» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
312 / 312
»
»»

velikBrokoli ::

bm1973 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Zakaj bo težko? V zadnjih 3 letih so točno to brez problema naredili in vedno v decembru vse sprejemali. Prav tako dvomim, da bo opozicija proti temu predlogu.

Ampak za naslednje leto.

Karkoli bi sprejeli za leto 2025, bi bilo za nazaj...

Ja, ampak bi šlo za dvig meje, kar bo pozitivno vplivalo na vse normirance, dvomim, da ne bi šlo skozi že za 2025.

Za 35% pa lahko sprejmejo zakon, ki velja od dneva sprejetja, da če od takrat dalje zapreš sp in si imel nad 240k prihodkov, te obdavčijo s 35%.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

velikBrokoli je izjavil:

Teh 35% nad 240k je pa res ogabnih, namesto, da bi odstranili zgornjo mejo, nas bodo še dodatno kaznovali... močno upam, da teh 35% ne bo veljalo že v 2025, ker sem mislil ravno 31.12.2025 zapirati normiranca in 1.1.2026 odpreti doo, pa bi me potem lahko ta exit tax konkretno pojebal.

Ahh, nehaš jutri in greš na dopust do konca leta. A je problem? Oziroma kako točno bi te 35% davka nad 240k konkretno pojebalo? A imaš 20k obrok kredita al kaj?

BlaY0 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Teh 35% nad 240k je pa res ogabnih, namesto, da bi odstranili zgornjo mejo, nas bodo še dodatno kaznovali... močno upam, da teh 35% ne bo veljalo že v 2025, ker sem mislil ravno 31.12.2025 zapirati normiranca in 1.1.2026 odpreti doo, pa bi me potem lahko ta exit tax konkretno pojebal.

Ahh, nehaš jutri in greš na dopust do konca leta. A je problem? Oziroma kako točno bi te 35% davka nad 240k konkretno pojebalo? A imaš 20k obrok kredita al kaj?

Ti bi raje plačal 20% davka ali 35%? Ni neka huda matematika, bi pri 500k zaslužka raje plačal 175k državi, ali 100k?

Sem že krepko preko te meje, težko grem danes na dopust, ker ne bo veliko spremenilo :)

Zgodovina sprememb…

Časprve ::

velikBrokoli je izjavil:

bm1973 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Zakaj bo težko? V zadnjih 3 letih so točno to brez problema naredili in vedno v decembru vse sprejemali. Prav tako dvomim, da bo opozicija proti temu predlogu.

Ampak za naslednje leto.

Karkoli bi sprejeli za leto 2025, bi bilo za nazaj...

Ja, ampak bi šlo za dvig meje, kar bo pozitivno vplivalo na vse normirance, dvomim, da ne bi šlo skozi že za 2025.

Za 35% pa lahko sprejmejo zakon, ki velja od dneva sprejetja, da če od takrat dalje zapreš sp in si imel nad 240k prihodkov, te obdavčijo s 35%.

Kdaj je zakon sprejet in kdaj začne veljat sta popolnoma dve različni stvari, kako je to težko razumet? Kdaj je katerakoli vlada spremenila izstopni prag in je veljal za tekoče (preteklo leto)?
V vsakem primeru morajo sprejelet letos, če želijo začetek veljave 1.1.2026 - 31.12.2026, ampak to ne pomeni da se bo iztopni prag spremenil za 2025.

velikBrokoli je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Ti bi raje plačal 20% davka ali 35%? Ni neka huda matematika, bi pri 500k zaslužka raje plačal 175k državi, ali 100k?

Sem že krepko preko te meje, težko grem danes na dopust, ker ne bo veliko spremenilo :)

Ne ne bi raje, ne bi me pa pobralo, če bi se zgodilo, tako kot tebe ne bo. Ja, boš ob zaslužek, to je pa tudi vse. Zato pa pravim, chill, če te je strah da se bo to zgodilo, nehaš danes in greš do konca leta na dopust, tisto kar bo treba plačat pa pač plačaš.

Bistvo štorije tukaj je, da kar bi kdo na tem forumu rad nima bistvenega vpliva na to kaj se bo zgodilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

bm1973 ::

35% nad 240k na leto ali na dve leti?

Mato989 ::

bm1973 je izjavil:

35% nad 240k na leto ali na dve leti?

Verjetno je tako da če presežeš 120k v prvem letu plačaš 35% nad 120k v prvem letu in potem če še drugo leto presežeš 120k plačaš 35% še na presežek v drugem letu plus letiš z normiranca...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

BlaY0 je izjavil:

Ne ne bi raje, ne bi me pa pobralo, če bi se zgodilo, tako kot tebe ne bo.

Seveda, najlažje je pametovati, ko dejansko nate ne vpliva. Kot bi rekli Američani "no skin in the game".

Če bi pa kar naenkrat moral plačati skoraj 2x več davka v višini nekaj 100k, bi pa to seveda brez problema vplačal v državni proračun, ane? Še vesel bi bil :)

spinner ::

Če se letos ne bo sprejelo oz. posebej veljalo za to leto, potem smo na hujšem, kot sedaj :D Samo se tega še ne zavedamo. Mogoče bi drugo leto nekdo znižal prihodke za ponoven vstop v normiranstvo za 2 leti, zdej bo pa 5 let pečen..

kevinB ::

Mislim, da bo veljajo tudi za letos. Vlada lahko spremeni davčno politiko za nazaj, če ta olajšuje položaj zavezancev. Ne vidim, zakaj tega ne bi naredili. Če pa ne bo tega v vladnem predlogu, sem pa prepričan, da pade amandma v parlamentarni proceduri.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kevinB ()

Ascendor ::

Vse kar rabijo je, da sprejmejo letos, in lahko komot zapišejo, da velja tudi za leto 2025, tako ne boš kar izpadel iz sistema s 1.1.2026, ne glede na t.i. "prehodno obdobje". Drugače ni razloga, da bi se sploh lotevali tega...

spinner ::

Ascendor je izjavil:

Vse kar rabijo je, da sprejmejo letos, in lahko komot zapišejo, da velja tudi za leto 2025, tako ne boš kar izpadel iz sistema s 1.1.2026, ne glede na t.i. "prehodno obdobje". Drugače ni razloga, da bi se sploh lotevali tega...

Sej ravno o tem govorim ja. To bi bilo izredno neumno, ampak nebi se čudil, če bi to pozabili :)

g0x0 ::

Bi se dalo tisti kalkulator v Sheets zrihtat po novem predlogu?

velikBrokoli je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

Ne ne bi raje, ne bi me pa pobralo, če bi se zgodilo, tako kot tebe ne bo.

Seveda, najlažje je pametovati, ko dejansko nate ne vpliva. Kot bi rekli Američani "no skin in the game".

Če bi pa kar naenkrat moral plačati skoraj 2x več davka v višini nekaj 100k, bi pa to seveda brez problema vplačal v državni proračun, ane? Še vesel bi bil :)

Ne, vesel ne bi bil, jasna stvar, mi je pa bilo že prvega januarja 2013 jasno, da ta "ukrep" s 4% davka ne bo trajal večno in ga bodo slej kot prej začeli tako ali drugače prilagajati in sem se skozi leta temu primerno tudi obnašal. Tako da ja, sicer ne rad ampak brez problema bi lahko plačal skoraj 2x več davka, ker mi je jasno, da sem prej v 10ih letih to že 20x notri prinesel.

logik ::

Zaenkrat je znano tole:

169. seja vlade

Predlaga se dodaten razmislek o tem, da se prag za vstop v sistem normirancev poviša s 30.000 evrov na 50.000 evrov prihodkov za t. i. popoldanske normirance oziroma s 60.000 evrov na 120.000 evrov za t. i. polne normirance, skladno s tem pa bi se povišal tudi prag za izstop sistema na 50.000 evrov pri t. i. popoldanskih normirancih oziroma na 120.000 evrov pri t. i. polnih normirancih.

S tem bi se zagotovilo, da samostojni podjetniki kljub širitvi poslovanja še vedno lahko ostanejo v sistemu normiranih odhodkov in posledično ohranijo administrativno enostaven način ugotavljanja davčne obveznosti.

Višina normiranih odhodkov se v skladu z izhodišči ne spreminja:
- pri polnih normirancih: 80 odstotkov prihodkov za prihodke do 60.000 evrov in 0 odstotkov prihodkov za prihodke nad 60.000 evrov,
- pri popoldancih: 80 odstotkov prihodkov za prihodke do 12.500 evrov, 40 odstotkov prihodkov za prihodke nad 12.500 evrov do 30.000 evrov in 0 odstotkov za prihodke nad 30.000 evrov.

Predlaga se razmislek o možnostih za dodatno razbremenitev najmanjših polnih normirancev.

Predlaga se tudi razmislek o povečanju davčne stopnje (iz obstoječih 20 odstotkov na npr. 35 odstotkov) za prihodke nad določeno višino (npr. nad 120.000 evrov), s čimer bi zmanjšali ugodnost sistema normirancev v primeru večjih izplačil v zadnjem letu poslovanja pred izstopom in spodbudili zavezance z večjimi prihodki k izkazovanju dejanskih dohodkov. S ciljem dodatnih varoval pred zlorabami sistema pa se predlaga tudi razmislek o podaljšanju obdobja po izstopu iz sistema ali prenehanja opravljanja dejavnosti, v katerem zavezanec ne more ponovno vstopiti v sistem.

anoq ::

velikBrokoli je izjavil:

anoq je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Jaz mislim, da bodo uvedli spet neko "prehodno" obdobje in bo višja meja veljala že kar v 2025, da pridobijo s tem dobro voljo in glasove nekaj normirancev.

35% davek bo pa najbrž že veljal, če boš sp 2025 zaprl... vsaj tak imam jaz filing.

Ne bom dal roke v ogenj ampak pomoje je premal časa, da bi lahko to za letos sprejel.

Drugače se smejim komentarjem, ki samo jokajo in jokajo. Kva je a ni bolš, da se bo predvidevano vzdignila meja? Mogoče celo na 120k letno :D
Samo spomnem v času Cerarja so prag za izstop vzdigni na 150k letno, pa ga je potem prejšnja kvazi "desna" vlada znižala na 100k letno.

Jaz mislim, da bodo brez problema sprejeli. Poglej pretekle spremembe pri normirancih

> oktobra 2022 predlagajo nov zakon o dohodnini
> Državni zbor je 28.11.2022 potrdil novelo Zakona o dohodnini
> Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 9. decembra 2022.

Pa moraš razumeti, da so jim tukaj pri opoziciji tudi nagajali. Pri novih spremembah bo opozicija verjetno brez zadržka, ker je za 99% normirancev to dobra sprememba.

Ja samo moreš vedet, da je lansko leto šel predlog v obravnano "že" junija in so potem "zbirali" 2 mesca pripombe, čeprav niso potem kaj spremenil in je bil zakon sprejet na podlagi prvotnega predloga :))
No ja bomo vidl, res da se bližajo volitve, tako da mogoče gre paskoz že letos. Men bi ustrezal, če sem odkrit :D

kzzzz ::

logik je izjavil:

Zaenkrat je znano tole:

169. seja vlade

Predlaga se dodaten razmislek o tem, da se prag za vstop v sistem normirancev poviša s 30.000 evrov na 50.000 evrov prihodkov za t. i. popoldanske normirance oziroma s 60.000 evrov na 120.000 evrov za t. i. polne normirance, skladno s tem pa bi se povišal tudi prag za izstop sistema na 50.000 evrov pri t. i. popoldanskih normirancih oziroma na 120.000 evrov pri t. i. polnih normirancih.

S tem bi se zagotovilo, da samostojni podjetniki kljub širitvi poslovanja še vedno lahko ostanejo v sistemu normiranih odhodkov in posledično ohranijo administrativno enostaven način ugotavljanja davčne obveznosti.

Višina normiranih odhodkov se v skladu z izhodišči ne spreminja:
- pri polnih normirancih: 80 odstotkov prihodkov za prihodke do 60.000 evrov in 0 odstotkov prihodkov za prihodke nad 60.000 evrov,
- pri popoldancih: 80 odstotkov prihodkov za prihodke do 12.500 evrov, 40 odstotkov prihodkov za prihodke nad 12.500 evrov do 30.000 evrov in 0 odstotkov za prihodke nad 30.000 evrov.

Predlaga se razmislek o možnostih za dodatno razbremenitev najmanjših polnih normirancev.

Predlaga se tudi razmislek o povečanju davčne stopnje (iz obstoječih 20 odstotkov na npr. 35 odstotkov) za prihodke nad določeno višino (npr. nad 120.000 evrov), s čimer bi zmanjšali ugodnost sistema normirancev v primeru večjih izplačil v zadnjem letu poslovanja pred izstopom in spodbudili zavezance z večjimi prihodki k izkazovanju dejanskih dohodkov. S ciljem dodatnih varoval pred zlorabami sistema pa se predlaga tudi razmislek o podaljšanju obdobja po izstopu iz sistema ali prenehanja opravljanja dejavnosti, v katerem zavezanec ne more ponovno vstopiti v sistem.

Me zanima, kaj pomeni "Predlaga se razmislek o možnostih za dodatno razbremenitev najmanjših polnih normirancev.". 90% do 60k?

delavec44 ::

Mogoče jim bodo pa prispevke zmanjšali :D

ViperR ::

Če jaz prav razumem nov zakon, je še slabši kot prej? Isto mas cap na 60k/leto, sicer presežeš mejo 120k/2 leti? Torej še slabš. Če hočeš 1x izplačat več, te pa dodatno upalijo z 35% davkom. Bolš met doo pol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ViperR ()

ViperR je izjavil:

Če jaz prav razumem nov zakon, je še slabši kot prej? Isto mas cap na 60k/leto, sicer presežeš mejo 120k/2 leti? Torej še slabš. Če hočeš 1x izplačat več, te pa dodatno upalijo z 35% davkom. Bolš met doo pol.

Ne razumeš prav.

ViperR ::

Ok torej je 240k/2 leti? s tem da je za tisti dobiček med 60-120k brutalen davek, da se sploh ne splača.

Pat_MaGroin ::

Tisti davek od 60 do 120k ni konc sveta, te pa prispevki hitro ubijejo, ker se ti steje dobicek v izracun osnove za prispevke.

urosz ::

Ne ubijejo te spet tolko kot ce bi bil redni sp in bi ne imel dejanskih stroskov. + ful lazja administracija je in ne rabis racunovodstva

tecton ::

Hipoteticno ce imas v 2025 prihodkov 119k torej tik pod mejo, ali se bolj splaca v 2026 biti se normiranec ali preiti na d.o.o.
Verjetno na ta odgovor vpliva tudi koliko bo prihodkov v 2026, ce jih bo manj/malo je verjetno d.o.o. bolj smiselen, ali se motim?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

Dokler dejanskega predloga zakona ne objavijo, je brezveze špekulirati, ker so do sedaj premalo povedali.

yesIcan ::

Kje je mozno videti izracune/simulacije/modele na podlagi katerih (spet) nekaj spreminjajo?

a) izracunov sploh ni; spremembe so narejene 'po obcutku' -> zakaj?!
b) izracuni so, a niso javni -> zakaj?!
c) izracuni so -> kje?

Ce izracuni obstajajo, zelo kvalitetni ne morejo biti, ce ze lanskoletna projekcija ni bila ok ... za to bi morali odlocevalci nositi odgovornost (razen ce pokazejo da so se gospodarske in druge relevantne razmere materialno spremenile od 2024).

tony1 ::

" a) izracunov sploh ni; spremembe so narejene 'po obcutku' -> zakaj?!"

Spremembe so bile že v štartu narejene politično ("ideološko opredeljeno", kjer je podjetnik/kulak sopomenka za element reakcije).

Zdaj so pa pogledali na koledar, volitve so blizu (Zoki je poročil PVja, podjetniki pa čakajo doto :))) in spremembe so spet... politične.

Utk ::

Kje je mozno videti izracune/simulacije/modele na podlagi katerih (spet) nekaj spreminjajo?

Te izračune bi lahko našel samo Boštjančičev proktolog...

Za vsako politično odločitev bi vsaka vlada zakonsko morala narediti javen nek wite paper, report, raziskavo, študijo, whatever, ki podpira to odločitev. To bi bilo odlično. Tale odločitev je zelo jasno predvolilna + pritisk korita, ki ima popoldanca. Pri prejšnji so sicer dali ven "študijo", ampak je bila na nivoju seminarske 1. letnika ekonomije, in je bil predvsem revanšizem nad zdravnike.

estons ::

Za vsak predlog zakonodaje je, ko gre enkrat v uraden postopek, napisano kakšni naj bi bili učinki, zakaj se sprememba uvaja, itd. Seveda so velikokrat te razlage same sebi namen, in tukaj ne pričakujem, da bo karkoli drugače.

c3p0 ::

Utk je izjavil:

Te izračune bi lahko našel samo Boštjančičev proktolog...

A Maljevac? Dvomim.

Če se bodo tako igrali zdaj vsakič takoj po volitvah na slabše (za podjetnike) in potem slabo leto pred volitvami na boljše, bo zadeva še večji clusterfsck, kot je že. Popolnoma nestabilno poslovno okolje.

Utk ::

A Maljevac? Dvomim.

Vsak, ki kaj vtakne nekam, še ni strokovnjak za tisto...

estons je izjavil:

Za vsak predlog zakonodaje je, ko gre enkrat v uraden postopek, napisano kakšni naj bi bili učinki, zakaj se sprememba uvaja, itd. Seveda so velikokrat te razlage same sebi namen, in tukaj ne pričakujem, da bo karkoli drugače.

Ja, sej, te razlage so pri tej vladi napisane kot spis v 6. razredu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

logik ::

Evo vam analize, če se komu da prebrat :)

Izhodišča - normiranci

Edit: Po hitrem branju vidim, da so končno ugotovili, da so prispevki tisti, ki delajo razliko :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: logik ()

estons je izjavil:

Me zanima torej, kakšne podatke bodo navedli, zakaj je njihova lanska študija bila napačna.

dimko_rk ::

logik je izjavil:

Evo vam analize, če se komu da prebrat :)

Izhodišča - normiranci

Edit: Po hitrem branju vidim, da so končno ugotovili, da so prispevki tisti, ki delajo razliko :)
"Za leto 2024 so zavezanci za davek od dohodka iz dejavnosti oddali 151.167 davčnih obračunov in izkazali za 258 mio evrov davčne obveznosti iz tega naslova. Od tega je bilo 90.340 davčnih obračunov (59 %), kjer je bila davčna osnova ugotovljena na osnovi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Ti zavezanci so izkazali davčno osnovo v višini 860 mio evrov in pripoznali 172 mio evrov davčne obveznosti."

Ne navedejo pa podatka o prihodkih drugih nenormiranih sp-jev in tam plačanega davka.

".. medtem ko pri drugem zavezancu ustvarja veliko nesorazmerje med dejanskim bruto dohodkom zavezanca in dohodkom za namene obdavčitve, kar vodi v nedopustne davčne in druge ugodnosti za drugega zavezanca, ki izhajajo zgolj iz sistema normiranih odhodkov, in s tem do neenake porazdelitve davčne obremenitve med prvim in drugim zavezancem."

Škoda, da v primerjavo ne vključijo primerljivih rešitev in hitro razvijajočih se držav, kot je za začetek nam bližnja hrvaška (obdavčite malih doo-jev z do 1mio EUR prometa), poljske lump-sum obdavčitve, češkega flat-rate davka za male podjetnike z do 2 mio EUR letnih prihodkov ... Kakšne davčne ugodnosti bi Furs in Ministrtsvo za finance zaznala šele pri podjetnikih iz teh držav. Vsi smo del EU-ja neredko tekmujemo pa tudi širše, na globalnem trgu. Če kdaj kaj primerjajo s tujino, pa naše davke vedno primerjajo z manj ugodnimi državami. Tako se to celotno prikazovanje podatkov in pripravljanje dokumentov z njihove strani zdi izrazito birokratsko monotono, spisano enostransko. Kot bi dokument pripravljala neka lobistična skupina za čim večjo obdavčitev.

Zanimiv pa je tudi pojem "malega" podjetnika oz. podjetja po državah: Hrvaška 1 mio EUR letnih prihodkov (mali doo-ji), Češka 2 mio EUR, ... Slovenija 60 tisoč EUR. Kot navaja dokument, 80.000 EUR prihodkov letno po mnenju Ministrstva za finance in Klemna Boštjanćiča pomeni zavezanca z velikim obsegom poslovanja. Kaj dodati...

tony1 ::

Biti reven je vrlina, ta mindset je dediščina socializma. Naši politiki do pač gor rasli s sliko Tita v razredu. Ob začetku vsake ure so ga še - kar na daljavo - pozdravili...

glavic ::

tony1 je izjavil:

Biti reven je vrlina, ta mindset je dediščina socializma. Naši politiki do pač gor rasli s sliko Tita v razredu. Ob začetku vsake ure so ga še - kar na daljavo - pozdravili...

Sej so ga Hrvati tudi, pa imajo 1M limit, napram nasih 60k :)
Musselli bizi
««
312 / 312
»
»»