Forum » Kaj kupiti » Kateri Monitor ?
Kateri Monitor ?
Temo vidijo: vsi

blackbfm ::
Primer:
zaslon 32", hardverska locljivost zaslona 3840x2160 (138ppi), nastavljena graficna locljivost v OS 3840x2160.
Scaling 100%: premajhni elementi, slaba ostrina, efektivna locljivost 3840x2160
Scaling 150%: optimalna velikost elementov, ostrina, efektivna locljivost 2560x1440
Scaling 200%: preveliki elementi, ostrina, efektivna locljivost 1920x1080
nobene efektivne ločljivosti ni.. tekst in vektorski elementi bodo imeli na 4k zaslonu polno 4k ločljivost ne glede na scaling, razen če aplikacija uporablja zastarele apije za izris, potem zna bit motno
Ampak kaj s tem potem pridobiš na namizju ali v tipičnih pisarniških programih kot so outlook, excel ipd.? Ali je slika vseeno lepša (bolj gladka) na ekranu z ločljivostjo 3840x2160 pri 150% scalinga kot na ekranu 2560x1440 pri 100% scalinga ali ne?
tako je, na 3840 bo slika praviloma lepša
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()

johanblond ::
nobene efektivne ločljivosti ni.. tekst in vektorski elementi bodo imeli na 4k zaslonu polno 4k ločljivost ne glede na scaling, razen če aplikacija uporablja zastarele apije za izris, potem zna bit motno
Za tiste, ki imate težavo razumeti, pomislite na izris na vašem telefonu - tudi tam ni "efektivne ločljivosti". dpi-je so pa namesto namiznih 92/117/132 ppi rnga 300 ppi ali pa 400 ppi (po logiki namiznega računalništva bi rabil mikroskop za brati tekst).
V bistvu je žalostno, da na namiznem računalištvu leta 2025 se sploh še pogovarjamo o velikosti teksta in ppi-jih.
Čeprav tudi na namiznem računalniku že vsak brskalnik omogoča brezstopenjsko skaliranje vsebine.

tony1 ::
Razumeti je treba še, da:
a) niso vse aplikacije v browserju (čeprav gremo v to smer že 20 let)
b) generalno vsi postajamo vedno bolj slepi in nam pašejo velike pike...

Blinder ::
24" full hd monitor vs 24" ampak z večjo resolucijo. Na tistemu z večjo resolucijo je vsebina bolj mičkena, zato se nastavi scaling-zoom. Tako postane količina vsebine enaka, ampak na tem z večjo resolucijo je lepša slika, ker je več pixlov.
27" full hd monitor vs 22" full hd monitor. Enako se obnašata, če imaš 27" bolj daleč oz. 22" bližje očem.
27" full hd monitor vs 22" full hd monitor. Enako se obnašata, če imaš 27" bolj daleč oz. 22" bližje očem.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

a) takih aplikacij je 1%..? da bi zaradi tega kupoval slabši monitor?
b) kljub temu da nimaš popolnega vida bodo berljivost in barve zarad manjšega pixel gapa na višjem ppi boljše

fikus_ ::
Nekateri še vedno ne razumete, da še obstaja plačljivi/naročniški SW, ki nima urejeno "skaliranje".
Če se v vašem vrtičku vse ujema, to ne pomeni, da je povsod tako.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

" b) kljub temu da nimaš popolnega vida bodo berljivost in barve zarad manjšega pixel gapa na višjem ppi boljše"
Kurac pa barve, če ne vidiš slike... Jao.
Kurac pa barve, če ne vidiš slike... Jao.

Bostjan_321 ::
Jaz imam opcijo primerjat eno ob drugim 32" 4k in 27" 2,5k.
Jaz razlike ne opazim. Ne vem o kaki zrnosti klobasate pri 2560x1440 na 27", saj ne gledaš slike iz 20cm razdalje.
Sem imel priliko videt in na kratko uporabljat tudi 1920x1080 na 27". To se strinjam da je neprimerna resolucija in je slaba kvaliteta slike.
Če povzamem je za 27" tako da razlika med 1920 in 2560 je precejšna in takoj opazna. Medtem ko razlika med 2560 in 4k vsaj zame ob normalni uporabi ni opazna, moram res od blizu pogledat da vidim razliko.
Bi se strinjal s tem.
4k je overrated, vsaj dokler se ne začnemo bližati 40".
2560x1440 na 27" je sweet spot. Popolna idealka bi bilo sicer 2560x1600.

Hair ::
27" na 4k je top. Vse ostalo je slabše. Velja za pisarno in vse drugo..
Scaling ne poslabša kakovosti slike.
Edini problem, ki je lahko s 4k zasloni, so kakšni stari programi. Jaz recimo obolevam (s kupljenim - zato še vedno ta verzija) Photoshopom CS6, ker nima prilagojenega user interface-a za 4k zaslone in imam npr. mikro cursor (ga iščem po celem zaslonu) pa v Layer styles mi ne pokaže besedila v tabih (dobro, da jih znam na pamet :)) Ostalo dela, ampak si mislim, da ima morda kakšen drug program še večje težave.
Edini problem, ki je lahko s 4k zasloni, so kakšni stari programi. Jaz recimo obolevam (s kupljenim - zato še vedno ta verzija) Photoshopom CS6, ker nima prilagojenega user interface-a za 4k zaslone in imam npr. mikro cursor (ga iščem po celem zaslonu) pa v Layer styles mi ne pokaže besedila v tabih (dobro, da jih znam na pamet :)) Ostalo dela, ampak si mislim, da ima morda kakšen drug program še večje težave.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

bm1973 ::
Saj imate programerske monitorje od BenQ. Mogoče kupim, ko crkne moj 49".
Kupi novo verzijo
Kupi novo verzijo

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Bostjan_321 ::
27" na 4k je top. Vse ostalo je slabše. Velja za pisarno in vse drugo..
Ni da bi scaling poslabšal kakovost slike.
Enostavno je 4k na 27" nepotreben, ker pri normalni oddaljenosti od zaslona ne vidiš nobene razlike.
Če vklopim scaling je efektivni real estate 4k zaslona isti kot je pri 2,5k. Torej na koncu dneva gonim večjo resolucijo, da moram imeti še scaling :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()

MrStein ::
Nekateri še vedno ne razumete, da še obstaja plačljivi/naročniški SW, ki nima urejeno "skaliranje".
"Ampak ampak če pa sem jaz center sveta!!!11enanea"

Ampak ampak, če pa malo višje trdi, da tega ni!!!1111enaena
Pa še v browserju ne dela vedno.
Ne pašejo nam velike pike, ampak veliki elementi.
a) takih aplikacij je 1%..? da bi zaradi tega kupoval slabši monitor?
Ne-web aplikacij je tam 1% ? Ampak ampak, moj mehurček¨!!!enaena11enajsrt
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()

Na mojem setupu imam 100% scaling na vseh monitorjih, ker se mi ne da še s tem zajebavati.
nobene zajebancije ni.. dobro da ne poslušam sloteharjev ker zarad tega scalinga tu bolj krvavite kot ženske usak mesec
Ta scaling je na Windowsih že leta popravljen...
"popravljen"
"no, večino """"popravljen"""... če zamižimo na eno oko.... pa še na pol z drugo..."
A vklopim pa postam slike narobe skaliranih app-ov? Zakaj? Za še eno brezplodno debato z forumaši?
Motiti se je človeško.

" Ne pašejo nam velike pike, ampak veliki elementi."
Drži. Ampak spet: vsi appi poštimanega skaliranja. In potem to univerzalno rešiš z večanjem monitorja.
Npr. na domačem Xubuntuju (inšstall star 2 leti) moram na 4K gledati nagravžno majhen miškin kurzor (tega se vsaj da povečati, pa je vseeno premajhen, ker so linuksaši 15 let uzadej) in mikroskopske tri ikone desno zgoraj na vsakem oknu. (Spomnim se, da sem te sicer na enem drugem L. okolju uspel poštimati, tukaj se mi pa že ni več dalo.)
Drži. Ampak spet: vsi appi poštimanega skaliranja. In potem to univerzalno rešiš z večanjem monitorja.
Npr. na domačem Xubuntuju (inšstall star 2 leti) moram na 4K gledati nagravžno majhen miškin kurzor (tega se vsaj da povečati, pa je vseeno premajhen, ker so linuksaši 15 let uzadej) in mikroskopske tri ikone desno zgoraj na vsakem oknu. (Spomnim se, da sem te sicer na enem drugem L. okolju uspel poštimati, tukaj se mi pa že ni več dalo.)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

140ppi je preveč, pa premalo višine ima... Ostajam na 42'' 4K flat Dellu, ki ima dobrih 100ppi...

Če vklopim scaling je efektivni real estate 4k zaslona isti kot je pri 2,5k. Torej na koncu dneva gonim večjo resolucijo, da moram imeti še scaling :)
iz kere riti vlečete to efektivnost.. real estate nima veze s ppi, ampak jo ima s fizično velikostjo monitorja.. 1 cm velik gumb je 1 cm, ne glede na ločljivost ane. bo pa na višji ločljivosti praviloma izgledal boljše
A vklopim pa postam slike narobe skaliranih app-ov? Zakaj? Za še eno brezplodno debato z forumaši?
poleg daj še slike pravilno skaliranih.. da vidmo če se splača imet slabši monitor zaradi treh zastarelih appsov

blink ::
Primer:
zaslon 32", hardverska locljivost zaslona 3840x2160 (138ppi), nastavljena graficna locljivost v OS 3840x2160.
Scaling 100%: premajhni elementi, slaba ostrina, efektivna locljivost 3840x2160
Scaling 150%: optimalna velikost elementov, ostrina, efektivna locljivost 2560x1440
Scaling 200%: preveliki elementi, ostrina, efektivna locljivost 1920x1080
Ampak kaj s tem potem pridobiš na namizju ali v tipičnih pisarniških programih kot so outlook, excel ipd.? Ali je slika vseeno lepša (bolj gladka) na ekranu z ločljivostjo 3840x2160 pri 150% scalinga kot na ekranu 2560x1440 pri 100% scalinga ali ne?
tako je, na 3840 bo slika praviloma lepša
Efektivna locljivost je uporabniska izkusnja (velikost elementov in namizja) in nima veze s piksli. Piksli so pomembni pri hardverski locljivosti zaslona kot tudi pri graficni locljivosti GPU. Pri scalingu na 150% in 3840x2160 je efektivna locljivost popolnoma enaka kot pri 2560x1440 s scaling 100%. Seveda pa bo vse skupaj ostreje in z gladkimi robovi zaradi visoke locljivosti zaslona in graficne locljivosti GPU.

pa iz kje si to pobral
noben koncept efektivne ločljivosti ne obstaja.. obstaja fizična ločljivost in fizična velikost monitorja
in ja, uporabniška izkušnja ima neposredno vezo z gostoto pikslov

Zgodovina sprememb…

blink ::
pa iz kje si to pobralnoben koncept efektivne ločljivosti ne obstaja.. obstaja fizična ločljivost in fizična velikost monitorja
Prevec se obremenjujes s tehnikalijami. Ce monitor 32" postavim bolj stran, tistega z 24" pa blizje je njuna efektivna locljivost identicna - mozgani ju vidijo enako.
Pri zaslonih nad 600ppi in pri laserskih tiskalnikih nikogar vec ne zanimajo piksli ali pike in pocasi bodo tudi tv-ji in monitorji tam.

27inch 4k ima ~160 ppi.. do 600 je še daleč
standard mize so nekje tam 160x80 cm.. kam bližje al stran ga boš postavjal.. monitor imaš nekje na dolžini roke
tiskalniki imajo drugačno reprodukcijo rastra in fizikalne omejitve.. ne glede na to kok malo piko pljune se bo razlezla

standard mize so nekje tam 160x80 cm.. kam bližje al stran ga boš postavjal.. monitor imaš nekje na dolžini roke
Pri zaslonih nad 600ppi in pri laserskih tiskalnikih nikogar vec ne zanimajo piksli ali pike in pocasi bodo tudi tv-ji in monitorji tam.
tiskalniki imajo drugačno reprodukcijo rastra in fizikalne omejitve.. ne glede na to kok malo piko pljune se bo razlezla

polozweii ::
Gledam kaj je narobe z monitorjem da ne gre do 2560×1440dpi in ugotovim da so različni DVI kabli in potrebujem Dual link.
Obstajajo DVI-I (Digital/Analog) in DVI-D (Digital). Katerega se ponavadi vzame?
Je pri 2K in dolžini 2-3 metre opaziti razliko med feritom in brez? 50€-100€? Ne vem če gledam prave kable.
Obstajajo DVI-I (Digital/Analog) in DVI-D (Digital). Katerega se ponavadi vzame?
Je pri 2K in dolžini 2-3 metre opaziti razliko med feritom in brez? 50€-100€? Ne vem če gledam prave kable.

LeQuack ::
Gledam kaj je narobe z monitorjem da ne gre do 2560×1440dpi in ugotovim da so različni DVI kabli in potrebujem Dual link.
Je pri 2K in dolžini 2-3 metre opaziti razliko med feritom in brez? 50EUR-100EUR? Ne vem če gledam prave kable.
Da ne bi res dajal 50EUR za kabel. Ta bo čist kul:
https://www.enaa.com/kabli-1/ugreen-dvi...
Dual link DVI ima samo več pinov na koncu, to je itak že star standard in več kot to 1440p resolucijo na 60Hz ne bo zmogel. Preveri koliko pinov imaš na koncu, dual link mora imeti vse pine, brez presledkov.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Grimnir3 ::
iz kere riti vlečete to efektivnost.. real estate nima veze s ppi, ampak jo ima s fizično velikostjo monitorja.. 1 cm velik gumb je 1 cm, ne glede na ločljivost ane. bo pa na višji ločljivosti praviloma izgledal boljše
poleg daj še slike pravilno skaliranih.. da vidmo če se splača imet slabši monitor zaradi treh zastarelih appsov
Kaj bluzis?
Če je gumb velik 1cm ko imaš 4k resolucijo in 100% scaling bo ob 150% scalingu velik 1,5cm. Pri 100% scaingu bi jih recimo v vrsto pravil 30, pri 150% jih boš pa samo še 20. Ker so pač večji. To je cela poanta scalinga, elemente slike na zaslonu naredi večje. Posledično jih je manj na zaslonu.

Meizu ::
Slika je na višji ločljivosti kljub povečavi neprimerno boljša. Na 27"@4K in 200% scalingu ne opaziš zrnatosti. Slika je ostra kot britev.
Ma kajsvem. Meni je na 2k 32" slika "ostra kot britev". Odvisno koliko je komu ostra britev res ostra, I guess.
Je pa res, da ne buljim v 32" iz 15cm razdalje - dejmo rečt nekih 80cm razdalje trenutno. +-
da vidmo če se splača imet slabši monitor zaradi treh zastarelih appsov
VST3 ni zastarela zadeva... Je najbolj cutting edge od cutting edge of the cutting edge.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()

fikus_ ::
"Ampak ampak če pa sem jaz center sveta!!!11enanea"
Še eden, ki provocira in kot kaže ne pozna zadeve.
Če ne razumeš zapisanega, ti ne morem pomagati.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Preberi kaj si napisal.

Motiti se je človeško.

Če imaš 27" v 4k, bo slika bolj ostra, kot če imaš 27" v 2k.
NE GLEDE NA SCALING - ker je to samo velikost elementov.
Ja... če si 2k zaslon potem postavim še en meter bolj nazaj, bo za oko enaka ostrina slike, ampak bo za oko tudi manjši zaslon (ker je bolj daleč stran - a se strinjamo vsaj glede tega?) lol
Ali je potrebno ali ne, je pa seveda relativno. Ko enkrat živiš na 27" 4k, potem to postane potrebno, ker je vse ostalo zmazek (če malo pretiravam).
Ja... če si 2k zaslon potem postavim še en meter bolj nazaj, bo za oko enaka ostrina slike, ampak bo za oko tudi manjši zaslon (ker je bolj daleč stran - a se strinjamo vsaj glede tega?) lol
Ali je potrebno ali ne, je pa seveda relativno. Ko enkrat živiš na 27" 4k, potem to postane potrebno, ker je vse ostalo zmazek (če malo pretiravam).

Če imaš 27" v 4k, bo slika bolj ostra, kot če imaš 27" v 2k.
Pošteno pretiravaš.
Imam 32" 4k in 27" 2.5k in na normalni razdalji, cca 80cm se ne vidi nobene razlike.

Kaj bluzis?
Če je gumb velik 1cm ko imaš 4k resolucijo in 100% scaling bo ob 150% scalingu velik 1,5cm. Pri 100% scaingu bi jih recimo v vrsto pravil 30, pri 150% jih boš pa samo še 20. Ker so pač večji. To je cela poanta scalinga, elemente slike na zaslonu naredi večje. Posledično jih je manj na zaslonu.
a si zgrešil bistvo.. pozabi scaling za trenutek.. vektorski element enake fizične dimenzije bo na zaslonu z višjo ločljivostjo izgledal boljše. če ne gre, preberi še ene parkrat

Kaj bluzis?
a si zgrešil bistvo.. pozabi scaling za trenutek.. vektorski element enake fizične dimenzije bo na zaslonu z višjo ločljivostjo izgledal boljše. če ne gre, preberi še ene parkrat
Teoretično res.
Pravim pa samo to da je za 27" zaslon razlika med 2.5 in 4k neopazna ce gledaš na neki normalni razdalji.
Na 80cm razdalje se razlike definitivno ne vidi.
Če imaš pa monitor 15cm pred nosom imaš pa drug problem.

PlayTheGame ::
Saj to je to, ko sem pisal o osebnih preferencah. Eni bodo opazili razliko, drugi je ne. Jaz tudi ne opazim razlike na telefonu med 1080p in 1440p, eni pa to opazijo in jih moti. In enako je pri monitorjih zato pravim, da tu ne moremo stvari soditi po sebi.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Pravim pa samo to da je za 27" zaslon razlika med 2.5 in 4k neopazna ce gledaš na neki normalni razdalji.
Na 80cm razdalje se razlike definitivno ne vidi.
Če imaš pa monitor 15cm pred nosom imaš pa drug problem.
delam tudi z grafiko in pripravit je treba črnobel bitmap tak da je treba pogledat kakšno stvar pobližje in na 4k@27" je še vedno manjko ostrine.. ampak okej to ni lih tipičen use case povprečnega uporabnika..a ne govorit da se razlike ne vidi.. pri youtubu se z 80cm ne vidi, ko pa pixel peepaš se pa vidi, tko to je
Zgodovina sprememb…

Imam 32" 4k in 27" 2.5k in na normalni razdalji, cca 80cm se ne vidi nobene razlike.
Ja pa seveda, to se verjetno približno pogliha, če ima večji zaslon večjo resolucijo... in verjamem, da se ne vidi razlike.
Če pa primerjaš 27"4k z 27"2k, bo pa razlika precej opazna.
Prav tako, če primerjaš 32"4k z 32"2k. Predvidevam, da še bolj, čeprav osebno ne delam z 32"
Lp!

Furbo ::
Kdo pa gleda monitor iz razdalje 80cm?
To je kot bi rekel, da se ne vidi razlika 4K TV in Full HD TV od 10m stran.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

PrimozR ::
Slika je na višji ločljivosti kljub povečavi neprimerno boljša. Na 27"@4K in 200% scalingu ne opaziš zrnatosti. Slika je ostra kot britev.
Ma kajsvem. Meni je na 2k 32" slika "ostra kot britev". Odvisno koliko je komu ostra britev res ostra, I guess.
FullHD še za na 27" ni, kaj šele 32"...
80 cm je kar v rangu normalnosti za monitor. Laptop ne, monitor ja. Mogoče kak cm daleč, ampak nič kritičnega. Nekako tako, kot tam ene 3 metre za TV-je, ki si jih omenil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

polozweii ::
https://www.evga.com/products/specs/gpu...
Na malo starejšo grafično kartico (DDR2) z VGA, DVI in HDMI priklopom bi za povečanje delovnega prostora priklopil dodaten monitor. DVI in HDMI.
Je v takem primeru ločljivost na obeh monitorjih enaka? (v osnovi imata monitorja različno ločljivost)
Na malo starejšo grafično kartico (DDR2) z VGA, DVI in HDMI priklopom bi za povečanje delovnega prostora priklopil dodaten monitor. DVI in HDMI.
Je v takem primeru ločljivost na obeh monitorjih enaka? (v osnovi imata monitorja različno ločljivost)

IvoJan ::
FullHD še za na 27" ni, kaj šele 32"...
80 cm je kar v rangu normalnosti za monitor. Laptop ne, monitor ja. Mogoče kak cm daleč, ampak nič kritičnega. Nekako tako, kot tam ene 3 metre za TV-je, ki si jih omenil.
Jaz sem oddaljen cca 80cm, ampak uporabljam 42" LG C2 kot monitor, na 32" 1440p sem se vedno nalimal na ekran.
|TUF X670E plus WIFI|9800X3D|arctic LF3 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

poper ::
Ali ve kdo kaj o V7 L490DQ-HAS-E? 49" 120Hz 1440p 32:9 pod 450€ v Avstriji in Nemčiji. Je precej cenejši od primerljivih, ali ima kakšno očitno slabost, da je tako poceni? Monitor rabim predvsem za branje, sem pa tja kakšen YT video in mi je vseeno za VA panel in 5 ms GtG.

aytim ::
Bostjan_321 je izjavil:
Jaz imam opcijo primerjat eno ob drugim 32" 4k in 27" 2,5k.
Jaz razlike ne opazim. Ne vem o kaki zrnosti klobasate pri 2560x1440 na 27", saj ne gledaš slike iz 20cm razdalje.
Sem imel priliko videt in na kratko uporabljat tudi 1920x1080 na 27". To se strinjam da je neprimerna resolucija in je slaba kvaliteta slike.
Če povzamem je za 27" tako da razlika med 1920 in 2560 je precejšna in takoj opazna. Medtem ko razlika med 2560 in 4k vsaj zame ob normalni uporabi ni opazna, moram res od blizu pogledat da vidim razliko.
Bi se strinjal s tem.
4k je overrated, vsaj dokler se ne začnemo bližati 40".
2560x1440 na 27" je sweet spot. Popolna idealka bi bilo sicer 2560x1600.
Za 40 palcev ne kupuješ monitorja, ampak LGjev oled teve. Prednost je ta, da dobiš bistveno boljšo napravo kot je na trgu ekranov znajo ponuditi ta isti proizvajalci