» »

Google mladim podjetjim brezplačno ponuja patente

Google mladim podjetjim brezplačno ponuja patente

Google - Google nadaljuje svoja prizadevanja, da bi vsaj malo spremenil ponoreli svet programskih patentov, ki je v ZDA že zdavnaj presegel začetni namen zaščite inovatorjev ter je postal poligon za medsebojno tožarjenje in napadanje konkurence. Po aprilski najavi množičnega odkupa patentov, ki bi jih Google vključil v svoj portfelj in uporabil za zaščito pred patentnimi troli, se sedaj začenja program pomoči zagonskim podjetjem.

V okviru programa Google Patent Starter se bodo lahko mlada podjetja prijavila na razpis za brezplačno uporabo Googlovih patentov in dostop do njihove baze podatkov. Na razpisu smejo sodelovati podjetja, ki so imela lani prihodke med pol milijona in 20 milijoni dolarjev. Google bo potem proučil, kaj podjetje počne, in mu ponudil tri do pet družin lastnih patentov. Podjetje bo lahko izbralo dve in pridobilo licenco za njihovo brezplačno uporabo. Ponudba je omejena na prvih 50 prijavljenih podjetij.

V drugem delu programa pa bo podjetje dobilo dostop do celotnega Googlove portfelja patentov, kar so tudi koristne informacije. Ogledali si jih bodo lahko in po potrebi odkupili patente, za katere Google ocenjuje, da jih ne potrebujejo več. Ob tem je Google poskrbel za več varovalk, ki bodo preprečile, da bi novi lastnik potem te iste patente uporabljal za sodne napade na podjetja; dovoljeno pa se bo braniti. Prav tako bodo podjetja morala sodelovati v programu LOT (License on Transfer), v katerega se združuje več velikanov (poleg Googla še npr. Canon, Dropbox, SAP) in si navzkrižno licencirajo patente, ki jih je že več kot 300.000. Prvi dve leti bo članarina brezplačna, sicer pa stane 1500-20.0000 dolarjev, kar je drobiž v primerjavi s sodnimi stroški in prisojenimi odškodninami v sodnih postopkih.

Kako pa se je končal aprila napovedani odkup patentov? Kurt Brasch, ki v Googlu skrbi za področje patentov, pojasnjuje, da zelo uspešno. Čeprav je šlo za eksperimentalni program, so odkupili približno 28 odstotkov ponujenih patentov po ceni 3.000-250.000 dolarjev na patent. Vsi ti patenti so šli neposredno v Googlov portfelj patentov in so sedaj med tistimi, ki jih ponujajo start-upom. Omenimo še, da gre v vseh teh primerih za tako imenovane nebistvene (non-organic) patente, ki jih Google ne potrebuje nujno za izdelavo svojih izdelkov, se pa z njimi branijo pred tožbami. Bistvenih patentov seveda ne bodo razprodajali ali delili naokoli.

4 komentarji

HPME ::

S tem bo Google postal tudi patenti trol in to kar ironoično. Patenti troli so zakoniti in ljudje se morajo vprašati zakaj nekateri prodajo svoje patente ali dajo v najem svoje patente patentnim trolom.

Večina velikih podjetij je že tako požrešnih da kljub pozitivnim poslovnim rezultatom ne plačajo svoje uslužbence dovolj in s patenti se lahko najlažje boriš proti taki nepravičnosti zato bi morali vsi prodajati patente patentnim trolom dokler podjetja ne dvignejo plačo na minimalno 2000 USD (v Ameriki) za vse uslužbence (tudi netehnološke poklice).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HPME ()

strup121 ::

torej si čistilka v Googlovem podjetju zasluži večjo plačo samo zato ker dela v uspešnem podjetju?

kkk7 ::

strup121 je izjavil:

torej si čistilka v Googlovem podjetju zasluži večjo plačo samo zato ker dela v uspešnem podjetju?


Absolutno!

dope1337 ::

@HPME

Daleč preveč splošno napisano ... Imajo posamezne zvezne države že določeno minimalno plačo. Odstopanja minimalnih plač med posameznimi zveznimi državami so lahko tudi 50% (Med Californio in Montano recimo). Nekatere niti nimajo določene minimalne plače.

Če želiš izvedeti več, si poglej tukaj: Minimum state wages

Mislim, da so minimalne plače kar dobro zastavljene. Kako je z upoštevanjem le-tega ... Pitaj boga.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bo množično odkupoval patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
1812963 (9859) SeMiNeSanja
»

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
74524 (3090) Deneb
»

EU in ZDA: Google sme prevzeti Motorolo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
237375 (6048) Lonsarg
»

Google začenja razmišljati o smiselnosti programskih patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4511791 (10214) Icematxyz
»

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6118949 (16295) BlueRunner

Več podobnih tem