Forum » Operacijski sistemi » Windows bom preselil v virtualbox ;)
Windows bom preselil v virtualbox ;)
AnotherMe ::
Naslov teme zveni kot, da se hočem nekaj hvaliti, ampak v resnici pa potrebujem vašo pomoč :)
Zadeva je taka, da sem se naveličal ubadanja z windows in njegovimi muhami in grem na 99% linux.
1% je pa elektronsko bančništvo in CorelDraw, ki seveda dela samo na windows. In ta 1% je pomojem brez težav lahko v virtualki.
Vprašanje št. 1:
Na laptopu imam licenčno nalepko za w7, lahko na prenosnik namestim linux, potem pa v virtualboxu w7 in uporabim to licenco? Vem, da je to možno naredit - ampak ali je potem to popolnoma legalno? Windows sicer tečejo v virtualki, ampak še vedno na laptopu zraven katerega so bili kupljeni...
Vprašanje št. 2:
Ker nimam nekaj preveč prostora na disku, niti ga ne želim porabljat, za zadevo, ki jo bom tako malo uporabljal - me zanima, ali lahko kako dodatno oskubim virtualko z windows? Ali mogoče uporabim kak image, ki je že oskubljen in vseeno uporabim serijsko od laptopa?
Vprašanje št. 3: zaenkrat nič - bo pa zagotovo še kaj prišlo kmalu :)
Hvala!
Zadeva je taka, da sem se naveličal ubadanja z windows in njegovimi muhami in grem na 99% linux.
1% je pa elektronsko bančništvo in CorelDraw, ki seveda dela samo na windows. In ta 1% je pomojem brez težav lahko v virtualki.
Vprašanje št. 1:
Na laptopu imam licenčno nalepko za w7, lahko na prenosnik namestim linux, potem pa v virtualboxu w7 in uporabim to licenco? Vem, da je to možno naredit - ampak ali je potem to popolnoma legalno? Windows sicer tečejo v virtualki, ampak še vedno na laptopu zraven katerega so bili kupljeni...
Vprašanje št. 2:
Ker nimam nekaj preveč prostora na disku, niti ga ne želim porabljat, za zadevo, ki jo bom tako malo uporabljal - me zanima, ali lahko kako dodatno oskubim virtualko z windows? Ali mogoče uporabim kak image, ki je že oskubljen in vseeno uporabim serijsko od laptopa?
Vprašanje št. 3: zaenkrat nič - bo pa zagotovo še kaj prišlo kmalu :)
Hvala!
- spremenil: AnotherMe ()
mzakelj ::
1. licenca velja za laptop in je neprenosljiva. Če boš namestil na prenosnik linux in potem noter virtualko je v bistvu legalno saj windowsi ostanejo na prenosniku. Moraš pa potem izbrati primarno samo linux in ne duaboot ker v tem primeru imaš 2x inštalacijo windows na istem računalniku, kar pa licenca ne omogoča.
2. oskubljenen verzije so ponavadi aktivirane in ne moreš uporabiti serijske od prenosnika. Načeloma se da no ampak moraš najprej deaktivirat in nato aktivirat. Za virtualko porabi 20giga placa in je dovolj, predvidevam da nimaš samo kakih 120 giga disk.
2. oskubljenen verzije so ponavadi aktivirane in ne moreš uporabiti serijske od prenosnika. Načeloma se da no ampak moraš najprej deaktivirat in nato aktivirat. Za virtualko porabi 20giga placa in je dovolj, predvidevam da nimaš samo kakih 120 giga disk.
win64 ::
Kateri prenosnik imaš?
Preveri z live diskom, da ti res delujejo vsi gonilniki. Predvsem za grafično.
Microsoft, kolikor vem, ne dovoljuje uporabe klasične licence v navideznih napravah. citate needed
Lahko ti bo aktiviralo in delovalo, ampak licenčni še zmeraj ne bojo.
Naknadno po inštalaciji lahko izklopiš recimo hibernacijo, pagefile, servise za indeksiranje, system restore in s tem prihraniš nekaj prostora.
Preveri z live diskom, da ti res delujejo vsi gonilniki. Predvsem za grafično.
Microsoft, kolikor vem, ne dovoljuje uporabe klasične licence v navideznih napravah. citate needed
Lahko ti bo aktiviralo in delovalo, ampak licenčni še zmeraj ne bojo.
Naknadno po inštalaciji lahko izklopiš recimo hibernacijo, pagefile, servise za indeksiranje, system restore in s tem prihraniš nekaj prostora.
jukoz ::
Vse verzije win7 od home naprej lahko naložiš v virtualno mašino, vendar samo na mašnini s katero so prišli. Sem prebral licenco. V neki stari temi sem tudi citiral.
Če maš prenosnik z win7 je verjetno že kar star, kar pomeni da tudi težav s HW ne bi smelo biti. Vseeno preveri z eno live distribucijo.
Če maš prenosnik z win7 je verjetno že kar star, kar pomeni da tudi težav s HW ne bi smelo biti. Vseeno preveri z eno live distribucijo.
Vse verzije win7 od home naprej lahko naložiš v virtualno mašino, vendar samo na mašnini s katero so prišli. Sem prebral licenco. V neki stari temi sem tudi citiral.
Ok, to smo potem rešili ;)
Laptpop je sicer res že kar star, ampak še vedno spodoben: asus zenbook 13", i7, 8gb ram, 256ssd, imam pa v namizni kišti še en ssd 512, pa tuhtam, da bi premenjal - v kišti lakho imam itak še dodatni disk zraven za podatke...
Kakšne probleme z zaradi hw bi naj pričakoval? Oz. zakaj svetujete, da probam z live distro?
Hvala zaenkrat, se bom počasi lotil, in če kaj ne bo jasno še vprašam ;)
Ne, frišno inštalacijo sem naredil, da je noter res samo kar rabim...
Vseeno hvala za namig.
Vseeno hvala za namig.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Legalnost poganjanja ISTE virtualke na več mašinah?Oddelek: Operacijski sistemi | 3765 (2685) | GupeM |
» | Je virtualizacija rešitev?Oddelek: Operacijski sistemi | 4573 (3729) | peko_deko |
» | Kateri OS uporabljate (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 22016 (15016) | Apache90 |
» | gonilniki ob downgradu na XP (wireless)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1075 (1004) | podviz |
» | windows 8 (nakup) (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Operacijski sistemi | 56993 (38734) | mtosev |