» »

Ogromno število neznanih IP-jev v spletni trgovini

Ogromno število neznanih IP-jev v spletni trgovini

Pikasta ::

Živijo.
Že večkrat ste mi pomagali z vašimi temami, vedno sem našla vse odgovore na vprašanja in rešila težave, ampak tokrat sem se pa res znašla v slepi ulici in ne vem kako naprej in niti ne najdem po iskalniku kaj pametnega v to smer.

Skratka. Imam spletno trgovinico preko open cart sistema Presta shop. Trgovinca je aktivna že tri leta. Recimo v zadnjem letu opažam, da mi stran "napadajo" neki sunljivi IP-ji (prej niso), ki se (če pogledam na Current online customers ) naenkrat ponavljajo tudi po 200x ! In to zame pomeni, da sploh ne morem spremljat statistike, ker je totalno nerealna. Recimo od enkrat bi bilo realno, da bi imela npr par deset obiskovalcev, imam jih pa po 200,300 celo po 600 če je več teh sumljivih IP-jev.
Jaz sem že čisto obupana, ker mi statistika pri trgovini valda pomeni veliko, da lahko spremljam katere stvari imajo največ ogledov, na kakšne dneve in moje objave na FB je največ ogledov, kateri izdelki so popularni....Pač stvari, ki so pomembne za spremljanje prodaje, potencialne prodaje in posledičnega reklamiranja in forsiranja stvari.
V svoji nadzorni plošči sem že poblokirala ceeeeel kup IP-jev, preko 30 jih je, pa še kar dnevno prihajajo novi in novi. Veliko jih je iz ZDA (celo neke Microsoft zadevščine), Kitajske in tudi Nemčije. Za googlove IPje vem, da so avtomatski in jih ne smem blokirt zaradi seo strani, pa veeno tudi ti mi večkrat pokvarijo statistiko :/
Ima kdo kašno idejo kaj bi še lahko naredila, da te suljive zadevščine ne bi več napadale moje spletne trgovine in mi grenile življenja? :|

Recimo eden od teh IPjov je tale : 193.77.14.14 (spider-05.najdi.si- telekom slovenije). Ta je sicer slovenski, ampak se mi tudi več številčno zažira.
Pa recimo tale iz Kitajske: 180.76.15.24.
Aha, poleg zažiranja mi pa še košarice filajo. Npr v košarici je tudi po 700 izdelkov (količinsko) za katere vem, da jih niso stranke noter nametale. In teh košaric je več in vse po 300,500,700 izdelkov :/

Lepo prosim za pomoč.

Hvala in lp.
  • spremenila: Pikasta ()

Furbo ::

Pač posortiraj samo slovenske ven in ne bodi tak control freak. IPje lahko ročno blokiraš do smrti, pa jih še ne bo zmanjkalo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Furbo ()

Pikasta ::

In kako lahko sortiram samo slovenske ven?
Nisem control freak, nikakor, daleč od tega. Ampak dejansko nimam trenutno nobenega pregleda nad obiskom strani in sploh ne vem ali je dejanko res obiskana od slovenskih strank, ali so vse skupaj samo ti sumljivi IP-ji.
Glavnina obiska se seveda vidi po prodaji, ampak vseeno bi rda imela kakšen statističen realen podatek :/
P.s. Sama izdelujem izdelke (šivam) in zato mi je toliko bolj pomembno, da vem, kaj je največkrat ogledano, kdaj potencialni kupci pregledujejo stran-posledično potem tudi Fb aktiviram...Nekako je to vseeno pomemben del celotnega prodajnega procesa.

Invictus ::

Naredi whitelisto slovenskih subnwtov in je to to.

Vse ostalo blokiraj ...

Lahko pa šteješ število pojavitev določenega IPja v določenem času in ga nato blokiraš. Recimo če se pojavi 10x v eni minuti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Senitel ::

Poglej si tole. S tem lahko kontroliraš kam bodo ti spiderji zahajali. Veliko boljše kot neko random blokiranje IP-jev.

SeMiNeSanja ::

Senitel je izjavil:

Poglej si tole. S tem lahko kontroliraš kam bodo ti spiderji zahajali. Veliko boljše kot neko random blokiranje IP-jev.

To velja za 'pridne' spiderje.
A kaj, ko jih imaš tudi take, ki bodo šli brskati točno to, kar jim skušaš prepovedati.

V bistvu bi potreboval spodoben WAF (Web Application Firewall), če bi se hotel rešiti takih in podobnih 'zlorab' portala. Žal so tovrstna orodja bolj ali manj izven dosega malih spletnih trgovinic. Za moje pojme, bi to morali ponujati ponudniki gostovanja, kot nekakšno 'premium' storitev. Kdor bi jo res potreboval, mu najbrž nebi bilo težko doplačati za takšno nadstandardno storitev.

Tiste 'neubogljive spiderje' jaz blokiram na požarni pregradi, čim gredo na katerega od prepovedanih URL-jev, ki jih namenoma dodam v robots.txt, kot nekakšno past.
Vprašanje pa je, ali se košarica morda ne polni zaradi nespretnega spiderja, ki sam ne zazna, da se gre za link s košarico, v robots.txt pa mu ni bilo povedano, da naj ne brska po linkih s košaricami.

Kot prvo bi vsekakor preveril datoteko robots.txt, če je optimalno definirana.
Pri tem bi se obrnil na avtorje tistega prestashop-a, ki bodo zagotovo znali iz rokava stresti, katera je najbolj optimalna varianta, da se čim bolj rešiš takih nadlog, kot si jim priča.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Objavljanje strani v Google in Bing

Oddelek: Omrežja in internet
7905 (735) win64
»

Google ne najde moje spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
275377 (4374) Vzdevek
»

Dropbox in Box delila naokoli deljene povezave

Oddelek: Novice / Varnost
116470 (5398) zmaugy
»

izbris strani iz iskalnika najdi.si

Oddelek: Omrežja in internet
92252 (1922) Izak
»

Najdi.si vs. robots.txt & spiders.txt

Oddelek: Izdelava spletišč
52658 (2351) Bakunin

Več podobnih tem