» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
351 / 352
»»

Ajnstajn` ::

pingme je izjavil:

Eno je obdavčitev (dohodnina ali cedularno) in s tem povezano uveljavljanje stroškov (dejanski ali normirani), drugo pa prispevki (če si zavarovan iz naslova redne zaposlitve, potem imaš "popoldanski" sp).
Normirani sp je za kripto trajding neumnost, ker se ti izguba in dobiček na pobotata.

Lahko imaš popoldanski sp in uveljavljaš dejanske stroške, nobene omejitve zneskov ni, za ustvarjen dobiček pa plačuješ dohodnino. Koliko boš imel dobička pa sam veš - potem se lahko odločiš ali sp ali doo.

kako to misliš, da se izguba in dobiček ne pobotata pri normiranem? Saj ni tako da se pač na koncu leta potegne črta in sešteje vse dobičke in izgube?

torej z popoldanskim SPjem si načeloma tudi kje? pri 45 ali 50%, če si nad 50k?
Ni potem neke razlike med popoldanskim s.p. in d.o.o.?
//

estons ::

Pri normiranem ti država prizna določen delež prihodkov (ne dobička! dobiček = prihodki minus odhodki) avtomatsko kot strošek, ne glede na dejansko stanje. Delež priznanih stroškov ("izgub") je odvisen od prihodkov. Pri tem države ne zanima koliko imaš ti dejansko stroškov, a več ali manj od tistega avtomatsko izračunanega zneska. Kar je super, če sploh nimaš stroškov (npr. programer ki enkrat na 5 let kupi nov računalnik in mesečno od poslovnih stroškov ima samo naročnino na internet). Če imaš pa zelo veliko stroškov, potem normirani sp nima smisla.

Pri ne-normiranem sp-ju (ti. "obračunu po dejanskih stroških") pa narediš točno to kot ti praviš - sešteješ prihodke, odšteješ stroške, rezultat je dobiček, in na dobiček plačaš davek.

Pri sp-ju lahko prosto razpolagaš s sredstvi - imaš npr 15k na poslovnem računu, lahko 15k zagoniš na droge in kurbe in te noben nič ne vpraša. Pri doo-ju NE SMEŠ zapravljat kar tako, ampak lahko plačuješ le poslovne stroške. Kar pomeni da ali se zaposliš v lastnem doo-ju, da dobivaš plačo (in plačuješ državi davke in prispevke na plačo), ali pa izplačaš dobiček in si dodatno obdavčen na izplačilo (torej najprej davek na dobiček doo-ja, potem davek na izplačilo dobička tebi kot fizični osebi). Mutenje z raznimi fiktivnimi stroški ali potnimi nalogi raje prepusti večjim ribam, ker na FURSu niso neumni in bodo tvoje davčne optimizacije zdržale le do prvega obiska inšpektorja. Kolegi v ITju, ki so iz sp šli na doo zaradi sprememb zakonodaje poročajo, da ni najbolj udobno ali ugodno.

Seveda je od tvojega poslovanja močno odvisno kaj se ti najbolj splača. Ampak glede na to da osnov nimaš razjasnjenih, zelo zelo priporočam posvet z računovodstvom in ne nekih pavšalnih ocen davka "od oka".

Edit: pri popoldanskem sp-ju moraš še pazit, ker je nižja meja koliko lahko zaslužiš preden te vržejo ven iz sistema normirancev in te prisilijo, da greš na dejanske stroške. In potem nekaj časa ne moreš nazaj.

Skratka: NE, niti približno ne velja, da "ni neke razlike" med popoldanskim sp in doo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: estons ()

estons je izjavil:

Pri normiranem ti država prizna določen delež prihodkov (ne dobička! dobiček = prihodki minus odhodki) avtomatsko kot strošek, ne glede na dejansko stanje. Delež priznanih stroškov ("izgub") je odvisen od prihodkov. Pri tem države ne zanima koliko imaš ti dejansko stroškov, a več ali manj od tistega avtomatsko izračunanega zneska. Kar je super, če sploh nimaš stroškov (npr. programer ki enkrat na 5 let kupi nov računalnik in mesečno od poslovnih stroškov ima samo naročnino na internet). Če imaš pa zelo veliko stroškov, potem normirani sp nima smisla.

Pri ne-normiranem sp-ju (ti. "obračunu po dejanskih stroških") pa narediš točno to kot ti praviš - sešteješ prihodke, odšteješ stroške, rezultat je dobiček, in na dobiček plačaš davek.

Pri sp-ju lahko prosto razpolagaš s sredstvi - imaš npr 15k na poslovnem računu, lahko 15k zagoniš na droge in kurbe in te noben nič ne vpraša. Pri doo-ju NE SMEŠ zapravljat kar tako, ampak lahko plačuješ le poslovne stroške. Kar pomeni da ali se zaposliš v lastnem doo-ju, da dobivaš plačo (in plačuješ državi davke in prispevke na plačo), ali pa izplačaš dobiček in si dodatno obdavčen na izplačilo (torej najprej davek na dobiček doo-ja, potem davek na izplačilo dobička tebi kot fizični osebi). Mutenje z raznimi fiktivnimi stroški ali potnimi nalogi raje prepusti večjim ribam, ker na FURSu niso neumni in bodo tvoje davčne optimizacije zdržale le do prvega obiska inšpektorja. Kolegi v ITju, ki so iz sp šli na doo zaradi sprememb zakonodaje poročajo, da ni najbolj udobno ali ugodno.

Seveda je od tvojega poslovanja močno odvisno kaj se ti najbolj splača. Ampak glede na to da osnov nimaš razjasnjenih, zelo zelo priporočam posvet z računovodstvom in ne nekih pavšalnih ocen davka "od oka".

Edit: pri popoldanskem sp-ju moraš še pazit, ker je nižja meja koliko lahko zaslužiš preden te vržejo ven iz sistema normirancev in te prisilijo, da greš na dejanske stroške. In potem nekaj časa ne moreš nazaj.

Skratka: NE, niti približno ne velja, da "ni neke razlike" med popoldanskim sp in doo.

Hvala za pojasnilo.
Mislil sem popoldanski sp navadnim (ne normiranim) in doo.
Sp ne pride v poštev, če si tak al tak že zaposlen.
Oziroma sploh obstaja to da si popoldanski sp brez normiranih stroškov? Smiselno bi blo da je, saj pa drugače pa če ne, si pa tak popoldanski normiranec in te itak vržejo ven.

Mogoče edino me bolj zanima za recimo popoldanski normiranec. Če nekdo zatrejda 10k, pa dobi ven 9500, kako se potem to gleda? kakšen je promet pri tej menjavi? To se potem gleda kot 9500 prihodka?
//

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Mal poišči po tej temi in po netu...

Ne sprašuje osnovnih zadev.

Je bilo že 100x tukaj razloženo.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Seveda obstaja popoldanski ne-normirani sp in ja, poišči malo, da si razjasniš osnovne pojme.

sem našel kar sem iskal. Kakor sem rekel, skoz se vrtiš pri 40-50%, popoldanski navadni nima omejitev, gre pa vse v dohodnino normalno. kar mi je @pingme že povedal
Verjetno res doo še edina najboljša izbira.
//

Zgodovina sprememb…

to je meni čisto jasno, edino ni mi jasno kako se obravna pri trejdingu transakcije. Tam bi bil promet trgovanja dejansko prihodek?
Ne izdajaš niti nobenih računov.
//

kzzzz ::

https://x.com/mfinance_gov_si/status/20...

Zakaj ta debil govori, da prihodki znašajo največ 60000 za normirani s.p.?

velikBrokoli ::

Je kaj več za pričakovati od Širclja? To so sami bedaki ... na koncu bomo dobili višji DDV, davčno nas pa ne bojo razbremenili.

grekex ::

Haha kaj sploh naklada ta Sircelj "lahko zasluzis 60k" omg ja lahko zaslusiz tudi miljon, pa o cem sploh nabijas.
Kot v osnovni soli se dela pametnega, ko te k tabli poklice uciteljica :))

Prej smo imeli idiota, ki ti je hote škodoval, zdaj mamo idiota, ki ti bo nehote škodoval. Jebali se politiki.

Ampak res, ceprav res ne verjamem da bi kdo prehitel tak odnos kot ga je imel Bostjancic, no upajmo da bo Sircelj se zasvetil v svoji pravi luci.

Tako antagonistični pomoje ne bodo, tisto je bil res hard on za hejtanje normirancev. Ampak nisem pa 100%, da bo na koncu davčno bolj ugodno, kot je bilo ob koncu Golobove vlade.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

Geho ::

kzzzz je izjavil:

Ja a ni še vedno meja od prej 60k, če presežeš letiš iz normiranstva? Interventni zakon še ni bil sprejet in bo referendum?

ZveeZ ::

Geho je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Ja a ni še vedno meja od prej 60k, če presežeš letiš iz normiranstva? Interventni zakon še ni bil sprejet in bo referendum?

A ni ta meja za popoldanski s.p.?

Geho je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Že prejšnja vlada je dvignila na 120k. Popoldanski s.p. ima mejo 50k. Šircelj je samo idiot.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

Če ne drugega se ti nad 60k ne splača, ker je potem dohodnina tolk, da ti vzamejo več kot če iztopiš?

Dohodnina je še najmanjši problem, ker je relativno ugodna tudi do 120k, problem so prispevki, ki v naslednjih letih mocno zrastejo.

Vem da nam narava dela tega ne omogoca, ampak glede na to kam nas je politika pripeljala, je ze marsikdo na meji, da bi se mu splacalo zapreti s.p. za pol leta, da se prispevki resetirajo oziroma normalizirajo.
Ampak je stranke bi te gledale kot da si iz afrike :))

Špagettar ::

danes sem doživel road rage med službo, ker rom iz kočevja ne ve uporabljat krožnega križišča na obali kjer so povsod.
Brez razloga je divjal za mano agresivno, mi blokiral cesto, šel ven iz avta kričal in me hotel razbit, zamahal, dal sem v rikverc, tekel je za mano, naredil sem U obračanje in mu zbežal. Tablica kočevje itak.
Klical sem policijo in so rekli naj grem na postajo, kjer sm prijavil, če so ga dobili nevem.
Kako naj služim za davke in državo, ko me na delu ogroža nori rom? A je to Slovenija? V taki državi živim? Pomoje bom tudi jaz šel na Dansko kot so drugi šli v družini. Tako naprej pa res.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: kzzzz ()

Wow, SDS boti se iz Twitterja in Reddita širijo še na slo-tech.

delavec44 ::

estons je izjavil:

Wow, SDS boti se iz Twitterja in Reddita širijo še na slo-tech.

Da nisi ti en bot, če ne veš kdo je Šinto.

Ahhh, pozabil nanj, res je. Katera je to že njegova reinkarnacija, smo že pri 100?

Geho je izjavil:

Če ne drugega se ti nad 60k ne splača, ker je potem dohodnina tolk, da ti vzamejo več kot če iztopiš?

Meja je nekje pri 72k letno, ker potem ostaneš na minimalnih prispevkih...

bm1973 je izjavil:

Geho je izjavil:

Kdaj so to sprejel?

Ni sprejeto, to ti da izračun...

Nekdo je to pač naredil, samo povzemam...

Geho je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Geho je izjavil:

Kdaj so to sprejel?

Vsak si sam lahko izračuna prispevke, ki jih bo imel vsako leto. Podlaga za to ni nek specifičen zakon za normirane s.p.

a se komu da preverit, koliko bom imel prispevkov 2027, če bom 2026 naredil cca 98.000€... Ker bom raje pavziral wolt do nowga leta če je groza

Zgodovina sprememb…

v gl. denar nism porabil tko da.. Kar bo pač bo.. Porabit pa ga itak nimam kje, razen kakšen blesav avto ki ne rabim.. Kar ne bom

Zgodovina sprememb…

Če te res zanima, imaš zelo enostaven kalkulator na https://esimplee.com/ . Ker je vhodna številka tudi koliko prispevkov si že plačal, tudi to se upošteva v izračunu.

Zako ::

Z Woltom narediš 96k?
Zako je zakon!!!

Itak da ne, to bi pomenilo 96k km...

Zako je izjavil:

Z Woltom narediš 96k?

ne, wolt delam raje ko bluzit po kafanah in se družit z idioti, zgubljat čas. Praktično delam odkar se zbudim do 2-3 zjutraj

Zako ::

nisem mislisl nic slabe, samo zanima me, ce lahko z delom za Wolt-a zasluzis 96k.
Ce ti to uspeva, ti res iz srca cestitam.

Vse dobro se naprej.
Zako je zakon!!!

Kripto mesi ::

Jaz zaslužim 250k na leto preko Wolta. Vsi smo lahko nabijači tipa šintaro.

Zako je izjavil:

nisem mislisl nic slabe, samo zanima me, ce lahko z delom za Wolt-a zasluzis 96k.
Ce ti to uspeva, ti res iz srca cestitam.

Vse dobro se naprej.

hvala, samo ne, z woltom nemogoče naredi tok v 1 letu.
Če delaš od jutra do večera lahk tam 3k neto, odvisno od lokacije. Jaz pa imam še par drugih dejavnosti, pa Meta mi mastno izplačal en licensing, pa še en drug sync...

Za 3k neto, to na normiranca pomeni 4k bruto, moraš narediti 4000km. to je 200km/dan...

S kolesom to nemogoče, pa tudi skoraj z avtom.

Plus to pomeni 3-4 servise avto, skuterje, e-kolesa na leto.e

spinner ::

Kako kaj kaže z glasovi za referendum? Bo šlo skozi to ziher?

Definitivno se bo zbralo dovolj glasov, da referendum bo.

Gregor999 ::

Hojla,

prodaja kdo tu aplikacije na Google Play? Naredil sem aplikacijo, ki je tudi prodala nekaj naročnin v avgustu, sedaj pa ne vem točno, kako izdati račun. Sem polni normiranec in DDV zavezanec, vendar sem do sedaj delal le za slovenske stranke. Prvič sedaj delam z tujino. Kolikor sem prebral, moram ta mesec oddati RP-O obrazec. Kaj pa račun? Ali moram Googlu izdati račun? A znesek je to kar dobim na bančni račun?

Najlepsa hvala vsem, ki boste pomagali.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gregor999 ()

tony1 ::

Predvsem ne zamudi rokov, kazni za neposlane obrazce za DDV zavezance so takoj 1200 EUR. Za razliko od veliko drugega, kjer radi grejo na roko nevednežem, tukaj vžgejo takoj prvi mesec.

krneki ::

Kar lepo 3000 dobiš, če se takoj ne zganeš po opominu (ki pride v predal v edavkih in ne v fizični nabiralnik, kot včasih).

Gregor999 ::

Ja, saj DDV-O obrazec oddajam že sedaj. Zdaj moram samo natuhtat kako ga pravilno izpolnit za tujino oz. za to kar sem prodal na Google Play. Bi se priporočal za navodila, če kdo tudi prodaja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gregor999 ()

xeon ::

golobovci so čis živčni, da se prispevki spjevcev že tri mesece niso dvignli...

spinner ::

Hahah

Pat_MaGroin ::

Jaz sem pa naivno od nastopu nove vlade pojačal prihodke, ker sem bil prepričan, da bodo s.p. pogoje spremenili, pa zelo slabo kaže.

D3m ::

Folk bo odločal zate.

Sedaj je pa vprašanje koliko so matematično glupi v osnovi. :D
|HP EliteBook|R7 8840U|

Dejansko bo pol mandata mimo, mi bomo pa se kar na starih Golobovih prispevkih/zakonih. Naj se ze zjasnejo ali gremo vsi na d.o.o. ali na Hrvasko :)

Na primer zanimivo mi je tudi da banke hocejo bilanco za celo torej polno leto. Torej ce zacnes npr. marca, tisto leto bilance sploh ne upostevajo za izracun kreditne sposobnosti.

Pa saj to je logično, banke se tako zavarujejo ... bi ti posodil denar nekomu, ki ima s.p. odprt par mesecev?

Bellator ::

Ne, ni logično, da po 12ih mesecih kredit dobi tisti, ki je sp odprl 1.1., ne pa tudi tisti, ki je sp odprl mesec kasneje.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/
««
351 / 352
»»