Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
user4683 ::
Se gre kdo od vas slucajno tudi "podjetnik" v besedni zvezi "samostojni podjetnik"? Vsaj dobicke, dohodnino in prispevke bi bilo pa fino znat izracunat.
matic492 ::
Ja, kalkulator na sp-izracun.sije napačen, če je res da je treba naredit *0.75 :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
deco16 ::
e-račun od države, glede na oddane davke ;)
Tko da nevem, resno sprašujem kje je sprememba da je drugače kot 60% oziroma zakaj bi bilo to samo prvo leto in pol drugače?
Tko da nevem, resno sprašujem kje je sprememba da je drugače kot 60% oziroma zakaj bi bilo to samo prvo leto in pol drugače?
velikBrokoli ::
Za izračun prispevkov ima znupy prav, se izračunajo po formuli:
mesečni prispevki = (prihodki - normirani odhodki - obračunani prispevki prejšnjega leta) * 0.75 * 0.382 / 12
mesečni prispevki = (prihodki - normirani odhodki - obračunani prispevki prejšnjega leta) * 0.75 * 0.382 / 12
Potem se opravičujem, ignorirajte moje izračune.. :( nisem vedel da je tam narobe.
Olajuwon ::
Meni tudi folk, ki je normiran s.p. s 50k+ letno že leta, poroča to, kar pravi deco16. Da vplačujejo minimalno, cca 450, vsako leto. Lahko pa bi vplačevali več, če bi hoteli.
Tole je tudi meni malo čudno. Pa sem normiranc. Dejansko bi lahko popredalčkali glede na prihodke in potem bi se prispevki višali glede na prihodke. Jaz zdaj plačujem 450 eur prispevkov... pa pri 60K npr mi ne bi bil problem, če bi plačeval 600 ali 700 na mesec. Ampak tole kar je v predlogu zakona, tole je kriminal.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.
Preberite si davke za začetnike, zelo uporabno: https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...
Primer izračuna prispevkov osebe z dejavnostjo za februar 2022 ki je septembra 2020 prvič registrirala
dejavnost in plačevala minimalne prispevke. V letu 2021 je imela 20.000 € dobička.
Zavarovalna osnova = (20.000,00 € + 5.081,71 €) - 25 % = 18.811,28 € / 12 mesecev = 1.567,61 €
Primer izračuna prispevkov osebe z dejavnostjo za februar 2022 ki je septembra 2020 prvič registrirala
dejavnost in plačevala minimalne prispevke. V letu 2021 je imela 20.000 € dobička.
Zavarovalna osnova = (20.000,00 € + 5.081,71 €) - 25 % = 18.811,28 € / 12 mesecev = 1.567,61 €
Oh well, basically lahko bi prosil admina da izbriše vse moje objave z izračuni za par mescev nazaj, ker nisem nikoli na roke računal ampak vedno tisto spletno stran, vidiš to je pa to ko ne preverjaš svojih virov.
Shame on me :D
Shame on me :D
Mike_Rotch ::
Tako neuradno mi je bilo rečeno, da bi se verjetno bolj inšpektor v višjo tarifo vpičil.
Mislim, če bi si dejansko pisal teh 3670EUR na mesec in imaš konec leta 44 jurjev potnih stroškov, pa si programer... je takoj jasno, kaj se greš. ampak valda vse gre skozi dokler ni inšpektorja.
Pol si boš pa obračunal prevoz na delo po nižji tarifi namesto službenega potovanja, pa te bodo pojebali zaradi delovnega razmerja :)
peachkovit ::
velikBrokoli je izjavil:
Preberite si davke za začetnike, zelo uporabno: https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...
Visina mesecnega prispeka pa je 38,2% na to stevilko, se pravi 598,83 eur
Geho ::
velikBrokoli je izjavil:
Od kje jim teh 5.081,71 €???
velikBrokoli je izjavil:
Od kje jim teh 5.081,71 €???
5081,71 je bilo plačanih prispevkov v prejšnjem letu. Če imaš prvo leto odprt s.p., je to 0.
peachkovit je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Visina mesecnega prispeka pa je 38,2% na to stevilko, se pravi 598,83 eur
Tako je. 38.2% dobiš iz PIZ prispevkov 15.5%+8.85%, potem ZZ prispevki, ki so 6.36%*6.56%+0.53%, starševsko varstvo je 0.2%, brezposelnost pa tudi 0.2%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Fak res mi je na bed, ker sem napisal izračun vsaj 10x.... :(
Če to bere kak admin prosim da dodate komentar da je sp-izracun.si napačen za Normirance (če se vam ljubi moje objave za nazaj iskat)
Sem jim že poslal sporočilo preko kontaktne forme.
Če to bere kak admin prosim da dodate komentar da je sp-izracun.si napačen za Normirance (če se vam ljubi moje objave za nazaj iskat)
Zgodovina sprememb…
Fak res mi je na bed, ker sem napisal izračun vsaj 10x.... :(
Tudi meni se je njihov izračun že večkrat zdel napačen, zato sem vedno računal ročno in dobil drugačno cifro, sedaj uporabljam tole: https://docs.google.com/spreadsheets/d/... (levo gor File -> make a copy ce zelite spreminjati)
Sem skoraj 100%, da sem vse pravilno izračunal..
Zgodovina sprememb…
Ja, izračun majo za SP, ki je tako pravilen, za normirane se pa teh 25% odšteje, to je razlika.
EDIT: Zdaj mi je jasna frustracija Znupy-a pred tedni, ko sem mu težil na polno, kako se prispevki dvigujejo. Eeeeeh, fucked up :D
EDIT: Zdaj mi je jasna frustracija Znupy-a pred tedni, ko sem mu težil na polno, kako se prispevki dvigujejo. Eeeeeh, fucked up :D
Zgodovina sprememb…
Ja, izračun majo za SP, ki je tako pravilen, za normirane se pa teh 25% odšteje, to je razlika.
Nič skrbet, bi rekel, da si 99% normirancev sploh ne bi znalo izračunati prispevke, če tega FURS ne bi samodejno počel
Ma ne zaupam nobeni spletni strani več nikol eh, frustriral sem se 2 mesca da bom plačeval 2 jurja prispevkov.. na koncu pa ne bom niti blizu.
Morm vama z Znupyjem eno večerjo častit, če se kdaj vidimo
Morm vama z Znupyjem eno večerjo častit, če se kdaj vidimo
Lahk si računaš kašne prispevke hočeš, če hočeš plačevat višje te noben ne brani, še priporočljivo je.
Ampak minimalni so pač 60% povprečne plače v RS za preteklo leto, še vedno me niste prepričali.
Ker če so vaši izračuni pravilni da se gleda glede na tvoje prejšnje leto potem dosti ljudi je ful premal prispevkov plačal....
Ampak minimalni so pač 60% povprečne plače v RS za preteklo leto, še vedno me niste prepričali.
Ker če so vaši izračuni pravilni da se gleda glede na tvoje prejšnje leto potem dosti ljudi je ful premal prispevkov plačal....
ales85 ::
Lahk si računaš kašne prispevke hočeš, če hočeš plačevat višje te noben ne brani, še priporočljivo je.
Priporocljivo placevati visje? Za kaj tocno? Visjo pokojnino?
Dvomim, da so ljudje placevali premalo, ker FURS prakticno vse preveri in te pozove, da popravis.
ta gsheet od @velikiBrokoli je po NOVEM sistemu :) Torej to ne velja za letos, to bo šele 2024.
Ja, jaz se počutim osebno odgovornega za zavajanje celotnega slo-techa
Pat_MaGroin je izjavil:
Torej zdej smo ugotovili, da do ene 60k letno ni sile, potem pa postane sila :).
Nad 40-41k zacnejo rasti prispevki po novem.
Od kje ti ta info?
Večina s.p.jev plačuje nizke prispevke zato, ker
a) "navadni" s.p.ji mutijo na vse možne načine in znižujejo davčno osnovo. Skoraj noben s.p. nima omembe vrednega "dobička"
b) Pri normirancih je osnova tako nizka, da težko prideš nad minimalne prispevke.
ta gsheet od @velikiBrokoli je po NOVEM sistemu :) Torej to ne velja za letos, to bo šele 2024.
Sem sedaj dodal še en worksheet, ki pa obračuna po stari obdavčitvi, oz. takšni, ki velja danes. https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
LukaTheG ::
Nič, za kdaj se organizira protest pred vlado? Mogoče lahko namesto biciklov pridemo s skiroji sedaj ko si bicikla nemoremo več privoščit
Pat_MaGroin ::
Nič, za kdaj se organizira protest pred vlado? Mogoče lahko namesto biciklov pridemo s skiroji sedaj ko si bicikla nemoremo več privoščit
za proteste moraš imeti neko (plačano) organizacijsko strukturo zadaj. Za spontane proteste pa mora bit država res ornk v p..., da se to zgodi.
endelin ::
za proteste moraš imeti neko (plačano) organizacijsko strukturo zadaj. Za spontane proteste pa mora bit država res ornk v p..., da se to zgodi.
Ja normiranci niso kolesarji da bodo poptv v živo prenašali spontan protest in ga napovedovali že teden dni prej pod to vlado ne bo dovoljen noben protest
Saj zato so pa pod 25k pustili.. če ne bi res bili protesti.
estons ::
Za normirance je dovolj, da na poptv povejo kakšne zneske dobijo tisti, ki se zaradi obdavčitve bunijo... Pa pride povprečen Slovencelj osebno z vilami ali sekiro k vsem protestnikom na dom...
estons ::
kaneljad, mogoče mal pejt na svež zrak, premigat se, sprostit negativno energijo... Ti mal preveč ven seka.
seminal ::
če je tale fajl od excela pravilen, je pri 50k 2k€ razilke., pri 40k 1,2k€ tak da ni take sile...
50k letnih prihodkov, nova obdavcitev (uporabljen kalkulator https://docs.google.com/spreadsheets/d/..., File->Make a copy, ce bi kdo racunal):
Stara (trenutna):
Moraš še prispevke upoštevati, ki bodo višji..
Stara (trenutna):
Zgodovina sprememb…
Tako ja, bližje kot si 25k, manj se ti spremeni... tisti, ki ste spremljali temo se res opravičujem, ker sem spamal skos sp-izračun spletno stran, ki ima notri napako.
Dejanska razlika je torej v rangu par sto evrov na mesec, če nisi pri vrhu (100k)
Dejanska razlika je torej v rangu par sto evrov na mesec, če nisi pri vrhu (100k)
Zgleda ok, bomo požrli, mal bomo povečali račune pa bo ;)
Hvala za razlago za višino prispevkov, zdej ma smisel. Pa tudi cifre so mal bolj normalne zdej ;)
Hvala za razlago za višino prispevkov, zdej ma smisel. Pa tudi cifre so mal bolj normalne zdej ;)
velikBrokoli je izjavil:
50k letnih prihodkov, nova obdavcitev (uporabljen kalkulator https://docs.google.com/spreadsheets/d/..., File->Make a copy, ce bi kdo racunal):
Stara (trenutna):
v primeru 50K kolko bodo višji prispevki? Ker ne boš več plačeval minimalnih v tem primeru.
Saj ti dobesedno piše, stolpec j...
Oziroma ne vem, če kaj drugega sprašuješ
Oziroma ne vem, če kaj drugega sprašuješ
Zgodovina sprememb…
Aha 150 ojro višji prispevki. Sem mislil, da se bodo več.
pri 100k se neto razlika kar pozna, 1.5k na mesec manj.
Men je bolj to butasto, da če si najdem več prjektov recimo za eno leto, in naredim preko 100 jurjev, potem pa naslednjo leto hočem več prostega časa, imam še vedno nabite prispevke :(
Ker zdaj sem v takem obdobju da iščem več kot samo za 170 ur na mesec, če bova pa čez par let začela razmišljat o otrocih, bom imel še vedno nabite prispevke in se mi bo takrat zelo poznalo (če bom hotel malo zmanjšat obseg dela).
Ker za davke lahko zaprosiš znižanje, za prispevke pa ne gre :)
Men je bolj to butasto, da če si najdem več prjektov recimo za eno leto, in naredim preko 100 jurjev, potem pa naslednjo leto hočem več prostega časa, imam še vedno nabite prispevke :(
Ker zdaj sem v takem obdobju da iščem več kot samo za 170 ur na mesec, če bova pa čez par let začela razmišljat o otrocih, bom imel še vedno nabite prispevke in se mi bo takrat zelo poznalo (če bom hotel malo zmanjšat obseg dela).
Zgodovina sprememb…
To lahko to upravičiš, če ne prej pa po nekaj mesecih, ko pokažeš, da ni prometa in prosiš za zmanjšanje.
Ja samo višji prispevki, pomeni tudi višja penzija. Kar sicer zdaj ne gledaš na to, ampak ko boš star te bo še kako brigalo. Mene je skrbelo, da bodo tle nažgali faktor 3 dohodnino, pa faktor 2 prispevke... in potem kar naenkrat bi pristal na povprečni plači. Sicer lahko bi samo prispevke nabili sorazmerno s tvojimi prihodki in pustili dohodnino tako kot je. Ampak to je verjetno preveč zahtevati od te vlade.
To lahko to upravičiš, če ne prej pa po nekaj mesecih, ko pokažeš, da ni prometa in prosiš za zmanjšanje.
Zgleda komplicirano :)
https://data.si/blog/ali-si-samostojni-...
Ja samo višji prispevki, pomeni tudi višja penzija. Kar sicer zdaj ne gledaš na to, ampak ko boš star te bo še kako brigalo. Mene je skrbelo, da bodo tle nažgali faktor 3 dohodnino, pa faktor 2 prispevke... in potem kar naenkrat bi pristal na povprečni plači. Sicer lahko bi samo prispevke nabili sorazmerno s tvojimi prihodki in pustili dohodnino tako kot je. Ampak to je verjetno preveč zahtevati od te vlade.
Mja, res mi dol visi za pokojnino, sicer sem tak tip, da sam šparam za njo, če bo šlo vse po mojih izračunih bom itak miljonar še preden bom 40.
Zgodovina sprememb…
Če jo boš lahko užival... ne veš. Lahko pa ta denar sam investiraš in profitiraš od tega veliko več kot to, kar ti bo država dala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ales85 ()
Če jo boš lahko užival... ne veš. Lahko pa ta denar sam investiraš in profitiraš od tega veliko več kot to, kar ti bo država dala.
Yup.. še posebej če imaš v kaki nepremičnini ali dobrih fundih.
Ne vem koliko ste stari, ampak kdorkoli vleče na normiranca 50k+, živi v Sloveniji in živi normalno (kot da bi imel 1500€ neto) bomo vsi miljonarji, če ti uspe zadržat plačo na ravni inflacije ene 10-15 let in kaj pametno investirat :)
(pa seveda če ne povišajo davkov)
Še vedno bo normiranec bolj ugoden od redne zaposlitve ali one-man-band d.o.o.ja, ampak tole višanje davkov je popolnoma nesmiselno, ker ne bomo imeli čisto nič od tega. Bi bilo sprejemljivo, če bi nam hkrati vrgli še kakšen bonbonček, recimo, da bi mejo zvišali iz 300k na 500k ampak ne... ta vlada samo viša davke
Ja samo višji prispevki, pomeni tudi višja penzija.
Ne nujno.
Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, ki se izračuna na podlagi mesečnega povprečja osnov iz katerihkoli najugodnejših zaporednih štiriindvajsetih let zavarovanja od vključno leta 1970 dalje, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
https://e-uprava.gov.si/podrocja/delo-u...
Če imaš pred sabo še več kot 24 let delovne dobe ima lahko višina plačanih prispevkov točno 0 vpliva na višino pokojnine.
Mike_Rotch je izjavil:
Ja samo višji prispevki, pomeni tudi višja penzija.
Ne nujno.
Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, ki se izračuna na podlagi mesečnega povprečja osnov iz katerihkoli najugodnejših zaporednih štiriindvajsetih let zavarovanja od vključno leta 1970 dalje, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
https://e-uprava.gov.si/podrocja/delo-u...
Če imaš pred sabo še več kot 24 let delovne dobe ima lahko višina plačanih prispevkov točno 0 vpliva na višino pokojnine.
ja samo to se z leti spreminja. Pokojninski zakon se bo še vsaj ene 5krat spremenil preden greš ti v penzijo. (ob predpostavki, da imaš še za oddelat več kot 24 let)