» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
246 / 283
»»

Kanban ::

Normirance je 2012 uvedla 10. vlada (SDS+DeSUS+DL+NSi). So bili pa prihodki omejeni na 50k letno in normiranih stroškov je bilo 70%.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Okapi ::

matic492 je izjavil:

SD mislim da so nardili normirance :) Seveda v osnovi za sebe in svoje. Tako da dejansko, če se bo kdo boril za normirance, so to oni lol.

Ne, normirance je "naredil" Virant (državljanska lista), oziroma "njegov" minister Šušteršič.

Mato989 ::

Okapi je izjavil:

matic492 je izjavil:

SD mislim da so nardili normirance :) Seveda v osnovi za sebe in svoje. Tako da dejansko, če se bo kdo boril za normirance, so to oni lol.

Ne, normirance je "naredil" Virant (državljanska lista), oziroma "njegov" minister Šušteršič.

Slava jim... škoda mi je Državljanske liste ja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Legon ::

Kanban je izjavil:

Normirance je 2012 uvedla 10. vlada (SDS+DeSUS+DL+NSi). So bili pa prihodki omejeni na 50k letno in normiranih stroškov je bilo 70%.

Normiranci so obstajal ze prej, samo je bilo samo nekih 10-20% priznanih normiranih strokov in zadeva je padla v normalno dohodnino. Posledicno pac nikomur ni bilo zanimivo.

Okapi ::

Slabo se spomniš. Normiranci niso obstajali, obstajali pa so normirani stroški za določene kategorije. Tako da si poleg dejanskih stroškov, izkazanih z računu, dobil priznanih še 10% normiranih stroškov (v bistvu kot režijski stroški), za katere ni bilo treba imeti računov. Samostojni umetniki in novinarji in mogoče še kdo so pa imeli 40% normiranih stroškov (+ dejanski stroški).

Ti, ki so imeli 40% normiranih stroškov, so lahko skupaj z dejanskimi stroški brez posebnega naprezanja prišlo do 70-80% skupnih stroškov, lahko tudi več. Ampak je seveda bil potem sistem normirancev zanje še vedno veliko boljši, ker se ni bilo treba ukvarjati z zbiranjem računov in "napihovanjem" stroškov.

kzzzz ::

https://n1info.si/novice/slovenija/na-s...

> Po njegovih besedah v SD pričakujejo pogovor o tem, kaj je v fazi sprejemanja zakonov še možno spremeniti, in sicer predvsem glede ukrepov, ki se tičejo čezmejnih delavcev in normirancev.

SD to the rescue haha, njihovi normiranci so najbrž končno prebrali predlog

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

eEdbM ::

Expectations management!

Ah, jaz ne pričakujem nič drugačnega, tako da je vse, kar se zgodi, bonus

velikBrokoli ::

Jaz iskreno dvomim, da bojo pri SDju kaj dosegli.

matic492 ::

Za tiste, ki ste na meji 60k oziroma malo čez bi blo super, da še malo dvignejo ja (tam do 80k), za ostale (višje) mislim da je čisto vseeno, ker vsega skupaj ne bojo popustili.

Sploh pa zdej sem se že tok poglobil v stroške in olajšave DOOja, da bom v vsakem primeru obdržal le popoldanca :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Jaz potiho upam, da gre tako čez, kot je spisano, da me denar ne bo premamil, da ne grem na planiran 3-dnevni delovni teden :D

Tudi jaz sem v podobni situaciji, po eni strani moji izračuni kažejo na to, da bi z doojem ceneje skozi prišel, po drugi strani se mi pa ne da z doojem ubadat :D

Fury ::

Jest kokrkol obracam nek 'simple' doo, ne pridem na boljs skos.

Uposteval sem:
- Placo v ugodnih doh. razredih
- Neobdavcen in brez prispevkov regres v visini povprecne place
- Bozicnico brez davka (ampak s prispevki) visini pov. place
- Prehrano cca 160 eur na mesec
- Prevoza na delo ni
- Neki mam potnih (dejanskih), ostalo pa nimam kako opravicevat, ker delam od doma s strankami iz tujine
- Ene 6x drazji racunovodja
- Oddaja pisarne v najem od sebe kot fizicne osebe doo-ju (tam okol 200 eur za 13m2) - pa se to ne vem ce bo legit
- Net, telefon pa to je vse dirt cheap ze zdej, max 50 eur za polne pakete...
- Nakup opreme ene 2k na leto, vec ne kupujem

Ce racunam se letno izplacilo dobicka, sem par jurjov na slabsem od normiranca z ogromnimi prispevki :)

Morm probat se kako bi blo z kreditom z trzno OM, ki nikol ne odplacuje glavnice... pa cakat do likvidacije po 15 letih in pol ven brez doh na dividende. Sam to je ful gamble, da bo zakon ostal tak tolk casa...

Ce dam el. avto na doo, pol je velik bolj smiselno, ampak u resnici ga ne rabim, ker se tolk mal vozim...

Morm se all-in opcijo preracunat, kjer doo postane lastnik vsega - hise itd... ampak jao boze to se mi pa res ne da.

Pozabljas na to, da lahko preko dooja investiras in kupujes delnice..

Jaz bi si pri 150k izplacal ven 3-4k neto (minimalec, max regres, malica + izplacila), ostalo pa investiral v etfje. Po mojih izracunih tako pridem na okoli 30% davka in prispevkov. Kar je ceneje od trenutnega normiranca. Ce si pa vse izplacam, pa placam okoli 40%. Ampak tega ne rabim delat, razen ce res nujno rabim kes.

Pa tukaj nisem racunal raznega nabijanja stroskov z avtom, racunalnisko opremo itd. Pa v mojem primeru bom imel cenejsi vrtec in otroski dodatek (trenutno ga nimam).

Zgodovina sprememb…

kikach ::

To kar sedaj počne SD je samo predatava za potencialne nove volivce, teh bi tako malo. Že vse to zgublanje energije z normiranci je smešno, ker imamo soliden in pošten sistem, ki ima rezultate. V državi imamo mnogo več večjih in resnejših problemov. Jaz pričakujem finalni zakon z dopolnili nekje okoli 80k, kar je predlog OZS, ker to vsem ustreza. Prav tako pričakujem, da se bodo štela leta 25 in 26 kot prag. Ker, da se letos šteje in potem še drugo leto pravno ne bo šlo skozi.

Letos se ne šteje.

Fury ::

Ja... nisem pozabil, mi pa ni ful atraktivna opcija. Ce prav razumem:

1) Kot fizicna oseba - placas 19(22)% DDPO, placas 25% doh. div., prodas kadarkoli po 15 letih in ni davka

Torej, ce vzamemo 1000 EUR dobicka in zraste 100% v 15 letih:

1000 dobicek
190 eur davek ddpo
810 eur izplacilo
202 eur davek div
608 investiran ostanek mit fizicna os.
1216 na koncu, davka ni kadarkoli prodas - tudi kasneje ko se zraste

2) Kot firma - placas 19(22)% DDPO, po 15 letih likvidiras doo, vse premozenje mors ovrednotit, torej vzames vrednost delnic na tist dan, in se ti dobicek steje v davcnk osnovo za tisto leto in se na to placas DDPO, pol pa to premozenje dobis ven brez davka - AMPAK PAZI ti kot fizicna oseba si zdaj lastnik spet samo 0 dni in si resetiral stevec za drzanje kapitala - dobicek bo spet max obdavcen, razen ce spet cakas 15 let in vmes crknes :)

Se izracun za ta primer, do likvidacije:

1000 eur dobicek
190 eur ddpo
810 eur nakup delnic z doo
1620 eur vrednost po 15 letih ob likvidaciji
810 eur dobicka
154 eur ddpo
1466 cistga ostane fizicni osebi

Je boljs, je pa ekstra vec dela in jebade in spremenljivk.

Ce se gremo to, da vse ostane na doo je mogoce za razmislit o odpranju doo nekje kjer je stabilno in ugodno davcno okolje, pa se takrat, ko bomo stari, za kaksno leti preselit tja in pobrat ven denar...

Aja, se to - namenoma nisem racunal opcije s kratkorocnimi investicijami, ker ze tako nimam stroskov, da bi z njimi sproti nizal davcno osnovo vsako leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fury ()

Fury je izjavil:

Ce dam el. avto na doo, pol je velik bolj smiselno, ampak u resnici ga ne rabim, ker se tolk mal vozim...

Morm se all-in opcijo preracunat, kjer doo postane lastnik vsega - hise itd... ampak jao boze to se mi pa res ne da.

Če bi hišo prepisal na DOO potem delaj na tem, da odplačaš kredit čimprej, drugače imaš riziko, sicer pač mali, ampak če daš hišo na DOO, potem moraš DOO imet na dolgi rok, torej obdržat promet, ker v negativno ne sme it DOO, če ne ti ga po nekaj časa zaprejo. (torej če investiraš 7500EUR in narediš prvo leto 8000EUR izgube si pod nulo) - dokler boš aktivno imel stranke in promet na DOO itak ni strahu, da boš pod nulo, samo če si hočeš kdaj dlje časa vzet dopust, ali pa ne boš imel strank, moraš imeti rezerve, da ne gre v minus firma, lahko gre na letni ravni oziroma je to itak po eni strani zaželjeno (ne plačaš davka), samo predolgo valda ne sme it :)

Če pa prideš do tega, da imaš na DOO pisano hišo brez kredita, potem jo v najslabšem primeru moraš prodat, da kriješ kakšne davke/kazni/tožbe, ampak teh nikoli ne bo v znesku hiše, kvečjemu par jurjev ali deset jurjev, če bo hudo. Tako da jaz bi rekel da hišo prepisuj, samo če si prepričan, da boš dolgoročno imel DOO oziroma, da si pač malo podjetnika. Računaj, da lahko tudi ženo gor zaposliš, pa naj dela svoje prek popoldanca :)

Jaz bom pisal vse na DOO razen mojega prvega stanovanja (kjer živiva), zaradi dveh glavnih razlogov:
- zdaj imam že stalno prebivališče tu nekaj let, tako da ne bom plačal davka na dobiček, če stanovanje prodam
- če zajebem kaj z DOOjem, mi vsaj to stanovanje ostane

O DOO lahko razmišljaš kot nek varčevalni račun, kjer so pač pogoji za izplačilo drugačni (vsaj v takšni obliki, kot jih bomo mi uporabljali).. računaj na to kaj boš rabil čez 5 let, ne samo danes. Takrat boš kupoval avto, mogoče boš takrat hotel električnega. Boš kupil klimo itd.

Če hočeš boš pa tudi že kje najdel bolj "kreativne načine" za izplačilo slej kot prej, sej denar ti ostane na DOO, ne bo nikamor šel, enkrat ko plačaš davek na dobiček je to-to :)

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Fantje, za doo imate ločeno temo.

srus ::

Me veseli, da se je danes glede predlaganih davčnih sprememb končno oglasila tudi NSi, ki nas je dobro leto nazaj, ob prvem Boštjančičevem mesarjenju med sp-ji, vsaj malo rešila vladnih neumosti.

https://nsi.si/novica/jernej-vrtovec-o-...

Verjetno Taubi in vohunček Murči držita SD za jajca, tako, da bolj ali manj samo lajajo, a ne grizejo. Če je "civilna družba" organizirala spontane protivladne poulične shode, lahko morda kaj podobnega stori tudi NSi - bazen sp-jev je 100.000+.

tecton ::

Kaj pa da pri doo najames virtualno pisarno, in imas potem dnevni prevoz na delo do tja in nazaj?
Ce se to da bi tudi nekaj lepih cekinov naneslo.

tecton je izjavil:

Kaj pa da pri doo najames virtualno pisarno, in imas potem dnevni prevoz na delo do tja in nazaj?
Ce se to da bi tudi nekaj lepih cekinov naneslo.

Ni problema, če se boš dejansko tja vozil. Drugače boš težko inšpektorju dokazal, da si se tja vozil…

Če bi bilo tako simple, bi imeli vsi nekje pri Lendavi pisarne :D

Silver ::

Malo hitre matematike: 60k€ prometa letno je 5k na mesec, recimo, da želimo naredit nekje blizu virtualne nule dobička ... Potni stroški za službeno pot so 0,43 €/km, torej moraš prevoziti 10k km na mesec, da narediš 4300 € stroškov. Ajde, dobiš še kako dnevnico in podobno.
Ampak računaj, da za prevoz na delo je znesek samo pol toliko (0,21 €/km), torej moraš naredit 20k km mesečno! :)) Potem te pa inšpektor vpraša, zakaj ne uporabljaš javni prevoz, haha.

Pat_MaGroin ::

A na prispevke, malico pa te zadeve si pozabil kot mesečni strošek?

Pa kmečko logiko inšpektorja in javne podatke o kilometrini, ki jih zapišejo na tehničnih pregledih vsako leto..

Meni se navadni sp enostavno ne splača... zato bom omejil prihodke pač do 60k... in to je to...

Silver ::

Teoretično; največ kar lahko računaš je Lendava-Koper, ki sta oddaljena 300 km. Recimo, da se voziš v povprečju 21 dni mesečno, je to 12.600 km in nanese 2.646 € potnih stroškov za prevoz na delo. In to je maksimum, torej boš lahko v stroške dal bistveno manj.

Potni stroški so vse lepo in prav, dokler jih ne pogleda inšpektor. Če nimaš drugih stroškov, kar ponavadi remote IT-jevci nimamo (laptop pa monitor na par let), ti preostane edino menjava firme (recimo hrvaški ali slovenski d.o.o.) ali pa zmanjšanje prihodkov, da ostaneš med normiranci. Odvisno, ali zdaj zaslužiš 70k, ali 150, ali pa kje vmes. :)

150k je no brain d.o.o. dejansko...

Problem je ko si tam okrog 90k(+/-10k)... boli vržt stran like 33% prihodka (20-40k) po drugi strani pa če greš na d.o.o. pa spet ne boš imel nekaj dosti več pa niti kaj ogromno ne boš letno investiral (da bi se v 3-4 letih nabralo kakih 150k)

Kaya123 ::

Jaz bom verjetno okoli 135-140k naslednje leto. Zakaj bi se mi splacal DOO namesto normirani SP? Stroskov recimo bi imela le okoli 10-15k (potovanja v tujino k narocnikom)

Legon ::

Zato ker s 135-140k na leto, 2026 ne bos normiranec.

Odvisno koliko imaš letos oz. koliko bo prispevkov naslednje leto. Če si na max prispevkih je skoraj isto kot DOO rbez stroškov, zato so vsi stroški boljše.

Also tvoja plača so stroški na DOOju... + regres seveda. Tako da če imaš še 15k ostalih in si izplačuješ ene 2500EUR bruto si že na 55-60k stroškov na leto minimalno.

Če si imela že lani isto, torej 135k, je to prispevkov 2200EUR, če si imela pa ža predlani blizu 100k so pa prispevki 2700EUR. Torej 26400EUR prispevkov (ali 32400EUR) + 17,4k dohodnine = 43k davkov na normiranca (ali 49,8k po višjih prispevkih)

Zgodovina sprememb…

Kaya123 je izjavil:

Jaz bom verjetno okoli 135-140k naslednje leto. Zakaj bi se mi splacal DOO namesto normirani SP? Stroskov recimo bi imela le okoli 10-15k (potovanja v tujino k narocnikom)

Torej kot je matic napisal zgoraj...

10-15k stroškov s potovanji
2,5k bruto plača = 55-60k stroškov letno
Če not porineš še telefon/internet kar brez težav lahko je še to kakega jurčka letno

in si na cca 75k stroškov...

Torej boš imel okrog 60k "dobička" na kar boš plačal 22%(19%) davka na dobiček, ostalo pa vložiš v ETF accumulating pa si set...

Delaš tako 15 let in nato zapreš doo če želiš in si preneseš vse ETFje brez davka na sebe (plačaš pač razliko v rasti cene ETFja)

Ali pa kupiš na doo 2 nepremičnini in daješ v najem :P

s1ck ::

Ima se kdo problem s prijavljanjem v SPOT preko sipassa? Vedno dobim napako "Access to sicas-x509si.gov.si was denied", kot da mi je zavrnilo nek certifikat, ampak nimam nobenega certifikata, prijavil bi se preko SMS pass oz. elektronske osebne, do zdaj nisem imel problemov s tem.

Ja, torej 60k stroškov it ostane 1730€ neto plača * 12 + 2000€ regresa.
Torej skupaj stroški plače 38k:
skupaj neto od plače 22760

stroški 10-15k

135K- 60k stroškov = 75k dobička pred davki
davek 16500€
ostane 58,5k na DOO

Skuapj plačan davek = 16,5k + 15,2k (plača prispevki in dohodnina) = 31740

torej če si ne izplačaš dobička ven iz DOO prišparaš od 10-20k davkov.

Če si iplačaš dobiček pa še 25% davka na 58.5k oziroma 14625 ali potem skupaj davek 31740 + 14625 = 46365

Kot vidiš je računica pri 135k skoraj ista kot normiranc. Zato pravimo, da se normiranc ne izplača.

Pa to je pred vsemi ostalimi stroški:
- lahko si daš del elektrike/plina itd od kjer živiš, če imaš tam sedež podjetja
- računalnik ima 40% olajšavo za investiranje
- telefon, naročnina na telefon, dropbox in ostale zadeve

Kaya123 ::

Prispevki so letos 2300. Sem mislila da naslednje leto si prispevke znizam za 20% in potem v letu 2026 se pa preselim v tujino ce mi uspe se vedno imeti te ali podobne prihodke (ne mislim pa da bom lahko ohranila take visoke prihodke kaj vec kot kako leto ali dve, torek DOO za 15 let ni opcija)

eEdbM ::

Še ena stvar, z doo se ne bo več dalo opravljivim znancem skrivati in lagati, koliko zaslužite in podobno!

Kaya123 je izjavil:

Prispevki so letos 2300. Sem mislila da naslednje leto si prispevke znizam za 20% in potem v letu 2026 se pa preselim v tujino ce mi uspe se vedno imeti te ali podobne prihodke (ne mislim pa da bom lahko ohranila take visoke prihodke kaj vec kot kako leto ali dve, torek DOO za 15 let ni opcija)

Če imaš letos 2300 potem bojo naslednjo leto cca. 2700EUR ja.

Torej zmanjšanje za 20% jih spravi nazaj na 2200EUR nekje.

Če je selitev v tujino realna opcija oziroma misliš resno, potem bi na tvojem mestu pustil normiranca ja, zato, da se ne rabiš jebat z stroški in računovodstvom. Itak pa če misliš, da bojo potem prihodki manjši, rabiš samo 6 mesecev brez SPja, pa se ti zresetira in lahko laufaš normiranca spet na max 60k in z minimalnim,i prispevki :)

eEdbM je izjavil:

Še ena stvar, z doo se ne bo več dalo opravljivim znancem skrivati in lagati, koliko zaslužite in podobno!

Ampak lahko daš ime firme Krompir DOO pa te ne bojo niti našli, hehe.

Zgodovina sprememb…

fusionSPY ::

Kaj pri DOO recimo, če ti ostane ne vem 30,000€ dobička na koncu leta lahko to dolgoročno na koncu leta investiraš v ETFe in potem 'odložiš' plačilo davka iz dobička podjetja (19/22%) do takrat ko pač prodaš ETFe od podjetja in potem tisto leto plačaš dobiček na vse? Gledam iz ekonomskega vidika če ne rabiš takoj denarja potem imaš večjo glavnico in potencialno večje donose (ali izgube seveda :D) do izstopa.

Dooje lahko najdeš po imenu lastnika, nič skrbet :)

D.o.o. se že sedaj bolj izplača od normiranca, če si nad 100k.. je pa vse malce bolj zakomplicirano. Tistih 5-10% bi nekateri raje dali državi, kot pa da se tkole jebemo... ampak je več kot očitno, da gremo te vladi normiranci v nos in nas bojo za vsako ceno omejili. Izplena bodo imeli pa manj. Potem pa razumi...

Investiranje ni strošek... davek na dobiček plačaš in PO plačanem davku lahko preostanek investiraš.

V stroške si daš plačo, regres, malico, razno opremo, na preostanek pa plačaš 22% davka in to investiraš dalje, ali pa pustiš v kešu, sam potem to ne bo tax free po 15 letih, če prav razumem.

Zato je meta play:
- minimalna plača v dooju, max regres, max malica
- nekaj opreme in avto daš v stroške
- izplačaš (22%+25%) do 3-4k neto ven denarja, da nisi ravno revež
- preostanek investiraš v etfje in po 15 letih likvidiraš doo in prepišeš nase brez plačila davka

Po mojih izračunih si na nekje 30%-35% efektivnega davka (+ prispevki), če si 3-5k neto plače izplačaš pri 150k prihodkih. Več stroškov nabiješ in več zaslužiš, nižji bodo % obdavčitve.

Zgodovina sprememb…

Eh kakih 3k neto, plača se izplačuje 2,5k, mogoče 3k bruto, več je nesmiselno.

fusionSPY ::

velikBrokoli je izjavil:

V stroške si daš plačo, regres, malico, razno opremo, na preostanek pa plačaš 22% davka in to investiraš dalje, ali pa pustiš v kešu, sam potem to ne bo tax free po 15 letih, če prav razumem.

Zato je meta play:
- minimalna plača v dooju, max regres, max malica
- nekaj opreme in avto daš v stroške
- izplačaš (22%+25%) do 3-4k neto ven denarja, da nisi ravno revež
- preostanek investiraš v etfje in po 15 letih likvidiraš doo in prepišeš nase brez plačila davka

Po mojih izračunih si na nekje 30%-35% efektivnega davka (+ prispevki), če si 3-5k neto plače izplačaš pri 150k prihodkih. Več stroškov nabiješ in več zaslužiš, nižji bodo % obdavčitve.

Pa se izplača avto na firmo, če ga imaš večino za zasebno rabo? Pa je dejansko to z ETFi potem ko 'likvidiraš' po 15ih letih podjetje takrat prodaš ETFe prej ali se ETFi prepišejo na tebe (ker v tem primeru potem ponovno začne teči 15 letni rok ali ne ker se 'resetira')?

matic492 je izjavil:

Eh kakih 3k neto, plača se izplačuje 2,5k, mogoče 3k bruto, več je nesmiselno.

Kot sem omenil - dejanska plača iz redne zaposlitve je minimalec ali malce več, 3-4k neto pa mislim plača + izplačilo iz firme (22+25%).

fusionSPY je izjavil:

Pa se izplača avto na firmo, če ga imaš večino za zasebno rabo? Pa je dejansko to z ETFi potem ko 'likvidiraš' po 15ih letih podjetje takrat prodaš ETFe prej ali se ETFi prepišejo na tebe (ker v tem primeru potem ponovno začne teči 15 letni rok ali ne ker se 'resetira')?

DOO plača davek na ETF-e tudi po 15 letih.

Torej če ti misliš tisto, da danes kot fizična oseba kupim ETF in po 15 letih ne plačam davka, to DOO NIMA.

Lahko si pa na DOo tudi izgubo prikazuješ, če tvoje investicije oz. ETFi padejo.

Torej ko boš zaprl DOO, recimo da imaš 100k v ETFih, boš moral plačat davek na dobiček podjetja poračunan isto, kot da bi teh 100k prodal tisti moment. (torej če si jih vplačal 50k,bo davek 22% od 50k dobička)

Zgodovina sprememb…

fusionSPY je izjavil:

Lahko plačaš boniteto za avto na firmo, ali pa kupiš električnega, tam je zastonj boniteta.

Zgodovina sprememb…

notar312 ::

A obstaja kalkulator za d.o.o tako kot je pred casom nekdo naredil za normirance?
Da das not predvidene dohodke in pa predvidene odhodke (placo, regres+ ostale stroske) in vidis procent obdavcitve pri razlicnih parametrih?

matic492 je izjavil:

fusionSPY je izjavil:

Torej če ti misliš tisto, da danes kot fizična oseba kupim ETF in po 15 letih ne plačam davka, to DOO NIMA.

Lahko si pa na DOo tudi izgubo prikazuješ, če tvoje investicije oz. ETFi padejo.

Torej ko boš zaprl DOO, recimo da imaš 100k v ETFih, boš moral plačat davek na dobiček podjetja poračunan isto, kot da bi teh 100k prodal tisti moment. (torej če si jih vplačal 50k,bo davek 22% od 50k dobička)

A si ziher, da to velja? A ni tako, da se etfji preprosto prepišejo na fizično osebo, zakaj bi moral 22% plačati od tvojega vložka?

matic492 je izjavil:

fusionSPY je izjavil:

Samo ne bo pa dodatnih 25% ne? Če zapreš doo?

Mato989 je izjavil:

Samo ne bo pa dodatnih 25% ne? Če zapreš doo?

Ja, tega davka ni. Torej naredi se pač računica DOOja, ves kapital firme (nepremičnine, etfi itd) skupaj z amortizacijskimi procenti, karkoli je plusa se plača davek, preden zapreš DOO mora bit pač poračunano, vsi davki plačani.

notar312 je izjavil:

A obstaja kalkulator za d.o.o tako kot je pred casom nekdo naredil za normirance?
Da das not predvidene dohodke in pa predvidene odhodke (placo, regres+ ostale stroske) in vidis procent obdavcitve pri razlicnih parametrih?

Težko narediš kaj takega, ker so amortizacije skozi več let... karkoli bi naredil skoraj sigurno ne bi bilo 100% natančno.

velikBrokoli je izjavil:

A si ziher, da to velja? A ni tako, da se etfji preprosto prepišejo na fizično osebo, zakaj bi moral 22% plačati od tvojega vložka?

Ker je DOO naredil dobiček. DOO plača davek na kakršenkoli dobiček, ki ga dela, in če je naredil 50k z ETFi je to dobiček isto kot kakršenkoli drug dobiček.

Zgodovina sprememb…

««
246 / 283
»»