» »

Ponovna inštalacija prednameščenih Windows 8.1 (OEM)

Ponovna inštalacija prednameščenih Windows 8.1 (OEM)

gusto ::

Z iskalnikom sem sicer našel nekaj podobnih tem, vendar nobenega konkretnega/zadovoljivega odgovora. Torej...

Sosedi moram na novo namestiti Windowse 8.1, ima HP-jev prenosnik z prednameščenimi windowsi (baje je to OEM licenca ali kako :-)). Na disku ima cca 20GB recovery particijo, vendar bi, če bi se dalo raje namestil sistem po svoje, s svežo kopijo, brez kopice brezveznih HP-jevih in drugih programov.

V sistemskih lastnostih je naveden product-key, s programom key-finder sem poiskal še cd-key.

1. Ali lahko s spleta potegnem svežo čisto kopijo in uporabim (predvidevam) cd-key? Bo licenca še veljala?
2. Kje prenesti svežo kopijo? Baje se da z Microsoftove spletne strani, vendar ne najdem. Ja vem, so še drugi načini.:-)

Hvala za (hitre) odgovore.:P

popster ::

če bi se dalo raje namestil sistem po svoje, s svežo kopijo, brez kopice brezveznih HP-jevih in drugih programov.


od kje ti informacija da lahko namestiš karkoli drugega kar ni v installacijskih nastavitvah? sej une hp bloatware odinstaliras pa je.

gusto ::

Ne vem če lahko, nikjer ni jasnega odgovora, zato sprašujem. Sem zasledil nekje, da se da, če je isti računalnik (matična). Sprašujem pa ravno zato, ker mi je sumljivo. Če ne gre, bom pač inštaliral iz recovery particije in potem pol ure odstranjeval programe. Še vedno pa nisi povedal ali se da ali ne?:D

Lonsarg ::

1. Bo veljala, zelo verjetno celo brez potrebe po vnašanju ključa(avtomatska aktivacija, ko zazna OEM bios), v nasprotnem primeru pa ja, samo OEM ključ vneseš, seveda rabiš pravo verzijo (Pro, -ne-pro naložiti)
2. Če iz poljubnih virov, potem NUJNO preveriti hash od fila, da je identičenm edenu od tistih objavljenih uradno na MSDN, program za preverjanje hasha: http://sourceforge.net/projects/quickha...
Sicer pa z original serijsko se najbrž da downloadat tudi iz tule:
http://sourceforge.net/projects/quickha...

BTW, premisli, če ni bi vseeno raje uporabil factory reinstall, ki ga Windows 8 ponuja. Ja imela bo HP zadeve gor, ampak ti boš imel precej manj dela:)

Saj bi ti dal svoj dropbox link do Windows 8.1 ISOja, ampak ti ne zaupam, da ga ne boš širil naokoli, ker ne vem kako Dropbox reagira na to:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

gusto ::

@Azgard, hvala za pojasnilo, sem še enkrat premislil in bom dal priložnost factory reinstallu. Bom pobrisal vse živo, če pa kaj ne bo šlo, bom pa potem nameščal na novo. ISO bom pa že dobil po potrebi, tako da boš lahko mirno spal.:P

Duhec ::

Z MS strani si potegni in poženi program "mediacreationtool.exe", ki ti dolpotegne ISO fajl kot ga želiš Pro/ne Pro, 32/64 bit itd.
http://windows.microsoft.com/en-us/wind...
Zapečeš ISO na usb/dvd in inštaliraš samo na C: particijo, da D: (HP Recovery) ostane nedotaknjena. Kako se bo HP odzval pa lahko potem poveš ali je potegnil kodo iz biosa ali ne.
Še vedno ti ostane kot zadnja možnost install z vso HP solato (pred bootom F11 in Factory install iz Recovery particije).
Poročaj.
http://blackbird.si/

gusto ::

@Duhec, hvala za odgovor, ne vem zakaj nisem že prej tako razmišljal, da pač namestim na C: in če so problemi s kodo, poženem recovery. Zdaj sem šel "na ziher", sem pognal z recovery particije, dela pa smešno počasi. Trenutno je na 20%, z enakim tempom bo cel proces trajal 6-7 ur.

Duhec ::

Mogoče se boš zdaj vprašal po vzroku, kar bi moral povedati že v prvem postu, torej zakaj moraš sosedi na novo inštalirati Win81 ?
Je bil vzrok v počasnosti, neodzivnosti, štekanju...?
Vseeno zdaj počakaj do konca, po prvem restartu pojdi v bios in naredi disk self test. Če gre to skozi potem štartaj WIn81 in iz sistema poženi še kak program, ki prebere smart podatke diska (Diskcheckup, CrystalDiskInfo, Defragler...) ter prilepi sliko vseh podatkov.
http://blackbird.si/

klinker ::

Tej predinstalirani winsi so povsod eno sranje da vecjega ni.
Jst vedno pocistim cel disk, tudi uno recovery, na novo particioniram in fresh install brez bloata od teh firm. Tudi driverje poberem od proizvajalca HWja, ne pa proizvajalca PCja.
Vsi racunalniki dobesedno zadihajo in dela vse kot mora. Ta bloat, ce ga tako zelis, ga pa itak dobis na uradni strani.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ob nakupu prenosnika - naloženi windowsi

Oddelek: Pomoč in nasveti
112209 (2042) filip007
»

Google Chrome ne gre instalirati

Oddelek: Pomoč in nasveti
18803 (571) bigbada
»

Recovery particija in prenosnik.

Oddelek: Pomoč in nasveti
322154 (1839) D3m0r4l1z3d
»

Windows 10 "clean install"

Oddelek: Pomoč in nasveti
4814640 (12140) fujtajksel
»

ASUS Problemi

Oddelek: Pomoč in nasveti
182456 (1920) BorutK-73

Več podobnih tem