Forum » Operacijski sistemi » Kako formatirati linux
Kako formatirati linux
osamabinladen ::
Kolega si je naložil linux-e, pa mu je sedaj celotni disk zablokiral, prej je imel gor windowse, ki se sedaj tudi ne zaženejo, diska več ne prepozna nobeden računalnik.
Pa ga zanima kako bi lahko celitni disk formatiral, da lahko naloži ponovno windowse?
Hvala vsem
Pa ga zanima kako bi lahko celitni disk formatiral, da lahko naloži ponovno windowse?
Hvala vsem
- polepsal: Sergio ()
perci ::
Če ima cd od WinXP ali Win2k naj boota iz cdja in potem v inštalacijskem programu na novo naredi particijsko tabelo, ter vse skupaj formatira.
prix ::
Hehe tudi jaz sem se srečal z istim vprašanjem!
Potem pa sem nekega dne preprosto ustavil Windows 98 Boot disketico ker win98 ma najbolj enostavno boot disketo in se najprej odločil za:
-Podpora brez cdromov
A:/
A:/fdisk
se ti zažene fdisk in pobrišeš use non-dos particije [restart]
brezpodpore za cdrome
se ti zažene in najprej ustvariš primary particijo potem pa še secondary (logični pogon) [restart]
brez podpore cdromov
se ti zažene in activiraš particije[restart]
uzameš disketo ven in u BIOSu nastaviš boot from cdrom[restart]
se zažene že prej ustaviš Windows ali Linux in se potem sami zaženejo ali Windows ali Linux! Seveda sledi še installacija!
Ta odgovor ti pomaga samo če ti v BIOSu prepozna disk! Drugače pa malo odpret kišto če si kaj šraufal in pogledat mal jumpere ter!
Če je use u redu pejt še enkrat zagnat comp. in če se prižge System not ready je pa šov disk Sv. Petra prosit za vstop v nebesa!
Potem pa sem nekega dne preprosto ustavil Windows 98 Boot disketico ker win98 ma najbolj enostavno boot disketo in se najprej odločil za:
-Podpora brez cdromov
A:/
se ti zažene fdisk in pobrišeš use non-dos particije [restart]
brezpodpore za cdrome
se ti zažene in najprej ustvariš primary particijo potem pa še secondary (logični pogon) [restart]
brez podpore cdromov
se ti zažene in activiraš particije[restart]
uzameš disketo ven in u BIOSu nastaviš boot from cdrom[restart]
se zažene že prej ustaviš Windows ali Linux in se potem sami zaženejo ali Windows ali Linux! Seveda sledi še installacija!
Ta odgovor ti pomaga samo če ti v BIOSu prepozna disk! Drugače pa malo odpret kišto če si kaj šraufal in pogledat mal jumpere ter!
Če je use u redu pejt še enkrat zagnat comp. in če se prižge System not ready je pa šov disk Sv. Petra prosit za vstop v nebesa!
-------------------------------------------------
Errare humanum est, in errore perservare stultum.
BigWhale ::
Tvoj kolega je ocitno preslabo bral navodila ob instalaciji in si je poharal cel disk. Naredil je cel smorn, ker pac ocitno ni imel pojma kaj dela, pa tudi casa si ni vzel za to, da bi dejansko premislil ce je to kar dela tisto kar hoce.
Tisk najbrz racununalnik se vedno prepozna, samo bootat se noce iz tistega nesrecnega diska. Naj vzame dos boot disketo, kjer naj bo gor fdisk.
Potem naj zboota s te diskete in pozene fdisk /mbr, da pobrise master boot record, potem naj se enkrat pozene fdisk brez parametrov, pobrise non-dos particije.
Boot iz WindowsXP CDROM-a, instalacija XPjev, potem se OfficeXP in tvoj kolega bo spet srecen in njegovo zivljenje bo takoj lazje.... Ko bo pa moral kak codec instalirat bo pa ze sem prisel pojamrat, saj mo bodo ljudje pomagali..
Tisk najbrz racununalnik se vedno prepozna, samo bootat se noce iz tistega nesrecnega diska. Naj vzame dos boot disketo, kjer naj bo gor fdisk.
Potem naj zboota s te diskete in pozene fdisk /mbr, da pobrise master boot record, potem naj se enkrat pozene fdisk brez parametrov, pobrise non-dos particije.
Boot iz WindowsXP CDROM-a, instalacija XPjev, potem se OfficeXP in tvoj kolega bo spet srecen in njegovo zivljenje bo takoj lazje.... Ko bo pa moral kak codec instalirat bo pa ze sem prisel pojamrat, saj mo bodo ljudje pomagali..
prix ::
Točn tako kot je reku BigWhale!
U glavnem rabiš boot disk in mal znanja o izdelovanju particij!
BigWhale a weš slučajno kaj bi lahko bilo to da mi na začetku ko se loudajo Windowsi praša za izbiro med operaciskimi sistemi!
Choose your operating system!
1.Windows Xp
2.Microsoft Windows
Ko izberem naprimer opcijo Microsoft Windows pridem na C:\ in dam ukaz dir in pokaže sam nek *.COM file mislim da disk tabelo! a veš kako bi to lahko zbrisu brez ponovnega formata! Probal sem že v Autorunu ampak 0 omembe vrednega!
U glavnem rabiš boot disk in mal znanja o izdelovanju particij!
BigWhale a weš slučajno kaj bi lahko bilo to da mi na začetku ko se loudajo Windowsi praša za izbiro med operaciskimi sistemi!
Choose your operating system!
1.Windows Xp
2.Microsoft Windows
Ko izberem naprimer opcijo Microsoft Windows pridem na C:\ in dam ukaz dir in pokaže sam nek *.COM file mislim da disk tabelo! a veš kako bi to lahko zbrisu brez ponovnega formata! Probal sem že v Autorunu ampak 0 omembe vrednega!
perci ::
Eh, saj tud xp cd prepozna non windows particije. Jo pač pobrišeš in to je to. V glavnem, delanje particij z fdiskom je že zdavnaj pase.
mirage ::
Mene pa zanima kako naj izbrišem linux. Mam particijo za linux, ki jo bom pobrisal in združil s winxp particijo z partition magic. Zanima pa me kako izbrišem tisti menu, ko izbereš ali naj boota winxp al linux? imam rh8. Thx for help.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirage ()
Brane2 ::
Tista stvar je v boot sektorju diska. Ziher maš v XPjih kaj na temo "sys c:" kot je imel stari DOS...
BigWhale ::
Recimo tako da preberes moj prejsnji post se enkrat.... ... in si kaj zapomnis...
fdisk /mbr
fdisk /mbr
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Deinštalacija SuSE 9.2 na dual boot sistemu z win XPOddelek: Operacijski sistemi | 1531 (1443) | suse80 |
» | Kako varno odstraniti LINUX ?Oddelek: Operacijski sistemi | 1828 (1620) | footprint |
» | Problem z particijami!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1684 (1500) | McHusch |
» | NTFS--->FAT32 convert v WinXPOddelek: Operacijski sistemi | 2365 (2063) | Tito |
» | win 95, linux, disk, comp...Oddelek: Programska oprema | 766 (697) | mmisv |