.-jih

Izgleda bo to prioriteta...

Mord gre to res že letos čez

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Geho ::

endelin je izjavil:

V živo z zaslišanja v DZ) Klemen Boštjančič napovedal spremembe pri normiranih s.p.-jih

Če so lani odprli veliko več s.p.-jev, in je rasla dodana vrednost bo po takih ukrepih preprosto folk začel zapirati in ali iti v tujino ali pa v redne zaposlitve, na koncu bo računica za vse slabša. Pametna vlada že v štartu...

velikBrokoli ::

Celoten citat:

Normirani s.p. je ena od anomalij. Izrazito raste število normiranih s.p.-jev. Številke so enormne in ta sistem absolutno ne dosega svojega namena in v veliki meri so tudi razlog za prekarno delo. Večina s.p.-jev so storitvene dejavnosti in 80-odstotni normirani odhodki so previsoki. "Ne vem, zakaj se tega še nihče ni lotil. Verjetno zato, ker je veliko profesorjev v vladi in da imajo tudi svoje normirane s.p.-je... No, to je malo heca, ne me preveč resno jemati," pravi Boštjančič.

Morda pa bi lahko inšpektorat dejansko začel preverjati in ukinjati prekarnost. Ne pa kar tako - imamo prekarnost, zato bodo VSI najebal!

Zgodovina sprememb…

Morda ni naključje da so Frankla ujeli v ljubljanski gostilni kako se zabava s Stefancicem (ex studio city) in Škrabcem (riko)?

Mene čudi zakaj Finance drkajo na vsako novico z normiranci. So jim "reptili" dali denar za mehcanje folka?;)

Zgodovina sprememb…

endelin je izjavil:

Morda ni naključje da so Frankla ujeli v ljubljanski gostilni kako se zabava s Stefancicem (ex studio city) in Škrabcem (riko)?

Mene čudi zakaj Finance drkajo na vsako novico z normiranci. So jim "reptili" dali denar za mehcanje folka?;)

Na Financah dobro vedo kdo je njihova ciljna publika :)

tony1 ::

Geho je izjavil:

endelin je izjavil:

Če so lani odprli veliko več s.p.-jev, in je rasla dodana vrednost bo po takih ukrepih preprosto folk začel zapirati in ali iti v tujino ali pa v redne zaposlitve, na koncu bo računica za vse slabša. Pametna vlada že v štartu...

Ponovno pojasnjujem rast števila s.p.jev lani: to so kolesarji, ki vozijo za Wolt in Glovo. Tukaj ne gre iskati visoke dodane vrednosti.

tony1 je izjavil:

Geho je izjavil:

endelin je izjavil:

Ponovno pojasnjujem rast števila s.p.jev lani: to so kolesarji, ki vozijo za Wolt in Glovo. Tukaj ne gre iskati visoke dodane vrednosti.

Vir: verjemi mi, dečko.

Vir: pomagal sem pisati letna poročila prijateljem, ki jih to presega.

Ozri se malo okrog sebe po Ljubljani in preštej modre in rumene ruzake na kolesih. Vsi ti ljudje imajo na novo odprt normiran s.p., čisto vsi.

In še: gre za slab primer pretepanja slamnatega moža. Ustvarili ste lažno dilemo (lani je bilo odprtih ful s.p.jev -> seveda z visoko dodano vrednostjo (vir: verjemi mi, dečko) -> z večjo obdavčitvijo normirancev bomo naredili škodo delu gospodarstva z visoko vrednostjo), ki je v resnici sploh ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Vir: pomagal sem pisati letna poročila prijateljem, ki jih to presega.

Ozri se malo okrog sebe po Ljubljani in preštej modre in rumene ruzake na kolesih. Vsi ti ljudje imajo na novo odprt normiran s.p., čisto vsi.

Vir: imam 3 frende, ki se s tem ukvarjajo, kar pomeni, da so vsi novi normirani s.p.ji dostavljavci hrane. Wow, kako kredibilen in prepričljiv vir!

Pejte malo kdaj ven iz Kleti pogledat. Po netu jih res težko vidite.

No, če ti trdiš, da je to tako, bo pa že držalo.

Si šel enkrat po Ljubljani in si vsakega dostavljavca vprašal, če fura normiranca? Ne se smešit. Če imaš pa kakšen kredibilen vir iz statističnega urada ali kaj bolj pametnega od tvojih anekdot, bom pa z veseljem prebral.

jest10 ::

velikBrokoli je izjavil:

Si šel enkrat po Ljubljani in si vsakega dostavljavca vprašal, če fura normiranca? Ne se smešit. Če imaš pa kakšen kredibilen vir iz statističnega urada ali kaj bolj pametnega od tvojih anekdot, bom pa z veseljem prebral.

In kaj drugega, kot normiranca, bo imel dostavljalec?

jest10 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

In kaj drugega, kot normiranca, bo imel dostavljalec?

Študentsko ali dijaško delo...

Niti nima to veze, bolj me zmoti to, ko se kar nekaj brezveze ugiba brez kakršne koli podlage. Večina mojih frendov je tudi programerjev in imajo nofmiranca, ali to pomeni, da so vsi novi s.p.ji samodejno programerji z visoko dodano vrednostjo in normiranci?

Zgodovina sprememb…

"ali to pomeni, da so vsi novi s.p.ji samodejno programerji z visoko dodano vrednostjo in normiranci?"

No, vesel sem, da se razumeva. Ne, ne pomeni nujno, da ustvarjajo visoko dodano vrednost.

Če imaš pa kakšen kredibilen vir iz statističnega urada ali kaj bolj pametnega od tvojih anekdot, bom pa z veseljem prebral.

tony1 je izjavil:

"ali to pomeni, da so vsi novi s.p.ji samodejno programerji z visoko dodano vrednostjo in normiranci?"

No, vesel sem, da se razumeva. Ne, ne pomeni nujno, da ustvarjajo visoko dodano vrednost.

Če imaš pa kakšen kredibilen vir iz statističnega urada ali kaj bolj pametnega od tvojih anekdot, bom pa z veseljem prebral.

No, potem vidiš kako neumna je bila tvoja izjava, da so vsi novi normiranci dostavljavci, ker nima kakršnekoli podlage :) Jaz pa niti nisem trdil, da imajo vsi novi normiranci visoko dodano vrednost. Samo tvoja izjava je bila tako neumna, da sem težko ignoriral :))

alkor ::

Evo so ze zacel drek mesat....

https://www.finance.si/9000543/%28V-ziv...
LP, a

alkor je izjavil:

Evo so ze zacel drek mesat....

https://www.finance.si/9000543/%28V-ziv...

Všeč mi je, da bi se trenutna vlada lotila normirancev, ko jih pa vprašajo za konkretne predloge, kaj bi naredili, so pa tiho :)) Niti približno se jim ne sanja, kaj bi radi...

Nehaj se izmotavati.

Vsa tvoja premisa je bila potegnjena iz narativa Kleti: lani je bilo odprtih ful s.p.jev -> seveda z visoko dodano vrednostjo (vir: verjemi mi, dečko) -> z večjo obdavčitvijo normirancev bomo naredili škodo delu gospodarstva z visoko vrednostjo.

Woltovih dostavljalcev (ki niso študenti) je mnogo več kot nekaj 10 S-T programerjev (to pove že kmečka pamet, ker je *mnogo* lažje voziti bicikel kot pa ustvarjati visoko dodano vrednost), za katere v Kleti napletate, da se bodo preselili na Nizozemske Antile, državna blagajna bo pa ostala praznih rok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Nehaj se izmotavati.

Vsa tvoja premisa je bila potegnjena iz narativa Kleti: lani je bilo odprtih ful s.p.jev -> seveda z visoko dodano vrednostjo (vir: verjemi mi, dečko) -> z večjo obdavčitvijo normirancev bomo naredili škodo delu gospodarstva z visoko vrednostjo.

Woltovih dostavljalcev (ki niso študenti) je mnogo več kot nekaj 10 S-T programerjev (to pove že kmečka pamet, ker je *mnogo* lažje voziti bicikel kot pa ustvarjati visoko dodano vrednost), za katere v Kleti napletate, da se bodo preselili na Nizozemske Antile, državna blagajna bo pa ostala praznih rok.

Jaz podatkov o normirancih ne vlečem iz svoje riti, kar je pa tebi zelo všeč. Izjave o statistiki normirancev, ki nimajo kakršnekoli podlage, so seveda na nivoju pogovora za šankom.

Ne drži, slamnatega moža si začel ti pretepati z izmišljeno, lažno dilemo o izgubi visoke dod. vrednosti. Ki so jo tegnil iz zraka.

tony1 je izjavil:

Ne drži, slamnatega moža si začel ti pretepati z izmišljeno, lažno dilemo o izgubi visoke dod. vrednosti. Ki so jo tegnil iz zraka.

Potem si pa še ti stegnil svojo statistiko o Woltovih dostavljavcih iz zraka, in? Lahko samo nabijamo in ugibamo, dokler pa ne bo zalimal nekih konkretnih podatkov, je pa itak vseeno.

Mike_Rotch ::

Študentsko ali dijaško delo...

Na Wolt in Glovo? Nope.

Stikalo ::

Wolt in Glovo in te e-hrana bi morali pač dati odločbo da morajo delavce zaposlovati.

Masayoshi ::

In bi te pol dostava stala 10€. Lahko kar zaprejo. No sicer to Golob pravi da je kul. Da bomo v Sloveniji delali samo zadeve z veliko dodano vrednostjo. Tako kot dela javni sektor. Slovenski zasebi sektor je tako ali tako povsem nesposoben. Če ne bo šlo drugače ga bomo pa ukinili z dekretom in bomo imeli samo javni sektor.

pingme ::

A ne vozi večina za Glovo/Wolt kot popoldanski sp? Če pa je to njihova primarna dejavnost in imajo polni sp, potem pa dvomim, da sploh zaslužijo tako visoke zneske, da bi bila neka bistvena razlika med normiranimi in dejanskimi stroški. Pri nižjih zneskih (okoli 1k€ mesečno) so dejanski stroški celo bolj ugodni (odšteješ prispevke, malico, potne stroške, kolo ali celo avto, na koncu imaš pa še splošno dohodninsko olajšavo in potem progresijo).

x3ca ::

Stikalo je izjavil:

Wolt in Glovo in te e-hrana bi morali pač dati odločbo da morajo delavce zaposlovati.

Ne, ker ne izpolnjujejo elementov delovnega razmerja (https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k.... Podoben primer iz UK: https://www.businessinsider.com/deliver...

pingme je izjavil:

A ne vozi večina za Glovo/Wolt kot popoldanski sp? Če pa je to njihova primarna dejavnost in imajo polni sp, potem pa dvomim, da sploh zaslužijo tako visoke zneske, da bi bila neka bistvena razlika med normiranimi in dejanskimi stroški. Pri nižjih zneskih (okoli 1k€ mesečno) so dejanski stroški celo bolj ugodni (odšteješ prispevke, malico, potne stroške, kolo ali celo avto, na koncu imaš pa še splošno dohodninsko olajšavo in potem progresijo).

a) Ljudje so pogosto slabo finančno pismeni.

b) Pisanje dejanskih stroškov zahteva računovodjo (spet strošek) ali pa znanje računovodenja, ki ga Woltovci praviloma nimajo. Normiranec je administrativno mnogo enostavnejši.

c) V statistiki novoodprtih s.p.jev ni razvidno, koliko je bilo popoldanskih in koliko "pravih". Večina jih je verjetno res popoldanskih.

delavec44 ::

Rešitev: ukiniti popoldanski s.p.

Podobni ste kot tisti v temi o splavu: na zelo kompleksna vprašanja podajate enoznačne, poenostavljene odgovore.

Človek dobi občutek, da so to teme, ki vas presegajo.

delavec44 je izjavil:

Jaz poznam boljšo rešitev. Vsi se zaposlimo v javni upravi in je mir:D

Zgodovina sprememb…

Masayoshi ::

delavec44 je izjavil:

Bravo. Še bolje ukiniti privatni sektor. Je popolnoma nesposoben. Javno je boljše.

Okapi ::

Masayoshi je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Bravo. Še bolje ukiniti privatni sektor. Je popolnoma nesposoben. Javno je boljše.

FYI, popoldanski espeji so "dopoldan" v glavnem vsi javni sektor.

BigWhale ::

endelin je izjavil:

Govori se, da so na Financah imeli veliko normirancev, potem je pa prisla inspekcija. :)

MisterR ::

x3ca je izjavil:

Stikalo je izjavil:

Ne, ker ne izpolnjujejo elementov delovnega razmerja (https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k.... Podoben primer iz UK: https://www.businessinsider.com/deliver...

Katerih ne izpolnjujejo?
Bistveni elementi delovnega razmerja so torej:

Prostovoljna vključitev delavca v organiziran delovni proces delodajalca
Delo za plačilo
Osebno delo
Nepretrgano opravljanje dela
Delo po navodilih in pod nadzorstvom delodajalca

+ Tisto da ce je 80% (ne vem točne cifre( prihodkov na S.P od enega podjetja se smatra kot delovno razmerje.

BigWhale je izjavil:

endelin je izjavil:

Govori se, da so na Financah imeli veliko normirancev, potem je pa prisla inspekcija. :)

Ko pride BloombergAdria bodo Finance šle v pozabo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Mike_Rotch ::

+ Tisto da ce je 80% (ne vem točne cifre( prihodkov na S.P od enega podjetja se smatra kot delovno razmerje.

Ne

kikach ::

Mislim, da za leto 2023 še ne bo sprememb v 2024 bomo pa pripravljeni.
Je pa dober komentar na financah in si ga bom sposodil: V bistvu je v javni upravi mesecni odliv za sekret papir vecji kot priliv od (novih) davkov normirancev oz. bonitet na neka el vozila. Resitev: manj srati vec delati.

CoreySteel ::

Ob zaslišanju kandidata za finančno ministrstvo je "na pamet" rekel zmanjšanje normiranih stroškov iz 80% na 50%.
Twitter: @CoreySteel_

Se bomo vsak dan vozili iz Ljubljane v Lendavo v pisarno potemtakem :).

kriptobog ::

CoreySteel je izjavil:

Ob zaslišanju kandidata za finančno ministrstvo je "na pamet" rekel zmanjšanje normiranih stroškov iz 80% na 50%.

To je potem iz 4% na 10%. Se vedno ugodno. Preterati itak ne smejo, ce dvignejo na se vedno ugodno stopnjo pa ne bo pretirano slabe volje med normiranci. Recimo s tako stopnjo je bedarija, da bi mutil z bosanskimi ali slovaskimi d.o.oji

matic492 ::

kriptobog je izjavil:

CoreySteel je izjavil:

To je potem iz 4% na 10%. Se vedno ugodno. Preterati itak ne smejo, ce dvignejo na se vedno ugodno stopnjo pa ne bo pretirano slabe volje med normiranci. Recimo s tako stopnjo je bedarija, da bi mutil z bosanskimi ali slovaskimi d.o.oji

Ni tako simple... Zvišali se ti bodo posledično tudi prispevki. Recimo 100k na leto -> 1528EUR + 800EUR davka 1 leto, 2. leto pa 2101 (+800)(48k + 18k prispevkov vplačanih). 3 letoi 2330EUR (+800) potem pa malo konvergira okoli te cifre.

To je torej v parksi skoraj 2x višji strošek vsak mesec. (relativno za vse ne, samo izračunal sem na podlagi 100k)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

In 2x večja osnova za penzijo.

(Vnaprej za vse, ki vidijo rdečo cunjo in bojo začeli s staro lajno: gotovinarji s sto jurji letne plače penzije sploh ne rabijo. Rabijo jo vsi drugi.)

Seveda, samo napišem, da je davek vedno manjši delež, ta "hud davek" so dejansko prispevki :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Drži. Tega reveži, ki na normirancu delajo na biciklu in v trafikah, itak ne morejo vedeti.

Se bo potem nekomu ki zasluži 50k sploh še splacalo met odprt normiran sp? Ce bodo prispevki x2 oz kolkor se bo to poznalo?

Zgodovina sprememb…

endelin je izjavil:

Se bo potem nekomu ki zasluži 50k sploh še splacalo met odprt normiran sp? Ce bodo prispevki x2 oz kolkor se bo to poznalo?

Seveda se vseeno splača.

To sem sicer računal napredpostavki da davek ostane fiksno 20%. Če vržejo še dobiček v dohodninsko lestvico je pa že kar huda.

Vračamo se v čase kilometrin :).

matic492 je izjavil:

endelin je izjavil:

Seveda se vseeno splača.

To sem sicer računal napredpostavki da davek ostane fiksno 20%. Če vržejo še dobiček v dohodninsko lestvico je pa že kar huda.

Ja saj to slednje.

Kje se vidi lestvica prispevkov sploh? Vcasih je to mel furs lepo v excelu, zdaj pa ne najdem vec, verjetno sem smotan.
««
66 / 260
»»