Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
velikBrokoli ::
Nič, ker imam več strank in še najemnike imam na SP, pa še nočem bit zaposlen, ker imam veliko več svobode na svojem SPju.
Če ša že govorim o cifrah, bi pa bilo super naredit socialno kapico na tam nekje 5k bruto plače, od viška se pa odmeri samo dohodnina.
EDIT: Ajde okej, zdaj če bi nekdo ponudil neko absurdno visoko cifro, recimo 200k na leto, bi seveda vzel. Dokler so pa razlike v rangu 500-1000EUR ali podobno, pa absolutno ne.
Ne vem kako jim je uspelo s.p.jem določiti neko normalno socialno kapico (trenutno 2.6k, izračun pa mislim, da je povezan s povprečno plačo), redno zaposlenim pa tega nikakor ne bi uvedli. Že to bi močno vplivalo, da ne bi vsak z dobro plačano službo razmišljal o normirancu. Pa še dejansko je proč vržen denar, po temu znesku se ti pokojnina ne zviša in samo ekstra financiraš penziče
hbgqzR ::
Absurdnost je nekako relativna reč, ja? Za popyzdit... Kar srce me boli od 'padca' ampak yebi vse skupaj, ker ima vlaDA absurdne prebliske, ki se se bojo stopnjevali...
Matthai, kje si zdaj, ptm!
Matthai, kje si zdaj, ptm!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
pingme ::
velikBrokoli je izjavil:
Nič, ker imam več strank in še najemnike imam na SP, pa še nočem bit zaposlen, ker imam veliko več svobode na svojem SPju.
Če ša že govorim o cifrah, bi pa bilo super naredit socialno kapico na tam nekje 5k bruto plače, od viška se pa odmeri samo dohodnina.
EDIT: Ajde okej, zdaj če bi nekdo ponudil neko absurdno visoko cifro, recimo 200k na leto, bi seveda vzel. Dokler so pa razlike v rangu 500-1000EUR ali podobno, pa absolutno ne.
Ne vem kako jim je uspelo s.p.jem določiti neko normalno socialno kapico (trenutno 2.6k, izračun pa mislim, da je povezan s povprečno plačo), redno zaposlenim pa tega nikakor ne bi uvedli. Že to bi močno vplivalo, da ne bi vsak z dobro plačano službo razmišljal o normirancu. Pa še dejansko je proč vržen denar, po temu znesku se ti pokojnina ne zviša in samo ekstra financiraš penziče
Kapica za sp je 3,5 kratnik povprečne plače, torej skoraj 7000€.
Od teh (skoraj) 7000€ pa plačaš cca. 2600€ prispevkov.
Tako da 7000€ ni ravno "normalna" socialna kapica, ampak ja, vsaj obstaja.
Ko so omenjali socialno kapico za vse (prejšnja vlada) je bilo govora okoli 5000€.
tony1 ::
Spura ::
Luba duša, DDV se ne šteje v tvoj promet. Nič ti ne napihuje.
Ne šteje se ne v promet, ne k prispevkom, nikamor. Le na DDV obračunu ga imaš, nikjer drugje.
To ni res. Ce recimo izdam na leto 1 racun za 50k in obracunam se 11k DDV in mi torej stranka placa 61k, so moji letni prihodki 61k ne pa 50k. Od njih se odstejejo stroski in to je osnova za izracun dohodnine, prispevkov. Torej DDV vpliva.
To ni res. Kupec ne placa nicesar, in davek je moj, ker:
Še enkrat: ponudnik storitve ali blaga DDV obračuna in odvede državi, v kolikor je nastal presežek, plača pa ga naročnik oz. kupec. Ti, kot podjetnik, ga le prekladaš z enega kupčka na drugi, nikoli pa ni tvoj.
To so osnove podjetništva, ki bi jih vsak podjetnik moral poznati, za svoje dobro.
- je ze sam njegov obstoj odvisen od tega ali sem zavezanec ali ne (stranka pa s tem nima nic)
- neplacilo naredi obveznost pri meni, meni se naredi minus pri FURSU, ki ga moram placati
- dejanska kolicina placila je odvisna od mojega poslovanja, saj si odbijam vstopni DDV, kako je to potem davek od stranke? Stranka nima s tem nic. En mesec imam prevec vstopnega DDV za odbijat pa dejansko FURSU placam nula DDV, drug mesec placam ogromno, stranka pa ima v vsakem primeru isti znesek na izdanem racunu, zato ker stranka NE PLACUJE DDV.
Skratka popolne neumnosti govoris. Samo zato, ker mi stranka da denar, da lahko (med drugim) placam DDV ki sem ga dolzan drzavi, ne pomeni, da placuje DDV. Placila niso tranzitivna!!! Ideja, da so, privede do popolnih neumnosti. Ko jst dam klosarju denar ne pomeni, da placujem trosarine na alkohol. Placujem ga ravno toliko, kot moja stranka placuje DDV.
jernejl ::
Okapi ti pišeš tako da če ne bi vedel resnice, bi ti verjel, da čwe danes ti odpreš normiran s.p. jaz se pa zaposlin in obema v pogodbo napišejo 4k bruto 2(oz. skupen strošek), da boš ti dobil vsak mesec manj denarja ko plačaš vse davke državi kot jaz ki bi bil redno zaposlenNapačna je že osnovna predpostavka, da gre v obeh primerih za enak način dela. Če je nekdo "zaposlen" preko s.p.-ja in ima torej enake ali zelo podobne pravice in dolžnosti kot redno zaposleni, potem pač ne more biti s.p., ampak se mora zaposliti.
Če nekdo dejansko z nekom sklepe pogodbo o sodelovanju (ki ni neka oblika zaposlitve), pa to pomeni tudi bistvene razlike v primerjavi z zaposlenim.
Ja, če normirani s.p. nima veliko stroškov, mu bo na koncu meseca ostalo na računu več denarja ob enakem strošku delodajalca/poslovnega partnerja.
Ampak to je samo v osnovnem scenariju, kjer vse teče lepo in gladko.
Ko pa s.p. zboli, mu prihodek nemudoma usahne, stroške in prispevke pa vseeno mora plačevati. Še več, če je pogodbeno vezan na določene roke in jih zamudi, lahko plača penale, ki znajo biti zelo visoki, odvisni od škode, ki partnerju ob tem nastane. Enako ob morebitnih napakah pri delu... ne samo da lahko podjetnika doletijo pogodbene kazni, tudi odpraviti mora napake, odkrite v določenem roku (brezplačno).
Ko bo partnerju zmanjkovalo dela, se bo najprej znebil tistega, ki se ga lažje znebi. In ki mu ne rabi plačati odpravnine. Ko bo s.p. želel na kakšno izobraževanje ali konferenco, si jo bo plačal sam. Enako velja za službeni telefon, prenosnik, programsko opremo in podobno. Še pisarne mu (pametni) poslovni partner ne bo namenil kar zastonj, ker če s.p. dela v njegovih poslovnih prostorih in na njegovi opremi, je to element delovnega razmerja.
Pokojnino bo s.p. morda imel nižjo, če plačuje nižje prispevke od zaposlenega.
Ti pač vidiš samo idealni scenarij, po katerem s.p.-ju ostane več, zanemariš pa vse ostalo. Če se ti zdi to tako dobra alternativa, kaj še čakaš, odpri s.p. in postani podjetnik :)
Ce recimo izdam na leto 1 racun za 50k in obracunam se 11k DDV in mi torej stranka placa 61k, so moji letni prihodki 61k ne pa 50k. Od njih se odstejejo stroski in to je osnova za izracun dohodnine, prispevkov. Torej DDV vpliva.Ni res. Pravzaprav bi bilo precej nelogično, če bi se zaračunan DDV štel kot prihodek, odveden DDV državi pa ne kot strošek.
Okapi ::
Ne šteje se ne v promet, ne k prispevkom, nikamor. Le na DDV obračunu ga imaš, nikjer drugje.
To ni res. Ce recimo izdam na leto 1 racun za 50k in obracunam se 11k DDV in mi torej stranka placa 61k, so moji letni prihodki 61k ne pa 50k. Od njih se odstejejo stroski in to je osnova za izracun dohodnine, prispevkov. Torej DDV vpliva.
To pač ni res. Če si zavezanec za DDV, v bilanco prijaviš prihodke brez DDV (ki si ga že nakazal davkariji). Če nisi zavezanec, pa itak ne zaračunavaš DDVja.
Enako velja za stroške. Ob nakupu plačaš DDV, ampak v stroške gre pa vrednost brez DDV (ker ti ga je davkarija že vrnila).
Kako zelo bi si želel, da je imel ugasnjeni Matthaii v svojem posmehovanju prav...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
ales85 ::
Še enkrat: ponudnik storitve ali blaga DDV obračuna in odvede državi, v kolikor je nastal presežek, plača pa ga naročnik oz. kupec. Ti, kot podjetnik, ga le prekladaš z enega kupčka na drugi, nikoli pa ni tvoj.
To so osnove podjetništva, ki bi jih vsak podjetnik moral poznati, za svoje dobro.
- je ze sam njegov obstoj odvisen od tega ali sem zavezanec ali ne (stranka pa s tem nima nic)
- neplacilo naredi obveznost pri meni, meni se naredi minus pri FURSU, ki ga moram placati
- dejanska kolicina placila je odvisna od mojega poslovanja, saj si odbijam vstopni DDV, kako je to potem davek od stranke? Stranka nima s tem nic. En mesec imam prevec vstopnega DDV za odbijat pa dejansko FURSU placam nula DDV, drug mesec placam ogromno, stranka pa ima v vsakem primeru isti znesek na izdanem racunu, zato ker stranka NE PLACUJE DDV.
Skratka popolne neumnosti govoris. Samo zato, ker mi stranka da denar, da lahko (med drugim) placam DDV ki sem ga dolzan drzavi, ne pomeni, da placuje DDV. Placila niso tranzitivna!!! Ideja, da so, privede do popolnih neumnosti. Ko jst dam klosarju denar ne pomeni, da placujem trosarine na alkohol. Placujem ga ravno toliko, kot moja stranka placuje DDV.
Ti rad dlakocepiš. V redu, stranka ga ne plačuje direktno, ga pa financira (pustimo ob strani vmesno prodajo). In ko se veriga zaključi, DDV na koncu ne plača podjetnik (razen v redkih primerih).
Mato989 ::
Napačna je že osnovna predpostavka, da gre v obeh primerih za enak način dela. Če je nekdo "zaposlen" preko s.p.-ja in ima torej enake ali zelo podobne pravice in dolžnosti kot redno zaposleni, potem pač ne more biti s.p., ampak se mora zaposliti.
Jaz ravno o tem debatiram, da je pač to neumnost, ker kompliciramo in ustvarjamo sistem ki sili ljudi v mahinacije in prikrita delovna razmerja da dobijo več na konec meseca
Če nekdo dejansko z nekom sklepe pogodbo o sodelovanju (ki ni neka oblika zaposlitve), pa to pomeni tudi bistvene razlike v primerjavi z zaposlenim.
Glih to ni nujno, ampak je lahko (in prav bi moralo bit tako) drugače določeno v pogodobi o sodelovanju (zato pravim da je prikrito delovno razmerje neumnost in drkarija države)
Ja, če normirani s.p. nima veliko stroškov, mu bo na koncu meseca ostalo na računu več denarja ob enakem strošku delodajalca/poslovnega partnerja.
Ampak to je samo v osnovnem scenariju, kjer vse teče lepo in gladko.
Ja imaš prav, v prvem delu, kaj pa drugi, zakaj se ne bi smel normiran s.p. zmenit za bonitete (pustimo zdaj to da država komplicira, odmisliva to)
Ko pa s.p. zboli, mu prihodek nemudoma usahne, stroške in prispevke pa vseeno mora plačevati. Še več, če je pogodbeno vezan na določene roke in jih zamudi, lahko plača penale, ki znajo biti zelo visoki, odvisni od škode, ki partnerju ob tem nastane. Enako ob morebitnih napakah pri delu... ne samo da lahko podjetnika doletijo pogodbene kazni, tudi odpraviti mora napake, odkrite v določenem roku (brezplačno).
Spet, ni nujno... recimo ko sem se jaz lani pogovarjal za delo preko s.p. so mi ponudili da mi 1x letno krijejo bolniško do 30 dni, torej tudi če bi bil normiran s.p. in zaradi bolniške ne bi mogel opravit mojega dela bi mi to priznali kot elo kot njihova dobra volja
Nobenih pogodbenih rokov ni bilo, tako da penalov tudi ne...
Ko bo partnerju zmanjkovalo dela, se bo najprej znebil tistega, ki se ga lažje znebi. In ki mu ne rabi plačati odpravnine. Ko bo s.p. želel na kakšno izobraževanje ali konferenco, si jo bo plačal sam. Enako velja za službeni telefon, prenosnik, programsko opremo in podobno. Še pisarne mu (pametni) poslovni partner ne bo namenil kar zastonj, ker če s.p. dela v njegovih poslovnih prostorih in na njegovi opremi, je to element delovnega razmerja.
Spet ni nujno, recimo moj kolega dela preko s.p. in ima v pogodbi določen 90 dnevni odpovedni rok s strani delodajalca, so se pač strinjali, ker ga rabijo... Seveda mu ne bo namenil, ampak spet odmisliva zdaj zakonodajo pa pomisliva zakaj se ne bi šlo tako dogovorit...
Pokojnino bo s.p. morda imel nižjo, če plačuje nižje prispevke od zaposlenega.Jap, ampak pokojnino je potrebno prvo dočakat... Lahko pa bo imel višjo če bo viške pravilno investiral Bistveno je, da ima normiran s.p. možnost izbirat, nekaj kar zelo manjkav naši državi.
Ti pač vidiš samo idealni scenarij, po katerem s.p.-ju ostane več, zanemariš pa vse ostalo. Če se ti zdi to tako dobra alternativa, kaj še čakaš, odpri s.p. in postani podjetnik :)
Ne, jaz vidim predvsem problematiko o prikritih delovnih razmerjih, to je en zakonski bullshit, naj ukinejo to, pa grem jutri za isto firmo na s.p.
Ampak kot vidiš jaz predvsem debatiram o problematiki da ustvarjamo zakonodajo ki rabi še več nadzora, namesto da bi uredili delovna razmerja tako da se ne bi dalo niti splačalo guljufat... Jaz bi preprosto ukinil odvisne osebe pa prikrita delovna razmerja pa dal vse zaposlene na normiran s.p. do 30k bi fiksiral prispevke na 500EUR in 4% dohodnine od prihodka (nad je pol debata) in je to to... sploh ne bi rabil več FURS pregledovat če je kdo v prikritem delovnem razmerju itd... bi se lahko osredotočli na večje ribice.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Spet, ni nujno... recimo ko sem se jaz lani pogovarjal za delo preko s.p. so mi ponudili da mi 1x letno krijejo bolniško do 30 dni, torej tudi če bi bil normiran s.p. in zaradi bolniške ne bi mogel opravit mojega dela bi mi to priznali kot elo kot njihova dobra volja
Nobenih pogodbenih rokov ni bilo, tako da penalov tudi ne...
Odličen recept za elemente delovnega razmerja...
Mato989, kaj bi ti odmišljeval? Država je ključen pospeševalec ali zaviralec podjetniškega razvoja. Ne smetite teme in derailajte s kakšnimi idealističnimi scenariji... Stvar je, kot je, (normiran) s.p. je sovražnik javnega sektorja, davkarije, novinark Finance.si, izgleda, da tudi marsikaterega forumaša in tudi Matthaia, ki se je nedavno kar samougasnil.
Geho ::
Kako da ne? Ko postaneš zavezanec za DDV, se cena dvigne za 22%, to vse pride na račun. Če ne dvigneš cene, potem plačuješ DDV iz svojega žepa. Če nimaš stroškov, potem greš sam sebi v minus.
Stranka meni plača DDV, jaz plačam državi DDV naprej, pri tem je moj neto znesek enak prejšnjemu preden sem obračunaval DDV na računu. Če imam kakšne nakupe, ki jih lahko naredim glede moje dejavnosti, dam račun na davčno, in odbijem DDV, ki ga plačam državi na plačanem računu.
x3ca ::
A mi lahko nekdo razlozi na kak nacin lahko podjetnik, ki dela za tujega delodajalca in ima elemente delovnega razmerja, posteno sproti placuje davke in prispevke, da bo FURS zadovoljen in ne bo treba kakih obresti za nazaj placevat.
Tuji delodajalec ga zaposli, saj je čisto preprosto. V praksi pa se tuja podjetja ne posložujejo tega, ker je veliko lažje, če ima delavec v drugi državi že odprto neko entiteto, iz katere potem pošilja račune.
A mi lahko nekdo razlozi na kak nacin lahko podjetnik, ki dela za tujega delodajalca in ima elemente delovnega razmerja, posteno sproti placuje davke in prispevke, da bo FURS zadovoljen in ne bo treba kakih obresti za nazaj placevat.
Odpreš doo, se zaposlis v svoji firmi in se "napotiš" delati (po pogodbi) za to stranko iz tujine. Tuja firma stororev plača tvoji firmi, ti pa dobivaš plačo od svoje firme.
Mike_Rotch ::
velikBrokoli je izjavil:
Tuji delodajalec ga zaposli, saj je čisto preprosto. V praksi pa se tuja podjetja ne posložujejo tega, ker je veliko lažje, če ima delavec v drugi državi že odprto neko entiteto, iz katere potem pošilja račune.
Ni povsem preprosto, predvsem za delodajalca.
Odpreš normiran s.p., poskrbiš za dobro napisano pogodbo, v kateri ni omenjenega delovnega razmerja, kupiš si svoj računalnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mike_Rotch ()
Obstajajo agencije, ki nudijo takšne storitve. Agencija, ki je d.o.o. v Sloveniji, te redno zaposli, oni pa tuji firmi izdajajo račune. Za Nemčijo celo obstaja zaposlitev preko gospodarske zbornice, kar je pa še lažje.
Sigurno je lažje, če ima delavec s.p., ampak veliko tujih podjetij zaposluje Slovence brez večjih težav.
Sigurno je lažje, če ima delavec s.p., ampak veliko tujih podjetij zaposluje Slovence brez večjih težav.
Stikalo ::
*POMEMBNO VPRAŠANJE*
Kako je z novo vlado in normiranimi stroški? Je že kakšen konkreten predlog? Kdaj lahko pričakujemo morebitno sprejetje zakona? Če sedaj šeni zakona lahko verjetno pričakujemo da to leta 23 še ne bo prišlo v poštev? Kako se naj podjetnik pripravi na spremembo, če je že praktično konec leta? Načeloma bo marsikdo šel v dejanske stroške?
Kako je z novo vlado in normiranimi stroški? Je že kakšen konkreten predlog? Kdaj lahko pričakujemo morebitno sprejetje zakona? Če sedaj šeni zakona lahko verjetno pričakujemo da to leta 23 še ne bo prišlo v poštev? Kako se naj podjetnik pripravi na spremembo, če je že praktično konec leta? Načeloma bo marsikdo šel v dejanske stroške?
Na praktično vsa vprašanja nima nihče tukaj odgovora. Lahko pa napišeš email Golobu ali pa kakšnemu ministru, morda pa ti odpišejo
Mike_Rotch je izjavil:
Odpreš normiran s.p., poskrbiš za dobro napisano pogodbo, v kateri ni omenjenega delovnega razmerja, kupiš si svoj računalnik.
Razumem, da se v praksi tako dela, ampak mene cisto teoreticno zanima, kako bi bil najbolj posten nacin takega dela.
Ziga Dolhar je napisal, da se mora pogodba v praksi izvrsevati tako kot je napisana. Tako, da ce si vkljucen v delovni proces ali pa sprasujes, ce lahko gres na dopust ipd, to potem kao ni uredu. Me pa zelo zanima, kako bi to lahko sploh na sodiscu dokazovali. A si jim dolzen dejansko kaj pokazati?
*POMEMBNO VPRAŠANJE*
Tudi tekom leta lahko zapreš normirani s.p., ko je to še ugodno zate, in ga odpreš na novo, klasičnega.
Mike_Rotch je izjavil:
Razumem, da se v praksi tako dela, ampak mene cisto teoreticno zanima, kako bi bil najbolj posten nacin takega dela.
Ziga Dolhar je napisal, da se mora pogodba v praksi izvrsevati tako kot je napisana. Tako, da ce si vkljucen v delovni proces ali pa sprasujes, ce lahko gres na dopust ipd, to potem kao ni uredu. Me pa zelo zanima, kako bi to lahko sploh na sodiscu dokazovali. A si jim dolzen dejansko kaj pokazati?
Mislim, da je potem situacija takšna, da FURS pride do tebe z inšpekcijo in od tebe zahteva, da dokažeš, da njihovi sumi (da kažeš elemente delovnega razmerja) niso točni. To pa verjetno dokažeš s pogodbo in z opisom dejanskega dela. Vsaj tako sem jaz razumel, v praksi pa ne vem kako točno potem vse skupaj poteka.
velikBrokoli je izjavil:
Obstajajo agencije, ki nudijo takšne storitve. Agencija, ki je d.o.o. v Sloveniji, te redno zaposli, oni pa tuji firmi izdajajo račune.
Kaksen delez pa potem oni poberejo?
matic492 ::
Agencije računajo tam 500-1000EUR na mesec, kolikor sem jaz na hitro googlal (torej bruto-bruto + XY znesek)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
velikBrokoli je izjavil:
Sprasujem v primeru, ko tuji delodajalec ne ponuja moznosti zaposlitve, ti bi pa vseeno rad z njim sodeloval.
velikBrokoli je izjavil:
Sprasujem v primeru, ko tuji delodajalec ne ponuja moznosti zaposlitve, ti bi pa vseeno rad z njim sodeloval.
Če gre za res očitne elemente delovnega razmerja, potem odpreš d.o.o. in jim iz tam izdajaš račune, sebi pa izplačuješ plačo.
Če pa se lahko z njimi zmeniš za korektno pogodbo (brez elementov delovnega razmerja) in dejansko delo kot nek "contractor", potem pa normiran s.p.
Agencije računajo tam 500-1000EUR na mesec, kolikor sem jaz na hitro googlal (torej bruto-bruto + XY znesek)
To se mi zdi nekam prevec ugodno. Verjetno je relativno glede na prihodke. Ce si redno zaposlen, imas potem tudi placan dopust in bolnisko, kar pa zna biti zelo drago ob visoki placi in firma mora to nekako pokriti. Link do kaksne take agencije?
Seveda dopust, bolnisko, regres itd. se dodatno zaračuna stranki. Fee je pač fiksen mesečno.
EDIT: Linka nimam več, je bilo par mescev nazaj.
EDIT: Linka nimam več, je bilo par mescev nazaj.
Zgodovina sprememb…
Od slovenskih agencij na žalost ne poznam stroškov, sem pa imel podobno situacijo z eno UK stranko, kjer mi je agencija računala 3% prihodkov mesečno ali minimalno 200eur. 500-1000eur se mi zdi ful veliko :D
Ziga Dolhar ::
velikBrokoli je izjavil:
Obstajajo agencije, ki nudijo takšne storitve. Agencija, ki je d.o.o. v Sloveniji, te redno zaposli, oni pa tuji firmi izdajajo račune. Za Nemčijo celo obstaja zaposlitev preko gospodarske zbornice, kar je pa še lažje.
Pri teh angažmajih pazite, da gre za agencijo, ki je registrirana za posredovanje. Seznam/register je na linku: https://www.gov.si/teme/zagotavljanje-d...
(Pojavljajo se namreč tovrstni ponudniki, ki nimajo ustreznih dovoljenj za opravljanje take dejavnosti.)
https://dolhar.si/
Pat_MaGroin ::
Jaz mislim, da je dovolj to:
-neplačan dopust
-neplačana bolniška
To je temelj zaposlitve. In če tega nimaš v pogodbi, pomoje ni zakonske podlage, da si v delovnem razmerju. Tako so meni ustno na Fursu rekli v LJ. V praksi pa enega čaka verjetno tožba v prihodnosti.
-neplačan dopust
-neplačana bolniška
To je temelj zaposlitve. In če tega nimaš v pogodbi, pomoje ni zakonske podlage, da si v delovnem razmerju. Tako so meni ustno na Fursu rekli v LJ. V praksi pa enega čaka verjetno tožba v prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Kaj pa če si zmenjen za fiksen mesečni znesek za trajanje projekta? Potem nimaš izpada prihodkov ob bolniški in dopustu:D
Pat_MaGroin ::
To ze filozofiras.
Zgoraj sem napisal temelj/osnovo za vsako zaposlitev. Jaz ne bi kompliciral dalje.
Zgoraj sem napisal temelj/osnovo za vsako zaposlitev. Jaz ne bi kompliciral dalje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Itak je 50% prispevkov v tej temi filozofiranje in govor o davčni utaji lahko upamo, da FURS ne bo na slotech kakšnih zakonskih izvršb pošiljal :D
velikBrokoli je izjavil:
Itak je 50% prispevkov v tej temi filozofiranje in govor o davčni optimizaciji lahko upamo, da FURS ne bo na slotech kakšnih zakonskih izvršb pošiljal :D
Popravljeno
Pat_MaGroin je izjavil:
Jaz mislim, da je dovolj to:
-neplačan dopust
-neplačana bolniška
Men se tud to zdi edino smiselno in pravicno. Enostavno ni logike, da bi od tebe izterjali prispevke kot za redno zaposlenega, medtem, ko nisi bil delezen nobenih pravic.
jan_g ::
Zanimivo bi bilo vedeti, če te določbe kršijo ustavo. Člen o svobodni gospodarski pobudi. Ne bi smelo biti možno, da te država prisili v delovno razmerje, če tega nočeš. Prav je, da obstaja zakonodaja za zaščito tistih, ki so v s.p.-jevstvo prisiljeni (in takega delodajalca prijavijo), ne zdi se mi pa prav, da bi država sama preganjala posamezne s.p.-je glede na neke namišljene kriterije. Če država smatra neko obliko zaposlitve kot davčno utajevanje, potem naj spremeni zakonodajo o s.p.-jih (kar sicer zgleda, da bo). Ne pa za nazaj kaznuje ljudi, ki so se odločili za s.p. namesto redne zaposlitve.
velikBrokoli je izjavil:
Kaj pa če si zmenjen za fiksen mesečni znesek za trajanje projekta? Potem nimaš izpada prihodkov ob bolniški in dopustu:D
To je v bistvu plača in eden od osnovnih elementov delovnega razmerja.
Plačan moraš biti projektno. V pogodbi piše, da moraš narediti to in to, in za to dobiš xxxx cekinov, časovni je opredeljen samo rok, do katerega moraš zadevo narediti, in če dodaš še zamudne penale si že izven delovnega razmerja. Recimo prevajalec, ki prevaja knjigo, sklene takšno pogodbo.
Lahko imaš honorar določen tudi po urni/dnevni postavki (ali tudi kakšni drugi, recimo glede na prevožene kilometre, prevedene strani...), glede na količino opravljenega dela. V tem primeru moraš vodit evidenco opravljenih ur - ki ne sme biti 8 ur na dan 22 dni na mesec, ker to je že spet element delovnega razmerja. Recimo prevajalec, ki za firmo tolmači na sestankih s poslovnimi partnerji, podpiše tako pogodbo, ker vnaprej ni mogoče vedeti, koliko bodo ti sestanki trajali.
Zanimivo bi bilo vedeti, če te določbe kršijo ustavo. Člen o svobodni gospodarski pobudi. Ne bi smelo biti možno, da te država prisili v delovno razmerje, če tega nočeš. Prav je, da obstaja zakonodaja za zaščito tistih, ki so v s.p.-jevstvo prisiljeni (in takega delodajalca prijavijo), ne zdi se mi pa prav, da bi država sama preganjala posamezne s.p.-je glede na neke namišljene kriterije. Če država smatra neko obliko zaposlitve kot davčno utajevanje, potem naj spremeni zakonodajo o s.p.-jih (kar sicer zgleda, da bo). Ne pa za nazaj kaznuje ljudi, ki so se odločili za s.p. namesto redne zaposlitve.
Točno tako. To prisilno siljenje v redno zaposlitev izhaja iz predpostavke, da so espeji nekakšna v bistvu nezakonita davčna oaza. Se pravi bi morali bodisi spremeniti obdavčitev espejev, ali pa pustiti, da se vsak prosto odloča, ali bi bil raje zaposlen (z vsemi prednostmi in slabostmi redne zaposlitve), ali espe (z vsemi prednostmi in slabostmi espeja).
Prepoved (in kazni za kršitev) bi kvečjemu lahko veljala za delodajalce, ki ne bi smeli najeti espeja, če bi za isto delo lahko nekoga redno zaposlili. Ker v bistvu so firme tiste, ki z najemom espeja samo profitirajo (nižji strošli, nobenih obveznosti, možnost takojšnje odpustitve brez krivdnih razlogov...).
Po mojem, če bi se nekdo resno lotil ustavne presoje, bi se natanko to tudi izkazalo. Biti esope je povsem zakonito in je protiustavno nekoga siliti, da mora biti za neko določeno delo redno zaposlen, če to noče biti. Ni pa IMHO protiustavno firmi prepovedati, da najame espeja, če bi namesto tega lahko nekoga redno zaposlili.
velikBrokoli je izjavil:
To je v bistvu plača in eden od osnovnih elementov delovnega razmerja.
Plačan moraš biti projektno. V pogodbi piše, da moraš narediti to in to, in za to dobiš xxxx cekinov, časovni je opredeljen samo rok, do katerega moraš zadevo narediti, in če dodaš še zamudne penale si že izven delovnega razmerja. Recimo prevajalec, ki prevaja knjigo, sklene takšno pogodbo.
Lahko imaš honorar določen tudi po urni/dnevni postavki (ali tudi kakšni drugi, recimo glede na prevožene kilometre, prevedene strani...), glede na količino opravljenega dela. V tem primeru moraš vodit evidenco opravljenih ur - ki ne sme biti 8 ur na dan 22 dni na mesec, ker to je že spet element delovnega razmerja. Recimo prevajalec, ki za firmo tolmači na sestankih s poslovnimi partnerji, podpiše tako pogodbo, ker vnaprej ni mogoče vedeti, koliko bodo ti sestanki trajali.
Samo bilokoliko ur delaš je element delovnega razmerja, zakaj samo 8ur in 22 dni? Kaj pa če nekdo dela polovičko ali 30ur na teden? Dejansko je vsako opravljanje dela med 2 uri na teden do 40 ur na teden element delovnega razmerja pol
Samo bilokoliko ur delaš je element delovnega razmerja, zakaj samo 8ur in 22 dni? Kaj pa če nekdo dela polovičko ali 30ur na teden? Dejansko je vsako opravljanje dela med 2 uri na teden do 40 ur na teden element delovnega razmerja pol
To seveda ni res. Vsako delo zahteva neko količino opravljenih ur.
Element delovnega razmerja je (redna) plača, se pravi fisken znesek vsak mesec, ne glede na to, koliko dejansko si tisti mesec delal. Element delovnega razmerja je tudi reden delovni čas, se pravi 8 ur na dan. Je pa res, da bi bil element delovnega razmerja tudi 4 ure vsak dan (polovične zaposlitve), ali tudi kakšen drug tak fiksni znesek (4 ure vsako soboto in nedeljo, recimo).
Kot zanimivost, po trenutni razlaga zakonodaje se espeji in samozaposleni ne smejo sindikalno organizirati, in recimo dogovarjati za višino honorarja. Ker niso delavci, ampak delodajalci, podjetniki, in kartelno dogovarjanje podjetij je prepovedano.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
To seveda ni res. Vsako delo zahteva neko količino opravljenih ur.
Element delovnega razmerja je (redna) plača, se pravi fisken znesek vsak mesec, ne glede na to, koliko dejansko si tisti mesec delal. Element delovnega razmerja je tudi reden delovni čas, se pravi 8 ur na dan. Je pa res, da bi bil element delovnega razmerja tudi 4 ure vsak dan (polovične zaposlitve), ali tudi kakšen drug tak fiksni znesek (4 ure vsako soboto in nedeljo, recimo).
Po tej logiki, če imam jaz nekega naročnika ki mi da 500EUR ne glede na to koliko delam na moj s.p. ker sem na standby če bi rabil pomoč sem v elementu delovnega razmerja... pač absurdne ideje in obrazložitve.
Ampak kot pravim potem je vsaka določitev ur element delovnega razmerja, pa najsi bo 8ur na dan, 6 ur na dan 4,5 ure na dan 3ure na dan... 15min na dan... Torej dejansko to pomeni da s.p.ja NE SMEŠ zakupit za X ur na mesec ali dan ali teden, ker je to element delovnega razmerja
Glavni razlog za to "siljenje" v delovno razmerje je naš sistem prispevkov pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja :)
jan_g ::
> Ni pa IMHO protiustavno firmi prepovedati, da najame espeja, če bi namesto tega lahko nekoga redno zaposlili.
Ampak to je spet en tak kriterij na trhlih nogah. Obstajajo podjetja oz. agencije, ki delajo točno to: iščejo ljudi, ki potem "redno" delajo za neko tretje podjetje. Se pravi, bi moralo to tretje podjetje po tej zakonodaji take ljudi direktno zaposliti?
Ampak to je spet en tak kriterij na trhlih nogah. Obstajajo podjetja oz. agencije, ki delajo točno to: iščejo ljudi, ki potem "redno" delajo za neko tretje podjetje. Se pravi, bi moralo to tretje podjetje po tej zakonodaji take ljudi direktno zaposliti?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jan_g ()
Jaz mislim, da je v techu (developer ali podobno) praktično nemogoče delati za stranko brez elementov delovnega razmerja.
Trenutno delam od doma, na lastni opremi, za več strank, nimam plačane bolniške ali dopusta, delovni čas ni določen, ampak imam v pogodbi fiksen znesek za trajanje 1 leta z možnostjo podaljšanja pogodbe, pri nekaterih strankah pa računam dnevno tarifo. Gre pač za tako vrsto dela, da težko določiš neke roke ali projekte in je takoj element delovnega razmerja, ker delaš za nekoga nepretrgoma.
Bi rekel, da so tudi v vseh ostalih branžah podobni primeri, potem bi FURS moral inšpekcijo poslati na dom skoraj vsakemu s.p.ju?
Trenutno delam od doma, na lastni opremi, za več strank, nimam plačane bolniške ali dopusta, delovni čas ni določen, ampak imam v pogodbi fiksen znesek za trajanje 1 leta z možnostjo podaljšanja pogodbe, pri nekaterih strankah pa računam dnevno tarifo. Gre pač za tako vrsto dela, da težko določiš neke roke ali projekte in je takoj element delovnega razmerja, ker delaš za nekoga nepretrgoma.
Bi rekel, da so tudi v vseh ostalih branžah podobni primeri, potem bi FURS moral inšpekcijo poslati na dom skoraj vsakemu s.p.ju?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
user4683 ::
velikBrokoli je izjavil:
Jaz mislim, da je v techu (developer ali podobno) praktično nemogoče delati za stranko brez elementov delovnega razmerja.
Trenutno delam od doma, na lastni opremi, za več strank, nimam plačane bolniške ali dopusta, delovni čas ni določen, ampak imam v pogodbi fiksen znesek za trajanje 1 leta z možnostjo podaljšanja pogodbe, pri nekaterih strankah pa računam dnevno tarifo. Gre pač za tako vrsto dela, da težko določiš neke roke ali projekte...
Malenkost off topic ampak me matra firbec - kaj tocno pa delas? Ni veliko ljudi, ki jim je meja za normiranca prenizko postavljena
velikBrokoli je izjavil:
V nos jim gre samo zaradi zneskov.
Jaz imam pavšalno vzdrževalno pogodbo že od leta 2018, ampak so zneski par 100EUR (če nič ne delam oz. do par ur, plačajo vsaj 100EUR), razlika pa po urah.
Ampak delam pa vse po njihovih navodilih, popravljam buge in dodajam featur-e na spletno stran. Praktično isto, kot recimo ti delaš, samo da je znesek toliko manjši in ur toliko manj, v osnovi je pa stvar ista...
Zgodovina sprememb…
velikBrokoli je izjavil:
Trenutno delam od doma, na lastni opremi, za več strank, nimam plačane bolniške ali dopusta, delovni čas ni določen, ampak imam v pogodbi fiksen znesek za trajanje 1 leta z možnostjo podaljšanja pogodbe, pri nekaterih strankah pa računam dnevno tarifo. Gre pač za tako vrsto dela, da težko določiš neke roke ali projekte...
Malenkost off topic ampak me matra firbec - kaj tocno pa delas? Ni veliko ljudi, ki jim je meja za normiranca prenizko postavljena
Trenutno sem deklica za vse, od backenda, do devopsa (Kubernetes, Infrastructure as a code in podobno sranje), clouda (onprem -> cloud migracije, AWS), pomagam pri developmentu, arhitekturi in postavitvi vsega skupaj. Stranke so pa (zaenkrat) v kripto svetu in big US corpo. V glavnem pa developam (v največji meri) in svetujem..
Ključnega pomena pa je, da niso stranke v EU, ker tiste premalo plačajo