Forum » Problemi človeštva » Begunska kriza v Sloveniji 2015
Begunska kriza v Sloveniji 2015
Temo vidijo: vsi

Slovenistan ::
Lažeš

Vsaka moja žalost tebi da sijaj, v meni smeh a ti oči rosiš zakaj
Vse prekleto bi na mene zlil in žal, naše sanje in življenje bi prodal
Vse prekleto bi na mene zlil in žal, naše sanje in življenje bi prodal

Unknown_001 ::
Slovenistan> Ne ni,
Ja, je.
Moramo spuščaat ljudi v državo, POD določenimi POGOJI ! Tole si pozabil.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt

jype ::
Raptor F16> Moramo spuščaat ljudi v državo, POD določenimi POGOJI ! Tole si pozabil.
Ne. Spuščat jih moramo v EU, če tukaj zaprosijo za azil in ugotovit, če izpolnjujejo pogoje, da tukaj ostanejo za nedoločen čas. Tak je zakon.
Ne. Spuščat jih moramo v EU, če tukaj zaprosijo za azil in ugotovit, če izpolnjujejo pogoje, da tukaj ostanejo za nedoločen čas. Tak je zakon.

Axbcd ::
Evo, spet idiotizem. Nekdo, ki zagovarja protizakonito zapiranje mej, nespoštovanje temeljnih vrednot EU v primeru posameznih verskih ali etničnih skupin in se nasploh obnaša kot največji kreten, meni razlaga, kako sem idiot, ker da nočem bit del nacističnih EU, potem pa poskuša interpretirat zakonodajo, ki je več kot očitno sploh ne razume.Pejt v Savdsko Arabijo in jokaj o pravicah. Zakaj bi mi spoštovali njihove pravice (katere do zdaj sploh niso poznali, ker v arabskih vukoje*ah ne obstajajo), če pa oni ne spoštujejo naše pravice v njihovih državah? Ko se bo Evropejka lahko v bikiniju sprehajala po arabskih državah brez da bi bila posiljena, napadena, aretirana, ubita, takrat lahko govorimo o spoštovanju človekovih pravic teh oseb. Dokler pa oni na svojem terenu ne jebejo pravice 5% jih tudi mi na našem ne bomo.
Raptor F16> Moramo spuščaat ljudi v državo, POD določenimi POGOJI ! Tole si pozabil.
Torej če 2 milijardi prebivalcev iz tretjega sveta zaprosi za azil v [izberi evropsko državo] jih mora [izberi evropsko državo] vseh 2 000 000 000 sprejeti in financirati do konca življenja, njih in njihove potomce? S temi ZN konvencijami se lahko greš slikat. So navaden bullshit na papirju. Preimenovati bi jih morali v 'Navodila za samomor nacije'.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Axbcd ()

NLight2> Pejt v Savdsko Arabijo in jokaj o pravicah.
Tam so meje zaprte, drugačnih kultur se pa ne tolerira. Skratka, raj za ljudi, ki bi radi tak režim - jaz pa zagovarjam temelje Evrope, ne Savdske Arabije.
NLight2> Torej če 2 milijardi prebivalcev iz tretjega sveta zaprosi za azil v [izberi evropsko državo] jih mora [izberi evropsko državo] vseh 2 000 000 000 sprejeti in financirati do konca življenja, njih in njihove potomce?
Tako je.
Tam so meje zaprte, drugačnih kultur se pa ne tolerira. Skratka, raj za ljudi, ki bi radi tak režim - jaz pa zagovarjam temelje Evrope, ne Savdske Arabije.
NLight2> Torej če 2 milijardi prebivalcev iz tretjega sveta zaprosi za azil v [izberi evropsko državo] jih mora [izberi evropsko državo] vseh 2 000 000 000 sprejeti in financirati do konca življenja, njih in njihove potomce?
Tako je.

krneki0001 ::
Ne drži. Migranta brez dokumentov Država Slovenija ni dolžna sprejeti. Ker vsak migrant mora imeti potni list s katerim šele lahko vstopi v državo. (ne govorimo o beguncih ampak o migrantih - torej več kot 70% vseh, ki so prišli sem.)

Človekove pravice so kršene predvsem nam. Diskriminacija Evropejcev na vsakem koraku. Evropejec mora plačat vozovnico, migrant je ne rabi. Evropejec mora plačati položnice, migrant jih ne rabi. Evropejec mora kupiti stanovanje, migrantu ga 'kupi' država (beri država ultralevičarji denar ukradejo davkoplačevalcem in ga zapravijo na osebe iz tretjega sveta). Evropejec mora delati, migrant ne rabi, ker je migrant in mu po ultralevičarskih zakonih vse mora pasti z neba. Evropejec si mora priskrbet 335 dokumentov, da bi se lahko preselil v drugo državo, migrant pride brez enega papirja in je že deležen davkoplačevalskega denarja. Evropejec mora pokazati dokumente na meji, migrant jih ne rabi 'ajm refugi' je vstopnica v katero koli evropsko državo.

nebivedu> Ne drži. Migranta brez dokumentov Država Slovenija ni dolžna sprejeti.
Ne drži. Država Slovenija je dolžna sprejeti vsakogar, ki je brez dokumentov in namerava zaprositi za azil znotraj šengenskega območja.
NLight2> Človekove pravice so kršene predvsem nam.
Ja, "rich white males" so najbolj zatirana skupina ljudi na svetu.
Ne drži. Država Slovenija je dolžna sprejeti vsakogar, ki je brez dokumentov in namerava zaprositi za azil znotraj šengenskega območja.
NLight2> Človekove pravice so kršene predvsem nam.

Tako je.
Plačal bo pa to kdo? Davkoplačevalci? Spusti se na realna tla. 10, 15 milijonov in Evropa bo doživela revolucijo. Do 2 milijard nikoli ne bo prišlo, tudi do 100 ne. Politikom počasi postaja jasno, da so s svojo migrantsko politiko v Evropi zvišali 'napetosti' do najvišje ravni po 2. svetovni vojni. Zato pa Angela zdaj poziva na nadzor meja. Se stolček trese počasi, revolucija se bliža.
Ravnokar si diskriminiral rich white males. Po tvoje če si bel in bogat ne smeš živet, al kako to razlagaš? Če si rich & white moraš prenašat vsa sranja drugih ras?
Zgodovina sprememb…

nebivedu> Ne drži. Migranta brez dokumentov Država Slovenija ni dolžna sprejeti.
Ne, nikogar ni dolžna sprejeti, če nima dokumentov. Sploh pa ne migrantov, ki so že bili v EU (Grčija) pa se tam niso popisali posledično niso dobili papirja, da lahko hodijo naokoli po EU. (spet govorimo samo za migrante, ne za begunce).

NLight2> Plačal bo pa to kdo?
Večino begunci, en majhen delež pa seveda davkoplačevalci (med katere spadajo tudi begunci).
NLight2> Ravnokar si diskriminiral rich white males.
Ne, nisem. "Rich white males" tudi niso diskriminirani.
nebivedu> Ne, nikogar ni dolžna sprejeti, če nima dokumentov.
Narobe - v tej temi sem ti že citiral besedilo konvencije, ki ga je naša država obvezana spoštovat.
nebivedu> Sploh pa ne migrantov, ki so že bili v EU (Grčija) pa se tam niso popisali
Če Grčija beguncev ne popiše to ni odgovornost beguncev, ampak Grčije (in naših obveznosti do ljudi brez dokumentov ne spreminja).
Večino begunci, en majhen delež pa seveda davkoplačevalci (med katere spadajo tudi begunci).
Narobe - v tej temi sem ti že citiral besedilo konvencije, ki ga je naša država obvezana spoštovat.
nebivedu> Sploh pa ne migrantov, ki so že bili v EU (Grčija) pa se tam niso popisali
Če Grčija beguncev ne popiše to ni odgovornost beguncev, ampak Grčije (in naših obveznosti do ljudi brez dokumentov ne spreminja).
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: AC_DC ()

A to so posodobljene konvencije? Ko sem jih nazadnje bral ni pisalo, da država MORA sprejeti kogarkoli. Torej ko se mi ne bo več dalo delat grem samo v Nemčijo in rečem, da sem begunec? Pač zaprosil bom za azil tako na lepe oči pa čeprav prihajam iz države kjer ni vojne in sem tam le zaradi everčkov. Dobim stanovanje, avto in €?

aerie ::
Zanimivo je, da tale tema obsega 245 strani razprave o krizi, ki se Slovenije pravzaprav sploh ne tiče. Tule so zbrane zastrašujoče številke prosilcev za mednarodno zaščito (azil) v naši prelepi deželici za iztekajoče se leto. 37 Iračanov, 36 Afganistancev, 32 Irančanov, 26 Šiptarjev, 23 Pakistancev... , ostalo ni niti omembe vredno. Sircev le 9 
Številke niti niso zastrašujoče ampak sramotne. Nekaj delamo hudo narobe.

Večino begunci, en majhen delež pa seveda davkoplačevalci (med katere spadajo tudi begunci)
V katerem filmu je to? Naj ti ponovim podatke nemškega urada za migracije. 82% nepismenih in neizobraženih. Praviš migrantje bodo to plačevali. Aja saj res, v Evropi imamo 2 000 000 prostih delavnih mest. Ni panike, 21 000 000 nezaposlenih Evropejcev je iluzija.
Zanimivo je, da tale tema obsega 245 strani razprave o krizi, ki se Slovenije pravzaprav sploh ne tiče. Tule so zbrane zastrašujoče številke prosilcev za mednarodno zaščito (azil) v naši prelepi deželici za iztekajoče se leto. 37 Iračanov, 36 Afganistancev, 32 Irančanov, 26 Šiptarjev, 23 Pakistancev... , ostalo ni niti omembe vredno. Sircev le 9
Najmanj 163 pijavk na državni blagajni, ki nikoli niso nič prinesle k razvoju države. Lahko je živeti na tuj račun.
750 000EUR / dan si pozabil/a prištet. Migrantje so nas opeharili za najmanj 10 milijonov evrov.
Zgodovina sprememb…

NLight2> Torej ko se mi ne bo več dalo delat grem samo v Nemčijo in rečem, da sem begunec?
Tako je.
Potem boš nekaj časa čakal v nastanitvenem centru za begunce brez veljavnih dokumentov, ki bi ti omogočali normalno življenje, dokler ne ugotovijo, da nisi upravičen do statusa begunca in te bodo poslali nazaj domov.
NLight2> V katerem filmu je to?
V resničnem življenju.
NLight2> Naj ti ponovim podatke nemškega urada za migracije.
Naj ti namignem, da so podatki nemškega urada za migracije opremljeni z razlago v nemškem jeziku, ki ga odlično razumem, tvoji so pa popolnoma drugačni. Kje si jih dobil sicer ne vem, predvidevam pa da v kakšnem senzacionalističnem skrajno desničarskem trobilu.
Tako je.
Potem boš nekaj časa čakal v nastanitvenem centru za begunce brez veljavnih dokumentov, ki bi ti omogočali normalno življenje, dokler ne ugotovijo, da nisi upravičen do statusa begunca in te bodo poslali nazaj domov.
NLight2> V katerem filmu je to?
V resničnem življenju.
NLight2> Naj ti ponovim podatke nemškega urada za migracije.
Naj ti namignem, da so podatki nemškega urada za migracije opremljeni z razlago v nemškem jeziku, ki ga odlično razumem, tvoji so pa popolnoma drugačni. Kje si jih dobil sicer ne vem, predvidevam pa da v kakšnem senzacionalističnem skrajno desničarskem trobilu.
Zgodovina sprememb…

Spet trolaš.
Država EU, ki ima zunanje meje EU, je dolžna begunce in migrante zadržat, ločit begunce od migrantov, beguncem potalat papirje in jim pustiti prosti prehod po EU, migrante pa zavrnit. Nikakor pa ne vseh samo pepeljat na drug del države in jih spustiti v notranjost EU.

NLight2> Najmanj 163 pijavk na državni blagajni, ki nikoli niso nič prinesle k razvoju države. Lahko je živeti na tuj račun.
Dokler se ne ugotovi, ali so upravičeni do statusa begunca, je treba zanje skrbeti, ker zase ne morejo. Po tistem lahko poskrbijo sami zase, če so upravičeni do statusa begunca, ali pa morajo zapustiti državo (in šengensko območje), če niso.
nebivedu> Država EU, ki ima zunanje meje EU, je dolžna begunce in migrante zadržat, ločit begunce od migrantov, beguncem potalat papirje in jim pustiti prosti prehod po EU, migrante pa zavrnit.
To je res, ampak če se ta država te dolžnosti ne drži, to na noben način ne spreminja dolžnosti ostalih držav.
nebivedu> Nikakor pa ne vseh samo pepeljat na drug del države in jih spustiti v notranjost EU.
Grčija bo nedvomno plačala kazen za početje te neumnosti, nedopustno bi pa bilo, da bi to kazen plačevali ljudje, ki bežijo.
Dokler se ne ugotovi, ali so upravičeni do statusa begunca, je treba zanje skrbeti, ker zase ne morejo. Po tistem lahko poskrbijo sami zase, če so upravičeni do statusa begunca, ali pa morajo zapustiti državo (in šengensko območje), če niso.
nebivedu> Država EU, ki ima zunanje meje EU, je dolžna begunce in migrante zadržat, ločit begunce od migrantov, beguncem potalat papirje in jim pustiti prosti prehod po EU, migrante pa zavrnit.
To je res, ampak če se ta država te dolžnosti ne drži, to na noben način ne spreminja dolžnosti ostalih držav.
nebivedu> Nikakor pa ne vseh samo pepeljat na drug del države in jih spustiti v notranjost EU.
Grčija bo nedvomno plačala kazen za početje te neumnosti, nedopustno bi pa bilo, da bi to kazen plačevali ljudje, ki bežijo.
Zgodovina sprememb…

Potem razumevanje teh člankov ne bo težava.
http://www.zeit.de/2015/47/integration-...
https://www.rt.com/news/320044-asylum-s...
http://www.thegatewaypundit.com/2015/12...
Ne pozabimo na zdravstvena tveganja. Bolezni katere v Evropi ne poznamo že desetletja se vračajo.
http://www.express.co.uk/news/world/614...
Zgodovina sprememb…

Ali si lahko nehaš lagati. Večina jih ne beži, ampak izključno izkoriščajo vojno v siriji in begunce iz sirije za to da pridejo v EU. Že to je vsaj nemoralno, da se izdajajo za begunce, čeprav niso. In že zaradi krivega izdajanja za begunca lahko takim zavrneš prošnjo za azil in jih izženeš iz EU.
Grčija ne bo pa nič plačala za to. Za take zadeve nihče ne odgovarja, ker EU ni nič boljša od slovenije, kjer tudi nihče ne odgovarja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()

Po denar? Beži se v prvo varno državo ne pa čez 5, 6 varnih držav. Pred čem bežijo v Turčiji? Grčiji? Makedoniji? Srbiji? Hrvaški? Sloveniji? Avstriji? Praviš, da so vse te države nevarne za življenje in se tukaj odvijajo vojaški spopadi? Pred katerim prekletim dejavnikom bežijo iz Grčije? Tam ni vojne. Tudi v Turčiji je ni. Na tvojo žalost boljši standard ni sprejemljiv razlog za 'beg' v Nemčijo.
Zgodovina sprememb…

Cervantes ::
Dejstvo je, večina teh "migrantov" bi bila pod normalnimi pogoji - ilegalci.
Ampak, kaj pa boš?
Če ti jih pride 5000+ na mejo, a boš užgal s šmajserjem?
A je dr. Cerar res narodni izdajalec, ker ni ukazal pokola?
Dejte se no eni mal zresnt.
Jypeta bi pa tudi jaz včasih malo pofojbal.
Ampak, kaj pa boš?
Jypeta bi pa tudi jaz včasih malo pofojbal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cervantes ()

Ampak, kaj pa boš?
Jypeta bi pa tudi jaz včasih malo pofojbal!
Če lahko na koncert od ACDC pride 100.000 ljudi, pa se vsakega preveri če nima kaj kovinskega pri sebi in v ruzaku česa, kar bi bilo nevarno ostalim. In to naredijo v treh do štirih urah.
Ti bi pa rad rekel, da se 5000 ljudi ne da pregledat, popisat in razvrstit v enem celem dnevu? Pa ne 5000, ker če bi se vsi držali postavljenih pravil, bi jih bilo samo 2000 do 2500 na dan.

NLight2> Potem razumevanje teh člankov ne bo težava.
Ti članki so napisani s specifično agendo: Ljudi prepričat, da se je treba beguncev bati. Vire povzemajo narobe.
Cervantes> Jypeta bi pa tudi jaz včasih malo pofojbal.
Come at me, bro.
NLight2> Beži se v prvo varno državo ne pa čez 5, 6 varnih držav.
Prva varna država je tista, ki ti zagotovi s konvencijo zagotovljene pravice. Piše v konvenciji, preberi jo kdaj.
nebivedu> Ali si lahko nehaš lagati.
Preberi zakonodajo, pa se potem vsajaj.
nebivedu> Grčija ne bo pa nič plačala za to.
To je vsekakor možno - EU po predpisih _lahko_ zaračuna kazen, ni pa to obvezno.
nebivedu> Ti bi pa rad rekel, da se 5000 ljudi ne da pregledat, popisat in razvrstit v enem celem dnevu?
Nacisti bi radi rekli, da se jih ne pregleda.
Seveda se jih, samo to nikogar ne zanima.
Ti članki so napisani s specifično agendo: Ljudi prepričat, da se je treba beguncev bati. Vire povzemajo narobe.
Cervantes> Jypeta bi pa tudi jaz včasih malo pofojbal.
Come at me, bro.
NLight2> Beži se v prvo varno državo ne pa čez 5, 6 varnih držav.
Prva varna država je tista, ki ti zagotovi s konvencijo zagotovljene pravice. Piše v konvenciji, preberi jo kdaj.
nebivedu> Grčija ne bo pa nič plačala za to.
To je vsekakor možno - EU po predpisih _lahko_ zaračuna kazen, ni pa to obvezno.
nebivedu> Ti bi pa rad rekel, da se 5000 ljudi ne da pregledat, popisat in razvrstit v enem celem dnevu?
Nacisti bi radi rekli, da se jih ne pregleda.
Seveda se jih, samo to nikogar ne zanima.
Zgodovina sprememb…

krneki0001 je izjavil:
Ampak, kaj pa boš?
Če lahko na koncert od ACDC pride 100.000 ljudi, pa se vsakega preveri če nima kaj kovinskega pri sebi in v ruzaku česa, kar bi bilo nevarno ostalim. In to naredijo v treh do štirih urah.
Ti bi pa rad rekel, da se 5000 ljudi ne da pregledat, popisat in razvrstit v enem celem dnevu? Pa ne 5000, ker če bi se vsi držali postavljenih pravil, bi jih bilo samo 2000 do 2500 na dan.
Na koncert pride folk na par vhodov, metal detektorji laufajo, to je to. Aja, pa še popišejejo jih.

Ne primerjat neprimerljivega.

Lažeš samemu sebi, ko trdiš, da vsi ti, ki prihajajo sem, bežijo pred vojno. Ne, velika večina jih ne beži. Slišali so da dobiš v Nemčiji avto, službo in denar če samo tja prideš. Torej, večina jih ne beži. Večina jih izkorišča problem sirijcev, se izdajajo za sirijce.
krneki0001 je izjavil:
Ampak, kaj pa boš?
Na koncert pride folk na par vhodov, metal detektorji laufajo, to je to. Aja, pa še popišejejo jih.
Na koncert pride 100.000 ljudi v treh do štirih urah, v državo pa 2000 do 2500 migrantov na 24 ur.
In tudi na par vhodov. Tiste, ki pa ilegalno pridejo v državo, pa kaznuješ z velikim zneskom in pošlješ nazaj od koder so prišli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()

Pa dejte že nehat s temi lažnjivci.
Človek, ki laže, ti podatke servira vedoč, da so napačni, kar v teh primerih ne drži.
Kot bi rekel, da so vsi verniki lažnivci, ker ti servirajo pač svoje (nepreverjeno) prepričanje.
Svizec...
Človek, ki laže, ti podatke servira vedoč, da so napačni, kar v teh primerih ne drži.
Kot bi rekel, da so vsi verniki lažnivci, ker ti servirajo pač svoje (nepreverjeno) prepričanje.
krneki0001 je izjavil:
Lažeš samemu sebi, ko trdiš, da vsi ti, ki prihajajo sem, bežijo pred vojno. Ne, velika večina jih ne beži. Slišali so da dobiš v Nemčiji avto, službo in denar če samo tja prideš. Torej, večina jih ne beži. Večina jih izkorišča problem sirijcev, se izdajajo za sirijce.
krneki0001 je izjavil:
Ampak, kaj pa boš?
Na koncert pride 100.000 ljudi v treh do štirih urah, v državo pa 2000 do 2500 migrantov na 24 ur.
In tudi na par vhodov. Tiste, ki pa ilegalno pridejo v državo, pa kaznuješ z velikim zneskom in pošlješ nazaj od koder so prišli.
Svizec...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cervantes ()

seveda ko pa nima noben jajc da bi migrantu, ki pride ilegalno v državo zaračunal 400 evrov kazni.

krneki0001 je izjavil:
seveda ko pa nima noben jajc da bi migrantu, ki pride ilegalno v državo zaračunal 400 evrov kazni.
Ma saj, ideja je dobra. 300.000 x 400, uff!
Gotovo imaš svojega poslanca v DZ, pa bi mu ja namignil, naj to predlaga. Bi bili vsi za, for sure!

nebivedu> Lažeš samemu sebi, ko trdiš, da vsi ti, ki prihajajo sem, bežijo pred vojno.
Ne trdim tega.
Ne trdim tega.
Zgodovina sprememb…

fantasycamp ::
Douglas Murray tako dobro uniči fašistične levake da je potrebno še enkrat objaviti...

pirat ::
Ene par vas je v tej temi popolnoma izgubilo glavo. Dajmo poskušati namesto brezplodnega preklanja o nacistih, fojbah, krščanih, napihovanja kdo bo koga likvidiral (?) itd. si zastaviti vsebinska vprašanja, ki so za Slovenijo pomembna.
1) Ekonomski migranti ali begunci
Zagovarjam, da moramo prvenstveno vse tretirati kot ljudi (da ohranijo osebno dostojanstvo), a hkrati zagotoviti učinkovit proces, da se dejanski begunci ločijo od ekonomskih migrantov. To je pomembno zaradi drugačnih pravic enih in drugih ter drugačnih pogojev vstopa v EU. Dilema, ki je tukaj odprta (in razlog za precej sporov) je, ali ob tako masovnem preseljevanju dati prednost:
- vsakemu posamezniku posebej, kar pomeni, da zagotovimo vse, da se pravica vsakega posameznika do azila presoja znotraj EU (najprej vsem dovolimo vstop v EU, znotraj EU ugotavljamo kdo je upravičen do azila in kdo ne, ter se potem ukvarjamo z morebitno repatriacijo tistih, ki niso upravičeni do azila);
- učinkovitosti sistema kot celote, kar pomeni, da se pravica do azila presoja zunaj EU (ne dovolimo vstopa nikomur, dokler ne ugotovimo, da je upravičen do azila)
V običajnih razmerah ni dvoma, velja prva alineja.
a) Kaj pa v kriznih razmerah? Krizni managerji vedo, da je v kriznih razmerah dostikrat učinkovitost in hitrost bolj pomembna kot presojanje vseh detajlov, itd..
b) Kdaj pridemo do točke, ko spoštovanje pravice vsakega posameznika do samostojne presoje upravičenosti za azil, postane neizvedljivo? Ko npr. država prične ugotavljati, da precejšen del migrantov, ki so bili tekom postopka ugotavljanja pravice do azila zavrnjeni, se potem upira repatriaciji domov, pobegne iz nastanitvenega centra, postanejo nasilni... Vse to se je že dogajalo.
c) Kaj storiti z migranti, ki bi po konvenciji v SLO pravzaprav morali zaprositi za azil (če smo res prva država na njihovi poti ki konvencijo spoštuje), pa tega ne storijo ? Je izjava "I will seek asylum in Germany" dovolj za gratis transport do Šentilja ali Karavank ?
Po drugi strani se pa povsem iz praktičnih razlogov sam glede tega statusa vse manj sprašujem, ker je preprosto dejstvo, da so vsi ti ljudje so v Evropo že prišli, za Evropo že predstavljajo izziv in ta izziv je zaradi velikega števila potrebno rešiti pa karkoli že so. Izziva sta dva: integracija in ekonomski del, preko katerega se na koncu koncev vse presoja.
2) Integracija muslimanov v EU
V bistvu samo eno vprašanje: kako ?
Na spletu je moč najti precej študij (linke sem občasno dal že kdaj prej), da je:
- integracija v primeru manjšega števila muslimanov možna in je že uspela (dejstvo je, da je "draga", vendar je v uspela - ključ v konkretnem primeru recimo je bil, da so v izobraževalni proces poleg otrok, rojenih v EU (ali zelo majhnih ob prihodu v EU) zelo močno vključili tudi njihove starše, ki so bili dejanski migranti;
- za primer uspešne integracije v večjem številu (ranga par sto tisoč ljudi) sam še nisem slišal oz. dobil linka; za uspešno integracijo v novo družbo vsekakor ni dovolj le to, da muslimani ne povzročajo fizičnih težav drugim, pač pa tudi to, da postanejo v novi družbi samozadostni (torej ustrezen odstotek zaposlenih, izobraževanje, akceptiranje ideje sekularne države); ima kdo rešitev za ta izziv ?
3) Ekonomski vplivi migracije
Študij je ponovno polno (linke sem prav tako dajal v prejšnjih postih), vsem študijam pa je nekako skupno tole:
- begunci in migrantje so priložnost za dodatno gospodarsko rast (po različnih študijah naj bi tam nekje do 0,3% lahko prispevali);
- v nekaterih okoljih / državah je priseljevanje zaradi staranja trenutnega prebivalstva nujno;
- vendar pa "priložnost za gospodarsko rast" nosi s seboj tudi stroške, predvsem:
- strošek nastanitve in integracije (po nekaterih ocenah naj bi dosegal cca. 60 tisoč USD na begunca v 5 letih)
- dodatne stroške države v varnost, zagotavljanje reda in miru...
- tisto ključno, na čemer pravzaprav temeljijo vse ideje o zaposlovanju migrantov -> nižja minimalna plača. Nemci so npr. izračunali, da bi bila nižja minimalna plača nujna za to, da bi bil kumulativni efekt na rast GDP s strani migrantov pozitiven.. nižja minimalna plača seveda vpliva na vse državljane.
4) Specifika tranzitnih držav, kot je Slovenija
Vprašanje, ki bi si ga lahko dodatno zastavili v Sloveniji je še:
- kako pa v primeru držav kot je SLO, kjer tok migrantov povzroča državi stroške (vojska, policija, efekt na turizem) ni pa pričakovati nobenih koristi, saj skoraj nihče ne zaprosi za azil pri nas ? Mi smo torej v lose-lose situaciji. Zapiranje meja, ideje o mini schengnu, ipd. bodo dodatno neposredno negativno vplivale na nas -> recimo avtoprevozniki. Vožnja do Munchna je po podatkih Financ v običajnih razmerah trajala 7 ur, v primeru mejnih kontrol se podaljša na 17 ur. Efekt na število voženj, ki jih nek prevoznik posledično naredi z 1 vozilom v 1 letu, negativni vpliv na dobiček tega podjetnika, posledično manj plačanih davkov, še nižja potrošnja.. te stvari niso heci, končni efekti bodo zelo zelo realni. Kako naj Slovenija odreagira v tem primeru ? Se poskušamo na vsak način uvrstiti v mini schengen (jaz mislim, da je potrebno vse moči usmeriti v to)? Povabimo na južno mejo policiste drugih držav? Podremo trenutno ograjo ali raje zgradimo "zaresno" ?
Za tiste, ki se vam ne da vsega brati, še enkrat ključna vprašanja, na katera iščem odgovore:
1) Kako postopati z migranti, ki bi po konvenciji v SLO morali zaprositi za azil pa tega ne storijo ? Je izjava "I will seek asylum in Germany" dovolj za gratis transport do Šentilja ali Karavank ?
2) izziv integracije večjega števila muslimanov v EU okolje - da v manjšem obsegu gre, to že vemo. Kako to prakso razširiti na bistveno večji obseg ljudi? Je tu sploh težava religija, ali so težava predvsem "kulturne razlike"?
3) kako postopati v primeru držav kot je Slovenija, kjer tok migrantov povzroča stroške (vojska, policija, negativni efekt na turizem), ni pa pričakovati potencialnih pozitivnih efektov na rast GDP, ki se običajno pripisujejo beguncem, saj preprosto skoraj nihče ne zaprosi za azil pri nas?
4) obstoj Slovenije v schengenskem območju - da ali ne ?
1) Ekonomski migranti ali begunci
Zagovarjam, da moramo prvenstveno vse tretirati kot ljudi (da ohranijo osebno dostojanstvo), a hkrati zagotoviti učinkovit proces, da se dejanski begunci ločijo od ekonomskih migrantov. To je pomembno zaradi drugačnih pravic enih in drugih ter drugačnih pogojev vstopa v EU. Dilema, ki je tukaj odprta (in razlog za precej sporov) je, ali ob tako masovnem preseljevanju dati prednost:
- vsakemu posamezniku posebej, kar pomeni, da zagotovimo vse, da se pravica vsakega posameznika do azila presoja znotraj EU (najprej vsem dovolimo vstop v EU, znotraj EU ugotavljamo kdo je upravičen do azila in kdo ne, ter se potem ukvarjamo z morebitno repatriacijo tistih, ki niso upravičeni do azila);
- učinkovitosti sistema kot celote, kar pomeni, da se pravica do azila presoja zunaj EU (ne dovolimo vstopa nikomur, dokler ne ugotovimo, da je upravičen do azila)
V običajnih razmerah ni dvoma, velja prva alineja.
a) Kaj pa v kriznih razmerah? Krizni managerji vedo, da je v kriznih razmerah dostikrat učinkovitost in hitrost bolj pomembna kot presojanje vseh detajlov, itd..
b) Kdaj pridemo do točke, ko spoštovanje pravice vsakega posameznika do samostojne presoje upravičenosti za azil, postane neizvedljivo? Ko npr. država prične ugotavljati, da precejšen del migrantov, ki so bili tekom postopka ugotavljanja pravice do azila zavrnjeni, se potem upira repatriaciji domov, pobegne iz nastanitvenega centra, postanejo nasilni... Vse to se je že dogajalo.
c) Kaj storiti z migranti, ki bi po konvenciji v SLO pravzaprav morali zaprositi za azil (če smo res prva država na njihovi poti ki konvencijo spoštuje), pa tega ne storijo ? Je izjava "I will seek asylum in Germany" dovolj za gratis transport do Šentilja ali Karavank ?
Po drugi strani se pa povsem iz praktičnih razlogov sam glede tega statusa vse manj sprašujem, ker je preprosto dejstvo, da so vsi ti ljudje so v Evropo že prišli, za Evropo že predstavljajo izziv in ta izziv je zaradi velikega števila potrebno rešiti pa karkoli že so. Izziva sta dva: integracija in ekonomski del, preko katerega se na koncu koncev vse presoja.
2) Integracija muslimanov v EU
V bistvu samo eno vprašanje: kako ?
Na spletu je moč najti precej študij (linke sem občasno dal že kdaj prej), da je:
- integracija v primeru manjšega števila muslimanov možna in je že uspela (dejstvo je, da je "draga", vendar je v uspela - ključ v konkretnem primeru recimo je bil, da so v izobraževalni proces poleg otrok, rojenih v EU (ali zelo majhnih ob prihodu v EU) zelo močno vključili tudi njihove starše, ki so bili dejanski migranti;
- za primer uspešne integracije v večjem številu (ranga par sto tisoč ljudi) sam še nisem slišal oz. dobil linka; za uspešno integracijo v novo družbo vsekakor ni dovolj le to, da muslimani ne povzročajo fizičnih težav drugim, pač pa tudi to, da postanejo v novi družbi samozadostni (torej ustrezen odstotek zaposlenih, izobraževanje, akceptiranje ideje sekularne države); ima kdo rešitev za ta izziv ?
3) Ekonomski vplivi migracije
Študij je ponovno polno (linke sem prav tako dajal v prejšnjih postih), vsem študijam pa je nekako skupno tole:
- begunci in migrantje so priložnost za dodatno gospodarsko rast (po različnih študijah naj bi tam nekje do 0,3% lahko prispevali);
- v nekaterih okoljih / državah je priseljevanje zaradi staranja trenutnega prebivalstva nujno;
- vendar pa "priložnost za gospodarsko rast" nosi s seboj tudi stroške, predvsem:
- strošek nastanitve in integracije (po nekaterih ocenah naj bi dosegal cca. 60 tisoč USD na begunca v 5 letih)
- dodatne stroške države v varnost, zagotavljanje reda in miru...
- tisto ključno, na čemer pravzaprav temeljijo vse ideje o zaposlovanju migrantov -> nižja minimalna plača. Nemci so npr. izračunali, da bi bila nižja minimalna plača nujna za to, da bi bil kumulativni efekt na rast GDP s strani migrantov pozitiven.. nižja minimalna plača seveda vpliva na vse državljane.
4) Specifika tranzitnih držav, kot je Slovenija
Vprašanje, ki bi si ga lahko dodatno zastavili v Sloveniji je še:
- kako pa v primeru držav kot je SLO, kjer tok migrantov povzroča državi stroške (vojska, policija, efekt na turizem) ni pa pričakovati nobenih koristi, saj skoraj nihče ne zaprosi za azil pri nas ? Mi smo torej v lose-lose situaciji. Zapiranje meja, ideje o mini schengnu, ipd. bodo dodatno neposredno negativno vplivale na nas -> recimo avtoprevozniki. Vožnja do Munchna je po podatkih Financ v običajnih razmerah trajala 7 ur, v primeru mejnih kontrol se podaljša na 17 ur. Efekt na število voženj, ki jih nek prevoznik posledično naredi z 1 vozilom v 1 letu, negativni vpliv na dobiček tega podjetnika, posledično manj plačanih davkov, še nižja potrošnja.. te stvari niso heci, končni efekti bodo zelo zelo realni. Kako naj Slovenija odreagira v tem primeru ? Se poskušamo na vsak način uvrstiti v mini schengen (jaz mislim, da je potrebno vse moči usmeriti v to)? Povabimo na južno mejo policiste drugih držav? Podremo trenutno ograjo ali raje zgradimo "zaresno" ?
Za tiste, ki se vam ne da vsega brati, še enkrat ključna vprašanja, na katera iščem odgovore:
1) Kako postopati z migranti, ki bi po konvenciji v SLO morali zaprositi za azil pa tega ne storijo ? Je izjava "I will seek asylum in Germany" dovolj za gratis transport do Šentilja ali Karavank ?
2) izziv integracije večjega števila muslimanov v EU okolje - da v manjšem obsegu gre, to že vemo. Kako to prakso razširiti na bistveno večji obseg ljudi? Je tu sploh težava religija, ali so težava predvsem "kulturne razlike"?
3) kako postopati v primeru držav kot je Slovenija, kjer tok migrantov povzroča stroške (vojska, policija, negativni efekt na turizem), ni pa pričakovati potencialnih pozitivnih efektov na rast GDP, ki se običajno pripisujejo beguncem, saj preprosto skoraj nihče ne zaprosi za azil pri nas?
4) obstoj Slovenije v schengenskem območju - da ali ne ?

pirat> Ene par vas je v tej temi popolnoma izgubilo glavo. Dajmo poskušati namesto brezplodnega preklanja o nacistih, fojbah, krščanih, napihovanja kdo bo koga likvidiral (?) itd. si zastaviti vsebinska vprašanja, ki so za Slovenijo pomembna.
Ne, dajmo ne. Dajmo najprej nehat s sovražnim govorom proti _komurkoli_ in začet spoštovat temelje naše (evropske) ureditve. Ker če ne bomo, potem nismo Evropa in je vseeno, če nas nadomestijo kakšni drugi idioti.
Prav?
Ne, dajmo ne. Dajmo najprej nehat s sovražnim govorom proti _komurkoli_ in začet spoštovat temelje naše (evropske) ureditve. Ker če ne bomo, potem nismo Evropa in je vseeno, če nas nadomestijo kakšni drugi idioti.
Prav?

pirat> - učinkovitosti sistema kot celote, kar pomeni, da se pravica do azila presoja zunaj EU (ne dovolimo vstopa nikomur, dokler ne ugotovimo, da je upravičen do azila)
Preden lahko dosežeš tole, boš moral najprej poenotit politiko EU, kar je zaradi nacistov (populističnih kretenov, ki s popolnoma neracionalnim sejanjem strahu nabirajo politične točke) trenutno popolnoma nemogoče.
V EU sta prišla že skoraj 2 milijona ljudi, oni pa še kar sanjarijo o "naraščajoči nevarnosti nalezljivih bolezni", "kriminalu in posilstvih" in podobnih nebulozah.
Brane22> Ne.
Brane22> Niso vsi idioti niti približno enako slabi.
Tako je. Nacisti (pa naj bodo evropski ali pa bližnjevzhodni) so najslabši idioti - katerikoli drugi so boljši.
Preden lahko dosežeš tole, boš moral najprej poenotit politiko EU, kar je zaradi nacistov (populističnih kretenov, ki s popolnoma neracionalnim sejanjem strahu nabirajo politične točke) trenutno popolnoma nemogoče.
V EU sta prišla že skoraj 2 milijona ljudi, oni pa še kar sanjarijo o "naraščajoči nevarnosti nalezljivih bolezni", "kriminalu in posilstvih" in podobnih nebulozah.
Brane22> Ne.
Brane22> Niso vsi idioti niti približno enako slabi.
Tako je. Nacisti (pa naj bodo evropski ali pa bližnjevzhodni) so najslabši idioti - katerikoli drugi so boljši.

Brane22> Niti približno. Naciji so imeli tudi mnoge svetle strani.
Za visoke blond bele moške z modrimi očmi - vsekakor.
Za tebi podobne ljudi - niti ne.
Za visoke blond bele moške z modrimi očmi - vsekakor.
Za tebi podobne ljudi - niti ne.

SimplyMiha ::
Hitler je dvignil Nemčijo iz pepela v socialno državo in velesilo. A so zdaj vsi uspešni voditelji naciji, ki jih je treba pobit, ker so podobni Hitlerju?

SimplyMiha> Hitler je dvignil Nemčijo iz pepela v socialno državo in velesilo.
Tega mu nihče ne zameri. Tudi Stalinu nihče ne očita tega, da je imel rad vesterne.
SimplyMiha> A so zdaj vsi uspešni voditelji naciji, ki jih je treba pobit, ker so podobni Hitlerju?
Vsi, ki ne spoštujejo zakonodaje, so potencialno naciji. Vsi, ki ljudi delijo na bolj in manj upravičene do človekovih pravic na podlagi nacionalne, verske ali kakšne druge pripadnosti, so to v praksi po definiciji.
Tega mu nihče ne zameri. Tudi Stalinu nihče ne očita tega, da je imel rad vesterne.
SimplyMiha> A so zdaj vsi uspešni voditelji naciji, ki jih je treba pobit, ker so podobni Hitlerju?
Vsi, ki ne spoštujejo zakonodaje, so potencialno naciji. Vsi, ki ljudi delijo na bolj in manj upravičene do človekovih pravic na podlagi nacionalne, verske ali kakšne druge pripadnosti, so to v praksi po definiciji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

SimplyMiha ::

Trdiš da to ni res? Nemški zdravniki to potrjujejo. Migrantje s seboj prinašajo bolezni, ki jih v Evropi ne poznamo in predstavljajo zdravstveno tveganje. V Nemčiji je že veliko zdravnikov dalo odpoved, ker se bojijo za svoja življenja, saj so migrantje nasilni in okuženi s tisoč in eno boleznijo. Migrant je zabodel zdravnika in medicinsko sestro, ker niso uspeli rešiti njegovega otroka. Najprej vlači otroka na tisoč kilometrov dolgo pot, potem pa pričakuje da bodo vsemogočni zdravniki popravili njegove napake. Naslednji primer, kar pogost v Nemčiji - določena zdravila je potrebno plačati in ko migratje pridejo v lekarno zahtevajo zdravila zastonj. Če jih ne dobijo pustijo otroka tam češ pa ga sami zdravite. Kažejo koliko njim lastni otroci predstavljajo, nič. Imajo jih le da se dokolpljejo do nemške sociale in poskrbijo za svoje riti. Naslednji primer, migrantje, predvsem tisti ki se zavedajo svoji nalezljivih okužb, zelo radi pljuvajo v medicinsko osebje. Ni skrivnost, da se v nemških bolnišnicah nahaja policija, celo s policijskimi psmi, zaradi nasilnih migrantov. Prideš v tujo državo, nimaš zdravstvenega zavarovanja potem bi pa še zbiral kdo in kako te bo zdravil. Migrantje zavračajo pomoč zdravnic in medicinskih sester, pravijo da je ponižujoče če jih zdravi ženska. Take bi jaz takoj na cesto vrgel pa naj se zdravijo sami. Nasilje in nevarnost, ki jo predstavljajo migrantje je pripeljala do te točke, da je morala Nemčija objaviti oglase o zaposlitvi zdravnikov v vzhodni Evropi. Da jim teče voda v grlo kaže dejstvo, da so za ponujali kar 2x večjo plačo, samo da bi dobili zdravnike, ki v Nemčiji množično dajejo odpovedi. Podobnen scenarij je tudi pri policiji.
Zgodovina sprememb…

NLight2> Nemški zdravniki to potrjujejo.
Ne, nemški zdravniki tega ne potrjujejo. To potrjujejo nacisti z agendo - pa nihče drug.
Ne, nemški zdravniki tega ne potrjujejo. To potrjujejo nacisti z agendo - pa nihče drug.

pirat ::
pirat> Ene par vas je v tej temi popolnoma izgubilo glavo. Dajmo poskušati namesto brezplodnega preklanja o nacistih, fojbah, krščanih, napihovanja kdo bo koga likvidiral (?) itd. si zastaviti vsebinska vprašanja, ki so za Slovenijo pomembna.
Prav?
Saj kaj drugega nisem pricakoval. Ko pridejo na mizo 'resna' vprasanja, se levicarji iz debate obicajno umaknete s podobnim izgovorom. Ker odgovorov na trenutno situacijo v EU v resnici nimate. Prav tako se tezko strinjam, da bi imel glede sovraznega govora na tem forumu ti kakrsnokoli avtoriteto. Ga prevec prakticiras sam.

NLight2> Nemški zdravniki to potrjujejo.
Itak. Vse kar potrjuje teze, da so migrantje nasilni in nevarni, zate predstavlja agendo. Si tipičen ultralevičar, ki misli da je popil pamet celega sveta in drugače kot on pravi se ne more zgoditi.
http://pamelageller.com/2015/10/video-c...
http://www.gatestoneinstitute.org/6838/...

pirat> Saj kaj drugega nisem pricakoval. Ko pridejo na mizo 'resna' vprasanja, se levicarji iz debate obicajno umaknete s podobnim izgovorom.
Aha, se pravi ti nisi levičar? Kaj pa si? Eden od norcev v tej temi, ki strašijo s skorajšnjo apokalipso, vire pa kar sproti ustvarjajo?
pirat> Ker odgovorov na trenutno situacijo v EU v resnici nimate.
Seveda jih nimamo. Če skrajna desnica želi nazaj nacionalne države, je to njena demokratična pravica. Kakšne bodo ekonomske posledice, kdo bo potegnil ta kratko in kako bo to pripomoglo k povečanju namesto zmanjšanju nasilja pa ti kot inteligenten posameznik zelo dobro veš.
NLight2> Itak. Vse kar potrjuje teze, da so migrantje nasilni in nevarni, zate predstavlja agendo.
Če ne bi pod to izjavo prilepil skrajno desničarskih trobil, bi lahko rekel "ja, možnost za nekatere nevarne posledice se je malce povečala" - ampak ker si jih, ti lahko rečem samo da si totalno usekan.
pirat> Prav tako se tezko strinjam, da bi imel glede sovraznega govora na tem forumu ti kakrsnokoli avtoriteto. Ga prevec prakticiras sam.
Nacisti niso ljudje in jim torej ni mogoče kršiti človekovih pravic.
Aha, se pravi ti nisi levičar? Kaj pa si? Eden od norcev v tej temi, ki strašijo s skorajšnjo apokalipso, vire pa kar sproti ustvarjajo?
pirat> Ker odgovorov na trenutno situacijo v EU v resnici nimate.
Seveda jih nimamo. Če skrajna desnica želi nazaj nacionalne države, je to njena demokratična pravica. Kakšne bodo ekonomske posledice, kdo bo potegnil ta kratko in kako bo to pripomoglo k povečanju namesto zmanjšanju nasilja pa ti kot inteligenten posameznik zelo dobro veš.
NLight2> Itak. Vse kar potrjuje teze, da so migrantje nasilni in nevarni, zate predstavlja agendo.
Če ne bi pod to izjavo prilepil skrajno desničarskih trobil, bi lahko rekel "ja, možnost za nekatere nevarne posledice se je malce povečala" - ampak ker si jih, ti lahko rečem samo da si totalno usekan.
pirat> Prav tako se tezko strinjam, da bi imel glede sovraznega govora na tem forumu ti kakrsnokoli avtoriteto. Ga prevec prakticiras sam.
Nacisti niso ljudje in jim torej ni mogoče kršiti človekovih pravic.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

zmaugy ::
krneki0001 je izjavil:
Po potrebi se bo zakonodaja spremnila, tako da bomo morali mi plačati ilegalcem 400 EUR ob ilegalnem prehodu meje.

A tako. Ker sem prilepil dva linka nevarnosti ni. Logično. Si pa še enkrat potrdil da vse, kar ni v skladu s tvojimi prepričanji je zate agenda. Tebi je itak brezveze navajat vire, ker je vse kar je proti migrantom agenda. Še če bi Angela osebno rekla, da migrantje predstavljajo nevarnost, bi ti rekel, da je to agenda.
Zgodovina sprememb…