» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
96 / 260
»»

matic492 ::

Pa namesto 65 ali kolikor je pač danes bo verjetno 75 za upokojitev hehe :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

ales85 ::

matic492 je izjavil:

Pa namesto 65 ali kolikor je pač danes bo verjetno 75 za upokojitev hehe :D

Še to ja... tudi če bomo pokojnino videli... jo bomo kaj hitro uživali 5-10 let manj, kot če bi se upokojili danes.

Olajuwon ::

Življenska doba se daljša tako, da ne bit tak pesimist. >:D
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Mike_Rotch ::

ja samo to se z leti spreminja. Pokojninski zakon se bo še vsaj ene 5krat spremenil preden greš ti v penzijo. (ob predpostavki, da imaš še za oddelat več kot 24 let)

Verjetno res. Glede na dosedanje izkušnje in demografske podatke verjetno na slabše za nas. Zato je toliko manj smiselno plačevati visoke prispevke.

Mike_Rotch je izjavil:

ja samo to se z leti spreminja. Pokojninski zakon se bo še vsaj ene 5krat spremenil preden greš ti v penzijo. (ob predpostavki, da imaš še za oddelat več kot 24 let)

Verjetno res. Glede na dosedanje izkušnje in demografske podatke verjetno na slabše za nas. Zato je toliko manj smiselno plačevati visoke prispevke.

Se strinjam, da moraš najt en balance. Samo z minimalnimi prispevki se boš zaklal. Vsaj sodeč po izkušnjah SPjev, ki so že v penziji.

Olajuwon je izjavil:

Mike_Rotch je izjavil:

Se strinjam, da moraš najt en balance. Samo z minimalnimi prispevki se boš zaklal. Vsaj sodeč po izkušnjah SPjev, ki so že v penziji.

Ampak tvoje predpostavke so na SPjih, ki niso sami varčevali ničesar. Kar mi ne nameravamo.

Večina SPjev ne varčuje. Vsaj po mojih izkušnjah.

Recordman ::

Glede nizanja prispevkov zgoraj naveden clanek iz leta 2013 ni vec relevanten.

Prispevke si lahko znizas rocno v mesecem obracunu, kjer lahko znizas osnovo do 20%. Ustrezno se nato znizajo tudi prispevki.

To akrobacijo moras v edavkih izvesti vsak mesec posebej, temelji pa na predpostavki, da bo rezultat tekocega leta nizji od rezultata preteklega leta za najmanj taksen odstotek kot si znizal osnovo.

Ce se ustejes in osnovo znizas prevec (npr. znizas za 20%, letni rezultat pa bo 90k v primerjavi s 100k v preteklem letu), bos v naslednjem letu delezen kazenskega pribitka v obratni smeri. FURS ti bo osnovo za eno leto zvisal za 20%. Dovolj je, da napacno znizas osnovo samo enkrat (samo za en mesec) in bos delezen kazenskega pribitka celo naslednje leto. Drzavi pac ni v interesu, da bi ljudje placevali manj prispekov, zato tovrstna nizanja zeli cim bolj omejit.

Vsaj sodeč po izkušnjah SPjev, ki so že v penziji.

Pa ravno sam si ugotovil, da se pogoji za penzijo slabšajo in se bodo verjetno še slabšali. Kako lahko potem trdiš, da se splača plačevati več.

velikBrokoli ::

Sem naredil nekaj primerjav s kalkulatorjem (https://docs.google.com/spreadsheets/d/..., primerjal sem staro (trenutno) obdavčitev z novo in takšne so razlike:

- prihodki 30k: na letni ravni 400e več plačaš
- prihodki 40k: na letni ravni 1200e več plačaš
- prihodki 50k: prvo leto plačaš 2000e več, potem pa vsako leto okoli 4000e več
- prihodki 60k: prvo leto 2800e več, potem 6269e več, kasnejša leta se stabilizira pri 7200eur
- prihodki 75k: prvo leto 4k več, potem 10k več, potem 12k več..
- prihodki 85k: prvo leto 4800eur več, potem 11.5k več, potem 14k več..
- prihodki 100k-125k: prvo leto 6k več, potem 14.6k, potem 18k več..
- prihodki 150k: prvo leto 6k več, potem 14.6k, potem 12k več..

kriptobog ::

Olajuwon je izjavil:

LapD je izjavil:

Ja, ker SDS s 27 poslanci res lahko blokira vse predlagane spremembe :) Lets face it, zadeva bo šla skozi in bo začela veljati za leto 2023, tako da je do marca čas, da si vsak preračuna kaj se mu izplača.

Če imaš nad 50K prometa, močno dvomim da se ti normiranstvo še splača.

Drugace pa... Snezic vabi ?

Ce imas sam ostoritev, brez dejanskih stroskov, kako pa bos zbijal stroske?
A potni do Kanade stejejo? Jaz delam na enem projektu za Kanadsko firmo :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

Pri tistih, ki zaslužite 100k, se bo najbolj poznalo.. kar 20% več.

velikBrokoli je izjavil:

Sem naredil nekaj primerjav s kalkulatorjem (https://docs.google.com/spreadsheets/d/..., primerjal sem staro (trenutno) obdavčitev z novo in takšne so razlike:

- prihodki 60k: prvo leto 2800e več, potem 6269e več, kasnejša leta se stabilizira pri 7200eur

Napaka. Napačno prebral.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

Olajuwon je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Čaki to je vse drugo, kot tisti excel. Ne bo druge, kot do računovodkinje, da mi zračuna razlike.

To je direkt iz tega Excela: https://docs.google.com/spreadsheets/d/... kaj te moti? kje je razlika?

Prosim pojdi do računovodje in jo vprašaj naj ti izračuna.. sem skoraj prepričan, da večina ne bo znala pravilno izračunati :))

Zgodovina sprememb…

Jaz bom letos imel ene 60-70K. To pomeni 10k več na leto. Ni šans, da obdržim status normiranca ob takih cifrah.

kriptobog je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

LapD je izjavil:

Ja, ker SDS s 27 poslanci res lahko blokira vse predlagane spremembe :) Lets face it, zadeva bo šla skozi in bo začela veljati za leto 2023, tako da je do marca čas, da si vsak preračuna kaj se mu izplača.

Odvisno kaj delaš. Jaz nisem programer in imam tako delo, ko načeloma si lahko pišem potne stroške. V skrajnem primeru spremenim lokacijo firme, kjer sicer že zdaj neki delam ob vikendih. Moram si preračunat. Samo po mojem grem ceneje skozi, kot pa s sedanjim predlogom, ki je absurden.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

Olajuwon je izjavil:

Jaz bom letos imel ene 60-70K. To pomeni 10k več na leto. Ni šans, da obdržim status normiranca ob takih cifrah.

Eni malce pretiravate. Recimo, da zaslužiš letno 65k, to je pri novem normirancu približno ~4k neto na mesec. Prej je bilo pa okoli 4700 eur.

Če bi se pa redno zaposlil za 4500e bruto (~5235e strošek delodajalca, letno 65k, če vključimo še regres in razne dodatke), bi imel pa 2700 neto. Torej pri novem normirancu dobiš dodatnih 1300e vsak mesec.. sedaj se pa sam odloči, če ti ta znesek nič ne pomeni in bi raje imel varnost redne zaposlitve.

Se pa strinjam, da je ukrep popolnoma nesmiseln.

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

Olajuwon je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

LapD je izjavil:

Odvisno kaj delaš. Jaz nisem programer in imam tako delo, ko načeloma si lahko pišem potne stroške. V skrajnem primeru spremenim lokacijo firme, kjer sicer že zdaj neki delam ob vikendih. Moram si preračunat. Samo po mojem grem ceneje skozi, kot pa s sedanjim predlogom, ki je absurden.

Microsoft enterprise architect. Grem raje vsak mesec za en teden gor in placam karto in hotel, kot pa drzavi.

user4683 ::

edit: nevermind, je bilo ze razlozeno :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

velikBrokoli je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Eni malce pretiravate. Recimo, da zaslužiš letno 65k, to je pri novem normirancu približno ~4k neto na mesec. Prej je bilo pa okoli 4700 eur.

Če bi se pa redno zaposlil za 4500e bruto (~5235e strošek delodajalca, letno 65k, če vključimo še regres in razne dodatke), bi imel pa 2700 neto. Torej pri novem normirancu dobiš dodatnih 1300e vsak mesec.. sedaj se pa sam odloči, če ti ta znesek nič ne pomeni in bi raje imel varnost redne zaposlitve.

Izračun je sicer malo bolj v prid zaposlitvi, ker nisi štel nove višje neobdavčene malice in prevoza + regres, tako da nekje 1000-800EUR več na mesec.

Kar je absurd, če tako gledaš: SP dobi 9600+EUR več na leto, če si vzame pa en mesec dopusta pa samo še ~4000EUR več (prispevke mora vseeno plačat)

Tako da praktično normirani SPji so samo še za izigravanje, kjer imaš "plačan" dopust preko SPja, drugače se ne splača bit freelancer, oziroma si na istem kot redno zaposleni.

Zdaj ali se to ljudem zdi pravično ali ne, je pa druga stvar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Izračun je sicer malo bolj v prid zaposlitvi, ker nisi štel nove višje neobdavčene malice in prevoza + regres, tako da nekje 1000-800EUR več na mesec.

Če si redno zaposlen na svoji firmi je celo več prostora za manevriranje, ker si lahko daš marsikaj v stroške.

Se je treba malo zgledovat po naših ministrih za delo. Greš na "delovni" dopust na Vis, malo odpredavaš na plaži parim lokalcem pa daš lepo hotel v stroške, plačaš kilometrino pa še kakšno dnevnico za povrh.

velikBrokoli je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

8400€ višji davki na leto ob sedanji inflaciji in ohladitvi gospodarstva? Na papirju morda ni veliko ob teh prihodkih, ampak nisem ziher kako se bo to obneslo v praksi.

karlon ::

Bomo pa storitve zaračunavali 8-10% več kolikor bo razlika.

karlon je izjavil:

Bomo pa storitve zaračunavali 8-10% več kolikor bo razlika.

Vseeno si omejen na 300k/2 leti, tako da v eni točki preprosto ne smeš več zaračunati, če želiš ostati normiranec ;((

matic492 je izjavil:

A ti misliš, da bodo kar vsi dobili višjo malico in prevoz? Malo morgen.

ales85 je izjavil:

matic492 je izjavil:

A ti misliš, da bodo kar vsi dobili višjo malico in prevoz? Malo morgen.

Programerji bodo.. sicer pa je predpostavka da greš na svoj SP ali DOO in si izplačuješ valda maksimalne neobdavčene stroške.

delavec44 ::

Pozabljate tudi na bolniške v tej primerjavi.

Nemogoče je 1:1 primerjati s.p. in redno zaposlitev. Zato tudi te ukrepi nove vlade niso smiselni, dvigujejo nam davke, od tega pa nimamo nič.

amacar ::

Ima kdo točen izračun pri 150k na leto, če si namesto normiranec rajši d.o.o.? V primeru da daš sebi minimalno plačo (kolikor gre za direktorja) + max regres/malica/... in brez ostalih stroškov. Zdaj pa verjetno ni več neke hude razlike, pa še nad 150k lahko potegneš, če ti je volja.

Je verjetno še kar konkretna razlika, ker plačaš dvojni davek. Najprej davek na dobiček podjetja, potem pa še davek, ko si izplačaš dobiček.

Razen, če imaš veliko stvari, da si pišeš stroške, ali pa lahko čakaš par let, da se ti zniža davek na dobiček.

amacar je izjavil:

Ima kdo točen izračun pri 150k na leto, če si namesto normiranec rajši d.o.o.? V primeru da daš sebi minimalno plačo (kolikor gre za direktorja) + max regres/malica/... in brez ostalih stroškov. Zdaj pa verjetno ni več neke hude razlike, pa še nad 150k lahko potegneš, če ti je volja.

S.p. ima pri 150k efektivno 30% obdavčitev, d.o.o. pa blizu 42%. Se ne splača, razen, če imaš namen služiti nad 150k…

+ dvostavno računovodstvo, vodenje stroškov in vsa birokracija ter stroški, ki pridejo zraven.

Zgodovina sprememb…

Take zadeve se splačajo če recimo planiraš odpret svojo firmo in koga zaposlit ali kaj takega. Dokler si one man band... še vedno ni boljšega kot normiranc, niti po novem zakonu.

Pegaz ::

Ne pozabit, da je teh 30% pri s.p. obdavčitev na PRIHODKE, ne na dobiček. Torej, če imaš nekaj stroškov, je lahko s.p. hitro slabša opcija.

Seveda je d.o.o. sam po sebi dražji in zahteva več birokracije. Hvala mami državi, da v teh časih sili k večanju davkov in birokracije.

velikBrokoli je izjavil:

Nemogoče je 1:1 primerjati s.p. in redno zaposlitev. Zato tudi te ukrepi nove vlade niso smiselni, dvigujejo nam davke, od tega pa nimamo nič.

Lahko se tolažiš, da ne boš imel minimalca penzije :))

velikBrokoli je izjavil:

amacar je izjavil:

S.p. ima pri 150k efektivno 30% obdavčitev, d.o.o. pa blizu 42%. Se ne splača, razen, če imaš namen služiti nad 150k…

+ dvostavno računovodstvo, vodenje stroškov in vsa birokracija ter stroški, ki pridejo zraven.

Trenutno imaš 2.6k*12 + 20k = 51k, drugo leto bojo dvignili še max prispevke zaradi povprečne plače, bo še kakih 2k zraven.

Pri d.o.o pa res nimam nekih izračunov, razen 150k*0.81*0.75 = 91k, ampak tu ni upoštevana tvoja plača (ravno s tem delom me zanima), tako da sklepam, da na koncu pride še malo več ven. Pa verjetno kaki strošek vseeno še najdeš zraven.

Pegaz je izjavil:

Ne pozabit, da je teh 30% pri s.p. obdavčitev na PRIHODKE, ne na dobiček. Torej, če imaš nekaj stroškov, je lahko s.p. hitro slabša opcija.

Seveda je d.o.o. sam po sebi dražji in zahteva več birokracije. Hvala mami državi, da v teh časih sili k večanju davkov in birokracije.

Ja, samo mislim da lahko pavšalno rečemo, dokler si programer freelancer, se ti ne splača.

Razen če imaš jajca delat kaj z potnimi stroški ali kaj takega.

amacar je izjavil:

Trenutno imaš 2.6k*12 + 20k = 51k, drugo leto bojo dvignili še max prispevke zaradi povprečne plače, bo še kakih 2k zraven.

Pri d.o.o pa res nimam nekih izračunov, razen 150k*0.81*0.75 = 91k, ampak tu ni upoštevana tvoja plača (ravno s tem delom me zanima), tako da sklepam, da na koncu pride še malo več ven. Pa verjetno kaki strošek vseeno še najdeš zraven.

Tvoja plača je strošek (če že nič drugega) :)

Zgodovina sprememb…

Vem, da je plača strošek, ampak me zanima koliko lahko še kot navadno zaposlen ven dobiš neto zraven izplačila dobička preko d.o.o. Če ima slučajno kdo kakšne bolj točne izračune, preden plačam računovodji, da mi potegne cifre skupaj. AMpak bi mu rajši plačal potem, ko si bom njegove nasvete lahko dal v stroške :)), ne sedaj, ko si zadeve vodim sam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: amacar ()

Geho ::

Kaj pa če obdržiš sp in odpreš sugar daddy doo?
Primer, odpreš doo, kjer si lastnik a se ne zaposliš. Furaš naprej svoj sp in si samo pogodbena stranka svojega suggar daddyja. Sugar daddy ti omogoča veliko stvari koristit v zameno za delo (avto, stanovanje, potovanja,...), hkrati pa skrbi, da ne presežeš 25k na leto tako da ostaneš lepo na najnižji možni obdavčitvi. Vse kar je možno vržeš na suggar daddyja v stroške, če rabiš dodatne stvari dodaš dejavnosti (izposoja avta,...). V skrajni sili, če rabiš keš, si izplačaš dobiček (25% obdavčitev, še vedno manj kot 30% na sp).

S.p. ima pri 150k efektivno 30% obdavčitev, d.o.o. pa blizu 42%. Se ne splača, razen, če imaš namen služiti nad 150k...

Pri d.o.o. vedno kombiniraš z izplačili. Nikoli ne izplačaš vsega v obliki plače oz. minimalna plača + izplačilo dobička. Efektivna obdavčitev je ZELO odvisna od posameznega primera.

Že npr. nakup avta na firmo lahko bistveno spremeni zadeve. Pickupu lahko odbiješ DDV, EVji so trenutno tudi deležni olajšav, boniteta je minimalna.

Pač, odvisno od situacije.

Povezane osebe. Gre, do prvega inšpekcijskega pregleda.

Mike_Rotch je izjavil:

S.p. ima pri 150k efektivno 30% obdavčitev, d.o.o. pa blizu 42%. Se ne splača, razen, če imaš namen služiti nad 150k...

Pri d.o.o. vedno kombiniraš z izplačili. Nikoli ne izplačaš vsega v obliki plače oz. minimalna plača + izplačilo dobička. Efektivna obdavčitev je ZELO odvisna od posameznega primera.

Že npr. nakup avta na firmo lahko bistveno spremeni zadeve. Pickupu lahko odbiješ DDV, EVji so trenutno tudi deležni olajšav, boniteta je minimalna.

Pač, odvisno od situacije.

Ja, pri d.o.o.ju je malce več prostora za kreativnost. Lahko tudi samo plačaš tistih 19% letno in vlagaš v delnice, po 20 letih pa zapreš in likvidiraš d.o.o.

Vseeno pa mislim, da je programerski normiranec do 150k vedno boljša odločitev, pri nekih 200k+ pa se že bolj splača d.o.o.

Izračunal si pravilno;
19 % fiksna davčna stopnja. Izplačilo dobička na račun družbenika – fizične osebe je obdavčeno s 25 %.

ostalo pa je odvisno od tebe, recimo:

Izplačuješ si 3k bruto (da lahko še kak kredit dobiš) in 200km potnih na dan (100km v eno smer, mb ->lj, to je še realna) torej 200 * 0.21 * 22 = 924EUR neobdavčeni potni. malica 7,96 * 22 = ~175EUR
torej 3k bruto + ~1100EUR neto neobdavčeno na mesec je: 2999EUR neto tvoja plača od tega strošek DOOja je 4583EUR na mesec. 4583 * 12 = ~55k na leto tvoja plača.
Najem pisarne tja kjer se voziš, recimo 100EUR(samo miza, se nekje zmeniš).
računovodstvo bo malo dražje ker si DOO, recimo 150EUR na mesec.
Torej ostali stroški 250EUR * 12 = 3000EUR

stroški 58k
150k - 58k = 92k *0.81 = 74520 čisti profit na leto.

če si izplačaš se ti obdavči z 25% torej ti ostane 55890 + 3000 * 12 = 91890 oz. plačaš državi in ostalih stroškov nekje 40%.

Tako da zdaj v teh 40% je pa koliko si lahko več stroškov najdeš. Recimo če si kupiš avto na DOO je to spet nekaj več (s tem da če si kupiš avto, potem recimo si ne moreš več potnih pisat na isti avto oz. nisem siguren, samo je pač tu treba bit vsepovsod pazljiv)

Ali pa dodatne zadeve - če govorimo o investicijah in kupiš stanovanje ter ga oddajaš preko DOO, imaš s tem stroške, si zbijaš, imaš pasiven dohodek itd..

torej spet enako: če misliš samo biti one-man band freelancer, si še vedno normiranc. Če hočeš se širit, investirat v kake nepremičnine, pisat dodatne stroške, potem si moraš naredit SVOJ izračun in primerjat :)

Geho je izjavil:

Primer, odpreš doo, kjer si lastnik a se ne zaposliš. Furaš naprej svoj sp in si samo pogodbena stranka svojega suggar daddyja. Sugar daddy ti omogoča veliko stvari koristit v zameno za delo (avto, stanovanje, potovanja,...), hkrati pa skrbi, da ne presežeš 25k na leto tako da ostaneš lepo na najnižji možni obdavčitvi. Vse kar je možno vržeš na suggar daddyja v stroške, če rabiš dodatne stvari dodaš dejavnosti (izposoja avta,...). V skrajni sili, če rabiš keš, si izplačaš dobiček (25% obdavčitev, še vedno manj kot 30% na sp).

Mislim da ne bi šlo, ker bi bil v prekšku sam sebi - imel bi elemente delovnega razmerja z svojim doojem? Ne vem :D

Zgodovina sprememb…

Zdaj naj pa še znupy objavi primerjavo s hrvaškim d.o.o.jem, da se zjokamo :))

Davčne utaje so dejansko zelo preproste, rabiš samo ljudi, ki jim zaupaš.

Recimo najdeš nekoga v Munchenu in greš k njemu na sestanek pa maš 1000 kilometrov. Službeno potovanje je 0.43EUR po kilometru = 430EUR.

Naslednji teden greš pa v Bratislavo itd.

Tako delujejo SPji in DOOji - dokler se v njih ne zapiči inšpektor.

Zato pa plačujejo povprečno (na promet) manj davka kot 4% od normirancev :)

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

velikBrokoli je izjavil:

Zdaj naj pa še znupy objavi primerjavo s hrvaškim d.o.o.jem, da se zjokamo :))

Sej ni veliko za filozofirat... osnove so enake, razlika je samo v 10% davku na dobicek firme, 10% davku na dividende in 10% davku na kapitalski dobicek (ki pade na 0% po dveh letih). Tako da se ti ne splaca nekaj blazno komplicirat z nekimi navideznimi stroski. Ce si vse izplacas + imas minimalca bo pod crto konec leta v zepu pristalo malo manj kot 80%. Lahko pa dobicek zadrzis v podjetju, investiras za nekaj let in po parih letih doo zapres in na to kar dobis ven placas 0% davka na kapitalski dobicek (torej v tem primeru ti efektivno v zepu ostane 90%). V Sloveniji moras pa izvesti Boscarola in cakat 15-20 let da pade na 0. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Kdor nima otrok in ni navezan na kolege/družino.. sploh nima 2x za pomislit.

WhiteAngel ::

Geho je izjavil:

...

V skrajni sili, če rabiš keš, si izplačaš dobiček (25% obdavčitev, še vedno manj kot 30% na sp).

Pozabil si na 19% DDPO, ki ga moraš v vsakem primeru plačat konec leta. Potem šele dodaj 25%, če želiš izplačati dividende.

LeQuack ::

Kot doo lahko tudi dobivaš zastonj denar od države v obliki nepovratnih sredstev.
Quack !

Ja? Lahko kaj več poveš? Moram pogledat na račun, če je gor kaj nepovratnih sredstev, do zdaj jih še nikoli ni bilo.

baltso ::

Koliko je potem meja, ki se še najbolj splača med 40-50k?

baltso je izjavil:

Koliko je potem meja, ki se še najbolj splača med 40-50k?

Nad približno 41k se začne dvigovati višina prispevkov.

Stikalo ::

WhiteAngel je izjavil:

Geho je izjavil:

...

V skrajni sili, če rabiš keš, si izplačaš dobiček (25% obdavčitev, še vedno manj kot 30% na sp).

Pozabil si na 19% DDPO, ki ga moraš v vsakem primeru plačat konec leta. Potem šele dodaj 25%, če želiš izplačati dividende.

pri d.o.o. je veliko manevrinega prostora. Lahko upoštevaš ure razvoja itd.. znaa se zgoditi da tistega 19% ne plačaš veliko in si nakažeš samo dobiček po 25% obdavčitvi. Je pa tako, da lahko marsikaj kupiš na d.o.o. Pri normirancu se ti pa ne upošteva noben strošek, ki jih dejansko imaš veliko, tudi če programiraš.

A SMO SPOSOBNI NAREDITI KAKŠEN TIH IN INTELEGENTNI PROTEST?

recimo, en dan blokiramo ljubljano. Vsi gremo v LJ in se vozimo od krožišča, do krožišča, naredimo par dodatnih krogov in ekola. Potrebovali bi cca 200 ljudi, pa je pomojem totalen kolaps.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Stikalo ()
««
96 / 260
»»