» »

Kateri Monitor ?

Kateri Monitor ?

Temo vidijo: vsi
««
147 / 148
»»

blink ::

Ima kdo dva velika monitorja za delo (ne gaming)? Se produktivnost kaj poveca ali je zgolj vecja zmesnjava?
Ravnokar sem nabavil enega 32" LG 4k IPS, prostora precej sedaj pa razmisljam ce bi se enega enakega. Z vidika redundance je dobro (v primeru ce en crkne). Miza tudi dovolj velika tako da to ne bi bil problem.

tony1 ::

Absolutno sta dva koristna, še bolj za drugega priporočam 42'' colarja...

blink ::

tony1 je izjavil:

Absolutno sta dva koristna, še bolj za drugega priporočam 42'' colarja...

V preteklosti sem imel zacasno priklopljen en napol delujoc 42" tv (1080p) pa mi je bil cisto prevelik, sploh visina in premikanje glave navzgor. Moral je biti kar oddaljen, locljivost pa seveda prenizka za blizinsko delo. Sedaj na 32" imam 150% scaling in je ravno prava velikost ikon, teksta in delovne povrsine - tako kot ce bi imel 2560x1440 ampak z boljso ostrino zaradi 4k (visji ppi).

Danes so vsi 42'' monitorji 4K.

Btw, isti argument (prevelik je!) je pred dobrimi desetimi leti predstavil kolega, ko je vzel na probo - 27 colarja... Skratka, seveda se po enem dnevu navadiš premikanja glave, tudi meni pa paše minimalno višje sedenje zaradi višine monitorja (na 42 colarju sem že 13 let).

Kakorkoli, potem pa vzemi še enega 32'', pride prav.

Grimnir3 ::

Ima kdo tu WQHD+ 3840×1600 zaslon ?

Na šihtu imam enega 30" 2560x1600 DELL-a in mi je vrhunsko da ima zaslon 1600 pikslov višine. Sedaj pa razmišljam da bi vzel nekaj podobne višine samo širšega.

polozweii ::

www.floordigitalsignage.com/quality-122...

Je TFT Active Matrix Type v bistvu TN ki je škodljv za oči?
Kot gledanja je 178°.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

bm1973 ::

Grimnir3 je izjavil:

Na šihtu imam enega 30" 2560x1600 DELL-a in mi je vrhunsko da ima zaslon 1600 pikslov višine. Sedaj pa razmišljam da bi vzel nekaj podobne višine samo širšega.

To višino je že težko dobiti.

Imaš pa neke BenQ programerske monitorje 3:2 razmerje...

MrStein ::

polozweii je izjavil:

www.floordigitalsignage.com/quality-122...

Je TFT Active Matrix Type v bistvu TN ki je škodljv za oči?
Kot gledanja je 178°.

Za TN ponavadi pišejo "kot gledanja" 160 ali 170°
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Han ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Splošni rek pravi je NT matrika bolj obremenilna za oči v primerjavi s TFT.
Na prvem linku govori o dveh vrstah TFT:
- NT TFT
- PLS TFT
Če iščem rabjen monitor dobim podatek da gre za TFT monitor. iz tega ne morem vedet če gre za različico PLS ali slabšo NT. Česa ne vem?

srus ::

Grimnir3 je izjavil:

Na vikendu imam Dell UltraSharp U3824DW,38",3840 x 1600. https://www.dell.com/en-us/shop/dell-ul...

Na ameriških Dellovih straneh oglaševan za 1330 USD (brez davka), kupljen pri Enaa za 1144 EUR (z DDV). Presenetljivo ugodno razmerje cen. Na geizhals bi bil še nekaj desetakov cenejši, ampak se mi ni ljubilo ukvarjati s tem.

To je pogosto da na proizvajalčevi strani postavijo višjo ceno.
Zvočnik pri proizvajalcu 190 USD, v naši štacuni 111EUR
https://edifier-online.com/products/edi...
https://www.muziker.si/edifier-2-0-r128...

Zgodovina sprememb…

blackbfm ::

blink je izjavil:

Ima kdo dva velika monitorja za delo (ne gaming)? Se produktivnost kaj poveca ali je zgolj vecja zmesnjava?
Ravnokar sem nabavil enega 32" LG 4k IPS, prostora precej sedaj pa razmisljam ce bi se enega enakega. Z vidika redundance je dobro (v primeru ce en crkne). Miza tudi dovolj velika tako da to ne bi bil problem.

fino je imet dodaten zaslon da po potrebi vržeš kakšno okno ali dva tja.. ni pa da boš celi čas vrtel glavo levo desno, večino časa gledaš v "primarni" monitor - zato tut dodaten monitor ne rabi bit neke extra velikosti / kvalitete

Nekateri monitorji imajo na DisplayPortu funkcijo Output MST.
Če prav razumem prvi monitor vežeš na grafično, drugi monitor pa enostavo na prvi.
Ker je Output sklepam da zadošča že če ima samo prvi monitor to funkcijo. Drži?

Kako vem kakšno grafično karto potrebujem za naslednje ločljivosti monitorjev
1920 x 1200
2560 x 1440

Za stoječe slike (pisarniško delo) ko GPU ni obremenjen je dobra vsaka grafična karta?

Grimnir3 ::

srus je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Na vikendu imam Dell UltraSharp U3824DW,38",3840 x 1600. https://www.dell.com/en-us/shop/dell-ul...

Na ameriških Dellovih straneh oglaševan za 1330 USD (brez davka), kupljen pri Enaa za 1144 EUR (z DDV). Presenetljivo ugodno razmerje cen. Na geizhals bi bil še nekaj desetakov cenejši, ampak se mi ni ljubilo ukvarjati s tem.

Gledal sem ravno tega. Kako si zadovoljen ?
Za tako ceno bi lahko sicer podpiral tudi HDR :) In pa 144Hz ne bi škodilo.

yayo ::

polozweii je izjavil:

To je pogosto da na proizvajalčevi strani postavijo višjo ceno.
Zvočnik pri proizvajalcu 190 USD, v naši štacuni 111EUR
https://edifier-online.com/products/edi...
https://www.muziker.si/edifier-2-0-r128...

"naša" štacuna je na Češkem. Imajo spletno stran v večini evropskih jezikov.
Bi pa prej kupil na mazon.de zaradi boljših garancijskih pogojev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

polozweii je izjavil:

Splošni rek pravi je NT matrika bolj obremenilna za oči v primerjavi s TFT.
Na prvem linku govori o dveh vrstah TFT:
- NT TFT
- PLS TFT
Če iščem rabjen monitor dobim podatek da gre za TFT monitor. iz tega ne morem vedet če gre za različico PLS ali slabšo NT. Česa ne vem?

Vsi LCD monitorji so TFT. Pa aktivno matriko imajo.
To je isto kot če bi pisalo "deluje na elektriko".
Motiti se je človeško.

polozweii je izjavil:

Nekateri monitorji imajo na DisplayPortu funkcijo Output MST.
Če prav razumem prvi monitor vežeš na grafično, drugi monitor pa enostavo na prvi.
Ker je Output sklepam da zadošča že če ima samo prvi monitor to funkcijo. Drži?

Kako vem kakšno grafično karto potrebujem za naslednje ločljivosti monitorjev
1920 x 1200
2560 x 1440

Za stoječe slike (pisarniško delo) ko GPU ni obremenjen je dobra vsaka grafična karta?
Za takšno vezavo morata oba monitorja podpirati MST.

https://www.benq.com/en-ap/knowledge-ce...

Za pisarniško uporabo načeloma zadošča integrirana grafika v novejšem procesorju. Če slednjega nimaš, rabiš osnovno grafično kartico z DP priključkom, npr. GT 1030 / RX 550 ali novejšo/boljšo.

Ali pa karkoli od novih Intlovih grafičnih...

Če iščem star TFT monitor ki ob nižji emisiji modre svetlobe manj obremenjuje oči bi moral iskat VA matriko?
Po čem na primer za monitor na linku razbereš če spada v manj obremenjujočo kategorijo?
https://www.furbify.eu/monitor-philips-...

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Pa kje ti najdeš te monitorje izpred 20 desetletij? Philips, Fujitsu? Kaj bo naslednje, IBM?
Quack !

Lahko je tudi novejši če jih še delajo tiste klasične z manjšimi emisijami modre svetlobe ne vem.

Zgodovina sprememb…

yayo ::

polozweii je izjavil:

Lahko je tudi novejši če jih še delajo tiste klasične z manjšimi emisijami modre svetlobe ne vem.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/...

Kaj vas moti modra svetloba, ne delajte ponoči ali si dobro osvetlite delovno površino, pa ni panike...

Furbo ::

polozweii je izjavil:

Ta komercialni nateg imajo kvečjemu ta novi.

Drugače če so barvno pravilni, ne vem zakaj bi manjšali modro barvo, to bo samo rezultiralo v čudni sliki.

Kupi si ena tista nategunska očala proti modri svetlobi, pa boš pomirjen.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Monitor imam precej oddaljen od okna ja bi skoraj potreboval luč. Monitor ima posebno osvetlitev ki še ojača modro svetlobo. Očala pred ekranom uporabljam samo zaradi odpravljanja modre svetlobe in lahko rečem da sem jih začel uporabljat prepozno. Sigurno učinkujejo-brez me začnejo bolet oči. Preizkusil sem jih z modrim laserjem in so občutno zmanjšale modro piko.
Zdaj berem da na vid vpliva tudi matiranost površine monitorjev-bolj ko so matirani, bolj meglena je slika/črke.
https://steamcommunity.com/discussions/...

Ja in bolj kot je glossy, bolj se ti vsak drug vir svetlobe odbija v oči in jih moti.

Očala pred ekranom uporabljam samo zaradi odpravljanja modre svetlobe in lahko rečem da sem jih začel uporabljat prepozno.

to so vas prodajalci očal dobro nategnal, ker svetilnost RGB komponent lahko zmanjšaš na vsakem average monitorju. če ne pa v windowsih ali nastavitvah grafe. ampak okej, imate radi odkrivanje tople vode

blackbfm je izjavil:

Očala pred ekranom uporabljam samo zaradi odpravljanja modre svetlobe in lahko rečem da sem jih začel uporabljat prepozno.

to so vas prodajalci očal dobro nategnal, ker svetilnost RGB komponent lahko zmanjšaš na vsakem average monitorju. če ne pa v windowsih ali nastavitvah grafe. ampak okej, imate radi odkrivanje tople vode

Če očala nastavim pred laser in se modra pika na steni občutno zmanjša potem že ne more bit nateg.
Imam dražja prozorna očala ki odtenek beline zmanjšajo komaj za spoznanje če si pozoren na to.

Zgodovina sprememb…

Nateg je, da je modra svetloba škodljiva...

Dobro, da smo sploh preživela vsa tisočletja...

Če očala nastavim pred laser in se modra pika na steni občutno zmanjša potem že ne more bit nateg.

česa ne štekaš, modro svetlobo praviloma lahko upravljaš na izvoru, torej ne rabiš očal. razen če ti je lažje očala dajat gor in dol, kot se igrat z nastavitvami

Nateg je, da je modra svetloba škodljiva...

Dobro, da smo sploh preživela vsa tisočletja...

moti bioritem, pa tut prehladna bela je v večernih urah sitna za gledat

srus ::

Grimnir3 je izjavil:

srus je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Gledal sem ravno tega. Kako si zadovoljen ?
Za tako ceno bi lahko sicer podpiral tudi HDR :) In pa 144Hz ne bi škodilo.

Jaz imam do monitorjev take zahteve: https://slo-tech.com/forum/t641919/p831... Torej briga me za herce, isynce, gsynce, gamute, rgbje, obdelavo multimedije. Na monitorju hočem imeti čim več informacij - oken, teksta, statične grafike.

Na YT lahko najdeš nekaj ocen tega monitorja in vse imajo nekaj skupnega - so popolnoma neuporabne. Vsi na monitorju vrtijo neke počasne HD demo videe, razlagajo vmesnike in menije, onanirajo do onemoglosti ob unboxingu, nihče pa ne pokaže konkretnega dela z monitorjem, npr. več Office aplikacij v večih oknih, drugo ob drugem. Jaz sem sicer z monitorjem zadovoljen. Preko USB vmesnikov imam na monitor priključene kamero, mikrofon, tipkovnico, preko RJ-45 ethernet, laptop pa preko USB-C z DP in PD. Vgrajena zvočnika me ne prepričata, imata bolj plehnat, nenaraven zvok v primerjavi z laptop zvočnikoma. Še najbolj me moti to, da po višini ni možno spustiti spodnjega roba monitorja do nivoja mize.

blackbfm je izjavil:

moti bioritem, pa tut prehladna bela je v večernih urah sitna za gledat

Pravilna osvetlitev delovnega mesta, pa ni problemov...

polozweii je izjavil:

Imam dražja prozorna očala ki odtenek beline zmanjšajo komaj za spoznanje če si pozoren na to.

Zdaj jih daj pa še pred rdeč laser in bo isto.

Endorino ::

https://www.bigbang.si/lenovo-legion-r2...

bi ta zadeva bila dobra za fortnite? kaj drugega trenutno se nebi igralo.

Gutjerez ::

Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

Pravilna osvetlitev delovnega mesta, pa ni problemov...

kerega delovnega mesta.. mešalnica barv al ples ob drogu:))

V nekih testih za moj model monitorja sem prebral da se utripanje (Flicker-Free) zmanjša šele pri 20% Brightness. Za moj bolj temen prostor to ni dobro ker je monitor presvetel.
Se pri vseh Flicker-Free monitorjih utripanje zmanjša šele pri višje nastavljeni svetilnosti?

To je povsem odvisno od monitorja. Pri 100% nima skoraj noben flicker oz. bi bilo čudno, pojavi se ko znižaš svetilnost. Koliko je pa flickerja pri posamezni svetilnosto pa samo iz kakšnih testov vidiš, ali pa da v živo probaš.
Quack !

Jarno ::

Nekoč v CRT eri je bil flicker dejansko dejavnik, predvsem zaradi persistenc barvnih fosforjev in narave osveževanja zaslona.
Ko si lahko boljši zaslon pri želeni ločljivosti "navil" tam nad 85Hz je že bilo precej bolje.

Sodobni LCD zasloni delujejo drugače. Ozadna osvetlitev je privzeto stabilne narave, bolj šteje odzivni čas, kar pa šteje za vsak piksel posebej.
Če gledaš stabilno sliko, potem bi kdo moral podrobneje razložiti, zakaj mu ta na LCD-ju utripa (če izvzamemo FRC efekte...).
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Jarno je izjavil:

Nekoč v CRT eri je bil flicker dejansko dejavnik, predvsem zaradi persistenc barvnih fosforjev in narave osveževanja zaslona.
Ko si lahko boljši zaslon pri želeni ločljivosti "navil" tam nad 85Hz je že bilo precej bolje.

Sodobni LCD zasloni delujejo drugače. Ozadna osvetlitev je privzeto stabilne narave, bolj šteje odzivni čas, kar pa šteje za vsak piksel posebej.
Če gledaš stabilno sliko, potem bi kdo moral podrobneje razložiti, zakaj mu ta na LCD-ju utripa (če izvzamemo FRC efekte...).

Hočeš reči da na utripanje vpliva FRC in da pri stoječih slikah (pisarniško delo) ni utripanja?

Na tem linku pravijo da vpliva moč svetilnosti.
https://ibb.co/sT8DWxx

Jarno je izjavil:

To se je začelo z LED osvetlitvijo. Kako zmanjšaš svetilnost monitorja pri LED, najlažje je tako da utripa zelo hitro (PWM), stokrat in več na sekundo, človeško oko pa to opazi koz manjšo svetilnost. Tako dela dejansko veliko LED kuči, od avto luči, do stanovanjskih, itd. Problem zakaj ne moreš pri LED samo enostavno zmanjšati voltaže da jih narediš temnejše, kot pri starejših osvetlitvah je opisan tui

https://electronics.stackexchange.com/q...

Poleg tega je na ta način tudi težko zagotoviti enakomernost barvnega spektra, se pravi lahko da bo pri 50% svetilnost na ta način malo druge barve, in potem rabijo razne hacke za to handlati. Zato se proizvajalci še vedno oklepajo PWM.
Quack !

Jarno ::

Hvala za obrazložitev problema. Ampak recimo, da na IPS zaslonu svetlost nastaviš na 90% in ni FALD. Svetlost posameznih sub-pixlov uravnavajo drugačni mehanizmi.
To bi znalo razložiti, zakaj je precej monitorjev okoli 300 cd/m2 in ne 100% čez norme za pisarniško delo, ker lahko tako ozadna osvetlitev "deluje" dokaj stabilno.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

LeQuack je izjavil:

To je povsem odvisno od monitorja. Pri 100% nima skoraj noben flicker oz. bi bilo čudno, pojavi se ko znižaš svetilnost. Koliko je pa flickerja pri posamezni svetilnosto pa samo iz kakšnih testov vidiš, ali pa da v živo probaš.

Kak boš v živo videl flicker?
Ker ponavadi je na meji zaznavanja.
Motiti se je človeško.

Tudi če ga ne vidiš, ga lahko občutiš - imaš glavobol in pekoče oči.

PlayTheGame ::

Iščem en 27" 1440p monitor, ki bi predstavljal kompromis med pisarniško uporabo (productivity) in občasnim gamingom. Gledam Dell U2724D s 120Hz ekranom, za cca. 385 €. Saj bi za manj denarja raje kupil kak gaming monitor z IPS matriko in več Hz ampak potem berem, da ti niso najbolj primerni za resno delo. Oz. se pozna razlika s productivity monitorji kot je npr. UltraSharp serija, na katero sem tudi navajen (trenutno imam cca. 6 let star model U2719D s 60Hz ekranom).

Ali v tem cenovnem rangu vseeno obstaja kak soliden gaming monitor, ki bi se obnesel tudi za resno delo? Kaj gledati, da je vsaj približno na nivoju UltraSharp serije od Dell-a?
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Han je izjavil:

Tudi če ga ne vidiš, ga lahko občutiš - imaš glavobol in pekoče oči.

Ja, ampak ga moraš uporabljat en čas.
Ni da greš v trgovino in si jih ogledaš na polici.

Razen če vzameš s sabo kaki merilni instrument, ampak verjetno ni tega mislil.
Motiti se je človeško.

Če je pogost vzrok za obremenjenost oči LED je za strogo pisarniške namene (MS Office/internet) bolje uporabit VA/NT/... matriko?
Katero matriko in ločljivost bi v tem primeru izbrali za diagonalo 24"-27" in da ne kuri preveč vatov?

MrStein je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Kak boš v živo videl flicker?
Ker ponavadi je na meji zaznavanja.

S kamero. Večina kamer na telefonu zazna flicker. Ne rabiš niti posneti, že samo če čez zaslon gledaš bo dosti. Recimo ko snemaš LED luči na avtomobilih vidiš na videu da jih veliko utripa, čeprav v realnosti tega ne opaziš. Ali pa LED sijalke/žarnice doma. Tako da naslednjič glej monitorje čez telefon in se malo igraj z nastavitvami, tako na monitorju in na telefonu, rezultati te lahko presenetijo.
https://www.samsung.com/us/support/trou...
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Recimo ko snemaš LED luči na avtomobilih vidiš na videu da jih veliko utripa, čeprav v realnosti tega ne opaziš. Ali pa LED sijalke/žarnice doma.

ja zanimivo je da utripanje nikjer ni bil problem, razen pri monitorjih.. edina logična razlaga je da so proizvajalci iskali bližnjice s prenizkimi pwm frekvencami in še FRC povrhu in potem imaš glavobolni zmazek..
««
147 / 148
»»