» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
63 / 260
»»

matic492 ::

Geho je izjavil:

Druga opcija je, da najdeš eno američanko, se z njo oženiš in dobiš vizo praktično takoj. 8-)

Tu imaš trick, moja sestra je bila poročena nekaj let z američanom (zdaj sta ločena).

Ko sta priletela, so ju nal letališču zasliševali, če sta prišla se poročit. Ker to je problematično oz. nočejo tega. Samo rečeš ne. Potem se pa 2 dni kasneje poročiš, si se pač zmislil, da se hočeš poročit šele 2 dni kasneje, prej na letališču pa ne.

Ne vem pa če so zdaj bolj zateženi, ampak itak evropejcem načeloma ne težijo preveč.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Pat_MaGroin ::

Zakaj bi se selil v ZDA, folk tam še bolj jamra kot pri nas, kako je vse drago.

Delat za ZDA in živet na Balkanu/južni Evropi je P/P, ki ga težko premagaš :).

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

matic492 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Določeni deli Hrvaške obale imajo precej sonca :)

Je pa v Španiji recimo vse skonto napram Hrvaškim cenah. Dobiš tudi za 1000€ m^2. Ampak ok, to je že dosti off topic.

To Hrvaško večkrat omenjate? Kaj je to potem, kupim stanovanje na Hrvaškem in si registriram tam hrvaški DOO, kam izplačujem plačo, kje si dam davčno rezidenstvo, da grem malo googlat, za vsak slučaj.

A poznaš kje, kaj pod 1000m2 pa da ni od morja oddaljeno več kot 500m-1km in da je mesto dokaj ok (letalska povezava čim bližje idealno manj kot 30km stran) pa da je bolj toplo kot v SLO 99% časa (kot bolj toplo mislim da ne rabim bunde, in mikice/puloverja v 99% primerov)

Ker jaz sem gledal portugalsko in je drago kot SVINJA...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mike_Rotch ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Zakaj bi se selil v ZDA, folk tam še bolj jamra kot pri nas, kako je vse drago.

Delat za ZDA in živet na Balkanu/južni Evropi je P/P, ki ga težko premagaš :).

Točno to. Davki v ZDA so relativno visoki, ko sešteješ vse skupaj. Federal, tax, county... Vsako pizdarijo je treba plačati.

Kolikor govorim z ljudmi se vsi čudijo, ko jim razlagam kak lifestyle imaš lahko v Sloveniji s 100k letno, oni pa praktično iz rok v usta s tem denarjem v kakšnem večjem mestu.

Mato989 je izjavil:

A poznaš kje, kaj pod 1000m2 pa da ni od morja oddaljeno več kot 500m-1km in da je mesto dokaj ok (letalska povezava čim bližje idealno manj kot 30km stran) pa da je bolj toplo kot v SLO 99% časa (kot bolj toplo mislim da ne rabim bunde, in mikice/puloverja v 99% primerov)

Ker jaz sem gledal portugalsko in je drago kot SVINJA...

Npr. na hitro: https://www.idealista.com/en/inmueble/8...
Se najde, po jugu španije, sicer ne v večjih mestih seveda, ampak ja smo že off topic :D

poweroff ::

Se najde kar dosti na temo digital nomad, sploh če si pripravljen iti v kakšno bolj eksotično državo.
sudo poweroff

Groot ::

Geho je izjavil:

Ah ziher se kaj da, toliko pametnih na kupu, bomo pa ja nekaj poštudirali >:D
Jaz bi reku, odpret en d.o.o. na enega družinskega člana in imeti 0 zaposlenih, potem pa še neko slamnato podjetje nekje v eni XY državi, kjer prejemaš plačila. Potem pa iz tistega podjetja tankaš denar v slovenski d.o.o. preko "naročil", ta d.o.o. pa potem kupuje vse kar rabiš (avto, stanovanje, hrano,...). Praktično na koncu prikažeš dobiček 0, zaposlenih 0, in plačaš samo tisti DDV, vse kar ostane viška denarja, pa nekje v tujini kupiš delnice/zlato in nekako preneseš na sebe čez čas.

Pije vodo?

Druga opcija je podobna, samo odpreti dva d.o.o.-ja v slovenistanu, potem pa na enem zaposliš sebe in plačaš nič pripevkov in dajatev na plačo, ko se furs začne pizdit, pobereš ves keš in odpreš nov d.o.o. stari d.o.o. pa gre v stečaj, se prezaposliš v novega in nadaljuješ... redna praksa pri nas. Na drugem d.o.o.-ju pa veselo kupuješ stvari, ki jih nucaš. Če jih veliko to dela in če nas prisilijo v to, pa se gremo še ostali.

Hahah kaj vse človek ne prebere tukaj :)):)) nekaterim se na daleč vidi da nimate res nobenih izkušenj z realnim poslovanjem podjetij.

Kot že omenjeno, si pri prvi opciji lepo pavšalno sklepal da boš lahko kar vse preprosto kupil na firmo. News flash: ne bo šlo niti približno. FURS je postal glede tega precej občutljiv. Če sanjaš da boš kupoval hrano, obleke in avto na firmo, good luck, lahko kar sanjaš še naprej. Kot drugo, fraza "in nekako preneseš na sebe čez čas" ti lepo pove, da tvoje ideje niti približno ne pijejo vode.

Pri drugem scenariju ti pa toplo priporočam, da se česa takšnega ne lotiš. Ker sicer boš po hitrem postopku pristal v osebnem stečaju, ko bo FURS šel uveljavljat spregled pravne osebnosti in boš lepo odgovoren za plačilo vseh davkov in prispevkov za nazaj.

Geho ::

Groot je izjavil:

Geho je izjavil:

Ah ziher se kaj da, toliko pametnih na kupu, bomo pa ja nekaj poštudirali >:D
Jaz bi reku, odpret en d.o.o. na enega družinskega člana in imeti 0 zaposlenih, potem pa še neko slamnato podjetje nekje v eni XY državi, kjer prejemaš plačila. Potem pa iz tistega podjetja tankaš denar v slovenski d.o.o. preko "naročil", ta d.o.o. pa potem kupuje vse kar rabiš (avto, stanovanje, hrano,...). Praktično na koncu prikažeš dobiček 0, zaposlenih 0, in plačaš samo tisti DDV, vse kar ostane viška denarja, pa nekje v tujini kupiš delnice/zlato in nekako preneseš na sebe čez čas.

Pije vodo?

Druga opcija je podobna, samo odpreti dva d.o.o.-ja v slovenistanu, potem pa na enem zaposliš sebe in plačaš nič pripevkov in dajatev na plačo, ko se furs začne pizdit, pobereš ves keš in odpreš nov d.o.o. stari d.o.o. pa gre v stečaj, se prezaposliš v novega in nadaljuješ... redna praksa pri nas. Na drugem d.o.o.-ju pa veselo kupuješ stvari, ki jih nucaš. Če jih veliko to dela in če nas prisilijo v to, pa se gremo še ostali.

Hahah kaj vse človek ne prebere tukaj :)):)) nekaterim se na daleč vidi da nimate res nobenih izkušenj z realnim poslovanjem podjetij.

Kot že omenjeno, si pri prvi opciji lepo pavšalno sklepal da boš lahko kar vse preprosto kupil na firmo. News flash: ne bo šlo niti približno. FURS je postal glede tega precej občutljiv. Če sanjaš da boš kupoval hrano, obleke in avto na firmo, good luck, lahko kar sanjaš še naprej. Kot drugo, fraza "in nekako preneseš na sebe čez čas" ti lepo pove, da tvoje ideje niti približno ne pijejo vode.

Pri drugem scenariju ti pa toplo priporočam, da se česa takšnega ne lotiš. Ker sicer boš po hitrem postopku pristal v osebnem stečaju, ko bo FURS šel uveljavljat spregled pravne osebnosti in boš lepo odgovoren za plačilo vseh davkov in prispevkov za nazaj.

Kot že pri mnogih ane? Res komu so pa se obesli na osebno premoženje? Ravno to je poanta d.o.o. - omejena odgovornost. Itak pa vsi "nateguni" lepo premoženje pišejo na družinske člane, tako da sami itak nič nimajo.

Direktor d.o.o. lahko odgovarja z lastnim premoženjem, btw. D.o.o. ne pomeni, da lahko nateguješ folk in preprosto odpreš novo firmo, ko te dobijo.

Mike_Rotch je izjavil:

Direktor d.o.o. lahko odgovarja z lastnim premoženjem, btw. D.o.o. ne pomeni, da lahko nateguješ folk in preprosto odpreš novo firmo, ko te dobijo.

This. Ne vem kje ste slišali da ni odgovornosti in lahko delaš kar hočeš. Edino proces traja dlje pri DOOju, ampak na koncu vas bojo dobili, še posebej če imate DOO brez zaposlenih (oz. samo sebe)

Geho ::

Mike_Rotch je izjavil:

Iz prve roke vem, da lahko nekateri delajo kar želijo, od nategovanja strank do države... in še vedno fura svoj svetleči BMW naprej in se vsem smeje. Vem ker mi je osebek še dolžan evre. In nisem edini. Kar so ljudje lahko dosegli je samo strošek za odvetnike... Država pa nima česa izterjat, ker ničesar nima na papirju, firmo pa naredi novo vsake pol leta do enega leta.

Geho je izjavil:

Iz prve roke vem, da lahko nekateri delajo kar želijo, od nategovanja strank do države... in še vedno fura svoj svetleči BMW naprej in se vsem smeje. Vem ker mi je osebek še dolžan evre. In nisem edini. Kar so ljudje lahko dosegli je samo strošek za odvetnike... Država pa nima česa izterjat, ker ničesar nima na papirju, firmo pa naredi novo vsake pol leta do enega leta.

Tudi to se bo izterjalo, samo bo trajalo leta in leta. Sploh pa a hočeš živeti tako? :D

V glavnem v praksi nima smisla za večino ljudi, razen tist 1%, ki zdržijo takšne pritiske.

x3ca ::

velikBrokoli je izjavil:

Ja, saj se vsi strinjamo, da navidezne zaposlitve z elementi delovnega razmerja niso dovoljene, pa sem prepričan, da večina programerjev to izvaja. Osebno imam korektno spisani pogodbi, kjer je popolnoma jasno, da sem contractor in nikjer ni zapisanih elementov delovnega razmerja. Delam od doma, kadar mi ustreza, na lastni opremi.

A je pogodba ziher dovolj? A se lahko vtaknejo v kaj drugega, npr. preiskava racunalnika ipd.

Beli_Zajcek ::

x3ca je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ja, saj se vsi strinjamo, da navidezne zaposlitve z elementi delovnega razmerja niso dovoljene, pa sem prepričan, da večina programerjev to izvaja. Osebno imam korektno spisani pogodbi, kjer je popolnoma jasno, da sem contractor in nikjer ni zapisanih elementov delovnega razmerja. Delam od doma, kadar mi ustreza, na lastni opremi.

A je pogodba ziher dovolj? A se lahko vtaknejo v kaj drugega, npr. preiskava racunalnika ipd.

Full cavity search je standardna preiskava :))

velikBrokoli ::

x3ca je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

FURS že tako ali tako niti nima pristojnosti, da lahko kadarkoli zahteva od tebe, tudi pogodbe jim ne rabiš pokazati. Imajo pa pravico, da te povprašajo, da dokažeš, da ne delaš v prikritem delovnem razmerju in razložiš od kje si prejel denar. V takem primeru boš moral itak ti dokazovati :)

Ne vem pa kaj bodo našli na računalniku? Lol.

Ja. Če se hočeš seliti lahko delaš samo na Macu, ne na PCju.

MadMicka ::

s.p. naslov oz. pisarno imaš lahko kjer hočeš

endelin ::

Kanela: kaj boš delal v Ljubljani?

poweroff ::

Haha, ok. Ja, lahko imaš s.p. v Kopru, živiš in delaš pa v Ljubljani ali Mariboru. Ni problema. Tudi na Dunaju ali v Zagrebu (dokler si davčni rezident Slovenije).

Imam pa občutek, da ti bosta ljubljanski asfalt in ljubljanska kava kmalu dopi**. Vsaj meni je na Obali bistveno bolj všeč. Ampak hej - zakaj ne bi poskusil?
sudo poweroff

hbgqzR ::

Počasnost dobro.
Stres ne dobro.
Obala dobro.
Gentrifikacija (wtf??) dobro ne.

x3ca ::

Se eno vprasanje glede tega:
https://www.finance.si/8999898/Normiran...

A to velja izkljucno za normiran s.p.? Ne vem, zakaj bi bila drugacna pravila za navaden sp ali za d.o.o. Zna kdo pojasnit? Ali je poanta samo v tem, da so naslovili normirance, ker se ti najvec "fiktivno zaposlujejo".

Ziga Dolhar ::

To velja za vse s.p.-je.
https://dolhar.si/

barakus ::

Ma ta FURS je žalost. Malo privijejo zakon tu malo tam, v resnici pa (verjetno zanalašč) nobenih jasnih in nedvoumnih smernic, kaj je in kaj ni odvisno razmerje. To kakor zapiha veter sproti malo privijajo kriterije in nadzore ali pa ne.

Ali lahko kdo svetuje kaj mora in kaj ne sme pisati v pogodbi, da pogodba ne nakazuje na odvisno razmerje normiranca? Oz. kaj razen pogodbe se še obravnava pri ugotavljanju neodvisnosti?

Jaz delam kjer mi paše, kadar mi paše, kolikor mi paše, vsak mesec jim računam različno število ur, delam pa samo še za enega naročnika (tujega), ker mi je ta pač največ pripravljen plačati. Trenutno imam tudi enega zaposlenega (verjetno samo še do konca leta).

Ampak če mi pride inšpektor niti ne vem kaj mu pokazati, pogodbo mam nek template iz interneta, kjer piše predvsem urna postavka mojega rednega dela in interventnih klicev, lahko pa jo spremenim po želji.

V bistvu jaz bi rad ostal normiranec zanima me samo česa mi furs ne pusti delati, da me smatra kot neodvisnega in se bom tega striktno držal.

Ali obstaja kakšen svetovalec na tem področju?

Se je kdo že znašel v situaciji, da je presegel limit 300k/2 leti? Trenutno zgleda, da bom v 1 letu presegel to mejo in bo treba ukinit normiranca.

Razmišljam, da bi preprosto delal kakšnih 10 mesecev in v tem času zaslužim 300k, potem pa prekinem delo s strankami in naslednjih 14 mesecev počivam :)) Alternativa je seveda, da odprem d.o.o., ampak tam so tako visoki davki, da me kar srat prime, ko delam izračune.

Aja, pa ne bi se rad selil iz Slovenije, imam tukaj familijo in mi ni do tega :)

Lahko imaš normiran DOO, tako da se ti potem pač spremeni v navaden DOO, če ti je to ljubše?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Lahko imaš normiran DOO, tako da se ti potem pač spremeni v navaden DOO, če ti je to ljubše?

Nima normiran d.o.o. tudi omejitev 300k/2 leti?

velikBrokoli je izjavil:

matic492 je izjavil:

Nima normiran d.o.o. tudi omejitev 300k/2 leti?

Ja pač omejitev je ista, samo potem ne boš plačal davek na dobiček (tisti dohodninski), dokler si ga ne izplačaš iz DOOja na sebe kot osebo.

Ne bom te napeljeval k utaji davkov, samo vsaj denar boš imel na DOOju ne, potem kako ga ven dobiš pa vprašaj kakšnega svetovalca :)

Zgodovina sprememb…

Ne razumem zakaj bi potem sploh odpiral normiran d.o.o., ker je v tem primeru (300k limit) bolj ugodno furati normiranca. Mogoče te ne razumem :)

Mislim ja, imaš prav, nisem razmišljal da nima smisla menjat za normiran DOO, ker dokler si normiran je bolj ugodno, malo brainfarta.

Pač jaz bi na tvojem mestu porabil SP kolikor gre teh 300k, predvidevam da nimaš težav z financami in lahko živiš od rezerve nekaj let (oz. z minimalcem uradno), potem si pač odpri DOO in izplačuj minimalca, na ostalo pa plačaj 19% davka in si ne izplačaj dobička.

Potem pa najdi kakšnega svetovalca, da ti pove kako najbolj optimalno porabiš denar za stroške. Sam davek na dobiček DOO je kot rečeno 19% (od tega boš seveda odštel stroške, ki bojo vsaj tvoja plača), če si nič ne izplačaš kot dobiček je to vse, tako da potem boš pač moral denar ven iz DOOja spravit.

Tu pravim da nočem nekaj na pamet pisat kaj gre in kaj ne, samo recimo če boš streho menjal in imaš svojo hišo/nepremičnino kot poslovni prostor, se bo sigurno dalo to dat v strošek, in potem porabiš denar iz DOOja, tako da plačaš samo tistih prvih 19%, ne pa 25%, kolikor te stane če si izplačaš denar na svoj TRR kot fizična oseba.

Če pa kadarkoli nujno rabiš denar ti pač tistih 25% vzamejo. tisto je res. Je pa vseeno ceneje kombinacija minimalc + izplačilo dobička, kot pa da si višjo plačo izplačuješ.

Vprašaj računovodkinjo, ker je odvisno od tvoje situacije, kaj vse si boš lahko v stroške pisal.

Tudi avto lahko potem kupiš na DOO recimo, sicer se ti šteje kot boniteta v dohodnini (nek % vrednosti avta ti bojo dali kot dohodek v dohodnino), če ga imaš za osebno rabo, ampak vseeno se bolj splača to, kot pa izplačilo dobička.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

velikBrokoli je izjavil:

Ne razumem zakaj bi potem sploh odpiral normiran d.o.o., ker je v tem primeru (300k limit) bolj ugodno furati normiranca. Mogoče te ne razumem :)

Lahko pa ti jaz odprem normiran s.p. pa izstavim zate račune ti mi pustiš 19% pa je... 8-) Vsako leto 25k :P
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Lahko pa ti jaz odprem normiran s.p. pa izstavim zate račune ti mi pustiš 19% pa je... 8-)

Ja, to so pač zadeve, ki so siva cona in se lahko seveda inšpektor vpiči, in jih ni pametno javno napisat (no ti si verjetno sakrastično napisal), ampak nikoli ne veš kdo bere javni forum.

Tako za tip.: ožji družinski člani ti lahko, legalno, po črki zakona, pomagajo v tvoji firmi do 20 ur na mesec zastonj, make of this what you wish :D

EDIT: Ok, ne bom nič trdil, ker mi je tole zgoraj bilo ustno rečeno, ne najdem nič na googlu, se mi ne da več iskat, naj nekdo potrdi/ovrže

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Odvisno, za koliko boš prekoračil ta prag. Če samo za nekaj 1000eur se ti sigurno splača razmisliti o tem, da prihodke zmanjšaš (če lahko) - greš za kak mesec več na dopust. Ko enkrat nisi normiran je prekleto težko napraskati kakršnekoli stroške, ki bi naredili kakšno omembe vredno razliko pri davkih.... za enak znesek v žepu pa boš kot nenormiran moral narediti precej več prometa.

matic492 je izjavil:

Mislim ja, imaš prav, nisem razmišljal da nima smisla menjat za normiran DOO, ker dokler si normiran je bolj ugodno, malo brainfarta.

Pač jaz bi na tvojem mestu porabil SP kolikor gre teh 300k, predvidevam da nimaš težav z financami in lahko živiš od rezerve nekaj let (oz. z minimalcem uradno), potem si pač odpri DOO in izplačuj minimalca, na ostalo pa plačaj 19% davka in si ne izplačaj dobička.

Potem pa najdi kakšnega svetovalca, da ti pove kako najbolj optimalno porabiš denar za stroške. Sam davek na dobiček DOO je kot rečeno 19% (od tega boš seveda odštel stroške, ki bojo vsaj tvoja plača), če si nič ne izplačaš kot dobiček je to vse, tako da potem boš pač moral denar ven iz DOOja spravit.

Tu pravim da nočem nekaj na pamet pisat kaj gre in kaj ne, samo recimo če boš streho menjal in imaš svojo hišo/nepremičnino kot poslovni prostor, se bo sigurno dalo to dat v strošek, in potem porabiš denar iz DOOja, tako da plačaš samo tistih prvih 19%, ne pa 25%, kolikor te stane če si izplačaš denar na svoj TRR kot fizična oseba.

Če pa kadarkoli nujno rabiš denar ti pač tistih 25% vzamejo. tisto je res. Je pa vseeno ceneje kombinacija minimalc + izplačilo dobička, kot pa da si višjo plačo izplačuješ.

Vprašaj računovodkinjo, ker je odvisno od tvoje situacije, kaj vse si boš lahko v stroške pisal.

Tudi avto lahko potem kupiš na DOO recimo, sicer se ti šteje kot boniteta v dohodnini (nek % vrednosti avta ti bojo dali kot dohodek v dohodnino), če ga imaš za osebno rabo, ampak vseeno se bolj splača to, kot pa izplačilo dobička.

Hvala za obrazložitev. Mislim, da potencialno pride v poštev tudi, da si izplačuješ minimalno plačo (max regres, max malica, itd), vse ostalo pa investiraš v delnice/ETFje in imaš 0 dobička vsako leto in se izogneš 19% letni obdavčitvi. Delnice pa prodaš po več letih oz. ob zaprtju d.o.o. in takrat plačaš davek na kapitalski dobiček. Seveda ti kapital skozi leta tudi raste :) Ima kdo izkušnje s tem?

user4683 je izjavil:

Odvisno, za koliko boš prekoračil ta prag. Če samo za nekaj 1000eur se ti sigurno splača razmisliti o tem, da prihodke zmanjšaš (če lahko) - greš za kak mesec več na dopust. Ko enkrat nisi normiran je prekleto težko napraskati kakršnekoli stroške, ki bi naredili kakšno omembe vredno razliko pri davkih.... za enak znesek v žepu pa boš kot nenormiran moral narediti precej več prometa.

Hja, zaenkrat kaže, da bom na leto pobasal približno 400k, kar je kar krepko preko tistega praga.

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Lahko pa ti jaz odprem normiran s.p. pa izstavim zate račune ti mi pustiš 19% pa je... 8-) Vsako leto 25k :P

Haha, to bi bila zelo slovenska opcija :)) žal pa želim vse urediti legalno in mirno spati.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

400k letno? uf :).

user4683 ::

Potem pa doo in investirat dobičke prek dooja in živeti od občasnih izplačil :)

BananaMan ::

Hitro vprasanje, samozaploslen normiran s.p.

Vecino prometa ustvarim v tujini (ZDA), presegel bom letnega prometa 50k EUR, DDV se ne obracunava. Ce sedaj izdam racun znotraj EU, se promet sesteva s tujino in se posledicno moram prijavit v sistem DDV, ali je meja 50k za prijavo v sistem ddv relevantna samo za promet znotraj EU?

lp
junkie

amacar ::

50k je za obdavčljiv promet, kar pa EU (razen Slovenije), če gre za storitve ni. Če boš izdal račun komu iz EU moraš biti pa atipični ddv zavezanec prej.

Po domače povedano: ne rabiš (se ne šteje v to osnovo). Relevanten je samo promet znotraj Slo v tvojem primeru (da se ne bo kdo vpičil v to da to ni res, če imaš firmo za barvanje nohtov ali pa prodajo cementa v indonezijo).

Zgodovina sprememb…

Predpostavka, da delaš s podjetji, ne z fizičnimi osebami (B2B):

- Promet izven EU -> ni potrebno nič, paziš samo, da ne presežeš 300k v zadnjih 2 letih.
    - Promet znotraj EU, vendar ne v Sloveniji -> postaneš atipični zavezanec za DDV, paziš samo, da ne presežeš 300k v zadnjih 2 letih.
    - Promet znotraj Slovenije -> do 50k ni potrebno nič, nad 50k boš moral postati zavezanec za DDV.

Zgodovina sprememb…

BananaMan ::

matic492 je izjavil:

Po domače povedano: ne rabiš (se ne šteje v to osnovo). Relevanten je samo promet znotraj Slo v tvojem primeru (da se ne bo kdo vpičil v to da to ni res, če imaš firmo za barvanje nohtov ali pa prodajo cementa v indonezijo).

hvala, gre seveda za IT panogo. torej recap, 300k v zadnjih 2eh letih je meja, da ostanem normiranec, 50k znotraj slovenije na leto je pa meja, da ne rabim biti davcni zavezanec in mi ni potrebno obracunavati ddv na racunu. racune znotraj eu in izven slovenije pa zaenkrat ne nameravam izdajati.
junkie

Tako je. Pa vse kar je več od 100k eur letnega prihodka se efektivno obdavči z 20%, ne s 4%.

Steinkauz ::

Kar je še vedno več kot pol manj kot redni zaposleni :)

delavec44 ::

Ker prispevki, bolniška, dopust itd. se pa sami krijejo.

Odvisno kak si zmenjen, marsikdo ima še vedno plačan, sploh v ITju.

delavec44 ::

Taki po moje kršijo zakon in bi jih morali redno zaposliti.

Okapi ::

Tako nekako. Če ti nekdo plačuje dopust in bolniške, to pomeni, da si v bistvu njegov zaposlen. Oziroma bi po zakonu moral biti.

Če si svobodnjak, potem pač ne moreš pričakovati, da ti bodo stranke posebej plačevale dopust. Moraš vse te dodatne stroške vključiti v ceno svoje delovne ure.

Se strinjam, ampak en kup ljudi ima SP, ker pridejo dosti bolje čez mesec z davčnega stališča.
Sploh nad 5k, ki jih je precej v ITju.

tecton ::

Tudi sam bom imel tezavo, saj kot kaze bo slo preko 300k v zadnjih dveh zaporednih letih. Ima kdo izkusnje z odprtjem podjetja v npr. Estoniji/Portugalski ki delujeta izredno ugodni za ITjevce?

tecton je izjavil:

Tudi sam bom imel tezavo, saj kot kaze bo slo preko 300k v zadnjih dveh zaporednih letih. Ima kdo izkusnje z odprtjem podjetja v npr. Estoniji/Portugalski ki delujeta izredno ugodni za ITjevce?

Mislim, da podjetja ni problematično odpreti, če se misliš preseliti v tujo državo. Problem nastane, če bi želel še vedno živeti v Sloveniji :)

Mislim, da je Hrvaška tudi relativno ugodna za normiran d.o.o.

tecton ::

Hm ampak kaj pomeni da dejansko zivim v drugi drzavi, 1 teden na mesec, dokaz o najemnini, odjava davcnega rezidenstva?
««
63 / 260
»»