» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
65 / 260
»»

velikBrokoli ::

Ne vem zakaj se sploh obremenjujete s prihodki anonimnežev na forumu? V temi se pogovarjamo o normirancih, pingme pa raje na petkov večer raziskuje prejšnje prispevke ljudi in jih analizira zaradi zavisti :)) lol

Raje kakšno pametno povejte o normiranstvu ali podjetništvu in kako najbolj ugodno priti skozi iz davčnega vidika.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Island boy.

Sj maš pare kanola.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Kripto mesi ::

Daj shintaro ne nabijaj.

user4683 ::

velikBrokoli je izjavil:

Raje kakšno pametno povejte o normiranstvu ali podjetništvu in kako najbolj ugodno priti skozi iz davčnega vidika.

Easy. Do 150k/leto Slovenija, dokler traja, nad tem pa tujina vabi. Ali pa podpiranje izjemno učinkovite domače porabe pobranih davkov :))

tecton ::

Morda probajmo v drugo stran (od amerike), navesti (evropske) drzave, ki so ugodne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

Source z tole? Skoraj vsaka tocka ima *
Nekaj minut googlanja mi najde povsem druge podatke za recimo self employment tax.

V bistvu mi tole izgleda kot obdavcitve za nerezidente. Torej davke placujes (se) nekje drugje.

Drugace pa: 10% davek na dobicek, 10% davek na dividene in kapitalske dobicke, 0% davka na kapitalski dobicek po dveh letih

Ok sem našel... To na zgornji grafiki je obdavčitev prvih 10 let po preselitvi na Portugalsko. Ni slabo :)

Nice, thx za hrvasko.
Mislim da si mora nasa vlada vzet taksne drzave za vzgled, ker drugace bojo imo vsekal ravno v kontra smer, in izgubili firme z dodano vrednostjo.
Pa Golob naj neha z arogantnimi izjavami tipa da on denarja ne rabi, in mu ni problem placat vec davka oziroma rabi predstavnika za podajanje izjav v njegovem imenu X)
https://siol.net/posel-danes/novice/rob...

Geho ::

Kaj pa kake angleško govoreče države?

V EU sta takšni samo Malta in Irska.

Pat_MaGroin ::

Portugalska bo zdaj uvedla davek na kripto, za ostalo pa ne vem.

amacar ::

pingme ::

velikBrokoli je izjavil:

Ne vem zakaj se sploh obremenjujete s prihodki anonimnežev na forumu? V temi se pogovarjamo o normirancih, pingme pa raje na petkov večer raziskuje prejšnje prispevke ljudi in jih analizira zaradi zavisti :)) lol

Ti si tisti, ki vsak mesec napiše drugačen znesek in pri tem nisi niti konsitenten, zato sem ti tudi napisal, da si KONTRAreklama za normiranstvo.
Ja, seveda sem preveril tvoje objave, kar bi moral narediti tudi sam, saj ne znaš držati niti, ker očitno lažeš.
Manj kot pol leta nazaj, decembra 2021, si šele odpiral s.p.
En mesec nazaj, 26.04.2022, si napisal "Furam normiranca in služim tist max. 150k na leto".
Še 14.05.2022 je bilo "problem bo samo, če bodo znižali omejitev 300k v zadnjih dveh letih".
10 dni kasneje si bil že na 300k v desetih mesecih "in v tem času zaslužim 300k, potem pa prekinem delo s strankami in naslednjih 14 mesecev počivam".
Nisem ti niti slučajno "fouš", nisem nikomur, še najmanj pa enemu trolu, saj mi gre zelo dobro, ampak svojih zneskov ne izpostavljam tako kot ti, ker s tem kar delaš dejansko blatiš normirance, ki jih skrbi sprememba obstoječega sistema, ti pa s svojimi "naj raje povišajo mejo na 500k" pač ne pripomoreš. Saj če ne bi tega pisal, bi verjetno dal predlog, da zvišajo na 1mio. na dve leti, ker si ti itak iz danes na jutri prišel na 400k/letno. S takšnim tempom boš naslednje leto Elon in boš lahko kupil celotno Slovenijo, ne samo Šmarne Gore.

kriptobog ::

Je kaka omejitev kolikokrat letno lahko odpres in zapres s.p.? Ce imas recimo 3 projekte letno. LAhko vmes zapres in potem cez 4 mesece spet odpres in zapres po enem mesecu in cez nekaj mesecev ponovis?

pingme ::

https://www.vzmd.si/zakonodaja/problema...

Lahko, edini razlog za to je sicer zgolj to, da vmes ne plačuješ prispevkov (ampak zdravstvo si boš pa vseeno moral urediti).

To ne bo problem. To itak placujem sam ze zdaj, samo neumno se mi zdi placevati prispevke v mesecih ko ne bom imel projekta. Pa tudi, ce se mi ne da ne bom vzel projekta in bosta lahko recimo samo 2 letno.

delavec44 ::

V tej temi so že pisali, da je lahko problem, če se zmeniš s podjetjem, da ti vse izplača na 1 datum in ti šele takrat odpreš sp. Ne spomnim se več zakaj, mogoče zaradi izračuna prispevkov in predvidenih letnih prihodkov, če je znesek velik.

Zgodovina sprememb…

Stikalo ::

Če imam polni s.p. lahko grem do 150k na leto? Potem imam priznanih 80k odhodkov in 70k dobička, plačam potrm cca 14k akontacije in potem plačujem cca 2,2k€ mesečno prispevkov in cca 1,1k€ mesečno akontacije?

Jaz sem zelo blizu te letne cifre, pac pazim da ne grem cez :(
Placujem cca 1,7kEUR prispevkov, in tako kot si napisal cca 1,1k akontacije.

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

Mislim, potem se pa folk čudi od kod visoke cene nepremičnin... Tule gor vsak drug zasluži najmanj čez 100k neto na leto.

Hah ja itak, zdaj je teh nekaj normirancev krivih za rast cen nepremicnin po sloveniji (in svetu).
Golob bo v bistvu ubil vec muh na en mah ce poveca davke, stanovanja bodo dzabe :))

Zgodovina sprememb…

Saul Goodman ::

karafeka je izjavil:

Mislim, potem se pa folk čudi od kod visoke cene nepremičnin... Tule gor vsak drug zasluži najmanj čez 100k neto na leto.

dej vse te k služjo 100k+ na kup in ga primerjaj z goro ljudi, ki delajo pod 20k na leto. si na računalniškem forumu. jasno je, da je tle največja koncentracija folka, ki dela s tujimi podjetji, odkar je full remote v polnem razmahu, pa celo za več naročnikov.

denar je lahko zelo dober, mora pa ti bi jasno, da v teh scenarijih socialne varnosti ponavadi ni nobene, da moraš redno nastopat na trgu dela in pridobivat nove stranke in da obdobja, ko služiš tak denar niso raztegnjena na 30 let delovne dobe.

pod črto pa, ljudi, ki v sloveniji tržijo IT storitve za tak dnar je verjetno manj kot 5k.

sej vem da trollaš, ampak yeah, par K it-jevcev ni krivih za te cene nepremičnin. :) večina na tem nivoju jih itak raje spizdi v tujino.

Okapi ::

Še nikoli ni bilo toliko samostojnih podjetnikov kot lani, dobrih 106.000.
...
Prvič se je zgodilo tudi, da je število tako imenovanih normirancev oziroma pavšalistov višje kot samostojnih podjetnikov. Normirancev je 55 tisoč ali 17 odstotkov več kot leto prej.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/lani...

tony1 ::

To je treba primerjati še s podatkom, koliko zaslužijo. To so v veliki meri lahko ljudje, ki vozijo bicikel za Wolt in Glovo...

Stikalo ::

Dobro, pri s.p. 100k prometa ne pomeni kar ves denar pospraviš v žep. Obstajajo suha in debela leta. Če si imel dober posel lansko leto, boš drugo leto plačeval vsak mesec 3k prispevkov in akontacije. Torej imaš naslednje leto že samo 36k€ prispevkov!! S tem da ne moreš kar zapreti s.p. in se preseliti na zavod.

endelin ::

Kako ne moreš kar zapreti spja?

Espe lahko zapreš takoj, problem je, če bi rad dobil nadomestilo za brezsposelnost. Redno zaposleni, ki ostanejo brez službe (ne po svoji krivdi), dobivajo eno leto (oziroma celo do dve leti, če si starejši) nadomestilo za brezposelnost.

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od zavarovalne dobe, in sicer:

2 meseca, če ste mlajši od 30 let in ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovan najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
3 mesece, če ste bili zavarovani od 10 mesecev do 5 let,
6 mesecev, če ste bili zavarovani od 5 do 15 let,
9 mesecev, če ste bili zavarovani od 15 do 25 let,
12 mesecev, če ste bili zavarovani nad 25 let,
19 mesecev, če ste starejši od 53 let in ste bili zavarovani nad 25 let,
25 mesecev, če ste starejši od 58 let in ste bili zavarovani nad 28 let.

Višina denarnega nadomestila

Prve tri mesece prejemanja znaša 80 %,
v naslednjih devetih mesecih 60 %,
po izteku enega leta pa 50 % povprečne mesečne plače,
ki ste jo prejeli v obdobju 8 mesecev (mlajši od 30 let pa v obdobju 5 mesecev) pred mesecem nastanka brezposelnosti.

Izplačano denarno nadomestilo ne more biti nižje od 530,19 EUR in ne višje od 892,50 EUR bruto.

Espe to zelo težko uveljavi, čeprav prav tako vsak mesec plačuje prispevek za primer brezposelnosti. Ne moreš sam sebi dati odpoved iz poslovnih razlogov, moraš dobro utemeljiti, zakaj so se razmere na trgu tako spremenile, da nimaš več posla. Bolj ali manj mission impossible.

Nadomestilo kot espe zelo težko dobiš. Večina jih to izvede tako, da zaprejo espe in se pri kakšnem znancu fiktivno zaposlijo za določen čas, ali celo samo za preizkusno dobo, potem pa gredo na zavod za zaposlovanje in uveljavijo nadomestilo.

Se pa to splača predvsem proti koncu delovne dobe, če si zavarovan najmanj 28 let in starejši od 58 let, ker potem dobivaš nadomestilo 25 mesecev. Za 3 ali 6 mesecev nadomestila se ne splača komplicirati.

Dve leti pred penzijo je pa to zanimiv manever;)

barakus ::

A pa to nadomestilo lahko samo enkrat korists? Npr. da dobis nadomestilo za brezposelnost 25 mesecev, potem te zaposlijo pa spet odpustijo cez nekaj mesecev, si ponovno upravicen za novih 25 mesecev?

barakus je izjavil:

A pa to nadomestilo lahko samo enkrat korists? Npr. da dobis nadomestilo za brezposelnost 25 mesecev, potem te zaposlijo pa spet odpustijo cez nekaj mesecev, si ponovno upravicen za novih 25 mesecev?

Ne. Nadomestilo lahko dobiš večkrat, ampak zavarovalna doba, od katere je odvisno, koliko časa ga dobivaš, se vsakokrat znova začne šteti.

3 mesece, če ste bili zavarovani od 10 mesecev do 5 let,
Se pravi, če izkoristiš te 3 mesece, moraš potem biti vsaj 10 mesecev v službi, da lahko izkoristiš naslednjič za 3 mesece.

Če po 28 letih izkoristiš 25 mesecev, bi moral čakati naslednjih 28 let, da bi še enkrat izkoristil 25 mesecev. Lahko pa po 10 mesecih izkoristiš 3 mesece nadomestila.

Moram nalepit sem.

https://twitter.com/ProfAljosa/status/1...

ROFL. Zdej bo država določala, koliko je dovolj :).

Ma jaz bruham ko berem te debilnosti novega gospodarskega ministra kateremu biznis predstavlja mastno poslovanje z državo. Sedaj to pametovanje koliko lahko nekdo poje in popije.:)) očitno se da pojest za 5k eur kajne? Naj vpraša svojega bossa Goloba LoL:)):))golob je rabil milijon vsako leto

Samo molimo lahko da ne bo kake krize ker tele opice jo ne bodo dobro obvladale

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

endelin je izjavil:

Ma jaz bruham ko berem te debilnosti novega gospodarskega ministra kateremu biznis predstavlja mastno poslovanje z državo. Sedaj to pametovanje koliko lahko nekdo poje in popije.:)) očitno se da pojest za 5k eur kajne? Naj vpraša svojega bossa Goloba LoL:)):))golob je rabil milijon vsako leto

Samo molimo lahko da ne bo kake krize ker tele opice jo ne bodo dobro obvladale

Krize? Ti ne spremljas malo makro slike po svetu? Recesija je tako rekoc tukaj.

Morda kdo ve kako je z nakupom nepremicnine na d.o.o., torej da jo "kupi na firmo" kaksni so kaj pogoji, in ostalo?
Stric google najde bore malo na to temo, racunovodja me pa ima ze vrh glave :))

pingme je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ti si tisti, ki vsak mesec napiše drugačen znesek in pri tem nisi niti konsitenten, zato sem ti tudi napisal, da si KONTRAreklama za normiranstvo.
Ja, seveda sem preveril tvoje objave, kar bi moral narediti tudi sam, saj ne znaš držati niti, ker očitno lažeš.
Manj kot pol leta nazaj, decembra 2021, si šele odpiral s.p.
En mesec nazaj, 26.04.2022, si napisal "Furam normiranca in služim tist max. 150k na leto".
Še 14.05.2022 je bilo "problem bo samo, če bodo znižali omejitev 300k v zadnjih dveh letih".
10 dni kasneje si bil že na 300k v desetih mesecih "in v tem času zaslužim 300k, potem pa prekinem delo s strankami in naslednjih 14 mesecev počivam".
Nisem ti niti slučajno "fouš", nisem nikomur, še najmanj pa enemu trolu, saj mi gre zelo dobro, ampak svojih zneskov ne izpostavljam tako kot ti, ker s tem kar delaš dejansko blatiš normirance, ki jih skrbi sprememba obstoječega sistema, ti pa s svojimi "naj raje povišajo mejo na 500k" pač ne pripomoreš. Saj če ne bi tega pisal, bi verjetno dal predlog, da zvišajo na 1mio. na dve leti, ker si ti itak iz danes na jutri prišel na 400k/letno. S takšnim tempom boš naslednje leto Elon in boš lahko kupil celotno Slovenijo, ne samo Šmarne Gore.

Nekam veliko časa si porabil za tole odlično analizo, čeprav nisi fovš :))

Moj odgovor je pa preprost - v zadnjih 2 mesecih sem pridobil še 2 novi stranki in bodo sedaj moji prihodki krepko višji. Zato sem tudi spraševal, če ima kdo kakršnekoli izkušnje s preseženim pragom s.p. in odpiranjem d.o.o.

Trenutni tech trg je nor - podjetja neprestano iščejo dobre programerje..

tecton je izjavil:

Morda kdo ve kako je z nakupom nepremicnine na d.o.o., torej da jo "kupi na firmo" kaksni so kaj pogoji, in ostalo?

Ni nobenih posebnih pogojev. Firma lahko kupi nepremičnino kot svoj poslovni prostor, ali pa za oddajanje, kot naložbo... Amortizacija je 3% letno.

tony1 ::

Po nekem čudežu tako ostaneš tudi pod radarjem RTVja in ne plačuješ položnic za tisto stanovanje.

Okapi je izjavil:

tecton je izjavil:

Ni nobenih posebnih pogojev. Firma lahko kupi nepremičnino kot svoj poslovni prostor, ali pa za oddajanje, kot naložbo... Amortizacija je 3% letno.

A če delaš od doma... je to potem tvoj poslovni prostor? Se nič ne zakomplicira? Ne ve kako bi upravičil 150m2 hišo za nekega programerja, ki rabi 5m2 max :))

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

tecton je izjavil:

Hm torej rabis dobrih 30 let, da lahko nepremicnino prodas, da se amoritzira?
Kaj ce podjetje prej zapres/propade?

Zgodovina sprememb…

uvodV?? ::

tecton je izjavil:

Okapi je izjavil:

tecton je izjavil:

Misliš živet notri? Potem se ne splača. Si moraš oddajat in zaračunavat najemnino (načeloma po realni tržni vrednost). Plačuješ sam sebi in še davek na obeh straneh.

velikBrokoli je izjavil:

Okapi je izjavil:

tecton je izjavil:

A če delaš od doma... je to potem tvoj poslovni prostor? Se nič ne zakomplicira? Ne ve kako bi upravičil 150m2 hišo za nekega programerja, ki rabi 5m2 max :))

Če delaš doma, lahko sam sebi (oziroma svoji firmi) oddaš eno sobo in sorazmerni del skupnih stroškov. Ti plačuješ davek od najemnine, za firmo je pa najemnina strošek.

Lahko pa firma tebi odda hišo alis tanovanje (razen ene pisarne) za bivanje. Če ne plačuješ tržne najemnine (ali je sploh ne plačuješ), se ti to pri dohodnini šteje kot boniteta (podobno, kot če imaš v uporabi službeni avto, telefon...).

tecton je izjavil:

Okapi je izjavil:

tecton je izjavil:

Prodaš jo lahko kadarkoli, ampak razlika do polne amortizacije pač ne moreš uveljavljati kot strošek. Tudi polnega DDV ne moreš odbijati (razliko moraš vrnit).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Mato989 ::

Glavno vprašanje je ALI lahko kupi d.o.o. (enoosebni) stanovanje ali hišo, in notri živiš kot lastnik d.o.o. (na črno) in plačuješ pač vseeno vse stroške z d.o.o.ja v smislu nihče ne živi imamo pa vse "perajt" =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Hmm, potem se mi zdi, da se ne splača, če nameravaš notri tudi živeti.

Mato989 je izjavil:

Glavno vprašanje je ALI lahko kupi d.o.o. (enoosebni) stanovanje ali hišo, in notri živiš kot lastnik d.o.o. (na črno) in plačuješ pač vseeno vse stroške z d.o.o.ja v smislu nihče ne živi imamo pa vse "perajt" =)

Na črno lahko karkoli počneš, dokler te ne dobijo :))

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

No to mi je jasno, samo kakšna je verjetnost recimo

1. imaš stalno prebivališče pri starcih
2. imaš ustanovljen enoosebni d.o.o.
3. kupiš hišo ali nepremičnino v istem kraju
4. tam živiš in delaš in plačuješ stroške z d.o.o.ja

Kakšna je sploh šansa da te kdorkoli dobi? Ok po stroških se vidi da tam nekdo LAHKO je, ampak za večino stroškov lahko pač rečeš da jih plačuješ ker imaš opremljeno, nikjer ni zakona da mora podjetje izklopit elektriko in odjavit net v prazni nepremičnini, za 1 osebo je potrebno plačevat odvoz smeti ne glede na prijavo bivališča...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

No to mi je jasno, samo kakšna je verjetnost recimo

1. imaš stalno prebivališče pri starcih
2. imaš ustanovljen enoosebni d.o.o.
3. kupiš hišo ali nepremičnino v istem kraju
4. tam živiš in delaš in plačuješ stroške z d.o.o.ja

Kakšna je sploh šansa da te kdorkoli dobi? Ok po stroških se vidi da tam nekdo LAHKO je, ampak za večino stroškov lahko pač rečeš da jih plačuješ ker imaš opremljeno, nikjer ni zakona da mora podjetje izklopit elektriko in odjavit net v prazni nepremičnini, za 1 osebo je potrebno plačevat odvoz smeti ne glede na prijavo bivališča...

Kaj pa če te obišče inšpekcija? Saj niso neumni, hitro vidiš, če nekdo notri živi ali ima tam poslovne prostore. Kaj če maš familijo? Jih boš vmes steral ven in skril? :D

Pat_MaGroin je izjavil:

Moram nalepit sem.

Saj lahko vprašamo njega, če res potrebuje 5k plače, ko pa naj bi lahko preživel mesec z minimalcem.

kriptobog je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Moram nalepit sem.

Saj lahko vprašamo njega, če res potrebuje 5k plače, ko pa naj bi lahko preživel mesec z minimalcem.

Ampak so mal pozabil ga spomnit, zakaj rabi firmo, ki posluje s petrolom. A nima place dovolj?

Meni je res absurdno ko bi plače omejevali domačijski kapitalisti:))

Pazi to.

On ima firmo in kot minister ima konflikt interesov. Kaj bo naredil? Prepisal bo firmo na ženo :)).

Prvi dan, ko je minister, pošljem prijavo na FURS/NPU.

Zgodovina sprememb…

Saj pravim. Tipi so goli in bosi. Ce hočejo furat nek kmero - socialni gospodarski model potem Han ne bi smela biti niti predzadnja ampak zadnja izbira;)

Poleg tega izgleda se jim jebe tudi za zakone. On bi kar fural sedaj neka fiktivna lastništva? Haha

Če prepišem firmo na ženo kar iznenada ni več konfliktov interesov pri poslovanju z državo?

Kaj kadijo v SD? Crack?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()
««
65 / 260
»»