»

Google mladim podjetjim brezplačno ponuja patente

Google - Google nadaljuje svoja prizadevanja, da bi vsaj malo spremenil ponoreli svet programskih patentov, ki je v ZDA že zdavnaj presegel začetni namen zaščite inovatorjev ter je postal poligon za medsebojno tožarjenje in napadanje konkurence. Po aprilski najavi množičnega odkupa patentov, ki bi jih Google vključil v svoj portfelj in uporabil za zaščito pred patentnimi troli, se sedaj začenja program pomoči zagonskim podjetjem.

V okviru programa Google Patent Starter se bodo lahko mlada podjetja prijavila na razpis za brezplačno uporabo Googlovih patentov in dostop do njihove baze podatkov. Na razpisu smejo sodelovati podjetja, ki so imela lani prihodke med pol milijona in 20 milijoni dolarjev. Google bo potem proučil, kaj podjetje počne, in mu ponudil tri do pet družin lastnih patentov. Podjetje bo lahko izbralo dve in pridobilo...

4 komentarji

Google bo množično odkupoval patente

Slo-Tech - Google je napovedal nov pristop k urejanju patentov, ki so se na področju programske opreme v ZDA precej izrodili in danes zaposlujejo predvsem sodišča in odvetnike, namesto da bi koristili inovatorjem. Od 8. do 22. maja bodo izvedli eksperimentalni program Patent Purchase Promotion, v okviru katerega bodo lahko ljudje Googlu v nakup ponudili svoje patente in predlagali ceno, po kateri bi jih bili pripravljeni prodati.

Google bo po izteku roka pregledal prijave in do 26. junija vsem sporočil, ali so zainteresirani za nakup njihovih patentov ali ne. Kdor bo želel in uspel skleniti pogodbo z Googlom, bo patente prodal in denar prejel še v avgustu letos, načrtujejo v Googlu.

Na spletni strani pojasnjujejo, da so se za eksperiment - za katerega ni nujno, ali bo potem dejansko zaživel - odločili, ker...

18 komentarjev

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Washington Post - V neizprosnih pravnih bojih med podjetji so najpomembnejše strelivo patenti, s katerimi je mogoče iztržiti različne licenčne dogovore, sodne odredbe ali jih le mastno prodati. Microsoft je tako danes objavil, da so od AOL-a odkupili 800 patentov, za katere so odšteli milijardo dolarjev.

Kot je AOL povedal v izjavi za javnost, sta se podjetji sporazumeli, da za 1,056 milijarde dolarjev Microsoft dobi lastništvo nad 800 patenti in neekskluzivno pravico do uporabe (licenčni dogovor) dodatnih 300 patentov v svojih izdelkih, ki jih AOL ne bo prodal. Dodatno bo AOL imel pravico do uporabe patentov, ki so jih prodali Microsoftu. Podjetji ne komentirata, za katere patente gre.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pojasnjuje,...

7 komentarjev

Nortelovi patenti prodani za 4,5 milijarde dolarjev

ComputerWorld - Ko je kanadski Nortel pristal v stečaju, se je začela razprodaja vsega, kar je bilo kaj vredno. Pri tem se za velike denarje prodajajo tudi nematerialne dobrine. Najprej je Microsoft za 7,5 milijona dolarjev odkupil več kot 660 tisoč prostih naslovov IPv4, kasneje pa je Google dal ponudbo v vrednosti 900 milijonov dolarjev za nakup 6000 patentov, ki jih je imel Nortel v lasti. Zaradi velika zanimanja je Nortel razpisal dražbo, na kateri so iztržili še bistveno več.

Konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony ponuja 4,5 milijarde dolarjev za te patente in se kaže, da jih bodo tudi dobili. Nakup morajo potrditi le še ameriška in kanadska sodišča, tako da naj bi bil...

4 komentarji

Google ustanovil konzorcij za obrambo prostosti WebM

vir: CNet
CNet - Google je včeraj ustanovil novo skupino WebM Community Cross-License, kamor želi združiti vsa podjetja, ki imajo v lasti kakršnekoli z WebM povezane patente. Trenutno sodeluje 17 podjetij (Google, Matroska in Xiph.org so nosilci, sodelujejo pa še AMD, Cisco, Huawei, LG, Logitech, MIPS, Mozilla, Opera, Pantech, Quanta, Samsung, STMicro, Texas Instruments in Verisilicon), ki si bodo medsebojno navzkrižno licencirala patente. Na ta način želi Google poskrbeti, da bo WebM v praksi ostal brezplačen in odprt kodek za video. Na seznamu manjkajo še podjetja Microsoft, Panasonic, Philips Electronics, Sharp in Sony, ki prav tako držijo vrsto pomembno patentov za video, ki bi se lahko izkazali kot pomembni za implementacijo WebM.

Spomnimo, da je MPEG LA februarja začel graditi portfelj patentov, ki bi pokrivali VP8 (video del WebM) in tako terjali plačevanje...

6 komentarjev

Google ponuja 900 milijonov dolarjev za Nortelove patente

The Wall Street Journal - Pisali smo že, da je kanadski Nortel v stečaju in da prodaja vse, kar je še vrednega ostalo v podjetju. Microsoft poizkuša odkupiti proste naslove IPv4, Google pa se zanima za sveženj patentov.

Avkcijska prodaja svežnja patentov obsega približno 6000 patentov, ki pokrivajo zelo različne tehnologije in področja. Čeprav se bodo patenti dražili šele junija, je Google že napovedal svojo startno ponudbo, ki bo znašala 900 milijonov dolarjev (oziroma 150.000 dolarjev na patent). V svojem blogu so zapisali, da patenti dušijo razvoj, zato želijo povečati svoj portfelj patentov, ki jih uporabljajo zgolj za zaščito pred tožbami. Z nakupom novih patentov si želijo tekmece odvrniti...

3 komentarji