» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
144 / 279
»»

novak-t ::

situacija:
lani poleti sem odprl popoldanski s.p., plačeval sem akontacijo ki sem jo skoraj vso dobil nazaj, ker nisem napisal niti za 500 eur računov. Letos bom imel 9 mesecev zaposleno osebo, prihodkov pa bo cca 60k.

vprašanje 1:
ker imam letos na tri mesece plačati par fičnikov akontacije, lahko to vplačam vnaprej, da ne pozabim?

vprašanje 2:
ker me bo pri naslednjem ddd-ddd malo stisnilo pri srcu, me zanima kaj bi vi naredili, da se to oblaži?:
- bi napovedali večji prihodek in plačevali novo višino akontacije
- bi ročno nakazali akontacijo glede na mesečni prihodek (4% od prihodka)
- bi dajali v štunf pa čakali na poračun in potem nakazali?

delavec44 ::

Ne moreš v naprej ali večjega zneska, ker ti ga vrnejo nazaj.

Jaz bi počakal na poračun drugo leto.

ZveeZ ::

Eno neumno vprasanje glede izpolnjevanja ddv-o (sem s februarjem zacel poslovati z EU podjetji).
Kako vpisati decimalno vejico?:) Imam za vpisat vrednost xxx,88€. Ce dam piko ali vejico prime le celo stevilo. Vidim, da ne zaokrozi ampak preprosto ignorira karkoli za decimalno vejico.
Dvomim, da bi FURS kar tako šenkal cente pri DDV:)

Ales ::

Naš pravopis je glede načina pisanja decimalk precej jasen.

FURS je tudi čisto jasen, ali se na DDV-O decimalne vrednosti vpisujejo ali ne.

:|

amacar ::

Decimalk se ne vpisuje, zaokrozis, kot pise v navodilih.

amacar je izjavil:

Hvala, sem se enkrat prebral navodila:)

Ales je izjavil:

Thanks for nothing:)
Sej vem, da se decimalke pisejo za vejico, vseeno pa dobis izjeme kjer moras vpisati piko (npr google sheets).
Navodila pa sem bral ze decembra in sem spregledal, da se cifro zaokrozi.

smoke ::

ZveeZ je izjavil:

amacar je izjavil:

Hvala, sem se enkrat prebral navodila:)

Se ti da ta navodila prilepiti sem? :)

Ales ::

ZveeZ je izjavil:

Ales je izjavil:

Thanks for nothing:)

Praviš, da si šel brati FURS-ova navodila, torej ni bilo zaman.

You're welcome!

Sej vem, da se decimalke pisejo za vejico, vseeno pa dobis izjeme kjer moras vpisati piko (npr google sheets).

To ni izjema pač pa je nekaj narobe nastavljeno, programska oprema je pa iz druge države. Morda imaš lokacijo narobe vneseno? Ne vem, ne uporabljam.

Ampak praviloma se v kolikor toliko resnih programskih paketih za mednarodno tržišče vnos decimalk v nastavitvah lahko prilagodi ciljni državi oz. jeziku.

celje ::

Tidule je izjavil:

V bistvu je vprasanje tako preprosto, da kdor si pri normirancu ne zna izracunat koliko bo davka placal, boljse da se ne gre podjetnistva in ostane za tekocim trakom.

Hvala. Ti si forumski norcek? ali zelis biti full pameten? ker te je povsod dosti. kot gnoja po njivi.

ja, vprasanje kje se ustavit je cisto simpl. ni mi potrebe, pa se ne bi jebal za par evrckov vec.

cifra, ki mi jo ponujajo je “malce” visja. ne potrebujem, po pravici povedano mi se niti ne da, …

hvala ostalim za razlago.

pac je padla ponudba, odprem st, evo teme o tem. vprasam tu, ker sem ze “tu”.

in se forumski norcek vtakne

Tidule ::

Ja, ko si revcki brez osnovne sole domisljajo, da so podjetniki, rata res cela znanost uporabi google, kaj sele izracunat davke pri normirancu.

Drzi se tekocega traka pa bo vsem lazje.

Si imel alternativo, da si pogledas link, ki sem ti ga dal ali pa da smesis naprej. Si vec kot ocitno izbral intelektu primerno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

celje ::

kekec

tecton ::

Clanek sicer ne direktno povezan z normiranci, ampak zanimivo razmisljanje/komentar glede davkov v Sloveniji, nekoga ki ze dje casa dejansko nekaj ustvarja v sloveniji (in futra javno upravo). https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/niko...
Poleg tega znaša davek na dobiček v Republiki Srbski nič, če je višina dobička do 60.000 evrov, od tega zneska dalje se plača desetodstotni davek. Davka na dividende ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

Spura ::

tecton je izjavil:

Clanek sicer ne direktno povezan z normiranci, ampak zanimivo razmisljanje/komentar glede davkov v Sloveniji, nekoga ki ze dje casa dejansko nekaj ustvarja v sloveniji (in futra javno upravo). https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/niko...
Poleg tega znaša davek na dobiček v Republiki Srbski nič, če je višina dobička do 60.000 evrov, od tega zneska dalje se plača desetodstotni davek. Davka na dividende ni.

Tisti, ki ste mladi, lahko greste na hrvasko al pa v bosno pa to koristite ce zelite. Gotovo je pa nivo javnih storitev super v Republiki Srbski.

user4683 ::

Na Hrvaskem (za tiste, ki se jim kaj taksnega financno izplaca), niti ni tako slabo. Srbija in Bosna pa sta bolj za tiste, ki jim je vsec dejstvo, da s Slovenijo ne delijo financnih podatkov. Tako so lahko doma socialkarji, iz tam dol pa obcasno pripeljejo kaksen kovcek denarja.

tony1 ::

tecton je izjavil:

O Šešiju bi razmišljujočemu človeku morala vse povedati že telesna drža novinark s fotografij. Ker sem v Šešijevem poslovnem kraljestvuTM pustil 10 let let življenja pa le nekaj ocvirkov:
-Šeši je v Iskro prišel v paketu z 10 mio SIT državne pomoči (kar je bilo že takrat za firmo velikosti Iskre sramotno malo denarja), hm, le od kje je prišel ta denar če ne iz davkov?
-spomnil bi na njegove scene, ko nas je po 29 komadov / mesec metal na cesto, nato pa - vsaj ta mlade in zagnane - nazaj milostno vzel na s.p. (Sodelavca, ki je bil pred penzijo in sva skupaj stala v vrsti za knjižico je 2 dni kasneje pokopal infarkt. Fino, a ne, Šeši?)
-to je tisti Šeši, ki nam je računal parking pred firmo
-to je isti Šeši, ki nam je januarja vzel 10% od plače, febr. 20% in to ponavljal kakšno leto in pol, dokler ni v firmo uletel del. inšpektor, prakso prepovedal in napisal enkratno kazen v višini 1200 EUR. V firmi so tako jemali denar 1000 ljudem, koliko denarja je šlo iz naših plač Šešiju v žepe?
-še za konec: to je tisti Šeši, ki je na stara leta v Iskro pripeljal "delat" sinove in hčere zdajšnjih, bivših in vmesnih žena ter ljubic. Ko je teh zmanjkalo pa še množico njihovih prijateljev - ki pa jih je večina po kratkem postopku od tam pobegnila...
-ah, pa še ena: to je tisti Šeši, ki je v bajto Iskre pripeljal firmo sinov, ki so si zaželeli privat skrete v svojih pisarnah. Pa smo tisti pod njimi eno poletje vsak dan od 15.00 luštno poslušali štemanje... Mine nekaj let in tiste firme ni nikjer več, privat skreti so pa ostali za brez veze...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

sonar1 ::

hej a je kdo probal vzet potrošniški kredit? js bi vzel 20.000EUR na 1 al 2 leti. Ravno tako ker nimam kaj delat v lajfu :P .. Denar ne bi niti porabil, kr tko bi vzel. za 1 leto je preplačilo samo cca 1500EUR na adikko

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sonar1 ()

ales85 ::

sonar1 je izjavil:

hej a je kdo probal vzet potrošniški kredit? js bi vzel 20.000EUR na 1 al 2 leti. Ravno tako ker nimam kaj delat v lajfu :P .. Denar ne bi niti porabil, kr tko bi vzel. za 1 leto je preplačilo samo cca 1500EUR na adikko

Samo? 7.5% zame ni samo.

matic492 ::

sonar1 je izjavil:

Ko ti inflacija ni dovolj in hočeš še manj iz svojega denarja :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Kripto mesi ::

sonar1 je izjavil:

shintaro oladi malo

c3p0 ::

Hja, denar stane.

Za vse ki svetujeto odprtje firme v tujini - clanek.
Zal ni tako enostavno, male ribe oziroma sp-ji bodo se vedno lepo placevali davke v Sloveniji, vecje npr. Outfit7 pa ne...

AtaŠtumf ::

tecton je izjavil:

Za vse ki svetujeto odprtje firme v tujini - clanek.
Zal ni tako enostavno, male ribe oziroma sp-ji bodo se vedno lepo placevali davke v Sloveniji, vecje npr. Outfit7 pa ne...

Kdorkoli verjame Snežiću in njegovim obljubam glede Bosne, si zasluži FURS inšpekcijo in konkretno kazen.
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AtaŠtumf ()

kikach ::

Male ribe vedno najebemo. Že, če moras sparkirat 250k€ lahko to legalno v bosni nardiš. Ni problem zaposlit 2 človeka in fakture v tujino. Je pa res, da je kar nekaj boljših opcij od Bosne vrjetno. Kar nekaj vladajočih ve dosti več o tem, kot jaz.

Geho ::

kikach je izjavil:

Male ribe vedno najebemo. Že, če moras sparkirat 250k€ lahko to legalno v bosni nardiš. Ni problem zaposlit 2 človeka in fakture v tujino. Je pa res, da je kar nekaj boljših opcij od Bosne vrjetno. Kar nekaj vladajočih ve dosti več o tem, kot jaz.

Zdaj je bosna na uradu, ker je pač Snežko Jajotov prijatelj tam delal biznis. Ko odpade holobnjak bo pa pokal po kosovu... Saj holob tudi tanka miljone na kosovo, tam se pa gotovina dviga in fura nazaj...

Izak ::

Mogoče kdo ve, kam, če sploh, se beleži ZZZS "Nadomestilo in drugi dohodki in naslova obveznega socialnega zavarovanja - 1108" (povračilo za covid izolacijo) pri oddaji obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti?

tony1 ::

Pokliči/pošlji mail tvoji davčni kontrolorki na FURS, na takšna enostavna vprašanja z veseljem takoj odgovorijo.

Izak ::

Če bo komu prišlo prav, na FURS pravijo da se bolniška ne všteva med prihodke s.p. in se jo ne vpisuje nikamor v DDD-DDD obrazcu.

Tako je. Ker gre v klasično dohodnino fizične osebe.

Da ne bomo vedno samo o tem kako nefer je primerjava normirancev z redno zaposlenimi.
Super predlogi jaz podpiram vlado, nic vec lumparij kot so prevoz na delo, neobdavcen regres itd. tudi normiranci nimamo taksnih "bonbonckov", ki jih zelo lepo skrijes da je manj davka/vecji neto na koncu meseca.
Naredimo Slovenijo socilano drzavo, samo naprej Golob!

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

Pa se ohranili bi NUSZ, poleg odatne obdavcitve :))

velikBrokoli ::

Fajonova je tudi predlagala progresivni davek na kapitalske dobičke, za normirance pa so tudi rekli, da obstaja možnost, da bodo popolnoma spremenili sistem ali celo ukinili :))

Cupakabra123 ::

tecton je izjavil:

Da ne bomo vedno samo o tem kako nefer je primerjava normirancev z redno zaposlenimi.
Super predlogi jaz podpiram vlado, nic vec lumparij kot so prevoz na delo, neobdavcen regres itd. tudi normiranci nimamo taksnih "bonbonckov", ki jih zelo lepo skrijes da je manj davka/vecji neto na koncu meseca.

Ne veseli se prehitro. Vas bodo kmalu se bolj obdavcili ;)

Geho ::

Jaz pravim enostavno: toliko in toliko hočem na leto imeti neto dohodka, če mi država nabije davke, rečem strankam, da ali plačajo ali pa si najdem cenejše mesto za življenje... Ne mislim pa spet delat za mizerijo.

Kaj toliko mutijo..
Naj uvedejo davek na rezidenstvo in poberejo vsakemu davkoplacevalcu dodatnih 10% na vsak priliv/transakcijo.
Brezveze oviti vse v celofan. Naj se izjasnijo, da bodo delavci in podjetja za vsaj 10% bolj revni in mir.

Finančni minister je reko, da bo ljudem ostalo več po davčni reformi :)
Ne rabimo se sekirat, politikom je treba verjet, ker imajo integriteto.

kriptobog ::

kikach je izjavil:

Finančni minister je reko, da bo ljudem ostalo več po davčni reformi :)
Ne rabimo se sekirat, politikom je treba verjet, ker imajo integriteto.

Jaz sem slisal, da ne more potrditi, da bos dobil visji neto ven :))

Cupakabra123 je izjavil:

tecton je izjavil:

Ne veseli se prehitro. Vas bodo kmalu se bolj obdavcili ;)

Sem takoj za, naj normirance se bolj obdavcijo oziroma morda kar ukinejo, pa da vidimo Slovenijo potem v nekaj letih.
Prav tako seveda redno zaposlene, zakaj bi nekdo imel "vec", sistem "enako velikih zelodcev" ali kako ze pravijo...

Ocitno se takrat z napovedmi gospodarski minister ni hecal, se vedno legendarna izjava, kako ze gre "vsi enaki vsi revni":
"Če imaš šest tisočakov plače, jih res potrebuješ 12? Lahko poješ ali popiješ za tistih pet tisoč evrov? Spustimo se na nivo tistih, ki dobijo 1.500 evrov mesečno. Imajo enake želodce kot menedžerji."- Matjaz Han

Zgodovina sprememb…

tecton je izjavil:

Ocitno se takrat z napovedmi gospodarski minister ni hecal, se vedno legendarna izjava, kako ze gre "vsi enaki vsi revni":
"Če imaš šest tisočakov plače, jih res potrebuješ 12? Lahko poješ ali popiješ za tistih pet tisoč evrov? Spustimo se na nivo tistih, ki dobijo 1.500 evrov mesečno. Imajo enake želodce kot menedžerji."- Matjaz Han

To naj poslovnež Han vpraša svojega nadrejena, ki je desetletje izigraval Lahovnikov zakon. Oba se celo življenje napajata samo iz državnega aparata.

Peter38 ::

Pozdravljeni mojstri popoldanskih poslov!

Imam normiran popoldanski SP in izpolnjujem DDD-DDD obrazec za letno poročilo.

Imam pa eno nejasnost.
1.) vem, da je meja prihodkov 50k na leto, vendar so to prihodki ki so obdavčljivi v SLO. Jaz pa večinoma poslujem samo s tujino(ZDA) in tu ni te prihodkovne meje da ostanem normiranec, oziroma se pojavijo višje meje, ki niso predmet mojega vprašanja.
In ker vem, da vas je polno takih ki ste presegli 50k z delom v tujini, me zanima, ker mi ni jasno kje v tem obračunu je potrebno navesti, da so moji prihodki prišli iz tujine? Saj mojih računov ne bo noben videl, da bi bilo razvidno kam je bil napisan.

Analogna verzija obrazca za lažje sporazumevanje: https://edavki.durs.si/OpenPortal/Dokum...

Hvala in LP,

Mešaš hruške in jabolka. 50k obdavčjivega prometa (tukaj je važno kje promet nastane) je meja vstop v sistem DDV. Pri presojanju ali ostaneš v sistemu normirancev ali ne, je brezpredmetno kje so prihodki nastali.

Torej za oddajo DDD-DDD je brezpredmetno kje so prihodki nastali?

No, potem me pa zanima, kako je s tem DDV sistemom. Ker so moji prihodki v SLO minimalni, ne rabim vstopiti v sistem DDV če presežem 50k. Kje pa FURS to vidi kje so nastali moji prihodki, če edina stvar ki jo letno oddajam je DDD-DDD? Ali je treba lastnoročno oddat kakšno vlogo za vstop v DDV sistem, če bi v SLO presegel 50k?
Želim si biti na čistem, da ne bo kdaj kakšnih presenečenj.
Hvala!

user4683 ::

Tvoja naloga je, da v kolikor bos presegel 50k obdavcljivega prometa v 12 mesecih, pravocasno oddas vlogo. Ce ne bos presegel toliko obdavcljivega, ne rabis nic, pa tudi ce sluzis 150k letno iz amerike. Ce jih bo glede na tvoje prihodke zanimalo te bodo ze poklicali. Itak pa vidijo iz kje so nakazila.

Kaj pa vidijo, če imaš račun v tujini? Ne dobijo samo stanja parkrat letno?

Za tujino lahko kadarkoli povprašajo. In če boš presegel 50k, bodo pač preverili.

Super hvala za pojasnila!

user4683 je izjavil:

Tvoja naloga je, da v kolikor bos presegel 50k obdavcljivega prometa v 12 mesecih, pravocasno oddas vlogo. Ce ne bos presegel toliko obdavcljivega, ne rabis nic, pa tudi ce sluzis 150k letno iz amerike. Ce jih bo glede na tvoje prihodke zanimalo te bodo ze poklicali. Itak pa vidijo iz kje so nakazila.

Ostaja edino omejitev 150k na dve leti za ostati v normiranstvu za popoldanca.

velikBrokoli ::

Peter38 je izjavil:

Super hvala za pojasnila!

user4683 je izjavil:

Ostaja edino omejitev 150k na dve leti za ostati v normiranstvu za popoldanca.

Omejitev je 300k v zadnjih dveh letih. 150k na leto.

CrniPanter ::

Bože mili ko poslusam golobnjake kako bi ponovno napadli normirance ima clovek res obcutek da bodo najmanj pol proracuna nafilali od te dejansko peščice ljudi.

Res se mi ne da iskati teh "inovativnih" davcnih prijemov s bolj ali manj fiktivnimi selitvami ali pa na koncu celo s dejansko odselitvijo ampak tocno tja nas bodo silili. Denarja pa na koncu še vedno ne bodo dobili.

Kaj sedaj govorijo, da bodo ukinili normiranca?
««
144 / 279
»»